Első rész
Az ember sosem gondolná, hogy bizonyos dolgok vele is megtörténhettek, amíg váratlanul arcon nem csapja a kíméletlen valóság. Ez természetesen nem jelent feltétlen rosszat, ahogyan jót sem. Ugyanakkora esély van arra, hogy valakibe belecsap egy villám, minthogy belebotlik egy elásott kincsbe. Most viszont hagyjuk az ábrándozást és térjünk, vissza az eredeti történhet. Egy meleg nyárias napon történt amint éppen holtfáradtan egy kis falucska felé bandukoltam. Igaz lovon ülve sokkal kényelmesebb lett volna azonban anyagi helyzetem nem engedte meg, hogy ilyesféle jószágot tartsak viszont a fáradságnál sokkal nagyobb gond kínzott engem. Utam során megharapott egy kóbor kutya utána pedig sikeresen beleültem egy tüskés bokorba. Így hát elgyötört testtel és lélekkel botorkáltam be a picinyke faluba, ami kissé hasonlított a szülőhelyemre poros utcák, öregedő házak, mosolygós emberek. Ez az utolsó talán nem volt helyes megfogalmazás ugyanis amint rám néztek egyből gyanakvás és bizalmatlanság csillant meg a szemükben. Előfordult már nem egyszer, hogy kinézetem miatt az emberek furcsán néztek rám soha nem ennyire. Az egyik ablakból néhány fiatal leányzó kandikált kifelé ám amint megközelítettem őket azon nyomban lebuktak. Egy másik háznál a kertjét gondozó anyóka hátat fordított nekem és oly hevesen kezdett kapálni, hogy kis híján a virágait is kigyomlálta. Nem igazán értettem mi bajuk lehet, de nem is érdekelt, mert köztudottan nem létezik az embernél furcsább teremtmény. Szabályosan a bőrömön keresztül éreztem a belőlük áramló negatív energiákat. Legelőször úgy terveztem, hogy a közeli kocsmában kezelésbe veszem a kiszáradt torkomat, azonban az épület előtt álló tábla ebben megakadályozott.
”Koldusoknak kívül tágasabb.”
Mivel nem akartam még jobban magamra hívni a helyiek figyelmét ezért nagy ívben elkerültem az ívót és a falu közepe felé vettem az irányt. Azért oda mentem, mert otthon ott ásták ki a közös kutat. Mikor megérkeztem örömmel láttam, hogy ezúttal nem tévedtem és enyhe mosollyal az arcomon elkezdtem leengedni a vödröt majd miután tele lett néhány tekeréssel felhúztam. Bár nem voltam egy nádszál azonban ez a kis munka engem is megizzasztott így hát hátrahúztam a csuklyámat és egy jókora izzadság cseppet töröltem le a homlokomról. Váratlanul valaki nekiment a hátamnak én persze nem szóltam egy szót sem.
- Bocsánatot kérek. Kaphatnék egy keveset inni?
Nem értettem kinek lehet ilyen magas hangja ezért hátranéztem és egy nyolc éves körüli vak fiúcskát találtam magam mögött. A kút szélén kallódó merőkanalat belemerítettem a vízbe majd a gyermek kezeibe nyomtam.
- Fogd. - mondtam röviden.
- Nagyon köszönöm. Maga ugye nem idevalósi?
- Honnét veszed?
- Ez egy kis falú és még soha nem halottam a hangját.
- Értem.
Elég mogorva hangon beszéltem ellenben őt ez egyáltalán nem zavarta, sőt mi több nagyon jókedvűnek tűnt. Nem akartam beszélgetni, azonban egy kérdés addig motoszkált bennem, míg már nem bírtam visszatartani és végül kiszakadt belőlem.
- Mond csak az emberek mindig ilyenek?
- Fogalmazna kicsikét pontosabban?
Gondolatban bokán rúgtam magamat a hanyagságom miatt, mert ő nem láthatta milyen szemekkel néztek rám az emberek.
- Mindenki olyan gyanakvónak tűnik.
- Ááá értem. Bizonyára a szellemek miatt van.
- Szellemek?
