Este van, este van, ki-ki nyugalomban...csak éppenséggel én nem vagyok nyugodt. Az ágyamon fekszek, tekintetemmel a plafont bámulom és hallgatom Dracon halk szuszogását. Ennyinek elégnek kéne lennie ahhoz, hogy lenyugodjak és aludni tudjak, de este van, az én időm...és még is, a hülye emberek miatt arra kényszerülök, hogy este aludjak, nappal meg "dolgozzak". Milyen egy hülye világ ez?! Így aztán csak álmatlanul forgolódok az ágyamon, amikor meghallom, hogy a szomszéd szoba ajtaja halkan kinyílik, majd nemsokkal utána be is záródik. Léptek. Léptek a folyosón. Na mi van Eva, kilopózol egy kis nasiért? Vagy van egy kis dugi piád? Esküszöm, ha meglátok nála akár egy üveg bort vagy sört is, én nagyon pipa leszek. Kiosontam a szobából én is, hogy kövessem a női alakot, aki meglepetten fordul felém. Csak vállat vontam és az orrommal fintorogtam.
- Te is érezted este azt a bűzt? Remélem, hogy nem a komornyik rokonsága érkezett meg...vagy hogy nem hoztak még többet a teából. Te á, én meg b...
Próbáltam valami olcsó szópoént ellőni, viszont a társam szemmel láthatólag, füllel hallhatólag és szájjal....beszélhetőleg?! - eh, mindegy....nem nagyon vette fel, ami szerintem egy kicsit sértő. Én itt töröm magam, hogy megteremtsem a jó hangulatot és a nyugodt munkakörnyezetet, Ő meg csak a bűzzel van elfoglalva. Remélem, hogy nem engem talál büdösnek. Igen is, ügyelek a külsőmre, minden harmadik hónapban veszek egy gyors fürdőt valami mocsárban....
- A bűz is orrfacsaró, de ezek a hangok....Mi a fenét csinálhatnak, vagy kivel csinálhatják.
Óh, drága naiv lányom, nekem azért lenne pár ötletem arra, hogy még is, mit csinálnak. De nem kell rögtön rosszra gondolni. Lehet, hogy csak edzenek az őrök. Vagy az eddig nem látott konyhás néni csinál valamit. Vagy teát főznek. Ki tudja?
- Elég hátborzongató. Megnézzük?
Ja, totál jó ötlet egy embernek az éjszaka kellős közepén egy rémkastélyba is beillő, elhagyatott helyen mászkálnia. Szerencséje, hogy én itt vagyok és értelmes ötleteimmel s intelligens megjegyzéseimmel elszórakoztathatom őt! Remélhetőleg ez a kis éjszakai kiruccanás közelebb hoz minket egymáshoz. Legalább annyira, hogy megismerjem őt és el tudjam dönteni, hogy mikor fog engem alattomosan hátba támadni, ha úgy kívánják az érdekei. Én legalábbis biztos hogy ezt tettem volna és inkább nézem ki mindenkiből a legrosszabbat, mint hogy csúnya meglepetések érjenek.
- Lehet, hogy a rokonság épp orgiát rendez. Biztos, hogy látni akarod? Nem akarom, hogy rémálmaim legyenek. Inkább keressünk egy kocsmát, mindenkinek az lesz a legjobb, hogy teljesen őszinték legyünk. Vagy keressünk egy kiskölyköt, adjunk neki pár váltót, hogy nézze meg, mi van a hangok irányában és tegyen helyzetjelentést. Mi addig kajálgatunk.
- Pfff! Te aztán nem vagy egy aggódó típus, mi? Pár kupa bor és máris elterelhető a figyelmed?
- Nem, a bor hozza meg a figyelmemet! Leginkább a figyelmemet arra, hogy milyen szar borok lehetnek itt. Már mint...láttál ide felé jövet normális borvidéket, mert én nem.
Válaszolok neki, miközben magamban puffogok. Aggódó típus? Én?! Mi a francért aggódjak totál idegenek élete miatt? Nem vagyok én se szeretetszolgálat, se az apjuk. Még szerencse. Nekem aztán ember kölykeim ne legyenek!
- Nekem ez nem tetszik és jobban szeretném a saját szememmel látni. De te azt csinálsz, amit akarsz.
Óh, drága hölgyem, ha azt csinálnám, amit akarnék, akkor innen jó pár mérfölddel távolabb lennék, egy csodálatos nő társaságában, akivel már jó ideje nem találkoztam és talán ismét együtt néznénk a napnyugtát, vagy napfelkeltét...valamelyiket biztosan és csak csendesen üldögélnénk egymás mellett, élvezve egymás társaságát, s azt a pillanatnyi békét, ami megadatott nekünk. Azonban....Ő messze van innen és ki tudja, hogy mikor találkozunk utoljára. Kissé elszomorodtam, aztán gondolatban megráztam a fejem. Nem, most egyelőre koncentráljunk a jelenre, hagyjuk, hogy a rég múlt árnyai - lett légyenek akármennyire is édesek és csábítóak - szertefoszoljanak. Talán. Majd egyszer. Addig is, dolgunk van.
- Nem, szerintem inkább még is csak kihagyom azt a csúnya kocsmát, ki tudja, milyen lőrét szolgálnak itt fel, ha már Őfényessége se merte meginni.
- Hát, a báró nem egy üde foltja a vidéknek.
-Menjünk, nézelődjünk, élvezzük ezt a rohadt bűzt.
Morgom magam elé elkomorulva, miközben a csöndes folyosókat nézegetem, s remélem, hogy kinyílik egy ajtó, s valaki kisétál rajta. Határozott ötletem volt arra, hogy ki is lenne az a valaki. Mivel az ajtók nem nyíltak ki, ezért csak megvakartam a nyakamat, egyben ellenőrizve, hogy a nyaklánc még mindig meg van-e, s egy mellékes mozdulattal a belső zsebemet is ellenőriztem. Jól van, a tükör és a nyaklánc is meg van. Miután végeztem az ellenőrzéssel, kérdően Eva-ra pillantottam.
- Hölgyek előre!
