Link:
ElőzményElőkelő Idegen
- avagy az első(?) találkozás Yrsillel„Újra átrohan a szíveden
Mint előkelő idegen
És vár
Visszajár, ha megtalál
Füledbe dúdol egy régi dalt
Ez az az álom, ami ébren tart”
//Ákos//
Mint előkelő idegen
És vár
Visszajár, ha megtalál
Füledbe dúdol egy régi dalt
Ez az az álom, ami ébren tart”
//Ákos//
Friss, éjszakai levegő kap a hajamba. Milyen szép is lenne, ha közben nem loholnék teljes tüdőből. Erkélyeken, háztetőkön ugrálok keresztül, mint valami mutatványos kismajom. És mindezt miért? Csak éljem túl a mai estét, és biztos, hogy nem ússzák meg szárazon a mocskok, az sem érdekel, hogy nem fizetnek érte! Végre találok egy alacsonyabb erkélyt, ahonnan leugorhatok úgy, hogy közben nem töröm ki a bokámat. Ahogy földet érek, teljes erőből futok tovább, az életemért.
Nem könnyű feladat gondolkodni, miközben teljes erőbedobással rohansz. Így rögtön hatalmas falba ütközött abbéli elképzelésem, hogy útközben majd jól kitalálom, miképpen rázhatnám le üldözőimet. S ha ez még nem lenne elég, aprócska termetem ezúttal nem válik előnyömre. Ezeknek az óriásoknak csak egyetlen lépésükbe kerül, ami nekem legalább kettőbe. S kezdek is kifogyni a szuszból, nem vagyok én ehhez hozzászokva. Nem szokott engem egy tucat férfi üldözni, de még csak egy sem. Eddig még soha senki nem vette észre ott jártamat. Csendes, tiszta, gyors munka. Ez jellemzett. Na persze, ha egy kicsit több eszem van, és nem sétálok csapdába, rögtön nem lenne ennyi gondom. Csupán a szemem sarkából pillantok meg egy sok emelet magas, nagyon hosszú, fehér hajú egyént, de a menekülés végett többet nem is észlelek belőle. Egészen addig, amíg meg nem szólal. De meg is rökönyödök rajta. Egy részről, miért segít nekem? Másrészről ez bolond? Egyedül – jó, engem is beleszámolva ketten – egy fél tucat medve ellen? Mondjuk, ahogy elnézem őket, még elég szőrösek is hozzá.
- Mélyen tisztelt uraim. - szólal meg az idegen, az ujjait finoman ráfonva az oldalán függő serpenyőjére. - Felkérem önöket, hogy méltóztassanak felhagyni a hölgy üldözésével. - rántja elő, és pörgeti meg a serpenyőjét a kezében, amitől az üldözők hangos röhögésbe kezdenek. A férfi a bal kezének ujjainál megidézi a fénykorbácsát, amellyel a levegőbe csap, és a dörrenésére az emberek arcai megkomorodnak. - Apróság, bújj a hátam mögé.
Én már csak azon lepődök meg, hogy a szelíd, bár roppant határozott felszólalására, tényleg megállnak. Nem tudom, hogy ki és miért sietett a segítségemre, de perpillanat éppen nem is érdekel túlzottan. Nem átallok gondolkodás nélkül bevetődni a háta mögé, hogy aztán a hátsó felének dőlve kipihegjem magam. Amennyivel magasabb, nem okozhatok súlybeli problémát. Amíg a latrok kiröhögik magukat, még van is időm felfrissíteni a légcserével kapcsolatos emlékeimet. Miután optimális mennyiségűhöz jutottam belőle, az agyam is elkezd megmozdulni, és furán ismerősen cseng az elnevezés, amin megszólított. Felbámulok a torony-emberre, megkockáztatva a lábon kihordott nyaktörést. Bámészkodásom közben ő zavartalanul megkezdi a harcot, ami engem még csak ki sem zökkent. Egészen érdekes hatást vált ki belőlem a majd' földig érő fehér sörény látványa. Kedvem támad, hogy hozzáérjek, hogy úgy folyjon ki az ujjaim közül, mint a forrásvíz. Hiába látok jól a sötétben, a környéken lévő fények nem alkalmasak rá, hogy ebből a szemszögből rendesen láthassam az arcát. Már ha láthatnám, mert most veszem észre, hogy rókára hajazó álarc takarja. Olyan furcsán ismerős érzésem támad tőle, pedig biztos vagyok benne, hogy még soha nem találkoztunk. Egy ilyen teremtményt nem tudnék elfelejteni. Szavai villámcsapásként érnek, úgy térítenek magamhoz, mintha vizet löttyintettek volna az arcomba.
- Segítesz, vagy csináljam magam?
