Míg nem egyszer csak....megérkeztünk a gyülekezés helyére. Szemem álmosan itta be a tájképet, s nagyokat pislogva mértem fel azt a népgyülekezetet, amely az itt maradt tünde fajok majdnem egészét jelentette. Nem tudom, hogy hányan is jöttek el és hányan maradtak itt, de a látvány eléggé impozáns volt. Vegyesen hallottam az emberi és tünde nyelvű beszélgetéseket, s a későbbiekben inkább megragadtam annál, hogy az emberek nyelvét használjam, hisz volt egy olyan érzésem, hogy volt itt pár fajtársam, akik már annyira elhatárolódtak a tünde természettől, hogy még a nyelvünket sem tanulták meg. Kíváncsian léptem közelebb a hatalmas, földből előmeredező kőtömbökhöz, s próbáltam rájönni, hogy milyen módon is rángatták ezeket ide, főleg, mivel a közelben nem volt tudomásom kőbányákról, ha cask régebben nem volt itt a környéken egy üzemben lévő. De mivel értelmes magyarázatot úgy se találtam volna ki rá, így meghagytam, hogy csak egy érdekes misztériumként kezeljem a látványt és elfordulva tőle inkább a körülöttem zajló heveny beszélgetésekre és zajokra koncentráltam. Akik már ideértek, lassan elkezdtek letáborozni, mivel mindenki legalább pár napos gyülekezésre készült fel, s a menetsor olyan széthúzott volt, hogy még mérföldekkel távolabb is lehetett látni egy-egy pontot, amely egy kisebb csoportot jelölt. Így elnézve még akár nagynak is nevezhettem volna a számunkat, azonban tapasztalatból tudom, hogy a civilek vonulása mindig is foghíjas volt, és az ő három mérföldes oszlopuk a katonáknál ennek a harmada lenne csak, így túlzó becslésekbe inkább nem bonyolódtam. De ha már itt vagyok, felmértem, hogy még is, kik azok, akikkel összesodort engem egy réveteg hívás az éjszakában. Elsőre rögtön egy igen színes társaság tűnt fel - a Tünde Légiótól eltekintve, akiknek a nyomába szegődtem gyalogosan az utolsó mérföldeken - s a vörös köpönyegekre csak vicsorogni tudtam. Még élénken élt tudatomban az, hogy mikor is láttam ezeket utoljára. Égő erdő kesernyés fantomszaga mászott be az orromba, s a pár fel-fellobbanó főzőláng ezerszeresére erősödött a fülemben, pont mint ahogy a Tünde-erdő fái égtek hangos ropogással. Ordo Draconis, avagy a Szent György Rend köpönye.
- Ezeknek a vezetőjét nem kinyírtam már egyszer? - nyögtem fel, ahogy ostoba és botor módon abban reménykedtem, hogy Demiphones kiiktatásával a Rend is fel fog bomlani.
A látványuk meglepett, s a körülöttem állók ordibálásából rájöhettem, hogy nem csak engem zavart egyedül a felbukkanásuk. Azonban ahogy jobban megnéztem őket...tündék voltak, egytől-egyig. Ez az éles kontraszt zavarba hozott és bizonytalansággal vegyült enyhe ellenszenvvel nézegettem őket tovább, miközben a háttérben sorra dobálták az "Átkozottak!" és egyéb finomabb jelzők kombinációját.
S ahogy az utolsó szekerek is begördültek, egy kaotikus sátortábor kezdett felbukkanni ott, ahol nemrég még érintetlen mezők voltak. Itt is, mint szinte mindenhol, éles elkülönülést lehetett észrevenni a civil lakosság, és az állandó vándorláshoz és szabadban éjszakázáshoz/nappalozáshoz szokott katonaság között. A civileké leginkább egy rosszul sikeredett kísérletnek tűnt, amelyben a káoszt próbálták elfedni, míg a Tünde Légió és a Draconis táboránál egészen biztos voltam, hogy már mindent megszerveztek, és nem csak a sátrakat állították fel katonás sorrendben, de még néhány szerencsétlent ráállítottak a latrinaárkok ásására. Anélkül igen csak hamar elöntene minket a szenny, még ha csak egy-két napot is tartózkodunk itt. Mivel a Légiótól már többet úgy sem tudok meg, úgy döntöttem, hogy kicsit körbeszimatolok az Ordo közelében, hátha meghallok egy-két szaftos dolgot, amit később az orruk alá dörgölhetek.
- Cynewulf?
Azonban ez a kérdés rögtön ki is zökkentett engem azon tervemből, hogy szimatolni kezdjek. Élesen fordultam a hang irányába, hogy szembe nézzek Jozef-fel. A fiú megváltozott azóta, hogy utoljára láttam...egy undorítóan dohos, pókhálókkal teli barlangban két társa jelenlétében. Valahogy érettebbnek tűnt, mintha túl sok teher nyomná a vállát - és nem mellékesen a vörös köpönyeget viselte. Arcom elfelhősödött a látványára, azonban igyekeztem megállni, hogy ezt Ő is meglássa, vagy vissza emlékezzen arra, amikor konkrétan a halálát kívántam hirtelen felindulásból.
- Jozef? Hát már bármi nagy buli történik, Te is ott...
~...vagy~. Fejeztem volna be, azonban egy újabb alak felbukkanása teljes mértékben megakadályozta azt, hogy folytassam.
- Üdvözletem. Önök is hallották a hívást ezek szerint - szögezte le a dolgot Damien egy rövid köszönés után.
Akárhogy is nézelődtem, nem láttam a tőle elválaszthatatlannak hitt Mina-t, amit furcsálltam, de be tudtam annak, hogy Damien ezt tényleg a tündék és sötét tündék dolgaként tekinti és nem akarja, hogy akár még a barátja is jelen legyen. Vagy éppen itt van valahol, próbálva meghúzódni a tünde fajok sorai között valahogy, csak hogy kielégítse kíváncsiságát. Ki tudja? Azért reménykedtem, hogy Ő nem fog felbukkanni. Nem mintha túl sok bajom lenne vele, de most a fajtánkon kívül mást tényleg nem látnék itt szívesen.
- Hello, Damien. Yepp, határozottan, ahogy itt mindenki. Kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki belőle, bár túl sok jót nem remélek... - vetettem egy pillantást az Ordo Draconis tábora felé, majd ez a pillantás végül Jozef-en állapodott meg. -...apropó, Jozef, te mióta csatlakoztál ezekhez a szeme...kedves alakokhoz?
- Eltanácsoltak a papi pályáról...legalábbis egyelőre, most lovag vagyok és jöttünk a hívásra, ahogy mindenki- érkezett az egyszerű, de annál jelentősebb válasz.
S a dolgok kezdtek egyre jobban elvadulni, ahogy egy újabb ismerős topapnt be. Végülis, rá számíthattam. Akármilyen nagy cucc van készülődőben, ami a tündék életére hatással van, biztos lehettem abban, hogy Lánci valahogy mágikus módon megjelenik. Szomorkodva vettem tudomásul, hogy Wyn-t nem látom sehol, de reménykedtem benne, hogy valahol majd fel fog bukkanni, mondjuk egy nagyra nőtt társunk vállán lovagolva, hogy kilásson a sorok közül.
- Szépnapot. Van ötletetek, mi folyik itt?
