- Na, akkor menjünk! – utasított bennünket Hans, ami kissé kényelmetlennek hatott.
Végtére is igazam volt a kapu kinyitásával kapcsolatban. Az, hogy ő egyedül nem tudta kinyitni, csak arra utalhatott, hogy a katonának nem volt sok sütnivalója. Talán ingerült volt, amiért sikerünkben nem vett rész. Vagy csak a célja lebegett a szeme előtt, elvakítva mindent.
Az ajtón túl egy újabb oszlopcsarnok várt bennünket, hasonló az előbbiekhez, csak kissé szűkebb és alacsonyabb. Talán. Az oszlopok azonban láthatóan festve voltak, csak az idő múlásával foltokban kopott le róluk a szín. Boldogan megálltam volna néhány érdekesnek tűnő vésetet lemásolni, hiszen ki tudja, talán fontosak is lehetnek a jövőben, azonban Tobias előreszaladt a csarnok végén körvonalazódott ajtónyíláshoz, hogy bekukucskálhasson rajta. Eközben pedig Alatar és jómagam is szemmel tartottuk Hanst, aki késével játszadozott. Gyors léptekkel siettünk hát át az oszlopok között, figyelmen kívül hagyva minden érdekességet, hogy utolérhessük Tobiast.
- Még több lépcső. – mondta a fiú, amire fáradtan felnyögtem.
- Miért kell ennyire mélyre építeni mindent? Hogy tudtak egyáltalán ilyen mélyre ásni? - kérdéseim inkább szóltak a senkihez, mint bárkihez a teremben, de míg Alatar csak egyetértően sóhajtott fel, Hans nem bírta ki, hogy ne válaszoljon.
- Fene se tudja, lehet, ásniuk sem kellett, ha valóban angyalok építették. - mondta egy vállvonás kíséretében. - Ha ez vigasztal, ez után már nem rémlik, hogy több lépcsősor vezetne lefelé.
Lámpásom fénye megvilágította a hosszú lépcsősor kezdetét, amelynek természetesen nem láttam az alját. De ahhoz addigra már hozzászoktam.
- Ha te már voltál odalent, akkor mit kerestél odafent? - szegeztem a férfinak a kérdést, miközben kezemmel intettem a lépcsősor felé.
- Szeretnéd te azt tudni, mi, mágus uram? Ebben a romban szálltunk meg, de odalenn a legalsóbb szinteken én is csak egyszer jártam. Semmi szükség nem volt rá, hogy ott tengessem a mindennapokat. Kijártunk mi innen. De odalenn van amit, és akit keresek, ebben biztos vagyok.
- Ne rója fel nekem, hogy mindent tudni akarok. Kutató volnék, végtére is. Most pedig ha megtenné, folytatná a menet vezetését? - mosolyom olyan széles volt, amilyen szélesre csak engedte húzni arcom, hiszen a bizalom elnyerése fontos, még ha megalapozatlan is az övé. Még is... neki volt fegyvere. Nem esett jól a hátamat mutatni felé. Néhány másodpercig a szememet fürkészte, némán, mielőtt megszólalt volna.
- Mi sem természetesebb.
Akár hogyan is próbáltam, nem tudtam megbékélni a férfival. Sokkal nyugodtabb lenne ez az egész felfedezés, ha nem lett volna itt. Talán még a fölöttünk lévő máguskörök jelentését is kitalálhattuk volna. Hiába veregette meg Alatar a vállamat, mikor tovább indultunk, úgy éreztem, elég egy apró indok is ahhoz, hogy nekiessek az idegennek, ha kell, puszta kézzel is. Legbelül talán még vágytam is rá, hogy ő kezdeményezhessen.
Kezem görcsösen szorította a botomat, de figyeltem, hogy a végén lógó lámpás ne ingadozzon, hiszen nem szerettem volna, ha megbotlunk a lépcsőn az én hibámból. Bizonyára sokáig gurultunk volna.
- Most már nagyon kíváncsi vagyok, mi van ennek az egésznek a mélyén. - súgtam oda Tobiasnak, hátha kicsit fel tudom engedni a gondolataimat.
- Én is! – felelte a fiú. - Minél beljebb haladunk, annál izgatottabb vagyok, mi mindenre bukkanunk még!
Alatar érdekes mód nagyon elcsendesedett az incidens óta, ami nem tett jót a hangulatomnak, hiszen ha egy tapasztalt öreg róka ennyire aggódik, akkor nekem is minden okom meg kéne, hogy legyen az aggodalomra. Néhány perc elteltével ismét elfogytak a lépcsőfokok és én megkönnyebbülten kiáltottam fel.
