Kényelmesen nyújtózom el a puha bőrrel borított karszékben.
A sátorban felállított fekete parázstartók meleget sugároznak, olyannyira, hogy ingujjra vetkezetten, vizes hajjal sem érzem a levegőt hűvösnek. Jóleső félálomban, hátraejtett fejjel adom át magam Aldert mester tudományának - kimérten, biztos kézzel dolgozik, a borotvája olyan éles, hogy szinte alig érzem végigfutni a bőrömön.
- Excellenciás uram - csendül föl hirtelen egy erős hang, váratlanul hasítva a kora este szürkésbíbor nyugalmába. - Kristin Dalgaard vagyok, egy pár percre a figyelmét szeretném kérni.
Felszisszenek, ahogy a penge megharap.
- Bocsásson meg excellenciád... - a borbély ijedten hebeg, pedig én mozdultam bele a késbe, mikor a hangra akaratlanul megrándultam. Hümmögve intek, hogy nem történt semmi, és bár tudom, hogy akkor kezd majd csak égni a seb, amikor hozzáérek, mégsem tudom megállni, hogy rá ne tapintsak az ujjammal.
A vért a mellemre terített batisztkendőbe törlöm. Amúgy is végeztünk.
- Parancsolj, Dalgaard lovag.
A keresztes - tőle szokatlan módon - ahelyett, hogy elnézést kérne, amiért zavar, Herr Aldertra pillant röpkén.
- Ha nem bánja, négyszemközt szeretnék beszélni a püspök atyával.
A fickó szemlátomást megkönnyebbülten veszi tudomásul, hogy odébbállhat. Még sohasem hallottam, hogy valakit megvágott volna, de az aggályait is megértem: aligha szeretett volna először az én becses gégém mellett csorbát ejteni ezen. Nem tartom vissza; inkább kihúzom a nyitott ingnyakamba tűrt kendőt és megtörlöm az arcom, hogy megszabaduljak a krém maradványaitól, a nyakamra szorítva aztán pár pillanatig, mielőtt összevérezném a galléromat.
- Mondd csak, nővér.
Ő néhány hosszúra nyúló pillanatig tétovázik.
- Kétségeim vannak a holnappal, excellenciás uram.
Most először képes magára vonni a figyelmem teljesen, mióta megjelent - figyelem őt pár szívdobbanásnyi ideig, aztán ledobom a kendőt a mosdótál mellé az asztalra, és nekitámaszkodom a bútor domború faperemének, teljesen szembefordulva vele.
- Zavar, hogy semmit sem tudunk ezekről az emberekről? - keresem az akvamarinkék tekintetet a sajátommal. A helyiség rőt fényei megváltoztatják, zavarossá teszik a lovag szeme színét, ugyanakkor olyan komolyságot is kölcsönöznek az arcának, amely napvilágnál láthatatlan volna. - Engem is.
- Ez is szerepet játszik, de van valami, ami fontosabb - feleli. - Az zavar legjobban, hogy nem tudunk semmit Bertha von Einburgról. Főképp azt nem, hogy milyen ember.
Von Einburg! Bosszús vagyok, amiért felhozta a nevet, de magam is tudom, hogy nem az ő hibája. Még csak nem is az újdonsült főeretneké. Az a fattyú polgármester a bűnös... és én magam.
Legszívesebben visszamennék az időben, hogy addig üssem a patkány Albrecht orrcsontját a tenyerem élével, amíg az ispotályosaiknak ezüsttel kell kipótolniuk. Vagy amíg a saját vérébe nem fúl.
Az még sokkal jobb lenne.
Méregetem egy kicsit a szálegyenes termetű keresztest némán, mint aki a válaszon töpreng.
- Mit gondolsz, Kristin nővér? - kérdem végül. - Milyen ember lehet az, akit a főeretnek maga választ a saját helyébe?
- Maga választja? - kérdez vissza amaz. - Úgy mondják, Esroniel eltűnt, excellenciád, a nőt pedig Hellenburg választja. Mi van, ha megunták a háborút és egy bölcs vezetőt választanak? Egy szelíd zsinatelnököt, aki hajlandó békíteni?
Fékeznem kell magam, nehogy megvetően felhorkanjak. Csak nem gondolja, hogy a zsinatelnök csak úgy ráhagyja egy élet munkáját holmi választókra?
