Miután Theo kis segítője segítségünkkel kipottyan a szellőzőn keresztül a fülem az ajtóra tapasztva fülelek, hátha hallok valamit. Annak most kimondottan örülök, hogy csak csönd van az ajtó túloldalán, mert így nagy valószínűséggel nem fedezték fel kis akciónkat.
Kis várakozás után hallom, ahogy Sariel apró kopogásokkal sietve elrohan (nyilván szem elől el), aztán tovább hallgatózva lépteket is hallok, de egyik nem felénk közelednek.
- Úgy hallom el tudott bújni, nem látták meg. - tolmácsoltam suttogva a többieknek, amit hallás után gondoltam.
Aztán hátra fordultam, ahogy a megláncolt félóriás valamit beszélni kezdett.
- Mit mond?
- Ha csak Rielen múlik nem találják meg. Otthon is valami felfedezhetetlen, ha a kóbor kutyákkal, vagy unkával bújócskázik. – jegyzi meg Theo.
Murak közelebb megy a nagydarab fickóhoz.
- Jól van, nagy ember, mi volt ennyire vicces? Segíthetnénk egymásnak… Leoldhatnánk a láncaidat… A te nagy erődre is szükségünk lehet!
A válasz valami furcsa nyelven érkezik, mire egy mellé láncolt cingár alak felkuncog.
- Hiába jártatod a szádat, Eric nem beszél németül. Egyikőtök sem beszél ónordot, igaz?
- Akkor fordíts neki! – csattan fel a varázsló társunk.
Kíváncsian lépek közelebb és nézem a az óriást, aki talán valami fontosat mond, de mindenképp biztos jobban érti a kinti dolgokat mint mi.
- Mindenkit hazajuttatunk, ha segítetek megszökni, ezt jó ha tudjátok. - teszem hozzá enyhítve az előttem szóló utasításának nyersességét.
- Hallgass a nekromantára, mert ha meghalnál, ő még nem annyira képzett hogy beszéltetni is tudja a hulládat...- veti közbe Theo, de nem hiszem, hogy ez ösztönző lenne a két rabnak, ami rögtön be is bizonyosodik.
- Elnézést őfelsége, azt hittem, hogy te is egy szerencsétlen hülye vagy akit elfogtak a kalózok, nem tudtam hogy te vagy Gustav király. - röhög fel a férfi. - Amúgy Eric azt mondta ne erőlködjetek, még pár óráig nem jön senki.
Sejtettem, hogy valami hasonló lesz a reakció, egyik itt lévő sem nézett ki apácának. Viszont úgy néz ki van egy ismeretséggel rendelkező sorstársunk.
- Akkor itt az esély kijutni nem? ha pár óráig még nem jön senki, akkor bőven elég időnk van elhúzni innen a csíkot. Csak Riel kéne már. – mondja Theo, de Murak-ot úgy látszik kihozza a sodrából a válasz.
- Ide figyelj, te szerencsétlen hülye! – fordul a vékonyabb ember felé – Nem érdekel, hogy kinek hiszel engem, vagy magadat, de ha nem teszed azt, amit mondok, vagyis azt, ami az innen való kijutáshoz kell, akkor kénytelen leszek a te fejeddel betörni az ajtót. Most pedig, mivelhogy olyan zseniális vagy ebben a „nord” kultúrában, elmondhatnád, hogy a bánatba juthatunk ki innen! Ez a két opciód van.
- Mit tud még a kintiekről? Ha esetleg társunk nem járna sikerrel, van valami ötlete, leszednénk cserébe a láncait.....legalábbis megpróbáljuk. - ajánlottam igyekezve menteni a menthetőt, mert érzésem szerint ez nem a legmegfelelőbb meggyőzés. Az ilyen beszéd nálam sem jött be annak idején…..és még most sem, ha magamba nézek.
- Elhúzni a csíkot nem olyan egyszerű, fiú. - fordul Theo felé az óriás társa. - De talán ha eloldoztok minket, tudunk segíteni. - néz ekkor rám, láthatóan Murak-ot levegőnek nézve.
Az ellenségem ellensége a barátom, nem? Ez járt a fejemben, ahogy felajánlotta a segítségüket. Ők is csak rabok, akik szabadulni akarnak.
- Nyugi. - lépek közelebb, hogy megnézzem a láncokat. - Mindenki ki akar jutni és aztán haza. Ha tudtok valamit, akkor halljuk, addig megnézem mit tehetek.
Murak továbbra is a fickó előtt áll rezzenéstelenül meredve rá, de a beszédesebb rab, most meg sem mukkan, láthatóan arra vár, hogy eldöntsük, mi legyen.
- Hey öreg. Adj valami ötletet, mégis hogyan szedhetnénk ki téged a bilincseid rabságából? – vonja meg a vállát Theo.