- Fenébe, ha Lánci is itt van és Jozen is és én is, akkor tényleg valami apokaliptikus esemény készülődik. Barna gatyákat előkészíteni gyerekek. Üdv Láncibáld uraságom! - biccentettem régi barátom felé, elvéve tekintetem Jozef-ről és egyre fokozódó aggodalmamnak, miszerint itt ha elszabadul a balhé, mi két tűz közé kerülünk, hangot is adtam. - Szerintem jobban járunk, hogy ha nem éppen a Tünde Légió és a Piromán csapat közötti területet foglaljuk el. Ne vedd sértésnek Jozef...veled semmi bajom. De...
És csak idáig jutottam, hisz egy újabb alak vágódott hozzánk. Kezdtünk egyre népszerűbbek lenni, azonban az új jövevénynek annyira nem nagyon örültem, főleg, mivel eddig folyton csak Ger nyomában loholva láttam őt.
- You fucking kidding me... - mordultam fel az új jövevény láttára, aki ezt nem nagyon hallotta meg, vagy inkább csak ignorálta.
- Ti más irányból jöttetek, igaz? Talán ti meg tudjátok győzni őket, hogy higgadjanak le.
~ Köszönni meg én fogok tahókám...~ - zsörtölődtem magamban az újfiú belépését, aztán a többiek kezdtek felzárkózni a beszélgetéshez és válaszolni a megjegyzésekre és kérésekre, ha már a folyamatos érkezők mindig megzavarták ezt a folyamatot.
- Üdvözlet! Remélem, hogy nem most fogunk egymás torkának esni - feltelte grimaszolva Jozef és ezzel most teljesen egyet tudtam érteni - nem hiányzott volna, hogy vérfürdő alakuljon itt ki. - Végre valaki egységbe akar kovácsolni minket és már az elején sem bírjuk elviselni a másik jelenlétét?
- Hát, nem tudom, hogy sajnálkozzak-e vagy gratuláljak, Jozef. De igen, menjünk arrébb szerintem.
- Egyetértek... - helyeselt rá Lánci is, bár hogy Jozef megjegyzésére, vagy az enyémre, nem tudtam, de ezen a ponton nem is számított, hisz mindketten nagyjából ugyanarra a következtetésre jutottunk.
- Üdv minden érkezőnek - üdvözölte hát Damien is a többieket, orvosolva Gerlegalamb követőjének hiányosságát. - Mi is a problémája a rendnek azzal, hogy a tündék összegyűltek egy helyen, amely a tündéknak van fenntartva, egy, feltételezem, tünde hívására?
Hát, ez egy olyan kérdés volt, amelyen sokáig tudtunk volna vitatkozni, és a végén úgy is csak az jött volna ki belőle, hogy egymásá torkának esünk. Legalábbis a manapság folyton előbukkanó nem túl pozitív életszemléletem ezt a lehetőséget tartotta a legvalószínűbbnek.
- Részemről a ...szerencse - szólalt meg végre a démon tünde haverja kissé tagolva, mint ha nem is lenne annyira biztos benne, hogy mennyire "szerencsés" az itt léte, főleg amikor a tekintete rám és Láncira vetült, akik ellen harcolt is már a Dornburg-toronyban...igaz, Jozef ellen is, mert akkor még más idők jártak. - Én magam sem...a bajt jöttem keresni.
Hát ez még mindig nem volt túl meggyőző. A gyereknek körülbelül annyi lehetett az önbizalma, mint egy maréknyi szárított lepkének és valahogy túlságosan jól sem tudta magát eladni, s folyton bizonytalankodott. Szerintem túlságosan sokat töltött a bajkeverő démon társaságában ahhoz, hogy ne tudja biztosan, mivel okozna bajt és mivel nem - vagy hogy hogyan akadályozza meg magát abban, hogy bajt okozzon, ha már olyan természetesen jött neki.
- A druida, aki szólította a tündéket egy bizonyos Cormac volt. Az ő hangját hallottuk. Őt kell megtalálni - kotyogott közbe a srác, akinek a nevét, akármennyire is erőltettem magam, nem tudtam előhívni. Ő csak egy kis árnyékocska volt a sokkal nagyobb fenyegetés vetületében, s nem túl sok figyelmet szenteltem neki az eddigiekben sem. De aztán csak eljött a várva várt pillanat, s ahogy a Nap sugarai az utolsót rúgták, végre előléptek azok a személyek, akik miatt lényegében itt voltunk.
A belépőt tíz pontból alsó hangon is kilencesre értékeltem volna. Az a hatalmas robaj, ami a megjelenését megelőzte bőven elég volt arra, hogy a még mindig egymásra acsarkodó Légió és Ordo Draconis állandó morgását és a közöttük ragadt civilek vészsipákolását is felül múlja. A hangra ösztönösen fordultam a kőkör felé, ahonnan az érkezősüket vártam, s egy pillanatra hatalmas csend borult a tisztásra, mintha az előző robaj csak egy halvány emlék lett volna. Ebben a szinte természetellenes csendben néztem, ahogy előlép a semmiből két alak. Először a férfit néztem meg magamnak. Szakállas volt, és öregnek nézett ki ekkora távolságból, s a köpönyege eléggé fancy volt ahhoz, hogy megkívánjam magamnak. Azonban nem sokáig tudta a figyelmemet lekötni a vén kecske ltványa, hisz a mellette álló nő mindent megkövetelt magának. A kezében tartott botot szinte meg sem láttam, ahogy tekintetemet a testén legeltettem, arcomon egy elégedett s kaján vigyorral. Főleg ahogy a pillantásom hol a fedetlenül hagyott bőrfelületek és a kínzóan eltakart domborulatai vagy éppen a combja között ugrált. Aztán inkább letöröltem a képzeletbeli nyálat a szám széléről, mielőtt még egyesek bolondnak néznek...bár a férfi társaim részéről biztos voltam benne, hogy mindannyian megértették volna ezt a reakciót. De azért még egy pillanatra elgondolkoztam azon, hogy egy jól sikerült éjszaka kezdőlépéseként miként távolítanám el róla azokat a kacatokat...valami szaftosat biztos, hogy kitaláltam volna ennek a műveletnek megvalósításához.
- Véreim! - dübörgött fel a "kecske" hangja, amely elvonta figyelmemet a társa fikszírozásáról. - Örül a szívem, hogy ennyien itt vagytok, hogy a népünket újra egy helyen láthatjuk. A nevem Cormac, az itt maradottak arkdruidája vagyok, mellettem álló hölgy pedig Cairen druidanő, a Serpentbloom törzseinek egykori arkdruidája.
A hangja végig áramlott az egész mezőn, s még én is úgy hallottam, mintha a fülem mellett szónokolt volna. Mágiát sejtettem mögötte, még hozzá druida mágiát. A fajtánk a természet erőinek segítségével felmérhetik a környezetüket...s egy ilyen, aki a szél használatában igen csak erős, felhasználhatja ugyanezt reverz formában is. Legalábbis erre tippeltem volna. Azonban amint megemlíti a "törzsek" szót, a tekintetem elkalandozik, s mintha a körülöttem állók kiáltozása átszüremlett volna ezen a merengések. "Harcos asszonyok". "Barbár tündék"...de a szemeim előtt megelevenedő kép mindezekkel egybe csengett. Emlékeztem még, hogy ne emlékeztem volna, amikor a Tünde-erdőért vívott harcban megjelentek olyan tündék, akiket előtte még nem láthattunk. Állatok hátán vagy mellett, vad kiáltozásokkal, festésekkel és miegyebekkel. Most, hogy Cairen bájos vonásain túl tekintettem, hirtelen értelmet nyertek a testfestések is. Talán Ő is ott volt, amikor harcoltunk. Talán...de nem lehettem biztos benne. Megérte volna elbeszélgetni vele egy kicsit, azonban ezt egyelőre mellőznöm kellett.
