Sosem volt egy viszonylag könnyű életem. Nem sok bárdnak adatik ez meg. Még ha a tömegnek csábító is a folytonos utazás, a bor mámoros ízé, a sok kiélezve figyelő tekintet gyönyörű pillantása, a különféle népekkel való megannyi találkozás, nem minden olyan szép ez a valóságban. Fogadóról fogadóra szállni otthon, s cél nélkül, szinte sosem találkozni ugyan azzal a személlyel… Néha kell az egyénnek némi megnyugvás, s csend. De úgy látszik ez rám csak a halál után vár. De addig itt van nekem a zene.
Kiskorom óta érdekelt a lantozás művészete. Gyönyörű hangszer, s mivel rengetegszer voltam egyedül, jól jött a lantból kivarázsolt dallamok társasága. Sosem ismertem olyan igazi örömforrást, mint a zene. Nővérem volt az egyetlen, aki mellett még jól tudtam magam érezni, s boldog tudtam lenni, de tragikus halála után ez is eltűnt, mint minden más. Teljesen magamba fordultam, azonban a muzsika onnan is képes volt kiemelni. Csodálatos dolgok a hangok. Ahogy dallamba foglalod őket, s ha akár egyszerre ezer embernek lejátszanád, senkinek sem ugyanazt jelentené.
– Neil! – tátongott oda hozzám egyik barátom bizonytalan léptekkel, kezében boros kupáját szorongatva, nehogy bárki is megkapja annak tartalmát rajta kívül. Jelenlétére felemeltem tekintetemet, s abbahagytam a hangszeren való pengetést, majd azt le is tettem, hogy lekezelhessek az újonnan érkezővel.
– Hát te is eljöttél? – kérdeztem némi boldog meglepettséget színlelve. Szinte minden estére eljön, amikor ezen a helyen én játszom, amivel nem is lenne baj, s örülök is neki, az egyetlen dolog, ami zavar, hogy úgy viselkedik, mintha ő lenne az, akit mindenki vár, s senki sem számít rá, hogy tényleg eljön.
– Tudod, hogy nem hagynám ki a gyönyörű zenéd! – hízelgett borvirágos orcával.
– Tényleg! Miket adsz ma elő? – lépett egyet hátra szemöldökeit a magasba vonva, epekedve várva válaszomat. Számat kaján vigyorra húztam, majd pár másodperc múlva csak annyit mondtam neki:
– Egy újat. – majd fel is emeltem a lantom, s kezdtem kisétálni a fogadó főterébe előadni. A közönség előre tapsolt, majd kíváncsiskodva pillantgattak ki a tömegből reám, mit is játszom ma este. Nem is vártatva őket többet, rá is zendítettem.
Sötét lelkű pengés démon, regém róla dalolom most,
Mikor leszáll az éjjel, az utakat ne járd magányost.
Ha féled életed, hát rejtőzz el, meg van rá az okod,
Így nem kell, hogy téged gyászoljon minden rokonod.
Ha azt hiszed ez mind mese, hát jól figyelj most rám,
Had meséljem el neked, Árnypenge históriáját.
Csillagtalan éj volt, mikor e szörnyeteg a világra jött,
már akkor félte mindenki, hogy mivé lesz e szörnyszülött.
Másnap a ház már égett, a nép kiűzte szüleit.
Drága kedves hallgató, tárd ki most jól füleid!
Azt mondták átkozott e gyermek, s kérlelték isteneik,
De azok csenddel, s némasággal válaszoltak vissza nekik.
Azonban később ők is bánták szörnyű cselekedeteik,
Mert nem vették észre, hatalmas nagy hibáik.
Megteremtették e gyermeket, kárt hozva e világra.
Lelkük hamar összetört, ezernyi kis szilánkra.
Árnypenge története, mind igaz és való,
Ha nem hiszed hát el, rúgjon meg a vadló!
Belátod bolondságod, mikor majd a te torkodat metszi.
Vagy mikor az úton rátalálva az életed elveszi.
Kegyetlen egy gyilkos, ki érzelmektől mentes.
Harcba ne állj ki ellene, mert te leszel a vesztes!
Azt mondják, hogy többször ölt, mint amennyi fűszál van a réten,
Gyilkolt már a földön, s egyaránt az égben.
Trófeákat gyűjt, s műveket hoz létre,
Ha találkozol vele, gyorsan rogyj le térdre.
Könyörögj az életedért, hátha jár érte kegyelem,
De ne remélj túl sokat, úgy is kivégez kecsesen.
Fegyverének ereje, messze földön híres,
hideg, húsba maró pengéje, gyönyörűen díszes.
Imádkozz istenedhez, hogy ne találkozz vele,
csúnya lenne annak, a végkimenetele.
A tömeg nagyra nyílt szemekkel csüngött dalom végén. A sok emberen végignézve megannyi arckifejezést láthattam. Félelmet, hitetlenséget, örömöt, kíváncsiságot. Mindenki máshogy reagált a történetre. Eltelt egy pár másodperc, majd kitört a taps. Miután lejjebb csillapodtak, folytattam hát a következő dalommal, s így tovább az egész estén keresztül.
Megfáradva dőltem le a fogadó egyik szobájának ágyán. Kezemet tarkóm mögé helyeztem, s a plafont bámulva, elégedetten, az alkoholtól picit mámoros hangulatban gondoltam végig az estém sikerén. Nem is kellett sokat várnom, mire cimborám beviharzott a szobába, még részegebb állapotban, mint amiben az előző alkalomkor volt. A gratuláció után, rá is kérdezett hát arra, amire mindenki nagyon kíváncsi volt.
– Tényleg igaz a történet? – Hát már hogyne lenne az? – egyhangú válaszomra meglepődött, s arca kicsit komorabb színt vett fel.
– És… hol van? – kérdezte kicsit félénken. Reakcióján csak mosolyodtam egyet, majd annyit válaszoltam:
– Mindenhol. – furcsa válaszomra bugyuta arckifejezéssel meredt maga elé.
– Na jó éjt! – fogtam meg a vállát, amire vette is a lapot, s magamra hagyott.
Árnypenge… elég egy gyenge név. Senki sem tudja ki ő valójában. Talán még én sem vagyok teljesen tisztában vele. Ha létezik is, csak bennem él. De néha… nagyon szeretnék én lenni Árnypenge. Ha nem lennék ennyire gyáva, s megmerném tenni azt, amit akarok. Na de mindegy is. Talán egy másik életben… Legalább itt van nekem a zene.