- Na, végre! Ki mit lát? – kérdeztem és lámpásunkat a magasba emeltem, amíg én a combjaim és két térdem dörzsölésével voltam elfoglalva. Túl régen kellett ennyit lépcsőznöm. Öreg Erlendr nem fogja megköszönni nekem, az biztos.
- Milyen szépek! – ámuldozott Tobias egy szoborra mutatva. - Kár, hogy nincsen arcuk.
Pontosan ugyan olyan szobor volt, amelyek fentebb voltak, angyal test, eltorzított arc. Ahogy körülnéztem a teremben láttam, hogy több is volt belőle, mind hasonló tartásban, elfoglalva a maga helyét a terem négy sarkában. Velünk szembe ismételten egy sötét kapu keretei rajzolódtak ki és láttam, ahogy Hans hezitálás nélkül lépte is át őket. Vajon elesik és kitöri a nyakát? Katonafajták olyasmit nem tesznek. Bizonyára tud magára vigyázni.
- Ezek hasonlítanak a fentebbiekhez. - közelebb léptem ahhoz, amelyiket Tobias is megfigyelte és rátettem a kezemet a sima kőfelületre. - Bizonyára van arcuk, csak nem szabad, hogy lássuk őket.
Hátrafordultam a csöndes mágusmesterhez és megkérdeztem, érez e mágiát ezekből a szobrokból, vagy összességében a közelünkben, de ő csak a fejét csóválta.
- Nem, bár ez nem zárja ki, hogy valaha mágikus erővel védték ezeket a termeket. – mondta, ami gondolataim között felvetette a lehetőségét annak, hogy a mágiának lehet enyészési ideje, mint bárminek ebben a világban. Talán egyszer kifejtem a mesteremnek is, lehet ő is gondolt már rá.
- Őrzők, akik talán alszanak. – suttogta a mágustanonc és nekem nem tetszett az a kifejezés, hogy talán.
- Szerintem nem akarjuk látni ezeket a szobrokat mozogni. Mi lenne, ha nem is zavarnánk őket álmukban? - talán az a valami, amiről Hans beszélt kapcsolódik a szobrokhoz. Az a valaki pedig csinálni akart valamit azzal a valamivel.
- Igaz.
- Menjünk, Tobias. - finoman kormányozta a vállát fogva a járat felé a fiút mestere, s én is siettem mellettük, hogy lámpásom fénye elegendő legyen számunkra.
Hirtelen a sötétből kiáltás hallatszott, Tobias felsikolt, majd Hans nevetését verték vissza a járat kis falai.
- Hans, ez igazán nem volt vicces! - förmedt rá Alatar, mikor mi is kiértünk a teremből, át az egyenes és szűk járatba.
- Ugyan már, veletek még tréfálkozni sem lehet?
- Nem tudhatjuk, hogy ezek a szobrok életre tudnak e kelni, vagy sem. - morogtam rá. Ha nem lett volna nevetés, legfeljebb a lehetséges veszély miatt kellett volna aggódnunk. Így viszont, hogy Hans még él, a lehetséges veszélyforrások száma több mint amennyit szeretnék. Még sem szerettem volna rossz példát mutatni Tobiasnak, ezért nem is hordtam le úgy szeretett kocsmabeszédemmel a férfit.
- Nagyon megijedtem. – suttogta a fiú, kissé lemaradva a két idősebbtől, hogy mellém húzódjon.
- Nem történt semmi. - szorítottam meg a vállát, kedvesen mosolyogva, halászhálóval rántva ki a szavakat elmém tengeréből, hogy valami biztosat tudjak neki mondani. - A kalandnak igen jelentős részét képezi a félelem. Félelem az ismeretlentől, félelem az ismerttől. De az ilyenekből születnek a legjobb mesék, amiket aztán elmesélhetsz mindenkinek az utadon.
- Tulajdonképpen ez a hely is félelmetes, de mivel Alatar mesterrel és veled érkeztem ide, egyáltalán nem éreztem ijesztőnek.
- Igyekszünk mindent megtenni, hogy biztonságban tudjunk tanulmányozni minden fontos részletet. - bólogattam és Alatarra néztem, hátha elkapom a tekintetét, s mikor sikerült biccentettünk egymásnak. - Az, hogy biztonságban érezted magad, az azt jelenti, hogy jól végeztük a dolgunkat. Az, hogy VALAKINEK nem okoz problémát védtelen gyerekek foglyul ejtése, csak annyit jelent, hogy jobban kell, figyeljünk.
