Sokáig szemez Johannes festményével - azaz szemezne, ha látná a szemét, így elég egyirányú a dolog -, és hevesen veszi a levegőt. Annyi iratot, annyi tárgyat látott, kell, hogy legyen köztük olyan, amelyik segít neki. De túl kockázatos. S azt sem tudja, mit tegyen velük. Átkozza már magát, hoy elhasználta a dobozkát, és csak egy haszontalan gyertyát talált benne, amit kénytelen volt el is dobni. Hátha most utat mutatna. Persze, az túl egyszerű lenne, rábízni magát egy ilyenre...
Próbaképpen, igencsak heves szívdobogással elkezdi közelíteni a kezét a festményhez. Nem teljesen van tudatában, mit csinál, s hogy miért akar bármiféle reakciót kiváltani a helyből...
Semmi sem történik, természetesen.
Megáll, majd felsóhajt. Nem, ennek nincs értelme, legutóbb, amikor illetéktelen dolgokat tapodott, akkor... elvesztette az életét. S most nincs itt semmiféle bukott angyal, hogy megmentse. Ha egyáltalán megmentésnek számított az.
Úgy dönt, tovább halad az egyetlen úton, amerre még nem járt, s megnézi, mi van ott, de azért reméli, a korábbi utak nem zárulnak le előtte.
A másik folyosó visszafelé vezet, ívelt úton át a bejárathoz. Falak itt sincsenek, helyette temérdek polc és szekrény szegélyezi itt is a kövesutat. A polcokon különféle tekercsek vannak szépen sorba téve, egy-kettő az oldalukra kiszögelve. A tekercseken mindenféle ábrák vannak, mágikus pecsétekről, ősi rúnákról, régi, már nem használt imákról, vagy talán csak olyanokról, melyeket Mina még nem hallott életében. Van ott német, angol, héber, és olyanok is, melyeket Mina nem ért. Az ábrák közt rajzok lapultam meg, fegyverek, járművek, haditaktikák, erődök vázlatai, minden, ami egy háborúhoz kellett.
Felcsillannak a szemei, most már sokkal inkább úgy érzi, közel van. A nyelvtudását igencsak igénybe kell vennie, hiszen bár három nyelven ért, az emberek, a tündék és az angyalok nyelvén, utóbbit sokkal később sajátította el és ezek az iratok egyébként sem feltétlen azon a nyelvezeten íródtak, mint amit ő ismer, itt-ott találhatók eltérések... A hadi eszközökről, fegyverekről és erődökről készült vázlatok azonban sokkal inkább fontosak most, így azokat lesi meg, óvatosan hozzányúlva a tekercsekhez, nehogy bajuk essen - vagy neki essen baja. Egy torony vázlata, itt kell lennie, ha valahol. Nem tudja, hogy nézhetett ki pontosan, hiszen erről nem kapott információt, de többféle elképzelt kép is él a fejében. Vajon felismeri, ha meglátja?
Végre is megakad a szeme valamin, amit épp az imént látott. Nos, lehetett fél órája, vagy akár egy is, az időérzéke nem a régi már, de mégis ugyanaz az, a repülni képes palota, mely az egyik festményen rajta volt, s teljes mértékben úgy festett, mint maga a Nachtraben-torony, csak mégis valamivel több..
Nagy szemekkel nézi a rajzot. Meglesi minden részletét, és nem akarja kiadni a kezei közül. Ismerős, nagyon is, de mi haszna lehet ezzel Lucretiának? Úgy néz ki, mint... nos, a Nachtraben-torony. De az már létezik. Keres valami különbséget, egy apró részletet, amely elkerülhette a figyelmét, amiben több ez a terv, mint ami végül megvalósult.
Az egyetlen különbség, hogy a torony körül egy kör áll. Ez képes kizárni és benn tartani a nap fényét tetszés szerint.
Ahogy falja a betűket, lesz egyre bizonyosabb benne, hogy megtalálta, amire szüksége van, s szinte el sem hiszi, hogy sikerült. Mosoly telepszik az arcára, s mély levegőt vesz. Megnézi a lap hátulját is, nehogy lemaradjon valamely rejtett üzenetről. Ezek után még belenézeget a héber írásokba, hátha talál valami hasznosat, egyéb tervrajzok, fegyverek tekercseibe, mert mi van, ha talál még egy ilyen tekercset, amely egy tornyot ábrázol, s akkor talán elviszi mind a kettőt, mert nem tudja, melyik az, amelyikre szükség van... feltéve, hogy a gólem nem veszi el az életét a tekercsekkel együtt.
Főleg sivatagi kovácsolási technikák, régi nefilim eredetű fegyverek terveit találja. Érdekes kidolgozású lándzsák, íjak, kardok, lovak húzta csataszekerek, mindenféle harci dolog, amelyekhez annyira nem ért, s bár egy pillanatra lekötik tekintetét, mégsem ez az, ami kell neki. tervrajz pedig nincsen több. És nagyon úgy érzi, a kezei között van, amire szüksége volt.
Mint egy kincset, óvatosan, finoman tartja magánál a mágikus körrel körbevont torony tervrajzát. Megvan hát. Ez lesz az. Nagyon remélem, hogy ez lesz az. Körbenéz még, próbálván felidézni a terem elképzelt tervrajzát, bár a tájékozódásnak nem éppen a mestere, arra azért emlékszik, nagyjából hogy festett a terület akkor, amikor beért. Az elejénél jár, jön rá, és ezek szerint, ha nagyon figyelmetlen nem volt, minden részbe betekintést nyert... Hogy lehet hát innen kijutni? Már csak ez maradt a kérdés. Van-e vajon más út, mint ahol bejött?
