A kinevezés
Szép teliholdas kora este van, s a szentély ablakán beszűrődő fény kelt fel a legszebb álmomból. Nincs szél, ami a fák koronáját megmozgatná, sem pedig eső, ami meglocsolná a szomjas földeket. Nincs szárazság, sem nélkülözés. Lassan nyílik a világlátott szemem, s ahogy a Holdra nézek, egyből tudom, hogy a mai este sem lesz eső. Így egy halvány ívű mosollyal köszöntöm az éjszakát, s lassan letolom magamról a dunyhát, ami a megöregedett testem tartja melegen. A kellemes érzést felváltja a fagy, de én szó nélkül tűröm, bevallom makacs vagyok, mint a többi öreg. Hány éves? 45 éves egészen pontosan. A talpam érintkezik a lábbelimmel, amit tegnap este hagytam ott. Belebújok, kissé öregesen, hiszen régen voltam már 20 éves. A mozgásom lassult, a látásom gyengébb, s fizikai erőm sem a régi. Ez bizony az öregség előjelei, de még tartom magam. Az öltözés 3szor több időt igényel, főleg ha valami fontos helyen kell megjelenni, s ott igazán fontos az idő. Rászánom az időt, s felöltözök szép díszesen, de az egyszerűséget szem előtt tartva. Mikor megvagyok, akkor a tükörbe nézek. Igen! Én vagyok az, akinek ilyen szépen kezd el korosodni, s kezd meglátszani az ábrázatán. Ettől függetlenül, még mindig jól nézek ki. A esti Holdimádságomra készülök, mikor kopognak az ajtómon. Határozott, s fiatalos kopogás, amiből tudja a hozzám hasonló vén róka, hogy valami hivatalos ügyben keresik. Sóhajtok egyet, de megszólalok.
- Azonnal ott leszek – hallatom a hangom, ugyanolyan biztossággal, mint a kopogás volt. Hamarosan odalépdelek az ajtóhoz, majd a kulcs elfordításával, majd a kilincs lenyomásával jutok el oda, hogy a tejfeles képű, ifjú és erőtől duzzadó Holdtestvérem pillanthassam meg. Mosolygok rá, mert mint ha régi önmagam látnám meg benne. Finoman meghajolunk egymást előtt, aztán ő szólal meg először, hogy elmondja miért keres.
- Foley bátyám a Holdban! Alroy Brennan vagyok, s azért jöttem, mert a főpap látni kíván. – mondja felém, miközben mindvégig a szemembe néz.
- Brennan öcsém a Holdban! Azonnal indulok, s ne fáradj a kísérgetésemmel, eltalálok oda jómagam is. – válaszolom, amit ő egy bólintással nyugtáz. Meghajolunk egymás előtt, aztán mindketten megyünk a saját dolgunkra. Elindulok a saját tempómban, miközben azon gondolkozok, hogy miért hívat magához a körülbelül 10-15 évvel idősebb főpap. Köszönök mindenkinek, aki velem szemben jön, sőt egyesekkel váltok pár kedves szót. Nem árulom el senkinek, hogy hová tartok jelenleg, mert nem tartozik rájuk. Végül egy kihalt folyosón találom magam, s annak végén két elit őr strázsál, védve a méltóságot a gyilkosság eshetőségétől. Megállítanak.
- Uram! Álljon meg és azonosítsa magát, kérem. – szól katonásan a magasabbik, mire én engedelmesen megállok, majd válaszolok.
- Egan Foley lennék, s maga a főpap hivatott egy ügyben. Brennan öcsém a Holdban hozta hozzám a hírt a megjelenésről. – adom meg a választ, mire az bekopogtat, aztán kitárva az ajtót szól a szentély vezetőjének. Kell egy idő, míg visszafordul hozzám.
- Menjen a főpap már vár önre Uram. – ezzel szélesebbre tárja az ajtót, s beenged a nagy dolgozóhelységbe. Tekintetem, egy kis keresgéléssel rögtön kiszúrja a nálam idősebb testvérem. Közelebb sétálok hozzá, s a szokáshoz híven én mint fiatalabbik szólítom meg.
- Dempsey bátyám a Holdban! – hajolok meg előtte tisztelettudóan, mire jön a hasonló, de korhoz illő köszöntés.
