Magamra maradtam a sötétségben. A rabok néha beszélgettek, de engem többet nem szólítottak meg. Egy idő után megszoktam a hideget, a szemem alkalmazkodott a homályhoz, ám a padló nem lett sem puhább sem kényelmesebb. A tomporom és a lábam időnként elgémberedett, és olyankor szúrós hangyák másztak fel a tagjaimba. Néha elbóbiskoltam, de csak hogy arra riadjak fel, hogy nyomja a kő a vállam, vagy hogy a nyakam már teljesen megmerevedett egy-egy kényelmetlen pozícióba. Az idő, mint olyan megszűnt létezni. Már nem számoltam a perceket, ha az órákat néztük, talán két órát érzékeltem még, de utána minden összefolyt. Nem láttam a Napot haladni az égen, sem a megnyúló, majd eltűnő árnyékokat.
Valószínűleg két nap telhetett el, de ezt is csak két dologból tudtam. Az egyik az volt, hogy elhurcolták kivégezni a foglyot, aki a bekerülésemkor azt mondta, hogy a kivégzése másnap lesz, a másik jel pedig, hogy kétszer hoztak ételt, amit még uzsonnának sem lehetett volna csúfolni. Némi száraz kenyér volt csupán és langyos víz. Hallottam szerzetesrendekről, akik önkéntes szegénységbe vonultak, és vezeklésből csupán kenyéren és vízen éltek. Szenvedéseim enyhítéseként azt játszottam a fejemben, hogy én is egy ilyen szerzetes vagyok, a nélkülözést pedig önként vállaltam Krisztus nagyobb dicsőségére. Sajnos a gondolat csak nagyon rövid ideig segített. Nagyjából akkor múlt el, mikor szomorúan konstatáltam, hogy be vagyok zárva ide és a dolgomat egy sarokban lévő vödörbe kell elvégeznem.
Bármennyire is próbáltam elfogadni a sorsomat, és vigasztalni magam azzal, hogy egy jó ügy mártírjaként fogok meghalni, a felszín alatt még mindig inkább a düh fortyogott benne, az árulás felett érzett fájdalom, és egy csipetnyi bosszúvágy, amit még magamnak is szégyelltem bevallani. Szerencse volt, hogy tudtam, hogy a rabok a kivégzés és az utolsó kenet feladása előtt még gyónhattak egyet.
A sarokban kuporogtam, mert a cella túlvégében megjelent egy szürke patkány, a száraz kenyerem morzsáira vadászva, amikor végül valaki megállt a cellám ajtaja előtt. Az ujjaim teljesen elgémberedtek, a lában átfagyott, és az arcom is bizonyosan piszkos volt, a rég kibomlott, zilálttá kócosodott hajamról nem is beszélve.
- Gloria a szent Brünhildából? - kérdezte egy ismeretlen férfihang, egy kulcskarika semmivel össze nem téveszthető csörgése kíséretében. A szabadság és a remény álnok hangja volt ez.
- Én vagyok. - válaszoltam rekedt hangon, erőtlenül.
A cella ajtó kinyílt, és két férfi lépett be rajta. Talpra rángattak, majd szinte vonszolni kezdtek kifelé, pedig mentem volna én a saját lábamon is. Bárhova csak el innen. Egy hosszú, már-már végtelennek tűnő lépcsősoron mentünk felfelé, majd amikor végül kiértünk az udvarra, a napfény bántón vakított el. Még ezt sem bántam. A friss levegő áldásosan csapta meg az arcom és tisztította ki az orromból a börtön bűzét. Milyen apró dolgok lettek fontosak a szükség óráján!
Kísérőim azonban nem hagyták élvezni az Úr eme csodáit. Tovább taszigáltak, egyenesen át egy vastag falú épület két szárnyú kapuján. Egy nagy ajtó előtti váróba dobtak le végül, amiben rajtam kívül két őr tartózkodott, de arcukon nem láttam az együttérzés szikráját sem. Minden bizonnyal számtalanszor végignézték már ezt a jelenetet, csupán a helyzet elszenvedője jelenthetett számukra újdonságot. Csöndben ültem le a fal melletti kis padra.
Augustinus püspök, Augustinus püspök…
Csak magamnak ismételgettem a nevet, hogy megbizonyosodjak róla, hogy a börtönben sem felejtettem el, kit kell majd hívnom. Hinnem kellett abban, hogy talán még kijuthatok innen, szabadon a saját lábamon.
