Gyakorolni unalmas, de ha nem gyakorolok, akkor nem leszek jobb, és ha nem leszek jobb, akkor nem válok hasznára a királynak, és akkor szégyent hoznék a családomra. Tehát csak kitartás. Ilyen szavakkal ösztökéltem magam arra, hogy még bírjam ki valahogy a legközelebbi megbízatásomig. Milyen mázlista vagyok, hogy a szerencse épp most mosolygott rám Otto Wein kapitány képében.
- Von Wald kisasszony, van egy szabad perce? – szólított meg Otto, amikor már a sokadik nyilam találta el majdnem ugyanazt a pontot egymás után. Amíg nem mozog a célpont, addig könnyű.
- Magának több is – engedtem le az íjam. A kapitány erre bólintott és intett, hogy kövessem. Kicsit arrébbsétáltunk, majd megbizonyosodva arról, hogy más nem halja, neki is kezdett mondandójának.
- Azt hallottuk, hogy egy nekromanta ólálkodik a mocsárban, egy igencsak érdekes karddal az oldalán. Hozzánk az információ úgy jutott el, hogy gyenge az illető, de a lelkészeink szerint erős, és sötét tervei vannak. Alapvetően az a feladatod, hogy derítsd ki, hogy mire készül. Számíthatok rád?
- Igenis, uram! – Egy mágikus kard… Vajon Azrealé? Vagy csak valami egészen másféle földi csecsebecse? Egy próbát mindenesetre megér, főleg, hogy közben a felfedezésekkel tovább szélesíthetem az ismereteimet.
- Helyes. Minél hamarabb végezned kéne, úgyhogy ha kellően felkészültél, akkor ne késlekedj az indulással.
- Igyekezni fogok, amennyire csak tudok – pukedliztem, majd elindultam összeszedni a nyilaimat.
- Sok sikert, kisasszony – szólt még utánam, amit megköszöntem, s elbúcsúztam.
- Hová-hová, Celina? – állított meg Lisa.
- Csak felkerestek egy újabb felderítéssel kapcsolatban – vontam meg a vállam. – Arra kértek, hogy mihamarabb induljak, úgyhogy még gyorsan szólok apának és már itt sem vagyok.
- Vigyázz magadra kölyök – veregette meg a vállam, hogy utána már az egyik újoncot szidja le egy rossz célzás miatt.
Amint megvolt az összes nyilam, átugrottam apához szólni neki, hogy egy időre megint nem leszek, s onnan hazafelé vettem az utamat, ahol bepakoltam erre az ismeretlen időtartamú kalandra. Ezek után késlekedés nélkül utamat nyugatra vettem, ahol már várt rám a Mocsárvidék.
A tájékozódási képességeim szerintem nem olyan rosszak, de egy ilyen helyen bárki összezavarodhat térkép és iránytű nélkül. Főleg akkor, ha az illető épp azzal van elfoglalva, hogy biztonságos helyekre lépjen, különben elsüllyed. Szerencsémre, szerencsétlenségemre – nem tudtam eldönteni – belefutottam egy tündérbe. Eleinte csak egy hangot hallottam, ami kicsit visszhangzott az erdő csendjében, ezért nem tudtam megállapítani, hogy merről jön.
- Eltévedtél, vándor?
- Nem, csak épp gondolkodok, hogy merre szeretnék menni – válaszoltam cinikusan, összekulcsolt kezekkel.
- Miért, keresel valamit? – bukkant fel a mellettem lévő fa mögül, egy apró szárnyas teremtmény csintalan mosollyal az arcán.
- Igen, egy nekromantát egy mágikus karddal – sóhajtottam. Már csak egy tündér hiányzott. A gyermekded lelkük és a folyamatos csínyeik…
- Én tudom, hogy találhatod meg – kuncogott. – Van a környéken egy elhagyatott kastély és ott vert tanyát.
- Tényleg? – hitetlenkedtem. Amikor az ember nagyon keres valamit, amiről nem tud semmit, igen könnyen elhihet valamit, ami lehet, hogy csak egy újabb félrevezetés.
- Igen, arra van – mutatott el egy irányba.
- Tegyük fel, hogy hiszek neked; csak el kell mennem arra – intettem kezemmel a megadott irány felé – és akkor megtalálom őt?
- Pontosan – bólogatott bőszen.
- Biztos ez? – kérdeztem meg még egyszer.
- Természetesen. – De ha nem lesz igazad, akkor neked annyi.
Elindultam a tündér által kijelölt úton, közben hallottam mögöttem egy kuncogást. Tehát félrevezettek. Mondjuk amúgy se tudni, hogy itt merre található a halottidéző, de azért jó lenne mihamarabb meggyőződni dolgokról. Mint például, hogy a kard az az angyalé-e vagy, hogy tényleg rossz dolgokra készül-e.
Óvatos lépteim miatt szerencsére nem lett különösebb bajom, de ez az ingoványosabb rész már eléggé arról árulkodott, hogy a mocsárba akartak veszejteni. Nemsokára túljutottam a nehezén, s szerencsémre elértem egy faluba. Vagy pechemre, ugyanis a lakók fegyverrel a kezükben gyanúsan méregettek. Nebelturmok – ismertem fel őket vámpír mivoltukról és a sokszínű fegyvereikről.
