Az éjszakám elég nyugodtan telt annak ellenére, hogy elég nyugtalanító zajokat sodort felém az éjszakai szél. De hála istennek a hajnali nap első lágy sugarai életben találtak. Amik vagy akik itt lehetnek azok vagy nem érzékelték, hogy itt vagyok, vagy nem is igazán törődtek vele. Minden esetre nagyon örültem neki, hogy semmi nem történt. Mondjuk nem hiába gyújtottam tüzet, azt önvédelemre kényelmesen tudtam volna használni, vagy akár elijesztés céljából is. Viszont ez a megoldás is tetszett, hogy minden és mindenki békében hagyott pihenni.
Mikor kissé jobban magamhoz tértem, úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy egyek valamit. Mivel elég kevés élelmet tudtam magammal hozni, így pár falat után befejezettnek is nyilvánítottam a reggelimet, majd óvatosan útnak is indultam, hogy közelebbről is szemügyre vegyem az este látott romokat.
Mikor elértem az elsőhöz nagyon megkönnyebbültem, hiszen így közelről is megszemlélve már biztos lehettem benne, hogy ezek nem csontok, hanem márványok. Ez már csak azért is lehiggasztott, hiszen ha csontok lettek volna, akkor el sem tudtam képzelni, hogy minek lehettek ekkora csontjai, és hogy hogy kerültek ide.
Összesen huszonkét ilyen építményt találtam. Mindegyiken írásos vésetek voltak, melyeknek a nyelvezete ismeretlen volt a számomra, és furcsa rajzok, melyeken magas emberek harcoltak valamilyen polipszerű lényekkel. A legelgondolkodtatóbb az egészben az volt, hogy minden emberhez különböző szimbóluma volt, és a fejüknél mintha fénysugarak lettek volna.
Gondolkodóba estem. Fények, magas alakok, szimbólumok, ismeretlen írás, és ezekből összesen huszonkettő. Mikor már zsongott a fejem a sok gondolkodástól, de semmire nem jöttem rá, úgy gondoltam, hogy ideje jobban körül néznem, hátha van itt valami, ami még érdekes lehet. Távolabb egy torony ragadta meg a figyelmemet. Éreztem, hogy közeledek a célomhoz, bár fogalmam sem lehetett, hogy mi fog ott benn várni rám, de tudtam, hogy muszáj bemennem, mivel más nem ragadta meg a figyelmem, és újbóli szétnézés után se volt semmi, ami felkeltette volna az érdeklődésemet, így hát elindultam a torony bejárata felé.
Már a lépcső felé menet feltűnt, hogy furcsa, néhol emberi, néhol démoni szobrok szegélyezik az utat felfelé. Azt hiszem az ördögi szobrokat vízköpőknek hívják, de ebben nem voltam biztos, hiszen a falunkban nem igen találkoztam ilyenekkel, sőt a vándorlásaim során se jártam olyan helyen, ahol ilyenek lettek volna. Magabiztos léptekkel haladtam felfelé, amikor egyszer csak kirázott a hideg, és görcsbe rándult a gyomrom. Valahogy rossz előérzetem lett, ami mintha azt súgta volna, hogy forduljak meg, és tűnjek el innen olyan messzire, amennyire csak tudok, amíg még lehet. Viszont ezt a gondolatot most is elhessegettem a fejemből, mint már sokszor máskor is, és hiába tudtam, hogy azoknak is rossz végük lett, mégis hajtott tovább a kíváncsiságom, és a vágyam, hogy teljesítsem a célom, ami miatt ide jöttem. Ám mikor már majdnem elértem az ajtót, hirtelen furcsa zajra lettem figyelmes. Egymáshoz súrolódó kövek hangja. Először azt hittem, hogy az ajtó felől jön, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ez bizony mögülem szól. Meggyorsítottam volna lépteimet, ha egy sikoly meg nem állít. Ahogy meghallottam, enyhe szédülés és fejfájás lett rajtam úrrá. Félve pillantottam hátra, és rájöttem, hogy félelmem nem volt alaptalan. Mögöttem egy kőlény készült éppen szárnyra kapni. Száját már nyitotta, hogy újabb sikolyt hallasson. Úgy döntöttem, hogy ezt inkább nem várom meg itt kint. Futásnak eredtem, hogy minél előbb ajtón belül legyek, hiszen tűz nem volt nálam, se olyasmi, amit hirtelen meg tudtam volna gyújtani, és abban is biztos voltam, hogy a kőzuhatag, amit meg tudok idézni is kevés lenne ez ellen a szörny ellen. Szerencsére éppen beérek az ajtón, és amikor vissza pillantok, látom, hogy a lény nem fér be az ajtón. Pár percig még vicsorog rám, és a fogait csattogtatja felém, de aztán végül fogja magát, és már