Virtus lupi, lupus viri I.
Fogalmam sem volt ki az a Neudraun-i Farkas míg nem találkoztam vele szemtől szemben. A csapatának jó szándékkal is alig nevezhető haramiák íjhoz tartott, remegő nyílhegyei vettek körbe, ahogy elé sétáltam és végignéztem apró, élénkrózsaszín vonalakkal szaggatott pofáján – egy inkvizítor ajándékain, kétségkívül. Valószínűleg évekkel ezelőtt történt, de azóta is begyulladhatott a rosszul kezelt var, azért őrizte meg a friss sebek színét. Valaha Erhadt Rotstein-nek keresztelték, ha járt egyáltalán keresztelőkútban, de azóta már mindenki csak a hírhedt becenevén ismerte. És a Neudraun-i Farkas ismét éhes lett és éppen Weißdorf kapui elé vonult.
- Nem gondoltam volna, hogy életemben még egyszer tárgyalni fogok egy egyházival. – vakargatta meg arcának meggyötört bőrét, amire halványan elmosolyodtam.
- Az Úr útjai kifürkészhetetlenek, Rotstein. De nem tévedsz, ezúttal sem fogsz tárgyalni velem, ugyanis Weißdorf elutasítja a feltételeidet. Sem a három zsák gabonát, sem a rakott szekérnyi sót, sem a két ládányi prémet nem kapod meg, mivel az egész faluban összesen nincs ennyi érték. – Nyugodt arccal szaladt végig a szemem a változatos módokon felhördülő banditákon, keresve melyikük lesz a legizgágább és engedi el először az ideget, de egyelőre mind bírt magával. Vezérük hosszan sóhajtott, mint aki bánja, amit mondania kell és főképp azt, amit tenni fog.
- Nem gondoltad meg ezt jól, fräulein. Elmondták neked mit üzentem, igaz? Ha nem kapom meg amit kérek, ez a falu holnap hajnalra nem lesz más, mint pozdorja és korom, a sógödrök fehérje pedig a bányászok vérétől lesz vörös. Ez ellen sem te, egymagad, sem az Istened nem tehet semmit!
Ez volt az a pillanat, ahol az egyik íjász ujjai elgémberedtek és elengedték a nyíl tollazott végét, fütyülve az irányomba engedve a hat hüvelyknyi vesszőbe rejtett halált. Kezem hamarabb mozdult, mint ahogy észrevehettem volna a lövést, hamarabb, mint bármely ember reagálhatott volna. Az Úr angyalának vigyázó keze vezetett, ahogy pajzsom keskeny ívben balom felé csaptam, félúton találva el a nyakam felé tartó nyíl acélhegyét. A lövedék sebesen megpördült a levegőben, mielőtt fejének súlyától húzva beleállt a sárba, csizmámtól négyarasznyi távolságra.
- Nem-e? - emeltem a banditavezér felé jobb kezemben tartott kardomat kihívóan. - Ide hallgass, Neudraun-i Farkas Erhadt Rotstein, mert én ajánlok neked egy alkut. Szedd össze a téged követő törvényszegőket és fuss messzire, vissza az odvadba, mert a Seregek Urának haragja közeledik. És ha itt talál nem fog neked kegyelmet mutatni, ahogy te sem mutattál soha azoknak, akinek a vérét vetted. - Sarkamat mélyen az olvadó hótól latyakos talajba vágva fordultam meg, tisztán hallva az íjak idegeinek ropogását, ahogy tovább feszültek.
- Úgy legyen hát, fräulein kreuzritter! Akkor együtt halsz a faluval együtt ma éjszaka! – dörömbölte a férfi torkából előbugyogó sötétség, míg besétáltam a cölöpfal mögé. Egy utolsó pillantást vetettem a sebhelyekkel szaggatott arcra, mielőtt a sebtében megerősített kapuszárnyak becsukódtak mögöttem, majd hosszan, fáradtan sóhajtottam.
- Uram, aki azt mondtad apostolaidnak „Miért féltek, kicsinyhitűek!” és lecsendesítetted a vihart, segíts rajtunk! - mormoltam el a legőszintébb imámat életemben, mielőtt Konrad és Lothar odasiettek hozzám és kérdő tekinteteik kereszttüzébe fogtak volna.
