Reggel összevissza kerestem Sebastien testvért, de sehol nem leltem és az öreg pap sem tudott róla, ami nagyon furcsa volt és nem gondolhattam másra, mint, hogy itt súlyosabb dolgok vannak, mint számítottunk. De erre csak akkor deríthettem fényt és szándékomban állt, ha elmegyek a favágóval, így hát elsiettem a találkozóhelyre, ahol már várakozott valaki. Biccentettem neki.
- Üdv, Jozef novicius vagyok.
- Üdvözletem, Rionnak hívnak – szólalt meg egy női hang a kapucnia mögül.
- Mindenki kész? Várjunk, nem négy emberről volt szó? Igazából, mindegy is. Utánam. - jelenti ki a favágó, és vág neki az erdőnek.
Ahogy haladunk a fák között, gyökérről gyökérre és bokorról bokorra egyre sűrűbb, sötétebb és vészjóslóbb lesz a környezet. A madárcsicsergést felváltja a vonyítások és reccsenések zaja.
Fél szemmel a másik sötét tündét figyelem, ahogy olyan könnyedén halad a vezetőnk után és utánozni próbálom. A harmadik társunkról, azon kívül, hogy nő a hangjából ítélve, nem sokat látni.
Egyelőre nem szólok hozzájuk, mivel még a bemutatkozásom sem viszonozta senki, úgy látszik nem túl barátságos népség.
Inkább a favágóhoz intézem a szavaimat.
- Milyen messze megyünk?
- Aaah, talán az erdő közepéig! Vagy az is meglehet, hogy másik ösvényre térünk át! Legalábbis én ebben reménykedem –
Továbbra is csak a lány válaszolgatott egyelőre nekem.
Láthatóan az élen gyalogló férfi meglepődik, kis szünet után válaszol azonban.
- Még egy darabig. - mondta tömören, majd érdeklődő szemmel kezdte nézegetni az optimistát.
- Jól látom, hogy szárnyaid vannak, ugye?
Nincs túl sok tapasztalatom még démonokkal, hiszen eddig a Katedrális óvó méhében voltam leginkább, de most már értem a szokatlan érzést, ami eltöltött a lány közelében.
Elbizonytalanodom, hogy mit kéne csinálnom, hiszen nem ártott nekem, de azért a bibliámra teszem a kezem a köpeny alatt.
A favágó elég tömören válaszol és most a másik tünde is megszólal.
- Ne akarj túlságosan bemerészkedni, nem kislányoknak való hely az.
- Értem. – bólintottam, mint aki tényleg érti. - Bár szerintem lehet nekünk sem való lesz, én nem kiabálnám el. - pillantottam a magabiztos társra.
- Igen, de amikor csak lehetséges, inkább sétálok én is – ismeri el a lány, akinek a hangja kedves. - Ami meg a bemerészkedést illeti, én igazából nem bántam volna. Szeretek ugyanis új helyeket felfedezni. – teszi még hozzá és most már az arcát is látva, észlelhető, hogy mosolyog.
- Hmm, hát jól van. - hagyta annyiban a dolgot vezetőnk. - Lassan el kéne érnünk a Démonszájat... - próbált témát váltani. Látszott rajta, hogy a magára erőltetett nyugalom ellenére gyakran rángatta a fejét a hangokra oda-vissza, és hogy a keze meg-meg remeg. Az oldalára kötött apró baltát sokat simogatja.
- A népem, legalábbis, akik itt élünk – észreveszem, hogy szavai közepette rám néz,- tisztában van vele, hogy az erdő senki számára nem biztonságos. Mégis itt élünk, és általában tovább, mint a kívülállók.
Mivel minden érzékem élesre ki van hegyezve, ezért persze, hogy én is észreveszem a vezetőnk ideges mozdulatait, így még jobban fülelek.
Nem lep meg, hogy a tünde olyant magabiztosan beszél és bár kissé bánt a dolog, de tudom, hogy igaza van. Ő itthon van, de én sem akarok szégyent vallani.