- Hah – ereszti ki magából hangosan a levegőt Murak, aztán hirtelen megjelenik egy csontváz harcos a jóvoltából, én meg gyorsan arrébb állok, hogy ne legyek neki útban.
- Mi lenne ha a földből próbálná kiásni, az talán könnyebb lenne. – javasoltam a bilincs rögzítő cövekek felé intve.
A csontváz Murak utasítására a béklyó egy szilárdabb pontjához szorítja a kard keresztvasát és ellenerőt fejt ki.
A megoldás működik is, a lánc elpattan a földtől így a félóriás és a cingár is felkelnek; a cingár megdörzsöli a csuklóját, majd lendületesen állba vágja Murakot.
- Köszönöm, hogy kiszabadított, őfelsége, de jobb lenne visszavennie az arcából. Most pedig, mennyire vagytok harciasak? - néz szét a csuklóját dörzsölgetve.
Ugrom egyet, ahogy Murak kap egyet, de aztán ökölbe szorítom a kezem, hogy ha támadnak, ne adjam olcsón a bőröm, de csak ennyi volt és az valljuk be, megérett a nekromantának.
- Hát amint visszaszerezzük a felszerelésünket, nagyon is harciasakká válunk. A könyvem és a botom nélkül túl sokat nem érek. – hallom Theo hangját, akit úgy látom szintén nem lepett meg a dolog.
- Nem vagyunk olyanok, mint ő. - bököm Erik-re. - És nincs fegyverünk, de ha kell a szabadságunkért mindent megteszünk. Legalábbis én biztosan. - jelentem ki fiatalságom minden büszkeségével.
- Kis féreg – köp a másik lába elé Murak, de mielőtt aggódhatni kezdhetnénk, hogy mit fog tenni, nevetni kezd. – ostoba, mihaszna, boldogtalan kis csúszómászó. Nem elég, hogy az ember segíteni akar, és kigúnyolja, de még állon is vágja. Hahahaha. Sehonnai kis féreg, látom, anyád nem tanított jó modorra…
Azonban mikor már éppen megnyugodnék a csontváz a soványabb fickó mellett terem és a torkához szorítja a pengéjét. – Egy ilyen kis csótány, ha nem tudja, mi a köszönet, azt se tudja, mi a bocsánat. Ezért maradsz most életben
Újabb intésére a csonti leereszti a pengéjét, de aztán már repül is és nagy csörömpöléssel csapódik a falnak Eric lapátkezei jóvoltából, darabokra esve.
- Csak óvatosan, Eric nem szereti az agresszív figurákat. - mosolyodik el a cingár. - Egyébként Jörgnek hívnak. És most a terv: néhány óránként a helyi jötünök bejönnek megnézni, hogy mennyit értek el Eric meggyőzéséből, de mivel a nagyfiú makacs mint egy öszvér pár rúgás után mindig távoznak. Tekintve hogy most nincsenek láncok amik akadályozzák, állíthatnánk nekik csapdát.
Murak ismét nevetni kezd, bár mintha nem jókedvében tenné.
- Jól van, végre haladunk...- azzal elindul megnézni, mi van a teremtményével. A kiadott hangok után én nem jósolnék neki sokat.
- Hát ha kérdezett volna valaki, biztos valami hasonló reakciót jósoltam volna. - ejtettem le a kezem magam mellé, de legalább már Murak is a jó oldalánál fogja meg a dolgokat.
- Hányan szoktak jönni? Fegyver is van náluk? - érdeklődöm felvillanyozódva.
- Ketten, általában és igen, fegyverestül - ami azt jelenti hogy lesz mit elvenni tőlük. - mosolyodik el Jörg.
- Az jó! Akkor ketten-ketten az ajtó mellett lapulva a hátukba kerülhetünk, míg Erik elölről lepi meg őket, mert meglepetés lesz, az biztos. - vigyorodom el. - Már alig várom!
A háttérből Murak kuncogása hallatszik, amitől kissé libabőrös leszek.
Várakozunk tehát! Aztán újra lépések közelednek és Sariel még mindig nem érkezett vissza.
Jörg és Eric visszahelyezkednek a láncokkal, meglepő élethűséggel téve úgy, mintha még oda lennének láncolva, Van Hoorn pedig velünk együtt az ajtó oldalához lapul. A lépések az ajtóhoz érve megtorpannak, aztán lánc csörög és az ajtószárnyak széttárulnak, két jötünnek engedve utat, az egyik férfi a másik nő; egyenesen Erichez mennek és a saját nyelvükön beszélnek a lehajtott fejű vikinghez.
Megvárom, míg teljesen leköti az érkezőket a foglyuk becsmérlése és aztán az újabb megjelenő csontvázra hagyva a férfit, a nő nyakát veszem célba, hogy ráugorva lefogjam őt hátulról.
