Rothawdar kelletlenül hallgatja, amit a két ismeretlen összehord neki. Kétség kívül nem bízik meg bennük, talán külsejük miatt sem, de talán amiatt sem, mert nincs kedve furcsa alakokkal társalogni. Egyelőre csak bólogat és úgy tesz, mintha érdekelné őt a másikok mondandója. Időnként még belekortyol italába, hogy húzza az időt a válasz adással.
-Kétség kívül kellemetlen helyzetben vagytok, ha nem tudtok bejutni. Ám ebben én enm lehetek a szolgálatotokra. A mesterem, mondhatni küldött, ebben a fontos ügyben. Nem késlekedhetem, mérnök vagyok, tudni illik.
Most füllent és a teljes igazságot nem mondja el, hiszen, hogy mesterét utánozva, kihúzza magát a kénytelen felelősségvállalás alól. ~De ugyan minek kéne nekem rájuk hallgatnom. Akár holmi haramiák is lehetnek, akik csak azt lesik, hogy mikor szabadíthatnak meg az ingóságaimtól vagy akár az életemtől. De sebaj, kitalálok valamit.~ Gondolkodik magában és kitalálja, hogy a latrinára kell mennie, ezért gyorsan kiissza a korsó tartalmát és elnézést kér illedelmesen. Feláll és majd gyorsan körbenéz, hátha meglát egy bizalomgerjesztő alakot az ivóban, akihez odamehet beszédbe elegyedni.
Nem is kell sok és egy kiemelkedő alakot pillant meg, aki magassága miatt is kiemelkedő, de mintha érezné, hogy az illető nem hétköznapi ember. Megjelenése igen burkolt, hiszen köpenyt visel, de a járása és kisugárzása is arulkodó Rothawdar számára. Rögvest od megy hozzá és így szól.
-Üdvözlöm vándortársam, hadd hívjam meg egy italra, hiszen mi sem esne jobban egy vándornak, mint egy jó, finom, hűsítő sör vagy lehet akár bor is. Nem kell félnie, csak két furcsa, nem túl bizalomgerjesztő alaktól próbálkozom megszabadulni, azonban nem csupán ez a célom Önnel. Van egy sejtésem, hogy a próbás magoi tornyának próbái miatt vetette ide magát a szél vagy az akarat.
Ekkor kacsint egyet, mintha értené, hogy egy ilyen alkalmat kihagyni szinte bűn lenne és a másik is pont ilyen okból van itt.
-Nevem Rothawdar Arskeliss, Hellenburgi mágustanonc vagyok. Kihez van szerencsém?
Astonien szemmel láthatólag meglepődik a szívélyes fogadtatásra, de azért mosolyog.
- Szép napot! Mi tagadás, bizony jól esne egy korsó sör, megszomjaztam a hosszú út során, így köszönöm, elfogadom a felajánlást. S ha ezzel segítek távol tartani a két gyanús alakot... - direkt nem néz körbe, nehogy gyanús legyen - ...az örömmel tölt el. De ami azt illeti, tökéletesen igaza van: valóban a próbatétel miatt vagyok itt, hisz híre messzire eljutott, még Észak fővárosába is.
Biccent a fejével.
- Astonien Michelberger vagyok, a Veroniai Kegyelmes Egyház papja. Bár lehet, az utóbbit egyelőre nem szeretném szétkürtölni. De ha már mindketten emiatt vagyunk itt: tud valamit erről a toronyról, vagy a... - kicsit gondolkodnia kell, mire eszébe jut - ...Hinderwald asszonyságról?
Rothawdar szivélyes fogadtatása nem marad válasz nélkül, bár volt benne egy kis bűntudat, ahogyan faképnél hagyta azt a két alakot. ~Sebaj, közöltem velük, hogy nem tudok segíteni nekik, ami igaz is. De a Hiderwald asszonyságról nem tudok semmit.~ Gondolja magában és válaszol Astonien kérdésére.
-Nem, sajnos nem tudok semmit a Hinderwald asszonságról, csak az üzenetének híre szállt körbe Hellenburgban. Nem kell aggódni, ha diszkrécióra vágyik, rám számíthat.
Viselkedése csordultig van kedvességgel, nem csupán azért, mert megszabadult egyesektől, de mert emlékei még vannak az Északi királyságról és Carolusburgról, kellemesek és nem annyira kellemesek egyaránt.
- Akkor már ketten vagyunk. - nevet kissé kellemetlenül. - Köszönöm; bár nem kívánom elrejteni, hogy az Egyházat szolgálom, néha jobb kicsit... később mindenki orrára kötni. Nem mindenki szívlel minket.
Körbenéz, hogy felmérje a fogadót, de nem áll meg sehol a tekintete.
- Mindenesetre akárki is legyen ez a Hinderwald úrnő, furcsa alak lehet, ha Veronia-szerte küldi szét a nagy hírt. Nem gyakori, hogy valaki ennyire figyeleméhes legyen... - folytatja. - Egy kupa sört, az ég áldjon meg! - szól oda a fogadósnak.
