A falut jártam a délután folyamán. Beszéltem a lelkésszel, aki barátságosan fogadott, hallgattam és egy-egy kérdéssel több beszédre sarkalltam a falubelieket, hogy minél többet tudjak meg a helyzetről. Közben megtudtam, hogy a kedves kis kolostort, amit út közben láttam, csak amolyan mementóként őrizték meg, ami a többi hallott információval együtt nagyon elkeserített. Ennyit érnek ezek a kincsek a határ mentén…
Mindenesetre így kénytelen voltam a szolgabíró ajánlatát elfogadni, és tőle kértem szállást. Szívesen fogadott, vascorát is kaptam, közben pedig elbeszélgettünk.
Már elhelyezkedtem az ágyban. Biztonságérzetet adott, hogy a bíró ilyen jólelkű fogadtatásban részesített. Nem tudnám megmondani, hogy aludtam-e már, vagy csak a dunyha melegében bóbiskoltam, amikor felhangzott valahonnan egy vérfagyasztó sikoly, a hangból ítélve végigfutva a falun.
Viszonylag pihenten ugrottam ki az ágyból, magamra kaptam a köpenyemet, fogtam a kardomat, és kifutottam én is az utcára, hogy kiderítsem, mi történt.
Éppen akkor értem oda, amikor elrohant a ház előtt egy vérző lány. A helyzetet felmérve egyértelműen ő sikoltozott, viszont úgy látszott, nem vett észre engem, ezért utána siettem, hogy amint lehetőségem adódik rá, megpróbáljam megnyugtatni, és megtudni mi történt vele.
Közben alaposabban is megnéztem a lányt, és bár ingét vérfoltok tarkították, nem úgy tűnit, mintha komolyan vérezne bárhonnan is. Helyette viszont remegő lábai alig bírták el, s mikor végre észrevett, térde zuhant, és kérlelően kúszott felém.
- A mama... a mama... se... segíts... a mama... - hebegte szegény tagoltan, és az utca vége felé mutatott a serfőzde irányába, ahonnan éppen egy sápadt férfi érkezett, kezében a kardjával. Közben pedig a vendégház ajtaja is kinyílt, és három utazó lépett ki az utcára.
Kérdeztek is valamit, de én elsősorban a lánnyal törődtem, aki alig volt magánál a történtek után. Leguggoltam hát hozzá, és óvatosan megfogtam a kezeit.
-Semmi baj, segítünk. - intek a megjelenőknek, hogy egyelőre nem kell egészen közel jönniük. Közben, remélve a megnyugtató hatását az Úr fényének, magamban mormoltam az imádság szavait.*
-Mond el, mi történt? - A lány rettegéssel és zavarodottsággal teli arca lassan kisimult, ahogy a meleg fény körülölelte, és végre észrevette, hogy többen is állnak körülötte a téren.
-Egy szörnyeteg. Nem tudom hogyan jutott be, de felriadtam rá az éjjel... kés volt nála... nagyon gyors volt... és a mama... - ismét félelemmel kezdtek megtelni szemei, de a könnyei eltakarták, melyek patakokban kezdtek folyni az arcáról.
- A mama... megölte a mamát…--Abból az irányból jött, valószínüleg Goblin támadás érte őket. Idefele jövet nekem is volt szerencsém egy csapathoz. - felel a közben elhangzott kérdésre az elsőként ideért férfi, és mutat a ház irányába ahonnan kiszaladt a lány.
- Utánanézünk hogy mi történt ? - kérdezte az érkezők közül az egyik férfi, aki orvos lehetett az elf nőt. Az válaszul bólint.
-Nézzünk utána, bár nem vagyok oda azért, hogy az éjszaka közepén felébresztenek. - csatlakozik a másik férfi is. Az elf nő epésen felel a megjegyzésre.
- A doktor úr biztos tud adni erős altató hatású növényeket, ha legközelebb is inkább átaludnád a bajt - morran, és elindul abba az irányba, amit a másik fehér hajú fickó mutatott. Pár lépés után viszont megáll.
- Ti ketten maradtok a lánnyal? - fordul vissza felénk
Mielőtt válaszolnék, végigmérem az indulni készülőket. Van orvos, van fegyverük. Végül bólintok. A magam részéről maradok, boldogulnak legalább addig, hogy segítségért kiáltsanak.
