Sötétedik.
Úgy érzem magam, mint aki egy hete nem aludt; most, hogy az intézőm szandálos léptei elhalkultak, majd megszűntek hallatszódni, az egész napi fáradtság egyszerre rohan meg. A szemem lehunyom: elképzelem, ahogy a lepecsételt tekerccsel végighalad a lépcsőkön, a folyosókon, le a hátsó udvarra... a Katedrális gazdagságát jelzi, hogy nem ökrös szekér megy majd Erikssonhoz a boráért, hanem igáslovak húzta. Vagy kétszer gyorsabban ide fognak érni vele.
Az álom kerülget már, mire az inasok és szobalányok nagy ezüstkannákban meghozzák a forró vizet. Hallom az ütemes zúgását, ahogy a dézsába öntik őket egymás után: rég éreztem ennyire porosnak és csatakosnak magam, úgyhogy minden további nélkül engedem az egyik kölyöknek, hogy lehúzza a csizmámat, aztán a ruháimtól megszabadulva elnyúlok a vízben.
Mintha életem leghosszabb napján lennék túl... és őszintén szólva bármilyen közel is esik az özvegy szőlője meg a romok az otthonomhoz, mégis olyan, mintha egy teljes hétbe telt volna eljutni idáig.
Sóhajtva döntöm a fejem a dézsa deszkafalát borító nedves vászonnak.
Valamennyit biztosan aludtam, mert kopogtatás ébreszt: világos, királykék este fényei szüremlenek be odakintről, a testem kellemesen átmelegedett és jóleső zsibbadtság vett erőt rajtam tetőtől talpig.
Csak valamelyik szolgáló lehet az, újabb kanna forró vízzel.
Ez nem szokás: ha fürdöm, maguktól is tudják, hogy nem érdemes kihűlni hagyni a vizet. Kissé nyűgösnek érzem, hogy ilyen felesleges udvariaskodásokba bocsátkoznak, de mivel megfagyni még kevésbé vágyom, a szemem lehunyom egy pillanatra, és remélhetőleg elég hangosan fölmordulok.
-
Jöjjön be.Már akkor tudom, hogy valami nem stimmel, amikor az ajtó fülsértő robajjal kivágódik. Megfordulva nem mást látok, mint magát a főtisztelendő Corona von Reinburgot: szokásos szakadt és rendetlen öltözékében tétova léptekkel tántorog át a küszöbön. Alighanem igencsak részeg. Nehéz ezüstkannába kapaszkodik, mintha az tartaná talpon.
- Dicsértessék, püspök úr! - zengi fennhangon.
Úgy ugrom meg, mint akire tévedésből forró olajat öntöttek.
-
Priorissza! - szisszenek rá, és bolondnak kéne lennie, hogy ne lássa rajtam, mennyire nem értékelem a látogatását. -
Mit művel?Úgy tűnik, a helytelenítésem a legkevésbé sem zavarja, mert a hanghordozása megdöbbentően nyugodt.
- Jhöttem érdeklődni a borom felől.
Kissé bosszúsan ölelem át a dézsa faperemét, államat a könyökömhöz támasztva, mintha így kevéssé érezném magam kiszolgáltatottnak. Zavar, hogy ültömben felfelé kell néznem rá: legszívesebben fölkelnék, hogy a kettőnk közti szintkülönbséget helyreállítsam, de valami azt súgja, hogy combig vízben, mezítelenül aligha tudnám elérni a kívánt hatást.
-
Megkapja - szólok inkább, elhessegetve a képet. -
Megígértem, nem?- Sikerült akkor szereznie? Csak mert jött a gondnok, és valamit vergődött afelől, hogy
'befűztem Kathert valami őrültségbe'.
Érzem, ahogy a fejemet elönti a vér.
-
Hogy merészel az az ember idejönni az engedélyem nélkül!Braun említése annyira feldühít, hogy egy pillanatra megfeledkezem a helyzetről. Aztán hirtelen ráébredek, hogy a víz, mióta felültem, nem éri a vállam, amely kezd kifejezetten fázni: ez ráébreszt arra, mi is történik valójában.
