A fegyvert arra találták ki, hogy minél könnyebben be lehessen fogni vele valakinek a száját. Ezt az eszközt, tovább és tovább fejlesztettük és fejlesztjük most is. Soha nem látott pusztításokat fog egyszer végezni, ami most ma egy ember, később egy város lesz, ami egy város, később egy ország lesz. Ami egy ország volt, egy kontinens lesz és így tovább egészen addig, ameddig nem az egész világot el lehet pusztítani. És persze, nem biztos, hogy be is lesznek vetve, szerencsére a politika is létezik. De valóban csak ezért léteznének?
Egy napon egy furcsa idegen keresett fel, annak okából, hogy szeretett volna elkészítetni egy igen különleges kardot. Hozott magával egy kardnyi déracélt és egy markolatot, aminek hiányzott a keresztvasa, amit szintén kért, hogy csináljak meg. A mostani markolata viszont használhatatlan volt ezért, abból is kellett egy új. A kovácsmunkában most Viktória is besegített. Semmi furcsaságot nem tapasztaltam, szóval nem ide visszavezethető, ami történt. Tehát amikor elkészítettem a kívánt fegyvert, gyönyörű darab lett, még Viktória is megcsodálta és kijelentette, hogy szeretne egy ilyet. Sok idő volt még a határidőig, ezért szépen elcsomagoltam. Viharos éjszaka következett, ami után a csodálatos darab titokzatos módon eltűnt.
Reggel, ahogy a műhelybe mentem és munkához láttam egy hangot hallottam.
- Jó reggelt mester! – hallatszott a kard felől, amit az az előtti napon készítettem.
- Ki az? - kérdeztem egy kicsit félve. – Ki beszél? Mit akar?
- Én vagyok az. A kard amelyet készítettél. Kérlek szabadíts ki innen mert, mert szeretnék… csak szabadíts ki.
- Őőő… oké! – válaszoltam és rögvest elővettem és kibontottam a kardot.
- Így már sokkal jobb. Talán még ha… Ááá… mindegy is. – ahogy ezt kimondta, a fém alakja megváltozott és egészen addig nyúlt és tekeredett, hogy egy emberi alak lett belőle, emberi színben, emberi tapintással. Egy teljesen mezítelen, szikár, erős fiatal fiú állt előttem, nagyjából olyan húszas évei elején járhatott. Ott állt tehát a műhelyemben, anya szült mezítelenül, rám nézve, mint apjára, várva, hogy megöleljem. Átkaroltam, majd hoztam neki ruhát.
- Hogyan lehetséges ez? Hogyan születtél meg?
- Csak annyira emlékszem, hogy két kéz formál engem eszközökkel. Egy durva és egy finom kéz. És aztán egyszer csak tudtam. Tudtam mindent, mintha mindig is tudtam volna. De azért nem mindent és erről is szeretnék veled beszélni. Kovácsolni szeretnék. Megtanulni, hogyan gyógyíthatom meg társaimat.
- Hát… Ez nem olyan egyszerű. Lehet a fegyvert javítani, de bizonyos sérüléseket nem lehet javítani. Vissza venni, újra kovácsolni, vagy beolvasztnani lehet leginkább.
- Akkor alkossunk olyan fegyvert, mint amilyen én vagyok.
- Hát igen ez jó lenne, de olyat sajnos nem tudok. Nem tudom, hogy hogyan születtél. Kitaníthatlak, de onnantól a válaszokat neked kell meg keresned.
- És tunál abban segíteni?
- Persze. Veled fogok tartani utadon. Legalább én is tanulok valamit. – nevettem el magam.
Aztán tanítgattam, nevelgettem. Egy másik kardal helyettesítettem őt, hogy a gazdája is boldog legyen. Déracélt volt nehéz szerezni, nagyon kevés volt épp a toronyban, ami nem kész fegyver volt. Leginkább a fel nem használt kisebb darabokat sikerült el kunyerálnom, de azt sem kevés pénzért. Végül is sikerült mindent megszereznem, és elkészíteni egy ugyan olyan darabot, mint az volt. A vevő elégedett volt a kardal és jól meg is fizette a munkámat.