Még egy gesztust is tettem, jelezve, hogy komolyan magam elé akarom engedni a nőt, aki a fejét forgatva a hangok irányát próbálta betájolni. Rá hagytam ezt a feladatot, igazából sem a gyomrom, sem az idegrendszerem nem volt olyan állapotban, hogy éjszaka cuppogásokat keresgéljek, de idegesített ez a hang és jó lett volna minél előbb megszabadulni tőlük. Na meg a magány óráiban, amikor csak a plafont bámulom, társaságra volt szükségem. Ez is egy olyan új jellemvonás volt, amit mostanában fedeztem fel magamban. Szórakozottan vakargattam meg Dracon fejét, aki egyelőre a lábamnál terpeszkedett.
- Úgy vélem, arra kéne mennünk. Valahogy mindig a pince a nyerő, megfigyelted már?
Fordult felém a lány, miközben a lefelé vezető lépcsőre mutatott. Hát igen, mert a pincék jó mélyen vannak a föld alatt, hangszigeteltek nagyjából - legalábbis távolabb esnek a torony lakott részétől - és kisebb az esélye annak, hogy olyanok mászkáljanak arra felé, akiknek semmi dolguk sincs ott. Pont, mint mi. Meg a pincék hidegek, sok minden sokáig elállhat ott....Sok minden. Ahogy azt már tapasztaltam az évek során.
- Óh, lehet, hogy szexrabszolgákat tart odalent? Menjünk! Menjünk! Jössz már?
Fordultam hátra izgatott arccal, megtörve a "Hölgyek előre!" szabályt. Izgatottságom csak megjátszott volt. Rohadtul nem érdekeltek a szexrabszolgák, se bármilyen nő, akit talán lent találhatunk. Túl akartam lenni ezen az egészen. Azért megeresztetem felé egy cinkos mosolyt.
- Csak vicceltem. Biztos, hogy nem szexrabszolgák, ne ijedj meg! Lehet, hogy csak élőhalott kutyusokat tart lent, meg pár nyálkaszörnyet és Mélységit....
Próbáltam megnyugtatni a drága hölgyet, bár ha tényleg ez lett volna a célom, akkor valami olyasmit mondok, hogy "rózsák, meg virágok és bál, meg aranyos kölyök kutyák, akik még véletlenül se vizelik le az ember lábát". De Ő harcedzett nőnek tűnt és valahogy nem nagyon tudtam volna őt elképzelni mondjuk egy virágos rét kellős közepén, amint egy kutyus füle tövét vakargatva egy bárd ostoba szerelmes dalait hallgatja. Bár, ki tudja? Egyszer még megkérdezem tőle, hogy mik a preferenciái vagy mijei. Aztán megindultam előre. Nem mehettünk sokat, amikor léptek zaja ütötte meg a fülemet és a távolban felderengett egy fáklya fénye. Király, valaki tényleg van oda lent. Balszerencse. Nem voltam éppen vidám hangulatomban és Eva társaságánál többre most nem vágytam. Egy ember bőven elég nekem, nem kell ide tömegnyomor. Mivel a fáklyás alak szemmel láthatólag nem lassított, folytattam tovább az utamat, úgy se láttam, hogy ki az. Maximum ha két métert láttam előre ezen a nyüves folyosón, s egy ember aztán meg főleg nem jelentett nekem akadályt, ha kötekszik, lekaszabolom a fenébe. Csak meresztgettem a szememet és vártam, hogy kibontakozzon az alak. Aztán megláttam őt! Csoda, hogy nem kiszagoltam. Érdekes módon most nem volt olyan büdös. Talán lent van a fürdő? És miért az éjszaka kellős közepén fürdőzik?
- Hát maguk meg mit császkálnak itt?
~ És te miért nem bűzlesz?~
Ötlött fel a fejemben a gondolat, aztán elhessegettem. Nagyon nem hiányzott ez a szag. Draci füllel hallhatólag még nem nagyon heverte ki az alig pár órával ezelőtt őt ért sokkot, s csak halkan nyögött egyet, amit talán csak én hallottam meg. Hát hiába, csórikámnak jobb a szaglása, mint nekem. Be kéne őt tanítanom arra, hogy kiszagolja a piákat. Bár amióta egyszer leitattam, még csak a közelükbe se megy. Ostoba dög, nem tudja, hogy mi a jó neki.
- Nem császkálunk! Mi csak felmérjük a terepet és keressük, hátha van bor! Vagy sör. Vagy bármi, ami alkohol!
- Meg gondoltuk, szívunk egy kis friss levegőt, de meghallottuk a zajokat. Tudja, szakmai ártalom.
"Szagmai ártalom", akartad mondani nem, édes? Azonban az újabb gyöngyszemet, amit most eszkábáltam össze, már nem osztottam meg velük hangosan, inkább tartogatom valami jobb alkalomra, amikor jobban el lehet sütni. Így inkább csak a lányt néztem, ahogy már majdnem hogy barátságosan viselkedett Jónással. Nem, Jancsi...Ő Jancsi lesz ,a Jónás túl bibliás név, azt meg nem nagyon szeressük. Igaz, hogy Jancsit se. Fenébe, ez a rasszizmus egyik hátulütője, hogy mindenkit utálok ,de valami sorrendet csak fel kell állítanom magamban, hogy kit utálok jobban, kit kevésbé...? Vagy ennek nincsenek is szintjei? Azt hiszem, hogy beszélnem kell valami művelt fővel, hogy ezt kiderítsem. Aztán, ha nem tetszenek a válaszai, lefejezem, kifőzöm a koponyáját, hogy ne bűzölögjön nekem és állandó útitársam lesz, akit sötét éjjeleken egy kövön üldögélve elővehetek és beszélgethetek vele az élet nagy dolgairól. Hmm...de hol is tartottunk?
- Akkor eltévesztették a lépcsőt, ami az udvarra vezet, ha gondolják, szívesen megmutatom.
- Nem, nekünk tetszik ez az irány. Olyan célirányosak vagyunk! Meg, fel kell mérnem a terepet, hogy biztostani tudjam a munkaadónk épségét és egészségét, ha netán megostromolnák a várat.