- Esronielt is bálványozták Délen - csóválom a fejem lassan, ám a szemöldököm ráncolom. - Ha unnák a háborút, megadnák magukat. Aligha választanak olyasvalakit a szektájuk élére, aki könnyebb vizekre kívánna evezni... Miért unná meg Dél a háborút? A háborúból nyerték minden vagyonukat és hatalmukat. Ismersz embert, aki megunta a vagyont és hatalmat, nővér?
- Nem, excellenciád.
Akár meggyőztem, akár nem, az ifjú Dalgaard olyan facsemete, amely tudja, mikor kell meghajolni a szélvihar előtt, mert fejet hajt röpkén, mielőtt szelíd hangon folytatná.
- És pontosan tudom, hogy a Szentatya és Erasmus őeminenciája halálra érdemesnek ítélte a prédikátort, mégis... Életemben először kételkedem, atyám.
Az egy dolog, akarom rávágni idegesen, mert megharagít az érzelgősségével. Rá akarok kiabálni. Én megígértem Albrecht von Einburgnak, hogy nem bántom a családját. Szavamat adtam neki. Mit gondolsz, mi jogosít fel arra, hogy ne fojtsd el a kételyeid?
Az igazság viszont mégiscsak az, hogy ez nem a keresztes hibája - nekem volna könnyebb, ha nem töltötte volna a Sátán teli együttérzéssel és irgalommal. Az a bajom, hogy azt várom el tőle, hogy acélozza meg az én elhatározásomat a sajátjával.
Hol van az megírva, hogy az irgalom minden egyes kötelességem fékje és buktatója legyen?
Kristin Dalgaard, a sok emberséged nagyon terhemre van.
Fújok, pedig cseppet sem akarom, hogy azt higgye, feldühített.
- Megértem a kétségeid, nővér - felelem, és legszívesebben felpofoznám saját magam. Mire jó az, ha bátorítom? Itt fogunk meghalni, mégpedig az ostoba lelkiismerete miatt. - Gondolod, hogy Dél esetleg békeajánlatot fontolgat?
Ennyire azonban még ő sem naiv.
- Nem gondolom, atyám - feleli azonnal. - Csupán biztos vagyok benne, hogy ha így tenne és mi elvágjuk az ajánlatuk torkát, mielőtt szavakba formálódhatna, elkárhoztatjuk az egész királyságot a háborúra. De nem kérem, hogy tartóztasd magad, atyám, csak hogy értsd meg az én helyzetem.
Rövid, feszült csend. Tisztán látom, ahogy ránctalan arcán megrándul néhány izom. Alsó ajka jellegzetesen elkeskenyedik.
- "Pro gratia Domini custode sanctem." Erre esküdtem fel, atyám, és meg is védelek mindentől a saját életem árán is. De hogy vegyek el egy ismeretlen életet, ha muszáj vagyok?
Némán, belül háborogva hallgatom: az őszintesége valahogy megérint, és ahogy az arcán átfutó apró, merev fintor változásait figyelem, hirtelen Jozefre emlékeztet egy pillanatra. Olyan, mint a fiam, amikor a könnyeivel küszködik.
Szabad-e egy olyan tiszta ember lelkét, mint Kristin Dalgaard - vagy Jozef -, bemocskolni egy hozzám hasonlóért? Egy olyan emberért, aki egyetlen pillanatra sem érdemelte ki egyik tisztségét sem; ha akár csak egy pillanatra is őszinte lettem volna akárkivel a Katedrálisban, őneki most nem kellene egy hamis püspökért feláldoznia a lelkiismeretét.
Légy átkozott, von Himmelreich. Légy átkozott, von Einburg.
Lassan lököm el magam az asztaltól, hogy a lovag előt megálljak, gyűrűs jobb kezem a szőke fejebúbján nyugtatva.
- Ego te absolvo - érintem a hüvelykujjam a homlokához. - Megbocsáttatik neked, ha nem ölsz.
Tessék, Dalgaard. Üdvözöllek a Purgatóriumban.
Mostantól a lelkedről te döntesz.
Mindenről te döntesz.
Ő máshogy látja.