A démonlány mosolyára inkább előre nézek, mert épp elég, hogy itt van, nevelő apán már biztos végzett volna vele, én meg nem csinálok semmit.
Ám most feladatom van és Sebastien sincs itt, hogy segítsen.
- Mindenki másban jó. - vonom meg a vállam. - Még nem tudjuk mi vár ránk.
Mindenki elcsendesedve baktatott tovább, talán pont az előttünk lévő ismeretlenen mélázva.
Aztán a favágó széthúzz pár alacsony ágat, láthatóvá válik egy barlang a távolban.
- Ott is van. Az Ördögszáj.
Rászolgált a nevére, hiszen a bejárata nagy csipkéi hatalmas, fogra emlékeztető képződményeket alkottak, amit már messziről is jól ki lehetett venni.
- Arra kellett mennie.
- Honnan veszi, hogy erre ment a ló? A legtöbb állat valószínűleg messziről elkerüli ezt a helyet. – kérdezi a vadász, látható gyanakvással.
- Miért jöttünk ide? Biztos, hogy erre jött a ló? – kontráztam rá én is és néztem előre, ahová a favágó mutatott és erővel kellett rávenni magam, hogy ne borzongjak meg. Volt valami a levegőben és igazat kellett adnom a másik tündének. Bár nem volt velem Tintapaca, de biztos magától nem jött volna ide.
- Nem kéne körbe néznünk alaposabban? – hallatszik egy halk sóhaj a démonlány felől. - Talán találnánk nyomokat, amik biztosabb választ adnának.
A favágó nem válaszol rögtön.
- A nyomok erre vezetnek. – mondja végül röviden és hűvősen.
Ez a hely pont megfelelne annak, amit az öreg pap is mesélt, hogy az a ló, nem valósi ló, hanem valami gonosz lény.
Minden idegszálammal a barlang felé figyelek, aztán le a földre, hogy vajon látom-e a paripa nyomait, de persze kénytelen vagyok a favágó szavának hinni, mert nem látok semmit.
Aztán halk nevetgélés hangját fújja felénk a szél, valahonnan nagyon messziről.
Úgy kapom fel a fejem, mint a vad, aki szagot kapott.
- Ez mi volt? Ti is hallottátok? És.........bemegyünk oda? - intek a fejemmel a barlang felé, mert ez a toporgás nem az én világom.
Közben már egyre kevésbé foglalkozom a démonlánnyal, jobbnak láttam elnapolni a problémát.
- Hallottam, de még mennyire! – megint csak a lány válaszol. - De nem igazán félek... sőt, inkább arra várok, hogy bemenjünk végre! Bármi jobb, mint itt ácsorogni egy helyben! – teszi karba a kezét, mint egy szavait bizonyítja.
- Persze. Át kell vágnunk rajta. A másik oldalán... ott kell lennie. - válaszolja vezetőnk és szeme rajtunk ugrál, látszik hogy feszült. - Ellenvetés?
Látszólag nem foglalkozik a hangokkal.
A kacarászás most jóval közelebbről jött, talán csak pár fával arrébb. Leginkább kislányok nevetésére emlékeztet.
- Nem tudok a közelben tünde településről. Szoktak erre járni a falutokból mások is? – fülel a másik tünde is.
Mindenki olyan természetellenesen nyugodtnak tűnik. A vérem a fülemben dobol, ahogy a szívem egyre jobban kalapál, de nem a félelem miatt, hanem mert egyre jobban elkap a harc hév. Ez az amit le kéne vetkőznöm tanítóim és atyám szerint, de most nincs itt senki, aki a fejemre olvassa.
Nem is a meggondoltság tart vissza, hogy a vezetőnk szavának hallatán előre menjek, hanem a most közelebbről hallatszódó kacarászás.