Úgy éreztem, utalásom megtalálta a célpontját, ugyan is menetünk legelejéről fütyörészést hallottam. A járatból hamarosan ki is jutottunk és egy nagyobb, de csaknem üres és jelentéktelen helyiségbe érkeztünk, ahol Alatar ki tudta nyújtóztatni magát és én is meg tudtam kissé ropogtatni a nyakamat, hogy ellazíthassam. A terem túloltalán egy vastagabb, magasabb nyílást láttunk, azon túlra pedig egy csarnokhoz mérhető helyiség terülhetett el, legalább is a lámpásunkból árasztott fény azt feltételeztette velem.
- Mi van a következő teremben? Ha fel kell készülnünk valamire, jobb lenne itt megtenni azt. – kérdeztem Hanstól, közelebb sétálva hozzá.
- Abban áll a következő ajtó, ha jól rémlik. - válaszolt a férfi. - Az utolsó.
- Veszélyes? - kérdeztem halkan, remélve, hogy nem kell fölösleges bajba kevernem már megint szegény Tobiast.
- Ha van is csapda, akkor azt elhallgatta előlem Klaus. Kétlem azonban, hogy lenne, ha az ajtót sikerül kinyitni, elérjük a legbelső két termet.
Hátranéztem a többiekre, majd mélyen beszívtam a levegőt és lélekben elkezdtem magam felkészíteni a legrosszabbra.
- Megoldjuk. Menjünk.
A következő helyiség az eddigi kocka formájú szobákhoz képest egy igazi felüdülés volt. Nem csak, hogy kör alakú volt és hatalmas, de még kupolája is folt, tele vésetekkel és csillagokkal díszítve. Rögtön szemet szúrt a kapu a terem túlsó végében, pont velünk szemben, melyen egy hatalmas csillagkép vésete látszott, s ahogy körbesétáltam, fejemet ide-oda kapkodva, láttam, a padlón több mágikus kör is állott. Felnéztem a plafonra, majd a kapura, majd a körökre és úgy éreztem, eljött a mi időnk.
- Alatar. Lehetséges, hogy most már aktiválhassuk a mágikus köröket?
- Ugyanerre gondolok, Erlendr. - bólintott határozottan a köröket figyelve. - Máskülönben lenne itt valami mozdítható, vagy több volna az ajtón, mint egy csillag formájú dísz.
Tobiasnak jó ötlete támadt és el is kezdte lerajzolni egy lapra a teremben látható képeket és formákat.
- Sajnos sosem láttam, hogyan nyílik ez az ajtó. – szólalt meg Hans a falnak támaszkodva.
- Bizonyára van kapcsolat a plafonon álló csillagok és az ajtón álló forma között. - magyaráztam Hansnak, majd közelebb léptem Alatarhoz. - Mit gondolsz? Arkán mágia? Esetleg valami más?
- Halványan, de még mindig érzek mágiát belőle! – válaszolta rövid hallgatás után. - Nem lehet két napja, hogy valaki kinyitotta ezt az ajtót.
A fiatal mágustanonc közben a Strenger atyától kapott papírokat lapozgatta, keresett valamit, bármit, ami köthető lehetett a teremhez.
- Hans ismerőse, bizonyára. - ismét átvizsgáltam a plafonon látható csillagképet és hangosan gondolkodtam. - Mi köze lehet a varázsköröknek a csillagokhoz? Talán mágiával mozdíthatóak a formák? Erre lennének jók a körök? Tobias, a jegyzetek említenek bármit is?
- Semmit – rázta meg végül a fejét a fiú. - Úgy tűnik, idáig nem jutottak el a feljegyzések elkészítésével, vagy talán nem is értek el még eddig a teremig.
- Azt tudjuk, hogy csapdától elvileg nem kell tartanunk. És azt is tudjuk, hogy mágiával aktiválhatók a körök.
- Bárcsak el tudnánk olvasni ezeket az írásokat. Akkor tudnánk, hogy miért véstek ide csillagokat és van-e jelentőségük.
Arra bizony én is kíváncsi voltam. Talán egyszer, ha egy igazán elhivatott kutató végre megfejti az angyalok nyelvét, képes lesz lefordítani és rájönni az igazi jelentésükre.
