CIRKUSZ ÉS KENYÉR
Markus von Feldas, akolitus vs Gregor "Gyáva" Maleth, arkán mágus
- Markus. Szórakozni vágyom. - mondja nekem fennhangon Katarine. Körülöttünk az évek alatt hozzánk csapódott alattvalók: halálpap tanoncok, számkivetettek, enyhén elmeháborodottak - a mi fajtánk. Vérszomjasak, könyörtelenek, érdeklények. Előttük fent kell tartani a status que-t, ha nem félniük akkor is tisztelniük kell. És mivel mással lehetne legjobban kielégíteni eme keselyűk hordáját mint vérrel és belekkel?
- Igenis Királynőm. - válaszolom kimérten. Az embereket - vagy más, antropomorf fajtazatokat - mindig is az elvárásaik éltették. Ha ezt megkapják, onnantól elhisznek mindent, hiszen, a világ úgy működik ahogy az kell. És egy halálúrnő szolgája milyen lenne más, mint vérszomjas és hideg, mint a sír?
Apró uradalmunk kicsiny arénája az egyik rejtély, amit ideköltözésünk óta nem tudok megfejteni. Amióta az elhagyatott villát és környékén az otthonunknak hívhatjuk, sok mindenre fény derült, de hogy egy földbe vájt, kövekkel burkolt kör alakú tér mire szolgálhatott? Könnyen átalakítottuk, csak a benne gyökeret vert fura növényeket kellett kiirtani és homokkal felszórni a talajt. A vért így is jól felszívja.
Se nekem, se a Királynőmnek nincs ehhez kedve, ezért szeretnék gyorsan túl esni az egészen. Talán egy kicsit megmozgathatom legalább a már rozsdáló tagjaimat, és az a vérszomjas társaság is kielégülhet egy jó időre. Valami nagy és erős mágust ígérnek nekem. Nem lesz könnyű párharc ez esetben - ha nem sikerül megközelítenem, lehet, hogy én húzom a rövidebbet.
Bevonszolják a szerencsétlent a harctérre. Keze-lába megkötözve, és egyszerűen csak odahányják elém a porba. A tömeg előre ujjong. Ezek a halálmadarak imádják a fájdalom és a szenvedés minden formáját. A saját embereimtől fordul fel a gyomrom - de el kell őket viselnem. Az összeset. Itt biztonságban vagyunk Katarine-nal, és jelenleg ez a legfontosabb.
A fogolyőr rám emeli halott tekintetét. Én csak egy egyszerű biccentéssel jelzem neki, hogy mitévő legyen, de ez is csak színjáték. Nem az én hatalmam alatt áll. De engedelmesnek látszva eloldozza a foglyot, és gyorsan eggyé válik az aréna porával.
Ahogy felkecmereg az ellenfelem, rögtön elönt az undor. Miféle kölyköt hoztam ezek elém? A gatyáján már most előre látszik szégyenének foltja. Ellene harcolni nem lesz még csak dicsőséges sem. Szegény fiú. Bárcsak elengedhetném.
- Mi?! Mit keresek én itt? Óh, mamám! Nem akarok meghalni! Légyszives, kedves idegen, ne bánts engem! - szipogja hangosan. Könnyei áradatát csupán pillanatok választják el megindulásuktól, varázsbotjára támaszkodva lassan táncot lejtenek közbe remegő térdei.
- Szánalmas. - szúrom oda neki röviden, de elég hangosan, hogy mindenki hallhassa. Tényleg szánom. De szavaimba több gyűlöletet pumpáltam, mint talán még a színjáték is igényelte volna. Úgy gyűlölöm ezt. Lassú léptekkel indulok meg felé.
- Szedd össze magad. Mesterem szórakozni kíván és nem hagyom, hogy elvedd a jókedvét! - dörgetem neki oda drámaian, legalább kissé legyen tisztában a helyzettel. Talán még összeszedi magát. Talán nem kell felkoncolnom. Előhúzom a kardomat. Kígyózó hangot hallat ahogy kihúzom hüvelyéből. Talán képes megvédeni magát. Talán ő is csak játssza az eszét.
- Szórakozás? Én nem akarok senkit se szórakoztatni! Én csak élni szeretnék! Minek ez a kard? Bántani akarsz engem?Okos fiú... Kezdek kételkedni abban, hogy ő egyáltalán mágus. Mégis, valamifajta erő rezonál belőle. Nem értem én ezt.
