Ideges (leginkább vértől szörcsögő) panaszkodásom, egy ideig üres csöndet követett. A húzás is abbamaradt, és úgy feküdtem ott, kimerülten, és kissé émelyegve.
- Olyan unalmas, reménykedtem benne, hogy kicsit érdekesebb lesz... Érdekes szaga volt... De nem... - hallom meg végül ismét meg a hangot a fejembe.
~ Alkut ajánlasz, mikor semmit se tudnál adni a segítségért. Tipikus. minden felnőtt ilyen, nem? Csak magukat próbálják menteni, s nem foglalkoznak senkivel.
A szavak hallatán akaratlanul is, de felröhögök (persze amennyire a torkomban lévő vér engedi), majd egy rövid időn belül újra el is komorulok. Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment. Tekintetem zord volt és komoly, bár nem tudtam, hol vannak eme lények, de fejemből kiolvashatták gondolom az érzéseimet.
~ Valóban nem tudhatom, mit akartok… - kezdek bele - …de azt igen, hogy mit nem nyertek azzal, hogyha felfaltok! Szerintem elég nyilvánvaló, hogy nem féltem az életemet. Én alkut ajánlottam, de ti nem éltek vele. De az biztos, hogy nem fogjátok élvezeteteket nyújtani a szenvedésembe! Ha valami sikongatós, rémüldözős fickóra vágytatok... hát.... pech. – vonom meg a vállam.
- Nem érted. -szólal meg ismét egy kicsit nyugodtabban a gyermek hangja - Lehet, nem nyerünk, de nem is veszítünk! Honnan veszed, hogy bármire is szükségünk lenne, amit ajánlani tudnál?
Elmosolyodok. Bár talán kissé furán tűnhettem szám széléről folyó vércsíktól, de nem érdekeltek a részletek.
~ Nem tudom. De kéne? Már az is elég ok, hogy válaszoltok, vagyis van olyan dolog, amire vágytok, jól mondom? Egy kölcsönös haszon mindenkinek jó.
- Csak unatkozunk. - hangzik a válasz, miközben, egy kegyetlenül kemény csapás éri a hátam, ívbe feszítve azt, kiszorítva a levegőt a tüdőmből. - Sokkal jobb a móka, ha beszélsz. Mit tudnál adni, ami jobb, mint a móka, amit a játék okoz?
Felnyögök, ahogy a csapás utóhatásai nyomán érzem, hogy zsibbad a hátam. Homlokomon ránc „váj utat magának”, ahogy a dühöm egy pillanatra eluralkodik rajtam, de végül fújok egyet, amit azonban kisebb köhögő roham követ… de folytatom.
~ További játékszereket. – hangzik a válaszom, majd egy kis hatásszünet után folytatom - Fogalmam sincs, hogy mit kerestek itt, de van olyan érzésem, hogy nem igen tudtok innen elmenni, különben nem itt "unatkoznátok". Vagy féltek valamitől, vagy nem tudtok. És kétlem, hogy rajtam kívül olyan sűrűn járnának ide emberek. Vagy tévedek?
Egy rövid időre semmi sem történik. Néma csend (és hullaszag) uralkodik el a teremben. Látszólag szavaim gondolkodóba ejtették a lényeket és nagy valószínűség szerint, most egymással társalognak. Nem szólaltam meg. Nem mozdultam. Csak vártam… vártam mi lesz végül. A válasz azonban váratott magára, míg végül ismét meg nem hallom a hangokat. Mind a kettőt.
- Jól van.
~ Jól van. De meg kell ígérned, hogy tartod a szavad, s nem versz át minket, mert azt nem szeretnénk.
~ Adjátok vissza a szemem és a mozgásom. – felem rá rögtön - És vezessetek vissza a kijáratig. Ha van szabad szoba, ahol lepihenhetek, azt befoglalom. Ha megfelel, itt rendezem be a bázisom. Én, ellátlak titeket szórakozással, cserébe annyit várok csak el, hogy kisegítsetek némi információval. - hangom nem volt parancsoló, határozott volt, mégis óvatos.