- Igen, ezt azt hiszem már mindenki hallja. - mondom halkan levonva a következtetést és az egyik fa mögé húzódva próbálok kilesne, mi lehet ez.
- Részemről nincs – mondja Rion feszülten a favágó kérdésére reagálva. - Lehet, hogy nem fogsz tudni így elhúzódni mindig – láttam felém villanni a tekintetét.
- Nem, egyáltalán senki se. Amióta veszélyesebb lett az erdő a vadállatok miatt, senki se jön ide. Már én se nagyon járok el egyedül. – rázza meg a fejét a favágó, miközben erősen figyel előre.
A nevetés aztán közvetlenül a közelünkben hangzik fel, a hátam mögött, Riontól balra, és Lance fölött.
- Erdőim vannak fák nélkül, tengereim vizek nélkül, városaim emberek nélkül. Mi vagyok? - kérdezi több, gyöngyöző hang kórusa.
- Miiii? - nézek a démonlányra meglepetten, még a közeledő hangokról is elfelejtkezve egy pillanatra. - Eszemben sincs "elhúzódni", csak meg akartam nézni mik ezek a hangok, de.....
Már nem kell nézelődni mert a nyakunkban vannak.
Persze leesik a találós kérdés és önkéntelen is a megoldáson kezdek töprengeni, azonban a tünde vadász inkább a pengéjében bízik.
- Mutasd magad! – kezdi el csapkodni kardjával a fa ágait.
- Nee! - kiáltok fel. - Talán inkább válaszolni kéne.
Ettől függetlenül felkészülök, ha védekeznem kell.
- Itt vagyok! - jelenik meg, leszállva a lyukon keresztül, amit Lars vágott a fa lombozatán, egy apró, hüvelyknyi kis lény, bőrszárnyakkal. Füle enyhén hegyes. Nagyjából tőlünk egyforma távolságban, középen lebeg.
- Mi a válaszotok? - kérdi.
- Egy pixie! - kiált fel a vezetőnk, majd elkáromkodja magát és leoldozza kis baltáját az oldaláról.
- Megbeszélhetjük egymás közt, vagy mindenki egyesével válaszolhat valamit? – kérdezi láthatóan elég feszülten fajtársam, szinte azonnal reagálva a kis lény szavaira.
Egy tündér!
Kissé előrébb lépek, hogy jól lássam, mert még sosem volt hozzájuk szerencsém, vagy szerencsétlenségem? Sok dolgot olvastam és hallottam róluk, de abban minden beszámoló egyetértett, hogy szeretnek szórakozni az utazók rovására, ami elsülhet jól, ha megkedvelik az embert és rosszul is.
- Úgy gondolom egy választ szeretne, és nem hiszem, hogy ne beszélhetnénk meg. - szólalok meg a szemem a lényen tartva. - De még fogalmam sincs, mi lehet. - töprengtem ráncba szaladt homlokkal.
- Erdő fák nélkül... talán a virágokra célzott, amiknél nem lehet nagyobb - hallatta hangját az eleddig gondolataiba mélyedt démonlány. - A többit talán ki tudjátok találni, ebből kiindulva. – néz körbe rajtunk. - De különben úgy hiszem, hogy valamelyikünk már elmondta a választ.
Győzedelmesen elmosolyodik az apró tündér.
- Kedvesek leszünk veletek, utazók. Nem kapunk minden hibára, mintha válasz lenne, és meg is beszélhetitek. Csak egyszer válaszolhattok. Ha nem akartok válaszolni, azt úgy vesszük, mintha rosszul feleltetek volna.
- Nyavajás kis ördög! - dörmögi a favágó, fejét össze-vissza kapkodva. - Hol vannak a társaid? Felelj, de azonnal! - megrázza fegyverét nyomatékosítás képen.