Nagy levegőt vesz hát. Táskájába rejti óvatosan a tekercset, ügyelve, hogy ne essen semmi baja. Aztán nincs más hátra, mint visszajutni. Az ajtó azonban zárva van, időközben a gólem becsukhatta.
Kezeivel óvatosan kinyitja az ajtót, hátralép kicsit, majd, ha annyira kinyílik, hogy átférjen rajta, és már látja a túlsó sarkot, akkor próbálkozik meg átteleportálni az árnyékok segítségével. Gyomorforgató huppanás után ott is terem, a túloldalon, azonban észre is vették:
- Megállni! Megállni! - kiabálja utána a gólem, azonban nem tud utánamenni, hiszen oda van szegezve a boltívhez.
Mina lélekszakadva, hevesen dobogó szívvel, hátra sem nézve fut fölfelé a lépcsőn, hogy kikerüljön a gyilkos rém pillantása útjából. Bár sejti, hogy legyőzte már őt. Nem tud utánajönni. Gyenge. Nem készítettek elég jó csapdákat.
Vagy csak nem számítottak rá, hogy egy Nachtraben fog ide bejutni, segítséggel.
Csak áll egy pár pillanatig, meredt szemmel nézve maga elé a sötétbe, emlékeztetvén magát újra meg újra, hogy él, s hogy ez milyen csodás dolog is. Azon veszi észre magát,, hogy széles mosolyra húzódik a szája. Aztán gyorsan előveszi a tekercset, s megnézi, épségben van-e... Majd fogja az amalgámját, s tiszteletteljes mozdulattal a falhoz érinti. Viszlát, könyvtár. Nagy hasznomra voltál. Nem tudja, mi várja a túloldalon, de felkészül, hogy gyorsan cselekedjék, ha szükséges.
A túloldalon egy tökéletesen üres és kihalt folyosó várja, pont olyan sötét és kihalt, mint amilyen volt, mikor megérkezett Lucretiával.
Fellélegzik és kis híján körbefordul a sarkán. De óvatosnak kell lennie. Nem tudja, hogy lehet az, hogy senki sem figyeli ezt a helyet. Visszateszi a táskába a tekercset, akár egy tojáshéjat, olyan finoman, majd kiegyenesedve, természetes mozgással igyekszik vissza a népesebb helyekre. Hol lehet most Lucretia? Vagy Luthen? Vagy bárki? Mindenesetre meglesi először az ebédlőhelyiséget. Fogalma sincs, mennyi idő lehet, mennyit tölthetett benn, azon se lenne meglepődve, ha az idő odabent máshogy telne, vagy egyenesen megállna. De hogy az ő számára eltelt igencsak sok idő, az biztos, mert eszméletlenül szomjas, éhes, kimerült és egy mellékhelyiséget sem volna ártalmas találnia lassan.
Túléltem!! Azt a mindenit. Beloptam magam a Nachtrabenek titkos könyvtárába, ott voltam ki tudja, hány órát, átvertem egy gólemet és visszajöttem, és nincs itt senki.
Kissé antikatarktikus a dolog. Nem arra számított persze, hogy itt fogja várni egy felmentősereg, egy egész asztalnyi ennyi- s innivalóval, s éljeneznek, amint kidugja a fejét a kő mögül. De mégis.
Sehol senki. Valószínűleg napközben lehet, ha a vámpírok nincsenek a folyosókon. Vagy közben eltelt pár évszázad, amíg ő bent volt és már nem is ott van, ahol eddig. A torony átteleportálhatott máshova.
Nem lenne meglepve.
Kissé tétován járja az utcákat, egyre az motoszkál benne, hogy biztonságba kell a papírt helyeznie.
Aztán pár perc múltán valami mintha megragadná, s halálra rémülten, sikkantva egyet, próbál ellenállni a húzóerőnek, amely egy szoba felé vonzza.
Valahogy érezte, hogy nem ússza meg ennyivel. Lábát megfeszíti, próbál ellenállni, akárcsak a folyó sodrásának, kezeit pedig feltartani, s belekapaszkodni bármibe, ami útjába kerül. Nem szólal meg, nem akar feltűnést kelteni.
Ekkor suttogást hall, s az első pillanatban kis híján kiugrik a szíve.
- Mit csinálsz, te hülye?
Lucretia.
Még nagyobbra kerekednek a szemei, és fel akar nevetni, de egyben haragos is, amiért a frászt hozták rá.
- Hogy mit...? Teljesítem, amire kértél? - kérdez vissza a foga között kieresztve a hangokat.
És abbahagyja a kapálózást/kapaszkodni próbálást is most már.
Lucretia keze a szájára tapad. Agresszívan vonszolja a szoba felé. Mina dobogó szívvel, pislogva, engedelmesen betántorog, ahova viszik. Nem ellenkezik már. Fáradt. Megkönnyebbült. Kimerült.
Egy egyszerű hálószobába kerül. A láthatatlan, fiatalabb Nachtraben sietve csukja be az ajtót, majd láthatóvá teszi magát. Meglepően könnyed, nem éppen a legerkölcsösebbnek mondható, meleg időkhöz illő hálóingméretű öltözékben áll Mina előtt.
- Megszerezted? - tér rögtön a lényegre.
Kimerültsége és az órákon át tartó félelem következményeként nem kapcsolnak azonnal a gátlásai, így azon veszi észre magát, hogy csak úgy végigméri Lucretia furcsa öltözékét. Majd megrázza a fejét és visszatér a tekintetéhez. - Öhm... Meg. Azt hiszem. Nagyon remélem, hogy ez az.
