Ahogy kimondta Anaiel, hogy vége a próbámnak és ráadásul ki is álltam, olyan megkönnyebbülés fogott el, hogy minden épkézláb gondolat ki is röppent a fejemből, pedig eddig jóformán csak kérdések hömpölyögtek az agyamban.
- Te nem olyan vagy, mint azok a nefilimek, akikkel eddig találkoztam. Ki vagy te? Ez volt az első kérdés, ami viszont rögtön ez után eszembe jutott.
- Nem vagyok nefilim, Jozef. Egy visszhang vagyok, egy lenyomata Anaiel angyalnak, aki ehhez a barlanghoz kötve várja, hogy teljesíthesse a feladatát.A válaszára várva, már a következő kérdésen töprengtem, de most leesett az állam és kikerekedett szemekkel bámultam az előttem álló női alakot.
- Angyal? Te egy angyal vagy, akarom mondani......mi az a lenyomat? Valamiféle másolat vagy mi? - jöttem zavarba, de attól még a döbbenetem nem sokat csökkent.
- De, ha te olyan másolatféle vagy, akkor, milyen az igazi, mármint, milyen egy angyal? Van glóriád, vagy lángoló kardod? Igen csak izgatott lettem és ez kezdte elnyomni az áhítatot, különben is ő mondta, hogy kérdezzek........
- És.....én voltam a feladat? Honnan tudtad?Anaiel felemelte az egyik kezét, mire a barlang egy pontján erős, egyirányba mutató fény gyulladt, egyfajta árnyékot vetítve a falra rólad
- Tegyük fel, hogy te vagy az angyal, Jozef. Te vagy az eredeti Anaiel. - mondta, majd ujjával az árnyékom felé mutatott, amely ettől megelevenedett és szembefordult velem, hóbortosan integetve.
- Az vagyok én. Az árnyék, amelyet hátrahagytak. Külalakra olyan lehetek, mint az eredeti vagy egészen torz mása, az csakis a fénytől függ. Még sem látod bennem a színt, a formát, amely az igazit igazivá teszi. Ez vagyok én. Árnyéka az igazinak. És nem, a feladat nem te voltál. A feladatom Bet'Sohar.A hirtelen erős fénytől egy pillanatra behunytam a szemem, aztán viszont figyelmesen néztem, amit mutatott nekem. Bár sötét elf vagyok, és sosem voltam egy mintakölyök, de a felfogó képességemre sosem volt panasz. Hamar megértettem, hogy miről beszélt és sűrűn bólogattam. Amikor azonban az árnyékom önálló életre kelt, kissé ijedten hököltem hátra, de aztán kissé tétován visszaintegettem: Az ismeretlen szóra azonban ismét Anailre kaptam a tekintetem.
- Bet'Sohar? Az ki? Ezek szerint én csak valahogy bekeveredtem ide? Pedig jó lett volna azzal büszkélkedni, hogy egy angyalnak én voltam a feladata, de hát a nagyravágyás is bűn, nem igaz? Viszont nagyon kíváncsivá tett.
- Bet'sohar nem egy ki. Bet'Sohar a hely a talpad alatt. A hely a földjeitek alatt. A hely a tengereiteken túl és a hegyeitek túloldalán. Bet'Sohar a hely, amelyre száműzött titeket Ő.Döbbenten hallgattam, amit mond, hiszen erről soha nem hallottam, pedig az emberek és az atyák között sincs olyan titok, ami előbb-utóbb ki ne szivárogna, de ez...........
A kétség megint felütötte a fejét bennem, hogy talán ez csak valami otromba tréfa és lehet, hogy még mindig a hitemet próbálgatja vagy a tudásomat.
- Veronia Bet'Sohar? Az, ahová a Paradicsomból kiűzött az Úr angyala? És mi vele, ezzel a hellyel….mi a feladatod? - néztem rá értetlenül, mert most itt van a lábam alatt vagy túl a tengereken és hegyeken?
- Nem. - rázta meg a fejét Anaiel.
- Bet'sohar a hely, ahonnan Terráról száműzött titeket a Seregek Ura, a nagy Ítéletkor, amit ti Szakadásnak hívtok. Ez Bet'Sohar. - illesztette össze a tenyerét, majd mintha a barlang hirtelen tágulni kezdett volna, az alattam lévő talaj pedig összemenni, míg ott nem álltam egy enyhén lejtő dombszerű helyen, amely szinte szabályos gömbalakban kanyarodott és a végei a horizont mögé vesztek. Az egész fehér volt, mint az angyalromok Veronián, és néhány helyen apró, világító kék pontokat is láttam.
- Az a feladatom, hogy megfigyeljem. Hogy feljegyezzek mindent, mai történik.A gyomrom megint liftezett egyet, ahogy Anaiel varázslata által megváltozott körülöttem a tér.
