Vannak esték, igaz nem sűrűn, amikor igazán, kőkeményen felöntök a garatra. Nem mondom, igazán jól bírom a piát, ha többiekhez viszonyítok legalábbis. Vagy az is lehet, hogy csak ők bírják kevéssé. Nekem mindegy. Szóval nem sűrűn csinálok ilyet, nem lévén hozzá társaságom. Most valami érdekes módon mégis sikerült összehozni. Nem mondom, hogy véletlen, mert nem hiszek a véletlenekben. Nos, sajnálatos módon, ebben messzemenőkig igazam is van. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az állapot, amiben ébredtem, ezen az amúgy csodálatos reggelen. Szerintem még csak a hálószoba sem stimmel, ahová emlékeim szerint betértem aludni, de bár ez lenne a legnagyobb problémám. Még csak nem is az a legégetőbb, hogy egy meztelen nő fekszik mellettem, holott! Holott határozottan biztos vagyok benne, hogy annak ellenére, hogy lerugdostam néhányat magamról, végül mégis csak férfival háltam. Ahogy a helyzet kinéz, talán ez volt az utolsó alkalom. Most, hogy eme dolgokat szépen sorjában végigvettem, rátérhetek a lényegi pontra, aholis illenék nekem legalábbis minimum sikoltozós pánikba esnem. Tehát lássuk is.
Még az ébredezés stádiumában vagyok elhelyezkedve, még csak a szemem sem nyitottam ki, ám máris érzem, hogy valami nem jó. Oké, voltam már másnapos, de az valahogy másmilyen. Először is, öl tájékon megmagyarázhatatlan észleleteim vannak. Ugyanez a helyzet a hátamon. Nem mondom, hogy kényelmetlen, de határozottan szokatlan érzés a fekvés. S ha ez nem lenne elég, azon a tájékon is vannak érzékleteim, amiket nem tudok hova tenni. Ekkor jön emlékeim gyors számbavétele, környezetem felmérése, és ami eddig váratott magára: az ildomos pánik. Nos hát ezen érzület uralkodtában veszem szemügyre azon karmos alkalmatosságokat, melyeket eddig a kezeimnek nevezhettem, s ha már itt tartunk, végigtapogatom az arcomat, s kezeim (?) szarvakba ütköznek, ujjaim közé vörös tincsek hullnak. Most érkezett el az idő, amikor szeretnék teli torokból sikítani. S bármily furcsa is, de azt hiszem ez az első ilyen alkalom. De várjunk csak, még nincs vége. Határozottan hiányzik a mellkasomról valami, aminek ottlétét igencsak megszoktam már, s ez a hiány felettébb gyanús. Félve lesek be a takaró alá, és néma sikolyra nyílik a szám, pedig nem vagyok ám prűd leány… khm… legény? Sürgős igényt érzek arra, hogy elrúgjam magam az eszméletemtől, de még előtte még sürgetőbb hiúságom sikoltása, hogy: Tükröt ide, de iziben!
- Tükörkép:
Sietősen igyekszem eleget tenni eme felhívásnak, de újabb kellemetlen ténnyel találom szembe magam. Amilyen gyorsan talpra ugrom, olyan hamar esem pofára. Ennek több oka is van, kezdetnek számolgathatnám a karmaimon, amik ujjak helyett vannak a kezemen. Egy: az egyensúlyom nem létező fogalom, mivel a furcsa érzés a hátamon, egy egész pár szárnynak köszönhető, s ez többletsúlyt jelent. Ezeknek észrevétele nem volt nehéz, mert valamiféle ösztönös reflexnek köszönhetően kinyíltak, s most beterítik a szobát. Kettő: miután sikerült az ölésig tornáznom magam, két szép szememmel tökéletesen láthatom, hogy végtagjaim merőben hosszabbak a megszokottnál. Végül négykézláb sikerül eljutnom a tükörig, ami megint csak valamilyen rejtélyes módon van a szobában. Még rejtélyesebb, hogy hálótársam nem ébredt fel a ricsajra, amit csapok. Szóval, némi harc árán eljutok a tükörig. Amennyire vártam a találkozást, legalább annyira rettegtem is tőle. Hát jogosan. Nem a megszokott vöröslő szemek, havasra sápadt bőr, és kékesfekete fürtök köszönnek vissza a tükörben. Nem self. Határozottan démoni külsőt kaptam, ezt még egy vak sem tudná félrenézni. Az egyetlen aminek örülhetek, hogy egészen jóképű testet kaptam. Szememnek fehérje nincs, van helyette feketéje, s abban színe annak sárga, benne vadállatiasan álló szembogár. Szemeim alatt fekete keret, mint valamiféle kontúr húzódik, s fehér arcom két oldalán is valami érdekes, domború minta található. Egyedül füleim hegyessége maradt meg. Sörényem égő vörös, s szarvam is van, két pár is, különfélék. Szárnyaim denevérszárnyak. Egyedül a farkat úsztam meg, azt nem kaptam. De mivel vígan lesír rólam démonságom, nem igazán tudok beolvadni a tömegbe, ez még problémát jelenthet. Kínomban gyorsan összegyűjtöm az összes férfiruhát, s szenvedve ugyan, de magamra öltöm őket. Na most jön a feketeleves. Fel kéne állni, és meg kéne kísérelni a két lábon való távozást. Komikumba illő a szenvedésem. Ha nem én lennék a szenvedő alany, minden bizonnyal jót vidulnék magamon. Nagy igyekezettel megpróbálok halkan távozni, egészen tűrhetően sikerül. A hölgy vagy kiváló alvó, vagy halott. Remélem az előbbi. Egy kevés szerencsét tudhatok magaménak, mivel alig vannak ebben a fogadó félében, így szinte feltűnés nélkül sikerül kibotladoznom.