AZ ajtó végül kitárult, már csak az volt a kérdés, hogy a poklok vagy a mennyek kapuja volt-e. Bent egy seregnyi őr várt, középen pedig öten ültek egymás mellett. Egyik szélen ott várt Corona priorissza, egy nő, valamelyik lovagrend vezetője, akit csak azért jegyeztem meg, mert Corneliának hívták, ahogyan eredetileg engem is. A haja fekete volt, és rövidre nyírva hordta, ám ennek ellenére az arca és az egész kiállása meglepően nőies volt. A másik szélen egy Ordo Canes Domini színeibe öltözött férfi ült, mellette az ősz lovag, aki a kapuban fogadott engem és a démonokat. Középen egy aranyszínű díszes köntösben lévő férfi foglalt helyet, aki valamilyen rendi jelvényeket viselt, de hirtelen nem jutott eszembe, hogy melyik rendek is voltak azok. Ő egy nagy ív pergamen fölött körmölt szorgosan.
Minden tekintet rám szegeződött, amitől újra összezsugorodott a gyomrom, és hányingerem lett. Talán sejtették, hogy ez fog történni, és azért nem adtak több ételt, hogy ne legyen mit kihányni. Az arcuk teljesen semleges volt, egyedül Corona priorissza arcán tükröződött némi aggodalom. Az őrök megállítottak az asztal előtt, az arany színű férfi pedig fáradtan, de erős hangon szólalt meg.
- Gloria nővér, a Könyörületes Szent Brünhilda gyógyítórend diakónusnője ügyének tárgyalására gyültünk itt össze ma reggel. A jegyzőkönyvet jómagam, Celsus, az Ordo Metatronum Scriptorum jegyzője moderálom. Kérem a vádlott erősítse meg személyét, majd a gyűlés tagjai is tegyék ezt.
Többre számítottam. Nem volt vádlottak padja, bírák, tanács sem tanács. De talán így is kellett lennie, hiszen még sosem láttam hasonlót. Megköszörültem a torkom.
- Megerősítem.
Az ősz férfi felháborodott árnyalatú, de határozott hangon emelkedett szólásra.
- Alexandros Clementinus, az Ordo Maellus helytartója, tábornok, és az ügy sértettje.
- Cornelia Rotstadt, az Ordo Militia Coelorum lovagja és rendfőnöknője, tanú és esküdt. Nagyon remélem, hogy jó indokkal rángatott ide az Ordo Malleus a frontról. - állt fel a nő.
- Domitius, az Ordo Canes Domini lovagja és nagymestere, szintén tanú. Valamint úgy vélem az esküdtszék ideiglenes tagja. - ismételte meg a formulát a Canes Domini színeiben jelen lévő férfi.
- Corona von Reinburg, a Kegyelmes Szent Brünhilda rend priorisszája, tanú. - mutatkozott be rendfőnöknőm elhaló hangon. Úgy tűnt, hogy őt is megviselték az események.
Celsus írnok kettőt bólintott, majd folytatta.
- A vádlottnak joga van megvédenie magát, ha szót kapott, egy ügyvédet és egy tanút beidéznie, valamint joga van hallgatni is. Nagy bírósági tárgyalásra sor nem kerül, ugyanis harminckét katona megerősítette a vádat, ezek névsorát kérésre felolvashatom. A vád a következő: Gloria nővér, hatáskörét túllépve parancsot tagadott meg, démonokat védelmezett és Istentől kapott szent ajándékát, egy különleges képességét Alexandros Clementinus tábornok ellen fordította. Megerősíti-e ezt a vádlott?
Most jött el a pillanat, mielőtt még belebonyolódtam volna a dolgokba.
- Mielőtt bármit mondanék, szeretném ügyvédemnek idézni Augustinus prímás püspököt.
- Beleegyezik-e ebbe az esküdtszék? - kérdezte Celsus, mire a tábornok arca elborult és elhúzta a száját, de végül egy vállvonással egybekötött bólintással jelzett, hogy neki aztán mindegy. Corona bólintott, ahogyan Cornelia nővér és Dominitus atya is. A nő kicsit frusztrált volt, látszólag semmi kedve nem volt itt lenni, a Canes Domini nagymestere viszont olyan embernek látszott, akit talán semmi sem tudott kihozni a sodrából.