csak azt látom, ahogy elrepül a messzeségbe. Megnyugodva engedek magamnak pár perc pihenőt, mielőtt tovább indulnék. Azzal a gondolattal próbálom lehiggasztani zakatoló szívemet, hogy ha egy ilyen kőszörnytől a frászt kapom, akkor semmi értelme beljebb menni. De tudtam, hogy ezzel csak szégyent hoznék magamra, a családomra, és valószínű, hogy ezek után nem mernék vissza menni Dryadhoz sem, hogy tovább tanuljak tőle. Ezek után nem mernék senkinek a szemébe nézni, de még tükörbe se, ha ilyen gyáva lennék. Hiszen eddig se igazán ijedtem meg senkitől, és semmitől, és úgy érzem, hogy nem most jött el az ideje, hogy elkezdjem a félős kis nyuszit játszani. Ez hála isten hatásosnak bizonyult, és így újabb erőt véve magamon elindulok beljebb az ismeretlen felé.
Hirtelen az ajtó bezáródik mögöttem, és egyszerre csak ott találom a sötétben. Szerencsére ez az állapot nem tart sokáig, ugyanis a falon lévő fáklyákon kék lángok kezdenek megjelenni fénybe borítva a termet. Óvatosan az erszényemhez nyúlok, majd magabiztos kézzel emelem le a falról az egyik fáklyát, amin nincs kék fény. Bekenem a tarsolyomban lévő gyantával, és meggyújtom az eszközeim segítségével. Így kicsit jobban biztonságban érzem magam, mivel azt nem tudom, hogy a kék fényeket fel tudnám-e használni önvédelemre, de a saját magam által gyújtott tüzet mindenképp. Körbe nézek a hatalmas termen, és három ajtót pillantok meg. Mindegyik ajtó felett felirat található. Balra Shamim, középen Melek, jobbra pedig az Isthar véset olvasható. Magamban megpróbálom végig pörgetni az emlékeimet, és a tudásomat, hogy hallottam-e már valahol ezeket a szavakat, de akárhogy is agyalok, nem tudok rájönni arra, hogy találkoztam-e már velük valahol. Anagrammaként se igen tudok értelmes szavakat kirakni belőlük, és amik kijönnek, azoknak meg jelen helyzetben nem állnák meg a helyüket, így marad az, hogy találomra választok ki egyet, amelyiken bemegyek, és majd ott kiderül, hogy jól választottam-e. Alaposan végig néztem mindent, hátha felkelti az érdeklődésemet bármi más, vagy esetleg hátha találok valami utalást arra, hogy mit jelenthetnek az ajtók, de sehol nem bukkanok semmi ilyenre. Hosszasan bámulom az ajtókat, és megpróbálok a megérzésemre hallgatni. Végül is megállok az Isthar ajtóval szemben, veszek egy mély lélegzetet, és benyitok.
Ismét egy hatalmas teremben találom magam, annyi különbséggel, hogy ennek a közepén egy hatalmas márványasztalt látok, rajta mindenféle ősinek kinéző tárggyal, egy ruhadarabbal, amiről innen az ajtóból nem tudom megállapítani, hogy mi lehet, és egy lámpással. A falakat amekkora kiterjedésűek telis-tele csillagászati ábrák borítják, velem szemben pedig egy újabb ajtót látok, de arra egyenlőre nem fordítok túl nagy figyelmet. Egyből az asztalhoz lépek, és szinte azonnal megfagy a vér az ereimben, amikor meglátom, hogy a ruhadarabon a Tünde Királyság címere található. És mivel még eléggé egyben van az anyag, arra következtetek, hogy csak nem olyan régen kerülhetett ide. A lámpásba is teszek a gyantából, tépek egy darab anyagot, és azt is meggyújtom, tovább növelve a fényerőt, hogy még jobban szemügyre tudjam venni a dolgoknak, amik az asztalon hevernek. De valahogy nem tudok rájönni a tárgyak rendeltetésére, olyan régiek lehetnek. Elég sokáig elbabrálok velük, hátha mégis megfejtem valamelyiknek a lényegét, de aztán feladom az egészet. Előbb a falon lévő csillagászati ábrákat nézem meg tüzetesebben. Ezek közül sokat felismerek, de vannak olyanok is, amelyek teljesen ismeretlenek a számomra. Végül az ajtó elé lépek határozottan, és magabiztosan. Ide is csak egy nagy levegővétel után nyitok be, de meglepetésemre csak egy hosszú, szűk folyosót látok magam előtt. nem értem, hogy ez hogyan férhet be a toronyba mert bár a magasságával nem is lenne gond, de a hossza nem felel meg a torony átmérőjének, hiszen kintről sokkal kisebbnek tűnt. Minden bátorságomat össze szedve, a fáklyámat a kezemben tartva sétálok végig az átjárón, ami egy újabb terembe torkollik.