- Oh, bocsánat. Segítek, persze - szedem össze magam, s húzom elő tőreimet. Nem is értem mi történt velem, nem szokásom így elbambulni, pláne nem egy ilyen helyzetben. Saját magam ellen érzett dühömet használom fel, hogy elég löketet kapjak a harchoz. Hirtelen fordulok ki az óriás mögül, hogy a legközelebbi alól kirúgjam a lábát, majd egy újabb rúgással megfosszam az eszméletétől is. Addig nem végzek vele, amíg az idegen nem végez bármelyikkel is, úgy érzem rossz döntés volna.
Az események azért nem állnak meg a kedvemért, pedig időnként hálás lennék érte. Ám ez elmondható a hátam mögött zajlókról is. Kongás, morgás, bongás, jajdulás, és hasonló hangok jellemezik a látóteremből kieső történéseket. Ha lenne időm, valószínűleg megrökönyödnék a látványon. De mivel többnyire csak hangok formájában észlelem az egészet, nem igazán jut időm erre. A serpenyővel való harcmodor még véletlenül sem mondható hétköznapinak. Mondjuk nekem eszembe nem jutott volna, hogy egy ártalmatlan főzőedényt fegyverként használjak.
- Egyáltalán nem, uram. - kacagott önfeledten miközben megpörgette a serpenyőt az ujjai között. - Soha ne húzzanak ujjat egy fickóval, aki serpenyőt forgat.
Bár a hangok alapján kifejezetten hatásosnak tűnik. Mélázásom közben nem felejtek el figyelni a környezetemre, így jut időm arra is, hogy tőrjeimmel hárítsak egy igencsak rossz állapotban lévő, kard általi szúrást. A gaz áruló talpnyalója ronda vigyor kíséretében kezd fölém kerekedni, s nem csak magassága, hanem erőfölénye okán is. Orv a szakmám is, ráadásként nő is vagyok. Szemrebbenés, és lelkiismeret furdalás nélkül lendítem előre lábamat, amíg akadályba nem ütközik. A lator szeme fennakad, és immáron nőiesen cincogó hangon jajdul fel, s összerogy. Elégedett vagyok az eredménnyel. Nem sok időm marad körül nézni, és rögtön szívszélütést is kapok az eredménytől. Két Yeti maradt még talpon. Az egyikük egy toronypajzs mögül lengeti a buzogányát, míg a másik a hosszú lándzsájával mögötte helyezkedik el. A járkáló létra pedig mit tesz ilyenkor? Hát kinyújtja a kezét, és szemmel láthatóan valamiféle varázslásba kezd! Azt hiszem, hogy most, és itt fogok szörnyethalni! Most komolyan én leszek a pajzs, amíg ő varázsol?! Két orrtülök méretű férfi ellenében? Hozzáteszem, az állattal szívesebben állnék szemben, mint ezekkel itt. Hát, oké. Nagy levegő. Koncentrálj, koncentrálj.
Nyugodtan mondhatom, hogy egy mázlista vagyok, mert rókafiú - fura fiúnak nevezni, tuti idősebb nálam, de másképpen olyan hülyén hangzik - a létező összes figyelmet magához vonta. A két csóka ugyan megdermed a cselekményre, meg is feszül, várva, mi történik. Még meg is lepődöm, hogy ilyen hülyék, én már régen félreugrottam volna, vannak ennél jóval gyorsabb varázslatok is. Mindenesetre, el tudok bújni szálfa termetű társam árnyékában, s nem csak az övében. Árnyékról árnyékra surranok, s mikor legalább az egyikhez elég közel kerülök, bemutatom neki a Holdfényvágást. A reflexei jók, nem értem el vele sokat, csak annyit, hogy elmozduljanak kicsit egymás mellől. A válaszcsapás elől visszavonulót ugrok. S éppen időben, úgy tűnik partnerem a harcban, végzett az idézéssel. Kissé meglepődve figyelem a lángokat, ahogy az üldözőimre támadnak. Nem sajnálom őket. Még kicsit sajnálom is, hogy csak viszonylag könnyebb sérüléseket szereznek, miközben a földön fetrengenek, hogy oltsák a belőlük falatozó lángokat. Ha az én véleményemen múlt volna, már nem élnének. Bár, ha egyedül maradok, akkor meg én nem élnék. De úgy látom, ismételten jól mértem fel a helyzetet. Nem hiszem, hogy túl szerencsés lett volna emellett a férfi mellett ölni. Ezekkel a barmokkal pedig majd később még foglalkozom.
- Most pedig kedves hölgyem, kérem távozzunk, amíg még lehet. - biccent a lassacskán felocsúdó társaság felé, és kinyújtja felém a kezét.
- Határozottan támogatom az ötletet - felelem hasonló stílusban, és elfogadom a felém nyújtott kezet. Majd megint önnönmagam korholom, hogy ezen a lépésen nem kellett volna meglepődnöm. Ugyanis egy gyors mozdulattal magához ránt, és valami csiribít alkalmazva, egy pillanat alatt juttat fel minket a tetőre. Nem vagyok egy ijedős fajta, de biztosan érezte, ahogy egy pillanatra megfeszültem, amikor magához rántott. És ezzel a gondolattal nem tudok megbékélni.
