A taste of life
Nem igazán tudtam, hol is vagyok. Valahol kint lehettem egy erdőben, mert emlékeztem, ahogy a fűszálak kellemesen csiklandozták testemet miközben az avarban feküdtem, és ahogyan a fekete égboltra pillantottam, mintha látóterembe kúszott volna néhány hosszabb, lombos faág. Csak néztem fölém, miközben az elmém annyira terhelt volt gondolatokkal, hogy szinte az érzékszerveim is kikapcsolódtak, hogy az agyam arra tudjon koncentrálni, hogy mennyi minden jár a fejemben. Körülbelül két hete lehetett, hogy elhagytam szülőhelyemet.
Tudod milyen érzés az, amikor minden, amit igaznak hittél, egyszer csak megszűnik létezni? Amikor minden, ami a tiéd volt, elszakítják tőled, és széttiporják a szemed előtt? Amikor azt hiszed, hogy minden jól működik, de egyszer csak feje tetejére áll a világ?
Ürességet éreztem. Csak egy üreges test voltam, ami céltalanul úszott a semmiben. Két hete már, hogy eljöttem, de még mindig olyan, mintha ott lennék. Egy helyen, ami nem is létezik. Elég abszurd, nem?
Akármennyire is az, ez volt az én igazságom. Még minden reggel, amikor felkeltem, az otthoni koporsóból keltem ki. Köszöntem anyámnak és apámnak, felöntöttem magamra a fekete csuhámat. Minden reggel felvágtam a tenyeremet, és a vért tálkába folyattam, mellyel arcomat kentem be, és úgy mentem a reggeli gyűlésre, ahol a sötétséghez imádkoztunk. Minden reggel köszöntem Rachelnek…
Rachel…
Elvették tőlem… Az egyetlen nővérkémet. Akivel minden nap együtt játszottunk a temetőben, akivel együtt ettem minden nap, akivel kisegítettük egymást mindig, bármi is történt. Akivel együtt bújtunk össze, amikor hideg volt, akivel együtt fürödtünk a tóban… Ő volt számomra a mindenem. Én voltam az egyetlen, aki nem azért szerette, mert valaki azt mondta, hogy őt szeretni kell, és ugrani kell minden szavára. Én voltam az egyetlen, akinek az érzései igazak voltak felé… Még akkor is, ha azok érzések, néha túlságosan komplikáltak és szorosak voltak. Szorosabbak, mint testvérek között szokott lenni. Habár a kinti világban ilyen ritkán van, otthon normálisnak tartották. Miért is ne lett volna normális?! Szükségünk volt egymásra. Csak mi értettük meg egymást. De ők elvették tőlem… Ő. Elvette tőlem Ő. Sosem voltam olyan boldog, mint amikor azt láttam, ahogyan nyilvánosan elégették az egész szekta előtt… Még akkor is, ha mélyen tudtam, hogy ez a csoportunk szétbomlásához vezet. Képtelen voltam ezzel a tudattal foglalkozni, csak széles vigyorral, de könnyes szemmel néztem, ahogy lángol a teste.
Rachel…
---
Nagyon veszélyes az az ember, akinek nincs mit veszítenie, és az idő megszűnt számára. Akit fűt a harag, de nincs akin bosszút álljon. Akinek a létezésének nincs értelme… és nem tudja, hogy kapja azt vissza.
Az égett emberbőr szaga lassacskán szivárgott be orrjárataimon keresztül, és tanyázott meg, melankóliát ébresztve bennem, ahogy feleszméltem, hol is vagyok. Csizmám teljesen átázott, szinte lábszárig tocsogtam a sárban. Körbenézve mindenhol sírokat láttam, melyet az égő tetemek lángja félhomályba borított. A temető egyhangúságát tetézték az elszórva ültetett fenyőfák. Magam elé nézve láttam a két kivéreztetett holttestet, melyek az éjjel munkálkodó sírásók voltak. Miért is voltak kivéreztetve?... Oh, már emlékszem. Megfordultam magam körül, szembe találva magam egy koporsóval, mely a vérükkel volt feltöltve, és körbe volt rakva gyertyákkal. A koporsó mellett egy-egy idézett csontváz őrködött, mind a kettő engem bámult volna, ha szemüregeikben lett volna bármiféle látószerv, de így csak üres tekintetüket tudhattam magaménak. Idéztem még négyet, akiket azzal az egy feladattal láttam el, hogy kezdjenek őrködni, és járják át az egész temetőt, bármi élőt találva, öljék meg azt.
Komótos lassúsággal vettem le darabonként magamról ruháimat, teljesen meztelenre vetkőzve. Ruhámat az egyik csontváz kezébe adtam, hogy tartsa őket, elvégre nem akartam őket a sárba hányni. Beleléptem a vérrel megtelített fakoporsó-kádban, majd teljesen alámerültem. Lent maradtam egy darabig, élvezve, ahogy teljesen magába kebelez a kellemesen langyos, vörös vér. Kezeimmel a peremekre kapaszkodva felnyomtam magam, nagy levegőt véve, ahogyan a felszínre értem. Kezeimmel megtöröltem szemeimet, és amikor kinyitottam őket, elállt a lélegzetem. Itt volt… Itt állt velem szemben, egy karnyújtásnyira.
– R… Rachel? – szólaltam meg elhalt hangon. De ő csak ott állt, egy méterre a koporsótól, mosolyogva nézve engem. Elkezdett felém közeledni, majd rám mászott. Közel hajolt hozzám, és lágyan beleharapott ajkaimba. Én visszacsókoltam. Beletúrtam hátulról hajába, végigfuttatva ujjaimat tincsei között. Ő elkezdte csókolgatni a nyakamat, amitől halkan felnyögtem. Azonban, egyszer csak felállt, és kilépett a koporsóból. Szája mozgott, azonban hangot nem adott ki. De én tudtam mit mondott. Nem voltak szükségem szavakra, hogy megértsem, mit akar. Sarkon fordult, és otthagyott engem.