A karom lassan kellemetlenül elzsibbad a perem nyomásától, mégse akarózik elengednem a dézsát.
-
Megkapja a bort, akármit is hord össze a főgondnok - ismétlem a priorissza pillantását megtartva. -
Efelől ne legyenek kétségei.- Kiváló - a nő tartása kissé ellazul. - Közben, amíg maga távol volt, elkészültem a vázlatokkal. Megtekintheti majd.
-
Örömmel. De mondja, hogy Isak Braun nem ólálkodik a kápolna körül...!Von Reinburg elutasítóan legyint.
- Dehogy. Semmi különöset nem tett a morgáson kívül. Minden, amit behozunk, az a fősekrestyés és ceremonár kezében van, mint azt közben megtudtam.
-
Igazán? Ez kellemes meglepetés. Az öreg Alrik a szívén viseli a mennyezet sorsát.
A priorissza kezében tartott kancsóra pillantok. A szemöldököm megemelkedik.
-
Mit cipel magával, főtisztelendő nővér?- Természetesen vizet. Azt mondták, hogy ha már megyek, vigyek vizet.
Nem gondolom, hogy valaha látszhattam meglepettebbbek.
-
Ki mondta ezt?!- A konyhán, ahol melegítik.
Szóhoz sem jutok ekkora égbekiáltó pimaszságtól: mégis ki lehet ez az ördögfattya lustaság, aki képes egy vendégre - ráadásul Corona von Reinburgra - bízni a cselédmunkát, különösen akkor, amikor egyáltalán senkit sem szabadna beengedniük!
Főleg egy nőt. Egy apácát.
Mit gondolt? Hogy majd idelép, és mintha az ilyesmi a dolgok legtermészetesebb rendje volna, a vizet a vállamra önti? A felszálló pára, mióta belépett, egy kissé benedvesítette a haját, habitusát pedig ingerlően domborodó kulcscsontjára tapasztotta. A dézsa mellett állva tökéletes alkalom nyílna rá, hogy a kezem - ép, mozgékony ujjaival, amelyek annyira különböznek az övétől - felsimítson a nyirkos combján...
Mit szólna mindenki, ha szárnyra kapna a pletyka, hogy az Irgalmas Szent Brünhilda zárdafőnöknője az Officium püspökét fürdeti?Már így is túlságosan régóta van itt.
-
Köszönöm - jegyzem meg végül szándékosan semleges hangon. -
Tegye csak le. Ha végeztem, megkeresem a vázlatok miatt.Von Reinburg kicsit csalódottnak tűnik, mint aki teljesen mást várt, és lekoppantja a nehéz kannát az egyik asztalra.
- Rendben, a helyszínen leszek.
Azonnal távozik, én pedig végre elengedhetem a dézsa oldalát, egy fintorral merülve a víz alá megint.
Miért nincs egy perc nyugtom sem?Valamiért úgy vélem, a vérlázító célzásnak - mert mi más lehetett ez az egész - valamiképpen köze van a főgondnok látogatásához meg a meggyőződéséhez, hogy a priorissza valamiképpen...
befűzött. Ezt mondta.
Ingerülten veszek tudomást a tényről, hogy a fa, amelybe a fejszémet vágtam, nem fogja hagyni, hogy pihenőket tartsak a kidöntése közben.
Nyögve tápászkodom fel, magamban elátkozva a fickót.
Felöltözöm. Meg kell vitatni a terveket a priorisszával.
Az álmot már sikerült kidörgölnöm a szememből, mire a lépcső aljához érek: innen már csak néhány folyosóra van a kápolna. Csend van: alighanem vesperás és kompletórium között lehetünk.
Az apáca egy padon fekszik: jöttömre csak az arca rezdül meg.
Megállok mellette.
-
Jól van, priorissza?- Hogyne, csak egy kis délutáni pihenő. Kellemes volt a fürdője?
Érdeklődőn vonja fel a szemöldökét. Érzem, hogy a szám bosszúsan megrándul.
-
Nem tudom, mi ütött a szolgákba, hogy beengedték...- Semmi gond - hárít nagyvonalúan, ahogy felül -, igazuk volt végül is. Pont jöttem, megtehetem, hogy egy kis meleg vizet hozzak.