És így történt, hogy egy kardot felvettem inasnak. Ahogyan telt múlt az idő, a kard, akit Hansnak neveztem el, nálam is ügyesebb kard kovács lett. Minden, amit csinált fantasztikusabb volt annál, amelyet valaha bármely kovács elkészített. És ennél nem is állt meg. újabb és újabb ötletekkel állt elő, olyan kardokat készített, amik mechanikailag is működtek, nagyon finom szerkezetekkel. Olyan darabokat készített, amikhez egy élet kevés lenne, hogy valaki megtanulja őket forgatni. Az egyetlen aki tudta az ő maga volt. Elégedett volt a munkáival. Nagyon szeretett csevegni Viktóriával és velem, de mássokkal nem igazán. Viszont Hans egyre keserűbb lett. A fegyver, ami ő maga is volt, látta mennyire kegyetlen, szörnyű és eldobható dolog. Ahogyan a széttört és véres kardokat látta, úgy lett egyre depressziósabb. Társakat látott bennük, akiket fel akart szabadítani. Gyűlölni kezdett szinte mindenkit és ebben a keserűségében önmagát is. Természetesen én sem voltam rest ez idő alatt.
Druidákat, papokat, mindenféle népeket és lényeket felkerestem, de senki nem tudott segíteni nekem. Végső elkeseredésemben feltörtem egy pecsétet ami egy nagyon ősi és alvó mélységit ébresztett fel. Amikor a pecsét feltört és végre kiszabadulhatott, egy magas, vékony szemre való nő képében jelent meg, a fején egy fiatal szarvas koponyáját viselte, ruhája fátyolosan takarta, nem is teljesen el. Gyönyörű volt, szebb minden nőnél, aki valaha született erre a világra. A szeme olyan volt, mint a teliholdas, tiszta éjszaka. A holdon keresztül nézett rám, amely a szeme helyén terpeszkedett, világos, zöldeskék pupillaként. Ajkai pirosak voltak, bőre bársonyos, világos, de egy halvány árnyalattal sötétebb, mint a vámpíroké. Arany haja úgy omlott a vállára, mint a vízesés.
- Fogadd hálámat, utazó. – kezdte el beszédét. - Örülök, hogy végre megszabadítottál a börtönömtől. De mond csak, mi végre? Nem gyűlölsz, nem utálsz, nem vetsz meg. Ennyire szeretsz, vagy ennyire nagy szükséged van rám. – hangja tiszta volt, lágy és kegyetlenül erős. Szinte körbe ölelt szavaival.
- A tudásodra és az erődre van szükségem. Egy kard amelyet készítettem életre kelt és azt szeretnénk tudni, hogy ez hogyan történhetett. – mondtam határozottan Hansra mutatva. A vállam fölött átnézett, végig mérte az említett személyt.
- Érdekes. És mond, mi végre segítsek én neked? Mit ajánlasz fel érte? – dühössé vált, szinte szelet kavart maga körül. – Miért segítenék neked!?
- Mondjuk, nem záratlak vissza ide. És megígérem, ez így is marad.
- Inkább akkor tégy úgy. Az emberek csak csúf és gonosz lénynek tartanak. A valódi alakom talán az is…
- Nem ismerem a múltad, de ennyivel tartozol nekem. Vagy szeretnél aluszkálni, amíg nem keres fel egy szoknya pecér? – ennek hallatán a düh kiment szeméből. Leült egy kőre. Elgondolkodott, majd hosszú szünet után megszólalt.
- Hah… Nem tudom a mélységit játszani… Nem megy… - mondta elkeseredve. Hans oda lépett hozzá.
- Nem is kell! Légy önmagad! Légy az aki lenni szeretnél, bármelyik formádban. Légy hatalmasabb a hatalomnál, amely szörnyű dolgokra kényszerít. Légy az, aki lenni akarsz. – mondta, mintha sorstársat keresne a lányban.