A termen körbe pásztázok a tekintetemmel, és már az majdnem meghátrálásra késztet, hogy a teteje a feketeségbe merül, így fogalmam sincs arról, hogy milyen magas lehet, esetleg, hogy rejtőzik-e valami a sötétség mélyén. A másik, ami nem tetszik az a sok sírkő, amik a márványpadlón fekszenek egymástól egyenlő távolságra. Mintha valaki a szimmetriára törekedett volna ebben a helyiségben. Ám a sírköveken ismét csak ismeretlen írást vélek felfedezni, amikor az egyiket tüzetesebben is megvizsgálom. Már azt hiszem, hogy ez a terem is zsákutcának bizonyult, és csalódottan indulnék el kifele, amikor hirtelen a szemem sarkából valami fehérséget pillantok meg. Ahogy közelebb lépek a sikíthatnék kap el, ám vissza fogom, magam, hisz nem tudhatom, hogy van-e lakója ennek a teremnek. De az egyik sírkő tövében egy csontváz hever összetört bordákkal. Olyan érzésem van, hogy ennek határozottan nem kéne itt lennie. De akkor vajon miért van itt? Gondolkodok el magamban. Szemem végig járatom a csontváz környékén, és egy naplót pillantok meg. Az..l..s. Ennyi áll rajta. Ezek szerint igaza volt Dryadnak. Az öreg remete itt lelte halálát ebben a furcsa toronynak a mélyén. Most már két célom is volt. Az egyik az, hogy meg tudjam, hogy pontosan mi is volt az, ami után az öreg kutatott, a másik pedig az, hogy fényt derítsek az öreg gyilkosára és bosszút álljak rajta. Hisz lehet, hogy pont ő vagy az a valami volt az, ami vagy aki megakadályozott engem abban, hogy megtanulhassam a pirokinézist. Minden esetre jobbnak láttam visszavonulót fújni az előző terem irányába. Mikor vissza értem a fáklyát a falon lévő egyik tartóba helyeztem, én magam pedig miután a lámpást is a közelembe tettem leheveredtem a földre a falnak vetve a hátamat, és neki álltam, hogy elolvassam Azelais naplóját, amit valószínűleg nem olvasott el előttem még senki. reménykedtem benne, hogy találok valami utalást arra, hogy mit jelentenek ezek a feliratok az ajtón, hogy számíthatok-e újabb lényekre, és hogy mi után is kutatott itt a remete annyira lelkesen. És mi lehetett az, ami elvette az életét. Magamban azonban még olvasás előtt elmondtam egy imát az erdő szellemeinek, és minden általam ismert lényének, hogy vigyázzák örök álmában Azelais lelkét, hogy nyugodtan pihenhessen az idők végezetéig. Egy könnycsepp futott végig az arcomon, és arra gondoltam, hogy ha ebben a naplóban se találok semmi utalást arra, hogy mit is kéne keresnem, vagy ugyanúgy végzem esetleg, mint Azelais, akkor soha többé nem láthatom a húgomat, és akkor értelmetlen volt ide jönnöm. De erősnek kellett lennem, hiszen ha már eddig eljöttem, nem adhattam fel. És el kell vinnem a hírt Dryadnak is, hogy az apja valóban meghalt, és hogy a gyilkos meglakolt tettéért.
Azelais naplója
Tisztelt idegen!
