Die Jahreszeit der Stürme
~ 1. rész ~
Die Besorgung
~ 1. rész ~
Die Besorgung
A május felhőszakadással érkezett meg, tönkretéve az utamat Kelet-Hellenreichból a főváros felé. Kerek három napja rostokoltam egy útszéli kis fogadóban valahol Hellenburgtól két napnyi lovaglásra, amit kivételesen Elsarea társasága nem tett kellemesebbé.
- Utálom az esőt! - csavarta ki sokadjára hosszú, fekete hajzuhatagát, pedig csupán egy rövid sétát tett az istállóig, hogy megnézze Kfert. Én magam is megtettem volna, de ragaszkodott hozzá, hogy kiszabaduljon "ebből a patkánylyukból, még ha odakint hóvihar is van".
- Sok minden van, amit utálsz. Néha, csak a változatosság kedvéért mondhatnál olyan dolgokat is, amiket szeretsz. - feleltem egykedvűen, kibámulva a szinte összefüggő vízfüggönyre. Habár nem volt igazán ínyemre, Liz ragaszkodott hozzá, hogy vegyem le a ruhadarabokat, amik hagyományosan az arcomat takarták, így bárki észrevehette rajtam, hogy vámpír vagyok. Ennek ellenére senki nem akadékoskodott, vagy az általános érdektelenség miatt, vagy hogy ne mulasszák el a képzeletükben még halványan létező esélyüket Elsareánál egy kis vízszintes unaloműzésre.
- Akkor nem kellene kitalálnod, mit vegyél, hogy felvidíts, nemde? - nézett rám szokásos kacérságával, amit már egészen figyelmen kívül tudtam hagyni. Egyébként is tudtam, mit leszek kénytelen venni útitársnőmnek. Először is az orvosi ketyeréit kellett valahonnan beszereznem, mert lassan nem maradt fülem, amit rágjon érte, másrészt egy lovat kellett szereznem. Habár jelenleg egészen jól tűrte a tényt, hogy Kfer hátán kellett utaznia mögöttem, vészesen közel voltam a ponthoz, mikor ezen a téren is átszakad a gát és elönt a panaszaival. Meg amúgy is gyorsabb és kényelmesebb lett volna, mint szegény lovamat terhelni.
Merengésemből egy alacsony, csuklyás alak érkezése szakított ki, aki se szó, se beszéd ledobta magát mellém. Azaz inkább feldobta, mivel alig volt magasabb a szék lábánál. Kérdőn pillantottam rá, míg észre nem vettem a köpeny alól kilógó, hosszú orrot és a felettébb szőrös mancsokat.
- Krelk. - szólítottam meg, mire a goblin nedvesen csillogó szemei felém fordultak.
- Üdv, Hegyesfogú. - pillantása gyorsan átcsúszott Elsareára, aki viszont rám nézett felvont szemöldökkel. - Egészen bájos az új útitársad.
- Ismered ezt, Rein? - húzta fel az orrát bájos útitársam, mire bólintottam.
- Egyszer majdnem levadásztam Krelket, de sikerült kimagyaráznia magát. Majd egyszer elmondom, hosszú lenne most. Főleg, mivel ő sosem jön ok nélkül, igaz? - néztem rá az orrát vakargató teremtményre, aki határozottan tüsszentett.
- Igaz, vámpírocska. Kellene nekem valaki, aki elhoz egy bizonyos dolgot. - kezdte sejtelmesen, mire belekortyoltam az előttem lévő ízetlen déli sörbe.
- Cserébe? - kérdeztem tömören. A goblinoknak mindig volt valamije cserébe.
- Kérhetsz, amit akarsz, megszerzem. - mondta, mintha egyértelmű lett volna és a korsóm után nyúlt. Sóhajtva közelebb toltam hozzá, majd miután két derekasat nyelt belőle visszatettem magam elé. Ha sokat vedel, egyáltalán nem lehetett vele ésszerűen tárgyalni.
- Mit kellene megszereznem?
- Hallottad már a történetet, amit északon úgy hívnak, der Jäger des Wunderpfeil? - hunyorított rám, amire csak esetlenül biccentettem.
- Hallottam. - nem tudtam hová akar kilyukadni vele, de mielőtt kifejthette volna, Elsarea szolidan megköszörülte a torkát.
- Én nem. Beavatnátok? - ismét kikémleltem az ablakon, ahol még mindent víz takart.
