Pályázat: "Állatismeret: Madarak" képességre
- Tehát, ha jól értem... - vettem elő egy kis, kissé már pia szagú cetlit zsebemből. -
Annyi a meló, hogy fogom magam, felmászok egy fára és lehozom a sólyom tojásokat, ugye?- Persze. - bólogatott a férfi.
- És mit kapok érte? - tettem vissza a papírt a zsebembe.
- 2000 váltó. Áll az alku?Számat aprócska mosolyra húztam, majd leszedtem lábam az asztalról és előre hajoltam.
- Deal. - nyújtottam a kezem a férfinek.
- Mondtam már, hogy nem beszélek angolul. - makogta a férfi.
Nevettem egy kicsit, majd megismételtem a mondatot, immáron számára is érthető nyelven.
- Áll az alku.- Rendben. Az erdőt tudja, merre találja.Felálltam az asztaltól és szép komótosan elballagtam az ajtóig. Ezt az ajtót még mindig nem olajozták meg, szóval minden nyitással egyre hangosabban siránkozott. Az erdőhöz egyenes út vezetett a fogadó ajtajától. Magam sem tudtam belőni, hol lehetek, mivel innen semmilyen jellegzetes épület sem látszott. De azért még így is elindultam az ösvényen. Az erdő egy negyedórányi járásra volt a kis fogadótól. Minnél beljebb mentem, a növényzet egyre sűrűbb lett. A végére már teljesen elvesztettem a fonalat. Az erdőt, mintha a legjobb mérnökök tervezték volna: Annyira bonyolult labirintus volt, hogy nem volt ember, tünde, de semmilyen élőlény sem, aki elsőre megtalálta volna a kivezető utat. Ahogy illik, én is eltévedtem. Fogalmam sem volt, merről jöttem és, arról sem, merre tartok. Körülbelül két órát bolyongtam így az erdőben, míg végre valahára elértem azt a fát, amiről a fickó beszélt a faluban. Magas volt és már a kérge is repedezett. Körülötte az erdő kicsit ritkásabb volt. Hogyha babonás lennék, és hinnék ezekben a hülye a babonákban, azt mondanám, hogy a többi fa direkt ment arréb, hogy helyet adjon a "fa királynak". Ahogy közeledtem az idős fa felé, az aljnövényzet egyre sűrűbb lett. Mindenfél bokrok, füvek, virágok megtelepedtek itt. Mikor sikerült áthatolnom a meglepően dús aljnövényzeten, belekapaszkodtam a fába. Nagyon meglepődtem, mikor sikerült tíz perc alatt megmásznom. Azért kétezer vűltóért meglehetősen könnyű munka... Legalábbis ezt gondoltam. A fa tetején tényleg ott volt a kis fészek, benne öt darab sólyom tojással. Megfogtam őket és egyesével beleszórtam a kis erszénybe, amit a munka elvégzéséhez kaptam. Már készültem volna lemászni, mikor hangos szárnycsapkodásra lettem figyelmes. Ahogy megfordultam, egy sólyom majdnem kiszúrta a szemem. A rémülettől elvesztettem a fogást a fán, szóval lezuhantam. Szerencsére sikerült elkapnom egy ágat, viszont ez azzal járt, hogy az erszényt leejtettem. A tojások hangos placcsanás és törés hangok kíséretében elkenődtek a földön. Nagyon rossz kedvem lett tőle, mivel azok a hangok kétezer váltó elúszását jelentették. Legalább túléltem... A sólyom pár pillanat múlva újra támadott. Karmaival a kapaszkodó karjaimnak ugrott, a jobbott sikerült is eltalálnia. A kezem fájdalmasan zuhant a testem mellé, maga mögött vércsíkot húzva a levegőben. Márcsak fél karral kapaszkodtam. Kis lendületet vettem magamon, és felhúzószkodtam az ágra. A sólyom ismét támadott, de ezúttal egy rúgással fogadtam. A csőrét sikerült eltalálnom. Prüszkölni kezdett, majd leszállt a földre.
- Most megdöglesz, rohadék! - ordítottam rá indulatoktól hajtva, és már céloztam a tőrömmel, hogy hol akarom eltalálni.
Végül megesett rajta a szívem, mikor megláttam, hogy a földön az erszényt próbálja kinyitni a csőrével. Óvatosan leereszkedtem hozzá, és kinyitottam neki az erszényt. Rémülten kezdett kutakodni benne. Átöleltem a madarat, hogy csillapítsam a szomorúságát. Ő hirtelen lerázott magáról. A földre estem, majd mikor fölelálltam, odajött hozzám, csőrében egy épp tojást tartva. A kezembe pottyantotta, majd a vállamra szállt. Nem tudom, mi történhetett, hogy hirtelen megszeretett, de arra tudok gyanakodni, hogy azzal a szép rúgással bizonyítottam neki, hogy erősebb vagyok, így kivívtam a tiszteletét.
- Nem kell! - nyújtottam a madárnak a tojást, de ő azt nem akarta magához venni, így inkább eltettem a zsebembe. Az erdőből nem lett volna egyszerű kijutni. Itt a volnán van a hangsúly, ugyanis a madár (aki gondolom itt élt fióka kora óta) tökéletesen ismerte a kifele vezető utat, és megmutatta, merre menjek. Miután a sötét, sűrű erdő után előszőr megpillantottam a fényt, visszaült a vállamra. A bokrok közül kilépve már csak az a félórányi járás volt hátra, ami a kis fogadóig tartott. Az út ugyan olyan hosszú és unalmas volt, mint arra fele, de azért gyorsabban elrepült az idő úgy, hogy a madár is velem tartott. Hamar oda is értünk a fogadóhoz, aminek az ajtaja mégjobban nyikorgott, mint amikor először kinyitottam. A férfi izgatott arccal ült az asztalnál.
- Na, a tojások? - kérdezte úgy, hogy kishíján föllökte az asztalt.
Kis gondolkodás után széttártam a karom, és lehuppantam a székre.
- Egyse. - jelentettem ki úgy, mintha igaz lenne. -
Mire odaértem mind kikelt, de sajnos halva születtek a kicsik, így ez a tollas kis bestia bánatában hozzám szegült.- De kár... - hajtotta le szomorúan a fejét.
- Mond csak, hiszel a varázslatban? - kérdeztem tőle mosollyal az arcomon.
- Nem. Badarság az egész.- Csiribú, csirbá! - majd azzal a lendülettel odadobtam neki azt az egy tojást és elhagytam a fogadót.
Kicsit elgondolkodtam, majd a madárhoz fordultam.
- Ne hidd azt, hogy ilyen jó embert fogtál ki! Nem lesz több ilyen jó tevés! Csak vér, és szenvedés! Áúú.... Ne csípkedj!Az úton tovább haladva nem történt semmi különös. Csak sétáltam még a következő fogadóig értem. Ott betérve egy gyanús alak megszólított. Leűltem mellé.
- Mondjad, mit akarsz? - kérdeztem tőle.
- Tudod, van innen nem messze egy erdő. Annak a közepében van egy magas fa. Azon él egy sólyom. Azt akarom, hogy hozd el nekem a tojásait. Négyezer váltót kapsz, ha megteszed.- Bocsánat! - mondtam neki, majd madárral a vállamon kirohantam a fogadóból.