- Ez........ez .....félelmetes és .....nagyon szép is....- nyögtem ki, mert hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy féljek vagy csodálkozzak, szemeim az apró kék fényekre tapadtak, hogy legalább valami biztos pontba kapaszkodhassak.
- Mik azok? És végül is én, hogy kerültem ide vagy oda, …..bocs, de már egészen összezavarodtam, hogy én most akkor hol is vagyok. Az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy már nem is élek, de ezt egyelőre nem mertem megkérdezni, mert féltem, hogy nem tetszene a válasz.
- Akkor te, olyan Krónikásféle vagy? Így érthető, hogy milyen sok mindent mutatott nekem. Bele sem mertem gondolni, hogy valószínűleg ő maga ezt mind a saját szemével látta.
- Mindig is itt voltál, Jozef, csak most közelebb vagy hozzá, mint általában. Veronia földje alatt ott húzódik Bet'Sohar, így most, hogy lehoztak a barlangba a talpad már annak kövét érinti. - felelte, majd tekintete a kék fények felé fordult.
- Azok bilincsek. Börtönök, olyan foglyokkal, amelyeket a te értelmed nem foghat fel, amelyeknek puszta létezése is arcátlanság az Ő neve felé. És igen, így is mondhatjuk. Én vagyok Bet'Sohar történetmondója.Most már kezdtem érteni és bár továbbra sem voltam biztos benne, hogy azzal, hogy itt álltam, nem-e pecsételtem meg a sorsomat, azonban a kíváncsiságom nagyobb volt, így tovább kérdeztem. Azonban nem kerülte el a figyelmemet az sem, hogy azt mondta lehoztak.
- Kik hoztak le? - csaptam le a szavaira, de az említett kék fények továbbra is vonzották a tekintetem.
- Azok a börtönök, talán az angyalromok és a foglyok a Mélységiek? - csillogtattam meg, hogy talán mégis tudok valamit, nem csak állok ott leesett állal. Teljesen logikus lett volna.
- A helyiek. De ne haragudj rájuk, úgy hiszik mindenkinek így a legjobb. - felelte az első kérdésemre.
- És igen, te így neveznéd őket. A Bukottak, a Mélységben Senyvedők, az Engedetlenek.- A falusiak tudják, hogy te itt vagy? - hökkentem meg annyira azon, hogy be vannak avatva, az Egyház meg nem tud semmiről semmit,
- Tudják. Nem hiszik, hogy angyal vagyok, néhányan a Holdanya szellemének, néhányan egy itt ragadt kísértetnek hisznek, de tudnak rólam. Egyáltalán nem látszott, hogy ez bármennyire is zavarta volna.
Sok minden kavargott ezért a fejemben, így a második kérdésemre adott válasza kis késéssel ért el az agyamig, de hallatán elégedett mosoly villant át a képemen. Legalább ebben nem bizonyultam tudatlannak, viszont aztán összeráncoltam a homlokom.
- De azt ugye tudod, bár ostoba kérdés biztos tudod, hogy jó pár .......fogoly kiszabadult? Az Úr majd küld valakit, egy másik angyalt, hogy ismét bezárja őket?Elsötétedett Anaiel tekintete.
- Ha olyan fogoly szabadult volna el, amelyért Ő angyalokat küldene a földre már nem lenne ezen a földön, aki boldog és gondtalan. - És akikért nem küld? Hiszen ha látsz mindent, akkor azt is tudod, hogy milyen hatalmasok így is. Hogy vehetjük fel velük a harcot? Már külön szektájuk is van, akiket pokoli hatalommal látnak el. - mondtam dühösen.
- Felveszitek, Jozef. Megadja nektek az eszközöket hozzá. - felelte mosolyogva.
Nagyon meggyőző volt, de én mégis tele voltam kételyekkel.
Persze a dühöm abból is táplálkozott, hogy mennyire közömbös volt számára, hogy egyszerűen csak elragadtak......Hmm......na jó, talán pont ezért küldtek minket ide az inkvizítor atyával, hogy ezt kivizsgáljuk, amit azért nem pont így terveztem és …….még mindig féltem.
- Ezek szerint te felelsz az eltűnésekért? Életben - nyeltem egyet, majd még egyet,
- életben vagyok még?Közel hajolt hozzám, hogy az arcunk egy vonalba kerüljön és közben megérintette az arcomat
- Ne aggódj, élsz és jól vagy. Jobban, mint amikor lehoztak. Ha elindulsz előre és nem térsz el se jobbra, se balra megtalálod a kivezető utat.Mérhetetlenül hatalmas volt a megkönnyebbülésem, ami biztosan az arcomra is kiült, ahogy biztosított róla, hogy éltben vagyok és nem valahol a mennyország küszöbén beszélgetünk. Jól esett az érintése, annyira, hogy szinte vágytam volna még többre is, de elhúzta a kezét és még az útirányt is megkaptam. De, ha már ilyen csodában volt részem, akkor minden lehetőséget ki akartam használni, hogy kiderítsem, mit tud és milyen előnyökre tehetünk szert, amíg hajlandó válaszolni.
