Meglepetten nézett előre. Nem rémült meg, nem is igazán taglózta le, amit Letitia mondott, inkább csak nem számított rá. A lányhoz hasonlóan neki is alaposan el kellett gondolkoznia azon, amit mondott. Nem várt a Rotmantel kisasszonytól bármiféle érvet, támadást, kritikát, vagy hasonlót. Csak arra számított, hogy a véleményét fogja tőle kérdni.
Különös izgalom járta át Gerardot. Olyan, amit már egy jó ideje nem érzett. Ott visszhangoztak a lány szavai a fejében, nem hagyva neki egy perc nyugtot sem. Mert be akarta bizonyítani, neki volt igaza. És most, hogy a lány szinte a szemébe mondta, ostoba, jobban mint valaha.
A démon mélyre nyúlt az emlékeiben. Már ki tudta olvasni a lány szavaiból, hogy nem szabad félvállról vennie őt, ha érvekről van szó. Lia örömmel segített neki letörni a nemrég megismert vámpír úrihölgy szarvát, vagy jelen esetben inkább talán fogát, odaadva Gerardnak minden emléket, ismeretet, amit birtokolt. Gerard arcáról eltűnt a vigyor, csupán csak egy melankolikus félmosoly maradt ott a helyén, ahogy odasétált Letitia mellé, majd egy karnyújtással felajánlotta, hogy a vállával támaszt nyújtson. Most arra volt szüksége, hogy az ő szavaira figyeljen. Nem volna igazságos, ha a gyengesége miatt ne tudna megfelelően válaszolni Gerard gondolataira. A démon aztán jó nagy levegőt vett. Most egy hosszabb beszédre készült. Egy jól összerakott beszédre, nem holmi csevegésre.
- Mindenek előtt ami a ködösítést illeti, valóban szándékos volt. Az említett csata érintette az önök több családját is, nem akartam az említésével akarva-akaratlanul indulatokat gerjeszteni. Biztosíthatom, minden számunkra lényeges elemet elmondtam. - emelte fel ismét az ujját, hogy ezzel nyomatékosítsa az állítását.
Gerard és Lia egyesült erővel rakták össze a következő mondataikat. Kicsit másmilyen is volt tőle a démon beszéde. Sokkal komolyabb volt, kissé talán komor és csalódott. A vámpír lány szavai ugyanis a valóságot tükrözték. Gerard valóban nem holmi magasztos eszmék miatt veszített azon a napon.
- Valóban minden igaz, amit mondott. Azt a csatát azért vesztettem el, mert nem számoltam vele, hogy pont egy barát az, aki ellenünk vonul. A saját hibám következménye volt a vereség. Azonban ez korántsem cáfolja az állításomat, miszerint annak ellenére, hogy a Veroniai Királyság seregében szolgáltam a lelkiismeretem tiszta, s egyáltalán nem azért, mert magamnak hazudok.
Persze a barátság meg a családi kötelék sem olyan szoros, mint azt az ember elsőre gondolná. Gerard is látta már, hogy a háború akár családokat, szerelmes párokat, hosszú barátságokat is ketté tud könnyedén szakítani. Így volt ez már a Nagy Harag Éve óta. Azonban ez most nem lényeges, így nem is tette szóvá.
- Nem kell barátságnak nevezni azt az erőt, ami azon a napon dolgozott. Ezer más névvel illetik: szerelem, igazság, álom, hit, hatalom, hűség. Tegyünk egy vitéz hazafi tündét ugyanebbe a helyzetbe, aki ellen vonult volna fel egy testvére. Tegyünk egy tiszta szívű keresztes lovagot, aki szembe találná magát egyházával. Vagy akár egy büszke vámpír urat, aki családja ellen próbáltak volna uszítani. Mindenkiben ott él valami, ami mozgásra bírja, ami tettekre sarkallja, amiért hajlandó kockázatot vállalni. Akiben nincs, az is titkon vágyik rá, keresi. Mert mindenkinek kell valami, ami meg tudja részegíteni. - mosolyodott el ismét - Ez alól én sem vagyok kivétel.
Kicsit hosszabb lett a beszéde, mint elsőre gondolta. Ám ezúttal nem akart tömören felelni. Ez már csak amolyan időt elütő, lényegtelen trécselés volt, hanem komoly eszmefuttatás két vitapartner közt. Érvét éppen ezért egy egyszerű állítással zárta.
- Amire utalni akartam az az, hogy még ha az ellenségemért is harcolok, egy fontos pillanatban, ami igazán számít, egész biztos úgy teszek én is, mint az említett zsoldos. Pontosan azért, mert fontosabb dolog is létezik számomra, mint az egyenruha, amit magamra öltöttem.