- Köszönöm, atyám - suttogja. - Bízhatsz bennem Einburg falai között, ahogy bízhattál van Agthoven kastélyában is, és ahogy én megbízom tebenned.
Bennem kár megbízni. De parancsot kapott rá.
- Ne köszönd - biccentek neki, komolyabb arccal, mint szerettem volna. - Így csak nehezebb lesz.
Az asztalon álló bronzkancsóból bort töltök, de még nem iszom.
Még őt nézem. A szavai a levegőben lógnak egy hosszú pillanatig.
- Tudom.
Hosszúnak tűnő csend.
- Nem is zavarom tovább excellenciádat - hajt térdet végül. - Hosszú napunk lesz holnap.
Szó nélkül figyelem, ahogy meghajtja magát; a vékonyra hengerelt ezüstből való kupába pillantok, de a bor látványa elveszi a kedvem az ivástól. Sóhajtva dörzsölöm meg a szemem.
Jobb lenne, ha azelőtt elindulnánk, hogy még valami történik.
Nem pont erre gondoltam tegnap, dörzsölöm a szemem bosszúsan, miközben a hajnali sötétségben kábán és kócosan a ruháim keresgélem. A Nap még nem kelt fel: ahogy a félrehajtott sátorlap mögül nyújtózva kilépek, csak a reggel távoli ígéretét sejtető hamuszürke derengés köszönt az ég alján. A mennybolt kupolája javarészt még csillagpettyes tintakéken sötétlik, a telihold pedig - az éjjeli órák örök egyeduralkodójaként - nyughatatlan sárga tűzzel izzik felettem.
Az ennél jóval későbben kelők összetéveszthetetlen arckifejezését viselem, hogy ingujjban és becsatolatlan csizmában megérkezem Frau Grünwald sátrához. A fáklyák már nem égnek, csak az őszemeknél, a tábor külső gyűrűjében, kialudt társaik füstös olajszagát pedig már rég nem érezni a levegőben: a csillagok állásán kívül ez az egyetlen bizonyítéka van annak, hogy nem alig pár perce tértem nyugovóra.
Az álmot még nem borzoltam ki a hajamból, de kár is lenne nagyon igyekezni. Ki tudja, mit fog itt művelni a keresztes.
Kristin Dalgaardot ifjonti ruganyossága ilyen korai órán is elkíséri.
- Dícsértessék, excellenciád - szól frissen - Von Grünwald nővér.
Amaz úgy fest, mintha nemcsak ma nem aludt volna egyáltalán, hanem nem is volna rá képes, közben egy pillanatra sem szakadva el a keze alatt fekvő nő festegetésétől.
- Mindörökké, testvérek! Jól aludtak?
- Ámen - teszem hozzá, igyekezve kiirtani a hangomból az álmosságról árulkodó rekedt reszelősséget. A hajnali levegőt egy kissé csípősnek érzem így alulöltözötten, így tőlem megszokott mozdulattal keresztbe fonom a karom a mellkasomon. - Kitűnően.
Elfojtok egy ásítást.
- Sajnos nem - csóválja a fejét Dalgaard -, de nem hiszem, hogy gondot fog okozni.
- Az kiváló! - mosolyog szélesen Grünwald. Az az érzésem, ugyanezt mondaná akkor is, ha teljesen mást válaszoltunk volna. - A hölgy itt egyébként a harmadik társuk, Maria von Bruckunter, keresztes. Azért nem ő beszél, mert akkor meg kellene ütnöm.
Az útitársunk említésére olyan hirtelen válok éberré, mintha soha nem is tudtam volna, mint jelent aludni: a lábamban megfeszül egy ín, az állam följebb szegem akaratlan, őt pedig élesen mérem végig, sietősen kutakodva valamely említése után az emlékezetemben.
Siker nélkül.
Lépést teszek oldalvást, hogy jobban lássam.
- Félek megkérdezni, de miért kellene megütnie? - kérdez közbe Kristin Dalgaard, most először elárulva, hogy ő is nemrég ébredt.
- Mert tönkreteszi az eddigi munkám - feleli vendéglátónk. - Lehet meg sem ismerik már az eredeti arcát, ez ugyanis a protestáns képe, aki helyett lesz.
- Kirendelt minket együvé? - szúrom közbe.
- Hát a rendfőnök.