Celsus intett az egyik őrnek, aki alig öt perc múlva visszatért, nyomában egy öreg, de lendületes, vidám tekintetű, félkarú férfival, aki az Éjféli Őrség egyenruhájában díszelgett. Tehát ők álltak mellettem. Johanna nővér végülis jó benyomást tett rám, és végülis az a különös csiricsáré ember is a segítségünkre volt. A férfi meghajolt a tisztelt publikum előtt.
- Augustinus, az Ordo Custodes Media Noctii püspöke. Miért hívattak?
- Gloria nővér, a Kegyelmes Szent Brünhilda rend diakónusnője hatáskörét túllépve parancsot tagadott meg, démonokat védelmezett és Istentől kapott szent ajándékát, egy különleges képességét Alexandros Clementinus tábornok ellen fordította. Mielőtt megerősítette volna a vádat, magát hívatta ügyvédül. Gloria nővér, megerősíti-e most a vádat? - válaszolt Celsius, mire védőügyvédem felvont szemöldökkel nézett rám.
- Nem erősítem meg. - találtam rá a hangomra.- A vád abban a pontban téves, hogy túlléptem volna a hatáskörömet, az Úrtól kapott szent képesség pedig a Pax imája volt, amivel a kedélyeket nyugtattam le. Nem támadtam rá Clementinus tábornokra.
- Krisztus urunk szerelmére. - sóhajtott fel bosszúsan Cornelia rendfőnöknő, amire Domitius szúrósan nézett rá. - Azt mondták nem lesz nagy bírósági tárgyalása a nővérnek, akkor befejezhetnék ezt a sok felesleges csomagolást. Valaki, lehetőleg a vádlott és a sértett mondják már el pontosan mi az ég is történt.
Clementinus felhördült.
- Az történt hogy ez a pimasz nő akadályozta a munkám és minden előzetes jel nélkül a Pax imát alkalmazta. Akár Sacra Lux is lehetett volna, akkor meg aztán halott lennék! Ráadásul a parancsmegtagadás mindenütt büntetendő! Azt mondtam neki, hogy adja át a démonokat, ő meg ezzel válaszolt!
Corona rendfőnöknő csendben feszengett, Augustinus viszont felszólalt, ahogyan egy jó ügyvédnek kellett. Úgy döntöttem, hogy szimpatizáltam vele.
- Kétlem, hogy egy Sacra Lux megölné magát, tábornok. Rosszabbat is kapott már, tudjuk jól mindketten. Hanem Gloria nővér, milyen parancsot teljesített épp és kitől?
Hálásan pillantottam Augustinusra.
- Corona priorissza adta nekem a parancsot, hogy integrációs célokból hozzam el a démonok egy bűnt megtagadó és Istent kereső csoportjának képviselőit a katedrálisba. Legjobb tudomásom szerint az egyház párbeszédet akart velük kezdeményezni. Az eredeti parancsom szerint nem is kellett volna mindegyiküket idehoznom, ez csupán szerencsétlen körülmények miatt alakult így, ami az életüket veszélyeztette. Velem küldték továbbá Johanna von Bauer lovagot, őt szeretném tanunak idézni, amennyiben ez lehetséges.
- Tegyen úgy. - dőlt hátra a székében Cornelia rendfőnöknő, Domitius pedig csak csendes bólintással jelezte, hogy támogatta a kérésem. Celsius intett, mire egy őr ismét elszaladt, és újabb öt perc várakozás után (tehát az Éjféli Őrség rendháza két és fél perc sietős lépésre lehetett innen), visszatért, nyomában a futásban kimerült, lihegő és láthatóan zavarodott Johanna nővérrel.
- J-Johanna von Bauer, Éjféli Őrség. Mi-miben lehetek szolgálatukra?
Celsius felém intett, hogy beszélhetek.
- Örülök, hogy újra látom, Johanna nővér. - mosolyogtam rá halványan, amennyire körülményeim engedték. - Szeretném, ha ön is megerősítené, hogy mi volt a feladatunk a démonokkal.
- Amennyire én tudom, az Egyház tárgyalni akart velük, és hozni kellett követeket. Nem tűntek agresszívnek és le voltak gyengülve. De mi a gond, mi történt?
- Corona priorissza, a nővér úgy mondta a parancs öntől érkezett. Igaz ez? - kérdezte Cornelia lovag. Ő volt a legbeszédesebb az esküdtek közül, de nem tudtam, hogy érdekelte az ügy, vagy csak a lehető leghamarabb túl akart lenni az egészen. Inkább talán az utóbbi.
Corona priorissza bólintott.