Azzal izgatottan, szinte remegő kezekkel emeli ki a tekercset a táskából, majd tekeri ki, s mutatja meg a vámpírnak.
- Áh, igen! - veszi ki a kezéből Lucretia a papírokat. - Ezek hála. Tartozom eggyel...noha, talán már meg is adtam. Sikerült kielégítened bínős vágyaidat? - kacsint rá huncutul, magára jellemzően.
- Akkor tényleg ez volt az? - vesz egy nagy levegőt. Nem hiszi el, sikerült! - Jó ég... majdnem meghaltam. Nem egyszer. Az a gólem szét akart csapni. Aztán a padló meg akart enni!... Annyi minden volt ott, annyi minden... azt hiszem, károsodhatott a szemem, alig volt fény odabent. Annyi terv, helyszín, családok... eh... szerintem holnapig itt lennénk, ha felsorolnám. Picit elgondolkozik. [color=#e88aeag- Melyik bűnös vágyakat?[/color] - Hirtelen felidéződik bennne az érákkal ezelőtti emlék, amikor is Luthen elméjét vizsgálta, de a könyvtárban ilyesmi nemigen volt
- Jaj... - A lány döbbentnek tűnik. - Lett volna még egy csapda, amiről nem tudtam?
Erre halkan felnevet, utólag kissé őrültnek hangzott, de ez most nem érdekli. Fáradt.
- Ki tudja, mennyi volt még? Ne nyúltam hozzá semmihez. Vagyis, majdnem semmihez. De nem hinnéd el, mik voltak ott... Na de, a padló... meggyújtottam egy gyertyát, vagyis... bonyolult. Volt egy gyertyám, de, gondolom, a természetes fénye miatt a hely nem fogadta el és elkezdett... magába szívni. Rémisztő volt, mint valami undorító szörny, térdig belesüppedtem a kőbe. Belekerült egy... igencsak értékes tárgyba, hogy megmentsen. De végül is megérte.
- Áh, dehát modntam, hogy csak éjlánggal szabad odalennt világítani...noha nem gondoltam volna, hogy ez történik tőle. Be kell valljam, még nem láttam, mi történik, ha valaki megszegi a tilalmat. Legalább most már ezt is tudjuk... azért kíváncsi lennék, hova vezethet az a padló. - gondolkozik el Lucretia.
Hogy érted, hogy... hova... VEZETETT? A halálon kívül?
- Kissé ideges voltam. Alig tudtam átmenni a gólemen. Jócskán megütött. De elég buta. Azaz gyenge. Azazhogy... ha nem lát, akkor nem tud mit csinálni, és utánam se tud jönni. Az ajtót pedig mindig ki lehet nyitni. Nem gondoltak arra, hogy Nachtraben fog bemenni oda, ezek szerint. De mégis hová vezetne a padló? Azt gondolod, az egy... út valahova?
Na ne szórakozz, hogy nem is esett volna bajom, ha magába szív...
- Talán... ki tudja. - neveti el magát Lucretia, mintha minden olyan egyszerű volna. - Akárhogy is, sikerült. Megkaptuk, amire vágytunk. Most menj, aludj, hogy ne kelts feltűnést.
Nem csak ezért lesz szüksége alvásra. De ez is egy ok lehet.
- Az nem fog ártani. Majd még... mikor és hol találhatlak meg újra? - kéri álmosan, ahogy az alvás szóba került teste el is kezdte elviselhetetlenül kívánni azt.
- Nos, itt lakom. - vonja meg a lány a vállát. És Minának nem tűnik fel, hogy ez valójában nem igazi válasz.
- Aha, és időnként csak úgy feltűnsz a hátam mögött. Amúgy most miért is kellett a frászt hozni rám, ha már itt tartunk? - kérdi mintegy mellékesen.
- Aha, és időnként csak úgy feltűnsz a hátam mögött. Amúgy most miért is kellett a frászt hozni rám, ha már itt tartunk? - kérdi mintegy mellékesen.
- Mert olyan elbűvölő a hangod. - néz nagy, ártatlan szemekkel Lucretia.
Először csak az egyik szemöldökét vonja fel ironikusan, aztán realizálja, hogy mit is hallott, és már mind a kettőt, sokkal inkább szörnyülködve.
- Jaj nyugi már, csak vicceltem. - nevet a lány - Ti veteránok mind ilyen paranoiásak vagytok?
- É... hát, nem tudom, ha Damient kérdezed, különleges eset vagyok. De miért volnék veterán? Az annyira úgy hangzik, mint amit idősekre mondanak.
- Minálunk mindenkire használják, aki már legalább egy hadjáratot megjárt és élve jött vissza. Mindenki, aki egykoron harcolt, ám csatával teli évei abbamaradtak.
- Jogos. - hagyja annyiban. - Jó, és... pontosan mit fogsz csinálni ezzel a tervvel? Teljesen úgy néz ki, mint a torony mostani állapota, csak... ott van az a kör.
Sejti, hogy eléggé fontos az a kör, de másra számított.
- Ez maradjon az én titkom. Bár, szerintem hamarosan meg fogod tudni. - kacsint Lucretia megint.
- Annyit azért elárulsz, hogy sok ártatlan halálát fogja-e eredményezni? - kérdi nyúzottan. Mennie kellene aludni.
Lucretia picit se gondolkozik a válaszon.
- Ha minden jól megy, egy darabét se.
Nagy levegőt vesz, s kifújja. Ahogy sejtette. - Szívesen segítek ebben, ha lehet. Amint pihentem egy keveset.
Megannyi név, kép és rejtély zsong az agyában. Furcsa, hogy visszatért a.. a valóságba. Mintha a könyvtár maga egy álom lett volna - amitől csak fáradtabb lett. - Te nem pihensz le?
