/Hát ez egy igen lassú, hosszadalmas, és fájdalmas szülés volt, de valahogy eljutottam idáig is
Innentől már talán kicsit jobban fogok haladni..../
Miközben a pap próbálja meggyőzni az orvost, hogy zárja össze a felvágott testet, és temessék el a holtat újabb hollódoktorok érkeznek, hogy megtekintsék a felfordulás miértjét.
- Krieg! Mi a fene folyik... - kezdi a kioktatást, majd szakítja félbe, kezét maszkos arca elé emelve. Valószínűleg az ő orrát is megcsapta az éktelen bűz.
- Ezer ördög és pokol...- Doktor úr, a maga embere megszentségteleníti a holttestet! - kezdi újra a pap, immár az orvosok vezetőjéhez fordulva.
- Nem, csak feltáró vizsgálatot végez! Átveszem. - mondja a főorvos az emberének, aki kelletlenül átengedi a vizsgálat további folytatását. A férfi a test mellé térdel, majd elkezdi vizsgálgatni, majd egy kis töprengés után, a kicsit arrébb álló Lars felé fordul.
- Maguk végeztek vele, vagy a betegség?- Mi voltunk. Valószínűleg nem volt hajlandó visszafordulni, így az egyik társam teljesítette a parancsot amit kaptunk. - tekint a hátrébb álló társaira.
- Jól gondolom? - A két self arcát ebből a távolságból már nem lehet kivenni, de az tisztán látszik, hogy helyeslőn bólogatnak.
A férfi egy bólintással nyugtázza a dolgot, majd ismét minden figyelmét a halottnak szenteli. Kesztyűs kezével elkezd matatni a felnyitott testben. Alaposan szemügyre veszi a belső szerveket, és a külső elváltozásokat is egyaránt.
- Előre haladott lefolyásúnak tűnik... Már ha ismernénk a betegség lefolyását. Vagy az eredetét... Mennyire beszélnek németül, ön és a társai? - fordul ismét a katonához.
- Én tökéletesen beszélem, és a társaim is elboldogulnak vele. - feleli az orvosnak.
- Miért kérdi?Az orvos csak int neki, hogy kicsit vonuljanak félre, hogy nyugodtan tudjanak beszélni. Kicsit kelletlenül, de Lars követi a férfit. Nem szívesen megy hozzá túl közel, főleg, hogy látta, ahogy a férfi a halottat vizsgálja. az már az ő szemében is felér egy hullagyalázással. Az egyetlen külömbség közte, és a falusiak között, hogy ő tudja, valószínűleg így tudják a leggyorsabban megfékezni a betegség további terjedését.
Ahogy odaér a férfihoz, az leveszi arcáról a maszkot, ami egy negyvenes éveiben járó, vékony cserzett arcot takar, zöld szemekkel.
- Nos, azért, mert látom, hogy maguk nem szarakodnak, már ha megengedi ezt a kifejezést. - kezd neki fojtott hangon, úgy, hogy mások véletlenül se hallják.
- Segíteniük kéne kihallgatni az embereket, családtagokat, és valahogy vissza kéne keresni, ki volt az első beteg és hogy kapta el a betegséget, mindezt minél gyorsabban. Úgy tűnik maguknak már nem kell foglalkozniuk a rimánkodással, ami jelentősen felgyorsíthatja ezt a folyamatot. És van itt még valami... El kell égetni a testeket, a pokrócokat a ruháikat. Nem tudjuk hogy terjed a betegség, ez a bevált gyakorlat, de ez a lakosságnak nem szokott tetszeni...- Nem szívesen engedném a társaimat nagyon köze la beteg falusiakhoz, könnyen ők is elkaphatják. És őszintén szólva, én sem szívesen megyek hozzájuk közel. - néz a falusiak felé.
