[A bove maiore discat arare minor - Volume I]
Ötven évvel korábban
Figyelmetlen voltam.
Az ágak sorozatosan az arcomba csaptak, ahogy négykézláb törtem előre az elhagyatott ösvényen. Az erdő megtelt azokkal a kívánatos zajokkal, amiktől szinte pezsgett a vérem: madarak menekültek szárnyukat tépve, rémülten csicseregve mindenfelé. Őzek kapkodták a patáikat; a sorozatos koppanások visszhangot vertek a távoli hegyek ormain. Az egész erdő egy lényként esett pánikba.
- Felkelni, szörnyeteg. - hallottam magam fölül tompán a hangot, majd hamarosan éreztem a rúgást is, ami valahol a bordáim alsó részét érintették. Persze, akkor nem ennyire elemzően dolgoztam fel dolgot. Felhördültem.
Az ösvényen előttem egy lány szaladt, valahol a húszas évei elején; egy emberfajzat. A kedvenc prédáim egyike, akkor is, ha nem tudom megmagyarázni pontosan a miértjét. Ad egy plusz... megelégedettséget nekem, hogyha belőlük lakmározhatok, ahogy szépen lassan fakóvá válik a fény a szemükben, végigfut a gerincemen egyfajta... nyers öröm. Ha mással kell beérnem, mindig a harc dobja fel az egészet, amikor ellenállnak, ahogy küzdenek, és ahogy végül vesztenek. De náluk nem... a fiatal emberhölgyek ha nyugodtan, ha mosolyogva tűrik végig a dolgot, az ad nekem megnyugvást igazán.
Sose mosolyognak.
- Megjött a városi bíra. Itt az ideje hogy szembenézz a sorsoddal. - kaptam még egyet a csizmaorrtól, majd vaskos kezek kaptak a hónom alá, magukkal vonszolva az erőtlen testemet, a feltételezett végzetem felé.
Egyre közelebb értem hozzá; az édes virágillat, ami a hajából jött szinte már a nyelvemen volt érezhető; kamilla. Miután bevettem utána egy kanyart, az egyik fa mögül hirtelen egy nagydarab, medveszerű alak lépett ki, és mielőtt reagálhattam volna rá egyáltalán, elsötétült minden. A fejemben kirajzolódott az egész csillagtérkép, és az égi testek fénye mélyen tépték fel agyam hanyagul megmunkált barázdáit. Mikor felkeltem, a kezeim hátra voltak láncolva, és a fejemre zsákot kötöttek. Hosszú perceken át az egyetlen értelmes gondolat, amit sikerült magamban megfogalmaznom az volt, hogy:
~ Hogy maradt egyáltalán a fejem a nyakamon?
Körülöttem hangosan lármázott a tömeg, valószínűleg az egész falu apraja-nagyja kivonult, hogy végig nézhesse a végzetem. Borzalmasan gyengének éreztem magam; erőm se volt megemelni magam, különben ellenálltam volna a tortúrának. A menet hirtelen megállt, és engem a földre ejtettek.
A zaj elnémult, és helyette tisztán hallható sustorgás lett kivehető; a gyűlöletet felváltotta a félelem, a kíváncsiság, de semmiképp sem a nyugalom. Valami azt súgta, hogy nem a bitófa alá ejtettek le.
- Mit akarsz itt, öreg? - kérdezte valaki mellőlem, valószínűleg egyike a hurcolóimnak. A szavaiból hiányzott még az önbizalom csírája is.
- Mit csináltok vele? - kérdezte egy öreges, gyenge hang. Szinte láttam magam előtt az ősz kis embert, apró de vastag bajusszal, ahogy a sétabotjára támaszkodva elállja a felbőszült tömeget. Ha nem lettem volna ebben a szerencsétlen helyzetben, még viccesnek is találtam volna a szituációt.
- Visszük a bíra elé. Ez egy vérszomjas szörnyeteg, akinek a bárd alatt a nyaka helye. - mondta valaki a másik oldalamról. Idősebb hang az előzőnél.
- Nincs szükségünk a báró egyik emberére, hogy igazság tétessen itt, Csonthalmon. - jelentette ki az öreg, majd egy csattanásos hangot hallottam felőle. Ha megkéne tippelnem, odavert valamit a földhöz nyomatékosításképp. A kijelentésére a többi paraszt egyetértően duruzsolt össze, amire az egyik hordozóm halkan felhorkant.
