Nem kell hozzá ismernem Seesteint vagy a környékét, hogy tudjam: angyalromok várnak bennünket az ösvény végén.
Böjtelő havának kíméletlen hidege errefelé, a tenger közelében enged valamelyest, mégis érzem, ahogy a kaptatón kimelegedett testemből sietve távozik a hő a nyakamnál, ott, ahol nem takarja sál. Csaknem sextára jár az idő: a sápadt, lapos ívben ránk pislantó Nap fényt ad bőven ugyan, de meleget nem, az előttem lépkedő vámpír pedig - noha egyedül a hátát látom - alighanem természetellenesen hunyorog a nagy, csikorgó világosság közepette.
Nem néz hátra, ahogy megszólal.
- Azt mondták, hogy volt itt egy mélységi régen, de a zsinatelnök megölte - mondja, és én örülnék, ha látnám az arcát. - Ez volt a harmadik, amit elintézett...
Rövid, súlytalan szünet következik, aztán újra csendül a hangja.
- Vajon milyen ember lehet?
Felsóhajtok. Az az érzésem, lassan nem lesz más név az életemben, csak a főeretneké.
- Nagy hatalmú ember - felelem kelletlenül, mert semmi értelme nem volna, ha most acsarogni kezdenék a férfira. - Erős. Vakmerő. És makacs, mint egy átkozott szamár.
A Randlaufer - először, amióta elindultunk a városból - hátrapillant a válla felett. Talán csak úgy akarja, hogy ne mulasszam el a ravasz, derűs mosolyát. Azt ugyanis, ahogyan halkan felnevet, egyébként is hallanám.
- Hasonlít magára.
Elfehéredem a meglepett dühtől, de mielőtt bármit is szólhatnék, előremutat a romok felé.
- Még pár perc, és megérkezünk.
Nem hazudik; ahogy a nyelvemre toluló tiltakozásról megfeledkezve föltekintek, a válla felett megpillantom a fehér épülettöredékeket. Kilel tőlük a hideg, mint mindig, mióta először láttam a nefilimet héberül kiáltozva feléjük rohanni. Miféle borzalmak állhatnak rajtuk olvasatlanul?
- Köszönöm, Randlaufer - morgom halkan, magamat is meglepve. - Ha túléljük, tartom a szavam.
Már-már bajtársias, ahogy felém biccent válaszul.
- Vigyázzon magá... - fog bele, de a hangja elcsuklik: egyáltalán nem csoda, mert az alsó állkapcsa émelyítően könnyeden fittyed le, hogy aztán a földre pottyanjon, mintha csak leolvadt volna a helyéről. Az arcához kapna, de hiába: kezei is leválnak a csuklóiról, gyorsabban, semhogy elérhetné a sebet. Térdei folyékonyan megbicsaklanak. Hanyattzuhan: csak a szemét látom, tele könnyekkel, érthetetlen terrorral és rettegéssel. Iszonyatos, sikolyforma hörgés ömlik kifelé a száján, de aztán az is elhal, ahogy a torka finom hangképző műszerei szemvillanás alatt elsorvadnak. Pár másodperc csak - a szívemnek több tucatnyi eszetlen, riadt rúgkapálás -, s mire moccannék, nem marad semmi a nőből, csak egy fehéren világító csontváz és a kupacba gyűrődő ruhái.
- Bolond, bolond, bolond...
Ocsmány, hátborzongató hang úszik a fülembe, s ahogy felkapom a fejem, megpillantom a démont. Pontosan ráillik a néhai vámpír leírása: karmos kezével lassan tapsol, ahogy sétálva közelebb ér, az arcát azonban fekete színű homály rejti. Merev nyakkal pillantok fel, nyugalmat erőltetve magamra. Hullámokban önt el a hatodik érzékem vészjósló borzongatása.
- Szerződést kötöttünk, tudhatta volna, hogy ez lesz a vége - áll meg tőlem vagy tízyardnyira. - Vagy lehet, hogy tudta is? Üdvözöllek, inkvizítor.
Fojtott, izzó utálattal állom a tekintetét, kardforgató kezem a markolatgombon nyugtatva. Pontosan tudom, hogy a halálom napjáig emlékezni fogok a halántékára fordult hosszú fogú, csonka koponya vakon is ítélettől súlyos tekintetére.
- Azért jöttem, hogy halálra ítéljelek a pápai pecsét meghamisításáért.