Bár olyan szerencsém nincsen. Mindenki a hülye bányával van elfoglalva, semmi izgalmas harc vagy ilyenek. Miért nem oda mentem inkább? Ott legalább már biztos, hogy áll a bál. Túl sok hülye ember vagy egyéb szerzet gyűlt össze egy helyen ahhoz, hogy sokáig nyugalomban tudjanak maradni egymás közelében. Talán mire odaérünk, már mindenkit lemészárolnak, mi meg csak állunk majd Eva-val egymás mellett, vállunkat vonogatva szomorkásan. Ma se volt vérontás. Utána elmennénk egy kocsmába, jól leinnánk magunkat, hogy valamivel elüssük az időt és visszatérnénk Boroshoz, hogy a meló el van intézve, most már nem kell aggódnia a hülye falusiak miatt, mindenki kipurcant. Sok sikert a toborzáshoz. Végül is, ez is egy fajta lezárása lenne az ügynek, hisz azt mondta, hogy oldjuk meg a falusiakkal való azon problémáját, hogy maguknak követelik az aranyat. De ha mindenki meghalt, nincs ki követelőzzön....De igaz, hogy nincs is, aki kitermelje az aranyat. Hmm...akkor még se kéne örülni annak, ha mindenkit kinyírnak? Áh, mindegy, majd alakul valahogy, a lényeg, hogy az éjgyilokomat végre megmárthassam valakiben. Jancsika jó kezdet lenne...
- Biztos a kor teszi, hogy maga nem hallja...
~...miért magázod a férget...?~
- ...de különben is jobb, ha ránk bízza a dolgot.
~ Azért Őt még előre terelhetjük csalinak, nem igaz?~
- Ne aggódjon, megoldjuk!
Vetette még közbe a hölgy, majd elindult Sir...Szőr...eh, Szag Jancsi mellett. Fúj, milyen közel került már hozzá. Ki tudja, hogy milyen undorítóságokat művelt oda lent, amivel beszennyezhetné szegény nő ruháját. Én biztos, hogy jó messziről el fogom kerülni ezt a korcsot, ha netán talán én is lemegyek!
- Amúgy is, az udvarról jöttünk, annyira hülye meg én se vagyok, hogy pár óra alatt elfelejtsem az oda vezető utat. Én rohadt értelmes vagyok!
Értelmességem olyan határtalan, hogy még én se tudom teljes egészében megérteni és átlátni. Nem csodálom, hogy ha néhányan ezt összetévesztik az értelmetlenséggel és az uninteligenciával. Nem, az nem létező szó. Anti-inteligenciával? Határozottan túlságosan is hülyén hangzik. Unteligencia? Inteligenciátlan? Uninteligenciátlan? Anti-uninteligenciátlanság. Milyen jól hangzik már ez a szó. Ezt megtartom magamnak és majd egyszer, részeg mámoromban ezzel fogom zaklatni a hallgatóságomat. Aki húsz korsó sör után ki tudja mondani ezt a szót anélkül, hogy egyszer is bele törne a nyelve - nem mint ha az a testrészünk el tudna törni - akkor fizetek neki még húsz korsó sört...aztán kirabolom és kinyírom, mert az nem járja, hogy rajtam kívül még más is bírna húsz korsót, nem hogy még az általam eszkábált szavakat ki tudja mondani.
- Azt hiszi, csak azért, mert nagy a szája, már oda megy, ahova akar?
~ Hmm...mi? Bocs, nem figyeltem. Mi volt a kérdés?~
Mire feleszméltem értelmes gondolatmeneteim hajkurászásából, már azt láttam, hogy Jancsika Eva-t taperolja. Ejnye, a fene egyen meg, Julcsikát nem tudta megvárni? Bár, amilyen erős a szorítása, egészen biztos vagyok benne, hogy bizonyos Julcsikkal és Emma-kal volt elfoglalva oda lent. Óh....lehet, hogy megzavartuk pajkos hand-cúrászása közben? Óh, szegény beste...~
- Hé!
Érkezik rögtön a felháborodott kiáltás Eva részéről, aki valószínűleg nem akarta azt, hogy itt és most felfedjék azt, mit is takar az a rucika. Nekünk biztos, hogy nem, Adam meg ki tudja, hogy hol jár. Ada...m. Úgy látszik, hogy mindketten megtaláltuk a magunk megváltását, és még a nevük is hasonló. Egy picit mint ha rokonléleknek éreztem volna magam a zsoldos lánykával.
- Micsoda bánásmód ez? Nem vagyunk rabok itt, hogy a szobánkban kelljen kuksolnunk, vagy úgy gondolja? Vegye le rólam a mancsát, különben holnap a szájában viszi a tálcát az urának.
~ Szivi, biztos hogy Te azokkal a kezekkel akarsz foglalkozni?~
- Mi van, ennyire kevés itt a nő, hogy már a vendégeket fogdozod, Jancsika? Amúgy meg, de kajak, ez nem a borospince lejárata? NE legyél már ennyire önző!
~ Az anyádat, akkor is találok itt piát, még ha belőled is kell pálinkát főznöm, hogy rohadjál meg! Jancsi-pálesz....undorítóan hangzik. Miért nem Alma a neved? Akkor legalább lenne esélyed Eva-nal, nem igaz? Állítólag ők nagyon gerjednek valamiért az almákhoz, meg a kígyókhoz. Lehet, hogy az a kígyó abban a furcsa kis könyvben csak metafora volt...? Kell nekem egy pap, aki ezt megmagyarázza nekem!
- És igen, nagy a szám és a Roro-m, ez nekem elég indok, hogy oda menjek, ahova akarok!
~ Nehogy megkérdezzétek, hogy mi az a Roro, gyerekek, mert akkor az "oda menjek" rész teljesen más értelmet fog kapni, Ti meg ezt az okfejtést tényleg, de tényleg nem akarjátok hallani, higgyétek el nekem!~
- Ez nem a borospince lejárata, hanem magánterület! Maguk pedig bár vendégek, meglehetősen udvariatlanok...
~ Mi az anyád van?!~
-...hogy csak így kérdés nélkül kutakodnak Herr Bormann házában!