-
Nem szokásom a kádban ülve nőket fogadni.Elmosolyodik.
- Olyan rossz élmény volt?
Megütközve bámulok rá, miközben a fejemben egymást váltják a helytelennél helytelenebb válaszok: mire előásnék egyet, amely hellyel-közzel elfogadható, addigra a csend túlságosan hosszúra nyúlt, hogy bármit is elérjek a válaszadással egyáltalán.
Levegőt veszek, mintha mondani akarnék valamit, aztán egész egyszerűen csak kifújom.
-
Elkészült a tervekkel a freskóhoz, igaz?- El. Nézze!
Általános esetlenségétől idegen a kecses mozdulat, amellyel a fal felé int. A mozdulatát követve egycsapásra megfeledkezem minden másról, mert a falra - a padlótól egészen a mennyezetig - fekete szénnel
egy jelenet körvonalait vázolta fel valaki. A feltámadott Krisztus az, hatalmas alakja elfoglalja az egész jobb oldalt; dicsfény koronázta szép feje majdhogynem érinti a fal szegletét. Zászlóval a kezében lép elő a sziklasírból.
A szívem megugrik, ahogy a körvonalakból elősejlő műalkotásra pillantok, tökéletesen eltörölve az összes bosszúságomat egyetlen szemvillanás alatt.
Egyedül a csodálat marad.
-
Gyönyörü - lépek oda, fölemelve a kezem, mintha az ujjam végig akarnám futtatni a szénvonalak mentén, egyelőre azonban nincs bennem ennyi merészség. -
Egészen csodálatos.- Ugye?
A főnöknő hangjában ott rezeg a mosoly.
- Megérem a borom, igaz?
Megfordulok, mint aki éppen méregbe gurul, de az érzés várat magára. Inkább elvigyorodom, meglehetősen szélesen.
-
Az utolsó cseppig.Visszapillantok, mert nem tudok betelni a vázlattal. Felfelé siklik a tekintetem a fekete vonalak mentén, egész a kápolna kazettáitól megfosztott mennyezetéig.
-
Minden terve készen van, Corona von Reinburg?- Lesz még egy mennybemenetel jobbra és egy golgotai jelenet balra. Az utolsó negyedet maga határozza meg.
Alighanem az foglalja el a mennyezetet.
-
A festmény Őszentségéhez szól elsősorban - jegyzem meg halkan, a nyakamat tekergetve, mindegyre az elmondottakat forgatva a fejemben, mintha a képzeletem eléggé gazdag volna ahhoz, hogy a festő munkája nélkül is elém tárja, amit Húsvétkor mindannyian látni fogunk majd. -
Azt a jelenetet akarom, ahol Krisztus átadja az egyház kulcsait Szent Péternek.- Kiváló érzék, püspök úr! - helyesel ő. - Rendben.
-
Gondolja? - kérdem szórakozottan, mert mi tagadás, magam is meg vagyok erről győződve.
Bólogat, aztán megtorpan helyben, mintha valami szöget ütött volna a fejébe.
- Áh, tényleg - böki ki szórakozottan. - A barátnője csinos.
A meglepetés arra késztet, hogy újból rábámuljak a puszta fal helyett.
-
Mire gondol?- Az a nefilim hölgy, aki a palotája környékén ólálkodik.
Anat, fut át a fejemen. Csak róla lehet szó.
Tényleg csinos.-
Itt él a Katedrálisban - jegyzem meg az olyan ember hangján, aki az 'ólálkodás' kifejezésnek a világon semmi jelentőséget nem tulajdonít. -
Gondolom, előfordul, hogy erre jár.- Minden nap nyolc-tíz alkalommal?
Mielőtt megzabolázhatnám az arcom, kiül rá a meglepetés.
-
Nem - felelem, meglehetősen halkan. -
Azt nem hinném.Megvonja a vállát.
- Nos, nem nekem kell hinnie.
Pedig ez biztosan igaz.
-
Talán a kápolna miatt. Beszélnem kell vele.- Nos, úgy legyen.
