A torony két-három órányi gyaloglásra van a falutól. Útközben próbálkozom kiszedni bármit is a lányból, ám teljesen sikertelenül, mindössze vállrándításokat kapok válasz gyanánt, és minden információt nélkülöző megállapításokat. Egy idő után már – inkvizítor szakmámra szégyent hozva – nem is próbálkozom, inkább az előttünk álló toronyra összpontosítok, őt pedig elrakom későbbre: mindenki beszél előbb utóbb. Csodálkozom, hogy senki nem vette észre, ám amikor annyira közel érünk, hogy teljes „pompájában” megtudom csodálni a tornyot, rögtön megértem miért. Távolról ugyan nem tűnt fel, de így közeledve már láttam, hogy nagyon ramaty állapotban van – mondhatni, hogy csak a Szentlélek tartja már össze, de tekintve, hogy démonok élnek benne, jogos kétségeim vannak az állítás helytállóságával kapcsolatban.
- Nem félnek ezek, hogy rájuk dől az egész? – kérdezem a lányhoz fordulva.
- Nem. Annál masszívabb, szerintem már néhány száz éve itt áll. - Így hogy nagyjából odaértünk, úgy gondoltam ideje kitalálni valamit, hogyan is tovább.
- Gondolom van valamilyen terved, hogy velem jöttél…
- Te vagy az inkvizítor…Hogy szoktad csinálni az ilyesmit? – néz rám, ezúttal a gyermeki tekintetét elővéve. Komolyan továbbra is azt akarja játszani, hogy minden további nélkül jött ide.
- Mi általában nem megyünk be egy démonokkal teli toronyba. Legalábbis nem állig felfegyverzett lovagok nélkül. - tettem hozzá, bármennyire is közel állt a leírás a tervemhez. Ennek ellenére sem akartam ezt beismerni neki, hiszen látszólag tud valamit – erről is – amit semmi áron nem akar elmondani. Pislogva meredt rám.
- Eljöttél ide úgy, hogy nincs terved? - válaszom reflexből jön:
- Vasvillával a hátamban is jól ment az improvizáció, ötven démonnal se lehet sokkal nehezebb. – néztem rá olyan magabiztosan amennyire csak tudtam. Egyértelmű volt, hogy ennél a pontnál elúszott az, hogy beismerje az igazi szándékát, de úgy gondoltam nem is erőltetem tovább. Nem ez lesz a módja annak, hogy bármit is elérjek. Ideje módszert váltanom. Amennyire gyorsan csak tudom, próbálom végigpörgetni az agyamban azt, hogy mire vágyhat, de nem tudok dűlőre jutni. Figyelem? Talán a figyelem lesz az. Igaz ugyan, hogy eddig kapott bőven, de ugyanakkor azt is hihette (talán nem is alaptalanul), hogy csak kihasználni akarom. Úgy pedig nem igazi a dolog. Nincs több időm gondolkodni. Meglátjuk hogyan reagál arra, ha mostantól kicsit jobban fog érdekelni mi van vele – önmagáért.
- Ha neked sincs terved, akkor miért jöttél velem? – próbálom újra felvenni a beszélgetés fonalát.
- Akarod hogy elmenjek? - kérdezi, érezhetően sértődöttséggel a hangjában. Olcsó kis trükk a terelésre, amire hiába is csapnék le. Helyette kedves maradok. Hisz engem csak az ő biztonsága érdekel…
- Nem. De azt sem, hogy értelmetlenül meghalj, ha harcra kerül a sor. – Féligazság volt a dologban: úgy éreztem, hogyha még azelőtt hal meg, hogy teljesen megnyílna előttem, nem csak a kis játszmánkat veszteném el, hanem a kíváncsiságom is kioltatlan maradt volna. Udvariasságból, vagy jóérzésből: nem tudom, de rám mosolygot.
