Kísérleti állat begyűjtve...
V. I. SZ. 816.
Tünde-erdő, Kieran Gentlesaline háza
Fear is a strange thing. Most of the time you just don't know that it's hiding and growing in your heart. But when it escapes, shows you a way behind the prison walls of memories...
And every way has a beginning.
Olvastam.
Megannyi sort, bekezdést, oldalt és fejezetet. Érdekeltek a tündék, és nem csak azért, mert félvér voltam: egyszerűen annyival jobban átláttak dolgokat a sötét tündéknél! Persze nem mindent... de akkor is! Basil, újdonsült tanítóm leckéi a druidákról, a Természet vallásáról és mindarról, ami körülvett minket, azt hiszem, kezdték betölteni azt a végtelennek tűnő sötét űrt, ami a mellkasom közepén tátongott, amióta csak vége szakadt biztonságot jelentő felhőtlen gyermekkoromnak. Nem tudtam volna elképzelni, ha nem velem esik meg, mennyire megváltoztathat valakinek az elvesztése. Testileg ugyan nem lettem más, egy cseppet sem, még csak nem is nőttem, ami kezdetben aggasztott, ám később már nem érdekelt. Ha nem lehetek egész újra, magas sem akarok lenni. Belevesztem a sötétségbe, nem volt célom, csak a menekülés és vakon engedelmeskedtem mindennek, amit a szüleim mondtak, abban a hitben ringatva őket, hogy tényleg igazuk van és semmire sem vagyok képes.
Meggyújtottam még egy gyertyát, aztán ráfolyattam egy kis viaszt az óriási faágra, amely apám házteteje felett húzódott. Sötételf lévén semmi problémám nem akadt az éjjel olvasással, a fények és a viasz megszokott, rendkívül enyhe illata megnyugtatott, mondhatni megvilágította nekem az utat az éjszakában, amely majd elvezet a célomhoz és vele együtt a szabaduláshoz is.
Csak időközben ki kell találnom, hogyan fogom kivitelezni.
Bár erre még jócskán ráértem. Legelőször is druidává akartam válni, megtanulni, mire jók a növények, mit miért tesznek az állatok és hogy működik az erdő, amiben élek. Semmi hasznom nem származott volna abból, ha elszökdösöm, főleg, mert Basil ideje sem volt végtelen, s általában bejelentés nélkül érkezett néhány napra, oktatást elmulasztani pedig semmi pénzért - vagy potya piáért - sem akartam volna.
Jegyzet magamnak: ha legközelebb meglátogatom anyámat, hoznom kell még inni...
Természetesen úgy, hogy apám ne tudja meg, ugyanis ki nem állhatta a másik családom legtöbb szokását. Kész tortúra volt, amikor valamilyen oknál fogva összeült mindenki, főleg, amikor Kieran és a másik apám, Raleigh szembe találták magukat egymással. És mialatt én azon ügyeskedtem, hogy a kellő pillanatban meglóghassak, általában rögvest belebotlottam a féltestvérembe. Persze nem kellett ott lennem, hogy megelégeljem a fennálló helyzetet; bőven elég volt, ha valamit azért nem tehettem meg, mert túl veszélyesnek, túl nehéznek, netalántán túl bonyolultnak találtatott hozzám a feladat. Tisztában voltam vele, hogy apám nem akarja a másik leányát is elveszíteni, de kérdem én: Hol volt egészen addig, amíg késő nem lett?
Gondolataim hajóját kellemesebb vizek felé kormányozva gyorsan lapoztam egyet és belemerültem egy gyönyörűen részletezett vasfa ábrázolásának tanulmányozásába.