- Egyezzünk meg, jó? Én mutatok pár bűvészmutatványt, Ti meg hagytok engem békével távozni. - mentegetőzik a gyáva. Mitől fél ennyire? Mit félt ennyire? A szánalmas kis életét? Látott ő már igazi csatamezőt valaha? Tudja, mitől kéne egyáltalán félnie? A közönségnek nagyon nem tetszik amit lát. Nem csodálkozom.
- Bűvészmutatványok? Nem kellenek a trükkjeid. A véred kell. - mondom lassan, tőmondatokban. Már csak öt méter választ el tőle, leküzdve a távolsággal adódott kegyelem-lehetőséget. Hátranyúlok, leoldani pajzsomat. Ha ennek így kell lennie, akkor tényleg essünk túl rajta.
- Védd magad! - rontok rá, kocogós sebességgel.
- BASZKI! - sivít fel, amire a nézők hangos nevetésben törnek ki. Pont ők? Ezek a mocskok még tudják hogyan kell azt?
- A mamát akarom! Hagyjatok engem békén! - ordítja. Aztán valami megmoccan benne, a vizelettartalékain felül, és menekülőre fogja, de legalább hozzám vág valami aranyfényben izzó lövedékeket. Tartja a távolságot. Nem is olyan hülye minthogy mutatja magát. Magasra emelem pajzsomat. Ilyen ártatlan kis semmiségnek egyszerűen le kéne csúsznia és szikrákat verve tovaszállnia. Látványos lesz.
Kivéve persze ha akadály nélkül áthalad a pajzson és a vértemen, belemarva a vállamba és az oldalamba. Mi ez? Hogy lehet?! Miért fáj... ennyire? Nem éreztem ilyet már hosszú idők óta.
Felidegesít a dolog. Meggyorsított léptekkel haladok felé, kaszálva egyet nyugtatásképp. Még nem vesztem el a fejemet, nem. Csak a kard tompa részével fogom lecsapni, nagyon, NAGYON erősen.
Aztán történt valami, amit nem igazán tudnék megmagyarázni, biztos valamiféle mágia áldozata lettem. Úgy lassultam le, hogy közben nem. Mintha minden körülöttem gyorsult volna fel, de az meg elég valószerűtlennek hat, még az értetlenkedés pillanatában is. Ellenfelem sikolyai, amit nem a fájdalom hanem a félelme itatott át, hangosan visszhangot vetve az arénában. Vagy csak a fejemben?
Nem hagyhatom, hogy ez a mitugrász végig csak meneküljön előlem. Felemelt kezemmel intésemmel hívott át erre a síkra csak félig leledző szolgámat: csupán a felsőteste van meg, és rácsimpaszkodik az ellenfelemre, hátulról szorosan megölelve, olyannyira, hogy koponyafeje a másik arca mellé ér. Közben elindulok felé, nehézkesen. Ezért még kapni fog.
- Én nem tettem semmi rosszat! Miért bántotok? - sopánkodik tovább, gatyáján már ruhadísznek is nézhető ékességnyomát hagyott éktelenségének. Aztán hatalmas lökéshullám hagyja el ujjainak végét, szétrobbantva apró darabokra szolgálómat. Itt van benne az erő. Miért nem engedi szabadjára?
Még két olyan lövedéke küld felém, újabb éktelen nyomokat hagyva habtestemen - Katarine nem fog ennek örülni. Kezdi elönteni a fejemet a düh.
- Óh, hogy basszátok meg! - káromkodik rémülten.
- Gyere ide! - üvöltök rá indulatosan. Közben izmaimat túlfeszítem, felkészülve egy olyan embertelen rohamra, ami másokat talán tönkre tenne, de engem nem. Talán ezzel még a lassító-mágiáját is lerázhatom magam.
- MEGY A FRANC!- A Királynőmért! - dörgetem csatakiáltásom, amire a még komolyabb nézők üdvrialgva válaszolnak. Még velem a közönség.
- AZ ÉLETEMÉRT! - próbál válaszolni a szerencsétlenje, amire az a maradék féltucat embert is elvesztem és elkezdenek hangos velőtrázó nevetést hallatni. Ennyit róluk. A kis vakarcs...
