Kezdetem megszokni az életet. Szinte teljesen normálissá és elfogadottá vált számomra a sivár pusztaság, hogy minden nap ugyan olyan szürkévé és telitetté vált. Úgy éreztem, mivel sok jót nem találtam, ideje haza indulnom. Történt egy szökés, amit le is vertek. Egy szökést. Jól ecsetelték, hogy a hely amelyet még nem sikerült felfedeznem, mi is valójában. Éjszakáról éjszakára kísértve álmatlan éjjeleim, hogy valami nagyon nincs itt rendben. "A fagyos pokol közepére, hogy erőd épült, még talán érthető, de ki akarja szétrombolni?" Fagyos gondolataimat, csak a lehetetlen emberi gépezetről szőtt álmaim tették még félelmet keltőbbé. Végül is megkérdeztem munka adómat, mit is tud a szökés körülményeiről és lehetséges okairól. Ő nemtörődöm arcal csak megvonta a vállát.
- Nem szokásom mások dolgai után áskálódni. Ha többet akarsz tudni, kérdezd azt, aki ott volt. Lakik itt egy különös szerzet, fafaragó mester. Inkább nevezném remetének. A hazák közt dolgozik egy rozoga viskóban, elég könnyű megismerni. Elég magának való alak, viszont egy embere ott volt, amikor a szökevények után megindultak a harcosok.
- Köszönöm szépen, akkor ha megengedi utána néznék a dolognak. - majd el is indultam, Viktóriának meghagyva, hogy rakjon rendet és ott várjon meg.
A viskó valóban egyedien púpolgott a házak között, a személy ha akarta sem téveszthette volna el. Kellemes volt, mintha idősebb lett volna mint maga az erőd, vagy valami torz kistestvére lenne. Közjáratra való ajtaján belépve sokat kellett várnom, amíg a sor elült és végre egyedül maradtam az öreg fa mesterrel. Addig is zaúfolásig volt mit néznem: szerszámok, faragványok, öntvények, vagyis minden amit csak a szem képes befogadni. Szomorúan ropogott a tűz a szegényes kájhában az ágy mellett, amely kellemetlenül lepusztult volt. Mikor elült a nagérdemű, oda léptem a fa mesterhez.
- Jónapot! - köszöntem neki - Elnézést, hogy nem a szemet gyönyörködtető bútorai miatt érkeztem, de szeretnék feltenni néhány kérdést, a minap történt szökésről. Ha megengedi. - vártam válaszára, nem is foglaltam helyet, csupán a sapkámat vettem le.
- Adjon isten! - köszönt vissza - Ritka, hogy valaki ezzel folyamodik hozzám. Miről akarsz te pontosan kérdezni...? - nézett meleg, barátságos mosollyal vissza.
- Tudja nem vagyok ide valósi és nem egészen értem, hogyan működnek itt a dolgok. Éppen ezért arról szeretnék kérdezni, hogy mi is történt aamikor megpróbáltak megszökni, a szökevények. Azokról akik megpróbáltak elszökni és azokról akik lekapták őket. Pontosan mik hangzottak el, vagy mik történtek? - válaszoltam egyenesen.
- Áh, hogy emiatt jött. - nevette el magát a férfi, ahogy letette a műszereit és felém fordult - Nos, én is csak másodkézből hallottam, de ha minden igaz, páraknak nem tetszett itt a munka, szóval kitalálták, hogy elszöknek innen vissza délre. - mondta tömören - Ami érthető itt. A koszt förtelmes, a bor savanyú és esténként hallani szoktam, ahogy az ember a szajhájával sitentelenkedik. - mondta kuncogva, ahogy előkapott egy darab megrágott kenyeret, majd elkezdte azt enni.
- Érdekes... Nem tudja esetleg, hogy miért tartják akkora bűnnek elszökni a fagyos pokolból? Már úgy értem vannak akik elhagyják a helyet, de miért bűn megszökni? – a mester kuncogott egyett ismét.
- Ugyan, ha nem lenne tilos, mit gondol, hányan maradnának itt két hónap után? - kérdezett vissza.
- Tehát ha másképpen akarjuk mondani, ez egy börtön. - gondolkodtam hangosan. Ennek a lehetőségnek a képe, ebben a pillanatban átfordult. Egyetlen dologra gondoltam... - Köszönöm az információt. Mellesleg nem szokott készíteni harci kalapácsokhoz markolatot? - kérdeztem kedélyesen. A mester ismét vállat vont.
- Végül akik itt vannak, javarészt akasztófára valók. - aztán viszont különösen nézett vissza. - Általában azt készítek, amit kérnek tőlem. Kalapácshoz markolatot még nem készítettem... noha nem jelentene gondot.
