The day i tried to live
"Emlékezz ember: Porból lettél és porrá leszel!"
Csaptam össze a bőrkötéses könyvet. A pap vére még mindig csepegett róla ami rossz érzéssel töltött el, de a fékezhetetlen tudásvágy megkövetelte, hogy megszerezzem ezt a kis könyvecskét. Elvégre arról magyarázott nekem, hogy ez a "könyvek a könyve", melyben minden kérdésemre megtalálom a választ, azonban sajnos tévedett.
Elégedetlenül csóváltam a fejemet. Sóhajtottam egy hatalmasat és adtam mégegy esélyt az irománynak.
"A tudás azonban felfuvalkodottá tesz, a szeretet ellenben épít."
- Mekkora hülyeség! - vágtam a falhoz, amit kissé bántam.
Drága lehetett az a bőrkötés, igazán kár volt tönkretenni, viszont harag gyülemlett fel bennem a paphoz. Méghogy minden kérdésemre választ találok! Legszívesebben addig ütöttem volna, amíg még mozog, viszont ezt nem tehettem, tekintve, hogy az imént állítottam egy dárdát szerencsétlen mellkasába. Udvariasan meghajoltam előtte.
- Elnézést kérek a kellemetlenségért, áldozata nem lesz hiábavaló. - húztam ki a fegyvert testéből.
A hulla komótosan dőlt jobbra és egy tompa csappanás kíséretében némi port is felvert magakörül. Lehajoltam a Bibliáért, zsebre vágtam és lassú léptekkel kiindultam a sikátorból.
Mielőtt kiértem volna még hátra pillantottam. Nem volt szívem otthagyni a hullát, viszont túl feltűnő lettem volna a vállamon cipelve egy reverendás alakot (ha pedig levetkőztettem volna méginkább!). Erre úgyis sok gyilkosság történhetett, az Egyház pedig a test fellelése után biztosan normális temetést szervez neki, mintha csak természetes úton hullot volna el.
Bizonyos szempontból azonban ez is természetes... Gyengébb volt nálam, így meg kellett halnia, hogy közelebb kerüljek a célomhoz - megtudni, hogy mi történt velem.
Azóta ez hajtott, mióta felébredtem abban a rothadó koporósban. Fogalmam sincs, hogyan kerültem oda, de még arra sem emlékeztem, hogy ki vagyok, mi vagyok. Egyetlen dologban voltam biztos, de abban legalább nagyon: Az életemnek nincs értelme azon túl, hogy tanuljak. Itt nem egyszerű, hétköznapi ismeretekre kell gondolni, tekintve, hogy a kétlábúak anatómiája már "újjászületésem"(ha hivatkozhatok így rá.) óta tudástáram részét képezte sok további, közember számára még így is felfoghatatlan információ mellett, de ezzel nem voltam megelégedve.
Tudtam, hogy többet is tudhatok. Azokat a dolgokat, amelyeket mindenki egy legyintéssel lerendez és lép is tovább az életben, ami egyáltalán nem szerencsés hozzáállás. Igenis kellenek azok, akik megállnak, leragadnak egy kérdésnél és ha kell egész életüket rááldozva megválaszolják azt a legapróbb részletig. Kár tagadni, kevés ilyen személy van és mégkevesebben, akik nem
akarják a tudást, hanem
képesek is megszerezni azt. Ebből még a legegyszerűbb jobbágy is levezetheti, hogy ők, a "felvilágosultak" többet érnek, mint a többi kétlábú. Sőt!
Minket kell szolgálnia mindenkinek, amivel csak annyi probléma van, hogy ők csak szimplán őrüntként tartanak számon, egészen addig, amíg az összes tudásunk értelmet nyer előttük is. Kinyílik a szemük és rájönnek, mindvégig nekünk volt igazunk és ezért csodálni fognak. A csodálatot pedig idővel átcsap imádattá, amiből pedig szolgálat lesz. Pont, mint ezzel az entitással a könyvben, akire Istenként hivatkoznak.
~ ~ - - ~ ~
Kénytelen voltam megsokszorozni lépteim sebességét, bármennyire is utáltam intenzíven mozogni. Nem lett volna jó Adolfot mérgesnek látni, múltkor is kést állított valami kocsmatöltelék fejébe, ám ha lekéstem volna a megbeszélt időpontot (ami szerencsére nem következett be), nem lett volna képes megőrizni hidegvérét.
Pont időben. Félreverték a harangokat országszerte. Beköszöntött az éjfél és mintha ezt az időjárás is megérezte volna, mivel a hó is gyorsabban kezdett szállingózni. Talán ő lekésett egy találkozót. Ki tudja?
Lenyomtam a kilincset és Adolffal találtam magamat szembe. Majdnem fel is löktem, viszont sikerült hátraugranom hirtelenjében.
- Azt hittem, hogy sosem érsz ide. - bökött fejével óvatosan a sarokba mutatván, hogy helyünket már elfoglalták.
Felnevettem és előtúrtam a zsebemből a bőrkötéses írást.
- Fontosabb dolgom akadt. - nyújtottam át neki, viszont a férfi csak értetlenkedve kezdte forgatni lapjait.
Reakciója hasonló volt, mint nekem. Csalódottan csóválta kócos fejét.
- "Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig." - csapta össze a könyvet kínos vigyorral az arcán. -
Ekkora hülyeséget! - dobta vissza nekem, mintha egy darab kő lett volna.
Nehezen ugyan, de sikerült elkapnom. Egy pillanatra azt hittem, hogy leejtem, viszont csodával határos módon találtam rajta fogást és vissza is csúsztattam a zsebembe.
- Mikor írták? - ült le egy asztalhoz látszólag türelmetlenül.
- Honnan tudjam?- rántottam meg vállamat és leültem vele szemben.
Ismert elég régóta ahhoz, hogy tudja, nem szeretem az alkoholt, mégis két korsó volt előtte. Az egyiket odalökte nekem.
- Miért? - húztam számat undorodottan.
- Csak szagolj bele, idióta! - hadonászott hatalmasat húzva sörére.
Beleszagoltam és meg kellett lepődnöm. Valóban nem valami bódító szemét volt, hanem tea, ráadásul illata alapján a jobbfajta. Kuncogni kezdtem.
- Túl jól ismersz. - szürcsöltem bele.
- Elég régóta ahhoz, hogy tudjam mire van szükséged! - nevetett fel félretúrva szőke haját.
Elkezdett zsebében kotorászni és körülbelül félperc után elő is húzott egy apró, koszos cetlit amit levágott elém az asztalra. Szörnyű volt a kézírása.
- Dar... Dannakahd? - próbáltam kitalálni a szót játékoson kopogtatva az asztalon.ű
- Darrakard, te idióta! - nevetett tovább.
- Ez miért hasznos számomra? - néztem rá nagyokat pislogva.
- Démonkirály, vagy mifene... - vakarózott Adolf. -
Biztosan tud neked segíteni!- Köszönöm! - pattantam fel fellelkesedetten.
Nem kellett sok, már indultam is keresni, viszont egy halk kuncogást halottam hátam mögül.
- Milyen kár, hogy fogalmam sincs, hogy hol van... Idióta.