- Igen. Pár nappal ezelőtt az erdőben szellemek jelentek meg és az óta senki nem mer oda menni. A hely egy nagyon gazdag úré viszont ő sem tehet semmit.
- Szellemek?
- Igen. Állítólag a hely régebben egy temető volt és az elhunytak így közlik, hogy hagyják őket békén.
- Te hiszel ebben?
- Nem tudom, mert még soha nem láttam szellemet. – itt elmosolyodott a gyermek – de engem még nem bántottak és nem hiszem, hogy rosszak lenének.
Ez egy kissé furcsa kijelentés volt ugyanis általában a gyerekek félni szoktak szellemeket és egyéb rémisztő dolgoktól legalábbis én az ő korában féltem. Végül az egészet annak tudtam be, hogy a mai fiatalok már mások, mint a régi idő béliek. Beszélgetés közben visszahúztam a fejemben a csuklyámat.
- Meg tudnád mondani, hol van az-az ember?
- Miért kérdi?
- Hátha tudok neki segíteni.
- Csak nem varázslónak tetszik lenni?- lehet, hogy csak képzelődtem azonban némi félelmet éreztem a hangjában.
- Dehogy. Csak olvastam pár dolgot a szellemekről és hátha tudok segíteni.
- Értem. A kúttól jobbra van, a méltóságos úr háza ott megtalálhatja.
- Köszönöm.
Én még egy kicsit hűsöltem a víz mellett a srác pedig elment, mert találkozója volt valakivel. Itt-ott sikerült elkapnom néhány beszéd foszlányt, amiből annyit tudtam meg, hogy ruházatom miatt egyesek úgy vélik talán én okoztam ezt a bajt. Nagyon reméltem, hogy néhány túlbuzgó lakos nem fog baltával a kezében rám rontani. Később mikor megérkeztem észrevettem, hogy a többi épülethez képest ez jóval fiatalabb volt mindössze néhány éves. Miután bekopogtam egy fekete elegánsnak tűnő ruhát viselő alak nyitott ajtót.
- Miben lehetek a szolgálatára?
- Semmiben. Az urassággal akarok beszélni.
- Értem kérem, kövessen.
Egy rövid folyóson bevezetett a dolgozóba, szobába ahol a falu vezetője tartózkodott. Érdekes módon a szoba nagyon hasonlított a gazdájára, mert mindketten rendkívül előkelően néztek ki. A falak mentén igényesen elkészített vitrinek sorakoztak az ajtóval szemben pedig egy rendkívül drágának tűnő íróasztal. Ennek ellenére ott volt a nagyfőnök, aki leginkább egy vemhes disznóra hasonlított. Kissé csodálkoztam, hogy az a méreg drága ruha még nem szakadt szét rajta.
- Az inasomtól úgy halottam, hogy maga esetleg tudna segíteni a mi kis problémánkon.
- Talán.
- Mi maga? Csak nem valamelyik egyházhoz tartozik?
- Nem egészen. Mondjuk úgy, hogy a túlvilágiak a hobbim.
- Elég különös elfoglaltság.
- Meglehet. Azonban mielőtt bármit is tennék többet kéne megtudnom az itt történtekről.
- Értem. Társadalmi rangomból és vagyonomból kifolyólag én vagyok ennek a falunak a vezetője. Gyakorta járnak erre postakocsik és a kereskedők is errefelé szokták az áruikat szállítani. Úgy döntöttem remek lehetőség lenne, ha ezt a helyet egy kereskedelmi csomóponttá változtatnám. Az embereknek ez sok munkát jelenteni nekem pedig annál is több pénzt. Eddig világos?
- Mint a nap.
- Helyes. Hol is hagytam abba?
- Ott, hogy magának mennyire megérné ez a változás.
- Igen, pontosan erről beszéltem. Még egy fogadót is építettem ahol az elfáradt utazók megpihenhetnek természetesen jó pénzért és mellé egy fürdőt is.
Erre az utolsó szóra felkaptam a tekintetemet azonban a csuklyának hála ebből senki nem vett észre semmit.
- A munkálatok még folynak azonban sajnálatomra elfogyott a fa. Az egyik közeli erdőből akartam hozatni pont, mint máskor azonban valami furcsa lények vagy mik jelentek meg és elijesztették a favágókat.