- Nos, akkor szeretnék rendelni egy markolatot, kifejezetten harci kalapácshoz, amely elég strapabíró, de emellett, kellően díszített is, egy külön a bőr fogónak megtartott résszel.
- Lassan a testtel, Sámson. - intett le a mester - Nem dolgozom ám ingyen. És az én munkáim nem holmi ócska kacatok. Ezeknek a tárgyaknak nagy ereje van.
- Ebben nem is kételkedtem, különben nem kértem volna. Mondjon egy árat és ha kész a darab, ki is fizetem. Akár előleget is adok. És... faragatlan vagyok, be sem mutatkoztam. A nevem Johann.
- Az én nevem Ronald. Ronald Moerichheim. - mondta, ahogy óvatosan megbiccentette a fejét - Ám attól tartok félreértettél. Még ha meg is veszed egy portékámat, nem lesz ereje a kezedben. Az csak azok kezében van, akik kiérdemelték. Más kezében csupán csak egyszerű bizsu lesz .Ám erre sajnos nincs lehetőséged.
- Nem egészen értem mire gondol... sok féle varázslatról hall az ember, de ilyenről keveset. Kérem, ha nem nagy gond, beavatna? Hosszú utat tettem meg idáig és most végre rátaláltam valamire, amit keresek.
- Várjunk...te elhiszed, amit mondok? – nevett ismetelten.
- Igen. Magam is művész volnék, csak én éppenséggel a fémet nyúzom. – probáltam vele nevetni.
- A legtöbben nem hiszik el. Vesznek valamit, mert kell nekik, de nem az erejük miatt. Azt hiszik csak azért találom ki, hogy több portékát adjak el.
- Szívesen hallgatnék erről többet is, meghívhatom valamire? - kérdeztem tőle barátságosan.
- Azt elhiszem. – furcsán mosolygott, mintha még a bolondját járattam volna vele - De nem szeretek kimozdulni. Az itteniek faragatlan tuskók.
- Furák az egyszer biztos... Minden esetre szívesen segítek, ha kell... de ha csak magányra vágyik azt is megtudom érteni... - mondtam kissé szomorkásan.
- Nos, van itt is mit innom, így ez nem akadály. - húzott elő az egyik szekrény mellől egy agyagkancsót és két fából faragott kupát. Erősen nézegettem a kupát, de nem nyúltam hozzá, csak természetes távolságból figyeltem. Valóban volt benne valami nagyon érdekes és különös, de nem tudtam eldönteni, vajon az öreg babonázott meg, vagy tényleg van benne valami varázslatos.
- Szép darabok. - mondtam elvarázsolódva.
- Pedig ezek teljesen normálisak. Sajnos az én kezemben sincs hatalma egyik munkámnak sem. - nevette el magát, ahogy töltött egy keveset mindkét kupába - Említetted, magad is munkálkodsz. Miket készítesz?
- Fegyvereket és páncélokat legfőképpen. Habár egyszer készítettem egy fát is fémből. Szép nagyot egy bálterem közepébe. Meg kell vallanom, hogy bár nem szeretem otthonom túldíszített falait, a díszítést magát szeretem. Főleg az egyszerűbb, nem annyira szemet inkább elmét gyönyörködtető díszeket.
- Nem csaoda akkor, hogy ilyen könnyen hittél nekem. - vonta meg a vállát.
- Mire céloz?
- A mestermeberek babonásak, te még nem is hallottad? - kérdezte.
- Nem nagyon. Mester emberek között nőttem fel, közöttük élek, sok rossz szót nem hallani róluk arra felé. Sőt, kifejezetten tisztelettel beszélnek rőlunk. Bár be kell vallanom, nekem is megvannak a... hóbortjaim. De úgy vélem nélkülük, nem lehetnék én. Szóval inkább áldásnak tartanám mint átoknak.
- Az meglehet. Sokféle vidékről vannak innen emberek. Ahonnan én jövök, mindig a mesterek mesélték a legvadabb történeteket. Akkor szedik őket össze, amikor még legényként elindulnak világot látni.
Kicsit szomorúan magam elé nézve, de azért picit elmosolyodva, megjegyeztem: - Most, hogy önnel találkoztam végre lesz mit mesélnem.
- Úgy nézek ki, mint egy babona?
- Nem úgy értem... Az itteni emberektől nem sokat lehet tanulni. Úgy érzem, hogy részvétlenek. Fásultak. De magától lehet tanulni, már abból is, ha csak az ember beszélget magával.
- Ezt eddig nem sokan mondták. - válaszolta - De jól esik.
