A füst kissé még belepi a környéket, a kavarodásban talán észre sem vette Leopold csapata, hogy ő most épp merre jár...
Mielőtt túlságosan tovább gondolkozna, futni kezd, annyira sietve, hogy először meg is csúszik a hamvas-kormos fűben, szeme sarkából figyelve a környezetére, hogy támad-e valaki, kell-e valamitől tartania a következő pillanatokban...
Nem tudja pontosan, mit fog tenni vagy mondani, de legalábbis közel kell jutnia, hogy megbizonyosodjon róla, nem csak képzelődött-e.
Sietve érkezik a térdére Alicia mellett, nyúlna, hogy felsegítse, ám keze tétovázva megáll a levegőben, mintha csak egy sérült vadhoz közelítene.
- Alicia...? - mondja-kérdi bizonytalanul. Gyorsan végigpásztázza, lát-e valamiféle egyértelmű sérülést rajta. Nem, mintha meg tudná gyógyítani. Talán csak válaszokat keres.
Mit fog tenni Alicia? Vicsorog rá, nekitámad, elküldi melegebb éghajlatra? A tekintete csak azért ilyen ködös, mert megsérült a robbanás során, és amikor rájön, kivel áll szemben, vajon…
- Damien...? – keresi a furcsa színű tekintet az övét, de a felismeréskor nem annyira haragot lát, inkább csak értetlenséget, ahogy Alicia ránéz összevont szemöldöke alól. - Mit... Mit keresel itt?
Pislog. Csak képzelte volna, hogy az előbb Alicia nagyjából meg akarta ölni? Az előbb... persze az... a tűz előtt volt.
- Téged...? Minden csatában kerestelek, nem láttalak sosem. Most... most sem.- tisztázza, nem, mintha ez változtatna valamin. Ettől függetlenül itt volt ebben a csatában, valamilyen mód a saját döntése folytán…
Persze ennyi tünde, ember és démon és mindenféle nép közül ekkora kavarodásban hiú remény is volt, hogy majd kiszúr egy alakot.
Aztán leesik neki, hogy a kérdés valószínűleg nem erre vonatkozott. - Én... mi... levelet kaptunk, az uralkodó meghívását. Az ő küldetése... - vesz pár mélyebb levegőt, vagy inkább liheg, ami kissé átmegy köhögésbe - ... miatt vagyok itt.
Visszavált egyes számba. Mina nincs itt, ő egy másik helyen van biztonságban, távol mindettől a pusztítástól...
Nem, nem akar azon gondolkodni, mit szólna Mina, ha itt volna.
- Küldetés...? Mégis... Mégis milyen küldetés az, ami miatt eljössz idáig? – néz körbe Alicia a porrá égett pusztaságon. . - Mi az, ami miatt megérte neked eljönni, hogy aztán megtapasztalhasd... ezt? - emeli meg némi hisztériával a hangját, egyik karjával szinte csapva intve a felperzselt tájék felé.
Mintha az uralkodó kérésének csak úgy nemet lehetne mondani…
- Ez...? - néz körbe, nevetése köhögésbe fullad. - Ez nem volt a terv része, én... nem akartam, hogy ezekből a förmedvényekből egy is használatra kerüljön... valaha... - A torka szörnyen kapar. Mérgező itt a levegő, el kéne tűnni gyorsan. - Ezért is...- Megállítja magát, talán még időben. Miért árulná el, hogy mit tett, az... ellenségnek? A gondolat még mindig nem fér a fejébe. - Hogy miért... mi másért, mint eddig? Semmi másért... Seamus... túl messzire ment. Látták a népét a... déli területeken. Schwarzjäger... expedíciók. Rudenz ki akart békülni a Schwarzjäger-családdal, úgy gondolta, ez jó ötlet... - küzd a köhögés ellen, közben felemelve a tekintetét és keresve a csapatának tagjait. Bízik benne, nem vesztek mind oda a tűzben. Mit tehetett volna? Nem tudta volna előrébb hozni őket... nem tudta volna sehogy sem.
- Ez jó ötlet?! – kapja vissza Alicia hangjából annak a felháborodásnak a tizedét, amellyel korábban a nevét kiáltotta. - És mégis tettek bármit a déli vidéken, vagy néhányak felbukkanása már elég indokot jelentett ahhoz, hogy belépjen mind az északi, mind a déli sereg az erdőbe?! Mert ahogy nézem, nem az emberi földeken zajlottak a harcok!