- Nyugodjon le, jobb nem n, nem tudhatjuk mire lehet képes. – fogja meg a favágó kezét Lars. - Nem hiszem, hogy arra lett volna kíváncsi, hogy találjuk ki milyen lény. Hallhatnánk újra a kérdést? – fordul a
- Erdőim vannak fák nélkül, tengereim vizek nélkül, városaim emberek nélkül. Mi vagyok? - kántáltam a rigmust, mert én már az elején ezt figyeltem, így talán hamarabb jövünk rá a megoldásra. Ha kitaláljuk, talán a tündér segít nekünk.
- Az erdő fák nélkül lehetne virág, de a többi? - ingatom a fejem és a démonlányra nézek, mert ha jó a tippem, akkor egy tudásdémon van itt velünk.
- Hát akkor mire? Van más ötleted? - kérdezte a lány.
Megráztam a fejem, mire folytatta.
- Abból kiindulva, hogy nem csak én vetem már fel ezt... úgy hiszem, hogy a tenger a virágpor akar lenni, amit szétfúj a szél, és így beteríti a tájat.. Esetleg a belőle készülő méz. A város ember nélkül pedig kolóniára utalhat. Ebből pedig nem csaj a faj derülne ki, de logikusan szokásai is, hogy például mivel táplálkozik, hogyan él, ilyesmi. De persze mindez részemről ötlet, ha eszetekbe jutott más is, nyitott vagyok rá!
Közben eltűntette a kezében lévő fegyvert, szavak nélkül is jelezve, hogy részéről elmúlt a veszély.
- Egy választ várunk. - mondta kacagón a piciny lény.
- Engem ne nyugtasson feleslegesen, elf - rántotta vissza magának a kezét a favágó némi késéssel. - Nem veszélyesek ezek, legalábbis nem szemtől szembe. Hazug, gonosz lény az összes. Elrabolják éjszaka a gyerekeket. Embereket vezetnek a veszélybe. Egyszerűen az összesnek ki kéne tépkedni egyesével a szárnyait és odavetni a kutyáknak őket, hadd szórakozzanak.
- Ha nincs ötlete, akkor maradjon veszteg. – tromfolja le vezetőnket a vadász, aztán visszafordul felénk. - Szerintem az "elmúlás" akar lenni. Ha az erdő elmúlik, akkor csak a helye marad, fák nélkül, ha a tenger, akkor csak a meder víz nélkül, a városból pedig csak a házak, lakosok nélkül.
Akárhogyan törtem a fejem nem jutott más eszembe, így bár nem voltam meggyőzve, mert talán még sok minden más is lehetett volna a találós kérdés, megvontam a vállam. Vajon, ha nem találjuk el, akkor mi fog történni? Nem tudtam elképzelni, hogy bajunk eshetne ezektől.....
- Ha nem muszáj, ne hergeljük és különben is, hogy rabolnának el gyerekeket? Ezek csak felnagyított szóbeszédek szerintem. – nyugtatom a kedélyeket először, bár talán nem én vagyok az, akire hallgatnak majd. - Van más ötlet? - nézek az eddig nem nyilatkozó társunkra.
- Másrészt miért is kéne kitépni a szárnyukat? Ha ilyen természetű lénnyel van dolga, szerintem ez a lépés csak felesleges konfliktusokhoz vezetne. Úgyhogy az elftársaknak igaza van – állt mellénk harmadik társunk is. - Ami azt illeti, helytálló, tömör gondolat. Szerintem lehetne ez a válasz. – erősítette meg Lars elgondolását ő is.
Látva, hogy mindenki által le lett szavazva, tüntetően elrakja fegyverét vezetőnk és elfordul tőlünk.
- Csináljatok ,amit akartok, de a helyetekben vigyáznék ezekkel az... izékkel.
Örülök, hogy vezetőnk kissé lenyugodott, bár azért csak ő volt ezen a helyen jártas, azonban reméltem a legjobbakat.
- Szóval, mi a végső válaszotok? - kérdezték a csilingelő hangok.
- Elmúlás. – mondja most már határozottan az elf vadász.