Ha ezen sorokat olvasod, akkor én már valószínűleg nem vagyok az élők sorában. Ugyanis magamtól nem adom senkinek oda a naplómat, és ha valaki erőszakkal próbálná meg elvenni, akkor inkább felgyújtom, mintsem olyan ember kezébe kerüljön, aki nem érdemes rá.
Ezt a naplót akkor kezdtem el vezetni, amikor eldöntöttem, hogy megkeresem a pirokinézis a forrását. Nem tudtam, hogy mire vállalkozok, és azt sem, hogy vajon sikeres lesz-e ez a kutatás, de idős fejjel is neki fogtam ennek a kalandnak. Utam az Angyali Romokhoz vezetett engem. Hosszasan kutattam ezeknek az eredeti helyét, mire megtaláltam, és rajtam kívül csak egy elf ismeri ezeknek a helyét, a fiam Dryad. Azt, hogy ő tovább adja-e bárkinek is a koordinátákat nem tudhatom, és lehet, hogy soha nem is fogom megtudni. Ez attól függ, hogy túlélem-e az ottani látogatást.
Megpróbáltam minél jobban felkészülni erre az útra. De van, amire semmi nem készíthet fel.
És hogy miért is készítem el mégis ezt a naplót, ha nem akarom senkinek átadni? Talán csak magam miatt, de az is lehet, hogy csak gondolok arra, ha esetleg valakinek a fiam megadja a koordinátákat, de engem már nem talál életben, csak a naplóm találja meg, hogy tanulhasson belőle, és a segítségére legyen a célja elérésében, hiszen tudom, hogy a fiam csak olyas valakinek árulja el ezt a helyet, akiben ugyanúgy buzog a pirokinézis megismerésének a vágya, mint bennem buzgott, mikor elindultam. Bár fogalmam sincs, hogy él-e még valaki ezen a földön, aki ilyen elhivatottan kutatja a tűzmágiát, mint én, de remélem, hogy akad ebben utódom, és nem veszik el ez a nagyszerű mágia.
Első nap:
Az első éjszakát a romok melletti erdőben töltöttem, és bár elég sok furcsa zajt hallottam a romok környékéről, semmi nem támadott meg. A nap nagy részét a romokon lévő írások és képek analizálásával töltöttem. Megtudtam, hogy ezen a tájon valamikor nagyon régen, talán még az előtt, hogy az Elfek és a többi lények megteremtődtek volna ezen a bolygón angyalok harcoltak itt valamiféle furcsa lényekkel. Arra sajnos nem tudtam megoldást találni, hogy mik ellen is harcoltak, de abban biztos voltam, hogy nem lehetett könnyű harc, látván az ábrákat. Ám a történet itt még nem ért véget. ugyanis voltak olyan angyalok, akik uralni tudták az elemek némelyikét. A tüzet, a szelet, és a fényt. Azt, hogy ezt a harcban is bevetették volna, nem tartalmazta az írás, de azt sejteni lehetett belőle, hogy voltak még más dolgok is, amit uraltak, hiszen akkor nem lenne huszonkét építmény ezen a mezőn. Viszont még mindig nem volt vége ennyivel a történetnek. Ugyanis állítólag az egyik angyal egy kőbe zárta el az erejét, amit az egyik terem, név szerint a Melek terem legmélyén rejtett el. Azt, hogy őrzi-e valami a követ, vagy hogy hol található ez a terem egyik írás se említette, de biztos voltam abban, hogy ez csak a tüzet uraló angyal ereje lehet. és ha igazam van, akkor nekem meg kell érintenem, meg kell vizsgálnom, és meg kell szereznem. Mivel igen csak kezdett már sötétedni, ezt az estémet is a fák közé húzódva töltöttem, gondolkodva azon, amit eddig láttam. Magamban elkönyveltem, hogy ezen a helyen bizony nagyon alaposnak, és nagyon óvatosnak kell lennem, hisz még senki nem járt itt, és senki nem tudhatja, hogy mi lakozhat erre fele, és éjszakánként mi adja ki ezeket a lidérces hangokat.
