Saga első napja
A nap első sugarai gyengéden kúsztak be az ablakon. Saga elégedetten dudorászott a szekrény mellett. Ruháit már rég magára kapta, éppen a haját igazította meg. Odahaza mindig elsőnek ébredt fel, hogy a reggeli teendőit ellássa. Sosem riasztott álmából fel senkit, s mindig kész volt, mire a család felébredt. Erre rendkívül büszke volt, s elhatározta, hogy jó szokását itt is megtartja. Mire a többiek felkelnek, tiszta ház és terített asztal fogja őket várni. Nagyon hálás volt, hogy velük jöhetett, s szerette volna, ha minél nagyobb hasznára válna a többieknek.
Nyargalt is egyenesen lefelé a földszintre, hogy előkészüljön, ám nem számított rá, hogy az asztal már foglalt volt. Klaus ült ott rajta, tagjait szétterpesztbe, a lépcső mellett álló ablakon kifelé bámulva.
- Klaus...?- Hé, jóreggelt Saga. – sóhajtott nagyot a férfi –
Te itt jöttél a naplementét nézni?- A...napfelkeltét? – nézett rá bambán, erősen csodálkozva. Klaus ott feszített előtte a megszokott ruháiban (amit Saga azóta sem tudott tőle elvenni, hogy kimossa), ráadásul nem tűnt úgy, hogy különösebben sietne.
- Áh igen. Néha csak úgy felkelek, hogy megvárjam, ahogy előbújik a nap. Olyan jól esik ennyi szörnyűség után egy csöpp nyugalom. Tudod, mielőtt életre kelnek a többiek.- Áh, igen... – nézett Saga némileg csalódottan. Azt hitte ő fog elsőnek felkelni a toronyban. De nem számít, hiszen ez csak Klaus, gondolta magában, neki amúgy is sok furcsa gondolata van.
Ekkor nyílt a hátsó ajtó, s Leo lépett be rajta. Patakban fojt róla az izzadság...vagy éppen a patak vize, elég nehéz volt a vizes hajáról megmondani. Két kardjával a vállán sétált be, majd ment a sarokba egy rongyért, amivel letörölte őket.
- Áh, nem is fogható semmi egy jó kis reggeli edzéshez, nem igaz? – nézett a többiekre. Klaus csak egy megértő bólintással felelt, már meg sem lepődött rajta.
Saga viszont annál inkább. Eddig azt hitte ő az, aki szinte már túlságosan is szorgos. Erre itt jön Leo, aki valószínűleg az éjszaka közepén kelt fel, csak azért hogy napkeltekor edzhessen.
- Igen...hát persze... – hebegte a lány zavarodottan.
Ekkor nyílt ki a másik ajtó, mely egyenesen a falu felé vezetett, s Aleena lépett be rajta. A lány kissé kókadt, fáradt arccal fordult a többiekhez, mégsem tűnt túlságosan levertnek vagy kimerültnek.
- Hát te merre voltál? – bukott ki Sagából, aki szinte már nem is gondolkodott azon, mit mond.
- Ó, hajnali ima. Minden este felkelek, s ellátogatok a falu kápolnájába. – dörzsölte meg egyik kezével a tarkóját Aleena, miközben zavarba esve mosolygott – Régi szokás,a volt rendemnél mindenki ezt csinálta.
Saga szóhoz sem jutott. Épphogy sikerült feldolgoznia, amikor ismét csattant egyet az ajtó, s Maria lépett be rajta.
- Megjöttem! – ordította, azt gondolva, már úgyis mindenki ébren van. És nem is tévedett, Gerardot leszámítva ott volt mindenki.
- Milyen volt az este? – kérdezte Klaus.