- Azért hívtunk ide benneteket, minden tündét, hogy együtt, egy népként döntsünk a sorsunkról. Sokat szenvedtünk már, szétszóródva az emberek között, elveszítve önmagunkat...Sokat beszélgettünk egymással, s a természettel és minden benne lakó szellemmel, mi lehet a megoldás. De nem dönthetünk helyettetek. Ti és csak ti dönthettek a sorsotokról.
Nagy szavak voltak, s egyben bűntudatot is éreztem miattuk. Ők tettek valamit, hogy a népünket megpróbálják össze kovácsolni, úgy, hogy szinte senki se tudott a tevékenykedésükről...míg én annyit tettem, hogy könnyeim között rohantam el néhai barátaimtól és elhidegültem a többiektől, vagy legalábbis nagyon igyekeztem ezen. Irigyeltem tőlük azt, hogy ennyire összhangban vannak a természettel...s bár nem voltam egy fanatikus druida, de még is a Természetben találtam meg néhány választ, miután átestem egy kisebb fajta krízisen, még ha ezek után is a Hold maradt vallásom középpontjában, csupán a határok mosódtak el.
- Három út áll most előttünk, mindegyik ki van kövezve egyaránt örömmel és bánattal is.
- Drága népem! Drága tündék! - vette át a szót a druida nő és nagyon igyekeztem, hogy figyeljek a szavaira. - A törzseink nagy része a kivonuláskor elment a népünkkel, de jónéhányan itt maradtunk, hogy meggyógyítsuk ezt a földet. Ekkor még nem hittük, de az erdő, ami most mögöttünk terül el, bár átoknak tűnik, valójában lehetőség. A nővéreim és én azon munkálkodtunk idáig, hogy Anwnn sötétlő erdeje elfogadjon minket, és sikerrel jártunk. Vér árán. Verejték és könnyek árán, de sokat tanultunk róla és magunkról. Anwnn erdeje kész befogadni a tündéket, hogyha azok hajlandóak visszatérni az ősi ösvényekre.
- Ez az egyik út. A másik út, hogy földet szerzünk magunknak, kiharapva az emberek királyságaiból, vér és háború árán...Az utolsó lehetőség, hogy fejet hajtunk az embereknek. Közöttük fogunk élni, segíteni őket, ahogy eddig...és népünk dicsősége az enyészeté lesz, noha a túlélésünk biztos.
Cormac szavaira szinte nem is figyeltem. A nő szavai voltak azok, amelyek egy olyan pontot érintettek meg bennem, amelynek létezéséről már rég elfeledkeztem. A szavai nyomán ismét fákat láttam magam körül, miközben vadul rohanok közöttük. Elmosodó alakok, a lombok között szégyenlősen átbukó légfuvallatok, amelyek az este hűvösségét hozzák el. Világító erdők. Veszély, de olyan veszély, amelyhez hozzá szoktunk. Finsterwald egy kicsit úgy hangzott, mint Mistwood. Vad, szinte megtörhetetlen, de mégis, a népünkkké volt. A miénk volt, még ha akkor, amikor még hozzáférésünk volt, nem is értékeltem annyira, mint lehetett volna. S szinte megelevenedett előttem a kép, ahogy a tünde nők a fenyegetően sötétlő erdőbe vetik magukat, amelyet az emberek Finsterwald-nak neveztek el, hogy megpróbálják megismerni őket. "Vér árán". Olyan szörnyek rontanak elő a törzsek közül, melyeket Veronia még soha sem látott s csak az őseink legősibb meséiben hallhattunk talán róluk, már ha a tekercsek nem omlottak volna porrá az évszázadok árán. "Verejték és könnyek árán" Küzdeni magadat előre, egyre csak előre a dohos levegőben, fájó szívvel hagyva magad mögött elesett társaidat, akiket magának követelt az erdő. Belenéztem a nő szemébe, várva, hogy talán összekapcsolódik tekintetünk, hogy kiolvassam belőle a fájdalmat. De nem történt meg, így csalódottan hajtottam le a fejemet. Úgy éreztem, hogy a nő a lelkemből szólt. Úgy éreztem, hogy ismét az erdőben akarok rohanni, vadul és szelidítetlenül, ahogy régen tettem, sok-sok évvel ezelőtt. Ismét át akartam érezni az erdő könyörtelenségét, kitéve magamnak a veszélyeknek és a szeszélyeknek. Az...az még talán életet lehelt volna belém, hisz most, ha a lelkembe nézek, csak ürességet és fájdalmat találok. Szükségem volt erre.
- Ti...ti erről tudtatok? Hogy ezt tervezte a druida mester egész végig? - kérdezte meglepetten a démon tündéje, azonban a szavai szinte elhaltak a fülemben, ahogy mintha dróton rángattak volna, lépek előre, mintha egy szónoklathoz készültem volna valamelyik tanácsban, tekintetem a druida és a druidanő között ugrált egy ideig. A szavaim szinte maguktól jöttek, úgy, hogy bele sem gondoltam.
- A háborút nem javasolnám! - szólaltam fel a drudák beszéde utáni szünetben, hisz úgy láttam, hogy senki se bátorkodott ahhoz, hogy kezdőként nyílvánítson véleményt. Sőt, egészen sokan csak csendben voltak, saját gondolataikkal küszködve. Végig néztem a népemen, már amennyit tudtam, itt, a tömeg közepén állva, azonban az arcok összemosódtak, s a gondolataim mindüntelen visszaszálltak Cairen felé, így végül a kőkör felé fordultam én is, hogy pár lopott pillantást vehessek rá. - A háború volt a mi örökös vesztünk. Nem vagyunk már annyian, hogy valaha is győzelemben reménykedhessünk, főleg, ha mindkét királyságot ezzel magunkra haragítanánk. S minden egyes csepp kiontott vér csak tovább szabdalja amúgy is megtépázott sorainkat.
Vad tünde nők harcolnak elkeseredetten az erdőben, miközben egy új hazát keresnek maguknak és a népüknek. A vérük vörös cseppekként hullanak a földre, csak hogy másodpercek alatt eltünjenek, ahogy az mohón felissza magába az élet kiontott nedűjét, s a sötétlő távolban egy újabb, elmét karistoló sikoltás száll az éjszakai égbolt felé.