- Akkor majd hátul maradok.- Semmire nem megyek jelen esetben vele. Egyre jobban irritál, hogy az apró játszmáinkat megnyeri, de legyőzöttség érzésemben azzal vígasztalom magam, hogy nem két pillanatba tart elérni, hogy megbízzon bennem, bármennyire is szeretném.
Így indulok el a torony felé. Észereveszem, hogy Heildi tisztes távolságban marad – nagyjából három méterről követ engem. Amint a bejárathoz érek, bekopogok rajta. Arcomon elterül a legjószándékúbb ábrázat, amire csak képes vagyok. Talán még fohászkodok is egy picit, mielőtt egy nőnek tűnő lény ajtót nyitna. Egy pillanatra még az is megfordul a fejemben, hogy nekromanta tanyázik itt, aki pedig előttem áll, az egy csontváz, ám miután jobban megnézem, egyértelművé válik, hogy démon az illető.
- Segíthetek? – kérdezi, különösen is réveteg hangon. Talán azért elmélkedtem ennyit a kinézetén, mert ötletem nem volt, hogy hogyan tovább. A szavak önkénytelenül jönnek a számra.
- Johan vagyok. - mutatkozom be első lépésben. Túl sokszor játszottam már el ezt, hogy gondolkodnom kelljen rajta. Hasznos dolog ha tudja a nevemet – tapasztalataim alapján így nehezebben nyársalunk fel valakit. – Atya vagyok. Egy olyan atya, aki nem gondolja, hogy a démonok eredendően rosszak. – teszem hozzá, amilyen sietve csak tudom. Hozzászoktam már a hazugságokhoz, ezek a szavak mégis szinte égetik az ajkaimat ahogyan elhagyják. – A faluból jöttem. Segítségre van szükségünk, és úgy érzem ti képesek vagytok rá. – nem éreztem túlságosan meggyőzőnek a mondandómat, azonban sajnos csak ennyire voltam képes hirtelen. Ezért is vetek be minden tőlem telhetőt, hogy elhitessem állításomat a nővel: mondandóm alatt a szemébe nézek, és hevesen gesztikulálok…hátha bejön a meggyőzés.
Úgy tűnik azonban, hogy elhitte, hiszen megdöbbenve tekintett rám a küszöb másik oldaláról.
- Ha hozzánk jön az egyház segítségért, akkor nagyon nagy lehet a gond. - nem engedett be, ahhoz sajnos nem voltam elég meggyőző. Tovább próbálkozom.
-Nem én vagyok az egyház. Csak valaki, aki segíteni akar másokon. – meg befejezni amivel megbíztak, gondolom mellé.A további beszélgetésünket egy nagyjából két és fél méteres, csontsovány, de láthatólag háborúdémon szakítja meg.
- Baj van, Lana? Zaklat téged ez az apró ember? - a jelenléte problémát jelentett. A nővel még eltudtam volna bánni, ha menekülőre kell fognom, de bármennyire is van rossz állapotban ez a démon, kétlem, hogy képes lennék legyőzni, vagy elmenekülni előle.
- Nem zaklat csak… - a háborúdémon hirtelen kiáltása félbeszakította Lanát:
-Óóóóó! Hát nem a kis Heidi? – kiáltotta örömtelien. Biztos elég magas volt ahhoz, hogy a hátam mögött észre vegye a lányt. Miért érzem úgy, hogy direkt csinálta? Ha akart volna, eltudott volna bújni rendesen is, és az eddigi képességeit tekintve, nem hiszem, hogy erre nem jött volna rá magától.
- Heidi, hol? - nézet el mellettem. – Valka! Valka gyere gyorsan, Heidi visszajött! - kiabált be a toronyba.
Annak ellenére, hogy Heidi nem akarta, hogy észrevegyék, én kicsit azért örülök a találkozásnak: a démonok ráfigyelnek, ha pedig ellenségesek lenének, elég csak azt a szálat meghúzni, hogy visszahoztam nekik Heidi-t. Félreállok, nehogy valami nagyobb testű démon fellökjön, miközben a lányhoz futna, közben pedig hátrafordulok. A kis csellengő összepréselt ajkakkal nézi a földet. Dühös lenne? Nincs sok időm megfigyelni, mert kirohan a házból, akit hívtak, Valka. A démon pedig aki kijön, határozottan megérdemli a tekinteteket. Egyértelmű, hogy csábdémon, aki még ilyen csontsoványan is gyönyörű. Inkább figyelem az eseményeket, minthogy megszólaljak, hadd éljék ki a viszontlátás „örömét”.