- Tobias, mit szólnál, ha ti megpróbálnátok aktiválni ezt a mágikus kört? - a fiú kezébe adtam a lámpást, majd megindultam határozottan a legközelebbi kör felé. - Én addig megnézem, a többi mit csinál. Amíg csak energiát kell beléjük önteni, az nekem is menni fog. Sok gyakorlatom van már benne.
A fiú gyorsan összeszedte a papírokat és lehelyezte a lámpást a földre, hogy semmi se zavarja meg a koncentrálásba. Alatar is biccentett és láthatóan nem volt ellenére a művelet végrehajtása, amit értékeltem. Jómagam is letérdeltem az egyik mágikus körre, s belekezdtem abba a gyakorlatba, amely nosztalgikus-érzésekkel töltött tele minden alkalommal. A mágia folyására figyeltem, melyet magam körül soha nem éreztem, de mágusként a saját testemben tudnom kellett irányítani a folyását. Nem olyan, mint a vér. Nem történik ösztönösen. Akarni kell. Irányítani kell. Birtokolni kell a tudást, amely képessé teszi az embert, hogy felhasználja ezt a mérhetetlen energiaforrást. Édesapám szavait idéztem fel gondolataim között, ahogy szigorú, de szerető szavaival magyarázza, miket is kell tennem ahhoz, hogy sikeres legyen a mágia vezetése és ne égessem meg magamat vele.
A gondolatok gyorsan pörögtek végig a fejemen és éreztem, amint az ujjaim bizseregni kezdenek. Az mágia szabadulni akar. Oly sokat gyakoroltam már ezt, hogy szememet sem kellett behunyva tartanom, egyszerűen csak figyeltem, ahogy érintésemre a kör kéken fényleni kezd, hozzáadódva a mögöttem, Alatarék által aktiválódott mágikus kör fényéhez. Szemem sarkából még láttam is, ahogy Hans mindig közönyös arca csodálkozással telik meg és ez nekem fenemód jól esett. "Mágus uram". Igen, az vagyok.
- A csillag! – kiáltott fel Tobias, mire tekintetemet az ajtóra fordítottam.
A belevésett csillag képe hasonló fényben kezdett derengeni, majd kettévált és az ajtó két szárnya lassan kinyílt. Lassan kifújtam a levegőt és megszüntettem a kapcsolatot a bennem folyó mágiával, hogy a maga után hagyott zsibbadás vehesse át a fő szerepet. Szerencsésnek mondhattam magam, mert a fejem ezúttal nem hasogatott. Kissé bágyadtan visszasétáltam a társaimhoz és szélesen mosolyogva álltam eléjük.
- Nem tudom, miért működött. - vallottam be őszintén, kissé fáradtan nyújtva a szavaimat. - De örülök, hogy működött.
- Valamiért én is azt hittem, bonyolultabb lesz, de egy próbát csakugyan megért. – mondta a mágusmester.
Már éppen Hanshoz fordultam volna, hogy folytassa a vezetésünket, mikor megláttam, kabátja alól egy második tőrt ragadott meg és beszaladt a kapun, melyet most nyitottunk ki. Hát persze. Személyes elintéznivalója volt odabent valakivel…
Kissé zavarodottan néztem utána, majd Alatarhoz fordultam.
- Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban.
- Nekem is. – sóhajtott ingerülten. - Tobias, maradj mögöttem.
Sietősen szaladtam át én is a kapun, kezemben a botommal és könyvemmel, remélve, hogy meg tudom majd előzni a tragédiát. Az ajtón túl egy széles híd fogadott, oldalain vastag rácsokkal, melyeket nem tudom hogyan nem evett meg az idő, alatta tátongó mélységgel, melynek nem értettem igazi értelmét, de akkor és ott, nem is érdekelt. A híd túloldalán egy nyitott kőkapu volt, mögüle dulakodás és cserepek törésének zaja szűrődött ki. Át is rohantam, ügyet sem vetve bármiféle érdekességre, hiszen valaki veszélyben volt. Ráadásul, ha Hansból indultam ki, akár egy gyerek is lehetett az a Klaus, aki veszélyben volt.
- Alatar, készítsd a varázslatot! - szóltam hátra a mágusmesternek, majd mikor átléptem az ajtó küszöbét, csak hangosan elkiáltottam magam. - ÁLLJ!