~ Hülye gyökér, ez egy vár, nem egy ház...Bár azt nem tudom, hogy mire vár, valószínűleg arra, hogy feldobd a talpad. Csak a bakancsod, vagy sarud, vagy mi a francod legyen rajtad, amikor ezt teszed, mert nem akarok a lábszagodtól elájulni. Alkoholista vagyok. Drogos nem. Ezt itt helyben nem ártana leszögezni.~
- Magának elment az esze!
~ Bébi, valószínűleg meg se jött neki, ha egy feldühödött lányt így próbál vetkőztetni.~
- Senki nem kutakodik, épp ellenkezőleg, meg akarjuk védeni a helyet, mert ezek a hangok nem NORMÁLISAK! Hallja?
~ Látszik, hogy neked nem volt még dolgod Shea-val, ha ezeket a hangokat a "nem normális" kategóriába sorolod. Meg mi az, hogy nem kutakodunk? Bakker, épp azt tesszük! Én legalábbis....~
- De még egy ilyen mozdulat és maga megy előre, csak nem a lábán.
~ Akkor, még is...min?~
- Aztán győzze elmondani az urának, hogy be akarta zárni a vendégeit a szobába. Azokat a vendégeket, akik elhoznák a hőn áhított aranyát.
- Wow, way to go, girl!
Biztattam őt hangosan. Kicsit karakán és tüzes a csajszika, azt meg kell hagyni. Nem szívesen kötekednék vele, de úgy látszik, hogy Jancsikát már nem verte meg az Istene annyi ésszel, mint engem. Hiába, nem lehet mindenki olyan okos, mint én...! Aztán felvontam a szemöldökömet, miközben hátráltam pár lépést, hogy Eva tovább tudjon romantikázni a komornyikkal. Ha felvidítjuk, akkor meg boldognyik. De ha így folytatja, akkor csak nyikkanni fog, és nevezhetjük halottnyikknak. De nem ezért vonogattam a szemöldökömet. Más lehetőség merült fel bennem...
- Kivéve, ha tudja, hogy mi adja ki azokat a cuppogó hangokat. Tudtam, hogy orgia folyik odalent!
- Maguk képzelődnek! Itt nincsenek semmiféle cuppogó hangok, biztosan csak az esőt hallják!
~ Are you fucking kiddin' me?~
- Menjenek vissza a szobájukba! Egyébként is, mit érdekli magukat mi van itt? Bor nincs!
~ A gazdád neve is Bor...jó lenne ,ha erre emlékeznél.~
- Akkor jöjjön velünk és majd kiderül, kinek van igaza!
- Akkor viszont a teának hallucinogén hatásai voltak. Vagy...maga cuppog itt.
~ A francért magázom most meg én is ezt a hülyét?!~
- Vagy én csavarodtam be. Mondjátok: tényleg bolond vagyok?
Fordultam a szerelmes pár felé, bár lehet, hogy nem nagyon akarnám hallani az őszinte kiértékelésüket. Közben Eva már rángatta volna le a pasiját a pincébe, hogy valahova kikötözze...vagy csak cuppogjanak együtt. Már mint együtt találják meg a cuppogás forrását. Cup-pogás...de mi az a pogás?
- Az őrök szerint igen, bár szerintem inkább a sötét elfekre értették.
~ Rasszista barmok.~
Csak figyelem, ahogy Eva nagyot ránt Jancsikán, aki majdnem felesik és ez egy halvány mosolyt csal az arcomra. Hiába, az erős nőkkel nem szabad kötekedni, mert hamar pórul járhat az ember vagy a self. Az egyelőremégélőnyikknak nem tudom, hogy hirtelen miért támadt kedve táncolni, de erősen rángatózni kezdett, én meg nem akartam tőle táncórákat venni, arra is meg van a magam kiszemeltje, így inkább a fegyveremet előhúzva taszítok rajta egyet. Elegem volt a bájcsevejből.
- Na tipli van lefelé!
- Hát, akkor megbánjuk, de most nézzük azt az általad nem hallható és nem szagolható dolgot, ami oda lent van.
Szépséges triónk végre-valahára megindult lefelé a lépcsőn. Óvatosabban mentem most már ,a hangok és a bűz is egyre erősödött. A három kétlábú mögött lemaradva Dracon ügetett, csak tappancsainak halk kopogását hallottam,de megnyugtatott a tudat, hogy az alkalmi erénycsőszöm is velünk van. Amint leértünk, a tekintetem megakadt a ketrecek egész során, amik lent voltak. Itt a bűz már igen csak erős volt, és majdnem elhánytam magamat, de nyugalmat erőltettem magamra. Végül is, minden kastélynak kell egy tömlőc, s a szagok alapján ezt nemrégiben még használhatták is. Kezdtek erkölcsi aggályaim lenni - amit igen csak furának tartottam saját magamtól. Tekintetem egy ajtón akadt meg, ami mögül a hangok jöttek. Biztos, hogy kiakarjuk mi azt nyitni? De figyelmemet első sorban a ketrecekre fordítottam. Alaposabban megnéztem őket magamnak, s kínzóeszközöket, se láncokat nem láttam. Furcsa egy tömlöc.
- Hűűűha....itt tartották azokat, akik a teát főzték nektek? Nem csodálom, az emberiség és selfiség ellen elkövetett mocskos bűn.
Jegyeztem meg, miközben közelebb léptem a cellákhoz. Dracon nem követte a példámat, Ő csak a lépcső alján várakozott egyelőre és igen csak beteges arcot vágott. Azt hittem, hogy ennyi idő után megszokta a szagokat. Hanyagoltam az én picikémet és inkább Eva-Jonas párost kezdtem el figyelni. A nőn is látszott, hogy a szagok nem nagyon tetszenek neki, a férfi szemében pedig idegesség, düh és félelem édes elegye látszott. A legszebb kombináció, amit ki tudnék találni, bár még egy kis kínnal megfűszerezve még édesebb lenne a látványa.
- Ezek valami állatok céljára kialakított ólak, vagy mi? Tényleg innen van az a tea? A szaga ugyanolyannak tűnik. Mi van ott?