- Ahogy ő mondja. - bólintottam megerősítve a válaszát.
A démonlány csak szó nélkül bólintott.
Hangos kacagás hangzik, majd a pixie felreppen és nem adja több jelét annak, hogy itt lenne. Ha voltak társai, ők sem adják jelét annak.
- Nos... - válaszol a vezetőnk - ... ezek elmentek. Mehetünk tovább?
- Mehetünk. Amúgy, valaki hozott fáklyát? – a gyakorlatias társunk máris túl lépett a tündér eltűnésén, de én még szánok rá pár gondolatot.
Ez most jó vagy rossz? Kissé lefagyva állok ott, de végül is nem a tündérek miatt jöttünk, még ha most csalódtam is.
- Én nem. Erdőbe készültem, nem barlangba. - mondtam ismét visszatérve a feladatomhoz, de a hiányos felkészültségemmel, nem voltam egyedül.
- Eeee.... Én sem hoztam, hogy őszinte legyek! Csakugyan azért, mert nem számítottam volna arra, hogy az utam erre visz.
- Van nálam, ne aggódjanak. Csak átmegyünk a barlangon, nem fogunk sokat benne időzni... ha minden jól alakul. – vezetőnk legalább készült rá.
Elindul a barlang felé, átvágva az aljnövényzeten.
- Az Ördögszáj... - mondja enyhe félelemmel a hangjában. - Ne nézelődjenek a hölgy és az urak sokat... a maguk érdekében. - gyújtja meg a fáklyát és belép a barlangba.
Továbbra sem szimpatikus ez az Ördögszáj, de bízom benn, hogy tényleg hamar átmegyünk rajta. Igyekszem a többiekkel együtt maradni a fáklya fényében, de a kezembe szorítom a buzogány nyelét, hogy ha kell, hamar előtudjam kapni.
Az üreg hosszúkásan halad előre, mint egy alagút. Vízfolyást hallani a másik oldaláról, de semmi mást. Teljesen vak sötét van, a fáklya csak egy kis körben ad fényt, nem mutatva a barlang többi részét.
Néha-néha egy-egy, enyhén, kéken derengő gomba tűnik ki a sötétségből.
Bent a barlangban kitágult pupillákkal nézelődöm és nem nehéz észrevenni, hogy nem vagyunk egyedül. Kissé elakad a lélegzetem, ahogy látom a nyitott szemeket, meg a felvillanó agyarakat, mert ezek úgy néz ki nem mind alszanak, de inkább nem hívom fel a hangommal a figyelmüket, hanem, mikor látom a vadász kezét a kardjára kulcsolódni, valamint, hogy a hátunk mögött mozgolódást hallok, csak még jobban szorítom a buzogányomat és igyekszem siettetni lépteimmel az előttem haladókat.
- Asszem' látom már a kijáratot. - mondja a favágó, és mennyire igaza is van: a fény betódul a barlang másik végében. Az állatok nem követnek minket, megállnak a sötétség peremén, de viszont elzárva a visszautat.
- Akkor hát itt vagyunk... a Ködgyöngy tó.
Előttünk a Nebelwald tipikus fái által közre fogott kis tisztás közepét valóban egy nagyobb víztömeg foglalja el, ami fölött a vastag ködtakaró lebeg. Egészen varázslatos a hely. Mindenütt állatok vannak, látok köderdei szürkeőzet, fekete, hosszúcsőrű madarakat. A tó előtt ott egy táncoló a ló: gyönyörű állat. Valószínűleg épp őt keressük.
- Üdvözöllek titeket kicsiny birodalmamban. – szólal meg, érett női hangon.
Hát mindenre számítottam csak erre nem, így kissé megkövülten állok ott, ahová kiléptem.
Eddig csak ostoba szóbeszédnek is tarthattam azt, hogy a báró egy lovat halmozott el szeretetével, de ez már távolról sem tűnt akkora őrültségnek.