- Foley öcsém a Holdban! – hangzik, de egyáltalán nem életerősen. A helyemen maradok, azonban a főpap int, hogy nyugodtan menjek közelebb hozzá. Engedek a kérésének, aztán az egy szem széken helyet foglalok, ami az asztal innenső részén található. Egy kisebb csend, majd az öreg vonásaira komolyabb él kerül.
- Tudod miért hívattalak téged? – teszi fel a kérdését, amire egészen egyszerűen válaszolok.
- Nem – hallatom a hangom, miközben ő lassan feláll, hogy megmozgassa öreg csontjait. Arcán egy kisebb mosoly jelenik meg, sőt megkerülve a nagy asztalát odalép hozzám, hogy szembesítsen a következővel.
- Megfáradtam már Egan, s pihennék. Eljárt felettem az idő. – nézek rá értetlenkedve, mert azonban a járása még nem mondható darabosnak, vagy túlságosan öregesnek. Emellett jól látszik rajta, hogy nem szenved hiányt egészség szempontjából. Folytatja beszédét végül. - A főpapi rangot tovább kell adományozni, azon testvérnek, aki legalkalmasabb a feladatra. – meséli nekem, s én nyugtalanul fészkelődöm a helyemen, végül közbeszólok.
- Én nem... – szólnék, de egy figyelmeztető intésével belém fojtja a gondolatot.
- De igen. Te vagy a legbízhatóbb, s legalkalmasabb személy, aki ezen posztot örökölheti, hiába szerénykedsz. – teljesen odalép hozzám, majd a kérges kezét ráteszi a vállamra. - Te vagy a testvéreid közül a megingathatatlanabb, egyben a legbölcsebb. Ezen felül a többi idősebb testvéreid szintén téged ajánlottak. Úgy vélem, ha mást neveznék ki örökösömnek, akkor mindenkit megsértenék, ugye tudod? – teszi fel a kérdést, de én csupán némán hallgatok. Meglep, hogy én leszek a következő főpap, a Holdszentély feje. S mi dolga a fejnek? Hogy vezessen, hogy megmutassa azt, hogy merre van az irány. Képtelen vagyok válaszolni, de Dempsey testvérem megveregeti a vállam egy öreges mosoly kíséretében.
- Tudom, nagy dolognak tűnik, ha csak belegondolsz. De ne aggódj, majd belejössz idővel. – mondja szinte úgy, mint apa a fiának jó tanácsként. Ellép tőlem, mire hosszan kifújom a levegőt, de ettől függetlenül a vállamon láthatatlan súlyokat érzek. Egyre nehezebbé, s nehezebbé, mint ha csak a székben akarna marasztalni.
- Fogd fel kihívásnak, amit életedben még nem tapasztaltál meg. Hidd el, s egyben bízok a volt tanítóid megítélésében. Ebbe a székbe, sosem került olyan, aki ne tudta volna betölteni eme megtisztelő, egyben felelősségteljes feladatot. Az elején nehéz, de két év megpróbáltatás után nem lesz gond. – fájdalmasan felsóhajtok, mint ha tényleg súly kínozna engem. Mikor a főpap visszatér a helyére, akkor a végszóként ezt mondja.
- Holnaptól te fogsz már itt ülni, míg én visszatérhetek a fiatalok feddéséhez, s a testvérekkel való beszélgetéshez. – hallom a hangján a megkönnyebbülést. Vajon nekem miféle próbatételeim lesznek? Mi vár rám ebben a kényelmesnek tűnő székben? Nem tudom, s ez aggodalommal tölt el. Tartok attól, hogy nem tudok megfelelni az elvárásoknak, s ki tudja még? Cikáznak bennem a gondolatok, amit a testvérem szakít félbe a következővel.
- Most elmehetsz, s holnap úgy ébredj, hogy te vagy a főpap.