Második nap:
A hajnal első sugarai már kisöpörték az álmosságot a szememből, és a tudásvágy hajtott tovább előre, a felfedezések felé. A mai napon a toronyba szerettem volna bemenni, ám arra nem gondoltam, hogy ez ilyen veszélyes lesz. Ugyanis az egyik Gargoyle életre kelt, és abban a pillanatban már támadott is. Sokat hallottam már róla, azt tudtam, hogy a sikolya akár ájulást is okozhat. Nekem szerencsére csak fejfájást és szédülést okozott. Azzal is tisztában voltam, hogy a fizikai támadások nem hatnak rá, de azt hittem, hogy a tűz ér ellene valamit, de a tüzes támadásaim hatástalanok voltak. Azokkal csak azt értem el, hogy még jobban felhergeltem a szörnyet. Így nem láttam más lehetőséget, mint hogy berohanjak a torony ajtaján. Ez szerencsére okos döntésnek bizonyult, hiszen az ajtó, és az utána lévő kis járat túl szűknek bizonyult ahhoz, hogy beférjen rajt. Így ezt a találkozást pár kisebb karcolással megúsztam, de ez csak a szerencsén múlt. Mostantól óvatosabbnak kell lennem. Ahogy tovább mentem három ajtót pillantottam meg. Nap, Kő, és Király. Nem láttam mélyebb értelmét egyenlőre, de ekkor már kezdtem kapiskálni a dolgokat. De kellett egy kis idő, amíg rájöttem az összefüggésekre. Hiszen a kinti oszlopokon azt olvastam, hogy az angyalok képesek voltak uralni a tüzet, a fényt és a szelet. Nekem ezek szerint a tűz termét kellett megtalálnom. De a kirakós darabkái még mindig nem álltak össze. A mai estémet az első teremben töltöttem, gondolkodva, hogy melyik ajtó mögé is kéne először belépnem. Abban az egyben biztos voltam, hogy a Melek termet hagyom utoljára, hiszen a másik két terem bár lehet csapda is, de az is előfordulhat, hogy közelebb visznek a célomhoz, vagy segítséget nyújtanak abban, hogy megértsem a hely történetét.
Harmadik nap:
Fogalmam sem volt róla, hogy hány óra lehetett, amikor felkeltem, de azt tudtam, hogy ideje, hogy döntsek. Első utam az Isthar terembe vezetett, ahol a köpenyemet az asztalra téve próbáltam rájönni, hogy az ott felejtett dolgoknak mi is lehet rendeltetésük. Ám hosszas, órákon át próbálkozásom során se jöttem rá semmire. Az innen nyíló ajtón át egy temetkezési helyre jutottam, ahol a sírkövek tökéletes szimmetriában uralták a termet. Mindegyiken egy kis történet hirdette, hogy ki is nyugszik alatta, és hogyan került oda. Reméltem, hogy nekem már nem jut itt hely. Vissza tértem az előző terembe, de idős koromra való tekintettel, úgy gondoltam, hogy a következő termekre majd másnap szakítok időt, mivel eléggé kifárasztott ez a nap is. És bosszantott, hogy még mindig nem bukkantam semmi érdekesre. Ez a második estém volt itt, de csak most döbbentem rá, hogy a zajok, amiket hallok az előző éjszakámat is végig kísérték. Nem tudtam mire vélni, de eléggé aggasztott ez a dolog. Lehet hogy csak kintről jön, de az is lehet, hogy az egyik terem mélyéről. Nem tudhatom, de nem kis lények lehetnek, vagy nem kis lény lehet, az egyszer biztos.
Itt úgy éreztem, hogy az öreg keze írás közben, mintha meg-meg remegett volna. Innentől kezdve minden egyes szavát remegve írhatta le, mert elég sok helyen dőlten, szaggatottan írt, mintha fülelt volna, hogy vajon a közelében van-e valami vagy valaki. Nem értettem mi ijeszthette meg, hiszen én eddig nem hallottam semmit, de abban biztos voltam, hogy az a valami biztos félelmetes lehetett, ha egy ilyen tapasztalt tűzdruidának is remegett miatta a keze a félelemtől. reménykedtem benne, hogy találok a naplóban leírást vagy konkrétabb említést a lényről, hiszen az kissé megkönnyítené az én dolgomat is. És mindazonáltal arra is képes voltam, hogy mi lehet az, ami egy ilyen nagy erejű mágussal végzett. ismételten csak reménykedni tudtam abban, hogy én ép bőrrel megúszom ezt a kalandot. És hogy nem egy öngyilkos, kamikaze kalandba fogtam bele. Ám a napló utolsó bejegyzése alapján ebben kezdtem elbizonytalanodni.