~ Nem ezt kérdeztük. – vág közbe a hang - Megígéred, hogy betartod a szavad? A többi ezután jön csak.
Egy ideig némán fekszek átgondolva a dolgokat. Hazudhatnék is, de úgy sejtem nem tudnék. Talán van jobb módja is a szabadulásomnak, de egyelőre úgy tűnik nincs más választásom. De nem hunyászkodok meg. Így a szavaim a következők voltak:
~ Amennyiben kisegítettek nincs értelme megszegni a szavam. Beleláttok a fejembe, tudjátok, hogy nem vagyok megbízható. De a haszonért cserébe bármit betartok, ha kell.
Egy ideig csend, majd érkezik a válasz.
~Hát jól van.
Rögtön érezni kezdtem a fáradtságot és a mellkasomnak feszülő érzést, mely egész eddig a veszélyre figyelmeztetett. Nem érettem miért, de azt tudtam, hogy nem biztos, hogy jót jelent. És igazam volt. Szemem egyre nehezebb volt és éreztem, hogy legyengültem… mintha csak… elnyomna az álom. Eleinte küzdök ellene, de végül érzem, ahogy forog a világ, majd oldalamra borulva elragadt az éj.
Erős napsütés bántotta a szemem, mikor hunyorogva ültem fel a helyemről, hasogató fejfájással. Bár megdörzsölni szándékoztam a fejem, rögtön sziszegve kapom el a kezem, ahogy a lüktető fájdalom megrázza a testemet. Morogni kezdek, majd a kezemre réved a tekintetem, melyen alvadt vér vöröslött. Értetlenül nézek körbe keresve a nyomát, mely arra utalhat, hogy idehozta… azonban e helyett egy vörös folttal tarkított téglát pillantottam meg, mely nagy valószínűséggel a fejemre eshetett. Nem! NEM! Ez nem lehet! Nem hallucinálhattam mindent! Biztos vagyok benne, hogy ez a valóság volt! Ilyen részletes és élethű álmot nem lehet csak úgy! Ráadásul a fájdalom felkeltett volna! Nem ilyen nincs! Dühömbe talpra ugrok és a folyosó felé lépek. Nem láttam semmit, így jobb ötlet nem lévén egy kérdést „kiáltok” el.
~ Hol vagytok? - teszem fel a kérdést határozottan a fejembe.
Semmi. Néma csönd! Ilyen nem létezik. Üvölteni támad kedvem, de mielőtt mindent átgondolhattam volna, egyszerűen csak kirontok a szobából és emlékeimre hagyatkozva indultam tovább. Próbáltam azt az utat követni, amelyet „álmomba” tettem meg, vagy legalábbis hasonlót, mert látszólag a helyszín közben teljesen megváltozott. Dühösen keresgélek vérfolt, vagy ismerős hely felé, hátha felvillan valami a fejembe és érkeznek a válaszok. De nem történt semmi… legalábbis azt hittem, hogy semmit. Ahogy egy hallsoron „vágtatnék” tovább egyszer csak megtorpanok a derengő kék fényt megpillantva. Összehúzom a szemeim és megnézem magamnak.
~ Dér lenne? Itt? Mi a franc ez?
Végül megközelítettem a hall végét, ám mielőtt túlságosan biztonságban érezném magam, hamar megidézek egy csontvázat, és élő pajzsként küldöm magam elé. Jobb ha nem kockáztatok, nem tudom mi okozhatja a fényt. Ahogy azonban amaz a szobába lépne egy kék gömb találja telibe, széttörve a csontvázat, mire én dühödten mágusra gondolva hátrébb szökkenve kitárva könyvemet, hogy felkészüljek a támadásaira, ám ekkor egy ismerősnek csengő gyerekhangot fedezek fel.
- Gyere nyugodtan, megígérted, hogy segítesz és mi is, hogy nem bántunk. – feleli a hang.
Bár dühömet nehéz volt lenyelnem, de végül egy morgást kísérve, lassan bólintok és bár leengedtem a fegyverem hegyét, szememből kiolvasható volt a szikra, mely jelezte, hogy támadok, ha esetleg engem is megtámadnának. Nem fogom hagyni magam.