- Egy pápai, rendközi követtől kaptam a megbízást. Nem hallottam, hogy az Ordo Maellus lenne a hátterében.
Celsius érdeklődve nézett Clementinus lovagra, aki megrázta a fejét.
- Botorság. Első sorban mi kértük a Szentatyát, hogy hozzák ide a démonokat.
- Mint látják, tisztelt esküdtek, az ordo malleus megtévesztett egy egész rendet az egyházon belül, és ezek szerint egy pápai követet is. - nem tudom, honnan szedtem a bátorságot ahhoz, hogy megszólaljak, mikor nem kérdeztek, és hogy rögtön támadjak is, de kínálkozott a lehetőség, hogy arra tereljem ezt az egész tárgyalást, amerre jónak láttam.
- Ha a parancs a Malleustól érkezett... - szólt közbe Domitius lovag. - … tisztán és érthetően benne állt, hogy mi a rend célja a démonokkal?
- Persze. - Bólintott határozottan Clementinus. - Integrálni őket az Ordo Maellus új fegyverkezési prospektusában. Kellett néhány céltábla az úgy fegyvereknek. Miért, nem ez ment keresztül?
A priorisszára néztem. Ő hallotta a konkrét utasítást.
- Idézhetnénk tanunak a küldöcöt, aki a parancsot hozta? - vetettem fel. Még mindig a Malleus lovagjaira gyanakodtam, de talán ez volt az első lépés, hogy kinyomozzuk, vajon hol változott meg a parancs éppen csak annyit, hogy teljesen más legyen az értelme, mint ahogy eredetileg szánták.
A priorissza összevont szemöldökkel megrázta a fejét.
- Nekem nem ezt mondták. A küldönc neve Caius lovag volt.
Celsus újra intett, mire egy harmadik őr is elszaladt küldncnek. Talán ezért voltak itt ennyien, nem azért, hogy megfékezzék a dühöngő vádlottakat. Csöndben, feszengve néztünk farkas szemet én és az esküdtek, és öt percig pihentethettük a hangunkat és az agytekervényeinket is, remélve, hogy a szokásos idő elteltével visszatérnek majd az újabb tanuval. Ám eltelt az öt perc, majd a tíz és a tizenöt perc is, de semmi. Már épp készültem megtörni a csendet, mikor az elküldött őr véresen, lihegve esett be az ajtón.
- Meg...megszökött. Nem volt ember. Amint...Amint megpróbáltuk ideidézni, valami sötét varázslathoz folyamodott...
Nagy szemekkel pislogtam a küldöncre. Volt egy elméletem de... az túlságosan szörnyű lett volna.
- Meglehetősen kényelmes, nem igaz? - jegyezte meg Cornelia meglepően cinikusan véleményem szerint.
Clementinus lovag arca elkomorodott. Felállt, és feltartotta a kezét.
- Krisztus lássa a lelkem, ártatlan vagyok ebben. Ha kell, tanácson is megpróbáltatom magam. Ez nem az én művem. Valóban kértünk démonokat, de mindezt fegyvereket tesztelni. Sokan ellenkeztek az ellen, hogy démonokat hozzunk a Katedrálisba, de én kiálltam az ügy mellett. A lelkem tiszta. Ha kell, tanács elé is állok ezzel.
- Fegyvereket szalmabábukon is lehet tesztelni, a jötünök is megoldották. - vágtam vissza. Nem is ment ez olyan rosszul nekem.
- Ha azért gyűltünk össze, hogy megvitassuk gonosz dolog-e démonokat ölni, ez esetben sokáig itt leszünk. Ahogy sikerült felfognom a nővér a saját rendfőnöke parancsait követte, amellyel az Ordo Malleus teljesen szembe ment. Úgy látja, hogy ebben a helyzetben teljesen abszurdum az árulás gyanúja? - fordult Cornelia rendfőnknő Clementinus lovag felé.
A férfi kelletlenül bólintott.
- Amennyiben ez tényleg így van, Gloria diakonissza módszerei helytelenek voltak ugyan, de a szándéka tiszta. A fenyítéséről majd Corona priorissza gondoskodik, ajánlom, hogy alapos legyen. Ami viszont a küldöttet illeti...
Nem tudta befejezni a monológját. Az ajtó kivágódott, és legnagyobb döbbenetemre Ormendhal hercegnő lépdelt be rajta. hosszú, öles léptekkel, maga után vonszolva egy szinte felismerhetetlenné kaszabolt, vérben úszó tetemet, amiből csak annyira lehet következtetni, hogy az illető reverendát viselt, de szárnyai és karmai voltak. A teremben mindenki egy emberként hördült fel, de a Caiusért küldött strázsa kiáltása meggyőzte a tisztelt publikumot.