- Hányan vannak? - kérdezte Lothar, szögletes arcán serkenő borostáját vakargatva. Kiismerhetetlen, céltalannak tűnő vonásai most sem borultak fel, noha biztosra vettem, hogy nincs ínyére a helyzet – bár ezzel nem volt egyedül.
- Huszonkettőt számoltam Rotsteinnel együtt. Kilenc íjász, a többinél fogalmam sincs, milyen fegyver van. Egyiken sincs páncél, csak prémruhák.
- Huszonkettő! - sóhajtott fel Konrad, ujjait összefonva a tarkóján. - Pont elég egy fegyvertelen sóbányász falu kifosztására, és nem hiszem, hogy három lovag annyival nagyobb kihívást jelente!
Természetesen igaza volt, de az igazság most olyan fényűzés volt, amit figyelmen kívül kellett hagynunk, bármennyire is nehezemre esett.
- Nem kihívást kell jelentenünk, csak akadályt. - feleltem a két férfi között elnézve, akis falu egyetlen templomáig. - Müller százados közeledik, és holnap reggelre ideér. Talán még az éjszaka, ha siet, viszont ha nem állunk elébe a Neudraun-i Farkasnak csak romokat fog találni és holtakon lakmározó vadakat. És én azt nem fogom hagyni.
Lothar szeme színe lassan lényegült át, ahogy a komor szemöldökök árnyékot vetettek az íriszek tengerkékjének, jelezve hogy a férfi gondolkodik.
- Menekülhetnénk.
- Meddig? A következő faluig hogy ott kelljen szembenéznünk velük, míg ez elpusztul? - Egyszerre emeltem fel a tekintetem és a hangom szembenézve a lovag rendíthetetlen sztoikus pillantásával, ellentmondást nem tűrőn és elhatározottan.
- A következő faluban talán nem csak hárman leszünk. Talán győzhetünk és nem fognak levágni minket, mint magatehetetlen jószágokat. - szúrta közbe Konrad. Láthatóan őt nem hatotta meg sem az elhivatottságom sem a parancsoló pillantásom, ugyanis arcvonásain nyílt értetlenség és könyörgés ült. Vedd észre, Kristin! Vedd már észre, mit teszel! Bátor vagy, de ostoba és ennek nem lesz jó vége! Nem vettem.
- Nem menekülünk. Én nem. Ha féltek hát menjetek, de inkább halok meg, mint hogy hagyjam, hogy igaz keresztények életét tönkretegye egy hitetlen, eszelős őrült!
Befejezettnek tekintettem a beszélgetést így sarkam keményen a sós hólétől sáros földbe vágtam és faképnél hagytam a két férfit. Nem gondolkodtam, lépteimet csak a megszokás vezette a kereszt megnyugtató árnyéka felé, a lelkem már rég azon volt, hogy önmagának igazolja a haragomat és a vakmerő, meggondolatlan döntésemet. Már a templom hűvöse közepén térdeltem az oltár előtt, mikor visszataláltam a valóságba és önkéntelen, rettegő imát mormoltam anélkül, hogy belegondoltam volna a szavaiba. Lépéseket hallottam magam mögött, súlyos és vádló dobbanásokat, amik megakasztották az ajkaimat. Idegesen haraptam rá az alsó ajkamra, majd fogaim lejjebb csúsztak és megcsikordultak egymáson, míg állkapcsom bele nem sajdult az erőbe, amivel összeszorítottam.
- Már elmondtad, amit akartál, Konrad. Nincs kedvem a társaságodhoz. - feleltem mélyet sóhajtva. Valójában éreztem, hogy a férfinak igaza volt, de nem fogadtam el. Nem fogadhattam el.