- Heidi! Hát tényleg te vagy! Visszajöttél! Kislányom… - a démon megpróbálta megölelni Heidit, az azonban eltolta magától. Korábbi feltételezésem mégsem volt teljesen helytelen, csak a helyet tévesztettem el kicsit: innen szökött el a lány. Valka erre figyelme ezután engem vesz célba. Arca megretten, bár nem tudom, hogy miattam, vagy a lánya reakciója miatt.
- Heidi…ki az ember akit hoztál? - a lány helyett Lana válaszol.
- Azt mondja pap, és szüksége van a segítségünkre, mert valami baj van a faluban.
- Igaz ez? - kérdez vissza Valka. Bólintással jelzem, hogy társa igazat mond. Értelemszerűen viszakozni kezd. – Dehát hogyan tudnánk segíteni? Hiszen…a faluban nem szívlelnek minket. De visszahozta Heidit, így megtesszük amit tudunk. - csak megvolt a haszna a lánynak…
- Előbb konzultálni kellene a Hercegnővel, nem? – kérdezte Lana, mire a csábdémon bólintott.
- Igazad van. Menj fel, beszélj vele, de nem hiszem, hogy lesz kifogása. - amit a másik démon elment, folytattam a mondókámat.
- Igazából…információra lenne szükségem. Itt élnek, nem messze a falutól, talán tudnak néhány dologról, ami errefelé történik…és arról is, hogy mi okozza őket. - nézek Valkára. Kifejezetten jól állunk eddig, nem agresszívak, sőt segítőkészek. Annyira azért nem, hogy elfeledkezzek a démon voltukról, de mindenképpen megnyugtat a dolog: úgy tűnik nem fogom itthagyni a fogamat. A démonhercegnő neve erősen borzolja a kíváncsiságomat, de egyelőre türelmesen várok.
- Nem nagyon tudunk arról, ami a faluban történik. Nem járunk be, talán csak páran a vásárokra, hogy megvegyük amit magunknak nem tudunk előállítani, de annak is már több mint két hónapja. - magyarázkodik a démon. Nem tudok neki hinni, ám nem vagyok abban a helyzetben, hogy ennek hangot adjak. Helyette inkább hallgatok, és figyelem az épp kialakuló családi drámát.
- Ne hazudj, te szemét ringyó! - kiabál rá Heidi
- Miért hazudnék neked? - törnek elő a könnyek a nő szeméből. Nem is tudtam hogy a démonok tudnak sírni, bár szerintem ezek is műkönnyek. Le is törli őket gyorsan, majd hozzám fordul. - Elnézését kérem…segítségért jött, erre ez…Szóval mondja mit csináljunk, vagy mi érdekli.
- Csak nyugodtan, én tudok várni. – viszakoztam, ugyanakkor elkezdtem a magyarázkodást. – Fura dolgok történtek a faluban. Különös halálesetek, jószágok döglenek meg. Tudnak bármit, ami ehhez kapcsolódhat?
- Először hallok ezekről. De ez nem csoda…ritkán vannak látogatóink, akik a híreket hozzák - mondja a démon fejrázás közepette. Közben kíváncsian várom, hogy a lánya ezúttal is beleszól e. Sajnos nem teszi, ránézni pedig nem merek, nehogy azt higgye a démon, hogy kételkedem szavaiban.
- És a többiek? -kérdezősködöm tovább – Vagy bármilyen más megérzés, ami varázslattal lehet kapcsolatos? Boszorkányról pletykálnak a faluban.