És hogy megfizessek a megaláztatásomért, amit miattad szenvedtem el Heimsrothban, teszem hozzá magamban.
- Esetleg elmondhatod, amit tudsz, de nem áltatlak. Ezért így is, úgy is kínhalál jár.
- Csak szeretném megdícsérni, hogy ügyesen a nyomunkra akadt.
A szörnyeteg lélegzetvételnyi szünetet tart: bár nem látom, mégis biztos vagyok benne, hogy a szemembe néz.
- És figyelmeztetem, hogy minden amit mond, felhasználható ön ellen.
- Köszönöm - vetem oda neki foghegyről: az önuralmam ugyan véges, de ennyire nem. Az utóbbi időben mintha türelmesebbé váltam volna. - Mi a neved?
- Azt hiszem, neked elmondhatom, hiszen csak egyikőnk megy el innét élve - biccent gunyorosan. - Erebos.
- Dominicus atya a te embered volt? - érdeklődöm tovább, mintha csak teára hívott volna meg. - A te írásod volt nála. És lefogadom, hogy nem ez volt az egyetlen.
- Csak egy ügyfél volt. Meg egy báb. Peter úr bábja - jegyzi meg, mielőtt az arca helyén kavargó sűrű sötétséghez kapna színpadiasan. - Hoppá, túl sokat mondtam.
Talán sokkal erősebb annál, amivel érdemes volna ujjat húznom, de azt is érzem, hogy innen nincs visszaút. Muszáj vagyok legyűrni valahogy. Láthatóan összpontosítok, mintha egész egyszerűen belesétáltam volna a csapdájába.
- A Fakó Napkelet lehetővé teszi majd a vámpíroknak, hogy szabadon járjanak a napvilágnál - szólok tényközlő hangon. - Ezzel olyan fölényre tennének szert, amely minden mérleget a javukra billent. Miért hát a sok apró trükk? Feleslegesnek tűnik.
- Óh, tudja, a maguk kis "egyháza" meg az a másik elég sok fejtörést okoz így is - horkant fel megvetően. - Zsinati Gárda, Ordo Maellus... Nem is érzi talán, mekkora fenyegetést jelentenek a mi világunkra. De mi lenne, ha... csak tegyük fel - az a bizarr érzésem támad, hogy elmosolyodik - ...egy helyre gyűlne az összes, és mi addig tevékenykedhetnénk. Óh, az lenne csak a jó!
Elmosolyodom, ugyanolyan nagyképűen, amilyennek az ő gesztusát képzelem.
- A két egyházat egy helyre? - horkantok a sápadt fényű égre fölnevetve. - Fogalmad sincs, hogy milyen erős bennünk a gyűlölet egymás iránt. Erősebb, mint a te fajtád felé. Ha megjelenne itt egy templomos, annyit se törődnénk veled, mint a ruhánkba akadó bogánccsal.
- De nincs itt egy. Csak egy inkvizítor és egy nyárfalevél nefilim...
Az arcából továbbra sem látszik semmi, de azért érzem, hogy épp Anatot méregeti.
- Ha legyőzöm az inkvizítort, van egy barátom, akinél jó helyen leszel - kuncogja halkan, a félangyalon pedig hallom, hogy a saját nyelvén szidja rekedten.
- Szerencséd - jegyzem meg könnyedén, és fegyvert húzok, minden erőmmel azon dolgozva, hogy ne látsszék meg rajtam, milyen őrülten zakatol a vér a fejemben. Mi az ördögöt tudhat? - Így juthat neked is figyelmemből. De mondd tovább! Kinek dolgozol? Nehezen hiszem, hogy a vámpírcsaládok egyenlőként fogtak össze.
- Pedig elhiheted. Engem egy vámpír tanított, neki dolgozom.
- Kicsoda?
- Vannak dolgok, amiket egyelőre jobb, ha nem tudsz. Ha itt meghalsz, nem is kell majd tudnod.
Ki nem állhatom, ha ellenkeznek velem. A mellének szegezem a Justitia hegyét a távolból.
- Kicsoda?
Fájdalomittasan hördül fel, muzsikaként csiklandozva meg a fülem.
- Johannes a neve. Ennyi legyen elég.
Oldalra pillant, mielőtt reagálhatnék.
- Oh, itt is van. Emlékszik még a bogáncsos kijelentésére a templomossal kapcsolatban?