Az ugrásom gurulássá változik, ahogy a nő megfordul és, amikor Eric felemelkedik a leütött férfi mögött és elvonja a figyelmet, akkor a lábát próbálom kikanalazni ellenfelemnek, hátha most sikerül.
Megjelenik Murak csontváza is mellette és kardja megvágja így felé fordul, épp elég időre, hogy Eric a fejébe vágja a társa fejszéjét.
- Ez... válasz, Thora. Mond Fenrisnek. Nemsokára...
- Jaj! – ugráltam én meg fél lábon, mert biztos voltam benne, hogy eltört a lábam ujja, ahogy eltaláltam a félóriás nőt..
De, ahogy a nő eldőlt és fejéből ömlött a vér, erőt vettem magamon és felkaptam a fegyverét, akármi is volt az, bár eléggé lehúzta a kezem.
- Yaaay nyertünk. na akkor mehetünk tovább – szólalt meg teljesen higgadtan Theo, mintha semmi nem történt volna.
- Tőlem mehetünk. - mondtam harciasan, bár kissé elrontotta az összhatást a bicegésem.
- Whóó, ne olyan gyorsan. - állít meg Jörg. - Mit gondoltok, mennyi esélyünk van egy falunyi ellen ezek közül?
- Itt biztosan nem maradhatunk, mert ezeket itt keresni fogják! Nem megrohamozni akarjuk ezeket a böszméket, el kell menekülnünk! – jegyzi meg Murak.
Kissé bizonytalanul megállok, ahogy a férfi megszólal és mert szívesen átadnám valakinek a kardot. Bár szívesen használom ezt a fajta fegyvert, be kell látnom, hogy ezzel a darabbal nem olyan könnyű boldogulni, ahogy a sajátommal.
- Igen, igen! Osonjunk ki és keressünk egy hajót. - bólogattam.
- Jól van mindegy hogyan de haladjunk. – sürgeti a dolgot Theo.
- Fényes nappal? - kérdezi Jörg, közben pedig Van Hoorn odalép hozzám.
- Nem nehéz neked az a fegyver?
- Kéred? - nyújtom a fedélzetmester felé a kardot, szinte megkönnyebbülve, hogy valaki szemet vetett rá. - Nekem jó lesz valami .......fürgébb is. - tettem hozzá. - Akár nappal. Szerintetek meddig bujkálhatunk észrevétlen. Nem ismerünk itt semmit.
- Innen mindenképpen ki kell jutnunk! A többit meglátjuk később. Gondolom, ismeritek a várost, tudtok pár elrejtőzési pontot. Akkor gyerünk! – indul meg nekromanta társunk is.
- Ha ennyire akartok menjetek. Három percet adok nektek. - ül le Jörg az ajtó mellett a földre és Eric is követi. Kis habozás után Murak is csatlakozik hozzájuk.
- Rendben van. És mi a ti korszakalkotó tervetek?
- Estig akartok várni? - hökkenek meg, miután megszabadulok az irtó nehéz pengétől. - Mi van, ha addig keresni kezdik őket? - bökök a két mozdulatlan alakra. - Én nem szeretnék a saját bőrömben lenn, ha ránk törnek itt.
- Hát igen nem fogják hiányolni ezt a kettőt? – ért egyet velem Theo is.
- És szerintetek ezért a kettőért hordával jönnek? Én akkor nem szeretnék a bőrödben lenni, fiú, ha kilépsz oda a tér közepére. - bök az ajtó felé Jörg, mire Murak azonnal lecsap.
- Szóval ha jól értem, itt az ajtóban fogjuk levadászni az egyre özönlő ellenfeleket. Ez a terv... Zseniális... Arra nem gondoltatok, hogy az első ilyen kör után valószínűleg egyre több embert küldenek? Nincs az az élet, hogy ez a terv hosszú távon beválljon...
Ideges leszek, ahogy vitatkozni kezdünk, mert rájövök, hogy nagyon nem gondoltuk ezt át. Félek, hogy igaza van a kimenetellel, de itt maradni is legalább annyira ostobaság. Előbb-utóbb ráfázunk.
- Mi legyen? Mennyi lehet még sötétedésig? - nézek az ajtó felé, majd megindulva felé, kilesek rajta.
- Ha megtalálták Rielt akkor nagy bajba kerülhetünk. De ha visszatér, akkor értékes infók juthatnak a markunkba.
- Akkor várjuk őt még meg? – kérdezi Murak.
- Jó lenne megvárni, hátha utólag már nem találna utánunk. – hangzik Theo válasza.
Most, hogy szabad az út nagyon nehezemre esik nyugton maradni és türelmesen várni, hogy történjen valami, de nem hagyom itt a társaimat.