A látvány érdekes volt, ám nem voltam hajlandó nézelődni. Szemeim hamar kiszúrták Hanst, ahogy egy felborított asztal egyik oldalán állt, kezében mind a két tőrével, vérszomjasan vicsorogva, míg vele szemben egy fiatal, szőke fiú, talán a tizennegyedik évében járhatott, sebzetten vérezve, kezében ügyetlenül tartva egy tőrt, hogy megvédhesse magát. Aránytalan küzdelem volt. Nem csak asztal volt felborítva, sok dolog hevert a padlón, de rájuk sem hederítettem. Valaki veszélyben volt és felkiáltásom hasztalannak bizonyult. Fejemben fellobbant a láng, mely minden veszélyes alkalommal képes mozgásra késztetni az embert, csak míg a többségnél a veszély elől mozgatja, engem egyenesen a torkába ugrasztott.
- Megállni! – ordítottam teli torokból, miközben botomat hatalmas lendítéssel próbáltam Hans tarkójának csapni, sikertelenül.
A férfi észrevette támadásomat és könnyedén elhajolt az útjából, hogy aztán reflexből felém is döfhessen jobbjában szorongatott fegyverével. Szerencsémre én is elég gyors voltam, hogy hátrébb ugorjak és botomat kettőnk közé tartva védhessem magamat, miközben a figyelmét lekötöm. De a figyelme nem kötődött le. Egyik tőrét első célpontja felé hajította és az nem volt rá felkészülve. Fájdalmas kiáltás visszhangzott a terem falairól, ahogy a fiú vállába ágyazódott a penge, ám azt hamar kísérte egy mélyebb, sokkal fájdalmasabb kiáltás, amikor Hanst eltalálta egy tömör energiasugár. Egy arkán lövedék. Nem tudtam, hogy Alatar, vagy esetleg Tobias volt aki használta a mágiát, de a fájdalmát kihasználva átugrottam az asztalon, hogy gyorsan a sérült és Hans közé állhassak.
- Magyarázatot! – utasítottam a férfit. – Most.
- Ti mágusok mindenbe beleütitek az orrotokat! Ehhez semmi közötök. A fiú, áruló és megfizet a tettéért.
- Hans, félreérted! - szólalt meg a szőke legény. - Nem tudtam, hogy csapdát állítottak Joachimnak, a mi ruháinkat viselték!
- A magyarázatod nem hozza vissza őket. Végzek veled és magammal viszem a kincset. Engem nem fognak elkapni. Amióta csatlakoztál hozzánk, bajt hoztál a fejünkre! Ez mind a te műved! – haraggal telt szemeit rám meresztette. - Félre az utamból!
- Nem. - jelentettem ki határozottan.
Szerencsésnek éreztem magam, hogy az Úr elég méretesnek teremtett ahhoz, hogy határozottságomat megalapozhassam. Nagyon szívesen használtam volna az egyetlen rúnámat, amelyet biztosan tudtam is használni, ám az másokat is megégetett volna. Azt pedig nem engedhettem meg. A saját fegyveremet és testemet kellett használjam, hogy megállítsam a támadót. Amit hallottam a rövid szócseréjükből, bizonyára csak valami félreértés történhetett, amely valakinek a halálával végződött, s Hanst csak a bosszúvágy hajtja. Pedig az efféle nézeteltéréseket könnyen meg lehetett volna beszélni. De Hans nem érthetett az efféléhez. Hans csak ölni akart. Éppen ezért éreztem még nagyobb késztetést arra, hogy ártsak neki. Nem csak azért, mert jól esik, hanem mert megérdemli.
- Alatar! – adtam meg a jelet és egy fél pillanaton belül láttam is, ahogy ellenfelem mozgása lelassul.
Nem is igazán a teste lassult le, csak a tér körülötte. Mintha teljesen más lett volna a levegő összetétele. Különös dolgokra képes az arkán mágia.
- Kész van, Erlendr, gyorsan cselekedj, amíg tart a bűbáj!
Hans dühében elhajította a tőrét, amely elrepült valahová a szobába, feltételezhetően nekem célozhatta, csak elfelejtett ténylegesen célozni is. Én azonban nem felejtettem el. Könyvemet ledobtam és botommal előre döfve ugrottam át az asztalon, hogy ellenfelem gyomrába ékelhessem. Ez ellenállás erős volt, bizonyára erős hasa volt, ám egy bot, melybe teljes testem és erőm beleadtam, sokkal erősebb, így a támadásom következtében a férfi előregörnyedt, szemei kidülledtek, szája némán nyílt szét, mintha üvölteni készült volna. Ezt a luxust azonban nem adhattam meg neki. Hans erőszakot kezdeményezett. Érezze hát annak következményeit.