Mind a ketten szünetet tartunk, és a szemem már épp a vázlatra vándorolna megint, amikor von Reinburg megszólal.
- Úgy hallottam, a püspök, akit idehozott, felébredt.
Egy pillanatig még a nefilim jár a fejemben.
-
Ismeri esetleg Anatot, főtisztelendő? Olyan... furcsán viselkedett, amikor az ispotályába kísértem.
- Nem, bár néha helytelenítő pillantásokat vet rám a távolból.
Újabban énrám is.-
A főgondnok is helytelenítőn nyilatkozott - szólok végül, aztán megdörzsölöm az állkapcsom, újabb pillantást vetve a falra. -
Sose bánja. A munkájának az egész Katedrális bámulattal fog adózni.Biccentek neki.
-
Holnap megadom a borát. Most meg kell tudnom, hogy van a püspök.Ideje megkeresnem Aureliust. A gond csak az, hogy fogalmam sincs, végül hová is vitték. A legegyszerűbb, ha a Főkatedrális sekrestyéjébe megyek. Alrik atya mindenről tud.
Nem tévedek: az öreg, mintha ő maga is a Főkatedrális felbecsülhetetlen értékű ereklyéinek egyike volna, most is a sekrestyében sertepertél. A munkájának soha nincs vége. Egy pár szívdobbanásnyi ideig figyelem, ahogyan apró ezüstkésével tömjént aprít gondosan egy tálcára.
-
Von Stendal fősekrestyés uram - köszöntöm végül, mosollyal a hangomban.
Úgy fordul felém, mint aki már várt.
- Institoris püspök úr! Mivel szolgálhatok?
-
Úgy hallottam, Aurelius őexcellenciája magához tért. Igaz ez, Alrik?- Azt hiszem, igen. A maga rendjének gyógyítói vették kezelésbe.
Az enyémé? Az ismereteim ezzel kapcsolatban hiányosak, az azonban biztos, hogy Augustinus rendfőnök már betűről betűre tudja, mit is műveltünk ma.
Önző módon aggódni kezdek, hogy a fickó kikotyogja a borral való machinációimat.
-
Meglátogatnám.Bólint.
- A rendházukban lesz, ha minden igaz.
-
Köszönöm, atyám. És... minden mást is - teszem hozzá megrezzenő szájszéllel, mert a falnak is füle van, az azonban, amit megtudtam róla - hogy a kápolna elzárásában maga is a segítségemre van - valamelyest kivívja a hálámat feléje.
Nem úgy néz ki, mint akinek kedve volna velem tartani.
Mióta nem jártam már a Sanctum Officium rendházában...!
Most, hogy újra belépek - az őrök messziről tisztelegnek -, emlékek sokasága rohan meg: bárhová is költöztem az évek során, ez a hely mindig az első épület lesz, amely a Katedrálisban otthonomul szolgált. Nagy, égbe törő tereivel és sima szürke kőfalaival, amelyeket a szobákban gyakran falikárpitok takarnak, egy kissé világosabb volt, mint amire először számítottam, hangulata pedig különös módon valamivel világiasabb a szerzetesi és katonai rendházakénál.
Szemvillanás alatt elirányítanak a szobához, ahol a püspök fekszik.
Hármat koppantok az ajtaján.
- Szabad!
Belépek, ügyelve rá, hogy a folyosóról beömlő éles fényből minél kevesebbet engedjek a helyiségbe, ha esetleg bántaná a férfi szemét.
-
Laudetur, kegyelmes úr - mosolygok rá, mintha én magam nem ugyanabban a rangban volnék. -
Örülök, hogy visszatért közénk.- In aethernum, testvér! - mosolyodik el szélesen. - Én örülök, hogy segített.
-
Nem én tettem - szegem föl az államat, mert sok hibám van, de az ilyesmi nem tartozik közéjük. Karba fonom a kezem, de nem elutasítóan. -
Anat volt. Ő űzte ki belőled és ölte meg a mélységit.Az ágy mellett áll, immáron rendesen felöltözve. Épp a palástját terítette magára. Ráismerek: Éjféli Őrség.
Egy pillanatig nézem.