Egyszerre tekintünk a kék köpenyes, páncélos fiatal nőre, aki előlép a fák közül: ködösen homályos tekintete üresen mered a semmibe, csizmája fenyegetőn süllyed még a fagyott talajba is. Hatalmas pallost cipel. Kezén páncélkesztyű.
- Remélem, jól bírja a harcot, atya.
Egy igazi lovagnak nem vagyok ellenfél, villan át a fejemen elszórt szitkok között. Ezt alighanem tudja a démon is... és ha nincs szerencsém, akkor a bábja is. Azért hűvös, nemtörődöm pillantással szegem föl az államat.
- Megölöm, ha annyira akarod. De utána úgyis te következel. Utoljára kérdem: hol a hamis pecsét?
Hangosan nevet, amitől a hideg futkározik a hátamon.
- Nincs hamis pecsét, Kather! Az én mágiám tökéletes manipuláció. Ha egy pecsétet kipreparálok, senki nem tudja megmondani róla, hogy nem igazi.
Gyűlölöm, amikor olyanok használják a nevemet, akiknek nem mondtam meg.
- Miért ölted meg a Randlaufert? - intek a szememmel a lecsupaszított csontok felé. - Elárult nekem, de minden embered megtenné, ha a karmaim közé kerülne. Egyedül vagy. Csak még nem tudod.
- Hűséget esküdött nekem. Megpecsételte a vérével. Természetesen az árulással azt kellett elvennem, amivel hitelesítette.
Rövid ideig nézzük egymást - érzem -, aztán félrebillenti a torz fejét.
- De nem az volt, hogy nem fog velem foglalkozni? Hajrá, hajrá, menjenek harcolni!
Eszemben sincs bábokkal hadakozni, de azért megpróbálom becsapni: megugrom a templomos felé, a végén azonban felé kanyarodom élesen. Cseppet sem lep meg, hogy a manőver könnyedén beválik - mindig beválik, ha a célpontom nem elég fürge -; az azonban annál inkább, hogy a templomos a fajtájától szokatlan gyorsasággal fordul be elém. Valamilyen ördögi forrásból eleget merített ahhoz, hogy lépést tartson velem és most a kardja kéttenyérnyi széles lapjával széles ívben, veszedelmesen közelről suhint felém. A csuklóm figyelmeztetően megpendül, ahogy a rövidkarddal félreütöm a fegyvert.
- Azt mondta, hogy nem fognak velem foglalkozni - szörcsög föl nevetve a démon hangja. - Minden, amit mond felhasználható ön ellen, emlékszik?
Talán bölcsebb volna tartanom a számat, de más fából faragtak.
- Nehéz a felfogásom. Démonok ellen eddig elég volt.
Kénytelen vagyok a templomost szemügyre venni: nem harcoltam még a fajtájával, és egyáltalán nem is terveztem. Hanem ha ilyen gyors, másban is eltérhet a kasztjától. Vigye el az ördög! A karját furcsa, természetellenesen laza szögben tartja, alighanem az előző csörte miatt. Óvatosan lépek oldalt, széles félkörívben.
Úgy utánozza le, mintha a tükörképem volna.
Vágtába ugró szívvel torpanok meg, villámként cikázó gondolatokkal a fejemben. Azt visszatükrözi, amit mondok... hátha azt is, amit teszek? A Randlaufer végzete is a saját maga adta fegyver lett. Mi van, ha ez minden tudománya? Mi van... ha saját arca sincs a sötétség alatt?
Minden szál szőr égnek mered rajtam a gondolatra, de sejteni nem elég. Megforgatom a kardot a kezemben, mintha játszanék csak, vagy az egyensúlyát próbálgatnám... és figyelem a nőt.
Lomhán és kissé esetlenül, de követi a mozdulatot.
Hát erről szól az egész lényed, pokolfattya! Jó másolat, de akkor is csak másolat. Hirtelen ötlettől vezérelve rámutatok
(szolgáltass nekem igazságot)
a fogaimat összeszorítva várom a kínt én is.
Kiáltva rogy meg álltában - megfogtalak, te szörnyeteg! -, egy pillanat múlva viszont már dübörögve rohan felém.