- Egy tanmese, amit majdnem minden embergyermeknek elmondanak. Volt egyszer egy öntelt vadász valahol keleten, aki azt mondta, magát a halált is legyőzné lövészpárbajban. Ez aztán valahogy eljutott Samael, a halál angyalának fülébe, akinek természetesen nem tetszett. - Liz olyan érdeklődéssel figyelt, mintha valóban esti mesét mondtam volna neki. Eléggé szokatlan látvány volt ekkora, őszinte érdeklődést látni a szemeiben, így egy levegővételnyi szünet után folytattam is. - Samael álcázta magát egy vándorló vadásznak és "véletlenül" betévedt a faluba, ahol a vakmerő vadász lakott. Párbajra hívott minden lövészt és természetesen mindegyiket legyőzte, míg végül azok sértődötten a legjobbhoz fordultak. Kaspar, mert így hívták a vadászt, képtelen volt legyőzni a rejtélyes idegent, bár kettejük párbaja döntetlen lett. A férfi pánikba esett, ám az álruhás Samael ajánlott neki egy visszavágási lehetőséget másnap pirkadatkor. - láthatóan Elsarea még mindig nem unta meg az egészet, ami kihívás volt tőle. Nem igazán tudott az orvosláson kívül semmire koncentrálni 3-4 percnél tovább. - Kaspar egész nap és éjjel az erdőben vándorolt, és azon gondolkodott, hogyan tudná legyőzni a jövevényt. A válasz hamar felfedte magát, mikor egy fényes alak jelent meg előtte és letett elé hét nyílvesszőt. Ezekkel sosem téveszted el a célt, mondta neki a jelenés, akire Kaspar azt hitte, egy angyal. Igazából az is volt, csak nem az, amelyikre gondolt. Samael adta neki a mágikus vesszőket, amelyek közül hat valóban oda repült, ahová a vadász akarta, de a hetedik a halál akaratát követte. Ebből következett aztán Kaspar tragédiája. - Mivel kiszáradt a torkom, úgy gondoltam, egy korty nem árthat, de Liz szemeiből világosan látszott, hogy meg ne próbáljam itt abbahagyni. - Másnap hajnalban valóban ott voltak a kijelölt helyen és hét körös lövészversenyt tartottak egy korhadt farönköt használva célnak. Hat kör erejéig fej fej mellett haladt a két vadász, ám a hetedik lövést az idegen elvétette. Itt volt a nagy lehetőség, és az egész falu körbe állta a rönköt, hogy lássa, ahogy hősük győzedelmeskedik. Ám ahogy Kaspar elengedte az íj idegét, a nyílvessző elkanyarodott és a fa helyett a vadász kedvesét, Gretchent találta el. Samael kacagva fedte fel magát és hagyta ott a lelkilek összetört Kaspart, aki ezután, úgy mondják, öngyilkos lett és lelke azóta a pokolban sínylődik a gőg bűnéért. Ez a mese, de hogy mit akarsz vele, nem tudom. - fordultam Krelk felé, mire a goblin egykedvűen megvakarta az orrát.
- Hozd el nekem a hét Wunderpfeilt. - Nevettem volna, ha nem vagyok egy megsavanyodott, unalmas vadászatmániás, ahogy Elsarea írt le egyszer. Így csak egy halvány mosolyra futotta.
- Nem tudtam, hogy hiszel a kitalációkban.
- Óh, ez nem kitaláció. - Krelk hangja fontoskodó volt, de most nem igazán tudta elérni a kívánt hatást. - A történet szinte szóról szóra igaz, kivéve a legvégét.
- A legvégét? - könyökölt az asztalra érdeklődve Liz, amiből rájöttem, hogy elvesztem. Ha őt sikerült a goblinnak befűznie, nem sok esélyem volt ellenkezni.
- Kaspar lelke koránt sincs a pokolban. Mi történik valakivel, aki ekkora bűnnel hal meg? - tette fel a költői kérdést.
- Azt akarod nekem mondani, hogy van egy démon, akinél ott van a hat Wunderpfeil? Még ha igazad is van és Kaspar újjászületett, honnan veszed, hogy nála vannak? - néztem a csuklyáját igazgató Krelkre, mire elvigyorodott.
- Tudom. Ugyanis tény, hogy van egy démon, aki felettébb gyorstüzelő és elég nagy galibát okoz a frontvonalon. De sose látták még hatnál többet lőni.
- Ez neked elég? Nem lehet, hogy egy egyszerű háborúdémon akinek nem tetszett a polgárháború végkimenetele?
- Nem igazán. Ugyanis egyetlen mondatot ismételget, amióta csak megjelent. - a hatásszünet hosszabb volt, mint amit a helyzet igényelt volna, de Krelk élvezte a kialakuló feszültséget. Be kellett vallanom, engem is kíváncsivá tett. - Ne bízz a hetedikben, mert az a halálé.
Egy ideig nem szólaltam meg, ugyanis azt méregettem, mennyire higgyek neki. Nem volt oka hazudni, különben értelmetlen lett volna az egész kérése. Hacsak nem akart valami egészen más miatt a frontvonalra küldeni, de nem hittem, hogy ez a helyzet. Alig ismertem a goblint, nem tettem semmi olyat, ami bosszúvágyat ébreszthetett volna benne. Sőt, igazából senkit nem tudtam felidézni, akit ennyire megkárosítottam volna. Tehát igazat mond, legalább is ő teljes mértékben hisz benne.
- Kitől hallottad ezt? - Nem gondoltam volna, hogy ez a dörzsölt teremtmény könnyedén hagyta volna magát becsapni, de senki nem volt védve a hazugságtól. Még maguk a hazugok sem. Meglepetésemre nem felelt, csak előhúzott a zekéje alól egy összegyúrt papírt és elém csapta.
- Joachim Klein zsoldoskapitánytól. Illetve a jelentéséből, amit volt szerencsém elemelni egy felettébb érdekes ügy alkalmából. Ha van kedvetek, egyszer elmesélem. - Átfutottam a szöveget, de szinte szóról szóra az volt, amit Krelk mondott. Csak tömörebben és katonásabban. - Na, mit mondasz Hegyesfogú? Áll az alku?
Egy démon. Egyetlen egy, ráadásul a csata közepén, így esélyes hogy meghal, mire odaérek. Csak a nyilait kell megszereznem.
- Orvosi felszerelés, tűk, csipeszek, szikék, minden. Az lenne a legjobb, ha Rotmantel lenne, de a déli embereké is megteszi. Meg egy ló, utazáshoz. Nem csatára, nem vadászatra.
- Áll az alku! - vigyorodott el kezet nyújtva, én pedig sorsomat megpecsételve szorítottam meg. A viharok hava a nyakamon volt, csak nem láttam még jönni...