- Pontosan milyen lények?
- Fogalmam sincs. Én nem láttam egyet sem. A magam fajtának semmi keresnivalója a kényelmetlen koszos erdőben sokkal jobban érzem magam itt azonban az inasom járt kin és ő fedezte fel azokat a csontokat is. Már mindent elmondtam, amit csak lehet. Ha segít ezer váltó üti a markát. Szörnyű belegondolni, hogy minden egyes nappal pénzt vesztek.
- Megoldható, de nem pénzért teszem.
- Hanem?
- Használni akarom a fürdőjét méghozzá ingyen, mást nem kérek. Megfelelnek a feltételeim?
- Elég furcsa kérés bár a szegények maguk is furcsa emberek, legyen.
- Akkor, ha megengedi, szeretnék négyszemközt beszélgetni az inasával, hogy pontosan megtudjam mivel is állok szembe.
- Jól van, tegye, amit akar, csak gyorsan nem érek rá az örökké valóságig. Ha a helyzet nem javul kizavarom, az egész falut az erdőbe ennyi ember csak elbánik azzal a pár nyamvadt szellemecskével.
Így hát kimentünk a folyosóra, hogy végre megtudhassam a részleteket. Az viszont sehogy sem fért a fejembe, hogy egy ilyen középkorú, becsületes tekintetű férfi, hogyan dolgozhat egy ilyen háj pacninak. Ráadásul honnan deríthették ki ily hamar érkezésemnek az okát.
- Most akkor el tudná mondani pontosan mit is látott?
- Igen kérem. Az úgy történt, hogy egyik holdvilágos este sétálni voltam az erdőben mikor is valami keményet éreztem a talpam alatt. Először azt hittem, hogy egy faág azonban mikor lehajoltam, hogy megnézzem hát egy csontot találtam, vagyis annak egy darabkáját, ami éppen kiállt a földből. Ahogy körbenéztem rengeteg ilyen kiló csontot találtam a földbe és rögtön arra gondoltam, hogy egy temetőbe botlottam. Pár perccel később mintha lehűlt volna a levegő és különös motoszkálást halottam mintha valaki figyelt volna majd váratlanul megmozdult a föld és egy bomló ember egy zombi mászott elő. Annyira megijedtem, hogy mozdulni sem tudtam. Azt mondta ne merészeljük többé háborgatni őket vagy keservesen megbánjuk. Mivel tudtam, hogy a nagyságos úr onnan akar fát hozatni rögtön hozzásiettem elmeséltem mi s, hogy történt és megmutattam az egyik csontot. Ő csak legyintett azonban másnap a favágók riadt tekintettel szaladtak vissza a faluba mondván nem hajlandóak visszamenni a kísértet erdőbe. Ennyi.
- Érdekfeszítő. Megnézhetném az a csontot?
- Máris hozom uram.
Elment majd nemsokára visszatért egy viszonylag jó állapotú lábszárcsonttal. Egyből amint megláttam tudtam, hogy valami nem stimmel vele, de azért hümmögve tanulmányoztam egy darabig majd megkérdeztem beszélhetnék-e az egyik favágóval. Nem kellett sokáig keresgélnünk ugyanis éppen az ablak előtt ment el egy izmos férfi baltával a kezében. Megkérdeztem, hogy hajlandó lenne egy pár kérdésre felelni és ő vonakodva ám, de igent mondott.
- Mesélje el, hogyan történt.
- Nincs ezen mit mesélni. Kimentünk dolgozni, ahogyan a nagyságos úr parancsolta ám kicsit aggódtunk a szellemek miatt. Amint az erdőbe értünk mintha valami természetfeletti minket figyelt volna. Az egyik bokor mellettem vadul rángatózni kezdett, de senki sem volt a közelében rajtam kívül persze. Ezután egy szétmarcangolt nyúl pottyant le egyenest az égből. Ettől már nagyon féltem majd mikor megjelentek azok a szörnyek meg sem álltunk hazáig.
- Maga is látta őket?
