Néztem Armin arcát az elbeszélés után. Igazából arra számítottam, hogy majd felpattan az asztaltól és tényleg kinyirat engem. Az jó döntés lett volna. Az herceghez, vagy egyáltalán bármilyen, erkölccsel rendelkező lényhez illő megoldás lett volna. A lelkem és tudatom egy része várta is, hogy ez történjen. Aztán, ahogy magamat ismerem, akármennyire is vágytam a halált, nem hagytam volna, hogy csak úgy, valami jött-ment hercegecske leszúrjon, így valószínűleg felvettem volna a harcot, amelynek során akár még Armin-t is megsebesíthettem volna, vagy - Hold Anya legyen kegyes - meg is ölhettem volna. Az rosszul jött volna ki, nagyon rosszul. Nem akartam őt bántani, igazából már senkit sem akartam bántani, de az, hogy másoknak szenvedést okozzak és hogy pénzért öljek, már annyira a lelkem és tudatom részévé vállt, hogy nem tudtam volna lemondani róla. Gyászos az az este, amikor az ember már annyira berúg, hogy egy frissen szerzett cimborája legénybúcsúját ilyen komor történetekkel rontja el, csak azért, hogy megtudja, még is, hogyan reagálnának az elfek rá. Szánalmas vagyok. De nem, úgy tűnt, hogy Arr a túl sok pia hatására el fogja felejteni az itt elhangzottakat. Így hát a korsó után nyúltam. A kocsmában enyhe füst terjengett, a lámpa fénye próbálta áttörni a mesterséges ködöt, s a pici lángocskák képe visszaverődött az egyszerű pléhpoháron. Elmerengve figyeltem azt az elmosódott alakot benne, aki visszatükröződött. Egy árny, egy olyan dolog, ami bármikor képes más alakot felvenni. Mint én. Egy örök alakoskodó és színészkedő egyén. Az lettem, amivé a világ nevelt lettem. Az lettem, amivé válnom kellett, hogy a magam módján túléljem. A világ romlott, erkölcstelen és alapvetően gonosz. Háború itt, háború ott. Ellenségeskedések, rasszizmus, a gazdagok dőzsölése és a szegények nyomorgása. A gazdag negyedek vakító pompája vetekedik a szegény negyedek agyagházaival, szeméttel telített utcáival, s toprongyos alakokkal. De, még ebben a szegénységben is, a lakosok jobban élik az életüket, mint a gazdagok. Nem jobb körülmények között, hanem jobban átélik azt, hogy mit jelent élni, míg az elkényeztetett úrificsúroknak az a legnagyobb problémája, hogy hétfogásos reggeli mellé milyen bort igyanak és melyik cselédlányt döngessék meg - akár akarja, akár nem. Legtöbb esetben az utóbbi.
~ Óh, Cynewulf, az erkölcsösség és tisztán látás dicső lovagja. Aki igazából a legszánalmasabb mind közül, és tudja ezt...de tenni nem tesz ellene semmit. Simán feladhatta volna a bérgyilkosi munkakörét, lehetne egyszerű gazdálkodó, vagy visszamehetne Nebelwaldba, hogy ott találjon munkát magának. Visszamehetne, hogy meglátogassa rég nem látott anyját, ápolja Kristen sírját, s apja üres végső nyughelyét. Hogy vigaszt nyújtson egy nőnek, aki elvesztette a családját. Találhatna magának feleséget, nevelhetne gyereket. Bármelyiket megtehetné, akár még most is. Csak amnesztiát kéne kérnie, vagy csatlakoznia a Névtelen Árnyakhoz, hogy ha akarna és ha lenne gerince hozzá. De egyiket sem teszi, mert élvezi azt, ahogy magát sanyargatja, olyan okokból kifolyólag, amelyeknek nincs értelme és mostanra már teljesen irrelevánsak. Az apja megölése felett érzett dühéből fakadó bosszú hadjárata túl hosszúra nyúlt s közben a végső célhoz egy lépéssel sem került közelebb. Tudja, hogy hol van a gyilkos, még sem lép semmit, mert fél szembenézni a múltjával. Nem is a múltjával, hanem azzal az ürességgel, ami akkor