Teljes erőmből rohantam, hogy nehogy utolérjenek, szívem a mellkasomban dübörgött és csíkokban folyt az izzadtság a hátamon, ami egyrészt a kifejtett fizikai megerőltetésnek, részben a meleg esti levegőnek volt köszönhető.
Már megmásztam a dombot és most előttem hevert a holdfény fürösztötte lejtő, majd jó pár száz méterrel odébb a kezdődő erdő még ritkásan álló fái és egy ház.
Csak oda kell eljutnom.
Hallottam magam mögött a lábak dobogását és az egyre hangosabb zihálást, szuszogást és szorongatott helyzetem ellenére is mosoly szaladt át az arcomon. Alaposan megizzasztom őket, nem adom könnyen magam, dolgozzanak legalább meg érte, ha el akarnak kapni. De persze nem ez volt a cél, hanem az, hogy elérjem a kis lakot, annak biztonságot nyújtó falait.
Elég a pihenésből! Lélegzetem már kicsit rendeződött, így ismét nekivágtam. Nem volt túl meredek a domb íve, de még így is felgyorsította lábam rohanását annyira, hogy az alján nagyot bukfenceztem a selymes fűben.
- Állj meg, úgy sem menekülsz! – hallottam meg magam felett a kiáltozást és a kurjongatást.
Azonnal talpra kászálódtam és úgy iramodtam meg a ház felé, mintha csak most kezdtem volna meg a futást, nem is pazaroltam válaszra a levegőt.
És ott volt előttem! Az ablakból barátságos fény áradt, ahogy az arasznyira nyitva álló ajtóból is.
Úgy vágódtam be, hogy a faajtó a falnak vágódott és a tűzhelynél az ételt kavargató asszony nagyot ugrott meglepetésében.
- JOZEF!!!! Mit művelsz? Meg akarod ölni anyádat? – csóválta meg a fejét, de arcán nyoma sem volt a hangjában érződő rosszallásnak, szemei cinkosan villantak rám, majd a hátam mögé, ahol ekkor érkezett meg ikertestvérem és két bátyám, majd azzal a lendülettel a földre is tepertek, lefogva a kezem és a lábam.
- Mondtam, hogy nem menekülsz. – kiáltott fel Robin, aki szakasztott úgy nézett ki, mint én és egy marék áfonyát kent szét az arcomon.
Az ő képe is ragacsos volt a gyümölcs levétől, melyre csíkokat húzott a futás verítéke. Esélyem sem volt, hiszen Peter és Vernon szorosan tartott, aztán kacagva elengedtek, miután anyánk serényen megbúbolt mindannyiunkat.
- Elég! Elég! Nem fogtok itt mindent összekoszolni, meg széttúrni! Különben is mindjárt kész a vacsora és nézzetek magatokra, hogy néztek ki! Gyerünk kifelé a kúthoz mosakodni, mert ha pár perc múlva nem tisztán álltok előttem, akkor olyan fület csinálok nektek, mint az embereknek van, ráadásul vacsorát sem kap, aki késlekedik. – fenyegetett meg minket a fakanállal.
Az ajtón, húgom Rozalia sétált be, karjaiban egy ölnyi fával és tányérnyi szemekkel nézte koszos képünket, rendezetlen ruhánkat.
- Rozalia! Te meg ne állj ott bogaram, tedd le a fát és hozz a semmire kellő testvéreidnek tiszta inget addig.Még mindig vigyorogva lenyaltam a számról a friss gyümölcs maradékát és miközben kiszaladtam, nevetve vállon bokszoltam Peter-t, aki a többiekkel együtt zúdult utánam.
Persze a kútnál még volt egy kis tusakodás, fröcskölés mire a húgunk odaért, de aztán megjelent egy karcsú, magas árny a fák között, ami azonnal végett vetett egymás cukkolásának.
- Apa! – indultunk meg felé és neki azonnal felderült az arca.