Nem jó, nem jó, persze, hogy nem jó. Nem engedheti, hogy jogosnak tartsa a szavait. Oka volt, hogy itt van… Nem ezt akarta… pont, hogy ezt nem. Vége kéne, hogy legyen. Mi értelme ennek?
Váratlan harag kavarog benne.
Alicia közben feltápászkodik a földről hátrálva pár lépést, amíg megtalálja az egyensúlyt, így Damien is feláll. Neki is nehéz beszélnie, ám ez nem állítja meg.
- Én nem... Mi... Mi nem ebben egyeztünk meg, Damien...
- Mennünk kell innen - nyújtja felé a kezét, a szemébe nézve, elerülve, hogy választ kelljen adnia a megjegyzésre, ami eszébejuttatja azt a borzalmas napot. Amikor fejét lógatva haza kellett kullognia, hagyva, hogy Alicia átadja az életét egy őrültnek. Azóta sem bocsátja meg magának, amit aznap tett… vagy nem tett. Ki tudja, mi lett volna, ha akkor máshogy cselekszik. Biztosan nem az a személy lenne, aki most. Talán az ő sorsa rosszabb volna. De vajon a világé is?...
Alicia nem fogadja el a felé nyújtott kezet – mely egyébként úszik a sárban, viszont a nő sem mentes ettől, valószínűleg ő is menedékként használhatta, vagy csak, ahogy összecsuklott, kente össze mindenét. Damien leengedi maga elé a kezét és megindul, Alicia legalábbis követi őt.
Remélhetőleg a jelenlegi állapot a mostani csata végére legalábbis pontot tett. - A tündék bázisát kerestük... a főhadiszállást... Ezt akartuk elkerülni, éppen ezt. Hogy a három fél örökösen háborúzzon. Ebből mindenki csak vesztesen jön ki - morogja maga elé. - Seamus kapott egy települést, de az persze nem elég, keresztbe kell tenni mindenki másnak, mégis mire számít, hogy majd nem fognak lépéseket tenni ellene? Mit vár, hogy rajta kívül mindenki kiirtsa egymást?
Köhögni kezd újra, mintegy büntetésként, hogy megint hagyta, hogy a dühe eluralkodjon rajta. Mintha azok a hónapok, amelyeket ott töltött nála, szolgaságban, semmit sem értek volna. Nem sikerült elkerülnie, ami ellen küzdött...
- Emlékeim szerint New Lightleaf senkihez sem tartozik, Damien – mondja Alicia keményen. Igen, az egyetlen település, amely valóban nem tartozik senkihez… - Elintéztük, hogy semleges maradjon, szóval nem értem, miről beszélsz. Mivel tett keresztbe? És akik délen megjelentek, egyáltalán mit csináltak? Minek kellett volna a tündék bázisa, mit akartatok ott?
Meglepi a vallatás… bár nem tudja, miért, hisz Seamus maga bevallotta, hogy nem tervez megosztani információkat az alattvalóival…
- A Schwarzjägerek gyűjtöttek fát és ércet Finsterwaldból... ott találkoztak a... velük. Seamus népével. Egyre közelebb a déli határvonalakhoz. Veszélyeztetve érezték magukat... és persze... kellenek az erőforrások Észak ellen - húzza el a száját. - Seamus nem mondott erről semmit, igaz? - enged némi gúnyt csepegni a szavai közé, majd oldalra néz ismét Aliciára, megbizonyosodva, hogy tényleg itt van és létezik.
- Jó, hogy életben vagy - jegyzi meg, majd akaratlanul is nevetni kezd és utána valamiféle mosoly képes még az arcán maradni. Mennyiszer elképzelte ezt a találkozást, de egyszer sem pont így. - Azt reméltem, korábban megtalállak, aggódtam, hogy... korábban összetalálkoztál a déli csapatokkal, és talán... - kifújja a levegőt. Annyira bosszantó, mikor be kell fejezni egyértelmű mondatokat. -... valami rossz történt - mondja végül kimerülten. Csodálkozik, miért ennyire nyugodt a hangja. Sietnie kellene. Valamerre. Vissza a csapatához, arra hívja a kötelesség, nem? De most, hogy végre, végre megtalálta, nem hagyhatja csak úgy itt.
Alicia motyogott megjegyzésére elnevetné magát, de az ilyesmi általában köhögésbe fordul, most sincs másként.
"Küldve." Hát éppen ez az. Ezt akarta, ezért maradtott, számítva arra, hogy hasznosat tehet, hogy független lehet, de mégis csak játszanak vele, mint bábuval a sakktáblán.
Kikerekednek a szemei a hitetlenkedő megjegyzésre.