- A hercegnő érzékeli a nagy mágikus kilengéseket, de legutóbb akkor volt ilyen, mikor valaki elengedett egy mélységit... Mágusok, papok vagy adott esetben boszorkányok nem okoznak akkora anomáliákat, legalábbis ő így magyarázta. – mondja, közben pedig szinte ránéznem se kell Heidire, érzem, hogy mindjárt felrobban a dühtől. Megpróbálom kicsit tovább feszíteni a húrt, hátha dühében elmond valamit, amiről eddig hallgatott.
- Tehát esélytelen, hogy ilyen kis mágiát észleljen. Kár. Ezekszerint ön nem járt a városban…talán érdemes lenne másokat is megkérdeznünk, hátha valaki emlékszik bármire.
- A többi démonra gondol, vagy a városiakra? Felőlem mindkettőt megkérdezheti - int körbe – De csak rajtuk fog múlni, válaszolnak-e.
- A démonokra gondoltam. Már ha szeretnének beszélni velem.
- Nyugodtan megpróbálhatja, nagyrészük valószínűleg félni fog magától, de beszélnek ha kell. Te viszont…gyere haza, Heidi. Van neked sütemény és…meleg fürdő…bármi, amit szeretnél.
- Nem! Nem megyek vissza! Soha nem megyek vissza! TE NEM VAGY AZ ANYÁM! – kiabálja, majd felém fordul. – Ez egy boszorkány, Johann. Higgy nekem. Tudom, hogy boszorkány.
- Szóval innen fúj a szél… - sóhajtott fel Valka. – Sanálom, hogy belekeverte magát is. Nem vagyok boszorkány. – Csak démon. Az jobb lenne? Teszem fel magamban a költői kérdést, de mély levegőt véve inkább mással folytatom.
- Ha meg nem sértelek titeket, talán jobb lenne úgy belekeverednem ebbe, hogy ismerem mindkét oldal történetét és véleményét…nos? – tekintek körbe, arra várva, hogy belekezdenek a meséjükbe. Nem csak a kíváncsiság hajtott, attól is féltem, hogyha Heidi nagyon nem akar visszamenni, erővel próbálják majd rávenni a maradásra…engem meg megölnek, mert a végén még hírét viszem a dolognak. Jobb lesz, ha lecsillapodnak a kedélyek, hiszen bármennyire is volt dühös a kislány, nem mondott semmit.
- Nem vagyok mindenre büszke, amit hosszú létezésem során tettem. De nagyon vágytam egy gyermekre...
- Ó, ne add az ártatlant! Elraboltál a családomtól! Elhitetted velük, hogy meghaltam! - fakadt ki rá újra Heidi. A démon lehorgasztotta a fejét, már-már a megbánás jeleit tanúsította. Arra, hogy holtnak titulált valakit rabolt el a démon, újra megpendítem a fejemben a gombászék történetét, de annál minden bizonnyal több esze volt neki is, minthogy a közeli faluból lopjon. Mosolyogva köszönöm meg a korábbi felajánlását a démonnak.
- Köszönöm, kedves Valka. – közben pedig a lányhoz fordulok, és suttogásig halkítva a hangomat kérdezem meg tőle: Be akarsz jönni velem? Ígérem, hogy együtt fogunk kijönni is. Nem akarlak kinthagyni a…mostoháddal. - Valóban nem akartam, nem csak azért, mert itthagyhat, hanem azért is mert elveszthetem az egyetlen védelmemet a démonok ellen.
- Én abba a toronyba többet be nem teszem a lábam. – jelentette ki Heidi, ő is suttogva. Akkor máshogy oldjuk meg.
- Megértem. – tettem a kezem a vállára, majd Valkához lépve újra beszédhangerőre emeltem a hangomat – Ha lenne olyan kedves, hogy körbevezet…- néztem rá, s vártam, hogy elinduljunk a toronyba. Időközben nem felejtettem el rááldozni egy kis varázserőt, hogy védjem az elmém, kitudja mire számíthatok nem csak hogy egy démontoronyban, de egy succubus mellett is.