- Hehh… És még is kinek kell egy prostituáltból lett mélységi, akit a mélységiek irányítanak? Nem lehetek az aki voltam, vagy az aki szerettem volna lenni… - sírt. Könnyei, ahogyan a földre hullottak, fekete tintapacák lettek a földön.
- Nekem! Mindenképpen. Habár… most én is valószínűleg kihasznállak, de megígérem, hogy emberként fogok bánni veled. És megtaláljuk az utat, amit közösen taposhatunk.
- Huh… - nézett rá a hölgy. Ruhái egyre inkább normálissá változtak. Szépsége, csak még jobban növekedett. – Legyen így. De ha átvertek, megátkozlak titeket, hogy soha többé békére ne leljetek.
- Úgy legyen! – mondta Hans. – Várom a jelentést, mit mondott rólam Azrael.
- Én pedig megkereslek a Nebelturm toronyban. – Hans egy pillanatra megtorpant, hátra nézett, de a hölgy már nem volt sehol.
Teltek a napok. Hans eleinte vidáman majd egyre inkább visszaesve depressziójába dolgozott. Úgy vélte, hogy reménytelen, a lány átverte idő közben talán el is felejtette. Bosszút esküdött, hogy megkeresi a lányt és Azraelt, hogy megölje őket. Saját kardi alakját a mechanikus kardjáéra formálta és neki vágott a hosszú útnak. Én nem követhettem, de minden nap kiálltam a Nebelturm torony elé, hogy meglássam a horizonton. Már persze amikor otthon voltam.
Amikor a vidéket jártam, faggatóztam merre is lehet, mennyire sikeres, vagy hasonló. Hónapról hónapra vártam, hogy valami levél, hír, vagy jel feltűnjön, hogy egyáltalán hol van, mit csinál, miért… de semmi. Viktóriával kiköltöztünk Hellenburgba, ahol új műhelyt rendeztem be, Wilfreddel többet találkozhattam és beszélgethettem és végre családot alapíthattam. Egy fiú gyermekünk született és rá nem sokkal később egy lány. Ekkor telt el éppen három év azóta, hogy Hans elment. Idő közben a dolgok kicsit megváltoztak, de az élet csak egyre szebb lett. Frau Wilhelminával is többet tudtunk így találkozni és a kis fiam szeretett a Fa alatt játszani. Meg persze rajta is. Kicsit masszívabbá tettem, hogy ne legyen belőle baj. Ekkor már nem néztem a horizontot a távolban. És amikor az ember legkevésbé számít rá, akkor jönnek a meglepetések.
Viktória a gyerekekre vigyázott néhány Hellenburgi anyuka társaságában, hogy én nyugodtan dolgozhassak. Hans lépett oda hozzám. Sebek borították a testét, vállán pedig a mélységi hölgy félholtan lógott. Halkan és alig nyöve annyit mondott „Orvost!” majd összeesett. Két hétig feküdtek kómába. Semmi jel nem volt arra, hogy felébrednek, vagy meghalnak, de az orvosok szinte már feladták a reményt, amikor végre kinyitották szemüket. Nagy öröm volt ez nekünk. Hamar felépültek, de érdekes módon nem kovácsnak, vagy örömlánynak álltak. Amikor éppen nem mélségire vadásztak, akkor virágot árultak, ruhát vartak és foltoztak, vagy elmentek a földekre dolgozni bérmunkásként. A házuk éppen a mienk mellett volt, a városi nyüzsgéstől távol. Hans meg tanulta a fegyvereket meg gyógyítani, de életre egyiket sem keltette. Sosem firtattam a dolgot, mert nem is nagyon szeretett volna róla beszélni. Leírta a titkot egy papírra, amit nekem adott, de a válasz annyira lehetetlen volt, hogy inkább elégettem. Legyen ez az ő tudásuk. És, hogy hogyan lehet egy mélységinek és egy karnak gyereke, az már messze az én tudományom felett jár, de valahogyan vagy lett, vagy szereztek.
Hihetetlen párost alkottak a harcban. Egy fegyver és a mestere. Lehet ebből lehetne írni néhány könyvet. Vagy egy 56 részes drámát.