- Nem hiszel nekem? - kérdi némi haraggal vegyes hitetlenkedéssel, majd ismét megpróbálja a nevetést. Nehézkesen nyel egyet. Kellene víz. Hamarosan. - Azért volt muszáj útnak indulnom, azért is ragaszkodtam hozzá, hogy... abban a csapatban legyek, amely Seamus embereit keresi, hogy... nem is tudom, ha megtalállak, talán tudlak figyelmeztetni. Elkerülhetjük... ezt - mutat körbe a fekete pusztulatra körülöttük. Válla gyorsan emelkedik és süllyed. - Én... én jól vagyok - feleli kábán, hogy válaszoljon is a kérdésre, hirtelen kissé megszédülve. Mikor is evett utoljára? Nem most... Lehunyja a szemét, majd pár légvétel után újra kinyitja. - Csak kellene víz... - mondja még halkabban.
Minden szétesni tűnik. Akár a hamu, amelyet a tűz hagyott maga után. Valaha hatalmasnak érezte magát, úgy gondolta, grófnak lenni, az valami… Még több lehetősége lesz jobbá tenni a világot, mint apró gazemberek kiiktatásával. Mint egyszerűen azzal, hogy valakit boldoggá tesz, hogy valakinek segít. Így megteheti többekkel.
Ám a problémák mindig újjászületnek. Sokaknak van szükségük élelemre, szállásra, sokan nem kapják meg. És sokan, újra meg újra, több hatalmat akarnak, mint járna nekik, és EZT teszik. Éjfekete pusztítást.
- Annak ellenére, hogy keresés és figyelmeztetés volt a szándékod, alaposan beleártottad magad - vonja össze Alicia a szemöldökét szigorúan. Damien mély levegőt vesz az orrán keresztül, várva a vádakat… Igaza van, tehetett volna másként, tehetett volna... nos, semmit, elkerülhette volna az egészet... - Hallottam ám, hogy meglógtál egy vérszomjas, lángoló bestia elől, méghozzá nem is akármivel!
Alicia minden egyes szavára megböki ujjával Damiehn mellkasát, nyomatékosítandó a mondanivalóját. Kissé meglepetten néz le pár pillanatra az ujjra.
- Óh... - pár pillanatra lenéz a mellkasát böködő ujjra - ... heh.... igen, az... az közel volt kicsit. - neveti el magát, meglepődve, hogy egyenesen büszkeséget érez az emlék hatására. Az az akció elsülhetett volna jobban, de mégis, azért nem volt egyszerű, főleg az engedetlen katonákkal...
- Mi van, ha ott maradsz? Mi van, ha úgy megégsz, hogy onnan nem kelsz föl? Mi van, ha elkapnak és én nem tudok róla?
Meglepetten pislant párat.
Alicia... aggódik érte?
Értetlenül viszonozza a pillantást, majd megemeli a mutatóujját.
- Vá... várjunk. Ez nem annyira fair - mutat rá. - Én egész végig nem tudtam, hol lehetsz, csak most... csak most. - ismétli nyomatékosítva. - Akár az is lehetett volna, hogy mire útnak indulok, már rég eltalált egy kard vagy nyílvessző vagy... bármi. - tárja szét a karját. Most tényleg ezen licitálunk? Nevetni támadna kedve... nagyon sokáig nevetni, fetrengeni a földön, és aztán ott maradni, bámulni a csillagokat, de erre aligha lesz lehetőség. Viszont azért csak elneveti magát, gyengén, előrehajtva kissé a fejét, hagyva, hogy pár enyhén sáros tincs belógjon a szemei elé. - Nyugodtan... - pihegi, majd hozzáteszi. - De azért talán nem árt spórolni az erővel. Ismétli magában még párszor a mondatokat. Szép, kellemes gondolni rájuk... még inkább az volna, ha a jövő ettől a pillanattól kezdve nem létezne, és... sok minden máshogy alakult volna a múltban is. De akkor persze a "most" sem létezne, nem igaz?
Alicia ál-védekezőn fölemeli a kezeit, s még mindig bosszúsággal a hangjában felel.
- Ó, elnézést, Nightwind gróf úr, holnaptól drága tintával vetem gyöngybetűimmel még drágább papírra hollétemet, és elküldetem Veronia legfehérebb postagalambjával a birtokára. Remélem, legközelebb így nyugodtan fogja viselni az esti tejben fürösztést.