-Jobb több helyen éberen lenni. - teszem a bólintás mellé válaszul. A sápadt férfi megigazítja kabátját, majd a földön térdelő lányra pillant.
-Ne aggódj kedvesem, majd én vetek egy pillantást arra a szörnyre. - azzal ellép a lány mellől és a másik háromra néz.
-Én oda megyek. - Az elf nő motyog valamit, amit bár nem értek tisztán, érezhetően az erőviszonyokra vonatkozik, különösen mivel kissé kétesen mér végig.
-Ne aggódjon. Ha szükseges meg tudom védeni magunkat. Amíg visszasietnek, biztosan. - nézek rá magabiztos mosollyal
- Uraim, menjenek akkor előre, hamarosan felzárkózom - biccent egyet a ház irányába.
- Az asszony talán még menthető - teszi hozzá, majd tenyereit szájához emelve bagolyhuhogást utánoz. Erre hozzá is repül egy bagoly. A nő leakaszt valamit az övéről, amit aztán a bagoly lábára erősít.
- Figyelj - néz a madár szemeibe, majd meglöki az ég felé. Az állat figyelmeztetése jól jöhet, így nem akadékoskodom. Legyen csak a közelben.
Így tehát négyen indulnak a házhoz. Az orvos viszont még odafordul hozzám.
-Megnézem mit tehetek még ott. - fog rá látványosan az orvosi táskájára
- Kérem vigyázzon a lányra, ha visszajöttem majd megvizsgálom. - biccent a kalapjával, aztán elsiet a többiek után.
Nem sokáig követhetem őket a tekintetemmel, mert közben a szolgabíró is megérkezik, így ketten segítjük fel a lányt. Már éppen belépnénk a házba, amikor a szemem sarkából három apró alakot veszek észre osonni.
-Úgy fest nem egyedül volt az a szörny - jegyzem meg, pár lépéssel közelebb osonva a helyhez, amerre mozogtak. Messzebb nem akarok eltávolodni a lánytól és a bírótól, nehogy későn keljek a védelmükre, ha szükségessé válik. Az hiányzik még csak, hogy egy egész csapat goblin támadjon a falusiakra.
Követem őket a tekintetemmel ahogy a kertek alatt osonnak egészen a falu másik vége felé. Meglepő gyorsasággal ugrották át az egyik ház kerítését, amit aztán tyúkok zavarodott rikácsolása követett.
Ahogy nyilvánvaló lesz, hova tartanak, és mit csinálnak, gyorsan döntést hozok
-Zàrkózzanak be, mire eloszlik a fény, vissza kellene érnem! - kérem a szolgabírót és a lányt, majd az ajtónál elmormolt imám** után a lények után futok, mielőtt újabb tragédia történik. Isten ereje biztonságot ad a házban lévőknek. Kár, hogy nem tudom az egész falura kiterjeszteni.
Sajnos mire odaérek, ahol a goblinok átugrottak a kerítésen, már mindhárman kifele ugrottak a kerítés mögül, mind legalább egy tyúkot szorítva a markukban, amik már maguktól nem kapálóznak. Elég közel érnek földet, de a rám mindössze csak egy ocsmány vicsorgást vetnek, mielőtt feliramodnak volna a dombra, vissza az erdőbe, ahonnan jöttek.
- Spoiler:
*//Név: Sacra lux (Szent fény) Típus: Bűbáj (1/3 kör) Erősség: I. Ár:1000 váltó Felhasználás: Szövetség alapú Leírás: Egy nagyon egyszerű ima, egy fénysugár csap le az égből, mely égési sérüléseket okoz az ellenfélen, a szövetségesek könnyű sebeit pedig begyógyítja. Démonok, vámpírok és élőholtak ellen többet sebez, protestánsok ellen viszont szinte semmit. A paptól függ kit jelöl meg ellenfélnek és kit szövetségesnek, így akár gyógyíthat az Átkozottakat is, ám ez komoly fájdalommal jár a célpontnak. (módosítva)
** /Név: Sanctificat (Felszentelés) Típus: Bűbáj (1/5 kör) Erősség: IIa. Ár: 2500 váltó Felhasználás: Szövetség alapú Leírás: A pap ezzel az imával megtölti a földet amin áll egy három méter sugarú körben szent fénnyel, amely lassan éget minden rajta álló ellenfelet és folyamatosan gyógyít minden rajta álló szövetségest. A fény három körig marad ott. Démonok és vámpírok ellen különösen hatékony.