/Semmi baj, nem került semmibe újranyitni a topicot
/
Csak sétálgatok - igaz, nem céltalanul. A napokban sikerült elcsennem egy könyvecskét, amelyben azon növények szerepelnek, melyeknek gyógyhatásai vannak, vagy bájitalok készítéséhez szükségesek. Egyelőre csak az érdekelne, hogy képes lennék-e beletanulni ebbe a szakmába akár magam is - legalább annyira, hogy megtanuljam ezeket a növénykéket felismerni. Enélkül hiába is akarnék nekiállni -szerintem- a tanulásnak. Ha leghalványabb fogalmam sincs, hogy mi is az a Tinóru vagy Mandragóra, és hol találom, addig úgyis hiába tanulnám meg, hogy az egyikhez teszemazt szesz kell, a másikhoz gyöngyvirág... Utóbbit legalább tudom, hogy micsoda. Ezt az egyetlen egyet.
Túl sokáig nem bambulhatok a könyvbe, a falu határát kerülgetve, hátha lelek valami olyat, ami a lapra is van rajzolva színes festékekkel. Vita hangja csapja meg a fülem, s egy ismerős szó: tolvaj.
Szemeim kikerekednek, szívem nagyot dobban, össze is csapom gyorsan a kis könyvecskét, s elrejtem oldalamon levő táskámba. Ez még éppen belefér, bár összecsatolni már így sem tudom a feszesen dagadozó tárhelyecskét.
Néhány pillanat múlva megnyugodhatok viszont. Nem rólam van szó, nem engem ismert meg már messziről valaki, akit sikerült kisebb vagy nagyobb mértékben meglopnom a napokban. Egymással perlekedik három másik, mind férfiak. Elvigyorodom, s csak egy egész kicsit megyek közelebb hozzájuk. Leguggolok a fűbe, az épp körülöttem lévő növénykék közé, s úgy teszek, mintha ezeket tanulmányoznám éppen. Közben persze sokszor odalesek, s hegyezem a fülem. Magamban jókat mosolygok az indulatok ki-kitörésén. Szeretem hallgatni és látni a bajt - az egyetlen dolog csak, ami keserű szájízt okoz az egész helyzet kapcsán, az az, hogy ezúttal nem volt szerepem a kialakulásában. Kicsivel azért jobban szeretem a gondosan megválasztott mozzanataim eredményét nézni. De azt hiszem, ezzel mindenki más is így van, csak a nagy többség -velem szöges ellentétben- a jótettekkel kapcsolatosan.
~Lopott. Biztosan lopott. Túl indulatos ahhoz, hogy hihető legyen, amit mentségére felhoz. Nem jól játssza az ártatlant. Ebbe a hibába én is beleestem még a legelején, csak sikerült ledolgoznom. Bár igaz, egy csinos hölgy két csillogó szeme meggyőzőbb lehet akár száz akárhogyan megválogatott szónál, eskünél is.~
Persze, ilyen szempontból jókora szerencsém van. Szép is vagyok, csinos is, kedves a hangom, és össze is szedtem már annyit, hogy olyan öltözetem legyen, amilyen a kis tolvajkáknak általában nincs. Emellé megtanultam megszeppent képet vágni és rendkívül ártatlanul rebegtetni a szempilláimat, mint aki épp azt sem tudja, hol van. Ilyen szempontokból nyert ügyem van, ha csak meggyanúsítanak, anélkül, hogy valóban látták volna, hogy én loptam. Ha látták, hogy elvettem valamit, akkor persze más a helyzet. De abból is ki tudom vágni magam.
"Én beteg vagyok, kérem. Nem tudok ellenállni a késztetésnek, hogy elvegyem, ami megtetszik. Néha még akkor sem, ha semmi szükségem nincs rá. Kérem, bocsássák meg, azonnal visszaadom."
