Idegesen lököm be a fogadó ajtaját, és gyors léptekkel közelítem meg a szemben lévő pultot. A hely teljesen kihalt, ha venném a fáradságot hogy körülnézzek, biztos találnék a sarkokban pár pókhálót. A söntés mögött egy megszeppent tekintetű, vézna, vastag bajuszos úr áll, feltételezhetően a kocsmáros.
- Lehet itt szobát bérelni?- Hát, éppenséggel...- Mennyibe kerülne?- Hát, olcsón....- Ennyi elég lesz? - nem vagyok jó hangulatomban, távolról se. A pultra néhány kapott váltót dobok, messze keveset ahhoz, hogy egy rendes helyen akár enni kapjak érte. A fogadó tulajának felcsillan a szeme a pénz láttán. Nem tudok hova nem meglepődni.
- Kövessen jó uram, kövessen, a szobája erre van. Tudja, mi nem tartunk fent kiadó szobát, de a fiam nem rég...- Őszintén, nem érdekel.A tulaj túl boldog, hogy jó kedvét szegjem, de azért nem kezdi el a beszédáradatot, amit felvezetett. A söntés mögött három ajtó van belevágva a falba, feltételezhetően az egyikben maga a fogadós is él. A szoba, ahova bevezet; durva kő padló, egy apró ablakkal, felszénázott sarok, rajta egy vékony lepedővel. Puritánabbat nehezen tudnék elképzelni is.
- Ha akármi kívánsága van...- Jó éjt - küldöm el, és fekszem le óvatosan a földre. Szívesen elterülnék rajta, de valószínűleg nem sok ép csontom maradna utána. Ebből a szögből tökéletesen látszik a Hold, ahogy az ég egyik legmagasabb pontjára hág. Szépnek szép, de most nem tudom értékelni.
~ Egyszer nagyon megfogom rugdosni Knorrent - döntöm el magamban. Van bennem annyi önuralom, hogy rosszabbra ne gondoljak - túl sokat köszönhetek neki ahhoz. De hogy már megint kiküldött a világ legelszigeteltebb részére, hogy utánanézzek egy mendemondának. Ami persze egy részeges idiótához vezetett, aki elég gyorsan elmondta, hogy az egészet kitalálta, ahogy meglátta a kardomat... Lassan már nagyon kezdem unni az egészet.
Fortyológnék még mérgemben, de elnyom az álom a kimerítő nap után.
- Hé! Mi ez az egész? - hallok valami állatias mordulást magam mögül.
- Mi? Kicsoda? - ülök fel, nyújtózok egy hatalmasat és ráérősen megengedek egy ásítást is. A frissen ébredés kábultságával fordulok a hang felé
- Te meg mit akarsz?- Mondjuk megtudni, hogy hol vagyok, fiam. Ki vagy te?A látásom kezd kitisztulni, hozzászokva a sötétség és a homályos, fentről érkező fény egyvelegéhez. A gondolataim is kezdenek valahogy a helyükre kerülni, az elmémet borító nehézkes, reggeli köd lassan száll vissza helyére, hogy az éjszaka folyamán majd újra visszajöjjön. Nem szeretem ezt a ködöt. Na, de várjunk csak... valami nem stimmel. Egyáltalán reggel vagy este van? A szoba valószínűleg ugyanaz, ahol lefeküdtem, csak az ablakot lophatták le róla, nem mintha a tolvaj sokra ment volna vele. De nem emlékszem szobatársra, főleg nem ilyen kíváncsira.
- Leon - jelentem ki röviden, és lassan feltápászkodok a helyemről. A mozdulattól a hátam és a lapockáim hálásan roppannak ki - úgy látszik azért pár órát eltölthettem a kőpadlón. Na de melyiken?
Szemrevételezem az alakot - magas, széles vállú, nehéz páncélos idegen, valami lovagféle lehet. De... a köpenye mintha vörös lenne, és nem kék. Egy északi. Óvatosan lehajolok, hogy felvegyem a földről a kardomat.
- És te ki vagy... keresztes? - kérdem gyanakvóan. Erre a pillanatra már minden álmos, félrevezető gondolatom elszáll és a veszélyérzet feszült éberségével vagyok képes gondolkodni.