- Eddig aludtam...amúgy sem alszom valami sokat.
A semmi nem egyenlő a nem valami sokkal. de most fáradt ahhoz, hogy ezt forszírozza.
Bólogat, aztán lassan az ajtó felé tendál. - Énnekem muszáj lesz egy kicsit. Jó éjt. Vagy... reggelt. Mindegy, fogalmam sincs, mennyi az idő. Ha kellek, keressetek csak meg. - int, majd ha Lucretiának nincs több mondanivalója, kilebben az ajtón, mintha mi sem volna természetesebb, és nem egy ördögi tervet hagyott volna ott neki.
Így hát nincs más hátra, minthogy visszavonuljon körletébe, nagyjából megmosakodjon, elvégezze legfontosabb dolgait, némi innivalót magához vegyen, majd lefeküdjön aludni. Az éhsége most nem annyira fontos.
Biológiája és lelkiismerete felkelti akkor, amikor még nem teljesen pihent - ezek után hogy is lehetne? -, de sejti, hogy már éjszaka van. Zajok odakintről. Léptek, mozgolódás, bár főleg szavak, hiszen a többség itt lebeg, nem pedig sétál.
Otthon. És egyben mégsem. Furcsa.
Bűnt követett el vagy sem?
Az izgalmak, a szövegek és képek, festmények, ereklyék ott táncolnak a szemei előtt.
Vadászik némi élelmet, majd látja, hogy a tömeg gyülekezik. A tárgyalásoknak vége, amit el lehetett rendezni, itt elrendezték. Vajon Luthen tud a kis összeesküvésükről? Ha igen, mit szól hozzá?
A családok gyülekeznek. A hellenburgi csapatot is látja összeverődve. A már ismerős lelkésznő ismét érdeklődőn és egyben talán aggódón vonul oda hozzá:
- Minden rendben van?
Hát persze. Fogalmam sincs, mekkora diplomáciai baklövést követtem el, mi fog most történni Déllel, Északkal és a vámpírokkal, ja, és kicsempésztem egy igen fontos iratot, illetve tervrajzot a titkos könyvtárból. Ja, meg kissé még fáradt is vagyok, minden rendben van.
Ismét ez a nő, talán sejt valamit, vagy csak túlságosan segítőkész? Nem, semmiképp nem sejtheti, hogy Mina előző nap... igen, nap.. vagy este... ki tudja, mikor belopózott a családja titkos könyvtárába és elhozott egy tekercset.
- Erre a kérdésre nehéz volna válaszolni, de remélem, minden rendben lesz. - ad elkerülő választ. A feje kissé kitisztult, bár még mindig tompán zsong és alkalmanként újra felidéződnek azok a festmények, s a hozzájuk tartozó tárgyak. Vajon el kellett volna, hogy hozza őket? valószínűleg soha többé nem megy be oda. De nem tehette. Nem érti, miért érzi úgy, hogy tennie kellett volna még valamit odabent.
Mielőtt még megindulna hazafelé... meg kell keresnie valakiket.
Lucretiát sehol sem látja, de Luthen magasodó, elegáns alakját kiszúrja, s meg is ragadja az alkalmat, hogy a közelébe kerüljön, bár kissé zavartan, félve, de igyekezve felszegett fejjel közeledni.
- Öröm volt megismerni, Wilhelmina. Sajnálom, hogy ilyen hamar elválnak útjaink.
Sajnos a férfi arcán is látszik, hogy emlékszik arra a bizonyos tegnap... öhm... ki tudja, hány órával ezelőtti incidensre. Ez nemigen segít, sőt, csak még rosszabbá teszi a dolgokat. De az, hogy aludt kissé, meg ami előtte történt, némi fátylat húzott a dologra, van más gondolkodnivalója is.
- Valóban?... - kérdez vissza, maga sem tudja, hogy miért. - Nem örökre, talán. Akadhatnak még ilyesféle alkalmak. És ennél kevésbé életbevágóak is talán.
- Talán. Ha minden jól megy, talán a csatatéren találkozunk legközelebb. Remélem Hellenburgnak is ugyanúgy érdeke a tengermellék megtartása, mint amennyire te mondtad.
Hogy most ez ismét egy burkolt fenyegetés-e, vagy sem, azt meg nem tudná mondani.
Aggodalmasan ráncolódik a szemöldöke. - Én... már nem tudom, mit remélem. Csak azt, hogy nem rontottam el mindent. - hajtja le a fejét kissé. Csatatér, remek. Fantasztikus lesz. Aztán ki tudja, hogy a toronnyal mi lesz? Oh, tényleg...
- Nem tudod, Lucretia merre van? Mindjárt indulunk és még nem köszöntem el tőle. - És azt sem kérdeztem meg, mit akar csinálni a torony köré épített mágikus körrel. De legalábbis még nem árulta el.
- Tegnap óta nem találkoztam vele.
Csak ennyi, semmi több? Nem is zavar? De hiszen a...
... a fogalmam sincs, mid.
Hümmög egyet. - Kár. Mindenesetre... meg tudnád mondani neki, hogy örültem? Hogy találkoztunk. És legyen nagyon óvatos. És... - Ég az arca. És a belsője. Nem pihent eleget ehhez, korántsem. - Minden jót nektek. - Mily kevésnek is hangzik ez a mondat önmagában, ám zavart mosolya és emlékei sokkal többé teszik azt.
- Természetesen. A minél előbbi viszont látásra. - bólint a Nebelturm-örökös, talán udvariasan, talán kedvesen, talán boldogan.