- Én nem, csak Roman. Ő is nagyon meg volt rémülve látta volna, hogy iparkodott haza a fiacskájához. Tudja, egyedül neveli szegényt és vak.
- Roman vagy a fia?
- A fia.
- Értem.
- Maga el tudja ezeket űzni?
- Van rá esély.
Ezzel elköszöntünk és mindenki ment a maga dolgára. Érdekesnek találtam, hogy folyton folyvást abba a vak gyermekbe botlottam. Félrehúzódtam az egyik fa hűsítő árnyéka alá és megpróbáltam összegezni a halottakat. Pár nappal ezelőtt találtak pár csontot az erdőben és váratlanul élőholtak jelentek meg. Arra utasították az inast, hogy ne merjék többet háborgatni az erdőt majd másnap ismételten megjelentek az egyik favágónak, aki a vak gyermek apja. Ez azért fontos, mert csak ő tudta, hogy miért akarja felkeresni a falu vezetőjét. Ráadásul ezzel a csonttal is voltak bajok meg, ha az tényleg egy temető volt, akkor miért csak most közölték nemtetszésüket? Alig fél órával később különös találkozóra lettem figyelmes. Az egyik közeli házba ment be az inas őt a vak fiú követte és egy izmos felnőtt gondolom az édesapja. Rajtuk kívül még két nő és egy férfi ment be a házikóba. Szerencsére a fától nem láthattak engem így észrevétlenül figyelhettem a mesterkedéseiket. Óvatosan az ablak alá lopóztam és igyekeztem kihallgatni a beszélgetésüket. Nem halottam mindent kristály tisztán viszont valami jöttmentről beszéltek és, hogy jól rá kéne ijeszteni. Így már majdnem mindent értettem ezért odaléptem az ajtóhoz és jó erősen belöktem azt. Mindenki felpattant ijedtében és engem bámult, a favágó tért először magához és rögtön számon kérte mi járatban vagyok.
- Nem kell színészkedniük mindent, tudok csak azt nem, hogy miért? Talán találtak egy elrejtett kincset? Szerencséjük van, hogy nem jött egyetlen egyházfi, sem mert rögtön leleplezte volna a csalásukat, ami csak úgy hemzseg a hibáktól. Kezdjük magával inas úr. Az élőholtakat rendszerint megidézni szokták kivéve, ha van egy nagy energiájú hely, ami táplálja, őket azonban kétlem, hogy az a temető megfelelő lenne, ha temető volt egyáltalán. Sosem halottam róla, hogy a marháknak temetőjük lenne, egy maga egy marhalábszárat mutogatott nekem ráadásul a zombik nem tudnak beszélni. A másik nagy hiba, hogy mikor megérkeztem én csak a gyermekkel beszéltem ám nemsokára rá maga is tudott az ittlétemről és, hogy mit keresek itt. Az egyetlen magyarázat erre nem más, minthogy elmondta magának. Egy újabb hiba, hogy az élőholtak nem szokták csak úgy mutogatni magukat anélkül, hogy fel ne faltak volna valakit. Az a meglátásom, hogy valamiért távol akarja tartani az embereket az erdőtől ezért adta elő azt a mesét a szörnyekről. Ez után bizonyára összeültek és másnap kimentek az erdőbe, hogy kísérteties zajokat produkáljanak a munkásoknak. Ez viszont nem volt elég kellett valaki, aki lássa őket így mikor Roman elrohant, hogy szellemet látott a többiek mivel már jócskán be voltak gyulladva, elhitték és fékevesztetten rohantak vissza.
Mindnyájan le voltak döbbenve az okfejtésemtől egyedül az apa szólalt meg.
- Igaz mindent kitalált. És, hogy miért tettük? Nem kincsért sem pedig pénzért. Néhány nappal ezelőtt Józseffel jártuk az erdőt és megpillantottam egy Wolpertingert. Felénk az-az ostoba babona járja, hogy véréből a közönséges fémet arannyá lehet változtatni. Tudtuk, hogy az úr milyen pénzsóvár féltünk, hogyha a fülébe jut, a lény ittléte mindenáron végezni akar vele. Ezért kitaláltuk ezt a történetet, hogy nyerhessünk pár napot, amíg befogjuk és elvigyük valahová jó messzire azt a jószágot.