fogja várni őt, amikor végre ott áll a nekromanta kihűlőben lévő teste felett, látja, ahogy az élet eltávozik az íriszéből...s rájön, hogy a bosszú értelmetlen volt és semmit sem oldott meg. Nem hozta vissza az apát, nem hozott lelki békét. Így aztán továbbra is sebzett lélekkel s mindenféle további cél nélkül fog bolyongani a világban, egyre jobban lecsúszva, s romlott erkölcsének omladozó faláról szánalommal nézegeti majd az előtte elhaladó népeket. Vágyódva közéjük, hisz senki sem termett magányra, de nem tud közelebb lépni hozzájuk, mert szépen lassan rájön, hogy egy stigmát visel. Egy sebet a lelkén, ami nem engedi, hogy normális életet éljen. Nappal az áldozatairól álmodik, s néha sikítva ébred fel, gyöngyöző testtel, s kapkodó lélegzettel. Esténként az árnyakban álldogálva keresi a következő áldozatot, hogy adjon még egy kicsit a saját bűnlajstromához, hogy minél több áldozatot láthasson álmában. Önmagam kínzója. De a sebek, amelyeket magán ejtett, gyógyíthatóak...de a lépéseket önmagának kell megtennie, de képtelen rá, hisz már túlságosan is mélyre merült az önsajnálkozás futóhomokjában, s ahogy egyre jobban kapkod, úgy süllyed egyre lejjebb és lejjebb, míg végül a trutyi teljesen ellepi és Ő szépen lassan megfullad. S utána mi marad? Semmi. Egy hulla. Jelentéktelen, senki sem emlékszik rá, senki sem törődik vele. Tökéletes eledel lesz a dögevőknek. Ez lenne hát Cynewulf, hölgyeim és uraim! Hódoljatok az Önsajnálkozás Császára előtt! Térdepeljetek elé, csókolgassátok a kezét....vagy kötözzétek meg és mutogassátok cirkuszban, ahova való!
Sheatro epés megjegyzései nem tettek túl sok jót nekem, s csak rávilágítottak arra, amit nem voltam képes magamnak megfogalmazni. Legalábbis nem ilyen cikornyásan. Úgy látszott, hogy Shea egy költő. Tehát lényegében tényleg egy költő veszett el bennem - s nem csak képletesen. Ez hatalmas előrelépés volt az alkalmankénti gúnyos megjegyzésekhez képest. Már egész monológokat képes volt előadni. Fejlődőképes egy mocsok és egyre többször találnak rá a fájó pontjaimra. Önmagam kínzóját hordozom magamban. És akkor még csodálkoznak, amikor azt mondom magamra, hogy "szánalmas"? De ideje ismét alakoskodni és színészkedni, elhitetni a világgal, hogy egy féleszű bolond ül vele szemben, ajkán gyermeteg vigyorral, értelmetlenség egész hadát ontva a szájából. Higgyék azt, hogy én vagyok a legboldogabb self, a legnagyobb mókamester, s higgyék a szememből potyogó könnyekre, hogy örömkönnyek azok. Hátha egyszer elhitetem magammal akár csak egy fél percre is, hogy ez én vagyok. Talán. Egyszer. Valószínűleg inkább soha.
Összedörzsöltem a tenyeremet és vidáman csillogó szemmel vizslattam Armin-t, miközben a korsót magamhoz húztam, s jó mélyet kortyoltam belőle. A nedű égetően hasított végig a torkomon. Ha volt is benne szőr, az most teljesen biztos, hogy elporladt. Aztán végül leérkezett a gyomorba, s mint ha ezernyi apró robbanással ünnepelte volna meg, hogy bizony, elérte a rendeltetési helyét, és most már igen csak vidám, s mint a vidám folyadékok jellemzője, ugrándozott és mókázott. Ergo, elkezdett kavarogni a gyomrom. Fene ebbe a beste nedűbe. Hogy a fenébe képesek ezek meginni ezt? Halkan köhécseltem egy sort, amit lényegében még szerintem három mérfölddel arrébb is hallottak, s pár aljas könnycsepp gördült le a csini pofikámon. Hápogtam még, hogy a lehető legtökéletesebb módon érzékeltessem azt, hogy rohadt ütős egy motyó ez.