- Nekem nem említette, hogy hárman megyünk.
A szőke keresztes, aki eddig alighanem a festést figyelte, biccent.
- Őszintén szólva nekem sem, de nem tartom magam annyira kivételesnek hogy meglepődjek. Örvendek, Maria nővér.
Grünwald a fejét rázza.
- Pedig mondtam, nem is egyszer.
Most, hogy egy ideje már a friss - azaz hideg - reggeli levegőt lélegzem be, az álmos harapósságom szinte észrevétlen elillan; kezd megjönni az étvágyam, s a válaszra inkább csak beleegyezőn biccentek.
- Isten hozta, nővér - csatlakozom az útitársam üdvözléséhez. - Norven Kather vagyok.
- Ha a nővérrel végez, mi kerülünk sorra... ha jól gondolom - kíváncsiskodik a lovag.
- Maga már a jövőbe is lát, nővér! - biccent Grünwald inkább jókedvűen, mintsem gúnyosan. - Ki kezdi? Hamarosan végzek.
Nem azért keltem fel ilyenkor, hogy órákat várjak.
- Essünk túl rajta.
A keresztes bólint, majd megveregeti az elkészült áldozata vállát.
- Kész is a nővér. Kather, foglaljon helyet!
A mellénk rendelt Bruckunter nővér felkászálódik, felmarkolva egy kupac ruhát - alighanem az álöltözete.
- Dícsértessék, Institoris püspök úr, Kirstin nővér! Remélem jó szolgálatot fogunk végezni közösen.
Elfelé int, a sátor irányába, amelyben átöltözni tervez.
Vegyes érzelmekkel ereszkedem le a székbe: egyáltalán nem vagyok meggyőződve afelől, hogy zökkenőmentesen fogom bírni a hosszas matatását a képemen, pláne moccanás nélkül, ennek hangot adni azonban mégsem tudok úgy, ahogyan megfelelőnek érezném, így inkább csak megköszörülöm a torkom, próbálva kényelmes támaszt találni a könyökömmel a karfán.
- Mennyire kell tartanom attól, hogy az egész álcámtól megszabadít egy rövid zápor, nővér? - kérdem, hogy minél jobban elodázhassam a pillanatot, amikor egyedül maradok a gondolataimmal.
- Semennyire. Csak én tudom majd leszedni.
Elvigyorodik, miközben valami masszát kever.
- Csak én...
Kirstin Dalgaardra pillant.
- Addig, ha gondolja, megismerkedhet Maria nővérrel.
A legkevésbé sem tetszik a vigyora. Ha egészen őszinte akarnék lenni - és legnagyobb riadalmamra egyáltalán nem akarok az lenni, mégis a fejembe tolakszik a gondolat -, meglehetősen hiú vagyok. A gondolat, hogy a saját vonásaim helyén ki tudja, micsodát fogok viselni, egészen megrémiszt. Nagyon remélem, hogy a homlokomon nem fogja megérezni a szívverésemet.
Kényszerítem magam, hogy ne fészkelődjek.
- Pont jókor, nővér!
Mintha száz év telt volna el azóta, hogy Grünwald hozzálátott az elváltoztatásomhoz, s félig-meddig álomba is merültem a kényszerű, meditatív csend közepette. Éppen ahogy tegnap este, ezúttal is Kristin Dalgaard dallamos, fiatal hangjára ocsúdom. Feltápászkodom a székből, s erővel fojtom el a szorongásom, ahogy szembefordulok vele. Arcán óvatoskodó kifejezéssel mér végig.
- Nos... - kezdi megfontoltan, amitől legszívesebben az arcomhoz kapnék. Hogy nézhetek ki? - Frau Grünwald nem szédített, amikor azt ígérte senki nem fog ránk ismerni, őexcellenciája.
Meglepően sok önuralmamba kerül, hogy nyugodt maradjak: a nyakamban és a gerincem mellett kemény csomóba feszülve, kényelmetlenül nyikorognak az izmaim, ugyanakkor el vagyok szánva rá, hogy az egészből semmi se látszódjék meg rajtam.
Egy szemvillanásnyi ideig küzdök a félelemmel, hogy vajon mit tett Grünwald a hangommal, aztán félreseprem az aggályaimat, és - kissé mereven - biccentek Kristin felé.
