~Jónak lenni jó, avagy a kétbalkezes igazságosztó történetei~
2.rész: Az összeesküvés
A súlyosabb ezüstpor-mérgezés egy átlag démon számára halálos. Ennél csak az halálosabb, ha megpróbálják utána egy szénáskordényi szent energiával kigyógyítani a lázból és égésekből. Külön-külön túlélni egyiket-másikat is kész csoda. Hát még az, hogy jómagam mindkettőt túléltem, mi több, egyszerre. Ennél sokkal furcsább, hogy alig egy napnyi kiváló étel és kényelmes ágy mellett (Na meg az ezüstszirom tea varjúszemmel. Az sokat segít ilyen esetekben!) már vissza is térhettem a szeretett árvákhoz, akik igen nagy örömmel fogadtak. Egy kislány még közölte is, hogy ő démon akar lenni, ha felnő. Ezt egy kupán vágással honoráltam, és kioktattam őket, hogy nem olyan jó dolog démonnak lenni.
Mindennek ellenére egyre jobban úgy érzem, hogy közelebb kerültem ahhoz, amit el akarok érni végül is. Az emberek már nem húzódnak el tőlem, ha véletlenül kinn felejtem a szárnyaim, néha még egy-egy mosolyt is kapok a jól ismert piaci eladóktól. Talán nem is olyan szörnyű így az életem? Lehet, hogy ez egy része a megváltásunknak. Hiszen én semmi különöset nem érzek. Kicsit másképp nézek ki, mint a többiek, de ez nem nagy szám. Ha így el tudnak fogadni, az nekem bőven elég.
Ami viszont egyáltalán nem hagyott nyugodni, és mindig pont rosszkor, mondjuk tanítás közben vette át az összes gondolatom helyét, az a meteorit volt. Miért kellhetett? Mi vehette rá a vámpírt, hogy meteoritot lopjon? Végső soron biztos voltam benne, hogy valami összeesküvés állhat a dolgok hátterében, így nem is pazaroltam az időm, tanítás után hazasiettem a hűvös, késő őszi éjszakán keresztül, s olvasni kezdtem.
Természetesen, ahogy vártam, a meteoritnak gyakorlati törhetetlenségén kívül egyetlen különleges tulajdonsága sincs. Hadvezérek szerették fegyverüket meteorittal bevonni a feketeacél helyet, hiszen így kisebb volt az esélye annak, hogy megégetik magukat a feketeacél kellemetlenül lángoló természete miatt.
Ez nem lehetett az ok. Miért akarna egy vámpír itt hadvezéri fegyvert alkotni? Mi lenne az értelme? Nem is tűnt úgy, hogy bárki gazdagnak a szolgája lenne...
Egy tudományos könyvben arról olvastam, hogy egyfajta természetes, a mágneseshez hasonló vonzást produkál. Más fémek esetében viszont minimális taszítsát. Nem eleget ahhoz, hogy egy fegyvert eltérítsen ugyan, tehát katonai célokra alkalmatlan.
Még három órán át kutakodtam, és hihetetlen sebességgel lapoztam át a könyveim. Már majdnem feladtam, amikor egy rosszul visszarakott könyv miatt három is a fejem búbján landolt a polc legtetejéről. Már dühömben majdnem eldobtam a legközelebb esőt, amikor megláttam a címét: "Asztalosművészet és lakatosság". Fellapoztam, próba-szerencse alapon. Talán isteni segítség által, de találtam valamit, ami hasznos lehet.
A meteoritot ugyanis zárak esetében is szívesen alkalmazták, mivel nehéz eltörni, és a taszítása miatt egyszerűen kitaszít magából minden nem meteorit kulcsot.
Zárat akartak törni! De kiét? És hogyan? Tudni akartam!