- Nos beavat a titkaiba?
- Meg akarsz tanulni fát faragni? – emelte fel szemöldökét.
- Érdekes lenne, de valójában a tárgy kiérdemlésére gondoltam.- erre megvakarta a fejét.
- Az sajnos lehetetlen. Ahhoz husszú tanulás kell. Azért is jöttem ide, hogy ne kezdjen el bárki jött ment nyaggatni. Mindenki a hatalmamat akarta, de sokan meghátrálnak, ha kemény munkára kerül a sor.
- Hatalom? - kérdeztem vissza, mintha nem érteném.
- Ó igen. Ezeknek a tárgyaknak nagy hatalma van. Vagy talán még mindig csak egy egyszerű markolatot szerettél volna?
- A hatalom egy érdekes dolog, de nekem inkább további... hogy is mondjam... díszítés. Nem azért kell, hogy a fegyver hatalmas legyen, hanem azért, hogy ezt is tudjam. A tudás, amivel rendelkezünk nem csak ajándék. Sokkal több. A hatalomnál is magasztosabb és fontosabb dolog. A tudás építi a világot. Hiszem, hogy minden tudást egyszer jó fognak használni. Olyan dolgokra, amik most még elképzelhetetlenek.
- Hát...ez bizony nehéz kérdés. Nincs jogom eldönteni, ki méltó a hatalomra és ki nem. Az a gond, hogy bár szívesen tanítanék, nem tudok.
- És ha esetleg elvinném ebből a hideg pokolból?
- Most te értettél félre engem. - válaszolta - Nem én vagyok a tanár. Én csak az eszközt készítem. De aki megtanítja azt használni, egy másik személy.
- Szóval, ha elmegyek ehhez a tanárhoz és megtanulom, akkor hajlandó nekem készíteni egy nyelet?
- Jaj félre né érts. Örömmel készítek egy nyelet most is. Azonban nem lesz több egy egyszerű nyélnél...egy szép, de egyszerű nyélnél. - tette hozzá, kissé amga munkáját dicsérve.
- És mivel lehetne különleges?
- Nem tudom...miért akarod, hogy különleges legyen? - kérdezett vissza sejtelmesen.
- Mint mondtam a tudás fontos dolog. Megaztán... nem minden bokorban találni ilyesmit. Kíváncsi vagyok, hogyan működik....
- És pusztán ezért akarod ennyire? - nevette el magát a férfi - Te aztán különös szerzet vagy. Nos, nagyon egyszerű. Valójában az elkészítése pillanatától különleges. Neked csak meg kell tanulni használni. Ez az, amit én nem tudok neked átadni.
- Használni? Mármint, a kovácsok használnak különféle rámondásokat, amikkel a fegyverek erősebbek, vagy különlegesebbek lesznek. Ilyesmiről van szó? Vagy valami teljesen másról?
- Azt hiszem nevezhetjük rámondásnak... - gondolkodott el a mester.
- Akkor készít nekem egy ilyet, és bemutat annak aki meg tud tanítani? Ígérem a dolog köztünk marad. – kis gondolkodás után megszólalt.
- Honnan tudjam, hogy nem akarod álságos célokra felhasználni a munkámat?
- Miért mondta el, ha nem bízik bennem? Amellett, ha álságos lennék, már rég néhány verőlegénnyel tértem volna vissza. De nekem nem célom sem a hatalom, sem az erőszak. Egyetlen célom, hogy megvédjem azt akit szeretek.
- Áh, csak a bolondját járatom veled. Nem az én feladatom eldönteni, ki méltó rá és ki nem. Aki nem méltó rá, annka a kezében úgysem ér egy fabatkát sem. - nevette el magát - De ha a mestert keresed, ki kell ábrándítsalak. Évek óta nem láttam...noha...talán van valaki, aki tud segíteni. Az, akit utoljára tanított, most Karolusburgban tengődik. Az volt az én legutolsó nagy alkotásom. Nem sokkal utána kezdtem el vándorolni, míg végül itt kötöttem ki.
- Köszönöm az információt és megköszönöm, ha készít egy ilyen darabot, megfizetem. És ha gondolja tartson velem. Van pénzem és talán lenne mit tanulnom magától, legalább egy kicsit tágítom a tudásomat. Mit szól?
- Ez érdekes, de inkább maradnék. Szeretek itt lenni. Nyugodt itt az élet, még ha kissé szegényes is. És amúgy is, hogyan tervezel innen kijutni?
- Ha nem tart velem, magának jobb, ha nem tudja. Nem fogják bántani. Nos, elkészíti a nyelet?
- Három napot kérek. - felelte a mester, ahogy megitta a maradék borát…