- Én is ezt mondtam neki. - térdelt le mellém Lothar. Robosztus tömege és páncélja együttes súlya alatt megnyikordult a templom szentélyének szerény falépcsője, és a falakon függő, félig olvadt gyertyák fényében szinte árnyékot vetett rám. Lothar a férfiasság és erő megtestesült szimbóluma volt, hét láb magasságával és csaknem negyedennyi széles mellkasával úgy magasodott mellettem mint a régi idő viking óriásai, arcának szögletes, kissé durva vonásai pedig szinte megakasztották az ember tekintetét, ahogy végigszaladt rajta. Szőke haja mindig elegánsan hátra volt fonva a füle mögött, arcát is tisztességesen borotválta, ami tökéletesen kiemelte a jégkék, szinte hideget árasztó szemeket. Mintha Sigfrid lépett volna ki a regék ködéből, hogy Brynhilde valkűrt megmentse a tűzokádó kígyótól, akár saját kezével is. - Én látom azt, amit Konrad nem. - mondta nyugodtan, súlyos hangjának zöngéjét használva, hogy nyomatékot adjon a szavainak. - Hogy nem csak neki van igaza. Neked is. - Lepillantott rám, szemének hidege szinte az arcomat csipkedte, de épp ezért nem tudtam elfordulni tőle. Lothar egyszer az Úr legnagyobb lovagja lesz és a keresztesek kiváló tisztje, én pedig szívesen fogok alatta szolgálni. - Elfuthatunk, ez igaz. De ott is meg van a kockázat, hogy utolérnek minket, ha vannak lovaik, vagy ha a halálfélelem nem elég, hogy megerősítse a falusiak menekülését. Egy egész településnyi emberrel nem könnyű menekülni. De még mindig több esély van a sikerre, mint megtartani a falut egy ostrom ellen. Valamennyivel.
- Nem értelek, Lothar. - néztem fel a férfira kérlelően. - Azt mondod, meneküljünk inkább? Vagy elbizonytalanítani akarsz, hogy magamtól döntsek máshogy?
- Egyik sem, Kristin. - rázta meg a fejét, amitől az összefogott hajfonat táncot járt a nyaka körül. - Azt akarom mondani, hogy ne hallgass se Konradra, se rám. Ugyanúgy túlélhetjük, ha itt maradunk, és ugyanúgy elbukhatunk, ha menekülünk. A döntés a tiéd, ugyanis mindketten tudjuk, hogy sem jogunk sem erőnk neked parancsot adni. És itt hagyni sem fogunk.
Erőtlenül hajoltam meg a szentély fölé festett Irgalmas Krisztus előtt, folyamatosan küzdve a józan eszemmel. Miért tiltakoztam a biztonságosabb út ellen? Miért akartam szembefordulni a fenyegetéssel, olyanokkal a hátam mögött, akik nem voltak képesek felvenni ellene a harcot? Csak nekem kellett volna dacolnom a félelemmel, csak nekem, aki vállaltam a bátorságot. Csak nekem…
- Lothar! - nyíltak fel hirtelen a szemeim, miközben a Krisztus kép festett ragyogása betöltötte a pillantásomat. - Tudom, mit kell tennünk. Szembefordulunk a veszéllyel és megküzdünk vele anélkül, hogy másokat is rákényszerítenénk. Hárman vagyunk, ez nem elég, hogy meg tudjuk védeni a falusiakat, de a saját életünk megmentéséhez talán épp sok. Járj körbe a faluban és mondd meg annak, aki menni szeretne, hogy tegye. Menekülhet a vész és a Neudraun-i Farkas elől Konraddal, mi pedig helyt állunk itt azokkal, akik hajlandóak harcolni a faluért. Már ha továbbra is mellettem állsz. - néztem fel a lovagra, aki elmosolyodott.
- Mindig, Kris, ezt te is jól tudod. Bajtársak vagyunk és lovagtestvérek amíg az Úr magához nem szólít. Amitől jobban tartok, hogy Konrad sem akar majd itt hagyni magadra.
- Nem leszek magamban. - mosolyogtam vissza rá halványan, akár a Szűzanya szobrok gyöngéd arcú nőalakjai. Épp csak annyira, hogy értse. - Viszont a haditervben még nem vagyok biztos. Talán a templom lenne a legjobb hely elbarikádozni magunkat, az egyetlen kőépület, és ahogy látom még a régies várszerű stílusú. - néztem körbe a résszerű, a hideg északi nap szinte jégropogást hallató fényét alig beengedő ablakokon. - Talán megsegít minket egy felsőbb hatalom. – fordultam vissza a freskó felé, belenézve a kegyelemről nevezett szemekbe.
Úr Krisztus, Kegyelmezz nekünk és adj erőt, hogy a te nevedben segíthessük a gyengét és vethessünk véget az emberek farkasainak.
Mert a Jó Pásztor juhai nagy veszélyben voltak.