- Nyoh, nézzük csak. Második menet, második történet. S midőn az édes nedű lecsorog a mesélő torkán, enyhe válaszreakcióra késztetve őt, az elméje ködös tengerében egy újabb frappáns történet készül arra, hogy gyanútlan áldozataira vesse magát. Készülj hát, óh, Armin Fairlight herceg, a vidám selfike népség nem túl vidám vezetője, ki most talán gyanakodva figyel engem. Nem kell gyanakodni, nem kell keseregni....mondjuk hogy miért keseregnél, azt nem tudom, de azért előre figyelmeztetlek, hogy ne keseregj. Jó lesz az a házasság. Lesz majd egy szép lányod és egy szép fiad, akiket a gyönyörű feleséged fog felnevelni, s bizony-bizony, ki fogják sajátítani maguknak azt a két szépséges emlőt maguknak, mik oly' csodálatosan libegnek tökéletes testén! S mielőtt még arra gondolnál, hogy megsértődsz rám ilyetén megfogalmazásomért s közvetlenségemért, ne feledd hát, Óh, Self Herceg, az Átkozottak Királya, az Élet Császára, hogy Te osztottad meg velem Loreena Wildwind testi bájait. Már mint nem úúúúúgy osztottad meg, mert az már édes hármas lenne, amibe egyikünk se menne bele - s mindenkinek meg is van erre a jó oka, nekem történetesen az, hogy még élni akarok - hanem csak úúúgy osztottad meg, hogy mézes-mázos szavaiddal körbeírtad a testét. Ahogy gondolom a nyelveddel is körbefuttattad párszor. De ez már ágytitok, amihez nekem meg aztán főleg nincs közöm. De ha van pár jó tipped, én bizony szívesen hallgatom, talán egyszer azzal a szépséges Sharlotte-val kipróbálom. Na, de nézzük csak a történetet, aszongya hogy...
Töprengő arckifejezés. Állammal megtámasztom a kezem. Nem, kezemmel az államat. Az áll leesik, hangosat koppan a földön. Nem ez se történt meg. Szóval. kezemmel államat támasztom, fontoskodó arckifejezés. Mint ha szorulásom lenne. De nincs az. Eléggé érdekes kép lehet egy külső szemlélődő számára. Számomra nem, mert nem látom bárgyú képemet. Ahogy az emlékeim tengerében lubickolok és majdnem belefulladok, eszembe jut valami.
- Egyszer volt, hol nem volt. Túl a Mocsárvidék förtelmein túl, ahol a kurta farkú földműves kúr. Hetedhét mérfölddel a...na, szóval tök mindegy, valahol történt egyszer, hogy egy vidám selfike, enyhe alkoholmámorban szenvedve - vagyis hát nem szenvedve, hanem teljes mértékben örülve neki - bebattyogott egy bordélyba, mert hát lehet, hogy a kurta farkú földműves ott kúrogatott, de neki már napok, sőt mi több, hetek óta nem volt semmi szerencséje egy szép nő idomaihoz s a lábai között heverő Öröm Barlanghoz. Így hát, teljesen megnyerő külsejével és lehengerlő modorával lépett be a bordélyba. Mint elképzelheted, meglátva toprongyos öltözetét, s enyhén koszos bőrét - hisz előző este elkapta egy csúnya vihar, az egész út sáros volt, satöbbi satöbbi...hát nem nagyon rohangáltak oda a mezítelen, tejeskannányi mellekkel megáldott nők, hanem mindenki csak furcsán nézett rá. "Hát ez meg mit keres itt?" - kérdezgették magukban - vagy hangosan. Ahogy akinek kedve volt hozzá. "Én ehhez hozzá nem nyúlok." - folytatták tovább, ki gondolatban, ki hangosan. Aztán megjelent a mádám. Testes egy nőszemély volt, aki olyan terpeszben mászkált, mint ha legalábbis egy ló tette volna magáévá. Bár eléggé elkeseredett egy ló lehetett, ha erre a nőszemélyre nem csak hogy szemet, de farkat is vetett. Lényegében tényleg a világ legcsúnyább nőszemélye volt, akit a mi hősünk látott, de hát nem is őt akarta ágyba vinni, hanem valamelyik szégyenlős kis nőcikéjét, aranyos kis mellekkel, szép tomporral ,s hamvas bőrrel. Így hát, kicsapta az erszényét az asztalra, s bizony hallani lehetett, hogy abban biza' Hold Anya, csilingelt jó pár váltó. Na ennek hatására a nők rögtön máshogy kezdtek nézegetni a hősünkre. A szakadt csövesből hirtelen egy dali herceg lett, csillámlóan fehér mosollyal, aki épp most vágtatott be fehér unikornisán, egy szál ágyékkötőben, ami nem takarta el dagadozó erényeit. A mádám mogorva