Minden lépés egy harc. Túl hosszúak a lábaim, a karjaimról nem is beszélve. Emiatt lassabbak is. Én pedig nem érzem őket rendesen. Ebben az állapotban olyan védtelen vagyok, mint egy csecsemő. Tud ez a test egyáltalán harcolni, vagy mágiát? Tud esetleg repülni? Nos, lehet, hogy tud, de én nem tudok, ez elég kellemetlen, de akkor feltűnés mentesen kéne közlekedni, és el kéne kerülni mindenféle bajt, ami pedig félő, hogy magától is megtalál. S felmerül a kérdés: oké, és most hogyan tovább? Mi egyáltalán a cél? Hát cél, az éppenséggel akad: VALAKI ADJA VISSZA A TESTEM! Csodás. De mégis kihez fordulhatnék? Gerard? Tartok tőle, el sem hinné, hogy igazat mondok. Arról nem beszélve, hogy nem is igazán bízok benne eléggé, hogy segítséget kérjek tőle. Éppen csak szőrmentén ismerem. Oké, ez az ötlet kuka. Rossz lesz a megközelítés. Ki az, akiben megbízom? Aki talán még hinne is nekem? Aki akkor is megpróbálna segíteni, ha nem kérem? Ilyen lény csak egyetlen létezik ezen a világon. Ösztönösen nyúlok, hogy megdörzsöljem a bal vállam közelében, a kulcscsontom alatti területet. Vajon a jelem ott van még? Vagy a testemmel az is elveszett? Hát, amint odaérek, ez ki fog derülni.
Utam úttalan utakon, és erdőkön visz keresztül. Igyekszem minden teremtett lelket elkerülni. Ami nem nehéz, mert a csörtetés amit csinálok, még egy medvét is elijesztene. Nem hogy olyan puhán és csöndesen nem tudok járni, de gyakorlatilag újra meg kell tanulnom járni. Ebben nincs segítségemre a megszokhatatlan szárnyak véletlenszerű mozgása. A súlyáról nem is beszélve. Mondjuk amíg csukva vannak, egészen elviselhető. Olyan, mintha egy különösen nehéz és nagy málhát kéne cipelnem a hátamon, de nem halálos, ahhoz egész hamar hozzá tudtam szokni. Na de amikor kinyílnak, főleg hátra, akkor vége a mesének, én pedig hanyatt vágódom. Az sem segít a járásban, hogy most másképp, és más szögből látom a dolgokat. Nem veszek észre dolgokat, amiket máskor meglátnék. Úgy bukdácsolok, mint egy gyermek, aki csak az imént heverte ki a karon ülő kort. Bukdácsolok, és botladozom, már nekem van elegem belőle. A vadászatot nekiindulásból el is felejthetem, bár furcsa módon nem igazán érzem magam éhesnek, inkább csak a megszokás sugallja, hogy ennem kéne. Aztán a folytonos lefelé figyelés hatására, állandóan mindenféle balesetnek teszem ki magam. Mert például elhiszem én, hogy ebből a magasságból jobban lehet látni, de hogy mindenbe beverem a fejem, a kisebb ágakba beleakadnak az agancsszerű szarvaim, és nem mellesleg az összes létező pók szeret a fejmagasságomban hálót szőni. Így utam során rendszeresnek mondhatóak az esések, botlások, kalimpálások, és olyankor rendszerint a szárnyaim is mozdulnak. A végeredmény: nem csak koszos, de szakadt, és összevert állapotokat is mutatok. Fájnak a szárnyaim, a karjaim, a fejem, meg úgy mindenem. Nem hiszem, hogy van még olyan részem, amit nem vertem le. S ez az ügyetlenség sokkal jobban idegesít, minthogy bármilyen másik érzelmet váltson ki belőlem. Arról nem beszélve, hogy úgy érzem, legalább kétszer annyi időmbe telt az út, mint normálisan. Pedig most elvileg nagyobbakat tudok lépni.
