Először az ivókban próbálkozom, de nem kapok biztos infókat, csak utalásokat, mert pár kocsmárosnak és felszolgálónak ismerősnek tűnik a külső gyűrűkből, de lehet, csak a pénz ígéretének tükrében, amit remélnek, így aztán inkább a költségesebb, de több sikerrel kecsegtető Falco-hoz egy utcakölykökből álló banda, kölyökképű vezetőjéhez indulok. A zsebmetszésen kívül, elég jó információs hálózatot üzemeltet, hiszen a gyerekek sok mindent hallanak, a felnőttek nem mindig ügyelnek a szájukra a közelükben.
Pár csengő érméért és továbbiak ígéretéért a fiú hajlandó is körbekérdezni csapatát, de csak másnap reggelre ígér választ.
Nem örülök az újabb várakozásnak, de bízom benne, hogy legalább megéri.
Másnap Falco már a fogadó előtt vár és vigyori képe alapján sejtem, hogy jó hírei vannak.
- Laposarcú látta a csajodat.
- Biztos, hogy ő volt?
- Fraulain, csak a halál biztos! De Laposarcú esküszik rá, hogy ő volt. – heherészett a kölyök.
- És hol látta?
- Előbb kérem a zsetont….. – nyújtotta feketével szegélyezett körmű mancsát felém és én belepottyantottam a beígért pénz másik felét. – A harmadik gyűrűben, az egyik kocsmában, a Viharvert Madárban, szereti a piát. Azt hallotta róla, hogy olyan melókat válla, mint te, szóval lehet, hogy valami vetélytárs? – válik kérdővé a hangja, de mikor csúnyán nézek rá, megvonja a vállát. – Csak tippeltem, nem kell megsértődni, ha máskor is kell valami, tudod hol találsz. - azzal már el is szelelt.
Hogy szeret a pohár fenekére nézni egy-egy sikeres akciója után, már más is rebesgette, így nem kérdéses, hogy a harmadik gyűrűben a nevezett kocsmákat veszem célba. Van pár talponálló, lepusztult ivó, ahová csak a piti alvilági banda jár, ezek egyike a Viharvert Madár is.
Szerencsém van, ugyanis azonnal megpillantom, ahogy megérkezem, éppen egy korsó sör társaságában beszélget valami hasonszőrű kollégájával
Mivel nem tudhatom, hogy ismer-e valahonnan, ha már a nevemet lenyúlta, ezért a kámzsát mélyen az arcomba húzva telepszem le tőle nem messze, hogy időt adjak magamnak arra, hogy felmérjem a terepet. Nem hiszem, hogy a nő gondot okozna, de lehetnek itt barátai és a közmondást nem szabad félvállról venni: sok lúd disznót győz.
Ha csak valami semleges társalgás és mást nem látok hozzá tartozónak lenni, megvárom míg a fickó lenyakalva a saját italát feláll és eltűnik, aztán megütögetem az álEva vállát.
- Beszélnünk kell! Egy.....melóról..... - teszem hozzá, ha nem kap egyből fegyverhez vagy hasonló.
A nő felém pillant.
- Miféle?
Nem ismert fel!
- Olyanról, amit nem itt akarok megbeszélni! Menjünk ki hátra. - intek a hátsó sikátorra néző ajtó felé. - Sok lehet itt a kéretlen fül.
A zsoldosnő egy pillanatig méreget, majd vállat von és feláll, amire rögtön megfeszülnek az izmaim, de a válaszára le is engedek.
- Tőlem aztán.
Ez az! Ostoba, elővigyázatlan liba! Nem is tudom, hogyan tudták összekeverni velem!
A híre alapján nagy esélyem volt, hogy nem fog gondot okozni, nem volt az a válogatós fajta. Nem hiányzott volna senkinek, ha simán átvágom a torkát, ahogy kiérünk egy néptelenebb helyre, de meg kellett tudnom, miért pont ezt a nevet használta!
- Tudod ki vagyok? - hajtottam hátra a kapucnit, mikor már kinn voltunk. - Ha nem, én előnyben vagyok veled szemben......Eva Freiheit?
Egy pillanatra meredten néz rám, majd mintha felismerés villanna át a szemén és sebesen fordul meg menekülő utat keresve.
Számítok a reakciójára, így nem ér váratlanul, villámgyors mozdulattal ragadom meg a vállát és lököm a falnak, miközben szisszenve hagyja el tőröm a hüvelyét, hogy a nyakának feszüljön.
- Szóval tudod! Nagyon gyorsan várom a magyarázatodat, ha nem akarsz egy véres mosolyt a nyakadra a szádon kívül is! Ki vagy és miért használtad ezt a nevet?