- Ki vagy te és mi dolgod erre? – kérdezte az egyik unszimpatikus alak a sok közül.
- Csak egy katona, aki eltévedt a mocsárban – feleltem hűvösen. – Hallottam, hogy van a környéken egy erős nekromanta, s elküldtek, hogy derítsem ki, mit is szeretne. Nem szeretnék ártani senkinek, legfeljebb is csak a nekromantának.
- Tehát azt állítod, hogy nem vagy ellenség – pörgette meg kardját az, aki az imént szólt hozzám. – Mivel tudod bizonyítani ezt?
- Semmivel sem tudnám. Eldönthetitek, hogy hisztek-e nekem vagy sem – vontam meg a vállam.
- Ha hiszünk neked, akkor mi lenne? – ráncolta össze a szemöldökét.
- Információkat kerítenék a nekromantáról és már nem is zavarnék tovább.
A férfi intett, és megkönnyebbülésemre már nem rám szegeződtek a megművelt vasdarabok.
- Nem is olyan messze innen áll egy elhagyatott kastély, ami régen az Eisenschmied családé volt. Ott találod majd őt is – mutatott el jobbra.
- Köszönöm szépen, már itt sem vagyok – pukedliztem, s ahogy ígértem, indultam is tovább.
Lehet, hogy a tündér jó fele mutatott, csak én kalandoztam el egy kicsit, de az is lehet, hogy csak véletlenül esett majdnem ugyanabba az irányba a kettő. Mindenesetre utamat most már céltudatosan folytattam.
Az utam innentől már akadálymentes volt, hacsak nem számítjuk be azt az aprócska tényt, hogy ha csak egy kicsit is rossz helyre lépek, akkor nekem annyi. Íjamat leengedve markolásztam, felkészülve arra az esetre, ha bármi nekem jönne. Ez legközelebb már a toronynál következett be, de azok a csontvázak egy: nem használt volna ellenük semmit, kettő: viszonylag békésen közeledtek felém. Persze, lehet, hogy mindez csak a látszat, úgyhogy figyelve minden egyes lépésükre közeledtem feléjük. Később kiderült, hogy tényleg nem szeretnének bántani engem, sőt, mintha befelé tessékelnének.
Az ajtón belépve körbekémleltem, s hamarosan meg is pillantottam azt, amit kerestem. Egy rózsaablak, alatta pedig a család neve. A bálterembe, vagy főterembe, vagy tudjam is én milyen célra használták-terembe belépve már ott várt a nekromanta, aki szívélyesen üdvözölt. Az oldalán tényleg ott lógott a kard. Nem sokat értek a fegyverekhez, de azt még én is meg tudom állapítani, hogy nem közönséges darab, erről főleg a díszes markolata árulkodott.
Miután kicsodálkoztam magam a kardon, meg a kedves fogadtatáson, jobban körülnéztem és észrevettem, hogy nem csak zombik veszik körül a halottidézőt, hanem egy másik fekete csuklyás alakot is, aki egy számszeríjjal a kezében nézett rám, az új jövevényre. Mivel se tünde, se ember nem használ ilyen fegyvert íjászatra, ezért valószínűleg ő egyike a Schwarzjäger család vámpírjainak. Odasétáltam hozzá, biccentettem, majd érdeklődve várakoztam. Hogy mire? Hát arra, hogy megérkezzen még két tünde tag.
A nő, az lehetett volna a hasonmásom is, leszámítva azt, hogy nekem egyenes a hajam, neki meg göndör, s még öltözetünk különbözött. Az is csak annyiban, hogy rajta tünde-íjász felszerelés volt, rajtam meg ugyanez emberibe. A férfi úgyszintén íjjal volt felszerelve, csak neki ez bővült még egy lanttal, meg egy tündérrel. Te jó ég! Valamilyen ismeretlen oknál fogva, nem szívesen találkoznék újabb tündérekkel. Saját nyelvükön kommunikáltak egymással, így bármennyire is figyeltem, nem értettem egy szót se belőle, csak a gesztusaikból és tekintetükből szűrtem le azt, hogy köze van a nekromantához.
- Nos, azt hiszem kellően összegyűltünk. Üdvözletem, vadászok! Nyilván nem vetettek meg egy kis váltót. Nem is keveset, de a célpontotok se lesz könnyű: Egy óriás. Délebbre él, itt – rajzolt egy térképre egy pontot, ahol gondolom a szörnyet találhattuk. – A szíve kell. Meg tudjátok szerezni, és hozzátok el nekem!
Sosem voltam az a vadászós fajta, sőt, ha annyira nem is szerettem a természetet, mint egy tünde, akkor is tiszteltem, becsültem, s vigyáztam rá. Hisz minden reggel ő látott el minket élelemmel. S még ha egy ilyen behemót kellően fel is tudja borítani a közelében lévő egyensúlyt, akkor is a természet részese, bár azt hiszem nélkülözhető. Mondjuk itt a vitás kérdés akkor is az, hogy neki, az ellenségnek dolgozni árulásnak számít-e. Mondjuk, ha beépülök azért, hogy utána hátba szúrjam - képletesen és szó szerint is, - akkor a jó célért cselekedtem, és mint tudjuk: a cél szentesíti az eszközt.