- Ugyanakkor behódolni se hódolhatunk a kerekfülüeknek. A büszkeségünk nem engedné és azt meg főleg nem hagyom, hogy a népünk és a kultúránk beolvadjon azon mocskok közé. Ha már csak ez a három lehetőség áll előttünk és én bízok a bölcs druidákban... - vetettem ismét egy pillantást a nő felé, majd egy rövidebbet Carmac irányába, majd inkább elfordítottam róluk a tekintetemet. -...hát én azt mondanám, hogy válasszuk az első utat. Finsterwald, bár vadnak tűnik és valójában is az, bár nem léptem még be a területére...de egyben ez a vadság tartaná távol tőlünk az embereket. De jegyezzétek meg - emeltem fel a hangomat, sötét, komor tónust ütve meg, mint egy távoli villámdörgés a kies mezőn. - ha ti a háborút választjátok, a népünket sodorjátok a kihalás szélére. Ha nem tudjuk félre tenni a nézeteltéréseinket, akkor is meghalunk. Tudom, hogy mennyire nehéz. Látom itt azokat, akikkel harcoltunk a Kivándorlás előtt, bár azok emberek voltak és nem a fae nép tagjai... Látom, hogy mindannyian a fegyverünkért nyúlkálunk még ott is, ahol régi ismerősök találkoznak- fordultam oda, ahol a többi társam állt, ahol párszor a kezünk a fegyverünk felé tévedt a másik láttán...pedig még egy rossz szót sem szoltunk egymáshoz, csupán a közös múlt keserédes emlékei szóltak közbe. - Ha a Tünde légió és a Draconis Rend nem képes félretenni még most sem az ellentétét, akármilyen előzményeken is alapul, akkor akár le is ülhetünk itt és várhatjuk, ahogy lassan beleolvadunk az emberek közé. Na, kinek lenne hozzá kedve?
Fordultam kihívóan a tömeg felé, kezeimet széttárva. Kihívás volt ez mindenki felé, aki úgy gondolja, hogy a feladás, vagy a háború megoldást jelentene. Kihívást...ha valaki úgy érzi, hogy otromba szavaim megsértették őt, akkor jöjjön, hívjon ki engem párbajra, de nem garantálom neki, hogy kegyelmezni fogok. A szavak, amelyeket szinte úgy éreztem, mintha nem is én mondanám ki, feltüzeltek engem. Végre ismét éreztem azt a lángot az ereimbe, amelynek jelenlétéről már szinte meg is feledkeztem és lemondtam. Örültem, hogy most tudtam türtőztetni magam - még - mert legszívesebben tűzbe burkoltam volna magamat. De a kihívásra nem érkezik válasz, csak Damien lép mellém, hogy felszólaljon.
- Én is osztom a társam véleményét. A háborúskodásnak nem volt és nem is lenne értelme. Ha adatott egy új lehetőség, mint most Finsterwald, élnünk kellene vele. Így minket sem zavarnak és mi sem zavarjuk őket.
- A harc nem megoldás, igaza van - ért egyet velem Jozef is.
A két utánam felszólalóra nézek. Damien-ről nem tudtam, hogy milyen megoldást is választana, legalábbis eddig nem. Neki figyelembe kellett vennie Mina akaratát is, és azt, hogy most már nem csak a maguk nevében beszélnek. Egy öt faluval rendelkező uradalom vezetői, amit nem hagyhatnak csak úgy maguk mögött. A válasza meglepett, hisz én azt gondoltam volna, hogy pont ezek miatt azt választaná, hogy az emberek között akar maradni. A falvaival és Mina-val. A Finsterwald-ba való költözés így akár egy igen csak fájdalmas búcsúba is torkolhatna. Jozef, bár nem nem nyilvánított véleményt, hogy melyik megoldást választja, de legalább a békesség mellett tette le a voksát. Gondolom, hogy ez kilövi azt az opciót, hogy harccal hódítsunk területet, így marad részéről Finsterwald - amit az Ő esetében nagyon is kétlenék - vagy az emberek között maradás, amely neki is, csak úgy, mint Damien-nek, sokkal kézenfekvőbb megoldás lenne. Úgy látszik, hogy a régi ismerősök még tudnak meglepetéseket tartogatni nekem.
- Maradnunk kell az emberek között. Kellő kitartással megmaradhatunk tündének, és fenn tudjuk tartani dicsőségünk hírét, de mindez mit sem ér, ha senki sem éli meg, hogy elmondja a történetet.
Lance is felszólalt. Szavai, bár nem értek akkora meglepetésként, még is némileg fájdalmasak voltak. Ő is ott volt a Tünde-erdőben, Ő is harcolt értünk és azért, hogy az erdőt megmentsük. De úgy látszik, hogy nem a fákat magát szerette, nem azt, amit jelenthetett számunkra (bár egyikünk se tartózkodott túl sokat ott), hanem...csupán a néppért állt ki, ahogy tette azt mindig is. De Ő az emberek között maradt volna, akiknek dolgozott - és akiknek én is dolgoztam, emlékeztettem magam. De akkor, amikor a döntést meghoztam, fel sem merült bennem a gondolat, hogy valaha lesznek még akkora vakmerő alakok, akik az erdőt akarnák meghódítani. Ha tudtam volna ezekről a törekvésekről, rég magam mögött hagytam volna Hellenburg-ot. A szavaival sajnos nem tudtam egyetérteni. Az emberek között kérlelhetetlenül elvesztünk volna. Reménykedtem, hogy csak én látom túlságosan borúlátóan a dolgokat - és ez a gondolatmenetem egyben azt is elárulta, hogy szívem mélyén gyengének tartom a fajunkat. Túl gyengének ahhoz, hogy megőrizzük az esszenciánkat akkor, amikor körbe vesznek minket az emberek. Ez vajon rólam mit árulhatott el?
- Testvéreim! Tündék! - lépett elő hirtelen az Ordo Draconis sorai közül egy alak, akinek tiszteletet parancsoló kinézete volt és látszott rajta, hogy harcos. Szavai hasonlítottak ahhoz, ahogy a két druida kezdte, és biztos voltam benne, hogy ez a részéről tudatos szóválasztás és hasonlat volt. - A nevem Diarmuid Amberglade, bár az Egyházon belül Sangarinus püspökként ismernek. Tudom, hogy sokan haraggal a szívükben gondolnak erre a palástra, amit viselünk....Ám én is tünde vagyok, akár ti mind! Az én otthonom is elégett a tűzben, akár a tiétek! Ám a harag helyett én és még néhányan úgy döntöttünk, belülről pusztítjuk el azokat, akik elégették az erdőnket, az előző püspök halála után pedig az Ordo Draconis-t a tündék rendjévé tettem az Egyházon belül.
- Na és vajon hogyan halt meg az előző püspök... - morogtam az orrom alatt.
A püspök megtántorodik, ahogy az előtte lévő sötét tünde pengéjéből éles hangrobbanás tör elő. A feltámadó szél zsarátnokot és hamut sodor magával, lágyan terítve be a jelenetet, amely mintha megfagyott volna az időben. Aztán a bérgyilkos kirobbanó mozgása mintha széttörte volna a képet, amelyben az ember a fegyverére támaszkodva próbálja magát egyensúlyban tartani és másik kezével a fülét betakarni. A sötét tünde morgott valamit, ajka kuncogásra görbült. S a pengéje már előre is tört, szinte láthatatlan sebességgel szakítva át a levegőt maga előtt. Az ellenfele kétségbeesett mozdulattal igyekezett kezét a halálos penge útjába emelni, azonban ez már nem mentette meg az életét...s a penge a szemgödrén keresztül mélyen az agyába fúródott...