Valka bólintott, majd beinvitált. Bent ahogy körbenéztem láttam, hogy próbálnak tisztaságot tartani, annak ellenére, hogy a főváros nyomornegyedeiben sem láttam ilyen szegénységet. Az összes démon csont és bőr volt. A háborúdémonok olvastak. Itt pislantott kettőt, de rákellett jönnöm, hogy vagy nagyon jó az illúzió, vagy tényleg épp olvasnak. Kirázott a hideg, ahogyan megéreztem a sok démon jelenlétét magam körül, de kibírtam, annak a reményében, hogy megtudok valamit.
- Nem tudja kik vagyunk, igaz? – kérdezte tőlem, látván meglepődöttségemet.
- Nem tudom, de egyre kíváncsibb leszek. - néztem körbe feltűnően, hátha ennek hatására mesélni kezd. A kíváncsisággal nem hazudtam, valóban érdekelt, hogy verődött össze ez a társaság, és hogy bírják ezt így.
- Azok a démonok gyűlnek össze ebben a toronyban, akik lemondanak a bűnükről, ami hajtja őket. Ez magyarázza a kvülről talán nyomorultnak látszó állapotunkat. Jó magam talán ötven éve nem voltam férfival. Nővel sem, mielőtt megkérdezi. De az emberek gyanúsnak látnak minket, hiszen démonok vagyunk, és bármennyire igyekszünk a megváltásig azok is fogunk maradni.
- De miért lesz ettől mindenkinek ilyen nyomorult az állapota? A falánkság démonoknál még megérteném...de a többiek? - értetlenkedtem, bár volt sejtésem. Nem gyakran találkoztam a bűnét megbánó démonnal, és most sem hittem el teljesen a történetet. – Hogy gyűltek itt össze ennyien?
- Nem halunk éhen, de a testünk, ha nincs ami hajtsa, amire valóban szüksége van, elsorvad. Legalábbis ez a tapasztalat. Hosszú, nagyon hosszú idő alatt. Sokakban van meg a vágy, hogy jók legyenek, de legfőképp, hogy szabadok.
Már majdnem megsajnáltam szegényt. De csak majdnem. Gyűlöltem a démonokat. Ez persze természetes lehet a fajtájuk miatt, de más is volt a dologban. Egyszerűen nem éreztem igazságosnak a létüket. „Ölj meg százakat, és kapsz még egy esélyt…ölj meg egy embert, és irány a pokol.” – valami ilyesminek éreztem a létüket és a lehetőségeiket, ez pedig dühített. Miért kapjanak még több esélyt a bűnre?
- Sajnálom. Reménykedünk Urunk mi előbbi visszatérésében, és megváltásban. – mondtam annyira őszintén amennyire csak tudtam. Természetesen az Egyház hű szolgái azért vannak, hogy segítsék az Úr munkáját, az Ordo Malleus pedig szívesen hozza el nekik a megváltást- a mennyiben valóban olyan szent életet élnek, ez csak öröm lesz nekik, ha pedig nem (és én inkább efelé hajlok) legalább kevesebb lesz a világ néhány démonnal. – Volt olyan…aki feladta, és nem bírta ki? – kérdezek rá, hátha igaza volt Heidinek.
Vállat vonva válaszolt:
- Időről időre. Hogyne lennének. De egy ideje már nem tudok ilyesmiről.
Nem tudok ilyesmiről? Klasszikus kerülésnek érzem a dolgot, de felesleges lenne tovább kérdeznem, úgyis tagadna.
- Értem. Ki az az emlegetett hercegnő?
- A vezetőnk. Néhány éve bukkant fel itt, de megmutatta, hogy méltó a névre. Egy succubus ő is, az igazi nevét nem tudom. - nem úgy volt hogy békés életet élnek? Vagy mivel mutatta meg óriási rátermettségét?
- Találkozhatnék vele?– tettem fel a kérdést, hátha ő bővebb információval tud ellátni.