Botomat is elengedtem, hagyva, hogy a földre hulljon, és két kezemet összekulcsolva a fejem fölött, mérhetetlen belső élvezettel csaptam bele teljes súlyommal a férfi tarkójába. Az ütés ereje elég volt, s éreztem is belőle, hogy roppanni semmi nem roppant, nagyon. Hans teste erőtlenül puffan a földre, én pedig gyorsan fölé másztam, hogy derekamról letekert kötelemmel hátraköthessem a kezeit, ha ne adjisten fel lenne kedve kelni. De a test nem mozdult. Ahogy feküdt a földön, behunyt szemekkel, kinyitott szájjal, láttam, hogy nem fog egyhamar felkelni. Talán pár óráig sem. De lélegzett.
Miután a gúzsba kötéssel végeztem, hátrafordultam a fiúhoz és kihúztam magam.
- Nos, akkor, magyarázatot.
- Rendben, van, rendben van! Csak kérlek, ne bánts! – emelte riadtan maga elé a kezeit a fiú, amitől meglepődtem, mert nem hittem volna, hogy ennyire rémisztőnek tűntem. - Én... én nem akartam semmi rosszat.
- Hé! Nyugalom. - emeltem fel megadóan a kezeimet. - Mi sem akartunk semmi rosszat. Mi lenne, ha a legelején kezdenénk. Az én nevem Erlendr, ők pedig ott a kutatótársaim, Alatar mágusmester és Tobias.
Hátramutattam társaim felé, és akkor hallottam csak meg, hogy valaki szipogott. Tobias szipogott. Arcát mestere köpenyébe fúrva takarta el, vállai remegtek, akár a nyárfalevelek.
- Az én nevem Klaus. - mutatkozott be a legény. - Pár hónapja érkeztem a társaimmal együtt, akik már... nos, nincsenek, kivéve Hansot. Valamikor papnak, aztán mágusnak tanultam és miután Joachim és társai maguk közé fogadtak, a tudásommal igyekeztem segíteni őket.
- Így nyitottad ki az ajtókat nekik. - vetette közbe Alatar.
- Igen. Biztonságos és jól védhető helyre volt szükségünk, ahol meghúzhattuk magunkat.
Hiába volt fontos, amiről Klaus beszélt, Tobias remegése valahogy nem hagyta nyugodni a gondolatomat és figyelmem egyre csak elterelődött a fontosabb témáról. De én riasztottam meg? Lehet, hogy túl durva voltam?
- Nos... Ömmm... Miért nem húztátok meg magatokat a faluban? Az atya bizonyára segített volna... ömmm... bocsánat... - sietve átsétáltam Tobiashoz és aggódóan leguggoltam mellé. - Minden rendben van?
- Nincs semmi gond. - bólintott Alatar, gyengéden mosolyogva a szemüvege alatt. - Nem halt meg senki, Hans is életben van, csak alszik egy kicsit.
- Nagyon megijedtem. - suttogta a fiú.
- Sajnos ilyesmire számítani kell, Tobias. A világban sok szép dolog van, de sok veszély is. Olykor vér folyik, ember támad a másikra. Azt hiszem, jó, hogy időben kiderült Hans szándéka és senkinek sem esett nagy baja, nemde?
Tobias bólintott egyet és szipogott még párat.
- Nem volt szándékunkban végezni senkivel. – bólintottam én is. - Késznek kell, álljunk rá, de sosem lehet ez az első lehetőségünk.
Megszorítottam kissé Tobias vállát, hogy erőt öntsek belé, majd visszatértem Klaushoz.
- Nos, akkor beavatnál minket, kérlek, mi is történt ezen a helyen? Miért rejtőztetek itt? Mi történt a többiekkel? És mi volt az a valami, amire Hansnak szüksége volt?
- Hát, öhm... Itt húztuk meg magunkat, mert biztonságos volt és jól védhető, igen... – láthatóan feszült volt és hosszú szüneteket tartott a szavai között, mintha gondolkodna, miképpen is fogalmazzon meg mindent. - Hogy miért rejtőztünk itt? Hát elfértünk és itt nem kerestek volna minket.
Nem kellett sokat gondolkodnom, hogy kialakuljon egy egyértelmű gondolat a fejemben. Felsóhajtottam, majd felállítottam a széket és térdemre könyökölve leültem rá, hogy kevésbé fenyegetőnek tűnjek Klaus számára.