Teszi fel a kérdéseket sorban egymás után, s végül az ajtóra mutat. Hát, azt hiszem, hogy előbb-utóbb csak ki kell nyitnunk azt az átkozott nyílászárót, bár előre félek, hogy mi lehet mögötte. Jonas is, ahogy látom. Nagyon erősen kapálózik, de menekülni innen már nem fog, főleg, hogy Dracon elállja az egyetlen menekülési útvonalát. Okos dög.
- Nem mehetnek be oda! Az az én személyes laborom! Magánterület!
~ Pfff....szerinted ez érdekel minket?~
Itt inkább már átvettem a kezdeményezést s a fegyveremet magam előtt tartva az ajtó felé közelítettem. Nem láttam rajta kulcslyukat, amin keresztül bekukucskálhatnék és ahhoz meg nem volt kedvem, hogy az éjgyilok pengéjét az ajtó alatt átcsúsztatva, s a fémen megjelenő tükörképet vizslatva próbáljam kitalálni, hogy még is, mi vár ránk. Így inkább Eva felé fordultam.
- Maradj a hátam mögött, készítsd a kardot!
Remélhetőleg nem most jön elő belőle a büszke női éne és kezd el velem vitatkozni hogy parancsolgatok neki. Egy ideig még tanulmányozom az ajtót, aztán egy erőteljes rúgást mérek a zárszerkezet környékére. A mozdulat közepén láttam csak, hogy Dracon már közelebb merészkedett és teljes harci készültségben van. Ő is megérezte, hogy valami odaát nagyon nincs rendben és nem akart kimaradni a buliból. Az ajtó nem volt bezárva, könnyen engedett a rúgásomnak, s az egész hirtelen jött, több ellenállásra számítottam,így meg is tántorodtam. Na meg az a bűz...! Négy éve érlelődő vizi hullának nincs ilyen szaga! Mint ha az említett vízbe fúlt holttest darabkáit vegyítették volna kénnel, fekáliával, vizelettel, hányással és egyéb undorítóságokkal. Az ocsmány szag úgy rontott rám, mint ha egy fal zúdult volna felém s ténylegesen meg is tántorodtam. Nem láttam és nem hallottam semmit sem, ami körülöttem zajlott, így csak remélni tudtam, hogy nem fog semmi se kirontani a szobából és hogy Eva felkészült bármi eshetőségre. Mivel egyelőre nem támadott ránk semmi, s Dracon is menekülőre fogta a dolgot - áruló dög!! - ezért a sálamat az arcom elé emelve lesek be az ajtón. Ujjaim olyan erősen kulcsolódnak a fegyverem markolatára, hogy az már-már fájdalommal jár és attól félek, hogy elpattan az acél, s inkább én is teszek pár lépést hátra, majdnem belelépve Dracon hányásába. Csak fél füllel hallom Eva nyögését.
- Mi ez?
~ Na, ezt tényleg jó lenne tudni!~
Hogy választ kapjak a kérdésemre, beljebb lépek és tekintetem megakad a szép kis alkímista felszereléseken. Nem annyira jó minőségűek és bonyolultak, mint a Mesteremé, és a drága vén fasz tuti hogy kinyírt volna engem, ha ilyen mocsokban hagyom a drága kellékeit...de attól független egész szép kis gyűjtemény volt. Lombikok, kémcsövek, fiolák, csészék, poharak, mérőtálcák, mérleg, tűk, forralók, üstök, mozsár....rengeteg minden, széles skálát lefedő felszerelések. Könyvek, iratok, jegyzetek és teli üvegcsék mindenütt. Na meg tartályok...Érdekes tartályok. Már épp beléptem volna, amikor megláttam az idézőkört is a földön. Itt valami nagyon nem volt rendjén. Milyen erőkkel szórakozik ez a szerencsétlen?! De a tartályok...azok nagyon is vonzották a tekintetemet. Az egyikben valami fekete izé van, a másikban sárga, s jó pár zöld tartály, amikben valami lebegett, de egyelőre nem tudtam megállapítani, hogy mi is az. Undorító egy látvány volt, az egyszer már biztos. Ahogy hallom, Eva-nak se tetszett nagyon.
- MI EZ?! Mit kotyvasztasz itt? Ez undorító! Ezekből itatod a gazdádat? Vagy jobb szó rá, hogy mérgezed?
~ Mérgezi? Mi értelme lenne annak? Ha meg is öli szépen, lassan, feltűnésmentesen Bormann-t, azzal se érne el semmit. Lehet, hogy a szemétnek nincsenek örökösei, de akkor se Ő örökölné a kastélyt, hanem visszaszállna a királyra az egész kecó, és akkor biztos, hogy nem folytathatná tovább itt a sötét üzelmeit. Itt sötétebb titkok lappanganak, semmint egy hülye mérgezési kísérletei...~
- Dracon, gyere!
Utasítom a sárkánygyíkot, aki nem túl nagy kedvvel, de betámolyog a szobába, miközben én az asztalon található dolgok között kezdek el kutakodni. Kell lennie itt valaminek, amit használni tudok, amit felismerek, ami alapján rájövök, hogy még is, mi a franc folyik itt?! Miközben kutakodok, ismerős masszán állapodik meg a tekintetem.
- Várj...ez....
Az arcom elkomorul, s a lelkemben harag gyúl. Emésztő és kérlelhetetlen harag. A labirintus. A könyvtár. Mélységi. Kultisták. Rákszörnyek. Csupa undorítóságot találtunk oda lent. Bár személy szerint, én találtam valami elképesztőt is...de, vissza a jelenbe!
- Hozd ide Jonast, légyszives!
- Nem mérgezem! Herr Bormannal kölcsönösen előnyös üzletet kötöttünk, a tea csak az egészsége megőrzésére való!
Menet közben a szánalmas alak is közelebb került és tekintete megállapodott a tartályokon, amiket én is vizsgáltam. Az arckifejezése...egyszerűen undorító volt, a válasza meg főleg.
- Nos, mindenki úgy segít a munkaadójának, ahogy tud, nem igaz?