A gyáva csak fut, menekül még ameddig tud, de nem sokáig - vállal belecsapódok, földre döntve a rohadékot. Egy pillanat alatt felveszem a zombiformámat, és közel hajolok hozzá, míg a földön szenved. Unom a sok sírást. Adok neki okot arra, hogy sírjon.
- Hiszel Istenben? - szegezem neki a kérdést. Az eredmény nem várat magára, amikor is maga alá piszkít a disznaja.
- Mondd csak, tudsz repülni? - teszi fel az ironikus kérdést, mielőtt elküld megreptetni a rohadék. Hátra zuhanok, és bár kiszalad belőlem a levegő és egy kicsit megütöm a hátam, javarészt sértetlenül megúszom; van haszna a zombiformának. Annak ellenére, hogy engem ér támadás, ő ordít fel, és ahogy feltápászkodom, meg is látom az okát. Legalábbis a lebénultnak látszó kar elég sokat elmond.
- Akkor játszunk nagyobban. - mormogom magam elé, és egy kézmozdulatra előidézem két jó barátomat. Szeretem azt hinni, hogy közük van rég elesett bajtársaimhoz. A nézősereg boldogan tombol. Imádják a halál minden formáját. Futva elindulunk ellenfelünk felé.
A mágus elkezdte magát leporolni, minden pityergés nélkül. Talán mutat végre valamit.
Én naiv. Elkezd megint hátrálni. A legjobb taktikai döntést választja magának újfent.
- Ne menekülj! Milyen férfi vagy te?! - üvöltöm rá, közben egyre csak közeledve. Nem is tudom mit hiszek, ezzel mit érhetek el, de hátha megmozdítok benne valamit a maradék büszkeségéből és idiótán a kardom elé veti magát.
- Egy rohadtul megijedt, gatyáját teleszart férfi! Cseszd meg, én nem akartam harcolni. Hát basszátok meg, minek kényszerítetek ilyenre? Milyen férfi vagy Te, hogy a nálad gyengébb és védtelenebb ellenfélt akarod kinyírni! keress valakit, aki a Te súlycsoportodban van! - nem, nem idióta, sőt, teljesen igaza van. Elfog megint a bűntudat. Én sem akarom ezt. De muszáj. Isten irgalmazzon majd a lelkemnek, mert más biztos nem fog.
- Nekem azt mondták erős ellenfelet kapok. De nézd meg magad. Valamit biztos összecseréltek. Hol van a nagy mágus, akit ígértek? - keresek kifogást, és próbálom felingerelni. Hol van a varázslók önbecsülése, felsőbbségérzete? Lassabban közeledünk felé, átváltva a harcot szópárbajjá.
- Nagy mágus? az biztos hogy nem én vagyok! Téged is átvertek, engem is átvertek. Hagyjuk az egészet a fenébe. A sok hülye odafent keres valami nagy mágust. Hajlandó vagyok fizetni is! - hátrál, hátrál a végtelenségig, majd kifut a helyből. Lassan sarokba szorítom. Talán kitudok belőle kényszeríteni valami látványosságot. A haragom könnyen elillan szerencsétlenkedése nyomán, de mindig és mindig újra kihergeli belőlem. Megpróbálom kontrollálni magam.
- Untatod a királynőmet. De te vagy a legerősebb itt, talán nálam is. Érzi. Miért nézel le? MIÉRT NEM MUTATOD MEG A HATALMADAT, MÁGUS?!- Hatalmam? Nincs nekem hatalmam! Pár arkán lövedéket ellövök, meg hátra váglak tíz méterre. Ennyi az összes tudományom!- Nem hiszek neked. Akkor nem lennél itt. MUTASD MEG A HATALMAD, VAGY MUTASD A VÉRED! - kezdem érezni a tömeg elégedetlenkedését, a színjátékom ellenére is, és ráuszítom a zombikat.
- Muszáj? - kérdi gyermeki kétségbeeséssel. Igen kölyök, muszáj lesz. Sajnálom. Talán egy kis időt csak nyerhetek neked.
- Ha nem mutatsz semmit, akkor majd mutatok én! - üvöltöm, elkezdve az augmentációmat felépítésemet magamra. Legyen látványos. Legyen nagy. Legyen rémisztő. Ez kell ezeknek a keselyűknek. Fehér és vörös, csont és vér.