Kiráztam a fejemből a kéretlenül előtörő képet, s helyette inkább csak figyeltem a tünde püspök további szónoklatát, noha elraktároztam magamban azt a kis megjegyzését, hogy belülről pusztították el a rendet...ez egy olyan ütőkártya volt, amelyet később talán még kihasználhattam, hogy ha a javaslata túlságosan is nagy támogatottságot szerezne. Egyelőre még nem tudtam, hogy mit akar, de halvány sejtésem volt róla....és akármit is akar, azt nem fogom neki hagyni. Hogy ha kell, akkor mocskos eszközökhöz nyúlok. Csak most az éjgyilokok helyett a szavak lesznek a pengéim...s a mérgek helyett a suttogásaim lesznek a társaim. Még ha ez azzal is jár, hogy a döntéshozatalig eltelő időt azzal töltöm, hogy a tábort járom és keverem a szart, ott ahol kell és igyekszem elültetni a harag lángjait ott, ahol szükség van rá. Nem állt szándékomban hagyni, hogy a Cairen tündéi által kivágott ösvényt egy ilyen senkiházi próbálja meg elmarkolni előlünk.
- A rendemnek földjei vannak Északon, amiket nem vér útján vettünk el, hanem becsülettel vívtunk ki. Csatlakozzatok hozzánk! Van hely ott a falvaitoknak, állataitoknak, családjaitoknak az Északi királyság hűbéreseként, de még is autonómiában az Egyház és az én oltalmam alatt!
Csak acsarogni tudtam a szavaira. Észak hűbéresei? Az Egyház oltalma alatt? Még is, ki fog hinni neki a saját talpnyalóin kívül? Egy elkínzott pillantással ajándékoztam meg Jozef-et. Vajon Ő hisz ennek a majomnak? Vajon Ő támogatja az elképzeléseit? Van egyáltalán más választása? Igenis, lenne. Hogy ha elhagyná az embereket, akikhez úgy hozzánőtt, mintha a saját népe lenne. Talán már el is felejtette, hogy milyen sötét tündének lenni. Ő volt az élő példája annak, hogy mivé válnánk, ha az emberek között maradást választanánk.
- Javasolnék egy másféle megoldást! Mi lenne, ha az erdőben élnének mindazok, akik ott szeretnének és az emberek királyságaitól békésen elvennénk a közeli falukat azoknak, akik arra vágynak, hogy ott éljenek? Nem kell mindig háborúzni!
Csattant fel egy új hang és én megrökönyödve fordultam abba az irányba. Freia volt az, a tünde íjászlány, akivel volt egy eléggé érdekesre sikeredett kiruccanásunk egy olyan helyre, amit nem emlegetek fel túlságosan nagy kedvvel. A látványa okozta első körben a megrökönyödést. Második körben az, hogy másféle megoldást javasol, amivel tovább szabdalná a népünket, pedig azt igyekeztünk éppen elkerülni...és "békésen elvennénk a közeli faulkat"? A tenyerem hangos csattanással találkozott az arcommal, de inkább lenyeltem a kikívánkozó megjegyzésemet. Szerencsére a démonokkal cimboráló tünde - rohadjak meg, meg kell kérdeznem a nevét most már! - vette át a szót, mielőtt Freia jobban belelendülhetett volna.
- Tévedtek...az az erdő nem otthon. Az az erdő más, mint a hajdani Elvenwoods. Azt az erdőt védeni kellett, őrizni. Finsterwald vad, haragos és elevenen falja fel azt, aki gyenge. Azt az erdőt talán meg sem lehet szelidíteni...abban az erdőben nem marad meg senki idegen.
Az eleje még értelmes volt, de amikor benyőgte azt, hogy nem lehet megszelidíteni és elzavarja az idegeneket, csak egy "You kidding me, right?" szemöldökráncolással fordultam felé. Cairen épp most ecsetelte nekünk pár perccel ezelőtt, hogy találtak erre megoldást, hogy véghez vihető. De úgy látszik, hogy Ő vagy éppen akkor zárta be a füleit, vagy túlságosan megigézték a druida nő ruhái ahhoz, hogy a szavaira figyeljen. De mivel a szavaimra valaki még is kihívással felelt, úgy éreztem, hogy fel kell vennem ismét a kesztyűt. Sangarinus, here I come.
- A baj az, Sangarinus püspök, hogy még ha a maga által felvázolt opciót is választanánk, még is, ki garantálná, hogy Gustav nem kap vérszemet? Hűbéres csak egy fancy szó arra, hogy szolga. Mi baj lenne azzal, ha Finsterwald-ba költöznénk, ahol senkinek se lennénk a hűbéresei? - igyekeztem a saját érveit ellene fordítani, már amennyire ezt szegényes diplomata képességeim engedték. Többet kellett volna figyelnem Lory-ra és Armin-ra, amikor egyszer-kétszer hallottam őket ilyen alkalmakkor...talán akkor ragadt is volna rám valami, ami itt most hasznosnak bizonyul. - Lehet, hogy maradhatunk az emberek között is és megküzdeni azért, hogy megőrizzük a népünk sajátosságát és autonomiáját, de amíg ilyen kis számban vagyunk, ez igen csak nehéz dolog lenne Lance - fordultam a barátom felé, hisz megérdemelt annyit, hogy közvetlen legyek vele és esdeklően néztem rá: kérlek, értsd meg, hogy miért fordulok most ellened...nem akarok az ellenséged lenni, remélem hogy nem haragszol meg emiatt. - Túl erős lenne a nyomás az emberi oldalról és előbb-utóbb az embereknek is elegük lenne abból, hogy a tündék csak úgy lógnak közöttük, vagy mindenképp beleerőszakolnának minket az újdonsült háborújukba, amit az emberek annyira imádnak. Nem kéne tovább vívni azok háborúját, akik semmibe se vesznek minket. Már pedig ez lenne, ha közöttük maradnánk - hívtam fel népem figyelmét erre a tényre. Arra apelláltam, hogy még a katonák is beleunnak egy idő után egy olyan háborúba, amely számukra nem hoz semmi előnyt sem, csupán kényszerüségből teszik. Ha a katonákat sikerülne az oldalamra állítani, akkor a civilekkel már könnyebb dolgom lenne, hisz mögöttem lenne az autoritás. Bár az Ordo Draconis esetében tudtam, hogy náluk semmi esélyem, kivéve, ha teljesen aláásom a tekintélyüket valahogy. De ehhez több információra volt még szükségem és valamire, ami igen csak kompromittáló. Még ha ezt nekem is kell előállítani valahogy...- Ha Sangarinus-ra hallgatunk, akkor Gustav oldalán kéne harcba szállnunk. Akarjuk mi mindezt? - emeltem fel a hangomat, majd csendesen, beletörődően és megértően folytattam tovább. - Igen, Finsterwald veszélyes hely, de legalább a saját urai lennénk és mi döntenénk el, hogy hogyan avatkozzunk bele Veronia sorsába. Most itt a lehetőség, hogy ismét a kezünkbe vegyük a sorsunkat. Ne dobjuk el mézes-mázos ígéretekért. Lehet, hogy Finsterwald nem otthon... - fordultam Ger cimborája felé. Úgy éreztem, hogy ha személyesen válaszolom meg a kérdéseiket, ha reflektálok rájuk, jelezve, hogy figyelembe veszem a szavaikat, akkor csábítóbbnak fogok nekik tünni. Megbízhatóbbnak, aki meghallgatja őket. Nem tudom, hogy működik-e ez, vagy sem, de meg kellett próbálnom annyi tündét magam mögé állítani, amennyit csak tudtam. -...de azzá alakíthatjuk! - harsogtam el magam, ahogy elfordultam a tündétől.