- Mint például mélységiekkel cimborálni? -a hangomban érezhető a nyers harag. - Vagy csak simán halottidézés? Démonidézés? Hogy a francba segíte ezzel Borocskát?! Találkoztam ilyen lényekkel! - lebegtetem meg előtte a trutyis fiolát. - ...és nagyon nem tetszettek. De megöltem őket. Hárman jöttek rám...Szerintem, itt az ideje, hogy egy kicsit megmutassam neked, mit is tettek azokkal a lényekkel és a kultistákkal, akik rám szabadították a förmedvényeiket Hoshekh dicső neve alatt...
Ez a patkány itt helyben meg fog halni. Én kibelezem a picsába. Undorodtam a fajtájától és mindenkitől, aki Hószexszel áll kapcsolatban. Ez a hülye tudja egyáltalán, hogy milyen erőkkel szórakozik? Még én se mértem fel teljesen azt, hogy milyen fenyegetést jelentenek azok a mocskos föld alatt élő mocskok. Azt hiszem, hogy meg kell keresnem Ada-t, lett légyen bárhol is, vagy Frau Vogel-t, hogy elbeszélgessek velük ezekről az úgy nevezett Mélységiekről alaposabban. Mostanában lépten-nyomon ezekbe a barmokba bukkanok és most már igen csak furdalt a kíváncsiság. Mindent meg akartam róluk tudni. De előtte...Jancsika. Halott. Kinyírom a fenébe!
- Ez nagyon csúnya dolog Jonas! Nem hiszem, hogy szeretett Egyházunk ezért megdicsérne titeket.
~ Szeretett Egyház? Ki a franc szereti itt? Ja, bocs, emberkék vagytok...minő szégyen hogy rossz irányba mutat a hitetek....~
- Ismered ezeket?
- Áhh, a halottidézés már a múlt! Ne legyenek ódivatúak! Én csak felhasználom a megfelelő erőket, hogy segítsek Herr Bormann-nak visszaszerezni a jussát. Tudós ember vagyok, kísérletező kedvvel! És mindenki tudja, hogy a démonok nem idézhető lények.
Válaszolja a gyáva féreg, ahogy egyre jobban Eva felé húzódik. Mi van, megijedt tőlem?! Nem is baj, van mitől félned mocskos féreg, hiába bújt a szerinted gyengédebb nő felé. Szerintem Ő is simán kinyírna téged a fenébe. Csak Ő gyors lenne....én lassú és kiélvezném minden egyes másodpercét a bulinak.
- Mik ezek a löttyök? És mesélj azokról a kísérletekről. Minél többet beszélsz, annál tovább élsz...ez ennyire egyszerű. És van egy csodaszép tükröm, ami megmutatja, ha hazudsz, szóval csak óvatosan.
Lebegtetem meg előtte a mellényem belső zsebéből előhalászott Igazság Tükrét. Hasznos útitárs, és sok helyzetben bevethető. Azt nem kell tudnia a szerencsétlennek, hogy naponta csak egy hazugságot fed fel. Nagyon nem kell tudnia róla, különben elvesztené a fenyegető erejét. Remélhetőleg nem találkozott ilyennel már a "tudós ember" és Eva se, hogy leleplezzenek engem. Bár nem tudom, hogy hány ilyen heverhet még elszórtan Veronia-n. Én is csak teljesen véletlen akadtam rá, mint ha csak rám várt volna abban a sötét erdőben...
- Erre én is nagyon kíváncsi vagyok! Beszélj gyorsan, mert iszonyú büdös van.
- Nos, a kísérleteim lényege, hogy fel tudom-e ruházni az egyszerű vadakat a mélységiek erejével. -oldódik meg a nyelve a tükör láttán. - Hiszen tudjuk, hogy az embereket fel lehet ruházni eme képességekkel. Nem tudtam, hogyan fogjak neki, így a folyadékokat használtam arra, hogy a farkasokba juttatva átalakítsam őket. Azok ott -bök állával a tartályok felé - a kudarcaim, de megtartottam őket, hogy tanulhassak belőlük. Mint mondtam, mindenki azzal segít a vár urának, amivel tud. Egy oldalon állok magukkal.
- Állatokat mélységi erejével? EMBER, TE TOTÁL HÜLYE VAGY!!
- És az mivel segíti az uradat, hogy ilyen szörnyeket gyártasz? Talán kibányásszák az aranyat és idehozzák?
- Nem, de megmutathatjuk vele Milingennek, hogy még szükségük van Herr Bormann védelmére, és jobban járnak vele, mint nélküle.
- Te beteg vagy....
Kelek ki teljesen magamból. Dracon-ra is átragad a dühöm. Vérvörös köd ereszkedik a szemem elé, ahogy érzem, hogy Őt is feldühítette a válasz. Már épp ugrana, amikor a nyakánál fogva tartom vissza. Még egyelőre nem, drágaságom, válaszok kellenek. Nem hittem volna, hogy lesz még ezen a világon olyan, ami jobban fel fog idegesíteni, mint a nekromanták, de a Mélységiek és a velük lepaktáló emberek elérték ezt. A kezem remeg, a nyakamon lüktet egy ér, s aki ismer - innen pedig még senki se látott előtte -az tudja, hogy ez a Végzet előjele. A halála pillanata nagyon közeledik.
- Azokban az üvegekben mi van?! Mi a francot adtál azoknak a dögöknek?
- Mindenfélét adtam nekik sötét tünde uraság. Mélységi vért...már ha lehet vérnek nevezni, leginkább...azt próbáltam először. Az van az üvegben is, de nem működött.
A kezem még mindig remegett, amikor felkaptam a Mélységi vérrel teli fiolákat. Valahol meg kell szabadulni ezektől a cuccoktól. Ha rossz kézbe kerülnek, akkor azzal csúnya pusztítást lehet végezni. Gyors az egyik zsebembe süllyesztem őket, hogy majd a későbbiekben eldobhassam őket a tengerbe, és visszafordulok Jancsika felé.
- Honnan szerezted az anyagokat? És milyen hülye logikád van? Ártatlanok halnak meg!