Elvettem tőle a fegyvereket, Peter átvette tőle a zsákját, Robin pedig a két nyulat, ami egy zsinegre volt fűzve.
- Kaptam pár szabad napot és gondoltam örülnétek, ha holnap együtt mennénk el vadászni. – szólalt meg kellemes, nyugodt hangján.
Ekkor már mindenkinek hatalmas vigyor ült az arcán és én nem is tudtam tovább várni, előre szaladtam, be a házba…
- Anya……megjött apa és holnap megyünk vele vadászni! – hadartam egy szuszra és láttam, hogy édesszülém arcán felragyog egy ragyogó mosoly….
/Húsvét alkalmából kiegészítve plusz, mert kiderült, hogy nem figyeltem a szószámra /Egész éjjel alig aludtam valamit, olyan izgatott voltam és még alig pirkadt, amikor már talpon voltam és felöltözve ott toporogtam a reggelit és a napi elemózsiát rakosgató anyám mellett.
Mire mindenki elkészült már tűkön ültem. Meg akartam mutatni apámnak, hogy milyen csapdákat raktam ki, amiket magam készítettem. Aztán meg az íjjal is sokat gyakoroltam és bár nem volt hagyományos fegyvere ez népünknek én mégis vonzódást éreztem a használatához.
Peter mindig morgott is érte, de apám nem tiltotta, így szorgosan gyakoroltam vele és már tíz lépésről eltaláltam egy nyulat……na persze még nem mindig, de tízből hétszer.
Tegnap láttam is pár üregi nyúl fészket, így talán ma szerencsém is lesz és sikerül a bemutató.
Persze nem én voltam az egyetlen, aki el akart dicsekedni miben fejlődött, mit tud már, ezért türelmesnek kellett lennem, míg rám kerül a sor.
Apámnak hatalmas türelme volt és kifogyhatatlan energiája, mert mindenkihez volt egy dicsérő vagy bátorító szava. Tudtam, hogy bátyáim csapdái sokkal jobbak, mint az enyémek és biztosabban is fogtak zsákmányt, de ennek ellenére apám az én kócos fürtjeimet is megcirógatták, mikor meglátta mit alkottam és én boldogan simultam kérges tenyere alá.
Már lebukóban volt a nap, mikor ahhoz a helyhez értünk, ahol a nyulakat láttam, de sajnos most egyet sem kapott el kutató tekintetem. Elszontyolodott képemet látva apám barackot nyomott a fejemre.
-
Egyet se bánd Jozef, lesz még alkalmad megmutatni milyen jól haladsz ezzel a fegyverrel.Nekem akkor sem lett sokkal jobb kedvem tőle. Egész nap csak erre vártam a legjobban és pont ezt tagadja meg tőlem a sors.
Búsan ballagtam a többiek nyomában, már a mező szélén járva, mikor hirtelen ugrott fel előttünk egy sötét, fürge kupac és iramodott meg sebesen.
Nagyot kiáltottam és azonnal felajzottam az íjat és már pendült is a húr. A nyúl átbucskázott a fején és mozdulatlanná vált.
Büszkén rohantam a zsákmány felé, de apám hosszú lábaival megelőzött és mire odaértem mosolyogva emelte rám a tekintetét az állat mellett guggolva.
- Nagyon szép lövés volt fiam, de azt hiszem az Holdanya úgy gondolja, a mai napon nem akar nyúláldozatot. – húzta ki a nyilat a remegő tapsifüles füléből, mely így kiszabadulva azonnal elinalt.
Döbbenten néztem a nyúl után, aztán apámra, majd a kezében tartott vesszőre, végül én is elmosolyodtam.
- Láttad milyen gyorsan reagáltam és milyen szépen szállt a vessző és…….. – még akkor is lelkendezve beszéltem, amikor ismét feltűnt a távolban a házunk.
Végül minden jól alakult, amit egy finom vacsora tetézett meg a nap végén.