Sok-sok év telt már el és én még mindig nem adtam fel a reményt. Az igaz, hogy néha már annyira belefáradtam a kudarcokba, hogy kétségbe vontam, hogy van-e még értelme, de mindig volt egy kis lökés, egy kis fény az alagút végén, ami újabb lendületet adott, hogy folytassam.
Az első időben mindenáron Orleon-t, a családom gyilkosát akartam megtalálni, őt kutattam, őt hajszoltam, ahol csak az esélye felmerült, hogy rátalálhatok, de aztán, ahogy telt-múlt az idő, ahogy megváltozott az életem, úgy vált a keresés inkább azzá, hogy az okokat kutassam.
A véletlen szerencse volt, ami ebbe az irányba terelt, a vak véletlen, egy útonállónál talált levél képében, ami először megdöbbentett, aztán elgondolkoztatott. Segítségem is akadt hozzá egy ideig, egy tapasztalt, zsémbes öreg zsoldos képében, de mivel neki is élnie kellett valamiből, pár hét után szomorú szívvel és sok tanáccsal gazdagodva, de el kellett, hogy váljanak az útjaink.
Hihetetlen volt még a gondolat is, hogy a szüleim és öcsém meggyilkolása mögött több van, mint egy sima rablás, de nagyon úgy nézett ki, hogy valami sokkal több van a háttérben, amiben az Egyháznak is benne van a keze.
Innentől célirányosabban kutattam, volt, hogy a magam szakállára törtem be valahová, hogy dokumentumokat vagy szóbeli információt szerezzek és ezeken a nyomokon lépjek tovább.
Aztán egy nap beütött a legváratlanabb dolog, amire hosszú idő óta vártam, de soha nem hittem igazán, hogy már valaha is megtörténik.
Az egyik kocsmában egy utazó csodadoktorról esett szó, akinek leírása hallatán szinte megdermedtem és csak szaggatott lélegzetem mutatta, hogy még nem szállt ki belőlem a lélek.
~ Ez nem lehet! Csak valami hasonlóság biztosan! Lehet, hogy Orleon már nem is él, amilyen kövér disznó volt! ~ játszottam az ördög ügyvédjét, mert már annyi csalódásban, hamis nyomban volt részem, hogy kár lett volna most hiábavalóan lelkesedni.
De soha nem bocsátottam volna meg magamnak, hogy ne járjak utána, hiszen mi van, ha mégis igaz? Ha tényleg ő az és én a hitetlenkedésem és lustaságom hibájába esve, nem járok utána?
Volt másnapra egy megbízásom, de annyira erős volt a késztetés, hogy még erről is lemondtam. Majd később megpróbálom megmagyarázni a grófnak, hogy miért késlekedtem.
Mivel tudtam, hol látták utoljára a „csodadoktort”, ezt a leleményes és kegyetlen gyilkost, nem volt nehéz dolgom utána járni és hamarosan már egy mindentől távol eső, kis erdőn keresztül vezető kocsiút mellett bújva vártam, hogy lecsaphassak és végre kiderüljön jó nyomon járok-e és, ha igen, hogy mi történt akkor, ott sok-sok évvel ezelőtt és főleg…….miért!
Már lefelé ment a nap, mikor keréknyikorgás verte fel a csendet és a fa mögül kilesve megláttam egy ponyvás szekeret, amit a vándorok oly szeretettel használnak.
Bár emlékeimben nem ilyennek láttam és ez kissé elkedvetlenített, azért ha már itt voltam, úgy döntöttem csak megnézem közelebbről ki is a gazdája, hiszen hosszú évek teltek el és akár még rosszul is emlékezhettem, gyerek voltam még akkor.
Mikor már csak pár lépésre volt tőlem a kocsi, kiléptem a fák közül az útra és megfogtam a lovak zabláját, hogy megállítsam őket.
- Hóóóó! Szép jó napot! – köszöntöttem a bakon ülőt, akinek öblös kámzsája nem láttatta az arcát.
Átkerültem a kocsis felőli oldalra, hogy alá tudjak nézni, mikor a testes férfi megkönnyítette a dolgom és felemelte a fejét.
Ő VOLT!
Azt hiszem az arcvonásai örökre beleégtek a tudatomba és hiába hagyott az idő vasfoga erős nyomokat rajta, ezer közül is felismertem volna!
Szám keskeny vonallá merevedett és kezem olyan erősen szorította kardom markolatát, hogy szinte rágörcsölt.
- Szép jó napot Fraulein! Mi szél fújta erre, ahol a madár sem jár? Talán eltévedt? Mint láthatja, szegény vándor gyógyító vagyok, ha segíthetek csak szólnia kell, de pénzem az nincs, ha esetleg mást forgatna a fejében. – szólalt meg és a hangja végig karistolta a gerincemet.