Ötödik nap:
A következő terem, ahová beléptem a Shamim volt, de mivel itt csak egy csigalépcsőt láttam, ami mintha soha nem akart volna véget érni, úgy döntöttem, hogy azt a helyet hagyom utoljára.Tehát a Melek terembe léptem be. Erős aura jelenlétét éreztem, és ekkor értettem meg igazán az írást. A magasba futó lépcsők végénél ugyanis ott volt az a kő, amit meg szerettem volna vizsgálni. Ugyanis találtam arra való utalásokat, hogy az egyik angyal hátra hagyta az erejét ebben a kőben. Nem tudtam, mi vár rám, de lassú léptekkel elindultam a kő felé.
Most az Isthar terem mögött lévő helyiség sírköveinek egyikének tövében ülök.Nem tudom, hogy mi, de valami üldöz. A sötét teremben egy lény nekem ugrott, ahogy a kő felé mentem, és majdnem lesodort a lépcsőről. Fogalmam sincs, vajon túlélem-e, de a sebeim eléggé súlyosak. Itt a tűzmágiám se segített most. De mintha újra közeledne. Istenem... Valaki segítsen. Valaki ments....
Innen egy vonal fut lefelé a lap aljági. Valószínűleg eközben az írás közben érhette a halál. De sajnos azt nem tudta leírni, hogy mi támadta meg valójában. pedig az nagy segítség lett volna. És az is furcsa volt, hogy a harmadik nap után egyből az ötödik nap következett. Valami itt nem stimmelt. De akkor hiába forgattam át kétszer-háromszor a könyvecskét, nem találtam meg a hiányzó bejegyzést. De így már legalább jobban átlátom én is a dolgokat. Szóval angyalok, angyali erők, ismeretlen lények, és egy mágikus kő. És mindez egy háború történetével körítve. Valamint egy lény, aki elég erős volt ahhoz, hogy legyőzze a remetét. Ez módfelett nyugtalanított. De abban bíztam, hogy abban a teremben, ahová az öreg nem ment be találhatok valamit, ami segíthet nekem. Már csak az az egy sanszom van, hiszen ha egy erős tűz druida az áldozata lett annak a micsodának, akkor én kis gyenge elf semmit nem érhetek, még akkor sem, ha a tűzgömböt magammal hoztam a biztonság kedvéért.
Mivel eléggé elfáradtam, én is nyugovóra tértem, ám furcsa hangokat hallottam én is, amiknek abban a pillanatban megpróbáltam nem túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Ezután hamar elnyomott az álom, és álmomban az öreg remete jelent meg, mintha csak óvatosságra intett volna. valamit mondott, de sajnos nem értettem meg. Másnap reggel eldöntöttem, hogy előbb a Shamim teremmel próbálkozok, hátha ott találok valami utalást arra, hogy mi is lapulhat az utolsó helyiségben. Bár a csigalépcső engem is aggasztott, mégsem volt ez az érzés olyan erős, hogy érdemben foglalkozzak vele.
Reggel, mikor magamhoz tértem az első dolgom az volt, hogy mindent végig ellenőrizzek, hogy ott van-e, ahol hagytam, és hogy én is épségben vagyok-e. De mindent a legnagyobb rendben találtam, és ez kissé megnyugtatott. Ezek szerint rajtam kívül senki nem volt abban a teremben az éjjel.