- Ez a bestia! Ez lett Caius küldöttből!
Ormendhal hercegnő elmosolyodott.
- No lám, úgy tűnik a maguk Esronielje által kitalált módszer csak nem elégséges a démonok kiszűrésére...
Sok mindent akartam volna még mondani, de én is a küldöttel folytattam volna. Szerencsére a hercegnő megoldotta helyettem. Talán jobb volt nem megkérdeznem mégis hogyan jutott be ide, vagy hogyan fogta el Caius-t, mikor olyan gyengének tűntek ő és a démonai, mint a harmat.
- Bátor, hogy visszajött, hercegnő. Bátor és botor is.
A küldöttre néztem. Démon... beigazolódni látszott a korábbi gyanúm, hogy az szervezte ezt az egészet, aki odaküldte a háborúdémont is Mahel csapatához....Akik rendes démonokat akart nevelni belőlük, vagy elpusztítani őket. Ám amikor a gondolatmenet végére értem, már fel is fedeztem benne a logikátlanságot. Ahhoz elég lett volna az Ordo Malleus eredeti terve is, nem kellettem volna én hozzá.
Cornelia rendfőnöknő lassan felállt.
- Hogy akartak démonokat kivégezni, ha egyetlen egyet sem képesek megregulázni. A kiszabott büntetésben egyetértek, majd a saját priorja eldönti, mi lesz a sorsa. A démonokat meg meghagyom azoknak, akiknek ez a feladata. - azzal kisétált a teremből, mint aki jól végezte dolgát. Tulajdonképpen tényleg nem volt már mit megtárgyalni az ügyemben. Szinte el sem hittem, hogy vége volt, és hogy még nem építenek máglyát számomra. Akármilyen büntetést is szab ki rám majd a priorissza, azt már el tudtam viselni.
Celsus és Clementinus zavartan néztek a lovagnő után, és a hercegnőre is, hogy ilyenkor mégis mi a teendő. Talán még sosem volt precedens hasonlóra, hogy egy démon nyíltan besétáljon ide. Corona priorissza viszont határozottan felállt és megszólalt.
- Nem tudom, mi lenne a helyes ebben a helyzetben, nincs erre képzettségem. De úgy látom, hogy lenne mit tanulni azoktól a démonoktól, akik hajlandók együttműködni velünk. Ha önök beleegyeznek, hiszen ez egy tanács, még ha nem is ezért jött létre, akkor a Szentatya elé vinném az ügyet, és személyesen vele tárgyalnék a démonok sorsáról, teljes felelősséget vállalva.
Clementinus felhördült.
- Csináljon, amit akar... - ez után pedig felállt, és elindult a kijárat felé. Mélységesen felháborodtam ezen a cinizmuson és nemtörődmségen, mikor pont ő kardoskodott a megbüntetésem mellett. Most pedig, hogy nem ért célt, megpróbál kiviharzani a teremből, mint egy hisztis fruska.
- Ne merészeljen elmenni! - kiáltottam utána. - Ne merészeljen hátat fordítani nekünk!
- Mit vár még, fogadjam örökbe a démonját? - szólt vissza a válla fölött.
Úgy éreztem most vagy soha, eljött a visszavágás ideje.
- Feleljen a saját mulasztásaira! Hogy nem szúrtak ki egy démont a katedrális falain belül? Hogyhogy nem a saját lovagjait küldte el összegyűjteni a démonokat, miért kellettünk mi? Bebizonyosodott, hogy én ártatlan vagyok, de itt, a tanács előtt én magát vádolom árulással és szándékos megtévesztésssel.
- Gloria soror. - emelkedett fel a székéből Domitius lovag. - Ne feledje el, kihez szól. Bebizonyosodott, hogy ártatlan, de mint az Egyház felszentelt szerzetesnővére engedelmességgel tartozik a felettesei felé. Az Ordo Malleus egyedül a szentatyának felel, így ha panasza van annak rendje és módja szerint terjessze fel őszentségéhez.
Augustinus is a vállamra tette a kezét, és halkan szólalt meg.
- Ha egy beosztott rágalmaz egy felettest, könnyen keserves sorsra juthat. Engedje ezt most el.