Ajkai akaratlan is egyre szélesebb mosolyra húzódnak, vállát pedig rázza a nevetés. Köhögve törölgeti a szemeit, amelyek már nem csak a füsttől könnyesek. Színesebb és könnyedebb lesz minden egy pár pillanatra. Egy másik helyre emlékeztet, egy másik időben.
Alicia hátralép, s lemondóan sóhajt a pofonra vonatkozó megjegyzésre.
- Nah, nem, már elmúlt az inger – fonja karba a kezeit, majd végignéz a sötét tájon. - Úgyis elsült ez a pokoli fegyver, szóval most már mindegy.
- Nem kell levelet írnod, ha ott vagy. - tér vissza a valóságba, csak egy kicsit, közben persze gondolatban más tájakra ugrik. Vissza, haza... Valamikor idegen volt számára a táj, most úgy vágyik egyetlen friss levegőre onnan, mint egy falat kenyérre. Alicia felkarja felé nyúl a kezével, kezei lassan fonódnak a vékony karok köré. Talán értelmetlen, talán hasztalan, hisz egyszer már megpróbálta, és kudarcot vallott, de mégis, nem teheti meg, hogy nem próbálkozik… - Vagy akár a közelben. El tudjuk intézni. Bármit. Sokféle munkára lehet szüksége a birtokoknak. Nem kellene akár soha többet... holtakat idézned. És nem kéne menekülnöd. Soha többé.
Nem emlékszik, mikor vált szokásává ennyire az ismétlés. Talán túlságosan ködös az elméje ahhoz, hogy visszafogja. Tekintetével keresi Aliciáét. Ahogy záporoznak a szavai, kissé erősödik a fogása is a felkarján.
Alicia szemei egyre tágabbra nyílnak. Nem húzódik azonban el. Nem rántja ki a karját, hogy mégis megadja azt az ígért pofont, vagy csak elfordítsa a fejét.
- Én… – kezdi, ahogy tekintete Damien szemei közt ugrál.
Nagyot dobban a szíve. Nem mondta, hogy nem... Nem mondott nemet az első pillanatban.
Visszafogja a késztetést, hogy megrázza a nőt, hogy szavába vágjon és visszakérdezzen, hogy „Mi?”. Nem sürgeti, türelmet kényszerít magára.
- Én nem vagyok ebben olyan biztos, Damien – mondja Alicia halkan, miután lesüti tekintetét. - Szeretném, ha ez ilyen könnyű lenne, és csak egyszerűen beköltözhetnék az egyik falvatokba, de... – majd felsóhajt. Mennyivel szebb lenne, ha az a „de’ nem volna ott. - Nézd, én... – néz fel ismét Damienre, csak, hogy újból lesüsse a szemét. - Én csak nem érzem, hogy bárhova be tudnék illeszkedni. Próbáltam átvenni azt, amit láttam és hallottam, próbáltam... Nem is tudom... Normális lenni, de nem volt ebben sok sikerem. A történtek és évek sem voltak túl... kedvesek hozzám – szedi össze a szavakat nagy nehezen. - De ha ezeket félre is tesszük... Ha a múltam megtalált öt év bujdosás után, miért ne találna meg újra? – néz föl Damienre megint. - Csak bajt hoznék rátok. Bajt is hoztam.
- Hogy talált volna meg? Nem... valaki irányított ide, te döntöttél úgy, hogy itt maradsz most, Seamusszel. Ugyanúgy dönthetsz úgy is, hogy mást teszel. Ha megpróbál megállítani... Van itt még néhány sereg. Itt vagyok én. Káosz van, minden sereg megtépázva, van jobb dolguk is, mint egyetlen személy után kutatni a vidéket. Ő pedig úgyis talál mást - vált kicsit sötétre a tekintete. - Ott van neki Argran, ott vannak neki sokan mások, kétségbeesettek, csakhogy nem kell, hogy ez legyen az egyetlen választás. - hadar, s hiába siet, elfogy a levegője, kiszárad a torka, meg kell állnia kicsit, míg újra meg tud szólalni. Eközben keze akaratlanul is szorosabban fonódik össze Alicia felkarján, most tényleg támaszkodik kissé. Nem pazarolja az időt bocsánatkérésre. - Mi sem tartottunk mindig itt. Mina… Mina és én is körülbelül… menekültek voltunk. Futottunk valami elől, nekem már nem volt családom, ő pedig… úgy döntött, nem marad velük többé. Furcsa volt, persze, hogyne lett volna, én… nagyon másként nőttem fel. Szerényen éltünk, sosem ismertem a fényűzést. Az most sem kellene. De… de az vele jár, hogy tehetek dolgokat. A mi szavunk sokat számít. És van, amikor ezt használni kell… Ha már így alakult..