-
Az Őrség lovagja vagy, testvér?- Igen - bólintja -, de nem lovag. Inkvizítor.
Hát mégis igaz.
-
Nem tudtam, hogy az Éjféli Őrségnek vannak inkvizítorai.- Néhányan nem bírják a mélységiek és démonok nyomását - néz a szemembe komolyan. - Megtörnek, de büszkeségből nem lépnek ki. Velük kell foglalkoznom.
Állom a tekintetét.
-
Úgy érted.... támaszukként?A feszültség hirtelen illan el.
- Másra gondolt, igaz? - mosolyodik el lágyan. - Nem ölöm meg őket. Ha a nagy a gond, eltávra késztetem őket.
Nem is próbálom leplezni a megdöbbenésemet. Ilyen könyörületes feladatot miért éppen egy magunkfajtára bízott Őszentsége? Elképzelhető, hogy nem a beosztás a nyitja... hanem maga Aurelius.
Ki vagy te?-
Emlékszik, mi történt, mielőtt elveszítette az eszméletét?- Jöttem vissza, és beszakadt alattam a föld - feleli rögtön. - Ráestem Quefahbadalra. Egy másodpercig bírtam.
A fejemet ingatom.
-
A Katedrálisban.- Oh, most? Nem, nem igazán.
-
Aggódtunk, hogy odavész. De ahogy látom, jobban van.- Vénebb vagyok már, minthogy ez betegyen - kuncog föl halkan. A gesztus valamiért a rendfőnökre emlékeztet.
-
Két év hosszú idő - figyelmeztetem röviden, nekidőlve az ajtó fájának. -
Károly király meghalt. Az örököse koronázásáig, Húsvétig Őszentsége és a koronatanács együttesen kormányozzák a birodalmat. A pápa tehát a Fővárosban van... és az Éjféli Őrség jelentős része is.Röviden tűnődik.
- Értem - biccenti végül. Úgy látszik, a bólogatásra való hajlamát nem a mélységitől kapta. - Akkor egyelőre maradok itt. Segíthetek valamit? Maga is segített, nem hagyhatom hála nélkül.
-
Erre esküdtem fel - felelem, mert egyetlen percre sem vártam hálát tőle. Különösen, hogy semmit sem tettem. A köszönet Anatot illeti. -
Viszont... ha nem bánja, az özvegy Frau Erikssonnál tett látogatásomról és mindenről, aminek köze van hozzá, nem szívesen tennék említést. Örülnék, ha számíthatnék a diszkréciójára.- Ez a legkevesebb, amit tehetek.
Biccentek felé, köszönetképpen - vagy talán mert olyan sokat látom tőle a mozdulatot. Elfordulok, de még mielőtt megindulnék, a lábam magától torpan meg. Vajon...
-
Testvér - fordulok vissza kissé töprengőn. -
Láttalak faragni.Kíváncsiságot látok rajta?
- Volt gyakorlatom.
-
Faragnál-e most is?- Szívesen - mondja könnyedén. - Legalább lesz haszna a két elpazarolt évemnek.
-
Ez is olyasmi, mint az özvegy - folytatom az arcát figyelve. -
Az egyik kápolna belső terén dolgozom.Érdeklődve billenti félre a fejét.
- Nocsak. Mi a téma?
-
A Feltámadás... - vetek rá jelentéktelen oldalpillantást -
...tól Pünkösdig.Úgy látszik, nem tartja különösnek. De valószínűleg azért, mert a szobron gondolkodik.
- Egy 'diadalmas Krisztus'-szobor elférne - szól végül. - Végre nem csápokat faragnék.
-
Kitűnően hangzik - mosolygok rá. -
Ha megtetszik kegyelmednek, szívesen látom a munkáját bármi máson is. A kápolnában rengeteg a kő.Bólogat megint.
- Végre eszem egy jót, aztán neki is látok. Kit keressek majd?
-
Engem - emelem fel a jobbom figyelmeztetőn. Jogosan gondolhatja, hogy azért, mert ez kivételesen fontos. -
Csakis engem. Ismeri a Pünkösdi Palotát?- Nehéz szem elől téveszteni a helyet.
-
Ott megtalál.