Állok a családi rezidencia kapuja előtt. Alaposan végignézem, hogy azóta mi változott, mióta eltűntem. A leginkább szembetűnő jelenségek a fák, mert kiskoromban még kis csemeték voltak, most meg kellemes árnyékot adnak. Nyelek egyet, miközben átgondolom magamban, hogy mit mondhatnék a szüleimnek és a húgomnak.
~ Túl kell esnem ezen. ~ sóhajtok egyet, mikor a közelebb álló kapuőr közelebb lépdel. Látszik ahogy végigmér engem, azonban számomra egyáltalán nem ismerős az alakja. Valószínűleg új alak, aki egy régi helyébe jött. Nem túl kedvesen szólít meg engem.
- Mit bámészkodik? Menjen a saját dolgára! - találkozik a tekintetünk, de nem maradok csendben
- Ajánlom, hogy megválogassa a szavait – látom a megrökönyödést az arcán, aztán jól láthatóan a düh kitörését. Valószínűleg nincs hozzászokva, hogy pimaszkodnak vele. A társa rögtön csatlakozik hozzá, de egyelőre még nem tesz semmit.
- Mit merészelsz, te sebhelyes fajankó!? Tudod kinek a rezidenciáját nézed? Höh? - batyumat leveszem a hátamról, hogy előkotorjam a 7 éves nemesi ruházatomat, mintegy bizonyítékként.
- Esser rezidenciáját látom, 22 éve már, hogy nem láttam.
Szavaimra egy picit elhallgat, de látom rajta, hogy nem tud hinni a szavaimban. A másiknál sincs másképp a helyzet, de ő egyelőre csendes megfigyelőként vesz részt a dologban.
- Meg is szerezhetted azt a kelmét! Miért lennél te a halottnak könyvelt úr? - mosoly jelenik meg az arcán, amire én különösebben nem reagálok.
- Mert nem haltam meg, csupán elrabolt két alak délre. De megkérnélek, hogy vidd be a kelmét és mutasd meg családom tagjainak és a személyzetnek – felhorkan a beszélgető társam, hogy én mit képzelek magamról? Ő aztán senkinek sem a futárja.
- Nem vagyok a hordárod, s nem engedünk be ilyen kétes alakokat a rezidencia falai közé. Távozz! - fenyegetően szegezi felém a fegyverét, ám jól látom a gyenge pontjait. Nem lenne nehéz legyőzni egy küzdelemben. A másik képzettebbnek tűnik. Nem erősködök, sőt távozni készülők, mikor a családi hintó érkezik, amit szép életerős lovak húznak. Felcsillan bennem a remény, s abban bízom, hogy benne ül az apám, az anyám és a kishúgom. Beállok az útba, ám a két őr rögtön rám szól.
- Menjen az útból! Tűnés! Ne akadályozza a haladást!
Az öreg hintós szemét, azonban úgy vélem, hogy nem tudom becsapni, mert az rögtön lelassítja a lovakat és pontosan előttem állítja meg a őket. A két őrt hallom a hátam mögött, sőt megragadnak mind a ketten, hogy elrángassanak az útból. A Hintóból ekkor meghallom anyám hangját.
- Miért álltunk meg? Történt valami? - hangzik, de mint minden nemesi nő nem fárasztja magát azzal, hogy kinézzen az ablakon.
- Asszonyom, egy hús-vér férfi áll itt, aki… - nehezen ejti ki a szavakat, jól látszik el van érzékenyülve. Közben a két őr együttes erővel lehúz az útról, cseppet sem finom módon- … aki az ön elvesztett fia. - Kinéz végre anyám, s találkozik a tekintetünk. Látom, ahogy felismeri azokat a jellegzetes vonásokat, amit apámtól örököltem.
- Siegbald? - hitetlenkedik még egy keveset.
- Igen anyám? - adom rá a választ, pntosan olyan hanglejtéssel, mint ahogy régen. Az volt az én névjegyem, s most ez jól jön. A hintó túlsó oldala kinyílik, s egy finom fekete hajú nő lép le, aztán indul meg felém könnyedén.