~ Na nem mint ha ez érdekelne...de adnom kell a jófiú szerepét, mielőtt még Eva is ellenem fordulna valami oda nem illő megjegyzés miatt. Nem volt kedvem most még vele is foglalkozni, bár simán legyőzhetném. Ő még tartja Jonas-t, és itt van Draon is...~
Vetődött fel bennem a gondolat, miközben a tartályokat vizsgálgattam....
- Hány kísérletet végeztél?
- Többet, mint számolni tudnám.
~ Fasza, ez kellett még nekem...~
Kérdeztem tőle, miközben közelebb léptem a tartályokhoz és az ingemmel kezdtem el letörölni egyről a port. Dracon ott nyüszögött a lábamnál és a nadrág száramat huzigálva próbált elrángatni onnan. Egy mordulással arrébb löktem őt és elrévedt tekintettel méregettem az üvegeket. Mi a franc lehet bennük?
- Ez engem is érdekelne. Honnan vettél mélységi vért? Milyen alkut kötöttél velük ember? lehet, hogy van itt valahol egy belőlük.
Még mindig nem figyelek Eva felé...a gondolatra megdermedek. Az nagyon nem lenne jó móka, ha egy olyan dög is felbukkanna.
- Szerintem nem kéne piszkálni azokat. És azt a vackot is ki kéne önteni.
- Kiönteni? És ki tudja, hogy milyen hatása lenne! Neeem, maradnak az üvegben és elhajítjuk valahova jó messze. -vetem oda neki a vállam fölött.
- Nem él itt mélységi, Lady Serena segített benne bölcs útmutatásával. Mélységi vérnek nevezzük a kis lények vérét is, amik minket szolgálnak.
Érkezik meg a válasz is. Amire nem számítottam, hogy Eva erre ki fog akadni. Most már elfordultam a tartályoktól és a zsoldos lányt kezdtem el méregetni. Úgy látszik, hogy a Sors összesodorta egy helyre azokat a személyeket, akiknek személyes tapasztalataik vannak az ilyen őrültekkel. Hold Anya, de hiányzik most Ada, hogy pár, menet közben felvetődött kérdésre választ adjon. Bár valószínűleg itt helyben leszúrná ezt a hülye állatot. Aztán vissza fordulok a tartályokhoz. Az egyik test menet közben kezdett kirajzolódni. Óh...egyszerűen csodálatos! Ehhez hasonlókkal már találkoztam. Kezd a szituáció nagyon nem olyan fordulatot venni, mint amire számítottam és akartam. Fent kellett volna maradni a szobában és bámulni a plafont továbbra is...
- Seerena! Itt van?
- Ki az a Serena? -kérdezem a nőtől, majd a tartályok felé bökök. - Valami ilyen dögökből nyírtam ki hármat. Cukik, nem igaz? S honnan szerezted ezeket a lényeket?
- Hogyhogy honnan? Hát a Mélységitől, természetesen, az állatokat meg befogták. Lady Serena pedig a kultuszunk nagyasszonya.
~ Kultusz? Egy egész kultusz szerveződött Hószex köré? Bassza meg!~
Igazából sokkal cifrább káromkodást akartam elereszteni, de inkább visszafogtam magam, mert ha teljesen belelendülök, akkor fél órát itt ordítozok, vöröslő fejjel és olyan szitkokat szedek elő az elmém mélyéből, hogy mindenkiben meghűl a vér és Eva már csak azért levág, hogy megőrizze szűzies elméje épségét.
- Seerena egy Hostech pap, vagy mi. Volt hozzá szerencsém a nekrókkal vívott csatában és mondhatom, hátborzongató volt, ráadásul a legnagyobb szarban hagyott. És úgy néz ki, fogtunk egy követőjét.
- Igazat mondtam, most már engedjenek el!
- Elengedjük?
- Szerinted mit tesz, ha tovább folytatja a játékát?
- Nem ölhetnek meg! Mindketten ugyanazt az urat szolgáljuk épp! Nem gondolják komolyan. Mik maguk, valami jótét lelkek?
~ Hát, ilyennel se vádoltak még meg mostanában! Ez rendes sértés a számomra. De nézzük csak. Eva találkozik egy Szenilis nevű nőcikével, aki Hoshekh kultuszának főpapnője és ráadásul a nekromantákkal sincs jóban. Én is találkozok Hószexikével és egy követőjével és végül mindhárman itt gyűlünk össze. Véletlen lenne? Vagy valami nagyobb játéknak vagyunk az apró részesei? Mik folynak itt a háttérben?!~
- Te Hostech-et szolgálod valójában, én meg őt akkor sem, ha egy zsák aranyat ígérne.
~ Ez egy jó válasz volt leányzó. Azt hiszem, hogy megbízhatok benned ezen ügyben.~
- Nos, én úgy fogalmaznék, hogy kölcsönös megállapodást kötöttem vele is, ahogy Her Bormannal.
~ Hogy a francba kötsz alkut egy Mélységivel? Oda mész hozzá és lepacsiztok? Egyáltalán, miért foglalkozna ilyen emberekkel? Mik a valódi céljai? Túl sok kérdés, túl kevés válasz. Azt hiszem, hogy hajtóvadászatot kell indítanom ellene, a neci várhat....~
- Óh, jótét, nem nagyon... - válaszolok végül késve, mert eddig a gondolataim kötöttek le. - De szívesen megölnélek, mert Mélységiekkel packázol. Én arra szavazok, hogy nyírjuk ki. Hoshekh-kel, vag Hostech....vagy minek nevezed, nem ápolok valami túl jó viszonyt. És ha engedjük, folytatja tovább a játékait. Mondj egy jó okot, hogy ne nyírjalak ki!
- Az én segítségem nélkül Herr Bormann nem nyerhet és akkor nem kapják meg a fizettségüket. Komolyan, a hősködés fontosabb, mint a váltó?
~ Nem igazából...de ha Hószexnek keresztbe tehetek, meg annak a dagadt gyökérnek is odafent, nekem már megérte!~
- Tegyük tönkre a laborját és akkor legalább egy ideig nem jelent veszélyt. -jegyzi meg Eva két vállvonogatás közepette.- Bár jobban tennéd, ha felhagynál vele egyáltalán, mert teljesen véletlenül esetleg a Katedrális is értesülhet a Mélységiek felbukkanásáról.