- Megmutassam a hatalmam? Tényleg! Most mutattam meg! Háh, erre nem számítottál mi? Igazából én se... szánalmas vagyok. - mondja lehangolóan, és ellő pár lövedéket, inkább csak felhúzva engem. A közönség megint nevetésben tör ki. Mi ez? Miért nevetnek? Ez nem normális! Megint feldühödöm.
Az állványzat készen van, a csont kezekbe csontbárdot idézek, a zombijaim kis körbe zárják lassan a szerencsétlent. Elindulok felé. Most már befejezem.
Aztán csak összeszedi magát az az átkozott. Olyan erős és vakító sugarat lő felém, amibe társaim elporladnak, és meg újfent hátraesek, és össze-vissza égeti a testem elejét. Én. Kinyírom. Nem érdekel, kinyírom.
Összeszedem magam, és bár tört testtettel de töretlen akarattal, de elindulok felé, olyan gyorsan amennyire telik tőlem. Nem használok semmifajta mágiát hozzá, nem tudok addig gondolkodni. Csak ő lebeg előttem, és a kettébe szelt torzója.
Kezd a világ kifordulni magából. Mosolyog. Egész végéig játszotta az eszét a kis görcs? Csak a bolondját járatta velem? Ezért megfizet.
Kár, hogy mielőtt még elérném hirtelen eltűnik előlem. Alig fogom fel a tényt, hogy a prédám kisiklott a kezeim közül, és bár próbálok megállni, végül az aréna falában állok meg.
-Azt a mocskos... - kezdem, fejem hasogat az ütközéstől.
-Ezért még kapsz, köcsög. - fordulok meg, és miután mögöttem megtalálom, egy csontöklöt idézek meg, hogy azzal szétzúzzam a fejét.
De ez se válik be. Besül. Tanítvány korom óta nem fordult elő, hogy egy varázslat nem nyert alakot. Felnézek rá. Az a önelégült mosoly. Honnan a seggemből ráncigálta elő?
- He? Mi? Azt a mocskos... ebből már elég legyen! - üvöltözök, teljesen elvesztve a fejemet. Egy újabb csontvázkezdeményt idézek meg, amit a nyakába ugrasztok, és elindulok feléje. Véres lesz. És beles. És örülni fognak. Mert kell, hogy értelme legyen ennek a megaláztatásnak.
A botjával csapkodja szerencsétlen szolgám fejét, majd azzal a fehér-arany lövedékével lerobbantja magáról. A közönség elpárolt már rég tőlem. Nevetnek. Neki szurkolnak. Emberien viselkednek. MI FOLYIK ITT?
- Figyelj! Ha ezt most abba hagyod, akkor nem nagyon véresen foglak lefejezni. Mit szólsz? - próbálok cselhez folyamodni egy józanabb pillanatomban, pedig meg se fordul a fejemben a dolog, hogy ne véreztessem ki, mint egy disznót. Újabb lövedékeket ereszt útjára. Belemarnak a sebeimbe. Én, KINYÍROM.
- BASZD MEG, azt szólom hozzá! Nem akarom elveszíteni a fejemet!Megint bezár egy olyan térgörbítős-izébe, amit említett. Nem hagyja magát. Valahol, legmélyén, élvezem. De a felszínen csak a vérszomj mozog.
- ÉS ez hogy tetszik? Most szórakozik a közönséged, te mocskos dög?! - ordít rám. Megölöm. Könyörtelenül. De a lelkemet valami mégis szorongatja.
- Nem úgy ahogy én szeretném! - ordítok vissza rá. Az egész közönség röhög és fuldoklik tőle, nehéz megmondani hogy kin.
- Tönkretetted a cirkuszomat! - haladok felé, egyre lassabb de töretlenül. Elrontott mindent. Nevetségessé tette az egészet. Untatja a Királynőt. Lakolnia kell.
A háta mögé idézek most egy csontöklit, ami a gerincén keresztül csapja meg a gerinctelent. Ahogy elém, a földre hull, elégedettséget érzek. És szenved. Megérdemli.