- Tyű... - sóhajt nagyot, ahogy elhagyták a veszélyzónát. Az övére biggyeszti a serpenyőjét,s a bal kézfejének ujjait kezdi mozgatni, biztosan bevert az egyiknek. - ...ez nem volt piskóta.
- Hóhajú Yrsil, Veronia egyetlen rókaszelleme. - Nem értem ezt a férfit. Nem szeretem, ha nem értek valamit. Azt pedig még inkább nem kedvelem, hogy furán viselkedem a közelében. Furán érzem magam a közelében. Nem tudom eldönteni róla, hogy könnyelmű, magabiztos, bátor, vagy csak bolond. Esetleg ez mind egyszerre. S nem csak a nevével leszek gazdagabb, de a maszkjától is megválik. - Örvendek a találkozásnak... – nyújtja felém a kezét. Nem tudom, hogy mit tesz velem, hogy miért történik mindez. Belefeledkezem az arcába, már amennyit látok belőle az árnyaktól. Meglepően sokat, állapítom meg. És még mindig az a furcsa, megmagyarázhatatlan, ismerős érzés. Gépiesen emelem a kezemet, mint régen, engedelmes robot koromban. És csodálkozva, merengve nézek a szemeibe, kergetve azt a megfoghatatlan sugallatot, ami ott kering körülöttem, incselkedik velem. Egészen bambán bököm ki a megszokott nevet, s csak azért nem a valódit, mert soha nem használtam még.
-B..Blue... - a kézcsók még jobban meglep, de én csak továbbra is szemlélem az ismeretlenül ismerős vonásokat. Kutatok elmémben, szekrényeket tárok szélesre, fiókokat borogatok ki, ládákat nyitok, s szétszóróm tartalmukat. De nem találom a választ, hogy ki ő, és miért ilyen fenemód ismerős. Elmélyedek a tekintetében, mellyel mintha magát a Holdat idézné meg. Aztán váratlanul ébredek révületemből, s legalább annyira ijedten - Horribile Dictu! - rántom el kezem, és lépek egyet hátra, mint amennyire dühös leszek saját magamra, amiért logikátlanul viselkedem.
- Nyugalom, nem harapok. – feleli mosolyogva, és engem csak tovább emészt haragom, amiért most azt hiszi, hogy tőle ijedtem meg. Én. Megijedtem. Itt a világvége! Határozottan úgy találom, hogy Yrsil játszik velem. S jól szórakozik.
- Nos Blue, kérlek kövess. - Mivel rossz szokásom, hogy a másik szemébe nézek, megint elmerülök benne, mint egy dézsa forró, hívogató vízben, miközben egy jó pohár bort kortyolgatok. Ehhez hasonlítható az élmény. S ezzel a cselekedettel megint megfosztom magam a logikus gondolkodástól. A férfi elfordul, a haja lobog, és én megint késztetést érzek, hogy megérintsem. Mielőtt még az agyam megálljt parancsolhatna, el is indul a kezem felé, majd a levegőbe fagy. Pontosan akkor, amikor a jóképű - ezt most tényleg én gondoltam?! - idegen egyszerűen átváltozik négylábúvá. Nem is akármilyenné.
~ Talán odafagytál, Blue? - szólal meg a fejemben! ~ Vagy talán ilyen gyorsan elfelejtetted ezt a vén rókát, Feline Aiedail?
Ha nem lenne elég egy estére nekem a sokkból, kapok tőle még, mert a nevemen nevez. Ez az a pont, ahol leejtett állal térdre hullok. Kezem még mindig a levegőben, amikor kinyílik a csapóajtó, ami mögé el lettek zárva, az általában fölöslegesnek titulált képek. Felrémlik a loholás, egy óriási zombi nyúl, és a Róka. Összezavarodom, és ezt elég nehezen viselem. Nagy erőbefektetés árán végül ki bírom nyögni tömör kis válaszomat.
- Nem...
~ Ez remek hír. Most pedig azt hiszem... - ásít egy nagyot a róka, és hátrálva kinyújtóztatja az elülső lábait ~ ...hazamegyek. Eljössz hozzám?
Egy pozitívumot azért mégis felírhattunk a listára. Az a furcsaság, amit folyamatosan éreztem miatta, az most megszűnt. Jött helyette egy másik, de azt legalább már tudtam kezelni. Majd ha éppen nem egy háztetőn leszünk, akkor megsimogatom, és kész. A kérdésre végül sikerült összeszednem maradék józan eszem darabkáit, és kimászom a döbbenetből. Rendezem vonásaimat, felkelek, és leporolom ruháimat, teljesen feleslegesen, végül a megszokott én tudott válaszolni.
- Szívesen. Vezess, kérlek.
A hozzászólást Feline Aiedail összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szer. Május 10, 2017 6:29 pm-kor.