- Egy levéllel mégis megtaláltak, méghozzá a birtokotokon – emlékezteti Alicia, amikor már kavarodott gondolatai épp megtalálták az információt. Valóban. Megtalálták, és megbeszélték közösen, hogy elindulnak és utánajárnak ennek… - Átláttak az illúzión, tudták, hogy ott vagyok, hogy kit kell keresniük...
- Talán, ha nem jelensz meg... ha nem felelsz arra a levélre, mindez nem történik meg. Nem volnánk itt... Talán mi is hibáztunk - hajtja le a fejét kicsit.
- Túl sokat tettem azért, hogy ilyen vagy olyan formában, de megkeserítsem és megrövidítsem a saját életem, és nem kívánom, hogy mást érjen utol a nekem szánt sors – rázza meg a fejét Alicia, majd megint, és sóhajt egyet. Hátralép, felsőteste azonban helyben marad Damien kezei miatt.
- Nekem viszont volt itt családom, Damien, egészen addig, amíg az emberek ki nem űzték őket. Már valószínűleg gondolatban eltemettek engem is, de lett volna kikhez visszajönnöm, lett volna itt otthonom, ha másképp alakulnak egy kicsit a dolgok. És így, ezzel a tudattal én... Én nem tudnék emberek között élni egy emberi birodalomban, nem tudok túllépni teljesen a gyűlöletemen – fordítja el a fejét, és akármennyire is fájdalmasak ezek a szavak, Damiennek el kell ismernie, hogy legalább tisztában van vele. Tudja, mit miért tesz.
Persze ez lehet, hogy veszélyesebb. Így úgy hiheti, megalapozottan dönt… és talán így is van… de ez nem jelenti, hogy jól is.
- Seamus talán nem szolgált rá a gyűlöletre? – kérdez vissza, talán kissé indulatosabban, mint szerette volna. - Éppen ezt használja ki, a gyűlöletedet, és a többiekét... De te nem vagy démon! Téged nem tart fogva az átkod, nem kell valamiféle ösztönök miatt egyetlen dolgot üldöznöd, mint nekik. Ez is... - mutat körbe egyik kezével, a másik is kicsit megemelkedik és már nem szorítva, inkább csak pihenve érkezik vissza Alicia vállára. - Talán nem sérülhettél volna meg te is ebben a robbanásban? Aki csinálta, szerinted érdekelte, hogy a saját csapatotok időben el tudjon menekülni? Ahogy láttam, nem is tudták, hogy fog érkezni, mindenki észvesztve futott... megmondta... Megmondta, hogy micsoda véráldozat kell ahhoz, hogy megcsinálja a kis 'idilli békéjét". - viszi fel gúnyosan a hangját. - Nem biztos, hogy sikerülni fog ez a béke.
- Nem tudhattuk, mennyire veszélyes a levél feladója vagy mennyire lehetett szándékában az üldözés. Egy idióta holtmágus vagyok, Damien, ki tudja, milyen fanatikus jár a nyomomban?! - csattan fel Alicia, majd le is süti a szemét, mintha szégyellené magát. - Félreértesz, én nem... – kezd visszakozni, majd tekintete mintha még vértelenebbé válna. Valami meglepte Damien mondandójában. - Valamelyik erdei miatt szabadult el ez a pokol...? Én azt hittem... Meggyőződésem volt, hogy...
Damien visszaidézi a képsorokat, amelyek keverednek kissé, de tisztán emlékszik, hogy hogyan kereste tekintetével a hang forrását, mielőtt a tűz lezuhant… És úgy látta, Seamus csapatából jött.
Alicia oldalra lép kissé megszédülve, lábaival támaszt keresve.
- Huh... Őrület... Fel nem tudom fogni, hogy lehet ennyire könnyen kézre keríthetővé tenni egy ilyen fegyvert... – Valami fájdalmas nevetésszerű hang hagyja el ajkait. - Az egyiket ellopják, a másikat meg csak úgy felhasználják...? Azt hittem, több fegyelemmel lettek ezek nevelve, de nem sikerült mindből kiverni az eszetlen indulatot.
Hah, kiverni az esztelen indulatot? Ezek nagy része démon, sőt, háborúdémon… A létük az indulat.