- A... a nevem, az igazi... Petra Kirchoff. És azért használtam ezt a nevet, mert véletlenül elcsíptem egyszer és akkor más nem jutott eszembe. Csak egy... rossz ötlet volt.
Miért érzem, hogy ez túl egyszerű?
- Nem jellemző, hogy egy magad fajta a belső gyűrűkben tevékenykedne, ráadásul telekürtöli a nevével a várost. lehet, hogy Petra Kirchoff vagy, bár ezt is kétlem, de találj ki mást, mert a történeted erősen sántít kuzin. - mozdítom meg a kést, hogy kissé vére csorduljon.
- Igazat mondok! Anno úgy bíztak meg, sok pénzt ajánlottak és azt mondták, hirdessem magam valaki másnak, úgy kapom a legkevesebb hírt a saját nyakamba! Ez jutott eszembe, rögtönöznöm kellett! –hadarja és látom, hogy verejtékcsepp indul el a halántékán. Fél! Jó!
Elég szorult helyzetben van ahhoz, hogy talán mégis az igazat mondja, de ezek szerint megbízásra dolgozott és valakinek sok pénzt ér meg, hogy megtudja ki felelős az apja haláláért, talán még a nagybátyját is érdekelné a dolog és cserébe tisztára sikálhatják a nevem is. Bár inkább azt hiszem jobb, ha ezt már nem használom.
- Gleizwig......gondolom ismerős a név, ha sok pénzt kaptál érte. Ki volt a megbízó?
- Azok az undok goblinok, a Sötétléptűek vagy mik. A becsületemre esküszöm!
- Na ne röhögtess, mert megremeg a kezem és elvágom véletlenül a nyakad. - kuncogtam fel sötéten. - Egyrészt hol van már a te becsületed? Másodszor.....Árnyléptűek és mi a fenéért béreltek volna fel......pont téged? Maguk is megtudják oldani a problémáikat és, ahogy elnéztem elég profik benne. - ingattam meg a fejem, erősítve, hogy nem hiszek neki.
- Azt én honnan tudjam? Szerinted érdekelt az engem, miért engem és hogy minek kellett meghalnia annak a nemesnek? Csak elvégeztem a munkát és elvettem a pénzt, ahogy te is tennéd, nemde?
Hmm.....ebben van valami, de azért ne hasonlítgasson engem magához.
- Nem, tévedsz! Én megválogatom a munkáimat és vannak elveim, ellentétben veled. - mondom a szemébe megvetően, de persze azért van némi lelkiismeret furdalásom, hiszen van, amire én sem vagyok büszke. - Kivel találkoztál az Árnyléptűeknél?
- Valami Eh... Eheran, azt hiszem. Úgy hívták a többiek, hogy a Démon Hercegnő. – ráncolódott a homloka, ahogy igyekezett visszaemlékezni.
- Hol és hogyan találkoztál vele? Fel tudom venni vele a kapcsolatot? - kérdezem lecsapva rá.
- Te nem ismered az Árnyléptűeket? Eleresztesz egy tollat és megtalálnak. Engem mondjuk megkeresett egy goblin, hogy az a démon nőcske kérne tőlem valamit sok pénzért. Belementem, erre kiütöttek, lerángattak, majd miután végeztünk visszahoztak.
Ez ismerős, de reménykedtem benne, hogy nem kell megismételnem és jobb lett volna meglepni őket a magam módján.
- Köszönöm! És nincs harag, de nekem is megbízásom van. - bólintottam és egy gyors mozdulattal elhúztam a késem a torkán. Hörögve roskadt össze és nem soká vége volt. Nem leltem kedvem az ölésben, de nem csípem, ha valaki az életemmel és a hírnevemmel játszik. Megtudtam, amit akartam és az ő sorsa már Gretchen megbízásával meg volt pecsételve.
Nem örültem neki, hogy ismét össze kell akaszkodnom az Árnyléptűekkel, de van egy feladatom és még nem végeztem.
Visszatértem a belső gyűrűre és kerestem egy mozgalmas teret és miután számot vetettem az életemmel is, elengedtem a tollat.
- Heh, ilyen hamar visszajött a hölgyecske? - szólt ugyanaz a rekedtes hang, mint először.
- A szükség nagy úr, tartja a mondás. - vonom meg kissé a vállam. - Hová menjek?
- Lépjen előre három lépést és ne ijedjen meg!
Ez egy igen érdekes felszólítás és ennek megfelelően felszaladt a szemöldököm, de hát nem sok választásom van, nem igaz? Egy...kettő....három.....