Csak később, a kocsiban jut Mina eszébe, hogy nem csak Lucretiát látta ő Luthen elméjében. Hanem megannyi nehézséget, fájdalmat, aggodalmat is. Belehasít a fájdalom, hogy nem mehet vissza és szólhat pár értelmetlen szót ezek enyhítésére. Mindegy. Hátha még látja valamikor. Hátha segíthet rajtuk.
De... miért is akarja ezt?
A kocsi rázkódik alatta. Mindig fölrázza abból a szürke, mély nyugalomból, amibe süppedni akar. Nem képes elaludni, pedig kellően kimerültnek hitte magát ahhoz. Szerte körülötte a Mocsárvidék titokzatos, rémisztő, misztikus tája terül el.
Próbálja feldolgozni, miket látott, miket hagyott ott. Ha az valóság volt mind, s nem illúzió... az egyetlen, ami bántja, hogy nincs kivel megosztania ezeket. Lucretia természetesen adott szavának ellentmondva köddé vált. Bár azt mondta, hogy ott lakik, abban a szobában, azt nem, hogy ott is lesz... Sóhajtva gondol vissza rájuk, a két vámpírra, akik segítették, vagy akiket ő segített. Nem tudja, hányadán áll velük és abban sem biztos, megérte-e ez az egész hercehurca. Kis híján otthagyta a fogát. Többször.
Arra, hogy a tárgyalásokon mit művelt, inkább vissza sem gondol, hiszen megenné a szégyen. Talán ezt várták tőle, talán nem. De most már ezt a hírt kell továbbítania. Sokáig fogalmazza magában a szöveget, amely majd jelentésként szolgál. Kár, hogy a tárgyalások gyakorlatibb részei kissé kimaradtak, mert akkor már képtelen volt koncentrálni.
Elmélázva néz és néha el is bóbiskol, hiszen igen fárasztó napok vannak mögötte.
A monoton rázkódást egyszer csak megtöri valamiféle kaparászás hangja. Recsegésszerű. Az egyik ülés felől, ahova Mina rögvest rémülten szegezi a tekintetét, felkészülvén, hogy valami rém bukkan elő onnan, vagy netán szétesik a konstrukció alatta.
Na ne szórakozzanak. Azt hitte, legalább az utazás nyugodt lesz.
Majd ijedten húzódik arrébb. Megfontolja, hogy szóljon a kocsisnak, hogy valami nincs rendjén. Megfontolja, hogy egy éjlángot idézzen a kezébe, készen arra, hogy megvédje magát, bármi is...
Aztán egyszer csak Lucretia von Nachtraben kócos feje bújik elő a Minával szemközti ülés párnája alól.
- Egek, ez a sok emberi szekér...mind vacak. Még elbújni is fájdalmas bennük. - Azzal nekiáll előkecmeregni.
Te most viccelsz velem, ugye? - néz nagyot, amikor csodák csodájára az eltűnt hercegkisasszonyt látja meg.
Kontrollálatlanul felnevet, ami talán a sok előzetes feszültség eredménye. Aztán eltakarja kezével az arcát.
- Mi a... ezt miért... hogy.. - próbálja visszafogni a kuncogást, de nehéz.
- Hát valahogy el kellett szökjek. - vonja meg Lucretia a vállát - Ha megtudják, hogy nálam vannak a tervek olyan kapok, hogy a halált fogom könyörögve kívánni. - sóhaj egy nagyot - Talán zavar?
- Nem... Nem arról van szó. Jó, hogy látlak. Csak erre nem számítottam. Szóval... Hellenburgba viszed a terveket, vagy valaki máshoz?
- Tévedés. Megtartom magamnak. A célom nem kevesebb volt, minthogy a terveket soha nem építhesse meg senki. Ezért akartam mindenárom elhozni a toronyból. Ha magamnál tartom, biztos nem használhatják majd fel. Hogy hova viszem...nos arról fogalmam sincs. Nem gondoltam volna, hogy sikerrel járok. Nem hiszem, hogy Hellenburgban biztonságos lenne. A világért sem akarlak megsérteni, de a városod nem arról híres, hogy tudnának bánni a kivételes ritkaságú tervekkel és mágiákkal.
Ismét megfagy, mint már oly sokszor és csalódottan pislog a lányra. Látszik, hogy enyhén szólva nem erre számított, és egy ideig el sem akarja hinni, amit hall. Hirtelen újra felébred benne az érzés, hogy mélységesen elárulták.
Sikerrel járni? Voltaképpen nem te jártál sikerrel. Hanem én.
Valami oknál fogva azonban nem szólal meg. Ilyenek a Nachtrabenek. Még a könyvtárban, ahol minden második lépésben meghalhatsz, még ott sincs elég biztonságban... Nem, ki kell hozni onnan, csak azért, hogy soha ne történhessen meg. De hát én már láttam.
Majdnem megszólal, de tudja, hogy ez a lány akár arra is képes lehet, hogy elfeledtesse vele, amit látott. S ettől tart a legjobban.
[color=#e88aea]- Öhm... hát... Nem, valóban nem biztos, hogy életbiztosítás lenne a terv számára, ha odavinnénk.[/colorr] - ismeri el kissé fahangon, lázasan gondolkozva. Nem hiszem el. Komolyan nem hiszem el, hogy ezért vergődtem át magam ennyi akadályon!
- Na látod! - neveti el magát Tia. Mina nem tudja, mikor kezdte el magában így hívni. - Ne aggódj, ha akarnám se tudnám felépíteni. És a családon kívül sem szimpatizálok egy királysággal sem. Csak most túl messzire mentek... - morogja. - Áh tényleg, tudom hogy nagy kérés, de körbe tudnál vezetni egy-két faluban. Átlagos faluban. Az a helyzet, hogy nem sokat jártam a tornyon kívül...ó, és picit szomjas vagyok. Szabad volna az egyik szolgádat épp csak egy nyalásra?