Nincs időm örvendezni: feszülten várok, amíg elég közel ér, azát félrevetődöm előle, fölhemperedve a porban. Talpraugrom, hogy lássam, mennyire fürgén reagál. Ezúttal már sokkal lassabb; nehézkesen fordulva próbál velem szembekerülni, míg a lovaglócsizmám kemény talpával biztos fogást keresek a talaj fagyott göröngyei közt tapogatózva. A gerincem mellett veríték csorog le, vadul tologatom a fejemben a fura kirakós darabjait, de egyelőre csupa kérdőjel minden. Elképzelhető lenne, hogy a démon mágiája idővel kimerüljön? Láncot ragadok, és fürgén hurkolom az előrenyújtott pallosra, akár a villám. Közel merészkedtem hozzá a lassúságában bízva. Most melléugrom, hogy egy rántással túlhúzzam a csuklóját: a vékony szarvasbőr kesztyű nem véd meg a fémszemek horzsolásától egészen, szorításukban összenyomorgatott ujjaim kegyetlen fájdalma pedig arra kényszerít, hogy lazábbra vegyem a fogást a láncon. Ha megfojtani akartam volna, ez most az életembe kerülne, itt azonban fikarcnyit sem számít: ordítva ejti el a kardot, és én azonnal tudom, hogy győztem.
Tökéletes szögben állunk ahhoz, hogy teli talppal megrúgjam a térde oldalát: én is tudom, hogy a páncél nem engedi majd összeesni, ahhoz azonban elég lesz, hogy a kardot a sisakja alatti résbe döfjem, ott, ahol nem takarja a torokvédő. Hanem a templomost sem kell félteni - már éppen elérném a páncélja rését, amikor felém nyúl. Szabad kezével megragadja a pengét, és akkorát csavarint rajta, hogy felkiáltok: nem fogtam elég lazán a markolatot (minden oktatás ellenére a kegyelemdöfés előtt sokkal szorosabbra fogom, mint kellene), s a csuklóm úgy tekeredik meg fájdalmasan, ahogy az övé tehette az előbb. A Justitia azonban éles, sokkal élesebb, semhogy büntetlenül meg lehessen fogni; aprólékos gonddal köszörült pengéje a nő kezébe mélyed a kesztyűn keresztül is, a mozdulatra pedig úgy harapja le az egyik ujját, mintha csak nehezményezné, hogy eretnek kéz érintette.
A nő rá sem hederít a csonka kezére; a döbbenettől földbe gyökerezve figyelem, ahogy kinyúl a fejem felé. Az utolsó pillanatban rándulok hátra előle, de teljesen eltáncolni már nem marad időm: ő melléfog, érzem az erős markát összezárulni a grabancomon.
Ez megijeszt. Pontosan tudom, milyen rettenetes erő lakozik a fajtájában: hogy szabaduljak, rábízom a teljes testsúlyom a karjára, és páros talppal rúgok a térdébe megint. Elzuhanunk, ő pedig estében elenged: amíg feltápászkodni próbál, négykézláb vetődöm a kard után, amit elvett tőlem. Föltérdelek, hogy a nyakát keressem megint, és hiába utánoz tükörképként még mindig, messze elmarad tőlem: diadalmasan emelem föl a fegyvert, és már épp a sisakja alatti résbe döfném...
Ehelyett minden gyorsaságomat beleadva megpördülök, és felugorva a démon felé vetődöm.
Most nincs aki megvédjen, fattyú...!
A szörnyetegen a sor, hogy meglepődjön: leesik a szikláról, alig egyhüvelyknyivel kerülve el a csapást. A földön hátrál, de ezzel egy időben csörömpölést is hallok; a lovag, mintha valami elképesztő erő rángatná, közeledik a földön kúszva. Eszemben sincs megölni, abbéli félelmemben, hogy valami pokoli fricskaként a démon a semmiből egy újabbat húzna elő - meg kell bíznom abban, hogy gyorsabb vagyok.
Ahogy abban is, hogy nem tartogat újabb meglepetéseket.
Teljes erővel vetem a féreg után magam és közben, mint ahogy fény gyúl a gyertya kanócán, úgy jut eszembe, mit is kell mondanom őelőtte.
- Noctem quiétam et finem perféctum concédat nobis Dóminus omnípotens.
Ezt fordítsd ellenem, ha tudod...!
Láttam már démonokat meghalni, valahogyan mégis Erebos a legvisszataszítóbb, ahogyan a felszentelt karddal a mellében vergődik a földön: sziszegve vonaglik, akár a giliszta, ha rátaposnak, én pedig ridegen várom, hogy végre kilehelje a lelkét.