- Nekromanta, adj pár percet nekünk, hogy megbeszéljük a teendőket egymással. Egy óriás nem holmi mindennapi ellenfél – kért időt a tündérkés tünde, majd biccentett, hogy menjünk oda hozzájuk tanácskozni.
- Vadásztatok már valaha óriásra? – kérdezte a vámpír tőlünk. Mi lányok megráztuk a fejünket.
- Láttam már óriást, nem tűnt jó ötletnek – felelt ő is nemleges válasszal.
- Hmmm, azt mondod veszélyes préda? – Mintha a hangján hallatszódott volna, hogy izgatottabb lett volna. Lehet, hogy ő igazi vadász?
- Mindnek van... gyenge pontja – keresgélte a szavakat a nő. Hallatszott szavaiban a bizonytalanság, mármint a nyelvet illetően. - Szem, nyak, térd...
- Igaz... lehetnek akkorák, mint egy megtermett torony, de ha jól célzunk nem jelent semmit. Célzunk elég jól? – fordult a számszeríjashoz, aki felemelte fegyverét, hogy mindenki jól megnézhesse.
- Talán. De nekem közelebb kell hozzá mennem.
- Meg tudjuk csinálni – válaszolt a nő vállát rándítva.
- Az más kérdés, hogy vajon az aszott, tényleg betartja-e a szavát. Gondolom ti is a kardért jöttetek, nem a pénzért. A Nekromanták amúgy sem arról híresek, hogy túlzottan megbízhatóak lennének - vette halkra hangját a férfi, minek következtében a vámpír az orráig felhúzta sálát, s úgy beszél hozzánk, ezzel tompítva a hangját.
- Én nem a kardért jöttem, hanem a nekromantáért. De egyszerűbb lesz a dolgunk akkor elkapni, ha felkészületlen. Amikor védtelen. Amikor már a nyelvén érzi a győzelmet.
- Hát... Akkor induljunk... Bármennyire is nem tetszik ez nekem.
- Most pedig menjetek, ma még vendégeket várok! - lépett oda hozzánk Draugr, a vámpír kezébe nyomva a térképet.
- Ismeritek a mocsarat? Nem akarok megfulladni a sárban, mielőtt elérnénk a prédához... - kérdezte.
- Lloyd jó... scout - mondta a nő. Tehát Loydnak hívják. Most már csak azt lenne jó tudni, hogy miben is annyira jó.
- Felderítő - fordította le gyorsan Lloyd németre, mire bólintottam. Most már, ha egy tünde nem tudja ezt lefordítani, akkor ezt is tudni fogom. - Ezeket a mocsarakat viszont nem ismerem annyira, de ha elől megyek, talán ki tudom tapasztalni hova érdemes lépni és hova nem.
- Akkor csak rajta. Én leszek a hátvéd, ha bármi próbálna becserkészni – nyújtotta át a térképet a vámpír.
Lloyd tényleg jó "scout"-nak bizonyult, ugyanis sikeresen átjutottunk. Nem mintha ez nekem nem ment volna, de tény, így gyorsabban haladtunk, mint amilyen tempóban eddig közlekedtem erre.
- Fú, jól megtermett dög... - súgta hátra Lloyd, bár ezt nem kellett mondani, magamtól is rájöttem erre. Ha egymásra vállaira álltunk volna így négyen, akkor nagyjából egy magasak lettünk volna, de talán úgy pont túlértük volna.
- De te mondtad, mindegy, ha van gyenge pont. Mi kilőjük a szemét tündelövéssel, a vadász meg a nyakát számszeríjjal, mert az erősebb - mondta a tünde nő, akiről jó lett volna tudni a nevét, hogyha esetleg valamilyen válaszra, vagy megszólításra kényszerülnék, akkor tudjam, hogy azt hogyan tegyem.
- Támogatom. Félkörben megkerülöm biztonságos távolból és várok a lehetőségre – bólintott rá a tervre a vámpír, akinek úgyszintén jó lett volna tudni a nevét. Nem kérdeztem, mert engem se kérdeztek, más se tette, meg volt nélküle is.
- Rendben, mi eltereljük a figyelmét. Tudsz valami madárhangot utánozni?
- Tudok. Az őrségben gyakran volt az a jel – felelt a tündelány.
- Én százszázalékos pontossággal el tudom találni – válaszoltam halkan.
- Nekem nem kell jelzés. Ha alkalmat látok, megölöm. A többi rajtatok áll – indult el hátrahagyva minket.
- Hát legyen...
- Akkor enyém lesz a bal szeme – surrant el balra a másik hölgyemény.
- Enyém meg az a szeme, amelyikbe betalálok... – fordult a másik irányba.
- Én meg majd fedezem őket, ha nem találnák el – sóhajtottam, s Lloyd után eredtem.