A fővárosba való megérkezésem alatt semmi érdekes dolog nem történt, ami kifejezetten távol volt a preferenciámtól, de némán nyugtáztam magamban, hogy bizony-bizony, eseménytelen utak is néha beleszövődnek az ember életébe. Gondtalanul haladtam át a város hatalmas kapuján, ami úgy tátongott ott, mint egy éhező vad, aki képtelen betelni a beérkező emberekkel. A város letaglózó volt, hatalmas épületek a különböző faji kultúrák díszítésével vegyülve festettek érdekes, de egyben lenyűgöző képet. Fogalmam sem volt, hogy merre induljak, azonban kopasz társam elég jó tippet adott, hogy hol is tudnám kideríteni a helyi alvilág helyzetét. Egy helyi lakosnak tűnő, középkorú emberférfitől kérdtem útbaigazítást, aki miután végigmért, meglepéstől mentes hanggal igazított el, hogy merre is találom a börtönt. Az agyonjárt kövesúton viszonylag rövid idő alatt el is értem az emlegetett helyet, ami messze hatalmasabb volt, mint az elvárásaim. Hatalmas, masszív kőfalak tartották, gondoskodva arról, hogy aki bizony oda bejut, egy könnyen ne legyen újra szabadlábon. Alig értem láthatárba, amikor kettő őr leszólított.
- Állj, sötét tünde! Ki vagy? – kaptam a nem túl szíves köszöntőt, rekedtes hangján egy termetesebb, bajszos férfitól, kinek oldalán egy fiatalabb, tanoncnak tűnő kese fiatal katona feszült vigyázban.
- Szép napot uraim! – biccentettem, miközben kezeimet széttártam, jelezve, hogy semmi rosszindulatú szándékom nincsen. - Elnézésüket kérem, hogy galibát okozok, de az egyik rabjukkal kéne beszélnem. Nagyon rossz hírt jöttem vele közölni, amit személyesen kéne átadnom. Hansnak hívják, egy jó ideje került ide, egy félreértés végett... Oh, de ki vagyok én, hogy bele menjek, hogy mi helyes, és mi nem, de igazán fontos lenne, hogy beszélni tudjak az úrral. – Adtam elő megalázkodva. - Meg tudnák ezt engedni, kérem? – Adtam elő a teljesen ártatlant, nem mintha tetszett volna, de mindenképpen be kellett jutnom. Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy az a féleszű még a vezetéknevét sem adta meg.
- Hans... – néztek egymásra kérdően - Gyakoribb nevet nem tudtál volna kitalálni kölyök? Minden rab más elbírálás alatt van. Van, aki fogadhat látogatókat, és van aki nem, de ameddig nem tudjuk pontosan ki a rab addig a parancsnok se tud engedélyt adni.
- Egy szikár, kopasz ember férfi. Azzal az okkal került ide, hogy... oh Holdanya, még kimondani is nehezemre esik ezt... - léptem közelebb, s ezt már suttogva, lesütött szemekkel mondtam. - Az alvilággal volt állítólag dolga. – tördeltem kezeimet, miközben látványosan ajkaimat harapdáltam
- Jól van, ez már elég lesz utána nézni. Kristoff, menjél a parancsnokhoz, aztán kérdezd meg lehet-e – adta ki az utasítást a fiúnak kellő szigorral - Én addig itt maradok a hegyesfülűvel. - Kínos csönd telepedett ránk, amit eszem ágában sem volt megtörni, majd egy jó negyed óra várakozás után vissza is tért az ifjú.
- Herr Jonas azt mondta, hogy van egy szikár kopasz férfi, Hans nevű... Az... Az Édesálom ügy miatt hozták be, holnap akasztják, azzal büszkélkedik, hogy betörte egy inkvizitor fejét...
- De mit mondtak arról, hogy beszélhetnek vele?
- Már a siralomházban van, így Her Jonast nem érdekli, onnan már nem jön ki senki.
