Úgy éreztem, a Nap nem is odakint süt, hanem egyenesen a szobám mennyezetéről ontja alá gyilkosan szemfájdító, meleg sugarait. Csukott szemhéjaim ellenére is iszonyatos volt a fájdalom, egészen olyan, mintha a testemből áradna, pedig emlékeim szerint nem estem le egyetlen fáról sem. Nehézségekbe ütköztem a megmozdulást illetően, olyannyira, hogy mire kettőt pislogtam, már az ágyam mellől szemléltem a félig sötétbe borult, rendetlen helyiséget, melynek falai között olyan sok időt kellett eltöltenem. Vártam néhány percet, amíg a szemem hozzászokik a reggel - vagy délelőtt... esetleg délután, ki tudja - fényeihez, aztán lassan kibogoztam magam a takarómból, hogy felöltözzek, de... valamilyen oknál fogva már volt rajtam ruha.
Vagy még?
Mindenesetre furcsának tartottam, főleg azt, hogy még a csizmámat sem vettem le. Rendetlenségben éreztem magam otthon, de azért volt különbség káosz és káosz között is! Már nem mintha ez alapján meg tudtam volna fejteni ezt a rejtélyt, ahogy arra sem találtam magyarázatot, miért lüktetett olyan pokolian a bal lábam valahol fent... fent egészen a combomnál, annak is a felső részénél, valahol kívül. Az nem létezett, hogy ne emlékezzek arra, mégis mibe ütöttem így, ekkora fájdalom mellett! Szóval, azt hiszem, kissé már dühösen saját magamra, letoltam a nadrágom és amit a fájdalom legfőbb okaként beazonosítottam, hát igazán nem tudtam mire vélni. Úgy nézett ki, mintha valaki szabályosan beleégetett volna a húsomba egy lángocskát formáló szimbólumot, a gyanúsítgatás- és pánikrohamtól pedig az az egyetlen tény mentett meg, hogy ha rám találtak volna a nővérem gyilkosai, valószínűleg már nem tudnám megnézni magamon ezt a kis jelet.
Mit volt mit tenni, eltüntetni nem tudtam és fogalmam sem volt róla, mégis honnan van és hogyan került rám, csak arról, hogy lüktetett, akárcsak a fejem, bár utóbbi szerencsére még elviselhetően. Visszavettem a nadrágom, megigazítottam a csizmám és inkább igyekeztem úgy tenni, mintha mi sem történt volna, ez viszont éppen csak addig sikerült, amíg tekintetem oda nem tévedt arra a polcra az ágyam felett, amelyen egy üveg állt. Egy különösen ismerős üveg, ami eddig bizony nem volt itt...
Dühömet pár pillanatig lenyelve ugrottam fel a párnámra, hogy levegyem és kiügyeskedjem belőle azt a dolgot, amit tartalmazott. Valamiféle papírfecni állt benne, erősen összetekerve, én pedig elgondolkodtam rajta, hogy inkább nem nézem meg, írtak-e rá valamit. Túl sok ködös emlék kezdett tolongani elmém határában, nem abból a jó fajtából, amelyek egy nyugalmas - és unalmas - tanulással töltött este után szoktak megmaradni. Végül néhány perc vívódás után győzött az az átkozott kíváncsiság, és egy jó nagy maréknyi haraggal karon öltve vezette a kezem olvasás közben.
Arcomon szépen lassan, egymás után hullámzottak végig a különféle érzelmek és hangulatok, nagyjából minden szóhoz egy-egy újat rendelve, vagy két tucat megmásíthatatlan, nem is tudom, rossz vagy jó értelemben feledhetetlen emlékkel. Minden a helyére került, én pedig szerencsésnek éreztem magam, ugyanakkor rendkívül becsapva.
- Úgy néz ki, pontosan eddig tartott az a nagyszerűnek ígérkező, felhőtlen haszon. - morogtam magam elé, mialatt visszagyömöszöltem a kis papírdarabkát a tömény alkoholszagú fiolába és tehetetlenül hátradőltem, azon gondolkodva, mi volt a legfájóbb tanulság ebből az egészből.
Sose köss szerződést egy démonnal.
Valójában ennek ellenére sem jelentettem volna ki, hogy semmissé akarnám tenni, ha vissza lehetne menni az időben. Corlieva egyetlen szóval sem utalt rá, hogy nem tartja a szavát, ami annyit jelentett, egészen nagy lépéssel kerültem közelebb céljaim eléréséhez. És ha minden egyes nap, egymás után küld majd mindenféle növényért, akkor sem lehetett olyan szörnyű egy paktum egy tudásdémonnal. Főleg, ha mindig tartott magánál alkoholt.
Vagy mégis?
Keserédesen elmosolyodtam.
- Már késő.