- Ami a testek elégetését illeti, nem kevés szurkot, és fáklyaolajat hoztunk... - megcsóválja a fejét -
de sajnos közel sem eleget, hogy minden áldozatot egyesével elégessünk.- Félreértett, nem a betegekkel kell beszélniük, hanem a hozzátartozókkal. Akik már eltemették a halottaikat, hiszen azok már nem beszélnek, ghoult nem lehet akármelyik parasztból csinálni. A holmik pedig.... Elég ha összegyűjtjük őket a falu közepén és egyben felgyújtjuk őket.- És az eddigi halottak? Kétlem, hogy ennyi sírjuk lenne előre kiásva. Talán meg tudjuk őket győzni, hogy a pap felkenheti a holtakat, aztán egy közös máglyán elégetjük őket. Ha úgy tíz holtestet égetünk el egyszerre, talán elég lesz az olajunk. - kezd el hangosan gondolkodni, mégis hogy tudnák megoldani ennyi várható halott elégetését. Amint a végére ért a gondolatmenetnek kérdőn tekint az orvosra -
Ellenben, mi garantálja, hogy a hozzátartozók nem betegedtek már meg? Ha a falusiak helyett mi visszük be a betegséget Mistwoodba, ugyan ott vagyunk.- A baj a tűzzel van, nem a szenteléssel. Sokan úgy vélik, az elégetett halott nem támad fel az Ítélet napja után. Ez olyan keresztény dolog. - mondja, a hangja pedig egyáltalán nem lekezelő.
- A második kérdésére viszont... Semmi. Húzzanak kesztyűt és maszkot a szájuk elé, mi is ennyit teszünk. De valami itt a hullán kívül is bűzlik nekem.- Legyen. A papot bízza rám, csak vigyék a testet a többihez. Mivel őriznünk kell a falu határát, ezért az egyikünk mindig itt marad, és mivel pihennünk is kell, ezért majd váltjuk egymást.... - kezdi el sorra venni, hogyan is tudnák megoldani ezt a rengeteg feladatot mindössze hárman
- De ezt is megoldom majd. Maga szedje össze a hozzátartozókat, akiket ki kell kérdeznünk. - feleli végül az orvosnak.
- Köszönöm a segítséget, nagyra értékelem. - nyújtotta felé kezét. Kicsit vonakodva fog kezet az orvossal, minek után, az alig pár perce turkált egy halott betegben. De a kesztyűjétől idő közben már megszabadult, így hát kezet fogott vele. Ha már úgyis kapcsolatba fog kerülni a falusiakkal, ez már valószínűleg úgysem számít sokat, majd bólint és elindul vissza a társaihoz. Akiknek az arcán egyre jobban kivehető a kérdő tekintet, ahogy közelebb ér, és egyre jobban kirajzolódnak arcvonásaik.
- Segítünk nekik elégetni a halottakat, néhány tömeges máglyához van elég olajunk, és még a fákjámk is marad. Valamint segítünk kikérdezni a hozzátartozókat. Húzzatok kesztyűt, és kössetek maszkot az arcotok elé, a biztonság kedvéért, de nem kell hozzájuk érnetek. Ezeket a végén elégetjük. Felváltva fogjuk csinálni a dolgokat, gyertek, elmagyarázom hogyan. - félrevonja őket egy kicsit, de csak annyira, hogy még szemmel tudják tartani a falu határát, hátha megint próbálkozna valaki.
- .... Én kezdem a vallatást, valamint a papot. - fejezi be a társainak tartott magyarázatot.
Társai kelletlenül, de bólintanak
- Nem tetszik ez nekem. - teszi hozzá Eiylin.
- De minél előbb vége ennek, annál hamarabb hazamehetünk. - feleli a lánynak oktatója.
- Mi mit tegyünk? A nyíl után aligha akarnak majd velünk beszélni...- A félelem valószínűleg szóra bírja őket, ha szemben ülnek veletek. Ha túl makacsok, csak egy kis megfelelő motiváció kell, és kész. Eiylin, te menj pihenni, és légyszíves készíts valami ételt is. Öreg, te őrködsz, én intézem a falusiakat.- Igenis! - tisztelegnek, majd elindultak mind a ketten a maguk dolgára. Közben Lars elindul megkeresni a papot, hogy megbeszélje vele a továbbiakat. Szerencsére hamar rá is talál. Épp a falusiakat próbálja megnyugtatni a hullagyalázás miatt kitört felháborodás miatt. Ahogy a sötét elf katona közeledik, szúrós tekintettel bámul rá.
- Elnézést, atyám, meg tudná mondani, hogy mennyi temetetlen testük van még, és hogy hol tartják őket?- Öt. Kettőt eltemettem reggel. Mit akar velük? - válaszolja kelletlenül. Végül felsóhajt. - Egyébként tiszteletes. Így hívják a protestáns lelkészeket, de a nevem Klein. Robert Klein, hívhat így.