- A labort majd ha ennek vége, átnézem....
- Nélküled nem szerzi meg az aranyat? Miért ,talán ezeket a dögöket akarod ráuszítani a falusiakra?
Teszem fel a kérdést, de igazából nem gondoltam komolyan. Ilyen hülye még Ő se lehet, hogy már megtette. Aztán....a gondolataim utol érték egymást. Az éjgyilok a férfi hasánál járkált már, a kezem remegett a dühtől.
- Vagy már megtetted?!
- Mit gondol, mi volt az üres ketrecekben?
- Még is inkább öljük meg.
- Várj, hogy mi?! Kieresztetted azokat a dögöket? Nem öljük meg ezt a parasztot. Van jobb ötletem!
Eva hangja rekedt volt, vagy csak én hallottam úgy. Ezen az aljas húzás még engem is meglepett. Tény és való, hogy nem vagyok egy jótét lélek, de ilyenre még én se vetemednék! Talán még Shea sem....ha ez igaz, akkor a faluba kell mennünk reggel rögtön. Bár lehet, hogy már túl késő....
- Mire gondolsz?
- Óh, megközöttük, magunkkal visszük és a dögjei elé hajítjuk...
Eljött az igazság pillanata. A tükröt Jonas arca elé emeltem, majd vissza fordítottam magam felé. Megjelent benne a férfi arca. Egy kérdés. Egy válasz. Csak ennyire van szükségem.
- Van valami eszközöd, amivel könnyen meg lehet ölni a kis farkaskáidat? Biztos, hogy féltél attól, hogy rád támadnak, kellett, hogy óvintézkedéseket tegyél. Tehát: van, vagy nincs?
- Megölik az egyszerű fegyverek is, elvégre állatok...csak sokkal nehezebb. És természetesen a szent dolgok ugyanúgy sebzik őket.
A férfi behúzta a nyakát, ezt csak úgy mellékesen jegyeztem meg magamnak, miközben a tükörképét néztem. Nem hazudott. Nem torzult el a kép. Fenébe. Szent dolgok? Azt meg honnan szerezzünk? Egyedül a nefilimeknek és az egyháziaknak van ilyenjük. De ugyan, mennyi esélye, hogy a helyi pap még él, és hogy "felszenteli" a fegyveremet? Akkor marad a nehezebb megoldás. Fasza...
- Szóval...elengednek?
- Eva, megkötözzük és vigyük az állatai elé vagy itt helyben nyírjuk ki? Vagy más ötleted is van talán? Én rád bízom a döntést...
~ ...mert ha rajtam múlna, itt helyben felkoncolnám inkább még is...~
- Nem tudjuk, hol vannak az állatai. Meddig akarod magunkkal cipelni? És mit mondunk, ha a katonákba botlunk? Én nem kockáztatnék.
~ Ebben van valami igazság, az igaz. De akkor is...~
- Akkor csak simán zárjuk be valamelyik ketrecbe és később visszatérünk érte.
~ S utána koncolom fel. A könyvtárnál már megjártam, hogy nem tudtam visszamenni Habartért. Jancsikának nem jut ki ez a luxus...~
- Rendben, ez jó ötlet.
Válaszolja Eva, miközben én az igen csak megkönnyebbült Jancsikát nézegettem. Ha tudná, hogy milyen gondolatok cikáznak a fejemben, akkor nem lenne ilyen nyugodt. A grabancánál fogva ragadtam meg az állatot és gyors átkutattam, hogy nincs-e nála bármi eszköz, amivel kiszabadulna, s mivel nem találtam semmit, a ketrecek felé tereltem. Dracon hűségesen a lábam mellett sétált és dühös pillantásokat eresztett meg Jonas felé. A ketrecekben terjengő fekália szagról már tudomást sem veszek, amikor kinyitok egyet és egy erős taszítással a ketrec falának vágom a szolgálót és egy erőteljes csapással vágom be utána az ajtót, majd ráakasztom a lakatot. Ha visszatérek, remélem, hogy még itt lesz és nem öli meg magát, vagy szabadítja ki valaki. Három órát fogok neki szentelni minimum és a végén könyörögni fog, hogy öljem már meg. De nem fogom. Nem lesznek rajta olyan mély sebek, hogy gyorsan kivérezzen, így szép, lassú halála lesz, ami után majd üdvözölheti azt a hülye Mélységit.
Miután a ketrecbe zártam ezt a szerencsétlen barmot, szótlanul indultunk vissza Eva-val a szobáink felé. Bűzlöttem a pincében található dolgoktól, amik teljesen átitatták a bőrömet és a ruháimat is, és még Draci is jó messze lemaradt mögöttem. Meg tudtam érteni szerencsétlenkét, ezért is siettem fel annyira. Menet közben azon gondolkoztam, hogy feltegyek pár kérdést Eva-nak Selena-val kapcsolatban és hogy miket is tud a Mélységiekről, de aztán elnapoltam a kérdést. Egy estére ennyi bőven elegendő volt, nem akartam tovább fájdítani a fejemet egyelőre felesleges tényekkel. Amint visszaértünk az ajtóinkhoz, biccentettem egyet a nő felé, majd a szobába érve egy széket toltam az ajtó elé és az ágy szélére ültem. Dracon a lábamhoz totyogott és kérdő tekintettel nézett rám. Megcsóváltam a fejem, majd ledobáltam magamról a ruháimat, mindent, ami volt rajtam és a szoba legtávolabbi végébe hajigáltam azokat. Nem törődtem azzal, hogy bármi váltás ruhát is felvegyek, csak meztelen végig terültem az ágyon és vártam, hogy álom jöjjön a szememre. A holnapi nap hosszú lesz, főleg, hogy Eva valósznűleg nappali fényben akar a falu felé menni, így minden erőmre szükségem volt. De nem tudtam elaludni. A gondolataim a pincében látott dolgok körül forogtak, így inkább megpróbáltam másfelé terelni őket. Aztán a szemem előtt felderengett egy kép, amibe kapaszkodni tudtam, s mellkasomat valami furcsa melegség öntötte el. Egy nőre gondolva aludtam el végül az ágyamban...