- Uram, el tudja képzelni, hogy megannyi tünde csak Északért fog harcolni? - vette át a szót Damien, a püspököt ostorozva. Jól van, tegye csak, örültem is neki. - Nyílván nem kell részleteznem a tündék és Észak között feszülő ellentéteket, melyek okkal vagy ok nélkül születtek. Mindannyian egészen biztosan nem egyeznénk bele ebbe rögtön és kérdések nélkül, ahogy jómagam sem tenném. Finsterwald pedig valóban vad, de kit fogadna el jobban, mint azokat, akik gyakorlatilag onnan származnak? A költözés sosem volt és sosem lesz egyszerű, de ha az embereket nem is, minket talán elfogad az a hely idővel. Úgy élhetünk, mint ahogy annak idején éltünk, vagy talán ennyi idő után képtelenek lennénk már rá?
Damien egyre jobban és jobban meglepett. Most, hogy kilépett Mina árnyékából és szabadon formázhatta meg a véleményét, mintha kivirágzott volna és új erőre kapott volna. Ez a határozott Damien tetszetős volt...és egy potenciális szövetségest láttam meg benne, akivel együtt vívhatjuk meg ezt a harcot a népünkért. De Ő még mindig csak egy....és az itt tartózkodó tündék jelentős része még nem nyilvánított véleményt semmilyen formában sem, csak alig féltucatnyian szálltunk harcba egymás ellen vagy oldalán.
- Miért kéne csak egy utat választanunk? Sokan vagyunk, akik már nehezen alkalmazkodnának az erdei élethez, főleg egy vad, ismeretlenhez, azok választhatnánk a püspök kínálta utat, akik meg az erdő kihívását akarják...senki se fogja őket megállítani, eddig is nyitva volt az út.
Sajnos Jozef logikusan beszélt, és ez nem tetszett nekem. Tudtam persze, hogy a felettese véleményét fogja követni és támogatni őt - nem is várhattam el tőle mást sem - de azért egy kicsit reménykedtem. Reménykedtem benne, hogy valahogy meggyőzhetem majd őt, és Ő keresztül a vezetőjét...valahogy, bár erre nagyjából annyi esélyt láttam, mint hogy Hoshekh megjelenik egyik nap az ágyam mellett és felajánlja, hogy mostantól az inasom lesz.
- Mit tud Nicholas Ambergalde-ről? - kiáltotta mellettem Lance, én pedig értetlenkedve fordultam felé.
A családnév megegyezett...ismerte volna ennek a férfinek valamelyik hozzátartozóját? És miért kérdezte ezt most tőle? Mit akart vele elérni? Reméltem, hogy hamar választ kapok rá.
- Leányom, hogyan foglalhatnánk el az emberek falvait békésen? Olyannak ismered tán őket, akik szívesen odaadják őket a népünknek, csak úgy? Harc nélkül? Miért tennének ilyet? - vágott közbe Cormac arkdruida, mielőtt még elszabadultak volna az indulatok.
Fogalmazása régies volt, a hangja viszont magabiztos és erőteljes. Ő is megértette Freia érvelése mögötti lehetetlenséget. De aztán Cairen lépett előre, megjelenésével mindenkibe belefolytva a szót, és én, mintha csak a szavai vonzottak volna magukhoz, mintha a megjelenése - és most első sorban nem a teste bájaira, hanem a kisugárzására, a lényének magjára gondoltam - dróton rángatott volna. Miért van rám ilyen hatással?
- Igazad van - csendül fel tiszta hangja, ahogy Ger haverja felé fordul. - Anwnn erdeje sötét és kegyetlen, tele eddig ismeretlen veszélyekkel. Akik újjá akarnák építeni benne a régi tünde királyságot, amilyen Zephyrantes volt valaha, azoknak csalódniuk kell majd. Ha az erdő mellett döntünk, Ő fogja írni a szabályokat, nekünk kell alkalmazkodnunk hozzá. Nem emelhetünk fejszét a fákra, és csak kérnünk szabad, elvennünk nem. Könnyűnek hangzik, mégis olyan nehéz, hiszen annyira régóta éltünk valójában távol a természettől. Túl régóta. Vissza kell találnunk hozzá, a szimbiózishoz, akik pedig hibáznak, annak az erdő nem fog megbocsájtani. Úgy hiszem azonban, hogy képesek vagyunk változni. Vissza tudunk találni az igazi valónkhoz, ám akkor le kell vetnünk a civilizáció kényelmét, amit az emberektől kaptunk.
A szavaival egyetértettem, a megfogalmazásasal már kevésbé. Túlságosan kidomborította az én ízlésemnek Anwnn erdejének veszélyeit, amely sokakat elbizonytalaníthat ezen a ponton. Reméltem, hogy ez nem lesz igaz. S reméltem, hogy akármit is akar mondani Sangarinus, aki most előlépett, az nem lesz akkor nagy blődség, hogy a tenyerem viszketni kezdjen.
- Nicholas a bátyám volt - jelentette ki egyszerűen, bár az arca és a tekintete szomorúságról és egyben haragról árulkodott. Vajon mi lehetett a történetük? Ez túl szaftos infó volt ahhoz, hogy elfelejtsem, és alaposan ki kell majd faggatnom Lance-ot erről, ha már tud valamit. - A garancia, hogy a király ne támadhasson meg minket, az Egyház maga. Az Egyház északon hatalmasabb a királynál is, mert irányítja a nép szívét, és a földeket tőle kapjuk, nem Gustav-tól. A lovagok igen, harcolni fognak a háborúban, de sem a nőket, sem a gyerekeket, sem pedig az összes férfit nem kényszerítjük katonáknak.
- Hallják a többieket? - csattant fel Freia a lova hátáról kimagasló pozícióról. Kíváncsi voltam, hogy ez a részéről tudatos választás volt-e vagy csak túl lusta volt ahhoz, hogy leszálljon róla...vagy félt attól, hogy nem fog kilátszódni a tömegből és a hangja se tud átrepülni a nála magasabbak válla felett. Szerencsére én nem volta megy túlságosan alacsony alak, igaz, hogy kimagasló se voltam ilyen tekintetben. - Északon már lenne nekünk birtok és azt sem vérrel szereték, hogy idézzek tőlük, vajon nem lehetséges, hogy hasonló módon képesek lehetnénk velük szót érteni? Nem kell mindig arra gondolni, hogy mindannyian azon gondolkoznak, hogy csak a háború kell nekik! Most is, amikor ideértünk, azonnal hallottam, hogy a feszültség csak épül amiatt, hogy van aki északról jött és van, aki délről. Semmi értelme ilyesféle előítéleteknek engedelmeskedni és gyakorolni a másikra! Miért ne lehetne velük leüni egy asztalhoz? Semmi okunk nincs azt hinni, hogy ne lehetne velük beszélni. Vagy talán tudnak olyan dologról, ami miatt képtelenség lenne velük? Mert én nem! Igen, ők is hibáztak és igen, mi is hibáztunk már párszor, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetle leplet teríteni a múltra és csak a jövővel foglalkozni. Végülis, ezért jöttünk ide mindannyian, nem? A jövő miatt.