- Jobb ha nem. Nem kedveli az idegeneket, főleg ha valakit nem ő hívott meg. Legutóbb a saját vendégeit is... nos végül ők távoztak, de nem bánt velük túl fényesen. De mi mind ismerjük itt egymást. Hónapok óta nem hagyta el senki a tornyot, semmilyen okból.
Egyszerűen bólintottam arra amit mondott, nem volt kedvem méginkább kísérteni a sorsomat, mint amennyire eddig tettem.
- Heidi adta az ötletet hogy jöjjön ide, igaz?–
- Ő említette meg, hogy itt élnek a közelben. Magamtól nem jöttem volna rá. – nem láttam értelmét titkolózni, így legalább azt hiheti, hogy a lánnyal folytatott kis vitájában valamennyire mellette állok.- Miért, vagy mikor szökött el innen?
- Hogy miért…nem tudom. Amikor kamaszodni kezdett sokat veszekedtünk, de úgy gondoltam ez így van rendjén. Aztán számonkérte, hogy elszakítottam a családjától. Igaza volt. Azt hittem hozzájuk ment vissza, így nem kerestem.
- Hogy fogadta, mikor elhozta tőlük? - ez már megint csak a kíváncsiságom vezérelte kérdés volt, de újfent engedtem neki – más ötletem nem volt.
- Abda, akivel lent találkoztál megtámadta őt. Rossz időszaka volt, de sikerült lecsillapítanunk így csak valami állatot nyúzott meg és tépett szét. Heidi viszont látta, rettegett, mit tehettem volna? Ő jól járt, és nekem is teljesült a vágyam. Évekig nem is volt semmi baj. Tanítottuk minden félére, amire egy embert lehetett, próbáltuk boldoggá tenni, de egy idő után mintha valami őrület költözött volna a fejébe. És aztán elhagyott.
- Ezt az őrületet…kifejtené bővebben? Vagy csak a kamaszkor?
- Tudom mire céloz. De nem hiszem. Csak kamasz. De.... Azzal hogy idehozta magát... Talán a haragja mélyebb mint hittem. Mondja meg őszintén, Johan atya, Heidi ránk akarja kenni akármi is történt a faluban, igaz?
- Ha kiakarnám innen füstölni magukat, egy rakat lovaggal jöttem volna. Nem akarom a vesztüket, csak ki akarom deríteni mi történt a faluban. De úgy tűnik nincs egy használható nyomom sem. - sóhajtottam egy hatalmasat. Talán már túl nagyot is, de reméltem hogy ha annyira jó útra tért, akkor kisegít.
- Én mondok egyet magának. Egy egyértelmű megoldást. Szerintem Heidi tette, hogy meggyanusíthasson minket, és ránk hozza az egyházat. Csak őt, egyedül senki sem vette volna ehhez komolyan.
- Legyünk őszinték. Miért kellene az egyháznak bármi ok is ahhoz, hogy megpróbáljon a pokolra küldeni néhány démont? Higgye el, ismerem őket. Bőven elég lett volna nekik egyetlen egy bejelentés Heiditől.
Próbáltam meggyőzni, még ha el az előbbi mondatával el is ültette a bogarat a fülembe. No nem mintha nem lett volna már megpecsételve a sorsuk. Amint lehetőségem lesz, jelentem az egész tornyot, a feljebbvalók pedig majd eldöntik mit kezdenek vele – nagy valószínűséggel nem fogják válasz nélkül hagyni.
- Talán. Talán nem. A környékbeli falvak papjai tudnak rólunk. Tudják, hogy nem bántunk senkit. Ki tudja, talán feljebb is régen tudnak rólunk, de még sosem jött senki. Ennél többet nem tudok mondani a védelmünkben. Magának kell döntenie, Johan atya, hogy kinek hisz.
Igen ezt éreztem. Az rendben van, hogy a démontornyot bejelentem. De nem kockáztathatok, ha utána mégis folytatódnának a dolgok, az rossz fényt vetne rám. Teljes bizonyossággal kell a dolog végére járnom…