NEM ISMERT MEG!
De, hát hogyan is képzeltem, hogy felismerne, hiszen akkor még alig nőttem ki a földből és gondolom annyi volt neki az egész találkozás, mint egy futó gondolat.
De ravasz szemei már nem tévesztettek meg és már azt is tudtam, hogy semmi esetre sem olyan védtelen, mint amilyennek látszik. Én is túl voltam már azon, hogy egy magafajta a bolondját járassa velem.
Éppen szóra nyitottam a szám, hogy fejére olvassam bűnét és megvilágítsam ki vagyok, hogy elmondjam mivel válthatja meg hosszú kínszenvedését és kaphatja meg a gyors halált, bár nem voltam biztos abban, hogy vissza tudom fogni a képe láttán újra magasba törő gyilkos indulatomat, mikor a ponyva lapjai szétnyíltak és két kis kócos fej jelent meg benne, nagy kék, kerek szemekkel rám, majd Orleon-ra nézve. Hangjuk félénken csipogott fel.
- Miért álltunk meg……bácsi?
Fortyogó dühömet ez a látvány úgy oltotta el, mintha hideg vizet öntöttek volna a nyakamba, hűdötten álltam ott és nem tudtam elszakítani a szemem a kölykökről. Egy kislány és egy kisfiú volt, minden bizonnyal ikrek, mert olyan egyformák voltak, mint két tojás. Rémültnek látszottak ide-oda repdeső tekintetüket látva.
- Semmi baj gyerekek, bújjatok csak vissza, mindjárt megyünk tovább.
- De….azt hittük….
- Azt mondtam nem kell törődnötök semmivel! – nézett hátra a férfi, még mindig mosolyogva, de nekem megütötte a fülemet valami, ami talán a…..türelmetlenség…….bosszúság hangja volt?
A kislány azonnal pityeregni kezdett és a két fej visszahúzódott, bár mintha a kisfiú szemében valami láng lobbant volna, mielőtt visszahúzta volna a testvérét a ponyva mögé.
- Ne is törődjön velük. Gyerekek és szeretnek kíváncsiskodni. – intett a kocsi belseje felé a férfi, visszafordulva felém. – A szüleik meghaltak és én vagyok az egyetlen rokonuk, aki kenyeret adhat a szájukba. Még friss az a seb számukra, azért is ilyen félénkek. – magyarázta tovább, mintha kérdeztem volna. – Szóval miben segíthetek lányom? – vált ismét mézesmázossá a hangja.
Ez ismét magamhoz térített és a ösztöneim is működni kezdtek. Most már nem kerülte el a figyelmem, hogy jobb keze a köpenye alá süllyedt, miközben én dermedten álldogáltam a gyerekekre koncentrálva.
Az egész jelenet különös volt, a történet, amiről beszélt ismerősen hatott rám, ahogy a gyerekek árvaságra jutásáról beszélt. A harag újból fellángolt bennem, ahogy a gyanú is.
Gyorsabb voltam, mint amire számított. Gyors, mint a lecsapó kígyó. Mire előkapta a rejtegetett, szokatlanul kisméretű nyílpuskáját, már fent voltam mellette és a kardom lapjával olyat csaptam a kezére, hogy hallottam az eltörő csont reccsenését.
Orleon felordított, de nem adta fel, nekem ugrott és mindketten lezuhantunk a földre. Én háttal érkeztem és úgy éreztem minden csontom eltört, ahogy a kövér test rám zuhant. Még szerencse, hogy elég alacsony ember volt, mert ha nagyobb lett volna, lehet fel sem kelek alóla. Így azonban bármennyire is tiltakozott minden porcikám, megfeszítettem az izmaim és felhúzva a térdem, nagyot rúgtam bele, mire ő hanyatt esett.
Nem volt idő a habozásra, mert sejtettem, hogy van nála még meglepetés. Azonnal felugrottam és rávetettem magam, szinte a levegőben rántva elő a tőröm, amit a torkának szegeztem.
- Dobd el! – üvöltöttem rá és kezéből kihullott a gonosz görbe penge, aminek hegyén gyanús zöld anyag fénylett, valószínűleg valami méreg.
Szeme gyilkos dühvel szegeződött rám, de lassan átvette a helyét a felismerés, hogy vesztett és átvette a helyét a félelem.
- Mit akarsz? Mondtam, hogy nincs pénzem, de vidd, amit akarsz csak engem ne bánts!
- Téged, féreg? És a kölykök? – emlékeztettem, hogy nem egyedül utazik.