A felszólalása már majdnem hajazott terjedelmében az én szónoklataimhoz. A kijelentései jók lettek volna, ha lett volna rájuk bármi esély is. Örültem volna, ha csak úgy szót lehetett volna érteni az emberekkel, azonban előző tapasztalataim nem erről árulkodtak. Ha adnak valamit, cserébe várnak is valamit. Rudenz se vágna csak úgy hozzánk földeket a két szép szemenkért és a könyörgésünkért, ebben is teljesen biztos voltam.
- Szétoszolva meg nem maradhatunk! Három utat emlegetett a druida mester, ám valójában csak egy van: egyesült erővel lépni - ezt már csak a démon társa mondta inkább Jozef-hez, mint a tömeghez intézve a szavát, azonban azokat felkapta a szél, és az én fülembe is eljutott. Megjegyeztem a szavakat, és hogy talán még rá is tudnék hatni valahogy.
- A baj az, Freia, hogy lehet, hogy nem vérrel harcolták ki, de biztos vagyok benne, hogy szép árat kellett megfizetniük érte - fordultam a lóháton üldögélő lányhoz, tartva vele egy ideig a szemkontaktust, majd testemmel a Draconis vezéralakja felé fordultam. - Az Ordo Draconis kapta a földet azért, hogy az Egyház céljait szolgálják. A Tünde Légiónak Hellenburg-ban nem tudom, hogy van-e saját földje, valaki majd biztos kiokosít minket. De ha leülnénk a tárgyalóasztalhoz Rudenz királlyal, mit gondolsz, milyen árat kérne azért, hogy földet engedjen át nekünk? - az utolsó mondatokat csalódottan ejtettem ki. Benne volt minden csalódásom az emberekben, legyenek akármelyik nemzetből, majd lángoló tekintetemmel igyekeztem szenesre sütni Sangarinus-t. Őt tekintettem itt a legnagyobb ellenségemnek, akit le kell győznöm. Ha őt megtörhetném valahogy, már rész sikert érnék el. Őt kell ostoroznom teljes erőmmel.
- Áh, szóval rögtön az Egyház oltalmába helyezzük magunkat, ami azt jelentené, hogy dobjuk el a hitünket- csaptam le a szavaira. Most a vallásra helyeztem a hangsúlyt, igyekeztem minél szélesebb spektrumot lefedni a szavaimmal, hogy minél több társam szívéhez szólhassak.- Helyezzük hitünket az Idegen Istenbe, és dobjuk el a Természetet és a Holdat. Akármennyire is "megvédene" minket a drágalátos Egyháza, ezt bizony nem adná ingyen. Tehát a kérdés: ki közülünk az, aki elfogadja a mi drága püspökünk ajánlatát és hajlamos az ott beígért védelem miatt feláldozni a vallását? De ha döntünk, egységesen kell döntenünk. Ha most a népünket felszabdaljuk és egyesek Észak "kínálatát" fogajdák el - nyomtam meg a szót gúnyos hangsúllyal. -...mások saját területet akarnak kiszabnu maguknak akár Északon, akár Délen, még ha "békésen is", míg a harmadik csoport úgy érzi, hogy megbirkózik Finsterwald-dal...akkor szétszabdaljuk a népünket és egyik csoport se éri el a célt, amelyet megfogalmazott maga előtt. Itt az ideje, hogy egységesen gondolkozzunk. Ahogy Damien mondta, Finsterwald az Őshazánk része. Én ott voltam, amikor lehetővé tettük azt, hogy a népünk Anwnn-ba vándorolhasson. Beszéltem Rheo-val, aki mindezt lehetővé tette, még ha annyira nem is kedveltem azt a kétlábon járó bonatikus kertet...Visszatérhetnénk a régi életmódunkhoz, ami persze, hogy nagy áldozattal járna, de még mindig ezt látom annak, amivel megőrizhetjük a vallásunkat és az autonómiánkat. Tehát, ahogy Leo is mondta - ugrott be a nagy hévben a neve. Mintha ezt a nevet használta volna rá az a nő a Dornburg-toronyban, amikor próbáltak minket feltartóztatni, míg Ger a Mélységi pecsétkövével volt elfoglalva, Ada-ék pedig magával Erborosh-sal. -...egységesen kell fellépnünk és ma kell döntenünk vagy az elkövetkezendő napokban.
A szónoklat végére szinte kifogytam a szuszból. De le akartam darálni a mondanivalómat, mielőtt bármit is elfelejtek belőle. Igyekeztem, kétségbeesetten igyekeztem meggyőzni a népemet az igazamról, a drudák igazáról. Mert ezt személyes ügynek tekintettem. Mert....mert ott hagytam magára Armin-t és Lory-t, amikor talán szükségük lett volna rám. Mert hagytam, hogy a népem nélkülem menjen át Anwnn-ba. Mert úgy éreztem, hogy ezzel tartozom nekik. Hogy ezzel tartozom Lory és Armin emlékének. Megakartam őket győzni arról, hogy Finsterwald-ba menjünk....hisz az erdők lombjai alatt járkálva egy kicsit olyan lenne, mintha visszakaptam volna őket. Hogy önző voltam-e? Lehet. Sőt, biztos. Sangarinus ajánlata is kevesebb áldozattal járt volna, vagy ha csak maradunk úgy, ahogy eddig. Nem haltak volna meg a társaink...de nekem kellett ez. Kellett a barátaim emléke. Görcsösen markoltam rá a sötét tünde hercegség holdezüstbe öntött jelképére, ami a zsebemben lapult. Amely mások számára is jelezte, hogy milyen helyet is töltöttem be néhai népünk körében, még ha ez csak abból is fakadt, hogy a hercegük barátja voltam. Hogy ha ez még csak annyit jelentett is, hogy a legjobb barátom volt.
- És aztán a tündék egy része Északon élne, egy részük Finsterwald-ba költözne be, egy részük pedig az emberek közé beolvadva ontaná szitkait az összes többire. Épp eléggé szét vagyunk forgácsolódva már most is. Úgy hittem, a cél az lenne, hogy összetartsunk és valahogyan egyetértsünk. Ahogyan az előttem szólük mondták. Észak sem valószínű, hogy jó szemmel tekintene ránk. Az Egyház védelme meglehet, hogy fizikailag megvédene minket, am ugyanúgy, ahogy a tündék néznek az északiakra, fordítva is kapnánk az odamondásokat, akár ennél többet is. Ki a megmondhatója, hogy nem ugyanolyan élet lenne-, mintha üldöztetésben élnénk?
Damien szavaira halványan elmosolyodtam. Igen. Igen! Igen! Most már csak győzz meg mindenki mást is! Tudtam, hogy rád számíthatok. Ha Mina itt lenne, most büszke lenne rád. Ha nem, akkor addig paskolgatnám a kis buksiját, míg meg nem gondolja magát.
- Nézzetek körbe! - robbant bele a susmorgásba Jozef elkeseredett hangja, ahogy körbeintett. Felé kaptam a fejemet. Ajjaj, Ő még bajt jelenthet. - Vannak, akik a városból jöttek, vannak, akik a katonaságtól, akik a földekről és bár kívánjuk, hogy népünk egységes legyen, de ez nem fog egyik pillanatról a másikra menni. Sokan már rég elhagyták az erdőket saját jószántukból vagy kalandvágyból, de nem kívánkoznak vissza. Mit vártuk tőlük, tőlünk, hogy hagyjunk ott mindent és költözzünk a fák közé? Most is teljesen más javaslatok születnek, hogy akarsz ebből egységeset?
