Előzmény:
Ahogy az idegen jelentkező átlép a fémkapun, Julius egy lassú, de határozott mozdulattal bezárja mögötte azt.
- Remélem megérti... - a látszat ellenére semmi kétes szándéka nincs, bár tudja, hogy úgy tűnik, de egyszerű csak nem hagyhatja nyitva a város egyik őrizetlen bejáratát nyitva maga mögött. A nő kérdését elengedi a füle mellett és ahogy összezárta a rácsot fogó lakatot, fürge léptekkel, némán indul a csatorna mélye felé. A nyirkos, szűk kőperemen a közlekedést nem könnyíti meg rossz, nehéz levegő és a szinte teljes sötét. Alkalmanként még Julius lába is le-lecsúszik a kőpadka pereméről az alant csordogáló kevés, viszont annál szagosabb mocsokba.
Néhány percen belül azonban egy, a korábbi sötétséghez képest, fényárban úszó nagy földalatti csarnokba érnek. A lépcsők és a különböző falon lógó szerszámok arra utalnak, hogy régen itt járhattak le a csatorna karbantartói és tisztítói, amíg még az használatban volt. Most azonban néhány sötét, elfedett arcú alak állt szétszórva mindenfelé, Julius kémjei, és a társaságukban a ,ha ez lehetséges, még kevésbé biztató külsejű jelentkezők, fegyverekkel állig felszerelkezve. Tagbaszakadt, erős gazemberek, gyorspengéjű toroknyiszálók és egy különös, bajszos alak, kezében különös, hosszúkás, fémekkel veretett, dísztelen fadobozzal. Ők voltak a többi érdeklődő.
- Az Úr üdv... Mindegy is. A Szentegyházat fogják szolgálni, ha elvállalják amit ajánlok Önöknek! De előbb bizonyítsák, hogy megfelelőek a feladatra. - kissé felemeli hangját, ami most visszhangozva tölti ki a teret és kezével a csarnok közepe felé mutat. Ott, középen, egy kiszáradt összefolyómedence, aminek két oldalához létrákat támasztottak. A medence átmérője nagyjából 8 méter lehet, alján mindenfelé szemét hever, törött téglák, állati csontok, üvegszilánkok, régi szerszámok.
- Lépjenek hát az arénába! És az Úr nevére kérem, kerüljék a felesleges öldöklést!
- Spoiler:
- Julius bosszúsan járt fel és alá. Kifejezetten gyűlölte az efféle hentes munkát, rangon alulinak tartotta és egyáltalán nem értette, hogy miért őt bízták meg vele.
A frontvonaltól valamivel északabbra, a Nordenflusstól keletre egy különös, halottidézőkből és vámpírokból álló, szektáról küldtek jelentéseket, akik látszólag szövetkeztek a déliekkel, ugyanis azzal, hogy folyamatosan elvágják az utánpótlásvonalakat, több helyen fennakadásokat okoznak ezzel nem kevés vizet hajtva a déliek malmára.
Juliust bízták meg azzal, hogy iktassa ki, vagy szervezze meg a vezetőik kiiktatását. Tudta, hogy ezt a feladatot egyedül képtelen lesz végrehajtani, így igyekezett elterjeszteni kémein keresztül a hírt, hogy képzett bérgyilkosokat keresnek.
Bárki akit érdekelt a megbízás, Karolusburg déli kapujának hídfője alatt megbúvó csatornakivezető nyílásnál kellett várnia az összekötőt, az Úr napján, holdtölte után.
Nem mondom, hogy mostanában sok munkám lenne, de azért van annyi tartalékom, hogy ne kopjon fel az állam. Már elég sok ideje csinálom ezt ahhoz, hogy tudjam vannak olyan időszakok, amikor mintha megszállná az Úr az embereket és nem akarnak ártani a másiknak. És ez nekem nem jövedelmező.
Így aztán nyakamba veszem a Fővárost és meglátogatom a zsoldosok kedvenc kocsmáit, hogy a csaposoktól felszedjem a híreket és ha akad valami megbízás, akkor azt is.
Így értesültem egy munkáról, ami ugyan kissé véresnek ígérkezett, de jó pénzt ígért. A találkozási pont nem volt különös, hiszen ezekre a mukákra ritkán vetült fény, így a csatorna környéke tökéletesnek tűnt.
Persze azért már a találka előtt egy órával ott voltam és az árnyékba olvadva figyeltem a környéket, készen rá, hogy eltűnjek az éjszakában, ha ez valami csapda.
A csatorna ezen része már évek óta szinte teljesen szárazon állt, csak patkányok, pókok lakták.
A beavatatlan szemnek fel sem tűnt a rozsdás, algás vastag rácsok mögött, oldalt, az árnyékban megbúvó ajtó. Az inkvizítorok és még néhányan a városi őrségből tudtak csak erről a folyosóról, ami a városfalat kötötte össze a csatornákkal, afféle menekülő útvonalként. A mély, zúgó hang, amit a kövekkel fedett titkosajtó hallatott, mikor Julius erőlködve félretolta azt, jelezte, hogy megérkezett. A holdat felhők fedték, így alig lehetett valamit látni.
A magasfalú csatornabejártban az egyetlen fényforrás a titkos folyosóról beszűrődő fáklyafény volt. Julius tőrét végighúzta a rácsokon, ami így fémes csörömpöléssel jelezte, hogy megérkezett a megbízó. A rácsok mögött, kissé hátrébbhúzódva várt.
Feszült figyelemmel, éberen vártam, hogy mozduljon valami, ám a környéken csak a patkányok és egy-két koldos húzza meg magát. Ha csapda, akkor nagyon ügyes, de belegondolva, mostanában nem léptem senki fontosnak a tyúkszemére, legalábbis aki még életben van.