- Áh, pazar. Nincs is jobb, mint egész éjszaka mulatozni. – ásított a vámpír egy hatalmasat –
Hallanotok kellett volna azt a dalnokot, aki tegnap érkezett. Na de én fekszem, olyan érzés, mintha egész este páncélban táncoltam volna. – nézett táskás, ámde mégis örömteli szemekkel végig a többieken, ahogy megropogtatta a vállát
A többiek integettek neki, ahogy Maria elvonult az oldalsó úton a szobája felé.
- Egész este? – nézett meghökkenve Saga a többiekre.
- Igen, Maria már csak ilyen. Tudod, a vérében van az éjszaka. – mondta Leo, ahogy letámasztotta egy szék mellé a fegyvereit.
~ Semmi gond. – gondolta magában a lány –
Majd Gerardnál fogok kezdeni. Ő még biztos nem kelt fel...Ekkor mintha csak valami varázsszó lett volna, a fiatal démon ballagott el a csigalépcsőn az alsó szinte. Lia szokás szerint ott lebegett mellett, páncélja helyett egy kényelmes, durva anyagból szőtt egyrészes ruhában pózolva Gerard feje felett.
- Jóreggelt. – intett Gerard a többieknek.
Saga reményteli szemekkel fordult felé.
- Jóreggelt. Jót aludtatok? – kérdezte tőle felderülve.
Gerard meglepődött. Lia sem volt különb.
- Aludni? Én le se szoktam este feküdni. – mondták egy emberként, közömbös hangon.Tudásdémon volt, miért is kellett volna neki.
Saga arcáról lefagyott a mosoly. Csalódott, kedvet vesztett arccal ballagott fel a lépcsőn.
- Azt hiszem én még alszom egy kicsit...Ahogy otthagyta, Gerard bűntudattal teli arccal fordult a többiek felé. Zavart volt, nem tudta hirtelen mi történt.
- Valami rosszat mondtam? – de válaszul mindenki csak megvonta a vállát.
Saga még aznap erőt gyűjtött, hogy márpedig csak azért is megmutatja, mire képes. Fájt beismernie, de zavarta, hogy lényegesen kevesebb dolga volt, mint odahaza. Itt szépen egyenlő részre osztották fel egymás közt a háztáji munkát, így senkinek sem kellett a belét kidolgoznia, hogy a toronyban rend maradhasson.
Óvatosan osont be a kamrába, hogy készítsem valami finomat ebédre. Nem tudta csak, hogy már Leo réges-rég ott volt, s a kandalló mellett állt egy nagy kondért figyelve. Saga egy könnyed lépéssel mellette termett, ahogy megpróbált a bogrács fölé hajolni.
- Mit főzöl?- Régi családi recept, nagyanyám mindig így főzte a ragut. – túrt bele Leo elégedett mosollyal egy nagy fakanállal az üstbe.
- Tudok valamit segíteni? – csillant fel Saga szeme.
Leo elmélázva vakarta meg az állát.
- Hm...ami azt illeti, igen...Saga örömteliek ütött a levegőbe.
- ...hoznál még két fej hagymát a kamrából? – mondta Leo.
A lány arcáról lefagyott a mosoly. Valami többre számított.
- Azonnal... – mondta lelombozva.
A torony felső szintjei felé vette eztán Saga az irányt. Kitalálta, hogy összeszedi mindenki használt ruháit, és leviszi őket a folyóhoz kimosni. Fürgén járta meg egyik szobát a másik után és egy nagy fonott kosárba gyűjtötte össze mindenki ruháit. Szerencsére mindenki nagyon cifrán öltözködött, így nem kellett amiatt aggódnia, hogy összekeverné őket. Egyedül Leo és Klaus ingje hasonlított túlságosan, úgyhogy Leoér alaposabban tanulmányozta, s végül egy apró foltnak hála megnyugodva tette vele a kosárba.