Elvégre mióta az a bolond áruló megütött, csak idő kérdése volt, hogy lemészároljam azokat, akiktől az átkozott papírjait kapta.
Erős ujjak kulcsolódnak a bokámra: a templomos utolért végre, végigvonszolva magát a dermedt talajon. Kirántanám a kardot a sebből, amikor a démon végre megdermed: elszáll belőle minden erő, rút mozgolódása abbamarad és mintha csak erre várt volna, a csizmámat markoló kéz is elernyed.
A nő elájult.
Anatot keresem a tekintetemmel: kisvártatva megpillantom vagy negyven yardra tőlünk. Egy terebélyes fa mögé húzódott, talán már akkor, amikor elkezdődött a harc.
- Meghalt - mondom, aztán különös pillantást vetek rá. Nem láttam még félni. - Ugye nem féltél tőle?
- De... - hangzik a halk, határozott válasz, ahogy előmerészkedik és felém indul. - Nem volt közönséges démon...
Nekem mind egyformák.
- Mi volt?
- Mintha... nagyon sok minden lett volna... nem ember, nem démon, nem vámpír, hanem ezek mind...
Megrázkódik, és én röpkén a földön heverő hullára pillantok. A fekete massza nem takar el semmit az arcából. Ez az igazi arca.
- Talán nem volt egyik sem teljesen. Talán csak... - Légió, jut eszembe, és ettől egy pillanatra elhallgatok. - Nem érdekes. Elpusztult.
A templomos mellé guggolok, és leoldom a sisakját.
Ez nem nő, fut át a fejemen az első gondolat. Ez csak egy lány.
Tizenhét évesnél nem lehet több a kölyökarc, amely előbukkan a vésett fémsisak árnyékából: most, hogy nem csak a nyitott rostélyon át látom, megdöbbent, milyen fiatal. A lányom lehetne.
Honnan és milyen ördögi praktikával rángathatta ide a démon?
Tanácstalanul nézem az arcát. Meg kellene, hogy öljem, de már korántsem vagyok olyan biztos semmiben, mint eddig. Dühös vagyok rá, amiért elájult. ha még támadna, lelkiismeret-furdalás nélkül levágnám.
Anat is nézi őt, a vállam felett áthajolva.
- Talán segíthet.
- Egy egy protestáns kutya! - hördülök föl, és magamnak sem vallanám be, valahol mégis magamat győzködöm. - Soha nem segítene. Amit mondtam, igaz volt.
A nefilim nem tágít.
- Kötözzük ki és valahogy ébresszük fel. Nyommal szolgálhat, ha mást nem.
Egy darabig nézem a foglyot, mielőtt ébresztgetni kezdeném, sima képe azonban nem árul el semmit: karjait hátraláncoltam a fa törzse mögé, amelynek féloldalasan nekidől most, és egy pillanatra újra eltűnődöm, vajon mikor szaladt el felettünk ennyire az idő. Ez a kölyök még csak járni tanult, amikor a háború kitört: annak árnyékában nőtt fel, és most már fegyvert forgat egy olyan eszme oldalán, amelyet csak az idősebbek elmondásából ismer.
Inkább megpofozom, tőlem szokatlanul szelíden.
Csak az arcára fröcskölt víztől tér magához: pillanatra kábán pillant körbe, reszelős hangokat hallatva. Aztán végre megakad rajtunk a tekintete.
- Áh! - hökken meg, mint aki mást várt. - Ti kik vagytok? És hol vagyok? Ez nem a mocsár...
- Norven Kather vagyok - egyenesedem föl, karba fonva a kezem a mellkasom előtt. - Öt perce sincs, hogy megpróbáltál meggyilkolni egy démon parancsára.
Összpontosít, mint aki az emlékei közt kutakodik.
- Én... Nagyon sajnálom! - borzad el aztán. - Nem akartam egy ártatlan civilt...
Akkor sem lephetett volna meg jobban, ha héberül szól. Felszalad a szemöldököm.
- Ki vagy? - szegezem neki, és ő büszkén, magabiztosan húzza ki magát.
- Melissa von Steinbrück, templomos lovag. Ne féljen, jóember, mostantól a protestáns egyház védelme alatt áll!
Ezzel kapcsolatban azért vannak kétségeim, Melissa von Steinbrück, templomos lovag.
Összenézek Anattal, mintha mulattatna a dolog.
- Von Steinbrück lovag, maga kikerült már a kaszárnyából? Fiatalnak nézem.