Azonnal felöltöztem, előkerestem a zsinatelnök ajánlását, majd futólépésben rohantam a várbörtönhöz. Mivel sötét este volt már, igazán nem ütköztem senkibe az úton, leszámítva egy falat, amit nagyon rossz helyre építettek. Szerencsémre nem lett bajom, ahogy a fal sem bánta, hogy nekimentem, szóval ez nem állított meg. A várbörtön egy hatszögletű torony aljában kapott helyet, aminek előtte két strázsa támasztotta az ajtófélfát. Lihegve odaléptem, majd felmutattam az ajánlást, mire az csak bólintott, és bemehettem. Egy tekintélyesen hosszú csigalépcsőn vezetett le az utam, ahol a penész és a salétrom valamiért elfelejtett virágot bontani, de a szaguk ott terjengett a szűk tér levegőjében. Végre a legalján megpillantottam az ügyeletes asztalát, ami mellett egy megtermett őr ült.
- Mi kéne? - kérdezte úgy, mintha valaki az éjszaka kellős közepén zavarta volna meg a legfontosabb teendőjében.
- Nemrég elfogtak itt egy vámpírt, aki a templomba tört be. Látni szeretném. - mondtam udvariasan.
- Jöjjön no, ha leengedték, akkor nem lehet baj magával. - szavalta a már láthatóan többször elsütött szövegét, s teltkarcsú testével elindult az asztalon túli folyosó sötétjében billegni egy gyér fényű lámpást szorongatva. Óvatosan követtem.
Nyilván a foglyok nem láttak, mert amennyire olvastam, nem hagytak volna megjegyzések nélkül. Persze lehet, hogy csak a bárdok énekeiben ilyenek a börtönnépek. Nem is gondoltam magam egyébként szépnek, átlagosnak ha legfeljebb, de azért örültem, hogy a jótékony sötétségbe burkolózhatom. Egyszer csak megállt az ügyeletes, majd belerúgott vasalt orrú csizmájával a tőlünk balra lévő zárka ajtajába.
- Látogatód van, vérszívó. Ajánlom, hogy jól viseld magad! - förmedt rá, mire csak erőltetett nyöszörgés volt a válasz. A lámpást a kezembe nyomta az őr, majd visszaballagott a helyére. Nyilván járt már itt párszor, tudta az utat fejből. A vámpír nem jött közelebb, ő nyilván látta az arcom, én viszont csak a körvonalát tudtam kivenni. Néztem, ahogy lassan felül, majd megdörzsöli a szemét. Férfi volt, olyan 20 év körüli.
- Áh, rég találkoztunk. - jegyezte meg cinikusan. -
Hogy ízlett a saját főztöd?- Nem olyan rosszul, mint neked fog a büntetés. Hallottam, hogy átadnak a protestánsoknak - füllentettem. Igazából semmit sem tudtam a sorsáról, de legalább komoly pénzbírságra számíthat. Meg korbácsolásra.
- És? Ennél rosszabb már nem lesz.- Kivéve, ha az, aki küldött, soha nem fog betörni oda, ahová akart. - jegyeztem meg nemtörődöm hangsúllyal. Láttam, amint a mozgása megáll, majd felegyenesedik, és a rácsokhoz közelít. Arca sápadt volt, látszott, hogy amióta elfogták, nem evett. Haja hollófekete, most zsíros tincsekben lógott a szemébe. Nem volt méltóságteljes, egyáltalán.
- Mit tettél Erikával? - kérdezte fenyegetően.
- Erika? Az meg ki? - Ne játszd a hülyét, te álnok nőszemély! Tudom, hogy bántottad! Bántottad, igaz? Másért nem mondta volna el...! - hevesen magyarázott, már majdnem kiabált, s közben a rácsot rángatta. A fogai szinte csattogtak, és a lámpás fényében kísérteties, vöröses árnyalatban játszottak szemfogai. Nem találkoznék vele szívesen sötétben.
- Állj! - emeltem fel a kezem. -
Fogalmam sincs, ki az az Erika, de erre magamtól jöttem rá.- Persze, ezt el is kéne hinnem? - gúnyolódott.
- El. Szerinted honnét tudtam, hogy egy vámpírra kell számítanom a templomban?Egy pillanatra megállt, s látszott rajta, hogy elgondolkodik.
- Tegyük fel, hogy elhiszem - mondta olyan fél percnyi fejtörés után. -
Mit akarsz?- Kihez akartatok betörni?- Miért akarod tudni?- Nem ismerem az indokaitokat. De ha meg tudsz győzni, segíthetek is - mondtam a lehető legbarátságosabb arcom mutatva. A vámpír gyanakodva fürkészte a tekintetem. Őszintén beszéltem, ha nem rossz célból lopott - amit valljuk be, nehezen tudok elhinni, de azért egy próbát megér - akkor akár segíthetek is a problémáján. Már nem lopással, persze.