Szokásosan, elkerekedett szemekkel néz. - Öhm, annyira nagyon nem szoktam... öhm.. inni belőlük. De hogyan akarsz.. az én szolgáim.. Várjunk. Szóval most beküldtél abba a halálos könyvtárba, ahol megannyi dolog van, rengeteg, de csak ez az egy tárgy kellett, amin... van egy torony, ami pontosan olyan, mint az eredeti, csak köré rajzolva valami kör... majd elkérted tőlem, el sem árulva, hogy miért, és a végén kiderül, hogy nem volt az egésznek semmi értelme? - Gyorsbban veszi a levegőt, felkészülve arra, hogy használja a kópiát, ha esetleg kellene. Nem adja az emlékeit, azokat nem. Ez nem igazságos. Annyi minden volt még odabent, annyi csoda. Azokat miért nem akarja elrejteni mások szemei elől? Miért pont ezt?
- Nem, nem olyan. - ellenkezik a lány anyáskodón, szomorúan. - Ez a torony képes a levegőbe emelkedni. Repülni. Képes a fényt elzárni maga körül. Képes megjelenni é eltűnni. A legerősebb torony lett volna, amit vámpír épített. Belegondoltál, egy ilyen fegyvert mit tett volna a vámpírok gőgjével?
Egy vámpír, aki szembeszáll a vámpírok gőgjébel? Talán nem is különbözünk annyira.
- De hát.. mennyi ideje van meg ez a terv? Megépíthették volna, ha meg akarták volna. Biztosan volt oka, hogy nem tették.
- Azt nem tudom. Én egy évvel ezelőtt ismertem meg.
Nyilván kellemetlen emlékek vannak a háttérben, de akkor is tudnia kell. Tia bármikor eltűnhet ezek után, hát mikor derítse ki, ha nem most? Akármennyire is kellemetlen.
- És miért pont ettől tartasz annyira? Rengeteg dolog van ott. Mérhetetlen tudás, évszázadokat el lehetne tölteni ott akár. Annyi minden között úgy eltéved, aki nem ismeri... Ha hatalmat akarnak, máshogyan is megszerezhetik. De hát te is közülük való vagy. Neked is szavad van a tanácsban. Nem tudnád megállítani őket, ha a kevélységük túl messzire menne?
Irritáló, értetlen arcot kap válaszul.
- Hm...katona létedre nem ismersz fel egy veszedelmes fegyvert, amikor meglátod? - Aztán elvigyorodik a kis szeleburdi. - Egy ilyen erőddel országokat lehetne meghódítani.
- Nos, nem néztem át mindent , mert lehetetlenség lett volna, de akad ott még elég információ, amely rossz kezekben bármiféle manipulációnak adhatna lehetőséget. Mi volt egy éve? - kérdi halkabban. - A vámpírok fölül akarnak kerekedni?
Nem gondolta volna, hogy most már a saját fajtájától is tartania kell s őket megzabolázni.
- Nem. Ilyenről szó nem volt. De egykoron megpróbálták. Biztos te is hallották Karl von Dornburg tragédiájáról.
A felismerés döbbent tüzével pislant fel ismét. - Tudtam, hogy zavaróan ismerős volt a repülő torony. De hát akkor... ez annak a terve? Vagy egy újabb? Akkor azért nem építették meg, mert tisztán látták a korlátait. Ugyanakkor... ha jól tudom, ott egy bukott angyal erejét hívták segítségül.
Ez egyre érdekesebb.
Kezdi figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy ez a potyautas nemrég mászott elő a szekrény rrejtekéből, amikor azt hitte, hogy már mréföldekkel maga mögött hagyta őt.
- Ez egy újabb. Egy sokkal erősebb sokkal veszedelmesebb torony. Ezért is nem akartam, hogy megépüljön. Jól jegyezd meg. Az emberek kapzsik. Sosem elég nekik. Még ha azt ígérnék, nem fogják használni, akkor is kínozni fogja őket a kísértés. És előbb utóbb megtörnek. Talán nem ebben az évszázadban, de megtörnek.
Tia nem tűnik valami optimistának.
- De... egy repülő tornyot oly sok mindenre fel lehetne használni. Arra is, hogy észrevétlenül belopózzanak valahova és kiirtsanak mindenkit. Arra is, hogy kilépjünk az eddig ismert világ határain és felfedezzük, mi van még Veronián.
Tudja persze, hogy a többség az előbbire szavazna...
A fiatalabb lány furcsa mosollyal szűkíti össze a szemét.
- Te nem vagy harcos. Nem tudom kik találták rólad azokat a meséket ki, de iszonyat hülyék lehettek. - Most némileg felháborodva és sértődötten kerekíti el a szemeit. Nem bitos benne, hogy ez rágalom vagy bók. - Te csak egy jó ember vagy, aki időről időre eltéved.
Úgy dönt, ebben van igazság, és nincs értelme megsértődni. Ha eddig nem tette meg, most sincs.
- Hát... öhm... egy ilyen eltévedés eredménye lehetett, hogy a harcmezőn kötöttem ki. Csak tenni akartam valamit. Úgy éreztem, kellett. De valóban, nem vallom azt, mint mindenki más majdhogynem, hogy az élet lényege a pusztítás. Sőt, borzasztóan unalmasnak tartom. - sóhajt frusztráltan. - Na de mégis... Miért is volt rám szükség, hogy megszerezd ez a tekercset? Meghalhattam volna. Nem csak kitalálom, amiket mondtam. - Ezért még mindig úgy érzi, igazságra van szüksége.