– NE! – sikítottam torkom szakadtából. – NE HAGYJ ITT! – Akartam kiugrani a koporsóból, és utána rohanni. – NE HAGYJ ITT!... Még egyszer ne! – halt el teljesen hangom. Azonban képtelen voltam megmozdulni. Képtelen voltam parancsolni testemen, és megemelni végtagjaim. Képtelen voltam utána futni. Képtelen voltam megállítani…
Képtelen voltam megmenteni…
---
– Egyedül ülsz? – törte meg a csendet a szék csikorgása, ahogyan a kérdező kihúzta az asztalomnál lévőt, és leült rá.
– Igen. – pillantottam fel meglepetten a fiúra. Körülbelül a húszas évei közepén járhatott. Magas volt, hosszú, szőke tincsekkel, melyek az arcába omlottak. Szemei színe a tiszta égboltra hajaztak, arcát finom vonások jellemezték. Testalkata kifejezetten kidolgozott, szinte sugározta a magabiztosságot. Nem értettem, miért pont mellettem foglalt helyet, amikor a kocsmában szinte az összes asztalnál volt üres hely.
– Új vagy erre? – kérdezgetett, miközben ujjával a poharának szélén játszott, néha-néha belekortyolgatva aprókat.
– Nos… fogjuk rá. – tűrtem el hajamat a fülem mögé, miközben zavaromban a poharamat forgattam. Furcsa tekintettel a hajába túrt, majd kellemetlen mosollyal arcán, kínosan felnevetett.
– Nem vagy valami beszédes lány, igaz-e?
Nem igazán értettem, hogy hirtelen miért akar sértegetni, de valahol igaza volt, így ráhagytam, és aprókat kortyoltam poharamból.
– Mit iszol? – nézett rám elkeseredve, miközben aprót biccentett fejével felfele.
– Vizet. – jelentettem ki az egyértelmű tényt furcsállkodva. A poharam átlátszó tartalma elég egyértelműen víz volt… Lemondóan sóhajtott, majd felállt, és a pulthoz sétált. Beszélt valamit a csapossal, majd végül egy pohár vörösborral tért vissza, amit letett elém.
– Egészségedre. – mosolygott. Nem értettem a hirtelen ajándékot, amitől kifejezetten kellemetlenül kezdtem magamat érezni. Talán szegénynek hisz, hogy vizet iszok?
– K… köszönöm, de magamnak is tudtam volna venni… - borult vörösbe az arcom. Nagyon szégyelltem magamat.
– Jajj, ugyan, ebben biztos vagyok. – fogta meg egyik kezemet, miközben szemembe mosolygott. Kezének érintése meleg volt, szemei pedig nyugalmat sugároztak, azonban mégis vonakodva elhúztam kezemet. Nagyon rosszul éreztem magam. Végigfutott a hátamon a hideg, majd felpattantam a helyemről. Mit akar ez tőlem? Mit gondol ez rólam? Szó nélkül sarkon fordultam, majd kirohantam a kocsmából.
– Most mi rosszat mondtam? – értetlenkedett a fiú, azonban én már nem válaszoltam vissza neki. Csak futottam… Ismét.
---
Az földön elterülve feküdtem, miközben a plafont néztem. Egy alkarcsont volt a kezemben, amit magam elé tartottam, és azzal játszottam. Képtelen voltam kiverni a fejemből a rosszabbnál rosszabb gondolatokat. Nincs nekem helyem ebben a világban. Nem tudok semmit… Nem vagyok idevalósi. Hiányzik az otthonom. Hiányzik a családom. Hiányzik Rachel…
Rengetegszer átjárt az agyamon az, hogy elveszem a saját életem. De hogyan tenném? Talán azt parancsolnám az egyik szolgámnak, hogy öljön meg. Vajon megtennék? Volna benne némi irónia… De nem tehettem. Ezt az életet mástól kaptam, és ők a sajátjuk árán óvták meg az enyémet, így nem dobhatom el magamtól. Meg kell becsülnöm minden egyes pillanatát.
Ekkor döntöttem el: meg kell ismernem ezt a világot. Meg kell tanulnom beilleszkedni, és megtalálni a helyemet. De még is, hogyan tehetném azt? Valakivel muszáj volt beszélnem, képtelen voltam ennyi mindent magamban tartanom. De ki értene meg? Olyan, mintha nem is léteznék…
Felcsaptam a nekromanta könyvem, majd egy zombit idéztem a szoba közepére. Magas volt, tincsei – már ahol még megvoltak, és nem rohadt le a fejbőre – hosszúak voltak, és ébenfeketék. Arcát különböző sebek díszítették, szemei üvegesek voltak. Régen lehet, hogy egy szép lánynak tartották. Végül is, most is megvolt a maga szépsége… Vajon hogy halt meg? Mi lehet az ő története? Naponta idézem elő szolgáimat, azonban sosem tudom, hogy ők kik voltak akkor, amikor éltek.
– Ülj le az ágyra! – adtam ki neki az egyszerű parancsot, és ő úgy is cselekedett. Összekuporodtam mellé és fejemet mellkasára hajtottam. Kezeimmel szorosan átöleltem derekát.
– Ölelj át! – utasítottam remegő hanggal. És ő úgy is tett.
– Félek… nagyon félek. – kezdtem el pityeregni. Kicsit később, a pityergés sírásba váltott. Majd csak csillapíthatatlanul bőgtem,órákon keresztül.