- Akarod látni a helyet kölyök, ami még borzalmasabb az otthonod legsötétebb mocsarainál is?
- Hát... – a kezeimet – ha csak ott beszélhetünk, akkor azt hiszem muszáj lesz. - sütöttem le szemeimet, s adtam elő az ártatlant, miközben alig vártam, hogy láthassam a helyet. Hogy halljam az emberek halálnyögéseit, a rimánkodásait… érezzem a tömör falak közé zárt félelmet és feszültséget.
Egy hosszú lépcsősoron vezetett lefelé az utunk, ami viszonylag sokáig tartott. Őrszobákat, és egyéb helységeket átszövő folyosólabirintuson mentünk keresztül, majd végül egy dohos, meszelt helyre érkeztünk, ahol a foglyok voltak tartva. Mindenkin kopott rongyok voltak, a higiénia még köszönőtávolságban sem volt, orrfacsaró bűz lengte be a szűk helyeket. A rabok közül mindenki máshogy fogta fel az egészet, valaki mérges volt, valaki a sarokban gubbasztva meredt maga elé, valaki pedig igazán jó kedvében volt. Ahogy végignéztem a helyen, más nem járt az eszemben, csak az, hogy ha nem játszom jól a lapjaim, akkor bizony én is hasonló képen fogok járni, mint ők, és ahogy elnéztem, bőven lenne hely számomra is.
- Így jár mindenki, aki súlyosan vét a korona, a törvény és Isten ellen. – közölte a bajszos - Keresd meg a barátod.
Észre is vettem az egyik cellában egy leírásnak megfelelő személyt, aki kettő másik társaságában gubbasztott. Miután meggyőződtem, hogy az őrök már sarkon fordultak, odaléptem a rácshoz, majd kezeimet rátéve közel léptem.
- Hans? - kérdeztem, hogy jó embernél járok-e.
- Mit akarsz? - mordult felém.
- Figyelj, értem, hogy szar a helyzet, de próbáld magad összeszedni. – mondtam neki szúrósan. - A segítségedre lenne szükségem. – intettem közben, hogy jöjjön közelebb, mert a többieknek a cellában nem volt köze a beszélgetéshez. Ha nem akaródzott jönni, hozzátettem. - A kuzinod küldött. – az imént említettre hangos, jóízű nevetés tört fel belőle.
- Nos legalább őt nem kapták el ezek szerint... De mint láthatod, innen bentről korlátozottak a lehetőségeim.
- Hans, nevekre lenne szükségem. Kik vannak, akik még kint a pályán? - léptem közelebb, már-már suttogtam. - Örülnék, ha felvilágosítanál az itteni helyzetről.
- A mi csapatunk, annyi, amennyit itt látsz. – mutatott kettő cellatársára
- Valaki köpött. Ellenben a konkurencia meglepően kevés. Piti tolvajok, akik basáskodni próbálnak... Az Árnyléptűek óta senki sem tudta megszilárdítani a helyét, reméltük, hogy majd mi, és ez lett az eredménye. Ritka, hogy az őrség veszélyesebb a konkurenciánál. – Kezdte el felvázolni a helyzetet, azonban aligha akartam hinni neki. Mindig van valaki aki ügyködik ilyenekben, és az igazi nagykutyák azok, akikről senki nem tud semmit sem, és emiatt nem is igazán kerülnek rács mögé.
- Van bármi ötleted, hogy ki volt a patkány? – tettem fel a kérdést.
- Egyet találtunk... Már a halakkal alszik a nordenflussban, ellenben azt mondta tudták hol keressenek minket. – röhögött fel, amire az egyik cellatársa kiköpött a rácsok mögül.
- Az a mocskos pap túlélhette. Az köpött be minket. – mondta rossz szájízzel.
- Hülye vagy te. Betörtem a fejét, és bedobtuk a csatornába ráadásul megivott egy csomó álmot, bűzlött tőle. nem élhette túl. Belső ember volt, és remélhetőleg már halott.
