Félrevonom a tekintetem az írnok elől, elnézek, és úgy érzem most még nem tudom újra látni őt. Én csak szerettem volna valami olyan dolgot megteremteni ami boldogságot hoz a világba, nem ? Valamit amit a magam és mások örömére is felhasználhatok. Emlékszem hogy Mikáért tettem. Egészen hat éves koráig rettentően félt mindentől. Szerettem volna külön szobát neki, tekintve hogy kezdem helyszűkében lenni. Alig néhány óra alatt, a frissen kitakarított és rendezett hálószobám a szertehagyott játékok és gyerekruhák birodalmává változott át. Valahogy ott kellett lennem vele, és egyszerre mégsem. Emlékszem anyám zseniális szavaira a mai napig :
'' - Változz rókává ! A kislányok szeretik az állatokat,
te pedig egy négy lábon járó
cukisággombolyag leszel !''
A mai napig kikérem anyám véleményét, bár szinte minden tanácsa a világ egy új szegletét mutatja meg nekem. A trükk végül bevált, Mika imádta a rókaalakom, és mindig magához szorítva aludt el. Róka úrnak szólított, és mindig azt hitte, apukája barátja vagyok, néha megtépte a szőrömet, vagy túl sokat piszkálta a fülemet elalvás előtt, sőt...még egyszer a nyakamba is beleharapott. Hihetetlen megnyilvánulásokat tett, ezt pedig sosem mutatta felém emberi alakomban.
A későbbi utazásaim miatti távollétem miatt tanultam meg mások fejében beszélni. Mika rengeteget ült otthon, míg volt hogy hónapokra el kellett mennem. Hívott a kötelesség, és persze az erszényem is, jól fizető munkákat vállaltam el, csak hogy mindent megadhassak neki. Akármilyen messze is voltunk egymástól, lelkileg sosem váltunk el, végigbeszélgettük az utat, néha a városokról, vagy emberekről meséltem neki. Mindig is ámuldozva hallgatott, és érdeklődve kérdezgetett, és sokszor hangoztatta hogy szeretne oda elmenni velem együtt. Természetesen ez is anyám ötlete volt.
~ Az első törvény, amelyre figyelned kell, az Alak törvénye. A ruhád, a felszerelésed, a fegyvered, minden amit magadnál tartasz, az alakodba olvad. Egyedül a szent tárgyakat képtelenség megváltoztatni. Ne is próbálkozz vele, megjárod a poklot ha megpróbálod, tapasztalatból beszélek. Továbbá ha megsérül az állatalakod, az emberi alakod is arányosan sérül, így ajánlott az óvatosság. Démonok esetében, mint 'én', nem tudom hogy hat a szentség.
Most mégiscsak tanítom ? Egy kincset, amelyet a szeretet és a törődés alkotta meg egy bölcs és sokat megélt lélek tanácsa alapján. Ezt a képességet, amit nemes célból kovácsoltam magamnak, most mégis egy ilyen lelketlen, hatalomtól megmámorodott, érzéketlen szörnyeteg kezébe akarom adni ? Még több hatalom és még több erő ez számára, sosem fogja látni az értéket benne. Egy idő után pedig minden elenyészik az időben. Ahhh. Nem számít már hogy én mit gondolok. Már öreg vagyok, de még korántsem vén, és figyelemmel szeretném kísérni ennek a lénynek a felemelkedését és bukását is. Bizonyára érdekes történet lesz, valami változó, talán még valami érdekes is az eljövendő korokban. Én pedig itt leszek, és csendben megfigyelve majd jegyzetelek. Talán az írnok egyetértene a feladat szépségében.
~ A második törvény elég egyszerű, ez az Megértés törvénye. Az átváltozáskor a tevékenységnek kell lekötnie minden figyelmet és koncentrációt. Nem elég csupán az állat alakját ismerned, ismerd meg is őt. Hogyan mozog, miképp eszik, miféle módon vadászik...meg a többi. Máskülönben hát...szétesik az egész. Nem vagyunk állatok, de amikor átváltozunk, részben azokká leszünk. Ezt bizonyítja az is, hogy képessé válunk a kiválasztott alak erősebb látási, szaglási, hallási, madár esetén repülési tulajdonságainak használatára.
~ A harmadik törvény már picit... -vakarom meg a fülem tövét a hátsó lábammal, majd visszenézek az írnokra - ...hogy úgy fogalmazzam furcsa törvény. Ez az Ösztön törvénye. Az alakváltásnak csupán egyetlen hátránya van, ez pedig az átváltozva töltött időben erősen érzett állati ösztön. Egyeseknél fokozott játékosság, másoknál félénkség, netán agresszivitás, és hát igen...a papucsrágás is ezek közé tartozik. Most mondom, hogy ez mindenkire másképp hat, tehát nem garantálom hogy papucsot fogsz rágni...
Hirtelen felugrok majd beiramodok egy fa elé, csendben hallgatózva. Mintha hallottam volna valamit, de az is lehet hogy csak a szél volt. Meglehet, de gyanús. Nagyon gyanús. Hirtelen sercenés üti meg a fülem, és azonnal megfordulva a fák közé iramodok. Igen, innen hallottam ! Olyan...hmmm...egérszag van. Érzem hogy itt van. Valahol. Itt van a fűben, és én meg akarom fogni. Fejem a földnek lapítva néhány másodpercig csendesen fekszem, alig néhány pillanat hogy a levegőbe ugorva a bő fűszálak közé vetődjek, majd egészen az írnok melletti fa törzséhez kergetve az egeret, ahol az eltűnik egy alig észrevehető kis lyukban. Néhányat kaparok a lyukon, majd megpróbálom felfúrni az orrom a lyukba, vajmi kevés sikerrel, majd a megelégelve a sikertelen próbálkozást az írnokra tekintek, mintha mi sem történt volna.
~ Azt hiszem az elméletet tisztáztuk, van kérdés, vagy kezdődhet a gyakorlat ?