Amikor végre valahára Eichenschield közelébe érek, belelkesedem, majd ez gyorsan el is múlik. Megtorpanok, és kínlódva nézem a városkaput. Nem sok jóra számíthatok, hogyha ide most így fényes nappal beteszem a lábamat. Sokan nem szeretik a démonokat, a végén még minden ok nélkül nekem esnek. Mivoltom le sem tagadhatom, fölösleges is lenne próbálkozni. Egyetlen választásom marad, megvárni a sötétedést, és akkor belopózni, amikor már senki nem kap frászt tőlem. Remélhetőleg. Így teszek hát, s elindulok a városon kívül, hogy minél rövidebb utat kelljen megtennem Yrsil házáig. A városba beérve, már érzem is az enyhe bizsergést, amitől menten meg is nyugszom.
Szeretném azt hinni, hogy surranok, amikor leszáll az este, de tudom, hogy csekély sikerem csupán annyi, hogy többé-kevésbé képes vagyok két lábon haladni. Halkan... vagy reményeim szerint halkan megyek be a már ismerős ajtón. Az ember azt gondolná, hogy ennyi idő alatt valamennyire hozzászoktam már a kiálló részeimhez, de nem. Ahogy csukom be az ajtót, rögtön leverek mindent, ami leverhető. Ez persze zajjal jár, én meg suttogva szitkozódom. Kis híján felkötöm magam a térelválasztó függönyre, de végül csak kiszabadulok, és ezzel a lendülettel pofára is esem. Tökéletes kilátás nyílik rám a szobából, ahol egy kanapén ül Mika, és... egy Nefilim?! Valamiféle sikoltásszerű, rémült nyekkenés hagyja el a torkom a látványra. Na most aztán tutira meghalok! Tessék, hiába vergődtem el idáig, most végem lesz mindjárt. Kevés híján az eszméletem is eldobom magamtól, mert ez már sok az idegeimnek. S persze ennyi nem elég a jóból, mostanra azt is sikerül felfognom hogy rosszul vagyok, bár ennek perpillanat elég sok magyarázata lehet. Az egyik, az előttem lévő szörnyeteg!
- Apa valami izé van a szobában! - Hogy mi? – fordul hirtelen felém az isteni lény, s kinyújtott szárnyaival ő is lever mindent, amit csak lehet. S holott ennek legalább gyanúsnak kellene lennie, de mivel én Halál őméltóságával barátkozom, ez nem tűnik fel. -
Ki a fene vagy te!? – Kiált rám, miközben én vergődöm, mint egy partra vetett hal. A félelmetes lény egy borosüveget fog rám. Ez valamiért olyan nosztalgikus érzés, bár nem tudok ebben elmélyedni a félelem miatt. A fészkes fene vinné el ezt a lehetetlen méretű testet, még megvédeni sem tudom magam. Egy kevés kínlódás után sikerül térdre kínlódnom magam, hogy utána a meg nem szokott többletsúlytól seggre is üljek.
- Nem vagyok én senki sem, főleg olyan nem, akit te bántani akarnál! - hadarom, miközben sűrűn csúszom vissza az előszoba irányába, természetesen hátazva. Ugyan a kulcscsontom alatt elhelyezkedő jel bizsereg, mint a rosseb, de az már nem jut eszembe, hogy fénylik is. Szárnyaimmal ösztönösen próbálom takarni magam, mint amikor a kezét emeli maga elé az ember. Elég hülyén nézhetek ki, azt meg kell hagyni.
- Mika, hozd a serpenyőmet. – na ennek a mondatnak szintén gyanúsnak kellene lennie, de nem, én csak megijedek tőle. Hozzáteszem elég ijesztő egy nefilim, amikor szárnyait kiterjesztve egymaga sorfalat áll, s hiába van elég messze, fölém tornyosul.