A fenébe is Jozef. Az érveid túlságosan is jók ahhoz, hogy megingassonak másokat. Igen, Ő határozottan veszélyes lesz még, és bősz tekintetéből, érces hangjából tudtam, hogy vele semmit sem fogok elérni. Sangarinus most nagyon mosolyoghat magában és büszke lehet a kis sötét tündéjére. Talán ki kéne őt vonnom valahogy a forgalomból? Elkábítani és megkötözni valahol, amíg véget nem ér ez az egész? Ez a gyávák megoldása lett volna...de ezen a ponton bármit készen lettem volna megtenni a sikerem érdekében. Mert szükségem volt rá.
- Sangarinus püspök nem az Egyház kebelét, a tündék hitének elhagyását, hanem a saját védelmét kínálta fel, egy szabad területen.
- Mindennek ára van - szólalt fel ismét Cormac arkdruida, kedveskedő mosollyal az arcán. Mint ahogy az öregapó beszél az unokáihoz. - Akármelyik útra lép a népünk, vagy szétmorzsolódva több útra, mindnek ára lesz. A kérdés, hogy melyik árat akarjuk megfizetni. Ha nem tudunk egységesen dönteni, szétmorzsolódunk és talán lassan kihalunk, de sosem leszünk nagy nép többé. Ha beolvadunk az emberek közé a századok alatt a két faj eggyé válik. Nem léteznek majd tündék, hiszen a keveredés természetes lesz. Ha Északot választjuk, a hitünk kerül veszélybe, ha a háborút, az életünk, ha az erdőt, akkor is. Ezért nem d önthettünk felülről a sorsotokról. Csak ti tudjátok, mi az ár, amit hajlandók vagytok megfizetni.
Elkeseredve hallgattam a szavait. Egy gondolat tuszakolta be magát az elmémbe. Szétforgácsolódunk, ha ez így folytatódik tovább. Jobban, mint most...mert nem találunk egy közös célt, ami mögé mindenki fel tudna sorakozni. Mindenkinek mások a preferenciái. De ami a legrosszabb: nincs egy alak sem, aki összefogná a veszekedő frakciókat. Kéne valaki, aki kiáll a tündék elé, határozottságával és újító ideáival magához láncolná a népünk figyelmét és akaratát. Akármennyire is utáltam a gondolatát, hogy ismét királyunk vagy királynőnk legyen - hisz ez azt jelentené, hogy valaki lecseréli Armin-t és Loreena-t, mint a legutóbbi irányítóinkat, legalábbis a sötét tündéknek - de talán ez lenne az egyetlen megoldás. Egy alak, aki mögött felsorakozhatunk. De...még is, ki lenne erre alkalmas? Akárkit is választunk, amögé nem állna be az Ordo Draconis és a Tünde Légió egységesen, túlságosan fújtatnak egymásra...és nem tudok egyetlen alakról sem, akit kölcsönösen tisztelnének. Talán meg kéne győznöm Cormac-ot vagy Cairen-t arról, hogy ragadják magukhoz az irányítást? Lehetséges lenne? De az előbb mondta Cormac, hogy ők nem dönthetnek...de talán megérdemelne egy pár percet, hogy beszélgessek vele. Ezt is felírtam a listámra.
- Bízol még az emberekben leányom, ezt látom. Ám mit tudnánk nekik mi ajánlani, hogy falvakat kapjunk? A lovagok itt a saját vérüket ajánlották fel, és harcoltak az emberek háborújában, Dél sem várna tőlünk kevesebbet, minthogy harcoljunk az ellenségeikkel és cserébe majd földeket adnak. Ez így szokás közöttük századok óta.
Örültem, hogy Cormac ezt racionálisabb hangon tudta megfogalmazni. Reméltem, hogy Freia ha másra nem, a druidára hallgat. Azonban amikor elfordultam az arkdruidától, azt láttam, hogy Sangarinus tekintete egyenesen rám szegeződik. Viszonoztam a pillantását...
- Látom, harcosan véded a hited, éjfi, noha mindannyian ugyanazt az Istent imádjuk, csak máshogy. Nem tagadom, jönni fognak térítők és tanítók, és be fogom őket engedni, mert a jóindulat csak kölcsönösen történhet meg, de erővel nem fogjuk rákényszeríteni senkire, hogy az emberek módján imádják az Urat- szavalt tovább. Úgy intézte a szavait, mintha már döntöttünk volna és az Ő javaslata mellett tettük volna le a voksunkat. Nem feltételes módban beszélt. Mintha szavaival meghajlíthatná az akaratunkat és a végső döntésünket. Kis mocsok....- Hogy hogyan fognak ránk nézni a szomszédaink, nem tudom megmondani, de üldöztetésben nem lesz részünk, ezt garantálom.
~ Majd adok én neked olyan üldöztetést, hogy abból koldulsz...csak vá...~
- Pihenjetek, testvéreim - szakította meg néma acsarkodásomat Cairen, amire lehűtöttem magam és becsuktam a szemem, hogy ne lássam Sangarinus vörös köpenyét. - Reggel folytatjuk a tanácsot. Gyűljetek a nagy tűz köré és lakomázzunk együtt, ha talán most vagyunk így együtt utoljára!
Érkezett a felhívás, és senkit meg sem várva hagytam el a pozíciómat. Dracon, aki az egész beszélgetést a levegőben körözve töltötte, hisz a túl sok torokból kijövő túlságosan is sok hang csak megzavarta volna őt, most visszaszállt hozzám, a vállamra. Miközben a tömeg örvénylet körülöttünk, inkább a karjaimba kaptam a kis drágámat és elmerengve simogattam a tollait. Érezte, hogy valami zavar, hogy valami túlságosan leköti a gondolataimat, így párszor megnyalta az államat, biztosítva jelenlétéről. Kedveskedve hintettem egy csókot a buksijára, miközben tekintetemmel Cairen-t kerestem, és amikor csak láttam őt, követtem, hogy annyit lássak belőle, amennyit csak lehetett. De egy idő után a tűz körül találtam magamat, és a magammal hozott élelmemet rágcsáltam automatikusan. Egy idő után a körülöttem ülők szórakoztatására és saját magam figyelmének lekötésére formáztam meg a tűz egy kis darabját, hogy körbereptessem a tűzből font Dracon-t a máglya körül...bár egyszer egy nehezen kivehető női forma is megjelent, amelyet a körülöttem ülő férfiak kaján vigyorgással és hátbaveregetéssel fogadták...én pedig csak néztem a tűzalakot, aztán kioltottam a tüzemet, és a cuccaimat ki se szedve, csak egy pokrócot a földre terítve heveredtem le valahova még a tűz közelében, hogy az éjszaka hidegét elhúzza, s a hátamon feküdve figyeltem a Holdat, addig, míg az éjszakai óra ellenére álomba nem merültem...s csak remélni tudtam, hogy reggel több sikert fogok aratni.
LEO
LANCE
DAMIEN
JOZEF
FREIA
NOIRA
CORMAC
CAIREN
SANGARINUS