Vagy valami hasonló. Sírós hang kell hozzá csak, remegő kéz, ami arról árulkodik, hogy félek a következményektől. Kinek ne esne meg egy ilyenen a szíve? Akármilyen kőszívű is legyen, legfeljebb rám rivall, hogy kotródjak. De őrséggel nem vezettet el.
Közelebb lépdelek, lassan és hajlott háttal, mint aki még mindig a fűben, a gaz közt keresgél. Nem vesznek észre. Túl elfoglaltak a maguk bajával, vélt sérelmükkel és igazukkal ahhoz.
~Mi lenne, ha...~
Valóban. Mi lenne? Ugyan, semmi. Nem arra figyelnek.
~Itt az idő. Magadban már vázoltad is az eshetőségeket. ugyan, mire vársz még?~
És igazam van, mint mindig. Nem is én lennék, ha nem merülne bennem fel a gondolat, hogy kihasználjam a szinte ezüst-tálcán kínálkozó lehetőséget. És ráadásul, ami még vonzóbbá teszi ezt most, az nem más, mint hogy még nagyobb bajt kavarhatok a három szerencsétlen köré.
Leszakítok pár gazt gyorsan, amiket a kezembe gyűjthetek, mint valami füvesasszony. Egy jókora maroknyival szedek össze ebből is-abból is. Valószínűleg nem jó ez a sok vacak semmire, de most meg fog felelni a célnak. Ahogy sejtem, ezeknek egyike sem tudja úgyse, mi fán teremnek a gyógynövények. Legalább annyira, mint én sem - de utóbbi azért annyira nem számít pillanatnyilag.
Amint megvagyok a bokrétával, meg is indulok feléjük. Lassacskán, de céltudatosan, időnként még mindig szétnézve lábaim körül, hogy hová lépek. Csak hogy fenntartsam a látszatot továbbra is, arra az esetre, ha mostmár felfigyelnének rám. Amint aztán hozzájuk érek, csak bele kell botlanom az egyikükbe. Ezt sem nehéz megjátszani, lévén ők is egy dúsabb fűcsomó közelében állnak, amit füvesasszonyként alaposan meg kell néznem.
És hopp! Máris koppanok az egyik úriemberen, történetesen azon, akit tolvajnak kiáltanak ki. Hullik a sok növény, rá a ruhájára, a holmijára és szanaszét a földre. Persze, nem az ütközéstől magától, hanem mert a felét szándékosan szórom el, hogy elmarhassak tőle gyorsan bármit, amit csak érek, s ami mozdítható. Erszény, apró fegyver, gyűrű... Ki bánja? Csak legyen valami, ami remélhetőleg többet fog érni egy-két Váltónál.
-Ó. Elnézést, nagyon röstellem, nem figyeltem eléggé. Ne haragudjanak, nem akartam megzavarni magukat... -rebegem megrettent hangon, majd ezzel a lendülettel le is hajolok a lehullott holmikért. Ez utóbbit leginkább azért, hogy gyorsan elrejthessem a kezemben maradt gizgaz közt, vagy szoknyám derekában a lopott holmit gyorsan, és természetesen azért is, hogy ők a formás hátsóm bámulása közben megbocsássanak, avagy el is feledkezzenek arról, hogy esetleg könnyebbek lettek egy kis súllyal.
-Segítenének összeszedni ezeket, kérem? Kellenek. Amint megvagyok, nem is zavarok tovább, ígérem. -nem csak az időt húzni célom, csak újabb lehetőséget akarok adni magamnak arra, hogy még valamire lecsaphassak; akár egy lelógó medálra, akár egy pár zsebből kiesett Váltóra.
Amint összekapartam a dudva nagyját, ismét sűrű bocsánatkérések közepette, kedves mosollyal az arcomon valóban a távozás útjára lépek, a lehető leghamarabb. Azt, hogy mit sikerült elemelnem, csak a faluban nézem meg pontosan, miután elszórtam a gazhalmot is.