- Hozom apa...anya. – itt már azért kezdem kapisgálni, de nem, ennyire nem működik még az agyam.
- Betörtél a házamba. Leszakítottad a függönyömet. – Azért ez már tényleg gyanús. Mindehhez társul egy szigor, védelmező és kérlelhetetlen nézés -
Vagy elmondod ki vagy, és mit akarsz, vagy eltakarodsz, mielőtt hívom a városőröket.Ezen nincs mit szépíteni, beszartam a szárnyas női lénytől. Miközben kétségbeesetten próbáltam menekülni, szöget ütöttek a fejemben az elhangzott szavak. Pont annyira, hogy kilessek a méretes bőrlebernyegek mögül, amiket én húztam magam elé. Most mégis, mint valami idióta, manuálisan húztam őket lejjebb, hogy kilássak mögülük. Ekkor tűnik fel a lény támadó kezén virító szimbólum. Megkönnyebbülök, fel is sóhajtok az érzéstől. Akkor mégsem fogok meghalni. Talán. Támadóm ugyanis elég dühösnek tűnik, és az ő szemszögéből elég jogosan. Ekkor fény gyúlik agyamban, s még mielőtt lecsapna, megint elbújok a szárnyaim mögött, és kétségbeesetten felkiáltok, hátha van értelme.
- Eda vagyok Yrsil, ne bánts!- Persze, ezt a bort meg Jézus töltötte nekem Kánaánban - válaszol a nefilim, egy cseppet sem hiszékenyen, bár a dolog kissé elgondolkodtatóba ejtetné. Közben Mika futott ki a konyhából, és átnyújtotta a serpenyőt a nefilim szárnya felett. Elcseréli a borospalackra, majd némileg magabiztosabban lép előre. -
Mutasd a vállad. Ha netán valamit is tettél Edával, a jóságos Atyára esküszöm, azt fogod kívánni, hogy bár meg se születtél volna!Most fogok agyvérzést kapni! De most komolyan. Egy majd két méteres nefilim nő testében, az én drága rókám elképzelhetetlennek tartja, hogy én is hasonlóképpen jártam. Hát ez a gondolat felbőszített annyira, hogy felelőtlenül hirtelen mozdulatokat tegyek, így - magam sem tudom hogyan - hátracsaptam a szárnyaim, és hirtelen felálltam. Ennek következményei voltak. Az egyik, hogy majdnem hanyatt estem, de csak majdnem. A másik, hogy legnagyobb meglepetésemre szinte teljesen egy magasságba került a szemem Yrsilével. Persze ebben a helyzetben eléggé jól láthatóvá vált a szívemnek kedves tetoválás, de nem ezzel a részlettel voltam elfoglalva.
- Most komolyan azt mered állítani, hogy nem hiszel nekem?! Ebben a testben?! - mutatok rá, teljesen kiakadva, számon kérőn.
- Hé hé, fogalmam sem volt hogy mások is járhattak így. - emeli fel a kezét a nefilim, megpördítve az ujjai között a serpenyőt. -
A fenébe is, majdnem szívrohamot kaptam tőled.- Te kaptál szívrohamot? Mit szóljak én? Ebben a bárgyú testben még csak megvédeni sem tudom magam. - mondom elkeseredetten. -
Még mozogni sem tudok vele rendesen - huppanok vissza a földre, mert onnan már nem eshetek nagyot.
- Eda, ez tényleg te vagy? - kérdezi Mika, miközben áthajol anyja szárnyai alatt, előrelépve megközelíti a démont -
Mi történt veled? - Hát látod drágám, azt én is nagyon szeretném tudni. - sóhajtok fel Mika kérdésére. -
A tegnap estéről inkább ne beszéljünk, de abban biztos vagyok, hogy a saját testemben feküdtem le, aztán reggel ebben ébredtem. - próbálgatom a szárnyaim mozgását. Hát elég darabos. -
Mit gondoltok, ez a fizimiska hogy bírja az italt? Azt hiszem szükségem lenne egy pohárkával.A nefilim csupán ledől a kanapéra és letörli homlokát. A mellkasánál az ujjával megemelte a ruháját, és megszemlélte a két dinnyéjét. Úgy tűnt számára, hogy Isten angyalai mind full extrás testet kapnak.