- Tizenhét vagyok, igen uram, nemrég vizsgáztam. És jobb eredményeim vannak Brynhildr von Himmelreichnál is!
Büszkén, katonásan néz fel rám, a felismerés leghalványabb szikrája nélkül. Leguggolok eléje, hogy a szemünk egy vonalba kerüljön.
- Mondja... felismer?
- Nem, uram - kámpicsorodik el. - Ezek szerint kellene... Maga egy tiszt lenne?
Mit lehet erre mondani?
- Olyasmi - biccentek egy kissé habozva, aztán végigmérem. - Hogy kerül ide, katona?
- A mocsárban őrjáratoztam, egy lelkész vezetésével... Mi is volt a neve? Valami gyanús képű, fakó szemű fickó volt, nem sokkal idősebb nálam... Áh, megvan, Erich! Aztán ő eltűnt, és... Gondolom, én is?
A szám belsejét rágva figyelem: nem tud ez semmit, csak egy kölyök, aki démonkézre került, aztán jól el is vertem. Végignézek rajta még egyszer. El kellene vágnom a torkát. - Eltört a lába?
- Úgy érzem, hogy csak kificamodott. A démon sebesített meg?
Egy pillanatra megáll, mint aki megfeledkezett róla, hogy elveszítette az egyik ujját.
- Én tettem - felelem, egy pillanatig nem is értve, miért nem fogom a lényre. - A démon csak megszállta.
- Maga nem sérült meg? Hívjak segítséget?
Különös érzés, hogy nem viszonyul hozzám ellenségesen: sem a láncokról, sem a gyűrűről, sem az akcentusomról, de még az arcomról sem ismer fel. A fejemet csóválom.
- Én jól vagyok. De messze vagyunk Északon. A helyében elkerülném a lakott területeket.
Mit művelsz, bolond?, villan át a fejemen, mégsem mondok mást. Csak nézem a lányt - mert nem nő ez még -, mintha életemben először látnék protestánst.
- Köszönöm, uram - bólint mosolyogva, majd zavarttá valik az arca. - Izé, kérem, el tudna oldozni?
Anatra tekintek.
- Ez csak gyerek.
- Nem fog ártani neked - bólintja ő. - És a fakó szemű lelkészt keressük, szóval jó nyomon leszünk.
Egy hosszan elnyúló pillanatig farkasszemet nézünk, aztán féltérdre ereszkedem a fa mellett. Ott, ahol összefogtam a láncok végét.
- Nagy ember vagy mától, Melissa von Steinbrück - biccentek a templomos felé, ahogy eloldozom -, ha emlékszel a nevemre. És okos, ha elhallgatod odahaza.
Talpra emelkedve figyelem, ahogy a sérült kezével felmarkolja az elejtett kardját a földről.
- Köszönöm, Kather úr! - mosolyodik el barátságosan, én pedig nem mozdulok. Hagyom, hogy a visszafelé vezető útra lépjen. - Vigyázzanak magukra és Isten óvja önöket!
Némán várom, hogy eltűnjön szem elől.
- Micsoda bolond - húzom el a szám végül, ahogy alakja lassan a távolba vész. - Úgyse hisz majd neki senki. Már, ha szerencséje van.
Hallom, ahogy a nefilim mellém lép: már épp feléje fordulnék, amikor a legnagyobb meglepetésemre belém karol. A hangja lágyan zeng.
- Ez egy olyan döntés volt, aminek a hozójára Isten jó inkvizítoraként tekinthet, Kather.
Egy pár szívdobbanásnyi ideig szóhoz sem jutok, de aztán megcsóválom a fejem.
- Nem vagyok biztos benne, hogy jó döntés volt. De a zsinatelnöknek kétszer meg kéne gondolnia, mielőtt ilyen taknyosokat küld a csatába.
- Mintha mi mások lennénk! Gondolj csak Jozefre.
- Őt nem engedtem el! - horkanok föl sértetten, de a félvérről már lepereg minden efféle.
- Vele is volt egy kísérő, nem tudhatták, hogy épp egy hatalmas összeesküvés tagja az illető...
Sóhajtok, ellépve mellőle. Szokás szerint felesleges vitázni vele.
- A mocsárvidéket kereste a kölyök. Ott találhatnánk a fickót... ha nem tűnt volna el. Hová tűnhetett?
- Ha a lány itt volt, sejtem a romokban lehet. Jobb lesz, ha sietünk.