Láttam, hogy elsápad, hiszen rájött, hibázott.
- Persze, persze, természetesen őket sem.
- Hazug nyomorult! – ütöttem arcon, nem bírva érzéseimmel, mire a bőr megrepedt és vér öntötte el. – Tudod egyáltalán ki vagyok? Ugye nem? Fogalmad sincs! Nem is emlékszel! – dühöngtem tovább és szemem hirtelen nedvessé vált, ami aztán megállíthatatlanul csorgott le az arcomon.
Megráztam a fejem, hogy elűzzem a gyengeségemet és szívesen újra és újra megütöttem volna, míg végül nem látom már azt az arcot, amit szinte minden átkozott éjszaka. De nem tehettem! Nem, míg meg nem tudtam, amit akarok….
- 9 éve, Grenburg melletti erdőben……..megvendégelt egy vadász…..Tewelon…….Tewelon volt a neve. – kezdtem bele rekedt suttogással, mert erőlködnöm kellett, hogy visszafogjam magam
Értetlenül bámult rám, látszott, hogy nem emlékszik, amitől legszívesebben ordítani tudtam volna. Még …csak ….nem… is ….emlékszik!
– Felesége volt és két gyereke….egy kisfiú, Sebastian és egy lány………Amelia……..Megmérgezted őket. Miért?
Összeráncolta a homlokát és gyöngyözni kezdett a homloka, aztán hirtelen vághatott bele a felismerés, mert kikerekedett a szeme.
- Te…….? – hangja bizonytalanul csengett és kutatóan mért végig.
- Én. – mondtam olyan hidegen, amennyire tőlem tellett. – Újra kérdezem……miért?
- Miért? Mert megbíztak vele. – kezdte visszanyerni a magabiztosságát. – Semmi…..semmi személyes, ha erre gondolsz. Nagyon szimpatikus csa…………..
- HALLGASS!!!!!
Megütöttem, majd újra és újra, rekedt kiáltozása csak távolról hallattam, míg végül sikerült visszafogni a kezem és leállítani magam.
Ekkor már csak nyögdécselt, fél szemét kivertem és egy véres massza volt az arca.
- Ne bánts! – nyöszörögte.
- Ki bízott meg és miért? – hörögtem levegő után kapkodva, remegve.
- Ne üss meg megint…… - könyörgött. – Nem tudom miért, nem kötötték az orromra. Ha kap egy megbízást az ember egy templomostól, nem igen kérdezősködik. Ráadásul annyi pénzt kaptam, hogy évekig megéltem belőle, nem is kellett dolgoznom.
Szóval ezért nem hallottam felőle, hiába kutakodtam.
És valószínűleg igazat is mondott, hiszen én tudom a legjobban, hogy a megbízók szeretnek inkognitóban maradni.
- De csak tudsz mondani valamit róla? Hogy nézett ki, hol találkoztál vele? – ütöttem a vasat.
- Nagydarab volt, látszott, hogy páncélhoz, kardhoz szokott……..bár elég nyersen beszélt…..nem olyan……ájtatosan….Érted?……A külvárosban, a Csapravert Hordóban találkoztunk…..- mondta habozás nélkül, mint aki feladta a harcot.
- És a gyerekek? – néztem fel a szekérre és ekkor láttam, hogy a két kölyök tágra nyílt szemmel, halálra váltan nézte végig valószínűleg az egészet.
- Mondtam……távoli….rokonok…
- NEM IGAZ! Elrabolt minket…..Apát és Anyát……..bántotta! – sikoltotta a fiú és vádlón mutatott Orleon-ra, aki megrázkódott alattam és megpróbált ledobni és a kése után kapni.
Megbillentem, de valahol számítottam erre már és a kezem előbb mozdult, mint az eszem. A következő pillanatban már csak a tőröm nyele állt ki a bal szemgödréből. A nyomorult még rúgott egyet-kettőt, aztán végleg elcsendesedett.
Egy percig nem mozdultam, csak néztem a hullát. Azt hallottam valahol, hogy a bosszú nem old meg semmit. Lehet…..de én, most mégis elégedettséget éreztem. Lelkem egy darabja megnyugvást lelt.
Persze nem lehettem maradéktalanul elégedett, hiszen még mindig rejtély maradt előttem a miért és a megbízó személye, de újabb nyomot találtam és biztos voltam benne, hogy olyan leszek, mint a kutya, aki nem ereszti a koncot. Meg fogom találni….
Megrázkódtam és kihúztam a tőröm, megtörölve azt a gyilkos ruhájában, aztán a kocsihoz mentem, ahol a két gyerek sírdogált.
- Van valakitek, ahova mehettek………?