- Banditák voltatok, igaz e? Mi végzett a többiekkel? - arcomon sokkal inkább aggodalom tükröződött, mind gyanakvás.
- Így igaz. A sárkány tombolása utáni szegénység sok mindenre ráveszi az ember, uram. Bevettük magunkat a romok közé és egyezséget kötöttünk a falubeliekkel. Nem szóltak rólunk, mi pedig felajánlottuk, hogy védelmet biztosítunk számukra, ha az éj rémségei betörnek a falujukba.
Kis szünetet tartott, majd, mint a vízfolyás, dőlni kezdtek belőle a szavak.
- Minden azon a napon dőlt el. Én a felsőbb szinteken voltam általában, önként, mert kutattam a romokat a magam kedvteléséből és idelenn csak Joachim Strengblut, a vezetőnk és a belső köre lakozott, mert itt tartották a kincseket is. Két társunk megkeresett valami remek zsákmány ügyében, nem messze a sárban elakadt egy gazdag nemes fogata, én pedig elújságoltam a lehetőséget. A fiúk kaptak az alkalmon. Kiderült azonban, hogy csapda volt: katonák vártak rájuk keresztesekkel. Hans tudott csak megmenekülni. Amint megtudtam, mi történt, biztos voltam benne, hogy bosszúból meg akar majd ölni és magának akarja a kincset.
Szóval kincs volt az a valami, amire vágyott. Én meg balga módon abban a hitben voltam, hogy valami különleges tárgy, ami segíthet a titkok felfedésében, ami az angyalokat körülvette. Csalódottságomnak jelét nem mutatva bólintottam egyet.
- Ami minket illet, mi kutatni jöttünk a romok közé. - kérlelően felnéztem Alatarra és intettem, hogy jöjjön közelebb. - Említetted, hogy te is kutattál a romok között. Mikre sikerült fényt derítened, amíg itt éltél?
- Az ajtók kinyitásával legnagyobb részben, hogy minél beljebb bevehessük magunkat a romokba. A nálam levő jegyzetekből megtudtam, hogy ez a hely valamikor egy mélységi börtöne volt, arra voltam kíváncsi, melyiké, de nem sikerült egyelőre sokat kiderítenem róla, hiszen a mélységieket sem ismerem, csak mesékben hallottam róluk.
- A Strenger atyától kapott feljegyzések közül számos lap hiányzott. – emlékeztetett Alatar, ahogy közelebb sétált, mire Klaus behúzta a nyakát, amennyire csak képes volt rá, persze, egy tőrrel a vállában.
- Ez megmagyarázza, hova tűnhettek. - kacagtam halkan és nagyon igyekeztem elterelni a témát a banditákról és a gyilkosságról. - Mit gondolsz Alatar? Mennyivel tudjuk kiegészíteni még a jegyzeteinket?
- Azt javaslom, vessük össze a kutatásainkat tüzetesen, az alapján, amire jutottunk, ki tudjuk egészíteni egymásét. – mondta az öreg gondterhelten.
- És a kincs? - kérdezte Tobias.
- Á, igen, a kincs... Hát, azt hiszem, én már annak is örülök, ha a fejem a nyakamon marad. - nevetett fel zavarában.
Rövid ideig csak némán ültem és gondolkodtam. A kincs roppant mód izgatta Tobiast, így megragadhattam volna azt, hogy elterelhessem a figyelmét a komolyabb dolgokról. Igen! A kincs nem volt a miénk és bizonyára nem is lehetett a miénk, hiszen lopott vagyon, ám amíg itt vagyunk, addig bármilyen történetet eljátszhatunk. Felpattantam a székből és felkaptam a földről eldobott könyvemet.
- Remélem leírtad a kutatásaid eredményeit Klaus. A kincs ráér az után, hogy másoltunk. Jutalom csak a jól végzett munkáért jár.
- Jutalom? - kapta fel a fejét a mágusmester. - Tisztességtelen módon gyűjtötték össze. Ki tudja, talán vér is tapad hozzá. Attól tartok, nem jutalom ez, Erlendr, hanem teher. Valamit márpedig kezdenünk kell vele. Klaus, mutasd meg nekünk a kincset.