- Látod? - emelkedik meg a hangja ismét, és kissé megáll, vigyáznia kell, hogy ne tűnjön eszelősnek. - Én úgy láttam... - bólint lelkesen. - A t... a tündeseregből jött, kiáltott valaki, árulónak nevezte Sangarinust. Az a... robbanó valami, úgy tűnt, felé tart, talán valaki egyenesen őt akarta megölni, és... nem érdekelte, mi egyéb történik. Nem tudom, mennyi van még ezekből. De te is ott voltál, említették, hogy több van... elvileg fontos személyeknél kellene, hogy legyenek. Egy volt Argrannál... de ez... ez nem lehetett az...
Elhalkul kissé. A remény erős, de nem teljesen biztos. Mi van, ha visszavették azt a gömböt mégis?
Alicia mintegy fújtatni kezd dühösen.
.- Ha az a nyomorult életben maradt – préseli a szavakat a fogai között. - Azt nem gondoltam, hogy lesznek olyan bolondok, hogy idehozzák és jóformán ezüsttálcán nyújtják használatra, már amikor megtudtam, hogy Argran orra elől elvitték az egyiket, aggasztott annak a vacaknak a jelenléte - sziszegi. Hm. Nos, igen. Argran orra elől… sajnos nem eléggé észrevétlenül. De bízni lehet benne, hogy az a gömb már úton van Hellenburg felé… bár most az a gondolat sem nyugtatja meg, hogy az a gömb bákinek a tulajdonában van. Még Leopold serege sem lehet elég megbízható. Elég egy bolond, akinek ötletei támadnak...
- Mondd, mennyit tudsz egy... Maria Goldakárki nevű tűzdruidáról? - kérdi kis gondolkozás után Alicia, alig hallhatóan.
Meglepetten pislant egyet. A név rögtön ismerős, de kell pár pillanat, hogy eszébejusson, honnan.
- Maria Gold?... Nagyon... önérzetes személy, volt szerencsénk találkozni vele egyszer. – felel diplomatikusan. Úgy is lehetne mondhatni, hogy öntelt, magát szent bölcsnek hívő megmondóember… - Nagy hatalmú druidának tűnt, és... meggyőződése volt, hogy Minának fel kellene elevenítenie a tűzdruida-mágiáját. - idézi fel azt a napot. Meglehetősen kellemetlen nap volt, sárba ragadt szekérrel és furcsa beszélgetésekkel, valamint meglehetősen sok fáradalommal. - Miért...?
- Megtámadott az ideút közben- morogja Alicia. - Nagyon fel akarta nyitni a szemem valamire, de nem tudom, mennyire megbízható. Vagy mennyire hihetek neki.
Felnyitni a szemét, ez jellemző volna Mariára. A legerősebb emlék róla az, ahogyan Minát próbálta meggyőzni, milyenek a valódi druidautak, és, hogy ahogy őt tanították, nem megfelelő.
Megemeli szemöldökét. Fogalma sincs, mi történhetett Mariával az idők során.
- Eszerint nem csatlakozott Seamushöz? Akkor kihez... azaz hová... tartozónak vallhatja magát? - gondolkozik el. - Mondott valamit? Akart valamit? - kérdi szemöldökét ráncolva.
- Akkor nem Delet szolgálja? Ez egyre bonyolultabb – dörzsöli meg Alicia a halántékát. - Mondott, de nem értettem még meg. Ha eleget gondolkodom rajta, talán két holdtölte múlva sikerül megfejtenem.
Damien megcsóválja a fejét.
- Lehet, hogy delet. Nem tudom. Amióta elbúcsúztunk tőle, semmi hírt nem hallottam felőle. - Próbál visszaemlékezni bármire, ami fontos lehet a nővel kapcsolatban. - Mikor mi felkerestük... Cinderweald területén bujkált. Ott akartak egy új druidaszentélyt létrehozni. De... megtámadott? És még... életben van? - néz végig Alicián, látható sebek után keresve ismét, hiszen ő nyilvánvalóan életben van, viszont nem beszél Mariáról múlt időben...
Alicia megvonja a vállát.
- Elmenekült. A varázslataival nem tudott nekem ártani, én nem tudtam meglepni az élőholtjaimmal, így egy döntetlenben kiegyezve elváltak útjaink
Damien résnyire szétnyitja az ajkait, majd lassan bólint. - Értem... Tett valami ajánlatot? Kit támogat ebben az egészben? Vagy senkit? Nem tudná az utóbbiért sem hibáztatni, bár nehéz elkerülni, hogy valakinek az oldalára kelljen állnia.
- Nem tudok róla – rázza meg Alicia a fejét. - Ha valóban olyan, mint amilyennek leírtad, valószínűleg a saját érdekeit szolgálva cselekszik, de ha valaha elém kerül ismét, majd megkérdezem. Talán nem fogunk egymásnak esni sem.