- Ahogy mondtam, én már egyszer elbuktam. Ezért szemmel tartottak. Nem is mertem láthatóan mozogni, csak láthatatlanul. Szerencsére nem voltak tisztában, milyen mágiáknak parancsolok. Kellett valami, aki helyettem megy oda vissza. És legnagyobb szerencsémre találtam is. - nevet fel, mire Minában nem tud nyugodni a harag és az ellenszenv. Végtére is használták. És ez ilyen egyszerűnek tűnik, ilyen... magától értetődőnek. Mint egy ajtókilincset, vagy egy kulcsot.
Arca mozdulatlan marad. - Ahogy láttam, nem is őrizték azt a helyet. Csak odamentünk, odaérintetted az amalgámot, és... bementünk. S amikor kijöttem se volt ott senki, ki tartott hát szemmel? - próbálja elhinteni saját kétkedése magvait és fokozatosan kifejteni, mi is zajlott itt.
Lucretia komor morgással felel.
- A nővérem... Őt bízták meg vele, hogy kövessen, ha gyanúsan kezdek viselkedni.
Nagy szemelkerekedés.
- Oh.. - Őszintén meglepett. - Az kellemetlen. Most hallok róla először, hogy van olyanod - jegyzi meg csak úgy mellékesen. Nem kéne meglepődnie, Lucretia sok mindent nem árul el csak úgy. - És hogyhogy most nem követett miket? - billenti fejét oldalra.
- Ó, kiütöttem. - érkezik a mintegy magától értedődő válsz. - Ja igen, valószínűleg emiatt miután megkínoztak karóba is fognak húzni.
Mina szemöldöke megszokhatta volna, hogy maradjon fent, mert akárhányszor leereszti, a következő pillanatban föl kell ugrania ismét.
Enyhe nevetés rázza meg a vállait.
- Mármint, HA megtalálnának és tudnák, igaz?
- Pontosan - bólogat Tia.
- És hova rejtetted? - teszi fel Mina automatikusan a következő kérdést, mire a másik lány a mellkasára csap.
- Igazság szerint most is nálam van. Úgyhogy nem maradok sokáig veled. Téged is veszélybe sodorna.
Amikor kezdi azt hinni, hogy végre összeállt a kép...
- A nővéred...? Te jó ég, mibe raktad? - pislog.
A veszély jelenleg különösebben nem tudja érdekelni.
- Áh, nyugi, amint magához tér, éjlánggal kiégeti magát onnan.
Hogy mi...
- ...miféle mágia ez... - kérdi halkan, ráncolva a homlokát.
- Ezt a mágiát úgy hívják: "Egy jó erős ütés a fejre, egy hosszú kötél és pár szoros csomó". Lehetőség szerint kiegészíthető egy ronggyal, vagy egy koszos ronggyal, ha fel akarod az illetőt idegesíteni.
Majd Lucretia megint nevet.
Hát jó.
Félig leereszti a szemhéját és felsóhajt. Szótár kellene ezekhez. - Akkor azt mondd meg, mekkora a nővéred?
Bár kezdi úgy érezni, hogy valamit félreértett, és az ifjonc Nachtraben nővére nem egy icipici tündér, akit bezárt mondjuk az amalgámjába... Úgy véli, agyára mehetett az a sok ereklye odabent, és fantáziája túl m esszire szárnyalt, akárcsak a torony tette volna, ha megépül.
Amit nem fog megtenni, ugyebár.
Lucretia elgondolkozik a kérdésen.
- Hm...hát úgy olyan magas, mint én, szőke haja van és üres tekintetű szeme neki. Te, te most faggatsz engem? Mire fel? - esik le neki végül, így a sokadik kérdés után, bár Mina szerette volna elkerülni ezt. Igen, nyilvánvalóan faggatja, miért kell ezt így kimondani? de látja, hogy Tia nem igazán felháborodott.
- Öhm... csak próbálom megérteni, hogy hogy tudtál elrejteni egy magadméretű valakit úgy, hogy én nem látom. Hacsak nem te magad vagy az.
- Áh, őt még tegnap intéztem el, mielőtt lefeküdtem volna. Mit gondolsz, végig aludtam, amíg te az archívumban molyoltál?
- Most mi van?! - fakad ki. Nem ért semmit. - Igen, azt mondtad, aludtál. És én vagyok olyan idióta, hogy azt hiszem valóságnak, amit mondanak. Mint ahogy azt mondtad, hogy veled van. És veszélyt hoz rám. Miről beszélsz? - Kezd kétségbeesni, hogy elvesztette az ép eszét, talán a könyvtárban odabent.
- Arról, hogy ha netán utánam küldenek valakit, és veled vagyok, téged is megkereshetnek. Ezért úgy gondoltam, miután kiértünk a mocsárból, és is köszönök. Vagy talán más terveid voltak?
Nagy levegőt vesz, és kifújja. - Nem voltak terveim, Lucretia. Pár perccel ezelőttig azt hittem, egyedül baktatok hazafelé. De várj, az előbb még úgy gondoltad, hogy megvendégeled magad nálam, mert a szolgáimból akartál inni. Az nehéz lesz, ha itt hagysz a Mocsárnál. - mutat rá. Kezdi úgy érezni, hogy ez a beszélgetés olyan, mint valami rejtvénykönyv megfejtése.
- Miért, az itteniek kicsodák?
Minát ritka örömmel tölti el, hogy kivételesen ismét sikerült meglepnie Lucretiát. Kicsiny, gonoszkás öröm, de öröm. Nem, mintha az ő érdeme lenne, vagy szándékosan titkolt volna bármit is.