- Úgy véli?
Ugyanúgy hangzom. Legalábbis belülről.
- Határozottan - hangzik a válasz. - De ha vár mégennyit a püspök atya, megláthatja rajtam.
- Jöjjön csak, nővér - int a lovagnak Grünwald - Addig az atya is beszélhet von Bruckunterrel.
Alig várom.
Nehéz elképzelni, hogy Maria nővér valójában egészen máshogy néz ki: most, az álcája felöltése után rövid, fekete hajú fiatalasszonynak látom, noha termetre jóval magasabb egy átlagos nőnél.
Fogalmam sincs, az új arcomon mennyire beszédesek a vonások, így kényelmetlen szorongással biccentek, mint aki minden nap idegenek bőrébe bújva jár az ellenségek közt.
- Nővér - szólok, látszólag udvariasságból, valójában azonban azért, hogy újra megnyugtassam magam: a hangom még a régi.
Kételkedő arcot vág.
- I-Institoris atya?
- Azt hiszem - a válaszhoz járó fintor a saját képemen bensőséges lenne, így azonban csak találgatni tudok. Alig öt perce viselem, és máris az őrületbe kerget.
Kényelmetlenül érzem magam. Mint akit a ruháitól fosztottak meg, de senki sem meri megkockáztatni, hogy felhívja rá a figyelmet.
- Igazán meggyőző munkát végzett a nővér, azt hiszem - nevet zavartan - Hogy viseli?
- Nehéz szavakba önteni - biccentek, küzdve a késztetéssel, hogy a kezemet nézzem. Nagyon remélem, hogy ha elindulunk, rövid idő után megfeledkezem majd az egészről és képes leszek másra koncentrálni. - Zavartnak tűnik.
Lesüti a szemét.
- Csak egy kicsit feszélyez a magas rangú személyek jelenléte... bocsánat.
- Miből ismert rám?
- A hangjából.
A válasz egyszerre nyugtat meg és kavar fel. Jobb lesz, ha Einburgban visszafogom magam, és minél kevesebbet járatom a számat.
Beljebb lépek a sátorba, szemügyre véve magamnak a nőt.
- Meséljen magáról, nővér.
Enyhén megremeg, alighanem nem kérdezte még soha inkvizítor.
- N-Nos - fog bele tétován -, apám is parancsnok volt itt, az Ordo Maellusnál, én pedig már gyerekkorom óta a különleges bevetésekre vagyok képezve. M-Mit szeretne még tudni?
Furcsának találom, hogy az arcom ennyire nem téveszti meg, de talán a kényelmetlenség, amelyet az álca okoz bennem, kívülről is érezhető.
Márpedig ha így van, akkor könnyen otthagyhatjuk a fogunkat.
- Mióta tudja, hogy velünk fog jönni?
- Csak két napja. Ezért is késtem kicsit. Maguk korábban tudták meg?
- Nem - jegyzem meg feszes hátizmokkal, igyekezve, hogy minél kevesebb látszódjék abból, mennyire feldühít a dolog. - Én alig pár órája értesültem róla. Ezek szerint alighanem te vagy a parancsnok, nővér.
- N-Nos - kap levegő után - valóban én vagyok a műveleti parancsnok. De maga nagyobb rangú nálam, atya.
A válasza, amely nyilvánvalóan arra irányul, hogy már előre megbékítsen, megdöbbentően felhergel.
- Ne féljen - mordulok föl bosszúsan, hallgatva a szívem erőteljes dübörgését. Azzal, ha megfélemlítem, nem megyek semmire. - Nem vagyok dühös.
Hagyok egy kis időt, hogy mind a ketten túlléphessünk ezen a nyilvánvaló hazugságon: tisztában vagyok vele, hogy mióta megérkeztem, ingerlékenyebb vagyok, mint kellene.
Helyet foglalok a legközelebbi széken.
- Csinált már ilyet?
- Ilyet nem, de voltam már beszivárgó többször is.
Az én is, akarok felcsattanni, ám valahogyan mégis sikerül visszanyelnem az utolsó pillanatban. Miért is vagyok ilyen ideges?
Hát persze. Einburg miatt.
- Mit jósol nekünk?