- Elmondod, hogy mik azok az eszközök? Mivel lehet visszataszítani a Bukottakat oda, ahol eddig voltak? Én meg akarom védeni az embereket e szentségtelen lényektől, minden segítség jól jönne. - néztem rá reménykedően.
- Te is jól tudod, Jozef. Ezek azok az eszközök. - mondta mosolyogva, miközben egyik ujja sorra megérintette a homlokom, a mellkasom és a két kezem.
- Hit... Remény... és szeretet.Elvörösödtem, ahogy megérintett és elmondta a felsorolást.
- Persze, de mikor a Mélységi összezagyválja az áldozata agyát, hogy csak egy nyáladzó állat lesz belőle, akkor ezek, csak ezek nem segítenek. Mi lesz, ha ők győznek? Mi lesz Verona-val? - kérdeztem leküzdve csalódásomat.
Elnéztem arra, ahol a kijáratot mutatta. Sejtettem, hogy ez a beszélgetés már nem tart sokáig, hiszen így is hihetetlen, hogy egy angyal, még ha az csak egy …….kivetülésféle is, szóba állt velem. Velem! Egy átkossal! És erről eszembe jutott Norven atya. Nagyot sóhajtottam
- Kik engedték el a Bukottakat, Jozef? - kérdezte Anaiel érzelemmentes arccal.
- Nem tudom. - vallottam be.
- Talán csak meggyengültek a börtönök, hiszen már csak romok. - ötleteltem.
- Ti voltatok, Jozef. A romok csak a te szemednek azok. A mindenható Isten teremtette tökéletes börtönök nem képesek maguktól meglazulni, csak ha valaki kinyitja őket. Ti. Az emberek, a tündék, a démonok, még a nefilimek is. Ti.Már számítottam arra, hogy valami ilyesmit fog mondani, valahogy a hangsúlyából éreztem, hogy ez egy újabb lecke.
- Értem. Ezek szerint vagy helyrehozzuk, vagy.........- nem mondtam ki, de biztos voltam benne, hogy magától is kitalálta.
- Köszönöm Anaiel, hogy ......szóval szóba álltál velem. Gondlom, most már mennem kell. - néztem a szemébe.
- Nem kell semmit tenned Jozef. Nem tudlak megakadályozni de nem tudlak kényszeríteni sem. Én csak a krónikás vagyok. - mosolygott az angyalárnyék
- Igen és remélem ha legközelebb találkozunk, csupa jó hírrel szolgálsz. - mondtam neki búcsúzóul még.
- Az Úr legyen veled Krónikás! - hajtottam meg felé a fejem és aztán felemás érzésekkel a barlang kijárata felé indultam.
- Viszlát, Jozef. Ne feledd, amit itt tanultál. - felelte az angyal búcsúzóul.
Egy szűkülő és enyhén felfelé haladó járaton keresztül végül Rookdam falujától száz-százhúsz méterre bukkantam fel egy bokroktól fedett lyukban, ami épp akkora, hogy nagy nehezen kipréseltem magam rajta.
Nagy levegőt vettem és körül nézve már most azon gondolkoztam, hogy mennyire hihetetlen az ami velem történt. Hogy fognak egyáltalán hitelt adni a szavaimnak?
Még sem hozhatom fel Norven püspök ….khmm……viselt dolgát azzal az asszonnyal, hogy bizonyítsak!
Nem! Nem, azt sosem mondanám el másnak……ám, ha ezt felhozom neki, akkor ő el fogja hinni a többit is és talán akkor ő elmondhatja a rendfőnöknek vagy egyenest a Pápának.
Persze azt már valószínűleg úgy sem élném meg, mert addigra agyonütne, mielőtt még további magyarázatba fognék…….
~ Ajaj! Most légy eszednél Jozef! ~De tudtam, hogy az angyallal való beszélgetést el kell mondanom fogadott atyámnak. Akármennyire is adtam a nagy menőt a többiek előtt, azért tisztában voltam vele, hogy a történtek vizsgálatához én még nem vagyok elég ……felnőtt. Na és persze nagyon, de nagyon kíváncsi voltam, hogy miként reagál……Elismeri? Letagadja? Vagy egyszerűen kihajít? Vagy
rosszabb....
Minden esetre Herbert Trudin inkvizítor testvérnek ki kellett találnom valami jó kis mesét, hogy hová tűntem el. Azt hiszem ő nem okoz gondot, nem ismert engem, így könnyű lesz lóvá tenni.