- Ők? Hát a hellenburgi követséggel jöttem. Velük is megyek haza.
A lány döbbenten néz maga elé.
- Oh... Hát, akkor már csak egy választásom maradt. - Majd előremereszti a fogait Mina felé.
Kimerednek a szemei, ahogy ösztönből hátrahőköl. Szíve hevesen kezd el dobogni, de nem szólal meg, nem biztos benne, hogy mit mondjon, vagy mondjon-e egyáltalán valamit... Azt hittem, hogy ezt ők... hogy nem... soha...
A legnagyobb dilemmát az okozza, hogy nem akar egyértelműen ellenkezni. Sőt. De ennél a drága személynél sosem lehet tudni, mit gondol komolyan, és mit nem.
S most is felnevet Tia, hátrébb húzódva.
- Jaj, ugyan már, csak vicceltem. Téged aztán könnyű átejteni.
Tisztázni akarja a félreértést. Ami mi is? Nem, mintha ragaszkodna hozzá, hogy veszítsen a véréből, de... Eddig egyetlenegyszer történt meg ez vele. A húgával és egy fiúval, akiről fogalma sincs, hogy mi történt vele azóta... Dominik. Hol lehet, túlélte vajon az utóbbi éveket?
Pislog. - Nem, mármint... - Nyel egyet és erősen elvörösödik. Tudja, mivel jár ez, pontosan tudja. De akkor ezek szerint mégsem gondolta Lucretia komolyan. - Ha tényleg szükséged van...
- Ó, megtennéd értem? - kacsint rá Lucretia, ő pedig hirtelen megbánja összes előbbi gondolatát és legszívesebben bebújna a szekrény legaljába, oda, ahonnan a potyautas előmászott. - Talán majd máskor. Túlélem, csak varázsolni nem tudok.
Hallgat egy ideig. Fogalma sincs, miért akarja elmondani, de el akarja. Erősen gondolkozik. - Igazából semmi bajom nem lesz tőle. - jegyzi meg halkan.
Azt gondolta, mindenki undorodik ettől. Mert azt mondják, azt kell. Ezt hitte akkor is, pedig borzasztóan kicsi volt, amikor szembement a szabállyal. Nem is sokat gondolt vissza rá. gyermekkoráról olyan képe maradt, hogy szabálykövető, ami butaság, hiszen arra tisztán emlékszik, elég gyyakran, ahogy húgával az erdőket járták. Annak sem örült a felnőttsereg túlzottan. Na de az.. az szokványos "csíny" volt. Az, hogy megkóstolják egymás vérét, nem.
Valamiért mintha elfeledte volna. De mégsem rossz érzés visszagondolni rá, sőt.
Leszámítva az égető hiányt, amit a húga emléke ébreszt benne.
Vérfeleség. Mit tett ő? Kitől tudhatja ezt meg? Annyi kérdése van és nincs, akinek feltegye őket.
- Hm...tudod mit, lehet egy napon szavadon foglak. Engem sosem érdekeltek ezek az ostoba hagyományok meg tabuk... - jegyzi meg a lány.
Hogy ez mekkora megkönnyebbülés... de... miért is? Mindegy. Meglátják majd, mi lesz.
Tia még egy ideig vele utazik, aztán azonban elválnak útjaik és Mina egyedül marad a zakatoló kocsiban zakatoló szívével és gondolataival.
Ahogy visszatér, még nincs mindennek vége. Jelentést tesz, s próbál mident a lehető legkonkrétabban s őszintébben előadni őfelségének, ahogyan az elvárt.
Hellenburg hadkészültséggel felel a vámpírok ajánlatára és felkészült, hogy megtoroljanak bármilyen ellenséges lépést. Felderítőket küldenek a tengermellékre, hogy minél hamarabb megtudják, ha a vámpírok esetleg megtámadják őket. Mina nem tudja, ez volt-e a jó végkimenetel. De már nem tud mit tenni. A szavaival harcolt és amit lehetett, talán elérte. Talán nem vették eléggé komlyan. De Luthenék kis játékába, úgy tűnt, illeszkedett ez.
Luthent választották végül ama alakulat fejének, mely a mocsárt hivatott szörnymentesíteni. A lány nem kétli, hogy megfelelő vámpírt választottak a feladatra. Bár ez is csak egy lesz azon dolgok közül, melyek megnehezítsén Luthen életét. De talán lesz, aki megkönnyítse, egy szeleburdi, cserfes, fura leányzó.
Mina nem tudja, örül-e ennek vagy sem.
Némi bűntudattal és szégyennel ecseteli a történetet végül Damiennek, aki próbálja ugyan elhitetni, hogy nem aggódik, nincsen semmi baj, minden a legnagyobb rendjén, azonban Mina elég jó megfigyelő ahhoz, hogy észrevegye az egyre növekvő karikákat a szeme alatt, melyek arra utalnak, hogy nyilván nem tud megfelelően aludni.
Ami azt illeti, ő sem. A sötétben való kódorgás és a sok életveszély, Luthen elmekastélyának meglátogatása és a diplomáciai terhek furcsa, lázálomszerű katyvalékot hagytak maguk után, mely néha előjön és izzadt forrósággal ébreszti.
Máskor meg egy furcsán ismerős kis suttogó hang pofátlankodik bele az álmaiba.
- Mina...Mina...álomszuszék... ma különösen jó illatod van.
- És... attól még... alhatok, nem? - motyogja, vagy talán csak gondolja, ahogy egyik oldaláról a másikra fordul, s méltatlankodva fúrja bele arcát a meleg párnába a takaró alatt.