- Ha nem elég felkészültek a protestánsok, szinte biztos sikert - feleli kertelés nélkül. - Ha felkészültek ott, vagy ügyes a parancsnokuk, halottak vagyunk.
- Felkészítették arra, hogy milyen velünk dolgozni? - vetek rá hűvös pilllantást.
- Nem, sajnos nem. És épp ezért... - megtorpan levegőt venni, mint aki végtelenül mély zavarban van. - Mesélne magáról, atya?
A nővér eléri azt, amit eleddig hiába próbáltam egyedül: hosszú, döbbent pillanatig egészen megfeledkezem arról, hogy valaki más vonásait viselem, s az arcátlan merészségétől egészen a torkomra forr a szó.
Egy pár szívdobbanásig csak nézek rá, aztán a szememet összehúzva méregetem egy cseppet, mint aki próbálja eldönteni, sértésnek vegye a kérdezősködést vagy sem.
Végül felemásan elmosolyodom, államat lustán a tenyerembe támasztva.
- Mire kíváncsi?
Az arcán vegytiszta ijedtség ömlik el.
- Természetesen semmi nagyon személyes! - mentegetőzik sietve, védekezőn emelve fel a kezét, bár ennek aligha van tudatában. - Inkább az, hogy mikhez ért, hol volt jelentősebb küldetéseken, ilyesmi...
Tart egy pillanat szünetet.
- Persze ha valami személyeset is szeretne, az is rendben van...
A pimaszsága, úgy tűnik, nem ismer határokat: talán kár volt ennyire kímélni. A haragom legnagyobb része mégis elpárolgott... megemelem a szemöldököm, mint aki úgy dönt, szándékosan hagyja figyelmen kívül a személyeskedést.
- Nekem nincsenek titkaim, Bruckunter nővér - jegyzem meg árnyalatnyi gőggel a hangomban. - Érteni, attól tartok, nem különösebben értek semmihez: jobb harcost, jobb papot, jobb szónokot, jobb vadászt, eredményesebb inkvizítort mind talál, ha akar. Minden templom előtt akasztottak már különbet nálam.
Szünetet tartok: az arcát fürkészem.
- Ott voltam a Mocsárvidéken, amikor egy nekromanta megidézte Lucifert. A Holtmezei Csatában a király mellett. A nefilimek érkeztekor az Eisspitz lábánál. Jártam Hellenburgban is... és előtte Einburgban.
Kölcsönzött vonásain egyszerre őszinte elképedés tükröződik.
- Ez azért tagadhatatlan teljesítmény, atya! - kiált fel. - Nemhiába lett magából püspök. Protestánsokkal sok tapasztalata volt már?
- Több, mint szerettem volna, de korántsem elég - ingatom a fejem, érezve, hogy ránc gyűlik a homlokomra. - Az előző zsinatelnököt ismertem.
Megköszörülöm a torkom.
- Még kereszteslovag korából.
A szeme akár egy-egy levesestál.
- Von Himmelreich volt keresztes? Mesélne róla?
Hát persze.
- Hogyne lett volna - jegyzem meg kelletlenül. - Inkvizítort kísért a maga idejében, ahogy a rend legtöbb tagja. Aztán fellázadt. A többit maga is tudja.
- É-Értem.
Megérezhette a belőlem sugárzó elutasítást, mert megelégszik ennyivel.
- Maga hogy látja, sikerrel fogunk járni?
- Igazán nem tudom - méregetem őt megint, mintha a választ ugyan rajta rejtette volna el az Úr. - Azt hiszem, ez leginkább Bertha von Einburgon múlik.
Lélegzetvételnyi csend. Aztán kérdez.
- Vajon milyen személy lehet...?
Akaratlanul is Kristin Dalgaard meg az átkozott kétségei jutnak eszembe.
Ha mind a ketten ilyen igaz emberek vagytok, kár elindulni. Akár fel is köthetjük magunkat még a táborban.
- Számít ez, nővér?
Zavartan nevet, noha a megjegyzésben nem volt semmi mulatságos.
- N-Nos, végül is nem annyira...
A hangja elhal. Kényelmetlen csend telepszik ránk; a javarészében azzal küzdök, hogy megpróbáljak rájönni, mégis miféle próbatétel előtt állok. Aztán csak hátrahajtom a fejem, neki a karszék faragott támlájának.