- KURVA PICSA! - mondja utolsó szavait, mielőtt átsegítem a túlvilágra. Kardom lecsap. És lepattan valami pajzsról. Fogam csikorgatom. Egy aranykupola veszi körbe a dögöt, de kardom nyomán megrepedt.
- Ez meg mi már megint? - förmedek rá.
- Ezzel késlelteted a halálod?! - kezdem el csapkodni.
A pajzs pár csapás alatt szilánkosra törik, de közben a kölyök a hátára fordul. A patkány az utolsó pillanatig küzd az életéért. Ezt tisztelem benne. De nem marad majd semmi tisztelni való a beleiből kifordított testéből.
- Egy életem, egy halálom. - mondja, mint valami imát, és a kezében láthatóan valami mágiát formáz, de én vagyok a gyorsabb. Én győzök.
Aztán a törvények értelmüket vesztették. A gravitáció leállt, a manafolyamok elapadtak, a hangok elhaltak, a haragom elillant.
- ELÉG! - hallom Katarine kiáltását utána. Vagy előtte? Közbe?
Miért állította le a harcot? Elegánsan és kecsesen lépdel ki a csatamezőre, mint egy hollófekete őzgida; igazán fenséges képet mutat, ahogy mindig.
- Állj fel Gregor. Most már minden rendben lesz. - hajol le az ellenfelemhez. Gregornak hívják, mi? A srác jobban bámul rá mint ahogy az illendő lenne, de most vannak fontosabb megvitandó kérdések is.
- Na de...- Nyugalom, Markus. Kiszórakoztam már magam. Látnod kellett volna magad ahogy elveszted a fejedet - mosolyog kedvesen kedvesem. Nem osztott nekem lapot. Tipikus.
- Ha kívánod, most már elmehetsz.- Akkor, ennyi? Szabadon távozhatok? Nem lesz semmi hátba szúrás, Markus nem támad rám hátulról? - hitetlenkedik továbbra a srác, közben felkecmergett a földről.
- Igen, igen, igen és ajánlom neki. Ez a kiadós nevetés - törli le a szemében ottmaradt cseppeket -
sokkal inkább feltöltött mintha még több vért kellett volna látnom.- Hát de...- Markus, kérlek. Tudom hogy errefelé nem megoldható humoristát tartani, de tényleg kitalálhatnál valamit. - bár más rajtunk kívül senki se hallja, néha túl könnyen megfeledkezik róla, mit tehet meg és mit nem. Nem mutathatjuk gyengének magunkat.
- Hmmf - dörmögök magamban, de tudom hogy itt nem nyerhetek. Ránézek a kis nyeszlettre, és úgy érzem, itt az ideje némi revansot venni. Felveszem a ghoul formám - fejem egy hétköznapi csontvázfejjel lesz kinézetre egyenlő hatására, és mély, dübörgős, túlvilági hangon szólok hozzá:
- Kotródj!Az az arc. Az az egy arc, az kárpótolt mindenért.
- A MAMÁMAT AKAROM! - fogta menekülőre, és vak varázslatokkal és érthetetlen, artikulálatlan ordításokkal együtt hagyva el az arénát - aminek ajtaja közben kinyílt - és a birtokot. Nem tudom mit fog kezdeni magával, egyedül, az Árny-szigeteken.
Ahogy azok ketten nézik a menekülő varázslót, még csevegnek egyet:
- Gyakrabban kéne kijárnunk az emberek közé. Kezdd az agyadra menni ez a sok hulla.- Nem hagyhatod itt az embereidet, Királynőm.- A Féreg nevére, Markus, legalább amíg kettesben vagyunk hívj Katarine-nek.- Jól van Kate, jól van. Talán tényleg ránk férne. De most mondd meg, nem volt élvezetes a kis shownk?- Túl gonosz voltál vele.- Őszintén... annyira nem játszottam meg magam.- Chh... tudnám honnan van benned az a sok agresszió... - indul el a Királynő vissza a posztjára.
- Vajon honnan... - dörmögöm az orrom alatt.
- Mit mondtál?- Őőő... Éljen soká a Királynő! - ordítom, amire követ az egész nézősereg is.
~ Semmit drágám, semmit...Ahogy megfordulok, és végig nézek a nevető, vidám gyilkosok seregén, magamba nézek, és igazat adok magamnak.
Az embereket csak az elvárásaik éltetik.