Legvégül Maria szobájába nyitott be. Ahogy arra számított, koromsötét volt odabent, minden ablakot vastag deszkákkal zártak el és az ajtó is. A vámpír lány ott feküdt az ágy szélén, még ki sem bújva a ruhájából, egyik kezével oldalt, az ágy szélén nyújtózkodva a padló felé. A kabátja ott volt mellette, a padlóra lehajítva. Saga óvatosan az ágy mellé osont, majd érte nyúlt. Ám épphogy csak felemelte a földről, Maria karja megmozdult és megragadta.
- Én egy abszolút jámbor ember vagyok... – morogta félálomban, a szemét félig kinyitva -
...de aki alvás közben zavar, abba beleharapok. – sugárzott belőle a rettegést s kétségbeesést keltő aura.
Saga ijedten rohant ki a szobából. Elég csalódott volt, hogy nem tudta a dolgát rendesen végezni. Úgy döntött megvárja, amíg Maria felkel és aztán lát csak neki a mosásnak. Erősen gondolkozott. Ki az, aki a legtöbbet dolgozhat az egész toronyban. Hirtelen Gerard jutott eszébe. Lia említette, hogy mennyire alaposan beosztja az idejét, még azt is előre tervezve, hogy mikor eszik, alszik, vagy éppen hagyja el a tornyot. Említette azt is, hogy ezért szokott Gerard mindig bosszankodni, amikor el kell menjenek egy hosszabb útra, mert akkor kénytelen mindent újra megtervezni. Noha ezt sosem szokta szóvá tenni, mert általában valami fontos oka szokott lenni, de Lia látja a gondolatait.
Egyenesen a torony felső szobája felé vette az irányt. Nagy lendületét csak az ajtó fogta meg. Az ajtó zárva volt. Azaz nem is zárva, mert ki bírta nyitni, de valami elállta az útját. Kopogni próbált, de nem érkezett válasz. Megpróbálta beljebb nyomni az ajtót, ami nagynehezen, recsegő hangokat kiadva adta csak meg magát. Saga óvatosan bedugta a fejét. Az ajtó előtt egy nagy kupac könyv állt. Gerard ott állt az asztalnál. Előtte az üres asztallap felett mindenféle színes ábrák, pecsétek, képletek, és persze rúnák keringtek. Körülötte tükrök, apró, karos szerkezetek sorakoztak, melyeket időről időre magához vett.
- Gerard...zavarok? – kérdezte óvatosan.
A démon meglepette fordult hátra. Ahogy hátranézett, a képletek hirtelen abbahagyták a tekergést, megtorpantak.
- Saga? – nézett, ahogy tekintete az ajtót eltorlaszoló kupac felé terelődött –
Várj, segítek... – tette hozzá némileg zavarba jőve –
Nem számítottam rá, hogy ma bárki ide fog jönni. – magyarázkodott, miközben odébb tolta a könyveket, hogy a lány beljebb léphessen.
- Pontosan mit is csinálsz ilyenkor?- Víziókat alkotok. – mutatott a démon az asztalára –
Elképzelem és megformázom a varázslatok pontos másait. Így anélkül tudom őket tanulmányozni, hogy bármiben is kárt tennék. S keverek, csavarom őket. Így alkotok újat, ötletelek.Sagának elállt a lélegzete. Gerard itt állt egész nap és ezt a monotonnak tűnő, mégis iszonyatosan bonyolult munkát végezte. S mi eredmény gyanánt, talán semmi haszna nem lesz belőle.
- Nincs mit csinálnom. – mondta morcos, csalódott arccal.
- Tényleg? – vakarta meg Gerard a fejét –
Hát, igazad lehet. Mi sosem éltünk úrként, megtanultuk a magunk gondját viselni. Nehéz lehet megszokni.- Nekem mondod. – felelte Saga –
Olyan haszontalannak érzem magam.Ez furcsa volt pont egy olyan járatos, ügyeskezű lánytól hallani, mint Saga. Ezer és ezer feladatot tudott ellátni, egymaga akár a háztartást is vezetni, szükség esetén vadászni is akár. De érthető volt a csalódottsága. Így, hogy nincs neki mit tennie, mert immáron minden, amit tud mindenkinek a maga feladata, tényleg nem maradt neki semmi dolga.