- Mi a biztosítékod? - Ismét kellett egy rövid töprengés az újbóli megszólalásához.
- Semmi. De hé, ha meg sem próbálod, semmi sem lesz belőle! Ha Erika gazdag, hát a közelébe se érek. Ha szegény, lehet, hogy épp éhen hal... - elég volt ennyit mondanom, a reakcióiból láttam, hogy a második dologról van szó. Ráadásul nagy esélye van, hogy az éhenhalással gyenge pontra tapintottam.
- Esküdj meg! - Szólt határozottan.
- Esküszöm az élő Istenre, hogy nem ártok Erikának. - mondtam elég komolyan ahhoz, hogy annak is látsszon, ne csak úgy érezzem. A férfi komolyan a szemembe nézett.
- Erika a hitvesem. Rotmantel vámpír. - Tudtam, hogy ez komoly dolog, nem szerették a családon kívüli házasságot, hiszen az "átkuk" miatt a vérfertőzés esélye nem állt fenn, bár ők sem házasodtak unokatestvérnél közelibb illetővel. -
Néhány árvát nevelünk a város külső peremén. Kicsit nehezen élünk, de mi mindent megteszünk, hogy azok a kölykök jó gyerekkorral vágjanak a világnak majd. Egy közülük a saját lányom. - Itt egy futó könnycseppet láttam a szemében megvillanni. -
Volt régen egy lakásom, nem is rossz helyen. Apám segített annak idején átvenni a hatalmat von Hellenburg hercegnek, és így szép hűbéri telekkel is rendelkeztünk. Apám azonban meghalt a fővárosiak ellen. Nem is kellett sok, egy korrupt lelkész azonnal pályázni kezdett a birtokomra. Gond nélkül elvitte. - A hangja meg sem ingott, de keze keményen ökölbe szorult. -
Tudom, hogy csalt a pernél, és tudom, hogy úgy nyerte meg, hogy eltulajdonította majd meghamisította az eredeti birtoklevelet. - Itt egy pillanatra megállt, majd folytatta. -
Biztos forrásokból tudom, hogy nála van az eredeti is, még épségben. Nem tudom hogy miért tartotta meg, őszintén. Ezt akartam visszaszerezni, és egy rendes árvaházat nyitni a helyén. - ismét megállt, majd megint a szemembe nézett. -
Ekkor jöttél te. Ennyi.Most én gondolkodtam. Ha ez a férfi igazat mondd, akkor tudok segíteni. A zsinatelnök levelével bejuthatok a lelkész házába, majd megkereshetem az eredeti levelet. Kivitelezhetőnek tűnt.
- Segítek. Van ötletem. És befolyásom is.- Meg tudod csinálni? Tényleg? - Ha téged elkaptalak, ez sem lesz akadály - szóltam mosolyogva, majd kezet nyújtottam a férfinak, aki egy picit hitetlenkedve bár, de elfogadta.
- Na nem mintha olyan nagy betörő lennék. - konstatálta a dolgot. -
Heinz a nevem, Erika minden nap reggel nyolc előtt megy a déli kapu előtti kúthoz. Ott megtalálod! - Meglásd, mire is képes egy tudásdémon, ha mindent belead!Aznap korán keltem, és már a kútnak támaszkodtam, amikor egy igen lesoványodott, szakadt ruhájú vámpírnő közelített, kezében egy üresen is igen nehéznek tűnő vödörrel. Valahogy nem jelent meg a szemem előtt, hogy hogyan is fogja a vizet visszavinni benne, egyelőre csak figyeltem. Láttam, ahogy rám pillant, a tekintetünk egy másodpercre találkozott. Az életuntság minden árnyalata megfigyelhető volt benne, jó adag búval és nem kevés kétségbeeséssel színezve. A piacon átsétálva reggel vettem egy brióst, amit óvatosan kicsomagoltam az elemózsiás táskámból, majd csendesen reggelizni kezdtem. A nő szeme azonnal az ételre tévedt, s egy pillanatra sem vette le a szemét róla. Akkor sem, amikor leengedte a vödröt, és akkor sem, amikor már vagy egy perce lent volt a kútban.