Nem tudtam elég jól kommunikálni a céljaimat, így most rossz gondolatai lettek rólam Alatarnak. Ez inkább az igazi teher, nem a lopott arany. Klaus odasétált az egyik falnak támasztott falaphoz, talán asztal lehetett egykoron, és amennyire csak tudta, arrébb helyezte azt, feltárva a mögötte rejlő kicsiny szobát, térdig megrakva csillogó arannyal, ékkövekkel, kelmékkel és értéktárgyakkal. Tobias volt az első, aki odaszaladt, ámulva-bámulva a hatalmas vagyonon, majd Alatar és a végén kullogtam én.
- A jutalom, jutalom, még akkor is, ha nem tarthatjuk meg. – motyogtam halkan, csak remélve, hogy a mágusmester meghallja és megért, nem kívántam birtokolni a bűnnel szerzett vagyont.
- Ezt mind ti raboltátok? - kérdezte Tobias, de választ nem kapott.
- Arany... - suttogta Alatar. - Sárkány-arany.
Bizonyára a régi mesék sárkányaira utalhatott, akik hatalmas aranykupacokon ültek és aludtak. A rengeteg kincs láttán nekem is nagyot dobbant a szívem. Ennyi arany igen csak meg tudja fertőzni egy ember elméjét.
- Ennyi felhalmozott vagyon azért, hogy a föld alatt üljön? - megráztam a fejem. - Ennyiből már katonákat is lehetne bérelni, hogy őrt álljanak a falu körül. Miért? Mire? Hogyan?
- Van olyan cél, amely lemosná róla a vért és a szenvedést? Mi legyen vele?
- Talán írjunk a királyi udvarnak? – vetette fel Tobias.
- Vagy az egyháznak? Strenger atya biztosan segítene a megszervezésben. Akár a károsultak is visszakaphatják azt, amit elloptak tőlük. - vetettem fel, majd a biztonság kedvéért hátrafordultam, hogy Hans még mindig ugyan ott fekszik e, ahol hagytuk. Szerencsémre nem mozdult egy ujjnyit sem. Megnyugodtam.
- Talán... – pödörte meg a bajuszát az öreg mágus. - Úgy talán valóban jó és nemes célokra költenék. Egy biztos, Strenger atyának be kell számolnunk arról, mit titkoltak előle a hívei. A falu védelmét pedig meg lehet szervezni más módon is.
- Ami a falut illeti... nekem van egy ötletem. – Klausra néztem. - Ma este összehívhatunk mindenkit és Klaus elárulhatja nekik, hogy mi történt. Itt egy egész település sorsáról van szó. Úgy illik, hogy közösen hozzanak döntést és vállalják a felelősséget.
- Bölcs gondolat, Erlendr. Legyen hát így. Mi csupán belekeveredtük ebbe a dologba, nem vehetjük le egészen a terhet azok válláról, akik választották, hogy cipelik.
Klaus bólintott és megadóan lehajtotta a fejét. A beálló csendet végül gyomorkorgás törte meg pár másodperc múlva, s végre Alatar is elmosolyodott, talán őszintén és szívből.
- Talán itt az ideje, hogy visszatérjünk a táborunkba. Később folytathatjuk majd a kutatást. Épp elég időt töltöttünk már idelenn.
- A gondolat, hogy mennyi pecsenyét ehetnénk ebből a vagyonból engem is éhessé tett. - nevettem fel hangosan, majd kezemmel megfogtam Klaus vállát, amelyikből nem lógott ki még a tőr nyele. - Remélem nincs ellenedre, ha a segítségedet kérem. Hans nem tűnt olyan könnyűnek... és nagyon sok lépcső vezet még fölfelé...
- Ez a legkevesebb. – bólintott, s szemeiben láttam, mennyire nem érzi magát képesnek a feladatra. Még is segített. Én hátamra vettem a kábult banditát, míg ő vigyázott rá, hogy ne boruljon le, s az egész érzés rettenetes módon emlékeztetett a bányákra. Ezúttal mindössze annyi különbség volt, hogy nem egy nagy kosár követ cipeltem fel a tárnákból, hanem egy alantas gazfickót.
Odafent a fényes telihold fogadott bennünket, s roppant mód örültem annak, hogy a tartalék gyertyánk kitartott a lépcsőkön, így nem kellett a sötétben tapogatózva botladoznunk. Hamar tüzet raktunk, Alatar ellátta Klaus vállát, míg én Hanst egy ölnyi vastag fához kötöztem, s Tobias a vacsoránkat kezdte előkészíteni.
A tűz fölött szállingózó finom illatokra végül a banditánk is kezdett magához térni, de ő nem volt abban a pozícióban, hogy kérhessen is négyünk étkéből.