- Engedjék el! - szól örömtől könnyező szemekkel anyám. A két őr az sem tudja, hogy mi történik pontosan. Közben a húgom már majdnem ott van nálam.
- Nem hallották?! Hagyják békén! - nagy nehezen engednek el, épp időben, hogy fogadjam Irmhild ölelését, amit megelőz a következő csatakiáltás.
- Bátyáám! - belül egy óriási nagy megkönnyebbülést érzek. Annyi év kemény megpróbáltatás után végre itthon lehetek. Idő közben anyám csatlakozik hozzánk, hogy egy nagy családi ölelésben részesüljek. Mikor lecseng a varázs, csupán akkor pillantok meg egy a húgomtól fiatalabb férfit. Egyáltalán nem rémlik, hogy ő meg kicsoda? Nem foglalkozok vele, inkább arra kérdezek rá, ami a legnyilvánvalóbb a jelenlegi helyzetben.
- Édesapám? Ő hol van? - nézek rá anyámra és Irmhildre, miközben türelmetlenül várom a választ.
- Apád az új rezidenciánk építését felügyeli, onnan jövünk. - kapom a választ, mire egy sóhaj tőr fel belőlem. Mindenki épp és egészséges, s számomra ez a legfontosabb. Így jöhet képbe a nyalka ficsúr, aki ott áll egy ideje. Irmhild felé fordulok.
- Ő meg kicsoda? - mire kapok egy váll veregetést tőle, aztán odasétál hozzá és belekarol.
- Az én drága férjem, Ewald Althaus – mosolyog hozzá. Megnézem őket így együtt, de kétség kívül összeillenek. Anyám viszont rögtön egy következő javaslattal áll elő.
- Noh mi lenne, ha bemennénk a házba és ott folytatnánk a beszélgetést. - biccentéssel nyugtázom, hogy nekem nincs ellenemre. Előtte még kezet fogok Ewalddal. Csupán én nem szállok be a hintóba, azzal a magyarázattal, hogy jobb szeretnék sétálni. Ők előre mennek, míg én gyalog utánuk. Befelé menet a két kapuőr feszengve néznek rám, de végül csak bocsánatot kérnek. Én meg nem vagyok velük szőrös szívű, így elfogadom. Mikor megérkezem a rezidenciába, akkor fogadnak a többiek, mint a cselédek és komornyikok. Anyámék várnak már a beszélgetős szobában. Letelepszem a régi helyemre.
- Hát hol csavarogtál, s mi történt veled édes fiam? - teszi fel a kérdésem édesanyám, mire én belekezdek a mondókámba.
- A piacon az őrzőmmel mentünk a kovács felé, nagy volt a tömeg. Egyszer megálltunk, s beszélgettünk. Én tovább indultam aztán abban a hitben, hogy követni fog. Akkor vettem észre az eltűnését, mikor az egyik Piaci árusnál meg akartam venni egy díszes tőrt. - anyám egy biccentéssel jelez, hogy tudják ezt a részletet.
- Ezután visszamentem arra a helyre, de már egy hasonló kinézetű és hangszínű alak lépett a helyére. Én nem vettem észre, hogy nem ő az én őrzőm. Berángatott egy sötét utcába, aztán a másik leütött. - mondom ki kendőzetlenül, mikor édesapám megszólal.
- Kit látnak szemeim? - felé fordulok egy mosollyal, s nem tudom megállni, hiszen egyszerűen odalépdelek hozzá, hogy egy apa-fia ölelést csináljunk.
- Hazaérkeztem – ajkaim ennyit tudnak kilehelni, mire ő már tovább is lép ezen a tényen.
- Igazán legényes alakod van, s ezt biztosan nem nők nézegetésével érted el – jegyzi meg, mire elmosolyodok. Teljesen igaza van.
