Nem vettem magamra, hogy azokra a helyekre is benézett, amiket már én is megnéztem. Pont azért kérdeztem, hogy ha valami felett elsiklottam, az kiderüljön, és a végeredmény volt a lényeg: Úgy fest itt nem volt olyasmi, aminek fel kellett volna tűnnie, de elkerülte a figyelmemet.
Ellenben miközben figyeltem, és adott esetben segítettem is egy-egy nagyobb bútort arrébb tolni, alaposan megjegyeztem magamnak azokat a területeket, amiket nem jutott eszembe megvizsgálni, mert bár végül kiderült, hogy ott sem találtam volna semmit, ez nem lesz mindig törvényszerűen így.
Ilyen házban nem volt furcsa a rendezettség, és az ajtó elől odébb rakott nagyobb fotel, és székek elhelyezése az összképen is sokat változtathatott.
Meglepve nézek előbb a felém nyújtott kezére, majd a szemébe, mielőtt elfogadtam volna a gesztust, és kezet rázok vele.
- Nincs miért gratulálnia, a dolgomat végeztem. - reagáltam - Viszont köszönettel tartozom, hogy lehetőséget adott, hogy egy ilyen ügyben is kipróbálhassam a tudásomat. - hajtottam röviden fejet, és nem tettem hozzá hangosan, hogy bármi célja is volt vele.
- Akivel találkoztunk egyszerű ember lehetett, aki megszokások szerint élt, az egyház valamivel megsértette, és a kezébe akadt valamilyen nekromanta rituálé könyve, így ehhez fordult, hogy akaratát érvényesítse, ami végül a józanságába került. A másik kettő társai vagy családtagjai lehettek, akikkel amilyen zavarodott volt, bármin összekaphatott, és erősebb lévén ő került ki győztesen az összetűzésből. - válaszoltam a kérdésre. Továbbra sem értem, mit akar ezzel, de nem láttam, hogy bármi hátrányom származhatna belőle, ha válaszolok. Felesleges feltételezésekbe nem bocsátkoztam, már csak azért sem, mert már teljesen mindegy, hogy mi is a férfi története.
Az én megbízásom ezzel még nem ért véget, hiszen gondoskodnom kellett róla, hogy ne maradjon lehetőleg a faluban megfelelő táptalaj az eretnekségek beszivárgásához, ennek pedig az első lépése az volt, hogy a könyvek, és a gyertyák eltűnjenek.
Meg egyébként is... Egy-két napig még szerettem volna figyelni, hogy a falu halad a talpraállás felé, illetve biztosítani, hogy a nekromanta pincéjében talált holtestek, és a nekromanta is a nekik megfelelő rend szerint el legyenek temetve.