- Az - veti oda fogvégről.
- Tudod miért vagyunk itt? Tán a te műved kölyök?- Ne legyél nevetséges. Úgy nézek ki? - hogy ebből mit szűr le, azt rá kell bíznom. A bezártságból adódóan, elég sok mindent kéne rá bíznom.
- Figyelj, te nem tudod, hogy jutottunk ide, én nem tudom hogy jutottunk ide, ez tiszta sor. Nekem nem tetszik itt és feltételezem neked se. Ki kéne jutnunk innen. Ketten biztos gyorsabb lesz. És nem is kell megölnünk egymást. Fegyverszünet? - kérdem, a szöveget gyorsan elhadarva. Nem tetszik nekem az öreg, de ketten mindenképp több esélyünk van, és az utálatra mindig van elég idő.
- Legyen. De ha csak egyetlen fenyegető mozdulatot is teszel, kettéváglak. Aztán majd kijutok magam - mondja hidegen. Legalább elfogadta a felvetésem és nem lesz ebből párbaj.
- Rendben - mondom röviden, kardomat belökve hüvelyébe, majd azt oldalamra kötve. Nem hiszem, hogy annyival jobb lenne nálam, de túl kicsi a szoba folyamatosan kitéregetni, nyers erőben meg nem lenne sok esélyem.
- Szerinted mi ez? - mutat rá az asztalon lévő valamire. Egyáltalán az asztalt is csak most veszem észre. Odasétálok hozzá.
Valami ábra van az asztalba faragva, szabályos négyzetekkel és bennük számokkal.
- Hát, nem tudom. Valamiféle rejtély. Bár emlékeztet valamire... nem hiszem, hogy köze lenne hozzá. Egy biztos, a számokban köze kell lenniük a négyzetekhez, amikbe bele írták őket - próbálom rögtön elterelni a témát az általam felhozott dologról. Néha túl könnyen elfeledkezem magamról. Valószínűleg semmi köze nincs a csempészek térképeihez, ami elmondta, hogy melyik tételt, vagy az egy tételből hányat kell otthagyni a megjelölt helyeken.
- De vajon mi a köze a számoknak a négyzetekhez? Bármi ötlet? - úgy látszik nem törődik a nyelvbotlásommal, bár ez érthető. Ki akar jutni innen. Nekem is inkább erre kéne koncentrálnom
- Hmm... - sokat mondóan hümmögök egyet, leginkább azért, hogy időt nyerjek a gondolkodáshoz.
- A négyzeteknek nincs lényegében olyan határoló-vonala, mint a feladatot körbekerítő négyzetnek. Talán azt adja meg, hány ilyen vonalat kéne húzni nekik?- A számokat hány vonal kéne határolja? Arra gondolsz? Lehet benne valami. És mi a helyzet a négyesekkel szélen? Nincs mellette négy vonalunk, amit be tudnánk húzni.- Talán a keret magában is egy oldalnak számít. Legalábbis jobb ötletem nincs.- Lehet. Akkor most be kéne rajzolni a széleket, igaz?- Ezt úgy kérdezed tőlem, mintha én tudnám. Hát, feltételezem. Egy próbát megér - vonom meg a vállam.
- Rendben. Akkor csináld.- Miért nem te? - gyanakodva összehúzom a szemem kérdés közben. Nem tetszik a dolog.
- A te ötleted volt kölyök, szóval csináld - mondja, szinte már rámordulva, miközben karba teszi a kezét. Elhatárolódik a dologtól.
- Hát ha láng csap ki a falból hiba esetén? - kérdem gúnyolódva, és megeresztve egy sóhajt.
- Rendben lovag uram, állj hátrébb és prezentáld a bátorságod a csillárnak, majd veregesd háton az árnyékodat is. Csinálom - engedem ki rosszallásom, majd fürgén felkapom a krétát, mielőtt valami hülyeséget csinálna.
Nem úgy néz ki, mintha meghatották volna a szavaim, mögém áll és várakozik. Elkezdem behúzni a vonalakat, és várom mi történik.