- Ha maradsz, akkor elmesélem azt is, foglalj helyet. - leül a többiek közé, én pedig vissza a helyemre. Átgondolom hogy mit osszak meg velük, s mit nem.
- Mikor felébredtem, akkor egy zsákban találtam magam, s úgy vittek le délre. Alig attak enni, vagy inni. Mikor részegek voltak, akkor olykor megvertek. Nem engedték, hogy rendesen végezzem a dolgom. Így az út végére nagyon büdös voltam, piszkosan, éhesen és szomjasan. Megalázva. Hogy menekültem meg? Úgy, hogy a szekérben elkezdtem dörömbölni, s egy éjszaka szolgáló őr vett észre. Ő szabadított ki, s leckéztette meg a két jómadarat. Magához vett. Megismertem a déli vidéket, az ott élő embereket. Falusivá váltam, s segítettem ott, ahol tudtam. Csak idősebb koromban kezdett el tanítani a nevelőapám Berard az alabárd és lándzsa használatára. Fizikai edzések, különböző gyakorlatok, aztán jött minden más magától. Aztán ő meghalt, az éjjeli őr, aki megmentett és felnevelt. Akkor indultam el utána haza, zsoldosmunkákból élve. Ezen nyomokat őrzőm az arcomon. Végül csak sikerült megérkeznem ide. - következik egy nagy csend, ahol mindenki a maga módja szerint próbálja emésztgetni a történteket. Irmhild töri meg a csendet először.
- Mindenesetre jó, hogy újra látunk téged. Én legalábbis örülök, hogy visszatértél közénk. - mosolyogja, aztán ő Ewalddal szépen lelépnek a saját dolgukra. Édesanyám odajön és újból megölel.
- Nem akarlak még egyszer elveszíteni, mert te mindig is az én huncut kisfiam maradsz. - somolyog, aztán ő szintén távozik. Egyedül maradok apámmal, aki végül a következő kérdéssel áll elő.
- Maradsz köztünk vagy élni fogod a saját életed? Bárhogy döntesz, bennem nem lesz harag. Felnőttél, s saját magad hozod meg a döntéseid. Ha maradsz akkor annak örülni fogok, ellenkező esetben tudod jól, hogy lemondasz minden olyan jogodról Ewald javára. De, attól függetlenül olykor szívesen látunk itt nálunk, hiszen attól még a mi fiúnk vagy. - mondja ki kereken, s én valahol számítottam ehhez hasonló kérdésre. Felállok a helyemről, aztán közelebb sétálok hozzá.
- Maradok Zsoldos, mint nemes. Szeretem azt, amit csinálok, tele van izgalommal. Úgy érzem nem tudnék már azzá a nemessé válni, mint egykoron szerettem volna, vagy szerettél volna formálni. Én már oda tartozom. - kifújja a levegőt a beszélgetőtársam, ám hamar túlteszi magát a lelombozó híren.
- A te döntésed, csak meg ne bánd. Most meg menjünk enni, valószínűleg a többiek is azt teszik. - ezzel mi is csatlakozunk az ebédeléshez. Ott van mindenki, s én helyet foglalok a vendég széken. Nem szól meg senki. Hozzák a cselédek az ételt és italt. Míg a többiek rég beteltek, úgy én tovább falatozom. Éjszakára kell az erő.
- Döntöttem. Én visszatérek a saját világomba, de olykor meglátogatlak benneteket – ígérem meg nekik, s Irmhild szólal meg először.
- Ne csak olykor, jó lenne ha többször láthatnálak. Meg amúgy is miért nem maradsz? - szeretné tudni a döntésem okát, így természetesen válaszolok neki.
- Mert nem tudnék nemes lenni, mikor én másképpen nevelkedtem fel. - erre elgondolkozik, aztán hagyja végül. Kihasználom a csendet, s az evés után felállok.
- Most meg indulnék, mert este vár a munka, az őrjáratozás.
Többiek felállnak a helyükről, aztán egyesével elköszönnek tőlem. Én megyek a saját dolgom után, s ők szintén.