- Bár az engem is meglep, hogy nem csak én vagyok ilyen szerencsétlen. - huncut módon nézek rá -
Te mit ittál az este?- Apa...izé, anya is ezt mondta. - válaszolta Mika -
De miért isztok ennyit? - Kincsem, mondtam hogy csak egy baráti sör volt. - mentegetőzött a nefilim és széttárta a szárnyát -
Egy...egynéhány sör. - Persze, ismerem a társaságodat. Egy sör nem sör... - fintorgott Mika a nefilimre, majd kezet nyújtott Edának. -
Gyere, segítek. - Innentől mihez akarsz kezdeni, drágaság? - szegezte neki a kérdést Sil.
Elfogadom a segítő kezet és felállok.
- Egy sör nem sör mi? - nevetek -
ezt én is megkaptam tegnap. Hát, hogy őszinte legyek, fogalmam sincs. Azért jöttem ide, hogy te hátha tudsz valakit, aki visszacsinálna. Ha reménytelen, akkor megtanulok ebben a testben élni. - vonogatom a vállamat. Az incubus vonzereje sokkal elviselhetőbb volt, mint ez az átkos émelygés. Mostantól mindig ezt fogom érezni a közelében? Ez elég nagy pech.
- Amúgy nem rossz test ez, egész tetszetős. Egy háborúdémonhoz képest. És szerencsémre, még a nemi szervei is megvannak, úgyhogy nem jártam olyan rosszul. A feje sem rusnya. Oké, a szarvakat, meg ezt a vörös sörényt is meg kell szokni, meg főleg a szárnyakat. De talán el tudnám viselni. És te? Mit tervezel ezzel a testtel? Vannak még csábítási ingereid? - mosolygok rá, miközben egy érdekes ötlet fut át a fejemen.
- Mika kap egy testvért. - sóhajt megadóan a nefilim, Mika csillogó szemeibe nézve. -
A másodikat meggondolom, - néz a lányára -
a szülés rohadt fájdalmas dolog lehet. - Így-így ! - ujjong fel Mika, láthatóan a legnagyobb örömhírként fogadva Sil beleegyezését. Otthagyja Edát, és anyja mellé telepszik a kanapéra.
- Egyébként most hogy végre visszakaptam a szárnyaimat, és nem számítok világi szinten körözött lénynek, azt hiszem szembenézek önnön halandóságommal. - próbált filozofálni a nő, de a lánya csak kinevette. -
Azt hiszem anyuka leszek...elég nemes életcél, nem ?A válasza először megdöbbent, de hamar rájövök, hogy ő gyakorlatilag megkapta az általa áhított megváltást ezzel a testtel. Amivel engem pedig még az eddiginél is jobban elátkoztak. Nem hittem, hogy ez lehetséges, de az ég bebizonyította, hogy tévedtem. Örülök az örömének, mégis sokként élem meg. Megfordulok, és csodálatos módon, bárminemű baki nélkül jutok ki az előszobába, hogy onnan kiléphessek az ajtón. Az én kedves rókámmal csoda történt, nem ronthatom el az idilljét, a magam nyomorával. Most még nem tudok őszintén örülni, így inkább kiviszem magammal a nyomasztó légkört, és megpróbálok lélekben felkészülni, hogy rabja leszek a testemnek.
- Hé, te meg hova mész? – csattant fel a nefilim hangja, majd szinte pillanatok alatt ott termett mögöttem. Megragadta a másik vállam és érdeklődően kacér arckifejezéssel, egy kis előredőléssel figyelt. -
Talán elfeledkeztél erről? - emelte a kézfejét maga elé, amelyen ott fénylett a rókajel. Mögötte megjelent Mika is, aki szintén maga elé emelte a kézfejét, megmutatva a saját jelét.
- Ha már egyszer bekerültél ebbe a bolond családba, nincs kiút. - mondta a lány. -
Most pedig gyere, rakodjunk elő a kajához, amíg anya megfőz...- Dehogy feledkeztem. Csak szerettem volna egy kicsit kiszellőztetni a fejemet. - Azt hiszem, ezután a nap után még ahhoz is fáradt vagyok, hogy meglepődjek. Fölösleges is lenne. Úgy tűnik Yrsilnek sokkal kevesebb szokatlan dologgal kell megbirkóznia az új testében, mint nekem. -
Biztos vagy benne? Jelenleg olyan vagyok, mint elefánt a porcelánboltban - felelem komolyan Mikának.
- Ott a kert, kincsesvirágom. - felelte a nefilim, majd hátralépett, és megindult a konyha felé. -
Te jóságos ég, ezekkel a szárnyakkal, hogy fogok elférni a konyhában? - Fatányérjaink vannak, emlékszel? - veregette meg a vállát Mika, majd megragadta a karjánál fogva és húzni kezdte befelé. -
Gyere, nem léphetsz le csak úgy...