-Engedje meg, kedves Astonien.
Szól neki és kivesz erszényéből két kupa sörre való váltót, majd lerakja a pultra a fogadós elé.
-Én fizetek.
Miközben a sörre várnak, Rothawdarnak ideje kicsit jobban szemügyre venni az új vándort. Haja valóban szőkés-barna, mint az elsőre láthatta, mikor betoppant az ivóba, de így közelebbről, a szőke szín, inkább hasonlít arany színre. ~Milyen érdekes, szőke barnával keverve.~ Arcvonala igen kisímult, sehol egy seb vagy rendellenesség, ahogyan Rothawdar látja. De szóvá nem teszi, csak magának teszi meg a megfigyeléseit. Leple alatt nem tudja eldönteni hogy milyen a külseje, de nem is ez a célja, de hogyha egyházi tag, akkor valőszínűsíthető, hogy reverendában van most is. majd folytatja az elkezdeett gondolatmenetet.
-Valóban érdekes figura lehet ez a Hinderwald, csak még azt kéne megtudni vagy eldönteni, hogy tartani kell tőle meg a tudásától vagy egyenesen kelepcébe sétál mindenki aki a toronyba vágyik.
- Köszönöm! Egy sört igazán elfogadhatok; de csak akkor, ha a következő kört én állom. - mondja vidáman. Érezhetően lazább, mint amikor először válaszolt Rothawdarnak.
- Nos, igen... bizony én is gondoltam rá, hogy ez az egész csak egy csapda. De ha így is van, én bízom benne, hogy teremtő Urunk ereje kihúz minket a csávából - kacsint a férfinak, s nem lehet látni rajta, komolyan gondolja-e, amit mond.
- Mondja, Rothawdar, mit szólna, ha együtt vágnánk neki a toronynak? Nem félek a kihívástól, de ha ez tényleg egy csapda, akkor ketten könnyebben ki tudunk belőle evickélni... na meg a püspöknek tett jelentésemben is jól fog festeni, hogy tettem Észak és Dél együttműködéséért. - veszi kissé komolyabbra a hangvételt, de észrevehetően nem teketóriázott sokat a döntés előtt. Márpedig Észak és Dél közt tényleg van ellentét, még ha az elmúlt időben el is kezdett simulni.
~Közösen a toronyban, igaza lehet Astoniennek. Ha csapda, ketten könnyebben szabadulhatunk. Ráadásul, ha klerikus, akkor mindenképp tud varázsolni is.~ Nem várakoztatja Astonient a válasszal, nyomban beleegyezik az együttműködésbe. Számára nem sokat mondanak vagy jelentenek a két ország közti ellentétek.
-Ha így óhajtja, észak és dél közti együttműködés teljesen jól hangzik, bár nekem az ellentét nem sokat mond, őszintén szólva. Én nyitottabb szemléletű vagyok ilyen téren. Viszont mindenképp mehetünk együtt nekivágni ennek a bizonyos próbatételnek.
Majd kezet nyújt, hogy véglegesítsék a megegyezést, bár mágus körökben talán nem ez a legelfogadottabb formája az egyezkedések lerendezésének, ha van is ilyen forma, Rothawdart ezt még nem tudja. Valamint az új kupa sört koccintani emeli Astonien felé és mosolyog.
Elfogadja a kéznyújtást, majd amennyiben megérkeznek a sörök, vidáman koccint egyet a mágussal.
- Nos, örülök, hogy ezt így megpecsételtük, de bizony a java még hátravan. - gondolkodik el. - Viszont több információ nélkül még nagyobb balgaság belesétálni az esetleges csapdába. A fogadóst kérdezte már, tud-e valami érdekeset? Ha nem, megteszem; helyiként hátha tud segíteni nekünk. - veszi kicsit halkabbra a hangját, hogy a fogadós ne hallja, ahogy róla beszél.
-Nem kérdeztem még, ahogy megérkeztem, rendeltem és leültem azokhoz az alakokhoz inni, mert megszomjaztam. Azonban nagyon jó gondolat érdeklődni, mert ahogy hallom a szófoszlányokból, szinte mindenki erről érdeklődik, sőt még az a két alak is a toronyba igyekezne.
Biccent, hogy kérdezze meg a fogadóst a toronyról, majd beleiszik a korsójába.
Bólint a válaszra, és odafordul a fogadóshoz.
- Jó uram! - szólítja meg. - Mint itt oly sokan mások, én is csak egy egyszerű vándor vagyok, aki nem tud sokat a helybéli történésekről. Mondd hát meg, tudsz valamit a környéken élő Hinderwald úrnőről? Milyen teremtés, s mi ösztönözhette arra, hogy Veronia-szerte idecsődítse a kalandorokat?
Rothawdar, ahogyan Astonien, kíváncsian várja a fogadós válaszát.