- Értem így hát csak egyetlen dolgot tehetek. – mondtam majd arcomon démoni vigyor jelent meg.
Sötétedés után valaki hangosan dörömbölt az uraság ajtaján és mivel az inas már hazament neki kellett megnéznie ki az. Amint ajtót nyitott egy vérszomjas csontvázzal nézett farkasszemet. Ijedtében megpróbálta becsapni az ajtót ám a lény taszított egyet, rajta amitől szegény a földre zuhant. Az élőhalott fegyverével a kezében lassan egyre közelebb ért miközben a háj pacni gyorsan fölpattant berohant a szobájába magára zárta az ajtót és elbújt az ágya alá. Vagyis egész pontosan megpróbált ám nem fért be a nagy hasa miatt ezért inkább a ruhásszekrényben keresett menedéket. Mikor meghallotta a túlvilági lény, rémisztő hangját még a vér is megfagyott az ereiben.
- Halld szavamat te ocsmány, csúszómászó halandó. Túl régóta hagyjuk, hogy kizsákmányold a természetet. Nem lesz több figyelmeztetés.
Körülbelül tíz perccel a szellemjárás után a nyakamba vettem a lábamat és elindultam a szellem járta erdő felé. Azt sajnáltam leginkább, hogy le kellett mondanom a kellemes meleg fürdőről. Több hónap is eltelt mióta utoljára kényeztethettem magamat forró vízzel. Azt, hogy mi történt a faluban nem tudhattam csak találgathatok. Az a pénzsóvár szemétláda bizonyára napokon keresztül nem merte elhagyni a szobáját így a kis csoport kapott annyi időt, ami alatt majd megmentheti az állatot. Ahogyan ott tanakodtam a csillagos ég alatt a fák közül hirtelen egy kis nyúl ugrott elő szarvakkal a fején. Aprócska kis gomb szemeivel morcosan nézett rám és úgy tűnt nem szeretné, hogy azon az ösvényen haladjak tovább.
- Akkor mégis merre menjek?
Mintha megértette volna a kérdésemet, mert gyors léptekkel beugrott egy bokorba. Nem igazán értettem, de azért követtem és csakhamar egy állatok által kitaposott ösvényen találtam magamat. Elindultam a kis természetes úton és vagy tízpercnyi mászkálás tán vízcsobogásra lettem figyelmes ezért kicsit megszaporáztam a lépteim és egy meleg vizű forrásra bukkantam. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek ugyanis ilyen véletlen egyszerűen nem létezhet. Lehet, hogy a Wolpertinger így hálálta, meg amiért segíteni próbáltam neki. Ez a másik rejtély, ami soha nem fog kiderülni. Pillanatok alatt ledobtam magamról a ruháimat kivéve a nadrágomat, ám épphogy csak beleléptem a vízbe valami előbukkant a víz alól. Először nem láttam mi lehet az ám mikor a holdfénye rávetült egy gyönyör-szép meztelen nő állt mellettem. Egész addigi életemben nem láttam nála szebbet ráadásul meztelenül. Különös módon nem rémült meg, hanem rezzenéstelen arccal bámult rám. A teste olyan húsz év körüli lehetett ellenben a szemeiből az örökkévalóság nézett vissza rám. Különleges energia áramlott belőle, amit még soha nem éreztem, de olvastam már róla. Ha minden igaz minden mágiahasználó, ha az ereje elér egy bizonyos szintre rá jellemző auraként foglya a testét körbevenni, amit a mágiahasználók megérezhetnek. Csak rövid ideig járta át testemet ez a borzongató érzés bizonyára elrejtette a nyomait.
- Mit akarsz itt halandó?
Én ennek hatására végre magamhoz tértem az arcom teljesen elvörösödött és szabadkozás közben megpróbáltam elmenni ám a lábam megcsúszott egy kövön és elestem. Landoláskor bevertem a fejem egy másikba és azon nyomban elvesztettem az eszméletemet.
Folytatása következik.[/color]
A hozzászólást Rin Tarden összesen 5 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szer. Ápr. 06, 2016 11:36 am-kor.