Hirtelen eltűnik a lábam alól a talaj, majd jó nyolclábnyi esés után két felettébb erős kar kap el; egy megtermett férfi állította meg a zuhanásomat, majd kérdő tekintettel néz rám. Ha nem is kiáltottam fel ijedtemben, azért elakadt a lélegzetem, bár nem hittem, hogy a halálomat akarják......egyelőre. Igazam lett! Üdv ismét a büdös csatornában!
- Kösz! Merre találom a Démon Hercegnőt?
A kisebb troll méretű fickó nem válaszol, csak egy kendőt nyújt ár, ami felettébb ismerős.
- Óhh! Neee! Muszáj? Borzasztó szaga van, felkavarodik a gyomrom. - panaszkodtam, de mivel eddig sem volt valami beszédes partner, inkább tettem, amit kell és aztán jöjjön, aminek jönnie kell.
Nem meglepő módon ismét a csarnokban találom magam, ezúttal a goblinkirály mellett egy elsőre irigységdémonnak kinéző nő is ül.
- Khm! Nem ártana változtatni az összetételen, pocsék utóíze van. - krákogok, majd felállok, miközben szemügyre veszem a nőt a goblin mellett. - A szálak visszakanyarodtak, így megint itt vagyok. Ha jól sejtem Eheran-hoz van szerencsém. - nézek a démonra. - Tudjátok miért vagyok itt gondolom, mintha nem mondtatok volna el mindent Eva Freiheit-ről mikor kérdeztem legutóbb.
- Nem kérdeztél semmi ilyet, nemde? Azt kérdezted, hol a lány, aki így nevezi magát. Nem válaszoltunk? - vigyorodik el undokul a goblin.
- Hmm, hagy gondolkozzak.... - ráncolom össze a homlokom, mint aki nagyon töri a fejét. - "Gretchen...... Gleizwig, bár a családi nevében nem vagyok biztos, de Eva Freiheit néven nevezi magát és így ténykedik a városban, most a palotába akar bejutni.....", valami ilyesmit kérdeztem és ez elég egyértelműnek tűnik számomra, neked nem? És neki? - intek a nő felé.
- Mondd ki, amit akarsz, zsoldos. Aztán eldöntjük, válaszolunk-e. - feleli a démon.
- Rendben! - bólintok és megfeszül minden izmom. - Megbíztátok a bérgyilkosnőt, hogy ölje meg Herman Gleizwig, az új Népügyi Megbízott Kancellár testvérét. Miért? Talán valaki fizetett érte? - tettem fel mindent egy lapra.
- Nem. Mi fizettünk neki. Ugyanis nem akartuk, hogy Friedrich Gleizwig elérjen egy bizonyos katonai rangot, amely esedékes volt neki. Talán zavar?
Meglepődhetnék, de nem teszem, hiszen ez is benne volt a pakliban. Sok mindent lehetett hallani mostanában erről a bandáról és ez beleillett a képbe. Hát ez van!
- Zavarni? Nem! Nem zavar. - vonom meg a vállam.
~ Csak az a baj, hogy van egy megbízásom a gyilkosra. ~
- Most már mindent tudok, amit kell. - nézek rá rezzenéstelenül és hirtelen rájuk hajítom a Tűzgömböt, amit közben észrevétlen a kezembe csúsztatok.
Remélem olyan erős, mint amilyennek gondolom és elpusztítja őket.
Akárhogyan is, de utána menekülnöm kell, talán valahogy kikeveredek a csatornából.
A mozdulatra iszonyatos pánik tör ki, és látom, ahogy a lángok hamar belemarnak a bútorokba és a két alak ruhájába, de nincs időm sokat bámészkodni, ideje pucolni ugyanis nagyon sokan tartanak felém felettébb gyilkos szándékkal
Ezek a csatornák behálózzák a város alatti terület nagy részét, ezért feljáratoknak lenniük kell több helyen, bármelyik járatba is rohanok bele, így igyekszem megtalálni legalább egyet ezekből. Ha már feljutok, akkor sokkal könnyebb dolgom lesz. Nem lesz sétagalopp, de talán megúszható.
Nem jutok el azonban addig, hogy felfelé menő létrát vagy hasonlót találjak, mert az árnyékból egy démon terem előttem, mintha egyenest onnan lépett volna ki (Árnylépés) és elállja az utam.
- Csak lassan, te szuka!
Kardom már a kezemben is van és futás közben, lendületet véve a falon suhintok a nyaka felé, kihasználva a lendületemet.
Nem kezdő az ellenfelem, elegánsan elhajol és kissé lebukva gyomorszájon üt.
Eltalál, de a lendület még tovább visz, bár levegőt kapkodva érek földet, szerencsére vállon ki tudom gurulni. Vaktában csapok szélesen kaszálva, hogy ha közben közelebb jönne, beleszaladjon a kardomba, míg kiheverem a csapását.