- Kéri, Erika? - Az a tény, hogy a nevén szólítottam, fel sem tűnt neki, mintha az édes péksütemény látványa teljesen rabul ejtette volna. Motorikusan bólintott, s ahogy felé nyújtottam (A már félig elfogyasztott) ételt, az kinyúlt érte, s szemfogait belemélyesztve, üres tekintettel szívni kezdte a kalácsot. Olyan öt másodperc alatt rájött, hogy harapni jobb ötlet, majd még öt másodperc múlva a szeme megtelt élettel, és le is esett neki, hogy egy vadidegen a nevén szólította. Gyanakodva nézett rám, bár a brióst nem engedte el.
- Khi mafa? - kérdezte úgy, hogy még a szájában lógott a kalács.
- Egy segítő. Asael. Heinz küldött.- Heinz? Hol van most? - Kerekedett ki a szeme, és most még nyelni is jutott kapacitása.
- Börtönben, gyakorlatilag az én hibámból. - Hajoltam meg bocsánatkérőn. Felnézve inkább gyanakvóan tekintett már rám, s miközben befejezte a reggelimet, hátrált egy lépést.
- Mit akar maga?- Jóvá tenni a hibám. - Feleltem sajnálkozva. Láttam, hogy nem nagyon győzöm meg. -
Vissza tudom szerezni a lakásuk. A gyanú egy szikrája engedett. Honnét is tudhattam volna, ha nem Heinz küld?
- Van rá mód? Tényleg lehetséges?- Igen, de előbb a vízzel kéne törődnie.Kapkodva kihúzta a vödröt a kútból, majd elindult hazafelé, és megkért, hogy kövessem. Útközben elmesélte, hogy nagykövet volt a városban, és úgy találkozott Heinzzel. Sok utcagyerek volt, akiket nem vettek be abba az árvaházba, ahol én épp dolgozom, és ezek főleg a más fajú gyerekek. Jelenleg nyolc csemetét nevel, ezekből három vámpír, egy tünde, két sötét tünde és két ember, akiknek a szülei politikai bűnösök voltak. Az emberek úgy néz ki nem bántak kesztyűs kézzel senkivel az utóbbi időben.
Egy viskóban laktak gyakorlatilag, ami nem messze a várfalon belül állt. A gyerekek (a legidősebb, egy sötét tünde, olyan tizenhárom lehetett), kíváncsian siettek Erika elé, de ő megint csak vizet hozott. Engem viszont gyanakodva méregettek.
- A hölgy segíteni jött. Nem ellopni semmijét! - parancsolt rá a suhancokra, mire azok szinte betanult mozdulattal, egyetemesen bólintottak. Bár az enyémek is ilyen engedékenyek lennének!
- May, te menj ma is a templomhoz kéregetni, ameddig a felnőttek beszélgetnek. A többiek meg nyomás gyűjtögetni. És a szegényektől nem lopunk! - Adta ki a szokásosnak tűnő reggeli utasításait Erika. A legidősebb sötét tünde lányt hívták Maynek, ha jól láttam. Mielőtt elindult volna, megragadtam a vállát:
- Menj az árvaházhoz, és mondd meg, hogy Asael küldött. Egy fazék ételt én állok. - kacsintottam rá, majd az boldogan sietett el. Legközelebb, ha erre járok, magam hozom el.
Egy szegényes asztalnál foglaltunk helyet. Természetesen semmi sem került rá, de nem is kértem volna: Még a repedésben, ahol élek is otthonosabbak a körülmények.
- Nos, mi lenne az a nagy terv? - Kérdezte hitetlenkedve Erika. -
Ha a férjeménél jobb, elveszem magát. - Tette hozzá tréfásan.
- Nos, hogy milyen jó, azt majd a sors eldönti. Egyelőre elég, ha figyel. - Mondtam, majd elővettem a tervem szemléltetéséhez szükséges tárgyakat remélve, hogy elég jól lesznek ahhoz, hogy ne mi essünk bele a másnak állított csapdába...