arckifejezése a világ legszebb mosolyává változott - eltekintve attól a ténytől, hogy volt vagy két foga, azok is a szája két ellentétes oldalán - s a hamvas kis szüzek - akik már vagy háromszáz menettel azelőtt elvesztették ezen erényüket - is közelebb húzódtak hozzájuk. A hősünk hanyagul a mádám kezébe dobta az erszényt, aki nem is figyelte, hogy mi van benne, csak érezte, hogy az bizony igen csak lehúzza a kezét. Arcán mohó mosollyal biztatta a betoppanó selfet, hogy akár az összes lányát is ágyba viheti, csinálhat velük, amit akar - a bántalmazáson kívül, mindenre kaphatóak. A történet főszereplője csak egy lánykára vágyott. Arca a legangyalibb volt, amit valaha is láthattál. Mélykék szemeiben ártatlanság tükröződött. Dús ajkai csókra termettek, elegáns arcvonásait egész nap nézegette volna az ember. Karcsú volt, kecses. Nem voltak nagy mellei, de a selfnek nem is hiányoztak. Tökéletes alakja volt, és valahogy más volt, mint a többiek. Új lehetett talán. Még nem nyomta az ágyhoz ezernyi izzadt férfi test, hogy örömüket leljék hamvas kis....hát, örömüket leljék benne. Így őt választotta ki a férfi. El is vitte a szobába. A lány szégyenlősen vetkőzött, hősünk türelmesen várt, bár a férfiassága már igen csak ágaskodott. Végül lekerült a leányzóról minden ruha, s ott állt, szégyenkezve, egyik kezével eltakarva tökéletesen formás idomait. Ezek után, csak vidám befejezése lehetett volna a dolognak. De aztán a mádám betoppant, kezében azt az erszényt tartogatva, amit alig pár perccel előtte a self dobott a markába. A váltók helyett csak ócska, rozsdás fémdarabok csilingeltek benne. A self reménykedett, hogy legalább belekezdhet az akcióba, mielőtt észrevennék a csalást. A mádám hősünkre rontott, aki az útjába taszította a mezítelen lányt, menet közben azért elég időt hagyva magának, hogy ujjai kis melleire fonódjanak, s midőn a lány blokkolta a testes nő útját, a főszereplő kecses eleganciával vágódott ki a szélesre nyitott ablakon, hogy hangos nyekkenéssel, mezítelen érjen földet egy emelettel lejjebb, az udvaron. Az utcán ekkor haladt el egy idős nőkből álló diskuráló csoport, akik épp az aktuális pletykákat beszélték ki magukból. Aztán meglátták, hogy az égből meztelen selfek potyognak, s olyan mohón pillantottak a hősünkre, hogy a férfi megijedt. A ráncos nénik eldobták botjaikat, amire támaszkodtak, s menet közben ruháikat rángatva rohantak feléje. Na jó, nem. Csak szörnyülködve álltak ott, keresztet vetve, és nem túl kedves szavakat kiáltozva. A self mélyen meghajolt előttük - a hátsóját mutatva feléjük - s vígan lógó farkával intett búcsút nekik, majd olyan meztelenül, ahogy az anyja méhéből előmászott, nyargalt végig a falun, menet közben még jó pár ember előtt elhaladva. Végül elért az erdőbe, ahol megtalálta az elrejtett dolgait, gyors magára kapott pár ruhát, s vígan fütyörészve ment tovább. Még évekkel később is mesélték a faluban az estét, amikor selfek potyogtak az égből. Később már úgy alakult a sztori, hogy futtában jó pár nőt megerőszakolt, s amilyen butuskák a falusi népek, ez mélyen beleivódott a köztudatba és mindenki elhitte, hogy ez tényleg így történt. S hallani, hogy egy-pár elkeseredett idős nénike, akinek már jó pár éve nem jutott semmi akció, a bordélyház előtt térdepelve imádkoznak, hogy jöjjön el ismét a csodák estéje. A csodák nem jöttek el, csak pár aljas kamasz, akik kövekkel dobálták a nénit. Hogy mi ebből a tanulság? Semmi. Nem kell, hogy legyen. Csak talán az, hogy ha legközelebb egy bordélyban hamis váltókkal akarnál fizetni, akkor gyorsan rángasd le a lányról a ruhát és tedd magadévá, mielőtt rájönnének a csalásra.
A történet végeztével Arr-ra pillantottam, s még egyet húztam a korsóból. Kiürítve. Utána töltöttem.
- S most Armin, meséld el azt, amit másnak még nem meséltél el. Ismerjük meg a selfek hercegének rejtett oldalát! - azzal telitöltöttem korsóját.