Lassan bólogat, szinte ösztönösen, s elgondolkozva néz maga elé. Aztán felkapja a tekintetét és szinte rémülten keresi az Aliciáét.
Ez a beszélgetés olyan, mint régen. Mintha nem is ellenséges fronton közelítettek volna ugyanarra a csatatérre.
Nem fognak egymásnak esni...
És ők?
"Nem fogok ellened harcolni", hangzott el már egyszer, és ezen nem tervez változtatni. De hogyan...?
- Nektek mi volt a tervetek? Ezzel a csatával. Mit mondtak, mi lett volna a konkrét cél? A gömbről ezek szerint nem tudtak, vagy nem szóltak...
- Túlélni? – felel Alicia, mintha mi sem lenne egyértelműbb. - Nem volt tervben előrenyomulás tudomásom szerint, csak kibírni a napot. Két fél ellen nagyon mást nem lehet.
Damien összeráncolja a szemöldökét.
- Azt reméltem, Észak előtt ideérünk. Nemrég tudtuk meg, hogy már ők is itt vannak... - Mély levegőt vesz. - Mi lett azzal, hogy előbb támadja meg Delet és Északot, minthogy fordítva történne? Mégsem sikerült - mutat rá, és hirtelen olyan, mintha visszakerültek volna abba a fogadóba, amikor egy éjszakán s reggelen keresztül spekulálták, Seamus vajon mit akarhat. A gondolat mosolyt fest az arcára.
Körbenéz. Mindenki nyalogatja a sebeit.
- Ennek a csatának már vége... Nem lesz ez így jó. A két frontos harc... - megcsóválja a fejét. - Kellene még egy tárgyalás. Egy valódi. Valódi eredményekkel. Egy olyan, amely után senki nem akarja felrobbantani az erdőt. Vagy bármi mást.
- Hmh, akkor javaslom, a Délieknek vesse fel az ötletet, gróf uram. – A kifejezés megmosolyogtatná kissé, ha nem aggódna a folytatáson. Én is megpróbálok erről az oldalról tenni valamit, bár kétlem, hogy sok beleszólásom lesz - Alicia arcán még hangsúlyosabbá válik a kimerültség. - Bár tartok attól, hogyha jutunk is itt most valamire, rövid időn belül visszatér a sokakat megmozdító gyűlölet.
Szavai hideg késként szurkálják. Nem engedheti, hogy elhiggye ezt. Ha megteszi, akkor semmi értelme nem lesz semmilyen küzdelemnek… Kivéve az imént említett: a túlélés.
Többet érdemelnének ennél.
- Még mindig vissza akarsz menni hozzá? - kérdi halkan, az Alicia vállán nyugvó kezének ujjai akaratlan is megrándulnak kissé. Meglepődik, mennyire elhaló a hangja. Meg is köszörüli a torkát. - És meddig? Ameddig tényleg ott nem...- hagyod a fogad az egyik csatában? Visszafojtja a mondat második felét. Lehunyja a szemét és lehajtja a fejét. - Ha velünk jönnél, biztonságban lehetnél. Holtmágus vagy, igen, de bármi másra is képes lehetnél. A legegyszerűbb munkából is megélhetnél. Vagy akár tanulhatnál és tudós lehetnél - ugrik be valami arról, hogy Alicia kastélyban való tartózkodása alatt kedvelte a könyveket. Vagy nem is a könyvek voltak, hanem mágikus tárgyak? Fene tudja. - Keresnénk még csomó olyan tárgyat, mint a gyűrűd, a rúnás gyűrű, amelyiket Sebastiannak adtad... még mindig megvan, nagyon szereti. - mosolyodik el, ahogy arra gondol, éppen úgy fecseg, mint Mina. Talán ő is ezért csinálja? Így? Hogy valahogyan kapaszkodjon a beszélgetésbe, hogy ne engedjen elszállni valamit, amit meg szeretne tartani?
Mintha mosolyt hallana Alicia szavaiból:
- Ne legyél buta. Te is tudod jól, hogy a birtokod igazgatása mellett nem maradna időd kincseket felkutatni. De értékelem a ragaszkodásodat – Fölemeli a tekintetét Damienre. - Tényleg kevesekről mondhatom el, hogy ennyiszer nyújtották volna felém a kezüket, de még maradnom kell. Ez után jó indokkal háboroghatok és kérdezhetek.