- A báró nagyon nem lesz boldog, Anzelm. - mondta az egyik hang a kettő közül, már nem is emlékszem, melyik. - Bajt hozol a fejünkre, ha szembeszállsz vele.
- A bárónak egyetlen egy joga van csak, méghozzá a terményadó követelme. Nem engedhetjük meg, hogy átlépje a határt, akár az apádról van szó, akár nem. - címezhette az öreg az előbb felszólalónak.
- Akkor, mi legyen vele? - válaszolta az meghunyászkodva. Hosszabb vitára számítottam, de az öreg hatalma abszolútabb volt, mint ahogy az elsőnek tűnt.
- Bízzátok csak rám.
- De Anzelm... ez egy...
- Helmuth. Mint mondtam, bízzátok csak rám. Tudjátok, hova kell vigyétek. A biztonság kedvéért pedig... adjatok egyet a fejére.
Minden elsötétült újra; már persze annyira, amennyire ez lehetséges egy zsákkal a démon fején.
Új, számomra ismeretlen hangok ébresztettek fel kényszerített és sekélyes álmomból. Arra emlékeztettek kissé, amikor a fák kérgét hantoltam le őrült ámokfutásaim során, de ez... lágyabb volt. A karmaim kakofóniájához képest szinte csak simogatásról, sőt, cirógatásról lehetett beszélni, ha a fa finom dalát vettem figyelembe.
Kinyitottam a szemem; a hirtelen fény lándzsa módjára zúzta szét a réveteg leplet, ami mögött a tekintetem bujdosott. Borzalmas mód, tompán fájt a fejem, annak az egyenesen való tartásával is nehézségeim léptek fel. Éreztem, ahogy a nyálam szökést kísérelt meg a számon keresztül. Gyengén felnyöghettem, mert megszólítottak, méghozzá az az öreg hang, amelyik valahonnan ismerősnek is hatott:
- Na hát, végül csak sikerült felébrednünk? Már azt hittem örökre kómában akarsz maradni.
- Ahh... - kezdtem magabiztosan - Hol vagyok?
Nem válaszolt rögtön, és akkor is, szavai fáradtnak hatottak.
- Kérlek, ne cáfolj rá arra hogy igenis van valami a füleid között, amivel gondolkodni lehet.
Mivel nem kaptam egyenes választ, megrángattam a kezeim, és nem kellett csalódnom; oda voltak láncolva valamihez. Fájóan martak bele a csuklómba a bilincsek, de nem kimondottan voltak szorosak, sőt; valószínűleg az, hogy ide-oda lötykölődtek a kezemen sebesítették ki ennyire.
- Igen... valami már dereng. - mondtam, inkább csak azért, hogy a hangom elfedje a próbálkozásaimat; biztos voltam benne, ha eleget csavargatom a karomat a jó irányba, akkor ki tudok ebből a béklyóból szabadulni.
- Legalább az emlékezetednek nem esett komoly bántódása. - jegyezte meg az öreg, majd visszatért a munkájához. Látni nem láttam, hiszen a zsák továbbra is a fejemen volt, de reméltem, hogy nem lát rám. Akkoriban a türelem még nem volt egyike a számtalan erényemnek - és ha megvallhatom, talán ma se az.
A fa újra rázendített gyengéd kis énekére.
- Miért állítottad meg őket? - kérdeztem nekiszegezve a kérdést, ami tényleg foglalkoztatott. Hasznosat a hasznossal, ugye.
- Talán nem örülsz neki? - kérdezte munkáját nem szüneteltetve - Esetleg direkt hagytad magad elkapni, hátha majd a bárd éle megszabadít a bűntudattól?
- Ne nevettess. Milyen bűntudattól? - kérdeztem vissza szarkasztikusan, majd kihúztam az egyik csuklómat a béklyóból. Ha nem figyelek oda rá, lehet hogy egyszerűen felsóhajtok megkönnyebbülésemben.
- Alig vagy több egy állatnál. - jelentette ki érzelemmentes hangon, teljesen mentesen akármiféle ítélettől. Mint egy tényt, úgy közölte. - Nem gondolkoztál el azon, hogy talán van több is az életben, mint amiért ennyire sóvárogsz?