Nehezen kelek fel a székből, sőt annak lábába szintén beleakadok egy kicsit. A rajtam lévő nyomás már most hatalmas, s ez azon csalóka érzést kelti bennem, mint ha ez csupán egy rossz álom lenne. Magam alatt vagyok, s hitetlenkedő arccal távozom. Az őrök kiengednek és további szép estét kívánnak. A szobámba visszatérve, próbálom felfogni a történteket, egyben felnőni a feladathoz…
A felelősség tudatában, s a gondolatok útján, teli gondokkal
Itt ülők a kényelmes székben, mint egy jóllakott macska. Annyi különbséggel, hogy míg a négylábú jószág ilyenkor vígan, semmivel törődne, addig engem a sok döntés e székhez szegez. A kezemben fogok egy kérelmet, egy legtávolabb eső szentélynek a felújításáról, mert a jelentés szerint kezd veszélyes állapotban lenni. Olvasom a papíron álló sorokat, annak fényében, hogy elég valószínű, hogy a papírtorony valamelyike hasonló kérés lesz. Mivel rajtam kívül nem tartózkodik más személy a teremben, így felsóhajtok. Egy pillantást vetek a költségvetési papírokra, ahonnan röhögve néznek rám a számok és betűk. Betyáros ez a főpapi rang, egyáltalán nem olyan szórakozás, mikor az ember a szebbik nemmel eltölt némi órácskát a szerelem oltárán. Jobban hasonlít egy vízben fulladozó emberhez, aki nem tud úszni. Tanulj meg gyorsan úszni, vagy nincs helyed többé e világon. A percek telnek, aztán úgy döntök, hogy aláírom a kérelmet. A szentély fontos intézmény, s bárki tér be oda, ne mondhassa, hogy omladozik és feleslegessé vált épület. Közösséget teremtő ereje van, ami fontos a sötét tündék számára. A Holdvallás nem pusztulhat el! Végül felállok a helyemről, mert öreg lábaim el vannak macskásodva. Kifelé indulok az ajtóhoz, majd két rövid kopogás, után egy harmadikkal jelzek a túloldalon lévő strázsáló Holdőrnek. Azon nyomban tárul az ajtó, s tiszteletteljesen szól hozzám.
- Uram? Miben lehetek a segítségére? – teszi fel a kérdést, amire csupán én odanyomom a kezébe az előbb elfogadott kérelmet.
- Kérem vigye ezt el a megfelelő helyre. Egyben ha már arra jár, akkor szóljon Dooley öcsémnek a Holdban. – válaszolom, mire az őr szalutál, s elsiet. Én visszafordulok, s visszasétálok a helyemre, hogy kezembe vegyem a következő ügyet. Arról számol be a papíros, hogy egy szerintük más fajból való tolvaj ellopta az egyik fontos szentélyhez tartozó tárgyat, s szeretnék a segítségem kérni ez ügyben. Mire az utolsó szóhoz érek, akkor az izmaim próbálnak elernyedni, de nem sok sikerrel. Még mindig rohadtul utálom őket, s mivel egy számomra kedves szentélyből lovasították meg a fontos tárgyakat, így én sem hezitálok a döntésben. Cirádás betűkkel válaszolok, szépen megfogalmazott mondatokkal, hogy intézkedem az ügyben. Örülök annak, hogy hamarosan meg fog érkezni Dooley testvérem, akit megbízok a további teljesítéssel. De természetesen előtte még a többi halom papírt adom át neki, amit jóváhagytam. A következő papíroson azt ecsetelik előttem, hogy valami fura betegség ütötte fel náluk a fejét, s ehhez kérnek szakértő Holdpapokat. Erre szintén megírom a választ, aztán nagyokat sóhajtozok. Unalmas egy tevékenység, naphosszat olvasni a különböző jelentéseket, kéréseket és más egyebeket. Nem pedig el kell döntenem, hogy ki az első, ki a második és a harmadik. Az utóbbi időben biztosan kevesebbet mosolyogtam, mint egy évvel ezelőtt. Vannak időszakok, mikor foggal és kőrömmel kell összetartanom az egységet. Nem minden döntésemmel értek egyet, sőt legtöbbször hezitálok, hogy jó teszek, vagy rosszat. Emellett a megítélésemen aggódok a legtöbbet. Legszívesebben meghalnék, vagy elmenekülnék ettől a sok apró vagy nagyobb problémától, de a sors kereke érdekes dolgokat tesz velem. Néha egészen élvezem, néha az emberek Istenét szidom, s olykor pedig már a sírás előtt állok. Nehéz, marhára nehéz főpapnak lenni. S még bő 13 év szolgálat vár rám ebben a székben? Egyáltalán nem örülök, sőt senki más sem lenne az...