Ahogy Augustinus a vállamhoz ért felsóhajtottam. Ez nem volt igazságszolgáltatás. Én miért ültem két napig egy cellában, ha más elsétálhat az enyémnél súlyosabb bűnkkel is? Úgy tűnt valóban hatalommal járt, ha valaki egy egész rendet vezetett, és többek között ilyen előnyökkel is járt. Tehetetlennek éreztem magam és dühösnek, de itt már csak ronthattam a saját helyzetemen.
- Nem rágalmazok. Ez az igazság. De legyen ahogy akarja.
A földön fekvő démonra és Ormendhalra néztem.
- Velük mi lesz?
Augustinus püspök farkasszemet nézett a démonnal.
- Nos, majd a Szentatya eldönti. Mi itt többet nem tehetünk. Bízzuk a dolgot Corona priorisszára és a rendjére.
Majd Celsusra pillantott.
- Véget ért a tanács, ha jól gondolom.
Az írnok vállat vont, és lassan feltekerte a pergamenjét.
- Két esküdt is távozott, nincs mit tenni. A tárgyalást berekesztem.- ez után pedig ő is felállt és távozott.
- Csak így itthagyják őket? - néztem az ügyvédemre. Nem fért a fejembe hogy ennyire senkit sem érdekelt, hogy egy démon bejutott a katedrálisba, egy másik meg visszahozta...
- Nézze, mégis mit kellene csinálnunk? Elképesztően abszurd ez a helyzet. Nagyon pengeélen táncol épp. Tudja ki volt az, aki legutoljára megvédett egy démont egy egyházi személytől?
Mindenki tudta. Mindenki tudta, és mindenki félt, hogy megismétlődik az, ami húsz évvel ezelőtt történt. Ott is azt beszélték, hogy az Ordo Malleus kegyetlensége miatt robbant ki a botrány, és látszólag a rend azóta sem változott semmit. De én nem ő voltam. Ő hibázott, és béke helyett háborút szított, ahelyett, hogy belülről változtatta volna meg az egyházat. Én megtettem az első olyan lépést most, ami neki nem sikerült, és végig szándékoztam menni ezen az úton.
- Tudom. És lehet meg kéne fontolnia az Egyháznak a kritikát ha nem akar új Esroniel von Himmelreichokat kinevelni. Miért hozta létre a démonokat isten? - kérdeztem a püspöktől egészen komolyan, noha költői kérdés volt.
A férfi kicsit tanácstalanul tárta szét a karjait, nem tudva mire gondolhattam.
- Én úgy vélem azért, mert szeret minket annyira, hogy adjon még egy esélyt, ha a pokol felé tartunk.
- Pontosan. Én is így gondolom. És kinek kéne őket visszavezetni a fényre, ha nem az Úr szolgáinak? Mi pedig folyamatosan cserben hagyjuk őket.
- Talán pont itt a lehetőség, hogy segítsünk rajtuk. Ezért kell nagyon bíznunk Corona priorisszában.
Örültem, hogy egyetértett. Bólintottam, majd a priorissza elé sétáltam. Sokakat gyűlöltem épp, de neki most is, ahogy mindig csak hálával tartoztam, és szégyelltem magam, hogy ilyenhelyzetbe hoztam. Lesütöttem a szemem és lehajtottam a fejem.
- Ha bármilyen büntetést ki akar szabni rám, állok elébe asszonyom.
Abban a pillanatban a priorissza teljes erejéből pofon vágott, pont ott, ahol két napja Clementinus is. Megzúzódhatott az arccsontom akkor, ugyanis ez az ütés úgy fájt, hogy egy pillanatra azt hittem, mentem összeesek. Hajlamos voltam elfelejteni, hogy Corona priorissza annak idején maga is lovag volt. Az összeeséstől az ölelése mentett meg, ahogy az erős, kardhoz és ecsethez szokott karok körén fonódtak.
- Ha legközelebb varázslatot mer fogni egy egyházi tisztségviselőre, az Úrra mondom, levetköztetem, és felkötözöm a rendház homlokzatára egy napra! Már ha túléli a törvényszéket, de nem fogja.
Könny szökött a szemembe és óvatosan visszaöleltem.
- Hagynom kellett volna? - kérdeztem csöndesen. Az ő véleménye és egyedül az ő ítélete volt, ami tényleg számított. - Hagynom keleltt volna lemészárolni őket?