- Pap? – néztem végig rajtuk – Kicsoda? – azonban erre csak a vállukat vonták.
- Nem tudjuk. Volt egy szaglászott, visszaküldtük a templomba, aztán utána küldtek még vagy hármat. De nem kérdeztük nevüket, de az utolsónak magam törtem be a fejét, csak ez a csótány itt... – rúgott bele a társába - Nem hisz nekem. De nem is ez számít. Mit akar a kuzinom itt, és mit akarsz te?
- Eichenshieldnek vége... ahogyan az álomnak is. – böktem röviden, mert nem akartam semmit sem az orrára kötni. Egy halott ember bármit képes elmondani, hogy visszakapja az életét
- Ki az, akiben meglehet errefele bízni? Vagy már tényleg mindenki rács mögött van?
- Itt? Bízni? Senkiben kölyök, hát nem tanultad még meg? Se abban, aki rács mögött van, se abban, aki odakint. Ha szövetségeseket válogatsz, akkor is mindig számítanod kell arra, hogy hátba döfnek, ha valaki több váltót ajánl. –
- De... sajnos de. - böktem oda letargikusan. - Mielőtt elmennék, most ki áll a helyzetek élén? Vagy jelenleg teljesen nulla minden?
- Nem nulla egészen... De kaotikus. Vannak kis bandák, próbálnak alakulni, de egyik sem tartott pár hónapnál tovább. Vörös patkányok, A sötét lepel, a sarki gyémántok... Mégis ki a faszom talál ki ilyen neveket? – röhögtek fel ismét.
– Az árnyléptűek egyik régi tisztje a húgom törzsvendége... - szólalt meg a szőke. - A bordély ahol dolgozik egy csatatér egy ideje, és dugni mindenki szeret. Kezdd a kurvákkal kölyök. a legjobb kapcsolat, ami az alvilághoz csak lehet. Ennek a barátnője, annak a testvére a másiknak a kuncsaftja. Nincs jobb háló. Persze semmi nincs ingyen. – Magyarázta a srác. Végre valami használhatót is hallottam, ha már idetoltam a képem erre a helyre.
Aprókat biccentgettem miközben magyarázott.
- A nevekre visszatérve, nekem mondod? Nálunk az összes banda neve ilyen "veréb" meg "kígyó" volt – röhögtem együtt velük .- Mondjuk, lehet azért, mert hasonlítottak a tagok ezekre, pláne az előbbinél. - nevettem jóízűen. - Na de mindegy is, köszönöm a tanácsokat. Hogy hívják a húgodat? – néztem a szőkére.
- Laetitia - mondja miközben halvány mosoly jelenik meg a szája sarkában. - Megmondanád neki, hogy sajnálom? Hogy nem tudtam megvédeni... A Csintalan csipkében dolgozik...
- Ez is milyen név?! – röhögött fel Hans ismét, miközben én lesütött szemmel bólogattam a szőke srácnak kérése hallatán
- Fiú! Megmondtad amit akartál? – lépett hozzám a bajszos őr.
Röhögésemet visszafojtottam, amikor megláttam az őrt közeledni. - Igen, uram. - biccentettem neki kurtán.
– Nos, Hans... Akkor ég veled. – köszöntem el tőle. Nem volt szokatlan olyan emberekkel beszélni, akikről biztosan tudom, hogy óráik, napjaik vannak halálukig, de ez most úgy még is furcsa volt. Miután kiértem a siralomházból, s újra szabadon fellélegezhettem anélkül, hogy marná az orrjárataim az emberek bűze, meg is indultam a „Csintalan csipke” nevet viselő bordélyház felé. Akármit is mondott André, hogy ne kurvázzam el az adott váltót… hát… remélem, elég megfelelőnek fogja látni az indíttatásom.[/color][/color][/color]