- Ha dönteni kell, tudni fogom, hogy mi a helyes - szólok a legnyugodtabb hangomon: mélyebb, mint eddig és mintha egy rövid ideig lógva maradna felettünk.
Egyvalamiben szerény voltam az imént.
Hazugból eltartana egy ideig különbet találnia tőlem.
Nyúlánk, tizenhárom év körüli apród jelenik meg a bejáratban.
- Grünwald nővér szólt, jöhetnek.
Most sem szólok: nem érzem helyénvalónak megtörni a csendet. Bruckunter a nyomomban lépked, s néhány pillanattal utánam látja csak meg, miféle munkát végzett Grünwald Kristin Dalgaard ábrázatán. Harmincéves lehet, hosszú, szénfekete haját egyenesre nyírva viseli. Nagyon különbözik attól, amilyennek megszoktam.
Az álcamester fölnevet. Megint az a szilaj, de barátságos hang.
- Áldás, békesség a testvéreknek!
Biccentek.
- Ügyes munka, Grünwald lovag.
A keresztes a régi hangján köszönt bennünket.
- Excellenciád. Nővér. - mosolyodik el. - Mennyire lehetünk bátrak ebben a maskarában?
- Teljesen - érkezik a már ismert válasz. - Se a víz, se a húzás le nem szedi. Az alkhol viszont igen, szóval a pálinkával óvatosan.
Újból feléled bennem a tompa nyugtalanság, amelyet az egész maszkírozás gyújtott és táplált fel bennem, ám ezúttal kényszerítem magam, hogy figyelmen kívül hagyjam.
- Készen volnánk?
A hangomból sikertelenül próbálom kigyomlálni a véglegesség zöngéjét.
- Igen, készen - húz elő Grünwald egy hosszú pergamentekercset. - A feladatuk pedig egyszerű lesz.
Szétteríti, feltárva előttünk egy térképet.
- Ma napszálltakor fogunk támadni - mutat egy kaput jelző pontra az alighanem Einburgot ábrázoló alaprajzon. - Itt. Fél órás lesz az ütközet; maguknak addig ki kell szedniük egymás hasonmásait, és átvenni a helyüket.
- Hogyan fogjuk megtalálni őket? - kérdi Kristin nővér. - A csatában nehéz megkülönböztetni két elelnséget egymástól.
- Nos, azért kell egymásét megtámadniuk, mert ezek a személyek ismerik egymást amúgy is - válaszolja kissé felemásan amaz. - Nem a legszebb megoldás, de hátba kell szúrniuk a másik eredetijét.
Biccentek.
- Hárman vagyunk. Fontos, hogy ne ugyanazt válasszuk ketten, mert a harmadik megszökhet.
A Canes Domini nincs egy véleményen velem.
- Hátba... - leheli elakadó lélegzettel. - Azt kéri, hogy orvul döfjük hátba az ellenségeinket bármilyen figyelmeztetés nélkül, hogy az árulás keserűségével haljanak meg?
Grünwald szemei ékkőként fénylenek.
- Ez háború, ráadásul ez itt az Ordo Maellus.
- A lényeg, hogy haljon meg - teszem hozzá határozottan, de minden durvaság nélkül én is. - Ha biztos benne, hogy meg tudja ölni, párbajozhatnak is.
Dalgaard arcán a visszafojtott düh jól ismert kifejezése ömlik el, de nem vitatkozik.
- Tudnunk kell bármi egyebet?
A lovag int.
- Ennyit tudunk mi magunk is. A házuk a várfalon belül itt... itt... és itt vannak - mutat a térképre.
Most értem, de ha ott leszünk, mégis hogy emlékeznék bármire is?
Bólintok.
- Kis szerencse is kell majd hozzá, hogy megtaláljuk.
- Ha nem bánják, én foglalkoznék a Maria nővérre hasonlító templomos lovaggal - szól fegyelmezetten, de fagyos tekintettel Kristin nővér.
Grünwald azonban már elmondta, amit akart.
- Jó, ahogy gondolják - emelkedik fel a térképről, hagyva, hogy a tekercs magától, lazán összecsavarodjék. - Napszálltáig bármi kérdésük van, engem itt a kohónál megtalálnak.