- Rendben Klein. Meg tudná nekem mutatni, hol vannak, a még el nem temetett testek?- Mit akar velük? Csak fertőzést kapna.- Szeretném látni, hogy hol tartják a testeket, a temetés előtt.- Nem túl érdekes a ravatalozó, de rendben. Jöjjön. - Elindul egy irányba. Elhaladnak a fehérre meszelt templom előtt majd be a temetőbe, ami tele van frissen ásott sírokkal. A ravatalozó egy kisebb kőépület, boltívvel.
- Hmm... ühüm. - néz körbe a kis épületben, már amennyire így kívülről szemügyre tudja venni a dolgokat. Sajnos a bűz túlságosan is elviselhetetlen ahhoz, hogy belépjen az épületbe, de az látszik, hogy a pap megpróbálta tisztességesen elrendezni a testeket.
- Rendben. Megfelel. Az ajtó zárható?- Ez csak egy boltív, nincs ajtótáblája. Nincs bent érték csak arra való hogy a hívek be tudjanak húzódni leróni a kegyeletet akkor is ha ítéletidő van.- Kár... egy ajtónak jobban örültem volna.... Mostantól csak behozzák a testeket, és azon kívül senki nem mehet be. A tiszteletüket kénytelenek lesznek az épületen kívül leróni. Természetesen ön felkenheti a halottakat. De tilos eltemetni bárkit is. Amint tíz test összegyűlik, egy közös máglyán elégetjük őket. Tudom, hogy ez sérti a vallásukat. De nincs mit tenni, csak így lehet lecsökkenteni a betegség terjedését. - kezdi el határozottan, hátha így könnyebben meg tudja győzni a lelkészt.
- És mi lesz a lelkükkel? Hogy támadnak fel úgy? Megfosztaná őket az örök élettől?! - kérdi Karl teljesen felháborodva.
- Tiszteletes, látott már ön régi csontokat? Kétlem, hogy egy olyan testre vágynának. A lelkük pedig, egyes vallások szerint, a füsttel a teremtő elé száll. - próbálja ész érvekkel, és egy cseppnyi megfélemlítéssel a hangjában tovább győzködni a férfit.
A lelkész egy ideig csendben áll, erősen összeszorított ajkakkal. Valószínűleg épp harcol benne az erős hit, és a józan ész. Végül megszólal.
- Ez... Megmenti az élőket?- Azt nem tudom. De az biztos, hogy így talán jóval kevesebben kapják el, valamint nem kerül a földbe sem, ahonnan akár később újra előtörhet. Újabb járványt okozva. - fojtatja lágyabb hangon. Tudja, hogy sikerült meggyőznie a tiszteletest.
- Megtenne nekem valamit? Kérem. - kérdi lehunyt szemmel.
- Mit szeretne tiszteletes?- Imádkozzon, hogy bebocsássák őket a mennyekbe így is. És minket is annak ellenére, amit tennünk kell. - majd hátrébb lépett a háztól.
- Tegyék a doktorokkal együtt amit jónak látnak, de nem tudom ígérni, hogy az emberek nem fognak lázongani.- Úgy lesz. Én meg remélem, hogy az emberek is lesznek annyira belátóak mint ön. Megtenné nekem, hogy ön mondja el nekik? Önt jobban tisztelik mint minket, vagy az orvosokat. Valamint szeretnénk beszélni az eddig elhunytak rokonaival. Legfőképp azéval, akin először jelentkeztek a tünetek.A lelkész megvakarja borostás arcát.
- Az első... Talán... Talán a kis Gremst fiú volt aki először meghalt. Utána meg a barátja Vincent.... Menjen vissza a templom felé, és a templom előtt forduljon a balra. A harmadik házban laknak. De tudja milyenek a betegségek, néha a gyengébbeket előbb leterítik, másokban hosszabban lappang, nem tudom ez milyen fajta. Az emberek pedig... Megpróbálom, talán a doktorral együtt sikerül visszatartanunk őket, és majd mondok egy szép beszédet is.- Köszönöm. - teszi kezét a férfi vállára, majd megindul a megadott irányba.