- Régen mit csináltál, amikor már nem volt teendő a ház körül.Saga lemondóan vonta meg a vállát.
- Jürn mesternek segítettem előkészíteni a szereket. De olyat itt nem csinálhatok.Gerard elgondolkozott.
- Nos, meglátom, mit tehetek.Sagát már nem is igazán érdekelte. Unott arccal sétált ki a toronyból és feküdt le a fűra. Úgy néz ki, most ebből fog állni az élete. Talán elég lesz neki csak délre felkelnie. Amilyen kevés munkája van, úgyis elkészül mindennek egy-két fertályóra alatt.
A napok lassan, unalmasan teltek. Arcáról akarta lehúzni a bőrt, még az élvezetesebb volt, mint az bámulni, ahogy a fű nő. Ráadásul a többiekkel is alig beszélt valamit. Saga arra gondolt, biztos megutálták érte, vagy magának valónak tartják, amiért állandóan ilyen kedvtelen arcot vág. Azon gondolkodott, talán elszegődik inasnak a falu valamely mesteréhez. Akkor talán megtanul valami újat. Nagyot sóhajtva döntötte el, holnap körbe is fog nézni. Reméli, nem fogják megszólni a különc akcentusa miatt.
- Saga, ráérsz egy kicsit? – jött oda hozzá egyszer csak Gerard.
- Persze. – sóhajtott nagyot a lány.
- Arra gondoltam, költözz át egy másik szobába. A mostani kéne nekem, mert nem tudom hol tartani a könyveimet. – magyarázta, miközben a torony felé igyekeztek.
- Persze. – mondta egykedvűen. Ha már mások hasznára nem lehet, legalább útjába ne álljon a többieknek.
Útjuk a torony egyik távoli, napos szobájába vezetett. Annak idején itt volt az a rengeteg csontváz, amit kitakarítottak. Most úgy nézett ki mint bármelyik másik kis terem. Illetve egy különbség volt. Teljesen át lett rendezve. A szobát meleg, kellemes kandallótűz világította meg. A fakakat szárított füvek, polcok tarkították. Oldalt tekercsekre rúnák voltak véseve. Egy nagy üst állt a tűz felett, s egy kis helyen lyuk volt ütve a padlóba, alata egy apró kis pincével ásva, melynek hűvösébe agyagedényekben sorakoztak a különféle kencék. Egy kis asztalka, egy nagyobb asztal, valamint az a sok szerkezet és eszköz is mind ott sorakozott, ami Gerard szobájában volt korábban. Sagának elállt a lélegzete. A szoba pontosan úgy nézett ki, mint annak idején Jürn mester műhelye.
- Ezt meg mégis hogyan csináltad? – nézett körbe.
- Tudásdémon vagyok. Elég volt csak egyszer látnom a helyet, hogy emlékezzek rá. – mondta elégedetten, ahogy meggyújtotta a pipáját.
- Ehem! - köhintett Lia, ahogy megjelent Gerard mellett.
- Tudásdémonok vagyunk... - pontosított a fiú.
- Ez a műhely most úgy néz ki, mint ami a nagymesteré volt. – magyarázta Lia – E
gy nap talán majd a saját képedre formálod. Addig is, itt most azt csinálsz vele, amit szeretnél.- De...nem fog kelleni ez a rengeteg műszer és eszköz? – nézett körbe a temérdek szerszámon, amit Gerard a saját szobájából hozott le.
- Áh, majd újrafarigcsálom őket. – szívott egy nagyot a pipájába.
Saga felderült. Lelkesen bólintott egyet, ahogy elővett egy könyvet, s nagy hévvel nekilátott első jegyzeteinek. Sok dolga volt még, ha hasznos tagja akart lenni a csapatnak. Elvégre ehhez rajta kívül senki más nem ért.