A megadott időpontban mégis hangos csörömpölés veri fel a csendet a csatorna rácsainál és ez csak egyet jelentett, vagyis kettőt. Egy: megérkezett a megbízó és kettő: nem az utcáról.
Összeráncolt homlokkal vártam pár percet, mivel ez azt jelentette sokkal jobban ismeri a helyet, mint én.
Na, de nem hiszem, hogy ennyire bonyolultan akarna valaki kinyírni, így megvontam a vállam és halkan a rácsokhoz siettem.
- A munka miatt jöttem.
A szellőtől halkan zúgó lombokon kívül egy pár pillanaton keresztül semmit nem lehetett hallani a Julius keltette zörej után.
Aztán megjelent egy vékony, fiatalnak tűnő nő. Juliust meglepte a látvány, bár a sötétben csak feltételezhette, hogy nem szeme játszik vele és a homályosan megvilágított személy, tényleg nő volt. Hangjában kis elégedetlenséggel és kétkedéssel válaszolt neki.
- Afelől nem kételkedem, különben nem lenne itt... Mennyi idős?
- Ez valami olyan kitétel, ami befolyásolja, hogy felbéreljen? Épp elég idős vagyok, hogy jó pár munkát magam mögött tudjak. Szívesen mondanék pár referencia munkát, de azzal megszegném a hallgatás törvényét, vagy ha mégis, meg kéne ölnöm. - mondom jeges hangon, de aztán kis félmosoly jelenik meg az ajkaimon, jelezve, hogy talán nem minden állja meg a helyét a mondókámban, bár erre nem vennék azért mérget. - Akkor .......? Mit gondol megfelelek? - nézek rá ifjonti ártatlansággal.
Meglepi a váratlanul jött, de annál önérzetesebb válasz a nő részéről. Persze a bátorsága nem minden, de már-már meggyőzőnek bizonyul Julius számára.
- Igazán semmi szükség arra, hogy titoktartási esküt törjön... Viszont szavakkal keveset tud bizonyítani... - Julius most kilép az árnyékokból, így, igaz épp csak egy villanásnyira, de a sötét alak arca is láthatóvá válik. A kiszáradt elvezető felett átdobott pallóra lép és kulcsával leoldja a vaskapuról a vastag fémláncokat összefogó lakatot, majd utat nyit a nő számára a nagy rácsok közepén.
- Kövessen! Már ha tényleg érdekli a megbízás.
Számítok rá, hogy ezek a szavak nem nyerik el a tetszését a férfinak, de ha valaki a korom alapján akar megítélni, nem is biztos, hogy dolgozni akarok neki. De szerencsére nem veszi a szívére és ez egy jó pont egészen addig, míg előre nem lép és a halvány fényben meg nem pillantom. Na nem, nem a szikár termet, vagy bármi más fizimiskájára utaló dolog volt, ami megdöbbentett, hanem az, hogy öltözéke szerint egy pappal álltam szemben. Méghozzá a kellemetlenebb fajtából. Egyből Kather jut eszembe és az, hogy talán mégis csapda, de a szavai elbizonytalanítanak.
- Egyházi ügy? - lépek be habozva a nyitott rácson, még mindig feszülten a kezem a kardom mellett tartva.
Valahogy nem bízom bennük, de hát ez még nem ok arra, hogy ne hallgassam meg.
Óvatosan, de követem.
Ahogy az idegen jelentkező átlép a fémkapun, Julius egy lassú, de határozott mozdulattal bezárja mögötte azt.
- Remélem megérti... - a látszat ellenére semmi kétes szándéka nincs, bár tudja, hogy úgy tűnik, de egyszerű csak nem hagyhatja nyitva a város egyik őrizetlen bejáratát nyitva maga mögött. A nő kérdését elengedi a füle mellett és ahogy összezárta a rácsot fogó lakatot, fürge léptekkel, némán indul a csatorna mélye felé. A nyirkos, szűk kőperemen a közlekedést nem könnyíti meg rossz, nehéz levegő és a szinte teljes sötét. Alkalmanként még Julius lába is le-lecsúszik a kőpadka pereméről az alant csordogáló kevés, viszont annál szagosabb mocsokba.
Néhány percen belül azonban egy, a korábbi sötétséghez képest, fényárban úszó nagy földalatti csarnokba érnek. A lépcsők és a különböző falon lógó szerszámok arra utalnak, hogy régen itt járhattak le a csatorna karbantartói és tisztítói, amíg még az használatban volt. Most azonban néhány sötét, elfedett arcú alak állt szétszórva mindenfelé, Julius kémjei, és a társaságukban a ,ha ez lehetséges, még kevésbé biztató külsejű jelentkezők, fegyverekkel állig felszerelkezve. Tagbaszakadt, erős gazemberek, gyorspengéjű toroknyiszálók és egy különös, bajszos alak, kezében különös, hosszúkás, fémekkel veretett, dísztelen fadobozzal. Ők voltak a többi érdeklődő.
- Az Úr üdv... Mindegy is. A Szentegyházat fogják szolgálni, ha elvállalják amit ajánlok Önöknek! De előbb bizonyítsák, hogy megfelelőek a feladatra. - kissé felemeli hangját, ami most visszhangozva tölti ki a teret és kezével a csarnok közepe felé mutat. Ott, középen, egy kiszáradt összefolyómedence, aminek két oldalához létrákat támasztottak. A medence átmérője nagyjából 8 méter lehet, alján mindenfelé szemét hever, törött téglák, állati csontok, üvegszilánkok, régi szerszámok.
- Lépjenek hát az arénába! És az Úr nevére kérem, kerüljék a felesleges öldöklést!