- Van ennek diplomatikus módja is... - mondta, majd amikor elengedtük egymást előhalászott egy kulacsot a ruhája alól, és meghúzta. Nem is ő lett volna, ha nem tart még ilyenkor is magánál bort. Még szerencse, hogy csak azt itta, a töményet kevésbé. - Ha nem akar von Himmelreich sorsára jutni, ajánlom, hogy kerülje az ilyesmit.
Mi is volt az a sors? Hogy eretneknek kiáltanak, vagy hogy újabb területet szakítok ki a királyságból és alapítok egy harmadik egyházat? Ennek a megkérdezése viszont már viccnek is nagyon otromba lett volna, így inkább bólintottam.
- Igenis, asszonyom.
Corona priorissza felsóhajtott.
- Most pedig megyek, lesz egy hosszú tárgyalásom a pápával. Addig tartsa a démonokat egy helyen, lehetőleg valahol, ahol nincsenek szem előtt! Küldök pár lovag-nővért, hogy tartsák vissza a bámészkodókat.
- Rendben.
Így csatlakoztam Ormendhalhoz kifelé menet, aki csöndben nézte végig a démon-holttest mellett az egész közjátékot. Csak remélni mertem, hogy remekül szórakozott közben.
- Ezek után nem kérhetem, hogy bízzon bennünk. Nem tudom számít-e, hogy máglyára mentem volna magukért.
A hercegnő vállat vont. Az volt az érzésem, hogy rajtam kívül mindenki túlságosan könnyedén vette ezt az egészet.
- Örülök, hogy élek egyelőre. De nagyon nagyra értékelem azt, hogy kiállt értünk és a vállalt fogságát. Határozottan jobb, mintha most fénycsóvákat dobálnának ránk.
Kényszeredetten mosolyodtam el.
- Talán most, ha a mi kezünkben van az irányítás tényleg be lesz váltva, amit ígértem maguknak. Sajnálom az egészet.
- Magának rosszabb volt. Hanem tényleg kétségbeejtő, hogy már itt is lakoznak a démonkirály szolgái közül.
Egyet értettem. Így nem tudhattuk, hányan lehettek még. Kíváncsi voltam, mit vétett Ormendhal, hogy ennyire a király bögyében volt. Komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy kivégeztessen egy látszólag ártalmatlan démoncsoportot.
- Ha rajtam múlik nem marad ennyiben. Aggasztó, hogy el tudott rejtőzni.
- Aggasztóbb, hogy bármennyi lehet még belőlük itt. De ne féljenek, figyelünk erre most, hogy már mi is itt vagyunk.
Megráztam a fejem.
- Saját maguk miatt aggódjanak. De segítek amiben tudok. Étel, ruha, bármi kell szóljanak.
- Köszönjük, Gloria nővér. Mindenki, aki hozzám tartozik hálás lesz azért, amit tett. Meglátja, jutalma nem marad el.
Körbenéztem. Jutalom... Nem tartottam valószínűnek, inkább azért voltam hálás, hogy megúsztam ennyivel. De inkább hallgattam, és szerencsére Ormendhal sem ragozta tovább a dolgot. Kint húztuk meg magunkat, a többi démon közelében. Lassan már kezdtem megszokni a folyamatos fejfájást. Néhány óra múlva érkezett a hír: Corona priorissza sikerrel járt, a démonok meg lesznek tűrve, és a Katedrális falain kívül kapnak egy elkerített területet, ahol folyamatos megfigyelés alatt állnak majd. Nem is mertem reménykedni egy ennyire jó ajánlatban, és ezt a hercegnő is így gondolhatta. Minden féle akadékoskodás nélkül ment bele a feltételbe. Tudtuk, hogy ezt lehetett börtönnek is venni, de biztonságnak is. Megvédtük őket a többi démontól, amennyire képesek voltunk rá.
Alig egy hét alatt elkészültek az első kisebb szállásuk, ahova beköltözhettek. Nem volt sem nagy sem szép, de az elmúlt heteket a szabad ég alatt vagy kénköves barlangokban töltötték, és annál a mostani helyzet mindenképp kultúráltabb volt. Ameddig a munkálatok folytak nem mentem vissza a frontra, szerettem volna látni, mi lesz a gyümölcse a munkának és a szenvedésnek.
Az egy hét végén aztán Corona priorissza az irodájában hívatott. Amikor benyitottam rögtön megütötte az orromat a szesz jellegzetes, szúrós illata, Corona priorissza pedig jól láthatóan teljesen részegen ült az asztalánál.