Egy kis reggeli után útnak eredtem hát, hogy megmásszam az öreg által égig érőnek titulált csigalépcsőt. Első látásra nem is tűnt olyan vészesen magasnak, mint amilyennek másodiknak. Már mikor lassan egy órája másztam felfele, és még mindig nem értem a végére, akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy biztos, hogy jó helyre jövök-e. De mivel az öreg nem jött fel ide, így nem tudhattam, hogy ennek a lépcsőnek a végén nem vár-e valami, ami akár a hasznomra is válhat. Bár én sajnos ezt a nyelvet nem értem, de ha össze vetem a dolgokat az öreg jegyzeteivel, akkor ha találok jeleket vagy írásokat esetleg rá tudok jönni a jelentésükre. újabb órák teltek el, de még csak a közelben sem láttam a csigalépcső végét. Ám eljött az a pillanat is, amikor elértem a tetején lévő ajtót. Pár percet pihentem előtte, és kifújtam magam, majd szélesre tártam. Erőteljes döbbenet ült ki az arcomra. Ugyanis egy külső platformra értem, vagy ahogy mi mondjuk, egy párkányra, melynek szélén lépcső vezetett lefele a mélybe. Magasan az erdő felett voltam,és mélyen benn az erdő közepén. Össze csúsztam a csalódottságtól. Menekülő útvonalként lehetne esetleg használni, de azt is neccesen, hiszen a hosszúsága miatt sok időben telik megmászni. Magamban dühöngtem, hogy nem hallgattam az öreg írására. Pedig gondolhattam volna, hogy ez valami ilyen hely lehet, hiszen a torony, amibe bejöttem nem volt ilyen magas. Így nem gondolhattam, hogy egy toronyszobába találom magam. És arra sincs esélyem, hogy itt valami segítséget találjak az utolsó teremmel kapcsolatban. Igaza volt az öregnek, hogy ezzel nem érdemes foglalkozni. Én is csak az időmet, és egy újabb napomat vesztegettem el vele. Dühös voltam, és csalódott, lelkileg kissé megtört, és fáradt. Mivel a szabad ég alatt voltam, láttam a lenyugvó nap vörös körvonalát a fák mögött elterülve, kissé kísérteties fényt varázsolva az erdő sűrűbb részének. Nem voltam benne biztos, hogy jó ötlet lenne-e ha idekint éjszakáznék, bármennyire is csábított a dolog, de valahogy nem volt túl sok kedvem még egyszer össze futni a vízköpővel, aki ki tudja, hogy a múlt napi találkozásunk után csak a jó ég tudja hova repült. Meg persze ő maga, de ezt eszembe sincs megkérdezni tőle.
Kissé morcosan indultam el vissza a mélybe, és ezt az éjszakámat is újra a napló olvasásával töltöttem. Valahogy éreztem, hogy van benne még valami, amit első ránézésre nem találtam meg, de akkor fogalmam sem volt róla, hogy mit is keresek valójában. De rá kellett jönnöm, hogy nem is tettem rosszul, hogy neki álltam újra átnézni, hiszen egy újabb bejegyzésre bukkantam az utolsó oldalak egyikén.
Negyedik nap:
Furcsák, és kaparóak ezek a hangok, mintha madártól jöttek volna. Vagy mintha a kinti vízköpő akart volna bejönni. Minden esetre, még ezen agyaltam, fejtörők jutottak az eszembe nem tudom miért, és újra átnéztem a tárgyakat is az asztalon, hátha valamelyik a segítségemre lehet. Sőt a sírköveket is áttanulmányoztam, de arra sajnos nem jöttem rá, hogyha elérem a követ, akkor azt hogyan is vegyem le a helyéről. Első alkalommal csak pár métert mentem be a terembe. a második alkalomnál kicsit mélyebbre mentem. Most próbálkozok harmadszor, de mintha valami elsuhant fölöttem, szóval úgy gondoltam, hogy a mai nap további részében megpróbálom elemezni az ott látottakat. Ezt a bejegyzést egyébként azért írom külön a többitől, hogyha esetleg valakinek mégiscsak a kezébe kerül ez a füzet, akkor döntsön inkább úgy, hogy felhagy a további keresgéléssel, ha valami mégis balul ütne ki. Sanszosnak éreztem, hogy esetlegesen a polipszerű lényekkel hozzam összefüggésbe azt, amit érzékeltem a teremben, de reménykedtem benne, hogy ez a gondolatom hamisnak bizonyul majd. hiszen az angyalok is csak nehezen tudták legyőzni őket, és többen közölük el is vesztette életét abban a csatában. Ám bármi legyen ott benn, engem nem tántorít attól, hogy vissza menjek oda. Engem több cél is vezérel annak irányába, hogy megfejthessem a kő titkát. Így legalább be tudom bizonyítani mindenkinek, aki bolondnak nézett engem, hogy pirokinézis igen is hogy létezik, és hogy használni is lehet. Majd nézni fog mindenki, amikor megjelenek ezzel a felfedezéssel, és akkor tisztelni fognak, nem csak egy bolond remetének gondolnak. De már az is reménnyel tölt el, hogy ha esetleg egy olyan szerzet, aki utánam érkezik ide, és megtalálja a naplóm, és ezt a bejegyzést, és nem futamodik meg, hanem sikeresen befejezi azt, amit én elkezdtem, az talán vissza megy a fiamhoz, és elmondja neki, hogy mit is talált, és hogy az apjának igaza volt mindenben, és a pirokinézis nem csak egy mendemonda, hanem egy valódi, és létező ág a mágiának. Szóval vándor, te ki olvasod eme írást. Ha véletlenül sikerrel jársz, vidd hírét a falumba annak, hogy halálom nem volt hiába való. És hogy nem csak egy bolond öregember voltam tévképzetekkel.