Háborogni és kérdezni... Kérdéses, hogy a tündék mennyire fogják ezt értékelni. De eddig túlélte ott. Eddig megvolt velük.
- Keresünk valakit, aki ráér - mormogja mosolyogva, mintha csak valamiféle mesét fűzne tovább. - Majd Dennis megy veled, ha idősebb lesz, szerintem érdekelné. Csak ne túl veszélyes helyekre...
- Majd előre átnézem a romokat, mielőtt Dennist elvinném oda, és akkor biztos nem fog baja esni – felel Alicia, megvonva a vállát, őszintén meglepve Damient, hogy egyrészt emlékszik rá, kicsoda Dennis, másrészt hajlandó továbbmenni az eszement ötleteivel…
Szemei lassan lecsukódnak, mintha ezzel el tudná kerülni, hogy elfogadja az igazságot. Alicia nem fog vele menni. Most nem. És ezek után megint nem befolyásolhatja, mi történik. Nem fogja látni, nem tudja követni, nem értesülhet semmiről, amíg…
Hirtelen egy kéz szorítását érzi a mellkasánál, Alicia megragadja a ruháját és közelebb húzza őt. Szemei hirtelen pattannak fel. Alicia a füléhez hajol és suttogni kezd – mintha lenne bárki a közelben, aki hallgatózhat…
- Innentől a második holdtöltekor a régi Lightleafnél. Ott találkozom Mariával, de ne mondd el senkinek
Majd visszahúzódik.
Kissé megborzong a suttogás miatt.
- Bízom, hogy sikerül leülnünk beszélgetni – mondja már megszokott hangerején.
Szemöldökét megvonva kérdőn saját maga felé mutat. Azt várja, hogy ő is ott legyen?
A nő megvető szemforgatásától és aztán következő pillantásától akár le is éghetne az arca, de tapasztalt már rosszabbat. Végül egy bólintást is kap.
- De természetesen megértem, ha túl elfoglalt vagy a birtokod papírmunkáival és a következő vacsora kiválasztásával – szurkálódik tovább Alicia. Nem igazán lett másmilyen, amióta nem látta. Ez némileg megnyugtató. - Vagy ha Minára és Sebire vigyáznál- teszi hozzá némileg komolyabb hangnemben.
Zavartan felnevet.
- Aligha hiszem, hogy papírmunka temetne maga alá az elkövetkező hetekben. Úgyhogy emiatt ne aggódj. – Ami pedig Mináékat illeti… Minél messzebb vannak ettől az egésztől, annál jobb. Talán küld majd levelet, hogy térjenek haza a birtokra. Elárulhatnád azért, milyen rejtvényt mondott, hátha addig megfejtem - teszi hozzá, s sebesen azt tervezgeti, hogyan hagyhatja majd ott Leopold csapatát, ha még velük lesz, anélkül, hogy feltűnést keltsen...
- Hát hogy miképpen lehet a fejembe verni dolgokat. Fizikailag, átvitt értelemben, a fülemen keresztül, esetleg az orromon, netalán a számon át? – érinti állához a kezét. - Ezen elgondolkodhatsz, mert lehet, neked is segíteni fog a meggyőzésemben. Viszont... – néz a déli csapat irányába – Most már ideje lenne indulni, úgy érzem.
Összeráncolja a szemöldökét.
- Valamiféle anyagról beszél? Valami ehető növényről, gombáról, szerről?... Vagy valami elvont és ötvenféleképp értelmezhető bölcs önfejű, öntelt druida-dolog. Követi Alicia tekintetét, majd visszanéz rá. - Szóval ha megfejtem ezt a rejtvényt, velem jössz? - kérdi, miközben az elhangzott szavakat pörgeti újra és újra.
Alicia összepréselt ajkai most nem dühöt rejtenek, hanem valami mást, mintha valami butaságot mondott volna és inkább nem is kap véleményezést… Bármi is legyen is, most nincs ideje agyalni rajta. Idővel meg kell jelennie és számot kell vetnie azzal, ami történt. Megkeresni a túlélőket. Tervezni a további lépéseket.
Alicia széttárja a karját.
- Nyugodtan gyűjtsd az ötleteket, és ha valamelyikkel sikerül kitalálnod... Miért is ne?
Vállai kissé megint megrázkódnak a nevetéstől.
- Szavadon foglak.
Ezt a mondatot még sose gondolta talán ennyire komolyan…
Mély levegőt vesz és nehézkesen kifújja.
- Nem szeretnék már sokszor búcsúzkodni. Enyhe feddés van a hangjában, bár inkább játékosan, mint komolyan.
- És ott leszek.