- Itt a mi démonszelidítőnk! - köszöntött arcán széles vigyorral.
- Miben lehetek a szolgálatára, Corona priorissza? - kérdeztem nyugodtan, igyekezve eltekinteni a néhai lovagnő ittasságától.
- Üljön le, üljön le... Kér bort?
Az üvegre néztem. Jó hírekre számítottam, és nem is akartam megbántani a nőt.
- Talán... egy nagyon keveset elfogadok, köszönöm.
Corona elővett egy ütött-kopott kelyhet, amiben felismertem a katedrális egyik kápolnájának a leselejtezett klénódiumát. Színültig tölti vörösborral, majd elém tolta. Óvatosan vettem el, és leszürcsöltem annyit a tetejéből, hogy ne öntsem ki, ha esetleg meg akartam emelni. A vörösbor karakteres íze összerántotta a szám, de igyekeztem nem fintorogni. Egyébként még én is felismertem, hogy kifejezetten jó minőségű nedű volt, és véletlenül pontosan olyan ízű, mint a főoltás misebora, amit az Úr egyszerű szolgája évente csak egyszer kóstolhatott meg. Valamit tényleg ünnepeltünk.
- Miért hívatott?
- Na, mit gondol?
- Tényleg nem tudom.
- Na, hát csak meg tudja mondani, ha egy bor jó-e vagy sem.
- Jó. Tehát ünneplünk?
- Maga mindig úgy túlgondolja a dolgokat... - Mondta kicsit csüggedten, de hamar ismét elvigyorodott.
- Tudja, hogy honnét van ez a bor?
- A Katedrális főoltáráról?
Nem akartam pimasz lenni, de szerencsére nem is vette annak. Nem tudtam, hogy az ital, vagy az öröm miatt.
- Úgy van. És azt tudja, hogy ez hogy került oda?
Megráztam a fejem.
- Emlékszik még Institoris püspökre?
Na erre már tudtam pozitív választ adni. A püspökhöz küldött a priorissza pénzért, amikor a sárkány dúlása után rendbe kellett hoznunk a rendházat. A püspök rendkívül nagylelkű volt hozzánk, és egyben kivételes férfi hírében állt.
- Hogyne asszonyom. Őt nehéz elfelejteni.
- És mit gondol róla?
- Komoly, megbízható férfi benyomását keltette. És kifejezetten nagylelkű is. - válaszoltam diplomatikusan, de egyébként sem tudtam volna róla rosszat mondani.
- Pedig régen mindenkire üvöltözött, gyakran kérdés nélkül vert embereket, remek kínzó és vallatómester, valamint egyszer egy vámpír torkát is átharapta.
Csak pislogtam.
- Nem is gondoltam volna.
- Ugye? Mindannyian sokat tudunk változni. Én is, amíg a fronton voltam, egy korty bort misén kívül meg nem ittam, most meg nézzen rám...
Zavartan nevetett egy kicsit.
- Tudja nővér, mind képesek vagyunk változni.
Reméltem, hogy értettem mire akart kilyukadni.
- Én is így gondolom, priorissza.
- Szóval az a lényeg, hogy vannak a démonok, akiket idehozott. Én róluk is úgy vélem, hogy képesek változni. Viszont az meg a mi felelősségünk, hogy ezt koordináljuk majd.
Bólintottam.
- Én mindenben a rendelkezésére állok asszonyom. A misét nem bírnák ki, de oktatás, imaórák... Talán benne megbíznak már valamennyire, és nem félnek tőlem. - ajánlottam fel. Komoly vállalkozás volt, de én kezdtem ezt, és én is akartam befejezni. Segítségre persze szükségem volt, de nem toltam volna át a munkát másra.
- Igen, erre gondoltam, és erre kérném. Majd kerítsen még nővéreket maga mellé, egyedül nem fogja bírni. Szóval elég ha csak szervezi, de foglalkoznunk kell majd velük. Mert ez a mi felelősségünk, és elég nagy.
Halványan elmosolyodtam.
-Mostmár végképp nem hagyhatjuk őket cserben nem igaz?
- Nem hát. Remélem, hogy nem hoztuk közelebb a világvégét néhány nappal ezzel.
Változást hoztunk, de tudtam, hogy ez a változás csak jó lehetett. Most fogjuk teljesíteni azt a feladatot, amire az Úr igazából elhívott minket.
- Biztosan nem. És talán tanúi lehetünk a csodának.
- Ha Isten is úgy gondolja, úgy legyen nővér.