Szóval őt is megvetette, kiutasította, és lenézte a népe. Az a nép, akiket még talán a sajátomnál is jobban tiszteltem, és akiktől tanulni akartam. Úgy látszik, hogy ez a világ már csak ilyen. Sajnos ezek szerint mindenhol akadnak meg nem értett lelkek, akiket így vagy úgy, de kitaszítanak maguk közül a sajátjai. Mélységesen együtt tudtam érezni az öreggel, és újabb imát mondtam el a lelkéért. Viszont mélységesen megértettem a szándékát, hogy miért akarta ezt a naplót titokban tartani, és hogy miért írta külön oldalra a negyedik napját. Így mindenki azt hihette, hogy azt a lapot valaki kitépte a füzetből, mivel minden egyes nap eseményeit külön lapon kezdte el írni. Nem igazán értettem az elején ennek a lényegét, de most már beláttam, hogy ebben igaza volt. Hiszen az utolsó napi feljegyzést olvasva sokaknak inába szállt volna a bátorság, és itt hagytak volna csapot-papot, nem törődve semmivel, és senkivel, de lettek volna olyanok is, akik nem néztek volna se istent, se embert ezen a bolygón azért, hogy mégiscsak megkaparintsák ezt a kincset. Én valahogy a két véglet közötti arany középúton tartózkodok. Hiszen nem rohantam egyből, ajtóstul a Melek terembe, de nem is futamodtam meg, akármennyire is aggaszt a gondolat, hogy mit is találhatok ott a kövön kívül. Bár az öreg azt nem említette, hogy volt-e nála valamilyen fényforrás vagy nem. De én abban biztos voltam, hogy a fáklyám nélkül nem megyek egy tapodtat sem. Hiszen az ad nekem minimális biztonságot, mert tudom, hogy annak a tüzét fel tudom használni, történjen bármi.
Lassan eljött a másnap reggel, és az újabb lidérces, álmatlan, és aggasztó hangokkal teli éjszaka után megembereltem magam, megreggeliztem, és utána hatalmas lendülettel nyitottam ki az utolsó terem ajtaját. Már messziről látni lehetett a kőből áradó fényt, és már az ajtóban érezni lehetett azt a furcsa, de erős aurát, ami betöltötte az egész teret. De a fáklyámat hiába próbáltam magasra emelni, és hiába növeltem meg mágiával a lángot, a terem nagy részén még így is a sötétség volt az úr. Még utoljára ellenőriztem, hogy gyorsan elő tudom-e venni a tűzgömböt, ha szükség lenne rá. Bár nem nagyon akartam ebben a teremben használni, hisz ki tudja mennyi hőt bírna ki a kő, és ez elég heves lánggal ég. Ugyanis a gömb méregerős pálinkával van megtöltve, és ha ez felrobban, akkor ott kő kövön nem marad. Én pedig nem szerettem volna, ha esetleg a fejemre omlik az építmény, vagy szétrobban az értékes kő.
Lassú, de magabiztos léptekkel indultam el tehát felfele a lépcsőn a kő irányába.
Magamban arra kértem az isteneket, és a szellemeket, valamint Azelaist, hogy vigyázzák lépteimet, és segítsenek épségben elérni a követ. Vagy ha meg is támadna valami, adjanak elég erőt ahhoz, hogy ki tudjak állni ellene, és szembe tudjak szállni vele. Ne futamodjak meg gyáván, hanem győztesként kerüljek ki a harcból. Magam elé idéztem húgom arcát is, hiszen az is mindig erőt adott a nehéz percekben, ha rá gondoltam. És csak reménykedtem, hogy én nem úgy végzem majd, mint a remete, hanem sikeresen véghez viszem ezt a küldetést.