Egy jó darabig áttettem a székhelyem a Fővárosból Hellenburg-ba, miután kissé összeakasztottam a bajusz az egyház prominens képviselőjével, egy inkvizítor atyával és még sikeresen belefutottam egy olyan hatalmasságba, akinek ajánlatát nehéz lett volna visszautasítani egy kis szívességért cserébe. Így aztán jobbnak láttam, ha kicsit meghúzom magam és nem mutatkozom északon, hátha feledésbe merül a nevem.
A déliek székhelyén is akadt számomra munka bőven, így nem unatkoztam, de a szívem lassan csak visszafelé húzott és bár nem túlságosan sietve, egy-egy nagyobb városban, vagy faluban meg-megállva, ahol akadt számomra megbízás, közeledtem az északi területek felé.
Most nem állt szándékomban átvágni a mocsáron, én sem keresem a bajt, ha nem muszáj, anélkül is épp elég veszélyes életet élek, így nyugat felé kerültem, a szekerek által kitaposott úton, ami reményeim szerint egy újabb településre vezet majd, ahol ételt és szállást kapok. Már reggel óta a lovon ültem és teljesen legémberedtem, de minden kanyar után arra számítottam, hogy végre feltűnnek a házak. Már épp feladtam a reményt és belenyugodtam, hogy ismét a szabad ég alatt hálhatok, amikor megláttam a művelt földeket.
~ Hála az Úrnak! Ezek szerint a falu sincs messze: ~
Hűséges is minta megérezte volna, megszaporázta lépteit és újult erővel vágtunk neki a hátralévő távolságnak.
Tipikus földművelésből élő falu volt, de tiszta és rendezett, láthatóan az itt élők nem szűkölködtek, az állatok is kövérek, jól tápláltak voltak. Még lovak is akadtak, bár én nem szándékoztam megválni Hűségestől.
Örültem, hogy elértem a települést, mivel már jó pár napja úgy lógnak a felhők, mintha le akarna szakadni az ég és nem esett volna jól, ha éjszaka kap el valahol a nyíli terepen.
Ezért aztán már a meleg ételre és egy jóleső zugra gondolva, ahol álomra hajthatom a fejem, kocogtam megvidámodva a széles főutcán meglátott cégér felé, de aztán valami különös érzés azonnal éberré tett és visszafogtam Hűségest.
Úgy néztem piacnap van ma, de mégis alig lézengtek az árusok között, de akármennyire figyeltem, ez volt minden. A fogadó előtt leszálltam hátasomról és bevezetve a fészerbe az ott lévő kölyök gondjaira bíztam, lelkére kötve, hogy jól csutakolja le és lássa el rendesen. Megérdemli, hiszen hosszú út áll mögötte.
Aztán beléptem a fogadóba, ahol még a szokatlanul csendes beszélgetés is elhallgatott erre és csak akkor indult újból, amikor megindultam a pult mögött álló fogadós felé, de akkor is talán még halkabban.
~ Mi a fene folyik itt? Talán valaki meghalhatott? ~ merült fel bennem, de hát minek találgatni, általában a kocsmárosok elég beszédes népség, így előbb-utóbb úgy is megtudom, ha rákérdezek.
- Adj Isten! – köszöntöttem a fogadóst. – Van kiadó szobája és ennék, innék is valamit? – kezdtem bele, aztán körbe intettem. – Csak nem történt valami tragédia? Nagy a csend mindenhol.
- Á, szép jó napot! - köszön vissza, hangján érezhető egy enyhe kesernyés szín. - Átutazóknak mindig van. Mondja csak, mit szeretne, a lehető leghamarabb elkészítjük - válik láthatóvá egy halvány mosoly arcán, a következő kérdésre viszont elkomorodik egy kissé. - Nos, a hírek kissé... hmh, megrázták ezt a helyet - pödri bajszát. - Jómagam még nem láttam, de úgy tűnik, egy közelben lévő haramia végzett az egyik lakossal - magyarázza borúsan.
- Az remek és bármit megeszek, csak legyen benne egy kis hús, mert fárasztó napjaim voltak. - sóhajtok, hogy legalább az egyik része rendben van a dolognak, azonban, mintha csak megéreztem volna, hogy valami haláleset történt, igazam is lett.
- Itt benn a faluban? Mikor? - kíváncsiskodtam tovább, hiszen úgy sem volt jobb dolgom, míg az étel meg nem érkezett.
Bólint egyet, majd a mögötte lévő ajtóhoz lépdel, kinyitja azt. Vélhetően a fogadó szakácsa van ott, őt értesíti, miféle finomság kell még mára.
- A nyugati határában, nincs messze - mutat az irányba, miután visszaér. - Ma reggel találtak rá, szóval éjszaka történhetett - folytatja. - Ha kegyed kíváncsi rá, megnézheti, és mire visszaér, készen is lesz az étel. Bár ha engem kérdez, nem javaslom, elveheti az étvágyát - teszi még hozzá kissé morogva, kifejezve nem tetszését.
Láttam már hullát épp eleget, meg aztán furcsa is volt, hogy valami zsivány egymaga bemerészkedjen és zsákmány nélkül öljön, az ételre meg úgy is várni kell, talán tudok segíteni is ezeknek a parasztoknak, akkor még a szállás is ingyen lehet. Miért ne?
- Megnézem. – vontam meg a vállam és kifelé indultam. – Kevés dolog tudja elvenni az étvágyam és egy hulla nem tartozik közé. – böktem még hátra, hogy nehogy azt higgye emiatt nem eszem majd meg az ételt ő meg nem jut hozzá a pénzéhez, már ha ez volt mogorvasága oka.
- Azért csak óvatosan - szól még ő is, majd visszafordul a dolgára.
Csak intettem neki aztán kisétáltam az ajtón elindulva a nyugat felé kivezető út felé, sejtésem szerint nem fogom eltéveszteni, biztos jó pár kíváncsiskodó lesz ott.