A másik kezem eddigre majdnem kiszabadult, de annyira azért mégis figyeltem az öregre, hogy tudjak választ adni a kérdésére. Nem kelthettem benne gyanút.
- Félrebeszélsz, öreg. Amit csinálok azt azért csinálom, mert szeretem. Mi mást kívánhatnék többet az élettől, mintsem azt, hogy boldog és szabad legyek?
A másik kezem is végre kiszabadult; óvatosan visszaeresztettem a láncokat oda, ahonnan lógtak, hogy zajt ne csapjanak, majd elkezdtem a csuklóimat dörzsölgetni. Letéptem a maszkot a fejemről.
- Ezt csináltad mindig is amióta élsz, nem? Honnan tudod, hogy nincs más, ami boldoggá tehetne, ha nem boldogabbá? Valamit, amihez nem kéne ártatlanokat gyilkolásznod?
A szoba másik végében volt, nem többre mint öt-hat lépésre, nekem háttal. Egy apró székben ült, és az asztala fölött tevékenykedett valamin. Lassan felálltam a helyemről, és válaszoltam neki.
- Senki se ártatlan, és egyébként is: nem érdekel a sorsuk. Láthattad, fordított esetben is az első leendő alkalommal fejemet vennék.
Lassan elkezdtem közelebb somfordálni hozzá. Ha elég közel jutok, darabokra szedem, kivételesen alaposan. Nem hagyok egy csontot se belőle.
- Nagyon könnyű ezek mögé az indokok mögé bújni. - Az első lépés. - Ha egy másodpercre csak bele gondolnál mit beszélsz, látnád mennyire értelmetlenek. - A második. - De akkor nem lenne az életednek célja, ugye? - A harmadik, egy fokkal lassabb. - Sokkal egyszerűbb valami mondvacsinált és belső késztetésnek eleget tenni. - A negyedik, és sokkal haragosabb lépés. - Szerintem te is rájöttél már erre. Csak félsz szembenézni vele. - Az utolsó lépés. A kezeimből előmeredő apró karmok már az ember nyaka körül voltak, készen arra, hogy leválasszák a fejét a helyéről. Erősen remegtek, a tekintetem elhomályosult, és kicsit rosszul lettem. A rajtam eluralkodó vérszomj sose volt még ekkora.
- Tévedsz. - suttogtam a fülébe.
- Nem. - fogta meg a kezemet és hajított át a termen, vissza oda, ahol eddig ültem. Az apró, enyhén kopaszodó figura teljesen eltűnt. Egy magas, az alacsony plafon miatt előregörnyedő szörnyet láttam magam előtt; körülötte enyhén gomolygott a füst, valami ismeretlen forrásból. Hosszú, inas karjai voltak, bőre hamuszürke, tele égési nyomokkal és rengeteg behegedt sebhellyel. És a feje... az volt a legemlékezetesebb. Egy egyszerű koskoponya, hatalmas, vastag szarvakkal, amikkel akár falakat is lehetett volna bontani. Ott, ahol a szemének kellett volna lennie nem volt semmi; bár megesküdtem volna rá, hogy néha egy vöröses, lángban égő apró pont megjelent benne, de csak egy-két pillanatra. Talán olyankor pislogott.
- Mi... mi vagy te? - kérdeztem megrémülve. A vérszomjam visszahúzódott oda, ahonnan az előbb előmászott.
- A félelem máris elvette az eszedet? Gyengébb vagy, mint reméltem. - beszélt, száj nélkül. Hirtelen éreztem a csökkenő nyomást magamon, ahogy megnyugodtam. Bár megtehette volna, mégsem ölt meg azonnal. Megpróbáltam összeszedni magam, és végiggondolni a dolgot; nem is kellett sokat töprengenem, hogy miféle szerzet lehet.
- Üdv, rokon.
- Háh. Mégse vagy teljesen reménytelen. - fújt hangosan ki az orrlyukain keresztül. - Döntöttem; maradsz.
- Mégis mi a fenéért maradnék itt?
- Mert így döntöttem. Megpróbálhatsz elmenekülni, de hidd el, megtalálnálak. És nem kapnál még egy esélyt tőlem.
Ezzel a logikával képtelen voltam vitába szállni.